28 april 2024

Redaktionen

tisdag, 04 februari 2014 19:13

Nytt rekordår för Wihlborgs

alt
Anders Jarl, vd Wihlborgs.

 

Wihlborgs ökade helårsvinsten efter skatt till 1 063 Mkr (823), motsvarande 13,83 kr (10,71) per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar om 167 Mkr (140) för fastigheter och 449 Mkr (-136) för derivat. Förvaltningsresultatet förbättrades med 9 procent till 749 Mkr (685). Inför årsstämma föreslår styrelsen föreslår en höjd utdelning med 6,3 procent till 4,25 kr (4,00) per aktie.

 

Hyresintäkterna ökade till 1 707 Mkr (1 505) och driftsöverskottet steg med 13 procent till 1 238 Mkr (1 099). Under de senaste 24 kvartalen har Wihlborgs haft en positiv nettouthyrning. För helåret 2013 blev den 21 Mkr (34).

 

Under året togs, enligt plan, projekten Fören i Mamö och Landsdomaren i Lund i förvaltning. Större förvärv under året var tio fastigher på Ideon i Lund samt Malmöfastigheterna Östersjön vid Centralstationen och Sunnanå vid Yttre Ringvägen.

 

− Efter vårt förvärv av Ideon och färdigställandet av Landsdomaren är vi nu klart marknadsledande i alla våra tre svenska städer, Malmö, Helsingborg och Lund, säger vd Anders Jarl.

 

Totalt bidrog året förvärv om 2 010 Mkr och investeringar om 548 Mkr till att portföljens värde ökade till 22 584 Mkr (19 876).

 

Wihlborgs räntebärande skulder ökade till 13 740 Mkr (11 786) och finansierades till en snittränta om 3,50 procent (3,57). Det egna kapitalet ökade till 6 894 Mkr (6 138), motsvarande en soliditet om 29,9 procent (30,0).

tisdag, 04 februari 2014 19:03

Oscar Properties offentliggör prospekt

alt
Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.

 

Som Fastighetsaktien tidigare rapporterat har Oscar Properties Holding AB planer på en börsnotering. Styrelsen har nu ansökt och erhållit godkännande, under förutsättning att spridningskravet uppfylls, om upptagande till handel av bolagets stamaktier på Nasdaq OMX First North Premier.

 

Aktier i Oscar Properties erbjuds allmänheten i Sverige och till institutionella investerare. Erbjudandet omfattar högst 10 miljoner stamaktier, motsvarande 35,6 procent av antalet stamaktier i bolaget efter erbjudandet, varav högst 4 153 333 avser nyemitterade stamaktier erbjudna av Bolaget och högst 5 846 667 avser befintliga stamaktier erbjudna av huvudägaren Oscar Engelbert.

 

Priset i erbjudandet har fastställts till 30 kr per stamaktie, vilket gör att det totala värdet av erbjudandet uppgår till 300 Mkr (330 Mkr om övertilldelning utnyttjas till fullo).

 

Vid full teckning av de nyemitterade stamaktierna värderas Oscar Properties stamaktier till 842 Mkr.

 

Anmälningsperioden i Erbjudandet till allmänheten i Sverige förväntas pågå 5 februari - 12 februari och för institutionella investerare 5 februari - 13 februari. Beräknad första handelsdag med bolagets stamaktier är den 17 februari under kortnamnet "OP".

tisdag, 04 februari 2014 17:45

Nordhalla tillförs 0,5 Mdr kr

alt

Kent Jonsson, chef indirekta fastigheter på Alecta, tillika ordförande i Nordhalla Fastigheter AB.

 

 

alt

Patrik Hall, som är vd för Heimstaden, är även vd för Nordhalla Fastigheter.

 

 

Nordhalla Fastigheter AB, som ägs av Alecta, Heimstaden, samt Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser, tillförs nytt kapital om knappt 500 Mkr. Den nya allokeringen ska användas till nya förvärv av bostadsfastigheter och ger möjlighet till att utöka Nordhallas bostadsbestånd med cirka 1,5 Mdr kr. Ägarna har efter detta kapitaltillskott investerat cirka 1,5 Mdr kr i Nordhalla.

 

 

Nordhalla Fastigheter bildades vid halvårsskiftet 2013 och förvärvade då en bostadsportfölj i centrala lägen i Uppsala, Växjö, Karlskrona, Vetlanda, Ljungby och orter i norra Skåne, omfattande drygt 4 500 lägenheter med ett fastighetsvärde om 2,9 Mdr kr. Vd för bolaget är Patrik Hall. Han säger:

 

– Vi analyserar just nu ett antal fastighetsbestånd, som på ett utmärkt sätt kommer att kunna komplettera befintlig fastighetsportfölj, avseende centrala lägen, attraktiv avkastning och utan vakansproblematik.

 

 

– Vi har goda förhoppningar om att kunna genomföra ett antal nya förvärv under året och omsätta det nya kapitalet i långsiktigt goda fastighetsplaceringar, säger Kent Jonsson, chef indirekta fastigheter på Alecta, tillika ordförande i Nordhalla Fastigheter AB.

 

 

Även om expansion ligger för handen har Nordhalla Fastigheter avtalat om försäljning av tre mindre fastigheter i Växjö om totalt 35 lägenheter. Försäljningen sker till en lokal köpare.


tisdag, 04 februari 2014 17:38

Galären bygger stadsradhus

alt
Galären bygger Luleås första stadsradhus.

 


Nu får Luleå sina första stadsradhus. Det är Galären som tillsammans med arkitektbyrån Tirsén & Aili utvecklat idén med inspiration från liknande hus i bland annat New York, Amsterdam och Stockholm. Husen ska uppföras i kvarteret Radiomasten ligger alldeles intill Tunaskolan. Kvarteret omges av stora grönytor och skogspartier i anslutning till Luleälven och Mjölkuddens stränder.

 

– Stadsradhus kombinerar villaboendets marknära frihet med lägenhetsboendets enkelhet. Vi har utvecklat en attraktiv boendelösning som jag tror kommer att bli mycket uppskattad. Stadsradhusen kommer att säljas i bostadsrättsform där de boende äger och förvaltar föreningen gemensamt, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären.

 

Luleås första stadsradhus omfattar 164 kvm. Mot gatan är de tre våningar höga, och två våningar inklusive terrass mot de privata gårdarna. Kvarteret får infart från Mjölkuddsvägen och binds samman av gatumiljön med trottoarer och de grusade gånggränderna mellan husen. Här finns 45 carportar och ett gemensamt kvartershus med samlingslokal, grovtvättstuga och övernattningsrum.

 

 


 

 

 


måndag, 03 februari 2014 17:45

Wallenstam gör affär med Arla

alt
Wallenstam ska köpa Kallebäck 3:3, om 100 000 kvm i Örgryte.

 

Wallenstam har tecknat avtal med Arla Foods om förvärv av fastigheten Kallebäck 3:3 i Göteborg. Genom förvärvet skapas möjlighet för nyproduktion av många lägenheter. Fastigheten, som omfattar drygt 100 000 kvm, används idag som en av Arlas produktionsanläggningar. Produktionen ska dock avvecklas här under slutet av året. Merparten av mejeriets produktion tas över av Arlas anläggning i Jönköping. Wallenstam tillträder fastigheten den 2 december i år.

 

– Vår ambition är att börja bygga så snart det är möjligt. Vi är dock beroende av att arbetet med en ny detaljplan, tillsammans med Göteborgs kommun, startas. Om arbetet med detaljplanen löper på, så skulle en första möjlig byggstart av bostäder kunna vara vid årsskiftet 2015/2016, säger vd Hans Wallenstam.

 

Kallebäck ligger i sydöstra Göteborg, i stadsdelen Örgryte, och har idag en bebyggelse som huvudsakligen består av hyreshus byggda på 1950- och 1960-talen. Ett populärt område omgivet av god infrastruktur och med närhet till såväl Delsjöns strövområde som centrala Göteborg.

 

måndag, 03 februari 2014 17:42

NREP köper Saltsjöbaden Centrum

alt
Saltsjöbadens Centrum omfattar 10 200 kvm.


NREP Nordic Retail 2 gör sin andra svenska investering genom att förvärva Saltsjöbaden Centrum i Nacka från italienska Pan-European Real Estate Fund. Fastigheten har en uthyrningsbar ytan om 10 200 kvm och investeringen är ett bra komplement till NREP:s befintliga portfölj i Stockholm. Hyresgäster i Saltsjöbaden Centrum är ICA, Willys, Systembolaget och Apoteket. I centrumet finns även restauranger, bibliotek, gym och hälsovård.

 

– Fastigheten har mycket starka hyresgäster, men ändå med utrymme för att förbättra kunderbjudandet ytterligare. Kommunen har redan inlett arbetet med att skapa en ny detaljplan för området. Avsikten är att skapa byggrätter för nya bostäder samt utveckla den befintliga handelsplatsen, säger Tobias Alsborger, partner, Nordic Real Estate Partners.

 

I fjol förvärvade NREP fastigheter för 1,76 Mdr kr i de nordiska huvudstadsregionerna inom den här fastighetskategorin.

måndag, 03 februari 2014 16:03

1 100 nya lägenheter på Södermalm

alt

Illustrationsplan kv Persikan på Södermalm.

 

alt

Högre markeringar i utvalda lägen. Idéskiss Seniorgården/White

 

alt

De översta våningarna avviker och integreras i takfallet samt högre markeringar i utvalda lägen. Idéskiss Stockholmshem/ÅWL.

 

På torsdag i nästa vecka väntas stadsbyggnadsnämnden besluta att starta planarbetet för 1 100 nya lägenheter i kvarteret Persikan på östra Södermalm. Detaljplanen gör det möjligt för nio olika byggherrar att uppföra sju kvarter i fem till tio våningar. Hälften av de nya bostäderna planeras bli hyresrätter.

 

– Vi har ett mål om att bygga 140 000 bostäder i Stockholm till 2030 och det här är ett bra exempel på hur vi kan få in ett stort antal på Södermalm dit jag vet att många drömmer om att flytta, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

– Jag är glad över att så många byggherrar medverkar i den här planen. Det innebär att det blir både hyresrätter och bostadsrätter och att de olika kvarteren får en varierad arkitektur, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

FAKTA
Byggherrar: Einar Mattsson, JM, Seniorgården, Veidekke, Folkhem, SKB, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Wallfast.


Antal bostäder: 1 100


Upplåtelseform: Hyresrätter och bostadsrätter


Idéskisser och illustrationer: Kjellander + Sjöberg, Brunnberg & Forshed, Engstrand & Speek, White Arkitekter, ÅWL, Sweco.


Avstånd till kollektivtrafik: Området försörjs med kollektivtrafik idag främst med buss, men med den nya tunnelbanan utbyggd från Kungsträdgården via Sofia och vidare mot Gullmarsplan respektive Nacka, kommer kollektivtrafiken förstärkas betydligt.

 

Studier pågår för att utreda vilka gator som lämpar sig bäst för stombusslinjer. Det gäller främst Bondegatan, Barnängsgatan och Barnängsgatans förlängning.

 

Parkeringstal: 0,43 för bilar. Plats för bilpool utreds.

 

Kvarteret ramas in av Tegelviksgatan, Barnängsgatan, Nackagatan och Bondegatan. Planens syfte är att omvandla ett äldre industrikvarter till sju nya stadskvarter med bostäder och service. Större delen av kvarteret Persikan upptas av en enda stor byggnad som bland annat rymmer en av SL:s bussdepåer för innerstadsbussar. Bussdepån kommer att flyttas till kvarteret Fredriksdal i västra Hammarby Sjöstad, intill Hammarby Värmeverk.

 

Strukturen bygger vidare på innerstadens traditionella rutnätsstruktur för att effektivt koppla ihop och överbrygga den barriär som kvarteret utgör idag. En ny gata föreslås i Bondegatans förlängning österut, ett nytt parkstråk skapas i Skånegatans förlängning som bildar ett sammanhängande park- och grönstråk från Vita Bergsparken, via Tengdalsparken, genom kvarteret Persikan och till Mandelparken vid Hammarby Sjö. Genom kvarteret Persikan i nord-sydlig riktning föreslås en ny gata i form av en grändgata/gångfartsgata, Persikogränd, samt att Barnängsgatan förlängs norrut till Bondegatan.

alt

                                                                                                      

Efter snart 16 år på posten som vd för Stena Fastigheter Göteborg AB lämnar Bengt Gustafsson över stafettpinnen till Agneta Kores (bilden) som utsetts till ny vd. Hon tillträder tjänsten den 1 augusti 2014 och kommer att ingå i Stena Fastigheters ledningsgrupp.

 

Agneta Kores är idag länsöverdirektör i Västra Götalands län. Dessförinnan var hon vd för Familjebostäder i Göteborg mellan 2003-2011, vilket ger henne en lång och gedigen erfarenhet från fastighetsbranschen.

 

– Jag ser fram emot att bli en del av Stena Fastigheter och att kunna bidra till den fortsatta utvecklingen. Stena Fastigheter är en långsiktig professionell ägare med kunden i fokus vilket ger fantastiska möjligheter, säger Agneta Kores.

 

– Efter snart 16 år som vd för Stena Fastigheter Göteborg AB har jag nu beslutat mig för att det är dags att göra någonting nytt. 2013 gjorde vi vårt bästa resultat någonsin och jag har varit med om en fantastisk och spännande utveckling av bolaget, säger Bengt Gustafsson.

 

– Vi är mycket glada över rekryteringen av Agneta Kores. Hon har en stor och bred erfarenhet som gör henne väl lämpad för VD-uppdraget att leda Stena Fastigheter Göteborg in i framtiden. Samtidigt tackar vi Bengt Gustafsson som under många år bidragit till Stena Fastigheter Göteborgs starka utveckling. Vi önskar honom varmt lycka till med framtida nya utmaningar, säger Christel Armstrong Darvik, vd och koncernchef Stena Fastigheter.

söndag, 02 februari 2014 13:36

Ny vice vd på Galären

alt

                                                                                                         

Örjan Lindström har tillträtt befattningen som administrativ chef och vice vd på Galären.

– Mitt uppdrag är både spännande och utmanande. Jag ser fram emot att jag och alla våra medarbetare inom Galären får möjlighet att utvecklas med bolaget, säger Örjan Lindström.

 

Närmast kommer Lindström från en befattning som ekonomidirektör på Gestamp HardTech. Han har varit verksam med liknande roller inom industrin i 15 år.

 

Galären äger en fastighetsportfölj om cirka 150 000 kvm lokaler samt 420 bostäder, totalt marknadsvärderad till cirka 1,6 Mdr kr med en justerad soliditet om drygt 42 procent.

 

Galären är det enda fastighetsbolaget i Norrbotten som erhållit EU-kommissionens miljöcertifiering GreenBuilding. Bolaget är även medlem i Sweden Green Building Council

fredag, 31 januari 2014 16:57

Skanska byggde årets Super Bowl-arena

alt

Skanskas MetLife Stadium i New York rymmer drygt 82 500 platser.

 

I söndags spelades Super Bowl (finalmatchen inom USA:s nationella liga i amerikansk fotboll, NFL) på MetLife Stadium i New York, en av USAs största arenor, byggd av Skanska. Bygget av den mer än 200 000 kvm stora arenan påbörjades 2007. Tre år senare, på budget och fem månader före utsatt tid, var stadion klar, innehållande 3 200 skräddarsydda betongelement, 82 500 sittplatser, 52 barer med 1 202 ölkranar och 15 000 p-platser.

 

Super Bowl, som i år spelas mellan Denver Broncos och Seattle Seahawks, är USAs mest sedda TV-sändning med mer än 100 miljoner tittare och Skanska har haft mycket arbete med att se till att arenan, som till vardags är hemma-arena för de båda NFL-lagen New York Jets och New York Giants, är i absolut toppskick inför matchen. 

 

– Vi är otroligt stolta över att ha byggt MetLife Stadium och att Super Bowl spelas där. Att gå på en match i NFL är en verklig upplevelse och Super Bowl är en folkfest långt utanför arenan. Att få vara med och bidra till det är ett hedersuppdrag, säger Karin Lepasoon, vice vd Skanska AB.   

 

MetLife Stadium är en av de största arenorna inom NFL, ligan för den amerikanska fotbollen, och rymmer mer än 82 500 sittplatser. Stadion ersatte en äldre arena, New Meadowlands Stadium, som var hälften så stor. Skanska deltog även i det bygget 1974.

 

MetLife Stadium är också ett resultat av ett mycket medvetet arbete för att minska miljöpåverkan. Trots att den är dubbelt så stor som den tidigare arenan konsumerar den 30 procent mindre energi och 25 procent mindre vatten. I samband med bygget återvändes 82 procent av allt avfall.

 

Skanska har även byggt Gilette Stadium åt New England Patriots, Reliant Stadium åt Houston Texans och LP Field åt Tennessee Titans.