29 april 2024

Redaktionen

alt
ByggPartner förtätar i Bagarmossen.


ByggPartner har fått tilldelning för två flerbostadshus i kvarteret Ståthållaren 5 på Fogdevägen i Bagarmossen, Stockholm. Projektet omfattar att på totalentreprenad att uppföra två flerbostadshus med totalt 76 lägenheter för Svenska Bostäders räkning. Byggentreprenaden omfattar totalt 7.540 kvm BTA och värderas till 138 Mkr.
    

De hus som ByggPartner ska uppföras ska anpassas till omkringliggande bebyggelse som ett modernt tillägg i den befintliga 50-talsmiljön.
    

– Det är glädjande att bli tilldelad ytterligare ett projekt åt Svenska Bostäder, vilka vi har ett mycket bra samarbete med, säger Fredrik Leo, vice vd på ByggPartner med ansvar för entreprenadverksamheten.

tisdag, 28 februari 2017 12:22

Kungsleden säljer för 427 Mkr

alt
I Kungsledens försäljning till Söderport ingår bland annat fastigheten Solkraften 17&18 i Tyresö.


Kungsleden fortsätter sin koncentration av fastighetsbeståndet till prioriterade tillväxtmarknader och säljer 16 fastigheter för 427 Mkr med en positiv resultateffekt om cirka 35 Mkr. Köpare är Hemfosas och Sagax samägda bolag Söderport Fastigheter. I samband med frånträdet lämnar Kungsleden kommunerna Kumla, Filipstad, Kungsör, Sandviken, Arboga, Piteå och Sigtuna. Fastigheterna har en sammanlagd uthyrningsbar area om drygt 102.000 kvm och frånträde sker under första kvartalet 2017.
    

Avyttringarna är ett led i Kungsledens strategi att koncentrera beståndet till utvalda tillväxtmarknader där ett av målen för 2016-2017 är att avyttra fastigheter för 2 Mdr kr. Efter denna försäljning har bolaget sålt fastigheter för över 1 Mdr kr.
    

En av de 16 fastigheterna ska Söderport sälja vidare utan resultateffekt. Resterande del av portföljen omfattar fastigheter för 352 Mkr, varav 60 procent gäller 8 objekt belägna i Stockholmsområdet och resten i mellersta och norra Sverige. Uthyrningsgraden uppgår till 91 procent, hyresavtalens återstående löptid uppgår till 4,6 år och den initiala direktavkastningen beräknas till 7,5 procent.

alt
Inom fastigheten Vildvinet 1 i Helsingborg har Wallenstm färdigställt 52 lägenheter och hyrt ut lokaler till en vårdcentral och ett apotek.


Som en del i det avtal som Wallenstam och Willhem tecknade i december 2015 där Willhem successivt kommer att överta Wallenstams fastigheter i Helsingborg, har fastigheten Vildvinet 1 nu bytt ägare. Den uthyrningsbara ytan uppgår till 14.820 kvm och det överenskomna fastighetsvärdet uppgår till 509 Mkr.
    

– Nu överlämnar vi ytterligare en fastighet, Vildvinet 1, till Willhem utifrån vårt tecknade avtal. Med detta återstår nu för Wallenstam i Helsingborg ett par projektfastigheter, som kommer att färdigställas under 2017/2018, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.
    

Fastigheten Vildvinet 1 består av ett antal befintliga, och ett nyproducerat, flerbostadshus och är belägen på Erik Dahlbergs gata 34, Flemminggatan 14, Pålsjögatan 21 och Tågagatan 47 i Helsingborg.

tisdag, 28 februari 2017 12:16

SGS bygger 86 studentbostäder i Smedjan

alt
Den gamla industribyggnaden Smedjan på Lindholmen i Göteborg ska konverteras till en bostadsfastighet. Foto: Göran Algeröd


Kommunägda Älvstranden Utveckling AB säljer fastigheten Smedjan på Lindholmen i Göteborg till SGS, Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, som nu skapar 86 nya studentlägenheter i hjärtat av Göteborgs mest kunskapsintensiva område.
    

– Det känns bra att de gamla industribyggnaderna kan leva kvar med nytt innehåll. Studentbostäderna blir ett viktigt bidrag till vår ambition att skapa en varierad stad som lever dygnet runt, säger Manne Wahlberg, projektledare på Älvstranden Utveckling.
    

Sedan 2013 har arbetet pågått med planering av ombyggnation och förändring av Smedjan på Theres Svenssons gata. Med SGS som ny ägare ska byggnaden från 1946 omvandlas till spännande studentlägenheter i varierande storlek. Med gångavstånd till högskolemiljöerna på Lindholmen och bra kommunikationer, blir Smedjan ett attraktivt tillskott till stadens utbud av studentbostäder.
    

– Vi är glada över möjligheten att få bygga om denna historiska varvsbyggnad till studentbostäder. Det har varit en lång planprocess, men vi har haft ett mycket positivt och givande samarbete under hela detaljplaneskedet, säger Magnus Bonander, fastighetschef på SGS.
    

Nu pågår lantmäteriförrättningen för att bilda den nya fastigheten. Byggstart planeras till slutet av sommaren med inflyttning beräknad till årsskiftet 2018/2019.

alt
Riksbyggen bygger i tegel med inslag av trä. I anslutning till bostadshusen planeras ett uppglasat hus för cykelparkering/vinterträdgård.
 
alt
SHH Bostads bostadsrättshus får profilerad plåt med undantag vid balkonger och trapphusentréer där träpanel används. För formgivningen svarar TEA – Thomas Eriksson Arkitekter.
 
alt
White arkitekter har hämtat inspiration från den norrländska skogen och låtit Heimstadens hus i Kronandalen utformas med trä i en mängd former och uttryck som genomsyrar projektet.

 

För knappt ett år sedan påbörjades dialogen med byggaktörer om den första bostadsetappen i Kronandalen i Luleå och nu är sex markanvisningsavtal med cirka 460 hyres- och bostadsrätter klara för beslut i Kommunstyrelsen.

 

– Markanvisning kommer att tilldelas små och stora byggaktörer som verkar både nationellt och lokalt. För några av byggherrarna är det den första satsningen som görs i Luleå. Det är resultatet av ett målmedvetet arbete under flera år, säger en glad Niklas Nordström, kommunalråd Luleå kommun.

 

I och med att markanvisningsavtalen är klara börjar byggaktörernas arbete med att detaljrita hus och gårdar. I slutet av 2017 kan byggnationer av husen påbörjas i de första av de sex kvarteren i etapp 1. Byggnationer kommer ske stegvis och inflyttning kan ske tidigast 2019.

 

Kvartersnamnen i Kronandalen har fått namn med friluftstema med avseende på närheten till Ormbergets friluftsområde och Hertsöhedens naturreservat. De sex första kvarteren som kommer att bebyggas i Kronandalen är:

 

I kvarteret Bindningen bygger Piteåföretaget BDB Fastigheter 80 hyresrätter i 4-5 våningar, utformade av Arkitekthuset Monarken.

 

Vidare uppför Riksbyggen bostadsrätter ritade av MAF Arkitekter i kvarteret Vallan. I anslutning till bostadshuset planeras ett uppglasat hus för cykelparkering som vintertid hålls uppvärmt och fungerar som vinterträdgård.

 

I kvarteret Glidet ska Lerstenen färdigställa 90 hyresrätter i 4–5 våningar ritade av Link Arkitektur.

 

SHH Bostad har tilldelats kvarteret Skidåkaren som kommer att omfatta 65 bostadsrätter i fyra våningar, med sinuskorrugerad plåt och trä som fasadmaterial, ritade av Stockholmsbaserade TEA – Thomas Eriksson Arkitekter.

 

I kvarteret Bärmesen ska Heimstaden bygga 70 bostadsrätter i 4 våningar med inredd vind samt 8 radhus med takterrass som ritats av White arkitekter.

 

Slutligen uppför HSB 70 borätter i kvarteret Kikaren, som har ritats av Tirsén och Aili arkitekter.

måndag, 27 februari 2017 18:01

Kungsleden hyr ut 1.200 kvm i Frihamnen

alt
Rotterdam 1 med adress Hangövägen 20  i Frihamnen/Gärdet, Stockholm.

 

Kungsleden har tecknat ett hyresavtal om 1.200 kvm i fastigheten Rotterdam 1 i Frihamnen, Stockholm, med mediabolaget Kanal 75. Fastigheten ligger i Kungsledens kluster Stockholm City Öst, där bolaget äger fyra fastigheter om totalt 89.000 kvm.

 

ATG-ägda Kanal 75 har tecknat ett sjuårigt avtal och tillträder lokalerna den 1 november.

 

– Det känns väldigt bra att vi har hittat en lokal som passar våra behov i Gärdet/Frihamnen. Att området är ett mediekluster passar oss särskilt bra. Dessutom har vi sedan tidigare använt studiolokaler i fastigheten Rotterdam 1, så vi känner till den väl, säger Per Tellander, vd på Kanal 75.

 

– Vi är mycket glada att kunna hälsa Kanal 75 välkomna som hyresgäst hos oss. Jag hoppas och tror att de ska trivas i Gärdet/Frihamnen, som är ett av våra prioriterade kluster med stor framtidspotential och riktigt bra läge, nära både Stockholms city, vatten och grönområden, säger Sven Stork, fastighetschef förvaltningsområde Stockholm på Kungsleden.

 

Kungsledens kluster Stockholm City Öst ingår i stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden, där det planeras för 12.000 bostäder och 35.000 arbetsplatser under kommande år .

måndag, 27 februari 2017 17:52

Luke Dawson, ny MD på Colliers International

alt

                                                                                                                                       

Luke Dawson (bilden) återvänder till Colliers International som Managing Director. Han kommer också att leda kapitalmarknaderna för CEE regionen (Centrala och Öst-Europa). Dawson kommer att vara baserad i Prag, där han kommer att ansvara för den regionala förvaltningen av Ungern, Bulgarien, Rumänien och Slovakien.

 

Dawson har tidigare arbetat cirka 10 år på Colliers, där han haft flera ledande befattningar bland annat som chef för verksamheten för CEE regionen, och som regional chef för sydöstra Europa samt chef för Colliers företagsutveckling.

måndag, 27 februari 2017 15:22

Cushman & Wakefield var Starwoods rådgivare

alt
Thomas Persson, projektledare hos Cushman & Wakefield.

 

Cushman & Wakefield har varit rådgivare till Starwood Capital Group och minoritetsägaren Vencom vid försäljningen av Bromma Blocks. Bromma Blocks är en ledande retail park och shoppinggalleria i västra Stockholm, med fler än sju miljoner besökare årligen. Den totala uthyrningsbar arean uppgår till cirka 56.700 kvm. Utöver detta finns en godkänd detaljplan om ytterligare cirka 23.000 kvm i direkt anslutning till det befintliga köpcentrumet och den nya spårvägsstationen som byggs. Köpare är CBRE GIP European Co-Investment Fund, en fond som förvaltas av CBRE Global Investment Partners. Köpeskillingen offentliggörs inte.

 

Bromma Blocks erbjuder ett mycket starkt butiksutbud inom bl.a. mode, skor samt sport och fritid. Bland de största hyresgästerna finns Coop, XXL, Åhléns, Jula, Rusta, Zoo.se, Stadium, KappAhl, Systembolaget och Clas Ohlson.

 

– Vi är stolta över att ha företrätt Starwood Capital i ytterligare en större retailtransaktion. Förra året genomförde Cushman & Wakefield transaktioner i Sverige till ett värde av 22 Mdr kr, varav drygt 7 Mdr kr inom retail-segmentet, vilket gör oss till en självklar marknadsledare inom detta segment, säger Thomas Persson, projektledare hos Cushman & Wakefield.


Transaktionen genomfördes den 24 februari 2017.

måndag, 27 februari 2017 11:41

CBRE GIP köper Bromma Blocks av Starwood

alt
CBRE Global Investment Partner tar över utvecklingen av Bromma Blocks.


CBRE Global Investment Partners (CBRE GIP) förvärvar handelsplatsen Bromma Blocks i västra Stockholm för en hemlig summa av Starwood Capital Group. CBRE GIP har biträtts av CBRE och Linklaters i transaktionen, medan  Cushman & Wakefield var Starwoods rådgivare i affären. Förvärvet görs för fonden ECF:s räkning i ett joint venture med Vencom, som också var med när Starwood köpte fastigheten av KF Fastigheter hösten 2013. I den affären såldes Bromma Blocks i ett paket för 3,9 Mdr kr tillsammans med köpcentrumen Arninge i Stockholm, Jägersro i Malmö, Bäckebol i Göteborg, Boländerna i Uppsala, Tuna Park i Eskilstuna samt Weibullsholm i Landskrona.

 

Bromma Blocks, som inryms i Bromma flygplats gamla hangarer, omfattar idag en uthyrbar yta om cirka 57.000 kvm, varav 25.000 detaljhandel och 32.000 volymhandel. Uthyrningsgraden är 96 procent och bland hyresgästerna återfinns Coop, XXL, Åhléns, HM, Jula och Rusta. I anslutning till dessa finns parkeringsplatser för 2.300 bilar.
    

Bygglov har beviljats ​​för dubbla detaljhandelsytorna, något som planeras uppföras i fyra våningar och integreras med en nybyggd hållplats för tvärbanan.

 

– Förvärvet av Bromma Blocks ligger i linje med en av fondens viktigaste strategier – att förvärva dominerande detaljhandelstillgångar i likvida marknader som kan förbättras genom vidareutveckling och renovering, säger Charles Baigler, Fund Manager ECF.

fredag, 24 februari 2017 20:59

Atrium Ljungberg satsar mer på bostäder

alt
Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg, ett bolag som nu utvecklar ett bostadserbjudande.

 

I fredags hade Atrium Ljungberg en kapitalmarknadsdag, och presenterade sitt bokslut för 2016 närmare, och redogjorde för bolagets projektportfölj och bostadssatsning och framtida strategi. Och med en projektportfölj om totalt cirka 11 Mdr kr, varav cirka 2 Mdr förväntas starta i år, starka finanser, en stark hyresmarknad, och välbelägna fastigheter som går att förädla och bebygga med bostäder, ser framtiden ljus ut.

 

Atrium Ljungberg har under det senaste året utvecklat ett bostadserbjudande. Bostadsproduktionen har redan startat i mindre skala och planen är att byggstarta 300 lägenheter per år från år 2019.

 

– Nu har vi en tydlig strategi för vårt bostadserbjudande och har anpassat organisationen efter den nya satsningen. Vi ska bygga bostäder på våra befintliga områden med kvalitet och med tydlig identitet. Bostäderna kommer bidra till en blandad stadsmiljö som lever dygnet runt och stärka vårt totala erbjudande, framhöll Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg bedömer att förutsättningarna är goda för att målet om investeringar om drygt 1 Mdr kr per år kommer att kunna överträffas de närmaste åren. Med solida finansiella nyckeltal har Atrium Ljungberg en stark finansiell ställning för att ta tillvara på investeringstillfällen och fullfölja sina projektplaner. Ramen inom MTN-programmet har utökats från 3 Mdr till 5 Mdr kr, inklusive möjligheter att emittera gröna obligationer.

 

– Med starka finanser och kreditbetyget Baa2 med stabil utsikt från Moody’s ser vi goda möjligheter att finansiera oss till konkurrenskraftiga villkor, konstaterar Martin Lindqvist, cfo Atrium Ljungberg. LE