19 januari 2020

Redaktionen

onsdag, 15 januari 2020 15:02

Jula till Backaplan på Hisingen

 

 

Under sommaren 2020 öppnar Jula ett varuhus om 3.000 kvm i den nordvästra delen av staden på handelsområdet Backaplan, Hisingen, Göteborg.

 


Backaplan är ett handelscenter på Hisingen, fem minuter från Göteborgs centrum. Det är ett välbesökt som expanderar Backaplan kraftigt. Skandia Fastigheter, som äger en stor del av området, har nu i dialog med staden och de övriga fastighetsägarna för planer att skapa en attraktiv stadsmiljö med bostäder, shopping och andra viktiga samhällsfunktioner. Bild: Skandia Fastigheter


I början av sommaren 2020 kommer Jula öppna ett nytt varuhus i Göteborg, denna gång i den nordvästra delen av staden på handelsområdet Backaplan.

Julavaruhusen i Kållered och Sisjön i Göteborg får ytterligare sällskap när Jula nu skrivit avtal med Siba Fastigheter AB för ett nytt varuhus på Backaplan.

– Det blir ett nytt läge för Jula i ett område i stor förändring, vilket kommer stärka vår position i Sveriges andra största stad, säger Johan Sjöhagra på Jula.

Stark handelsplats
Varuhusets yta är cirka 3.000 kvm och kommer utrustas med Julas senaste butikskoncept.

– Jula har länge önskat etablering på Hisingen och Backaplan, vilket kommer göra oss mer komplett handelsmässigt inom Göteborgsområdet. Det händer väldigt mycket på Backaplan med omnejd, vilket gör det till en otroligt stark handelsplats, säger Johan Sjöhagra.

 

Jula grundades 1979 som ett familjeföretag. Karl-Johan Blank, Julas ägare, har varit med från starten och byggt upp företaget. Sedan några år har Jula utvecklats till en koncern, Jula Holdingkoncernen, med verksamheter inom Retail, Fastigheter, Finans, Logistik och Hotell. Jula huvudkontor finns i Skara, Sverige. Koncernen har cirka 3.500 anställda och 2019 omsattes drygt 8,1 Mdr kr.

onsdag, 15 januari 2020 14:25

NREP säljer Saltsjöbaden centrum

 

 

I dag, den 15 januari 2020, sker överlämningen av Saltsjöbaden centrum till Grandholm Fastigheter
och förvaltningsuppdraget har gått till Paliros AB.


Under drygt fem år har NREP som ägare av Saltsjöbaden centrum aktivt arbetat med att utveckla området. Nu är centrumet sålt till Grandholm Fastigheter, som ska fortsätta med det påbörjade utvecklingsarbetet med fokus på att skapa attraktiva bostäder i centrumet. Under onsdagen sker överlämningen av Saltsjöbaden Centrum.

Sedan 2014 har den nordiska fastighetsinvesteraren NREP via fonden Nordic Retail 2 ägt Saltsjöbaden centrum. Centrumet erbjuder vård, service och restauranger vid sidan av ett stort dagligvaruutbud. Under innehavstiden har bolaget arbetat aktivt med att vidareutveckla området, där det framförallt handlat om att skapa byggrätter för bostäder.

I fjol initierade NREP en bred marknadsprocess för att avyttra Saltsjöbaden centrum och fick flertalet intressanta bud. Grandholm Fastigheter inkom med det högsta budet och i juli 2019 signerades köpeavtalet mellan NREP och Grandholm Fastigheter.

Grandholm Fastigheter har erfarenhet av utvecklingsarbete som innebär tillförande av attraktiva bostäder i anslutning till vård och handel – exempelvis vid Salem Centrum som bolaget i dag äger. Nu tar bolaget vid det utvecklingsarbete som NREP påbörjat vid Saltsjöbaden Centrum.

 

 

 

 

Ytterligare satsningar på den nordiska marknaden gör CBRE nu för att möta behovet hos svenska och internationella kunder.

 

Ett nytt nordiskt Capital Markets team har skapats. Teamet består av 58 experter i fyra länder som ska vidareutveckla CBREs rådgivning till såväl svenska som internationella kunder.

 

CBRE har varit aktiva i den nordiska marknaden sedan år 1999 och med det nya teamet stärker de ytterligare sin ledande position inom Capital Markets.

 

Det nordiska teamet kommer att ledas av Sami Kiehelä (bilden t v), i sin nya roll som Head of Capital Markets, Nordics, i nära samarbete med det svenska teamet som leds av Lisen Heijbel.

 

Samtidigt meddelar CBRE att Amanda Welander (bilden t h), Head of Research, Sweden, har utsetts till Head of Research, Nordics. Hon kommer att leda ett team av nordiska analysexperter som utför marknadsanalyser, samlar data och gör framtidsspaningar för de största städerna i Norden.

 

Patrik Kallenvret, vd för CBRE Sweden kommenterar:
– Äntligen genomför vi en riktig nordisk Capital Markets-satsning! Bland många av våra internationella kunder har detta behov funnits länge. Och eftersom svenska investerare förvärvar allt mer i övriga nordiska länder finns även ett stort inhemskt behov. Genom att knyta ihop det vi redan kan, strategisk analys med unik kunskap från de lokala marknaderna, kommer vi kunna leverera väldigt vassa tjänster för våra kunder.


onsdag, 15 januari 2020 13:35

Vasakronan hyr ut 11.600 kvm i Sergelhuset

 

 

Sergelstan.Vy från Sergelfontänen.

 

Sergelstan. Hamngatan.

 


Sergelstan. Malmskillnadsgatan.

 

 


Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.

 


Vasakronan har tecknat avtal med EY, DLA Piper och restauranggruppen bakom bland annat Vassa Eggen om totalt 11.600 kvm i projektfastigheten Sergelhuset i Stockholm city.

Mitt i Stockholms city vid Sergels Torg pågår omdaningen av Sergelhuset, en fastighet och ett stadsutvecklingsprojekt som omfattar tre byggnader om totalt 60.000 kvm belägna längs Malmskillnadsgatan (M-huset), Hamngatan (H-huset) och Sveavägen (S-huset).

Det är sedan tidigare klart att King och Stureplansgruppen etablerar sig i fastigheten. Nu är det klart att även revisions- och rådgivningsföretaget EY, advokatfirman DLA Piper och restauranggruppen bakom bland annat Vassa Eggen, väljer Sergelhuset för sina verksamheter.

EY hyr cirka 7.500 kvm fördelat på tre och ett halvt plan i M och H-husen. DLA Piper hyr cirka 3.700 kvm fördelat på två plan i S-huset med entré från Sveavägen. Med förhyrningen till DLA Piper är samtliga kontorsytor i S-huset uthyrda. I hörnet Mäster Samuelsgatan/Malmskillnadsgatan hyr krögarna bakom Vassa Eggen cirka 400 kvm där man avser att utveckla ett helt nytt restaurangkoncept.

Med uthyrningarna till EY och DLA Piper uppgår uthyrningsgraden för kontorsytorna i projektet till cirka 75 procent. I gatuplan är närmare hälften av ytorna uthyrda.

– Med EY, DLA Piper och Vassa Eggen får området ytterligare tre starka aktörer som på olika sätt kommer att bidra till flödet, livet och rörelsen i området, både dagtid och på kvällen. De är ett starkt bidrag till den levande och vakna stadsdel som vi ser att Sergelstan ska bli, säger Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.

 

EY är ett av världens ledande företag inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och rådgivning. Inflyttning i Sergelhuset sker i januari 2021.

DLA Piper är Sveriges ledande globala affärsjuridiska advokatbyrå. Inflyttning sker i december 2020.

Bakom restauranggruppen Vassa Eggen står Christian Olsson, Kristofer Sandström och Niklas Odin. Ytterligare krogar i gruppen är Tennstopet, Haga Bottega, Kommendören och Tako. För Malmskillnadsgatan utvecklar gruppen ett nytt koncept under nytt namn. Öppning sker hösten 2020 parallellt med öppningen av Stureplansgruppens koncept.

 

 

Det var de vanliga hyresrätterna som ökade allra mest, men även förmedlingen av ungdoms- och studentbostäder ökade under 2019.Bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlade 15.030 hyresbostäder under 2019, vilket är ett förmedlingsrekord. Under 2019 förmedlades 1.575 bostäder fler än under 2018 och ungefär 29.000 personer kunde därmed flytta in i en ny bostad.

– Vi slår under 2019 förmedlingsrekord, kötiden har inte ökat i samma takt som tidigare under 2010-talet, och andelen aktiva sökande ligger stadigt kvar på 13 procent. Det är framförallt glädjande att fler unga fått möjlighet att få sitt första boende, säger Bostadsförmedlingens styrelseordförande och borgarråd Dennis Wedin (M).

– Vi är glada att allt fler bostadsbolag väljer att samarbeta med oss, och lämnar sina lediga bostäder till Bostadsförmedlingen. De bidrar därmed till en transparent och rättvis förmedling, säger Bostadsförmedlingens vd Christer Edfeldt.

Bostadskön växte med 38.990 personer under 2019. Det är något färre än föregående år. Andelen aktiva, definierat som personer som gör minst fem intresseanmälningar per år, var 13 procent.

Den genomsnittliga kötiden som behövdes för att få en vanlig hyresrätt genom bostadskön under 2019 var 10,5 år. Det är en ökning med 0,2 år jämfört med föregående år.

Kortfakta 2019 (2018 inom parentes)

Totalt antal förmedlade lägenheter: 15.030 (13.455).Genomsnittlig kötid hela regionen: 10,5 år (10,3). Antal personer i kön den 31 december: 674.720 (635 730). Antal förmedlade vanliga hyresrätter: 8.900 (7.871)Antal förmedlade studentbostäder: 2.854 (2.417). Antal förmedlade ungdomsbostäder: 1.692 (1.462) Antal förmedlade seniorbostäder: 341 (440).

 

 

 

 

Rekryteringen av Ove Christian Norheim (bilden) innebär att han blir ny vd för  NRP Asset Management. Han ersätter Thorbjørn Pedersen, som kommer att fortsätta i ledningsgruppen.

Norheim (55) har nära 30 års erfarenhet av finansiella marknader, inklusive mer än 10 år på SEB och Nordea, och 10 år inom kapitalförvaltning som vd och verkställande partner för Storebrand Alternative Investments.

– Med långsiktig strategisk insikt och enastående kunskap om den nordiska fastighetsmarknaden har NRP Asset Management levererat imponerande resultat, säger Norheim.

– Jag är både stolt och upphetsad över att leda detta framgångsrika team inom den nordiska fastighetsmarknaden. Jag är övertygad om att teamet kommer att fortsätta producera solid avkastning till investerare, och jag tror också att min erfarenhet kommer att ge värdet för laget, säger han.

Norheim har en examen i Master of Management från Norwegian School of Management (BI) och har är Certified Financial Analyst. Han är också styrelseledamot i Equinor Pensjon och Anaxo Capital och han har erfarenhet av styrelsearbete från bland annat SEB Asset Management, Cubera private Equity, FSN Capital I och Hitec Vision.

Thorbjørn Pedersen
(64) initierade valet av en ny vd och han kommer att vara en del av ledningsgruppen framöver med fokus på investeringar. Han kommer också att fortsätta som styrelseledamot.

– Tillsammans med Axel Wroll-Evensen och teamet har vi utvecklat företaget och väsentligt ökat tillgångarna under förvaltning. Vi har nyligen stärkt teamet med extern och kompletterande erfarenhet. Ove Christian har en mycket intressant bakgrund och erfarenhet, och vi är alla glada och ser fram emot att arbeta med honom, säger Pedersen.

NRP är en Oslo-baserad, nordisk fastighetsförvaltare för alternativ fastigheterer med cirka 1,4 miljoner kvm lokalyta bland nordiska logistikfastigheter. NRP är en av de största icke-listade aktörerna inom detta segment. NRP Asset Management förvaltar en serie fonder med en core- och en core-plus-strategi och har en diversifierad fastighetsportfölj med ett totalt kapital under förvaltning på mer än 10 miljarder norska kronor. År 2019 etablerade NRP även en fondstruktur med stöd av Allianz och CBRE GIP.

 

 

Bobergsskolan i Norra Djurgårdsstaden invigdes hösten 2019 och har plats för 900 elever. Foto: Mattias Hamren.Sedan 2016 har SISAB levererat omkring 5.000 nya elevplatser varje år. När vi nu går in i ett nytt decennium sammanfattar SISAB med att ha levererat fler än 20.000 nya elevplatser till Stockholms barn och unga – på bara fyra år. Totalt tillhandahåller SISAB nu omkring 140.000 elevplatser.

Utmaningarna med att leverera elevplatser i takt med en starkt växande stad har varit verklighet SISAB en längre tid. Med stor kompetens inom bolaget och goda samarbeten med konsulter, entreprenörer, utbildningsförvaltningen och stadsdelarna har SISAB skapat förutsättningar för bästa möjliga start i stadens skolor och förskolor.

– Våra projekt pågår överallt och vi står väl rustade i rollen som Sveriges ledande skolfastighetsbolag. 2021 firar SISAB 30 år och med nästan tre decennier i ryggen kan vi med säkerhet säga att vi är experter på utbildningsmiljöer, säger Claes Magnusson, vd för SISAB.

Som alltid när SISAB bygger nytt handlar det om att skapa goda inomhusmiljöer och ge kunden mycket för pengarna. Under åren som kommer ska flera tusen ytterligare elevplatser tillskapas.

– Vi ser att behovet av fler elevplatser finns kvar och med goda samarbeten kommer vi att kunna leverera utbildningsmiljöer i takt med att staden växer, säger Claes Magnusson.


tisdag, 14 januari 2020 14:58

Oscar den I:s minne fortfarande öde

 

 

Huset ”Stiftelsen” på Björngårdsgatan 23 på Söder skulle byggas om till ett hotell och stå färdigt år 2020. Men det har varit krångligt att renovera den blåklassade fastigheten för ägaren Vasaparken som nu tror att hotellet ska stå klart år 2021.Fastighetsaktien skrev i augusti förra året att den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden Oscar den I:s minne, även kallad ”Stiftelsen”, på Björngårdsgatan vid Fatbursparken, skulle öppnas för stockholmarna som hotell och restaurang av Vasaparken Fastighets AB, efter att bolaget betalat staden 110 Mkr för fastigheten. Lokalerna är cirka 2.400 kvm och skulle öppna enligt plan under första halvåret 2020. Se länk.

Men fortfarande, sedan år 2016, står den 2.400 km stora byggnaden med två flyglar tom.

Till StockholmDirekt säger Jacob Åhman, förvaltare på Vasaparken:
–  Det har tagit lite längre tid än vi trott. Det är en del frågor när det kommer till att renovera en byggnad som har så stort kulturhistoriskt värde. Vi har fått revidera bygglovsansökan men nu känns det som att vi har en produkt som kommer att gå igenom och väntar bara på bygglovet och vi tror att ett klartecken kan komma inom de närmsta veckorna.

Det fyra våningar höga huset, som tidigare tjänat som äldreboende och allra senast som hemvist åt trafikverket under bygget av Citybanan, ska göras om till ett modernt boutique-hotell med 56 rum och restaurang och spa för allmänheten i de nedre våningsplanen.

Vasaparken ville först bygga ett nytt poolhus på gården, ett förslag som stadsbyggnadskontoret inte godkände. Totalt beräknas renoveringen ta 18 månader.

–  Huset är i dåligt skick idag och det rör sig som sagt om en kulturfastighet. Men det känns bra, vi är redo och angelägna att komma igång, säger Jacob Åhman, som hoppas att huset kan slå upp portarna i ny skrud någon gång under 2021.

Stadens förhoppning är att den nya verksamheten på Björngårdsgatan bidrar till att Fatbursparken blir tryggare och mer levande dygnet runt.


 

 

Fastigheten Quartetto Intermezzo i Esbo.Fastighetsbolaget Kielo, som förvaltas av Brunswick Real Estate, har förvärvat tre kontorsfastigheter i finska Esbo i två separata fastighetsaffärer.

Kileo har köpt fastigheterna Quartetto Intermezzo och Piispankalliontie 13. Säljare var OP (Pohjola) Life Assurance Company. Fastigheterna byggdes 2012 och 2002 och ligger i Esbos stadsdelar Leppävaara och Matinkylä. De två fastigheterna omfattar cirka 11.000 kvm modernt kontor.

Fastigheten Säterinkatu 6 förvärvades den 19 december från en fond som förvaltas av Savills IM. Fastigheten byggdes 2001 och ligger i stadsdelen Leppävaara och är direkt ansluten till Quartetto Intermezzo via en bro. Fastigheten omfattar cirka 6.300 kvm modernt kontor.

Hanna Rauhala
, fondförvaltare på Brunswick Real Estate, säger:
– Vi är glada att kunna meddela två nya förvärv i Esbo. De tre fastigheterna som ingår i förvärven är fantastiska tillägg till Kielos växande portfölj. Vi ser Leppävaara och Matinkylä som attraktiva delmarknader och vi ser möjligheter att vidareutveckla och förbättra marknadens lokala kontorsutbud i linje med Kielos kapitalförvaltningsstrategi.

Från och med oktober 2017 har Kielo gjort tio förvärv i växande finska regionstäder och kring huvudstaden Helsingfors. Portföljen omfattar för närvarande cirka 220.000 kvm modernt kontor, varav en majoritet har byggts efter 2000. Företagets fokus är på aktiv kapitalförvaltning och äldre fastigheter renoveras stegvis.


 

 

Castellum har som en del av satsningen ”100 på sol” under 2019 påbörjat 14 projekt för nya större solcellsanläggningar. Sedan tidigare har bolaget installerat 23 större solcellsanläggningar som genererar cirka 1200 MWh, vilket räcker till cirka 240 villors årskonsumtion av hushållsel. Bild: Solcellsanläggningen på fastigheten Dragarbrunn 20:4 i Uppsala centrum.

 

 

Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB, säger: – Vi måste alla bidra till att bekämpa klimatkrisen. Fastigheter är idag en av de största utsläpparna av koldioxid. Därför har vi i branschen ett särskilt ansvar. Solceller är ett effektivt sätt för oss att gå mot en klimatneutral verksamhet.


Castellum kommer till 2025 att bygga upp mot 100 solcellsanläggningar på sina byggnader. Satsningen som går under namnet ”100 på sol” kommer att bli en av de största satsningarna på solceller i hela Norden.

Castellum har som mål att till 2030 bli 100 procent klimatneutrala vad gäller den egna verksamheten och därmed stötta FN:s klimatavtal och de svenska målen om ett fossilfritt Sverige. ”100 på sol” är en viktig del i det arbetet.

– Vi måste alla bidra till att bekämpa klimatkrisen. Fastigheter är idag en av de största utsläpparna av koldioxid. Därför har vi i branschen ett särskilt ansvar. Solceller är ett effektivt sätt för oss att gå mot en klimatneutral verksamhet. Solel står idag för en försvinnande liten del av Sveriges elproduktion. I Tyskland utgör solel hela 8 procent av den totala elproduktionen. Det finns ingen anledning att Sverige ska släpa efter på det sättet. Idag är Castellum Nordens mest hållbara fastighetsbolag så det är bara naturligt att vi går före och visar vägen, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB.

Castellum har som en del av ”100 på sol” under 2019 påbörjat 14 projekt för nya större solcellsanläggningar. Sedan tidigare har bolaget installerat 23 större solcellsanläggningar som genererar cirka 1200 MWh, vilket räcker till cirka 240 villors årskonsumtion av hushållsel.

Fakta

Castellum har fyra år i rad placerat sig som global sektorledare i Global Estate Sustainability Benchmark, GRESB, vilket innebär att bolaget rankas som etta i världen för sitt hållbarhetsarbete inom sektorn kontors- och logistiklokaler. Dessutom är Castellum det enda nordiska fastighets- och byggbolaget som är invald i Dow Jones Sustainability Index, DJSI, vilket inkluderar de noterade bolag i världen som presterar bäst inom hållbarhetsområdet.