28 april 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                                                 

Arkitekten Måns Adamson (bilden) blir ny affärsansvarig för vård på BSK Arkitekter och ska leda kontorets arbete med att utveckla framtidens vårdmiljöer. Han kommer närmast från en tjänst som kreativ ledare på Arkitema och har tidigare arbetat på Reflex Arkitekter.

 

– Måns Adamsons erfarenhet väger tungt i vår fortsatta satsning inom området vård, där Måns kommer att stärka teamets kapacitet, uppdragsledning och utveckla vårdarkitekturen, säger Anna Bergström, vice vd och marknadschef, BSK Arkitekter.

 

BSK Arkitekter utvecklar idag nya Södertälje sjukhus som invigs i början av mars. Andra aktuella projekt är RSA, en ny rättspsykiatrisk anläggning i Oslo, det nya specialistsjukhuset i Veddesta, norr om Stockholm och en omfattande omvandling av Helsingborgs lasarett. Kontoret står även bakom Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg som nyligen nominerades till Årets Bygge och MIPIM Awards. 

torsdag, 23 februari 2017 16:23

Profi rekryterar fyra nya medarbetare

alt

                                                                                                                                

Från vänster, bilden ovan: Erika Held, Krister Persson, Vane Kostovski och Gabriella Andersson.

 

Profi Fastigheter växer och förstärker organisationen med fyra personer inom affärsutveckling, fastighetsförvaltning och ekonomi. 

 

Erika Held ansluter till affärsutvecklingsgruppen och tillträder tjänsten som fastighetsutvecklare i tidiga skeden, hon kommer närmast från Areim.

 

Krister Persson ansluter till affärsutvecklingsgruppen och tillträder en tjänst som analytiker med fokus på transaktioner. Han kommer närmast från JLL Debt & Financial Advisory.

 

Vane Kostovski tillträder en tjänst som fastighetsförvaltare och kommer närmast från Unibail Rodamco där han de senaste åren varit Centrumchef för Nacka Forum.

 

Gabriella Andersson har anställts som controller på ekonomiavdelningen och kommer närmast från KPMG. 

 

Thomas Sipos, vd, säger:

– Vi har det senaste halvåret vuxit kraftfullt genom förvärv av fastigheter med mer än 150.000 kvm lokalytor och 23 hektar mark samtidigt som vi har mycket på gång i vårt övriga bestånd. Därför är det extra roligt att välkomna dessa fyra nya kompetenta medarbetare som stärker vår befintliga organisation ytterligare.

 

Profi Fastigheter är en aktiv förvaltare och utvecklare av kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen med bestånd som omfattar ett 25-tal fastigheter i 16 områden med en total yta om cirka 500.000 kvm samt närmare 300.000 kvm under utveckling.

 

torsdag, 23 februari 2017 14:41

Byggstart för nytt hus i Urban Escape

alt

Bengt Staaff, regionchef Skanska, Per Ahrbom, Ahrbom & Partner Arkitektkontor, Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd, Mats Hederos, vd AMF Fastigheter samt Niklas Haglund och Henriette Johansson, projektchef respektive marknadsområdeschef för Urban Escape på AMF Fastigheter, markerade byggstarten av det nya huset vid Regeringsgatan/Hamngatan.


AMF Fastigheters utveckling av Urban Escape-kvarteret i Stockholms city går vidare. Idag var det officiell byggstart av det nya kontors- och butikshuset (Trollhättan 30) som kommer att omfatta 44.000 kvm vid Regeringsgatan/Hamngatan.
    

I samband med byggstarten berättade Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholm och Henriette Johansson, marknadsområdeschef för Urban Escape på AMF Fastigheter, om visionen för ett mer levande city, om det nya huset och utvecklingen av Urban Escape-kvarteret. Medverkade vid evenemanget gjorde även representanter från Skanska och Ahrbom & Partner Arkitektkontor.
    

Utvecklingen av Urban Escape har pågått sedan 2014 och är det största stadsutvecklingsprojektet i centrala Stockholm sedan 1970-talet. Projektet omfattar totalt fem fastigheter, två torg och fyra gator och kommer att resultera i en utökad area från 95.000 kvm till cirka 130.000 kvm, varav 63.000 kontor, 29.000 kvm hotell och konferens, 39.000 kvm handel och restaurang och 1.100 kvm bostäder.

torsdag, 23 februari 2017 14:09

Gotska utvecklar Orminge Centrum

alt
Gotska Fastighets projekt i Orminge Centrum har formgivits av Kirsh+Dereka Arkitekter.


Gotska Fastighets AB har vunnit markanvisningen för att utveckla Orminge Centrums nya landmärke – en byggnad i 16 våningar, varav det första över mark innehåller livsmedelshandel, restauranger, caféer och övriga butiker. I våningsplanen ovanför byggs attraktiva lägenheter och kontor med utsikt från glasade balkonger. Arkitektbyrå är välrenommerade Kirsh+Dereka Arkitekter
    

– Vi är stolta över förtroendet och ser fram emot att börja arbeta med detta fantastiskt spännande projekt, säger Anders Dahlström, vd Gotska Fastighets AB.
    

Projektet ingår i den första etappen av Nacka kommuns stora planprogram för området. Ambitionen är att uppgradera till ett nytt, attraktivt stadsdelscentrum som är tryggt, tillgängligt och levande för boende, besökare och företag. Här spelar Gotskas nya projekt en central roll med en dynamisk blandning av butiker, lägenheter, kontor och parkering. I följande etapper av planprogram finns även förberedelser för en tunnelbanestation i Orminge Centrum.
    

– Boende i området ska inte behöva åka till andra platser för att hitta god mat, spännande shoppingupplevelser eller moderna kontorsplatser. Vi kommer att välja butiker och krögare med stor omsorg, säger Anders Dahlström.

onsdag, 22 februari 2017 19:43

Balders storvinst steg till 6,1 Mdr

alt
Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder.

 

Balder är en historisk kursvinnare och ett fastighetsbolag som leder tillväxtligan. Vinsten för helåret 2016 steg kraftigt till 6.093 Mkr efter en skattebelastning om –1.550 Mkr (–862).  

 

Den kraftiga vinstökningen beror, dels på att Sato Oyji har konsoliderats med Balder från och med den 1 januari 2016, dels på att årets orealiserade värdeökning steg till 4.847 Mkr (3.323), efter att det genomsnittliga direktavkastningskravet sänkts vid årsskiftet 2016/2017 till 5,3 procent (5,4).


Fastighetsportföljens värde uppgick vid årsskiftet till 86,2 Mdr kr (68,5).

 

Men helårets värdeökning orsakades även av att driftöverskottet steg till 3.679 Mkr (1.944) efter att hyresintäkterna steg efter konsolideringen av Sato till 5.373 Mkr (2.711).

 

Som för flertalet fastighetsbolag ökade kostnaden till för derivaten, men för Balders del endast med –114 Mkr (227). Det viktiga förvaltningsresultatet för moderbolaget steg med 27 procent till 2.265 Mkr (1.780).

 

Framgångarna för Balder beror i huvudsak på att ledningen i bolaget ser till att göra lönsamma affärer, inte minst via ett stort antal intressebolag, bolag som alla redovisar stora resultat, vilka för helåret blev totalt 590 Mkr (831), varav Balders andel uppgick till 419 Mkr (457).

 

Balders viktigaste intressebolag är de noterade Collector och Brinova samt Tornet Bostadsproduktion AB, Sjaelsö Management och Fastighets AB Centur.  

 

Nytt för 2016 är det större bolaget Trenum som Balder äger till hälften med Tredje AP-fonden, ett bolag som äger och bygger hyresrätter i en större skala.

 

Balder ägde vid årsskiftet totalt 1.220 fastigheter omfattande drygt 3,8 miljoner kvm, varav årshyresvärdet var 3.973 Mkr för bostäder, 865 Mkr för kontor, 598 Mkr för handel och 588 Mkr för övrigt. Denna fördelning med ett stor andel bostäder medförde att riskerna i fastighetsportföljen var små och med en trygg ekonomisk uthyrningsgrad om 95 procent (96). Denna diversifiering underströks av att Balders kommersiella kontrakt hade en genomsnittlig kontraktstid om 7,1 år (6,3) och ännu längre, eller 11,8 år (11,1) för de tio största hyresgästerna som svarade för 5,1 procent (6,1) av det totala hyresvärdet.

 

Balder har kraftigt ökat andelen bostadsprojekt under helåret till 8,0 Mdr kr, varav cirka 4,0 Mdr var nedlagt. Den största bostadsproduktionen finns i Köpenhamn med cirka 1.400 lägenheter och 1.300 lägenheter i Helsingfors.

 

I balansen steg Balders totala utgående egna kapital (inklusive noterade intressebolag) till 36.791 Mkr (29.325), med en soliditet som steg till 38,3 procent (37,8).

 

Räntetäckningsgrad blev 3,7 gånger (5,1) med en belåningsgrad om 50,0 procent (51,6).

 

Bolagets räntebärande skulder steg till 49.580 Mkr (41.063), med en genomsnittlig ränta som ökade till 2,1 procent (1,8) och med en räntebindningstid i genomsnitt om 2,4 år (2,9).

 

Marknaden gillade rapporten då aktien steg med till 3,2 procent till 200,90 kr som högst.

 

Men Balders huvudägare och vd Erik Selin menar i bokslutskommunikén att substansvärdet per stamaktie ökade med 25 procent till 198,49 kr för helåret 2016, trots detta sjönk aktiekursen under året med 12 procent även efter att nyckeltalen förbättrades med cirka 25 procent.

 

Fastighetsaktien rekommenderar ett köp i Balder på nuvarande nivå, eftersom en långsiktig aktieägare förstår att Balders framtida intjäning kommer fortsätta att utvecklas starkt. TM

onsdag, 22 februari 2017 19:40

Fortsatt tillväxt i Wallenstam

alt

Vd Hans Wallenstam är särskilt nöjd med att bolaget skapar värdeökningar på egen hand, dels från förvaltningen, dels från bolagets produktion av hyresrätter.

 

Wallenstam ökade helårsvinsten efter skatt till 3.348 Mkr (2.754), motsvarande 10,1 kr per aktie (8,3). I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar för förvaltningsfastigheter med 3.470 Mkr (2.507), varav 1.195 Mkr (639) härrörde från bolagets nyproduktion av hyresrätter, samt orealiserade värdeförändringar från finansiella instrument med -130 Mkr (165). Dessutom ingick reavinster från försäljningar av förvaltningsfastigheter om 170 Mkr (178). Resultat före skatt steg till 4.198 Mkr (3.418) medan förvaltningsresultatet för fastigheter förbättrades med 9 procent till 733 Mkr (672).

 

I bokslutskommunikén är vd Hans Wallenstam särskilt nöjd med att bolaget skapar värdeökningar på egen hand, dels från förvaltningen, dels från bolagets produktion av hyresrätter.

 

Under året sålde Wallenstam fastigheter för 1.179 Mkr (2.129) och investerade för 2.691 Mkr (3.172), varav 340 Mkr (1.270) var förvärv. Antalet byggstartade lägenheter uppgick till cirka 850 och på bokslutsdagen hade bolaget cirka 2.000 lägenheter i produktion till ett värde av 4,2 Mdr kr (2,7).

 

Vid årsskiftet värderades fastighetsbeståndet till 36.555 Mkr (32.090). De räntebärande skulderna uppgick till 16.473 Mkr (15.153) och finansierades till en medelränta om 1,97 procent (2,22). Det egna kapitalet, som påverkades av en utdelning om totalt 497 Mkr och återköp av egna aktier för 192 Mkr, ökade under året till 17.788 Mkr (15.102), vilket motsvarade 54 kr (45) per aktie och en soliditet om 45 procent (44).

 

Substansvärdet per aktie, exklusive derivat (EPRA NAV), steg med 20 procent från 58 kr till cirka 70 kr.

 

Styrelsen föreslår att utdelningen höjs med 13 procent till 1,70 kr per aktie (1,50), fördelat på två utbetalningstillfällen om vardera 0,85 kr. LE

alt
Arkitekterna Lenka Batovska, Yasser Sasa, Ivana Komatina, Miljan Andjelkovic och James Britton på ETTELVA.

 

ETTELVA Arkitekter har under hösten arbetat med att framställa ett hjälpmedel för nyanlända arkitekter. Med tips, råd och personliga berättelser hoppas de kunna underlätta för nyanlända arkitekter att hitta jobb, bostad och ett socialt sammanhang.

 

– I samband med att ETTELVA Arkitekter expanderade under kort tid blev vi en mer mångkulturell arbetsplats. Många av mina kollegor är nyanlända arkitekter, med värdefulla erfarenheter om hur det är att etablera sig i Sverige, både på arbetsmarknaden och socialt, säger Sara Eklund, initiativtagare till guiden.

 

Tillsammans med fem medarbetare, bland dem Yasser Sasa, som flyttade till Sverige från Syrien för tre år sedan, med erfarenheter av att komma som nyinflyttad arkitekt växte projektet ETTELVAs guide för nyanlända arkitekter fram.

 

ETTELVA Arkitekter arbetar aktivt med att rekrytera nyanlända och arkitekter med utländsk bakgrund.

 

– Ökad mångfald på kontoret ger stora fördelar, både kunskapsmässigt och i företagskulturen. Det är en självklarhet att vi som företag, och vår rekrytering, ska vara representativt för samhällets diversitet. En mångfald av kulturer och erfarenheter ger nya referensramar, vilket i förlängningen behövs för att skapa god och kvalitativ arkitektur, säger Anders Lindh, vd för ETTELVA.
  

onsdag, 22 februari 2017 19:29

Stockholm: Tomträttsavgälder upphävda

alt

Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd i Stockholm.

 

På gårdagens sammanträde i borgarrådsberedningen i Stockholm stad beslutade den socialdemokratiskt ledda majoriteten att upphäva kommunfullmäktiges beslut om nya tomträttsavgälder. Hanteringen av ärendena hade inte följt kommunallagens beredningskrav och fullmäktiges beslut skulle kunnat upphävas i domstol.

 

– Utöver ärendenas undermåliga beredning, som alltså varit formellt felaktig, så är kärnfrågan för oss att innehållet i socialdemokraternas förslag slår alldeles för hårt mot tusentals hushåll i Stockholm. Vårt förslag är istället att kommunstyrelsen ska hemställa till regeringen om att ändra i Jordabalken så att en årlig indexuppräkning av tomträttsavgälder för bostäder blir möjlig. Det skulle skapa den transparens, långsiktighet och ekonomiska trygghet som stockholmarna förtjänar, säger Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd i Stockholm.

tisdag, 21 februari 2017 19:28

Skandias nya Quality-hotell: The Mill

alt

Skandia Fastigheter färdigställer Quality Hotel The Mill i kvarteret Davida (det tidigare Konserthuset) i centrala Malmö.

 

Bland 350 namnförslag från malmöiterna om vad det nya Quality-hotellet i centrala Malmö ska heta så kammade Miriam Fisch hem tävlingen. Malmös nästa hotell kommer heta Quality Hotel The Mill. Skandia Fastigheter har påbörjat ombyggnationen och invigning är planerad till årsskiftet 2018/2019.

 

Det var i höstas som Skandia Fastigheter och Quality Hotel utlyste en tävling där allmänheten fick vara med att bestämma namnet på det nya Malmöhotellet. Det 13 våningar höga hotellet kommer att ligga mitt i Malmö – i korsningen Amiralsgatan och Föreningsgatan, och erbjuda bland annat 225 hotellrum, restaurangen Brasserie X, lobbybar och gym med ett av Malmös mest centrala garage.

 

– Det här hotellet vill vi ska bli Malmöiternas ställe och då är det också självklart att det är de som ska döpa det. Vi har fått mail som aldrig förr så det är tydligt att det finns ett stort intresse och engagemang för hotellet. Nu när namnet är bestämt så är det bara att räkna dagarna till dess att vi får inviga hotellet, säger det blivande hotellets ägare Petter A Stordalen.

 

Juryn föll för namnet, inte bara för att det var snyggt utan också för att det tar vara på områdets historia och själ. Möllevången, dit hotellet gränsar, är döpt efter det skånska ordet mölla som betyder kvarn. Genom att använda det engelska ordet så öppnar det upp för en stor internationell målgrupp för hotellet.

tisdag, 21 februari 2017 19:24

Catella ökade vinsten till 356 Mkr

alt

Knut Pedersen, vd för Catella.

 

Catella ökade helårsvinsten efter skatt till 356 Mkr (272), varav hänförligt till moderbolagets aktieägare var 271 Mkr (243) motsvarande 3,32 kr (2,97) per aktie. Nettoomsättningen steg till 2.007 Mkr (1.853) medan rörelseresultatet före förvärvsrelaterade poster ökade till 263 Mkr (261).

 

Inom affärsområdet Corporate Finance minskade nettoomsättningen till 575 Mkr (623), medan rörelseresultatet föll till 58 Mkr (66). Under året medverkade bolaget i fastighetstransaktioner om 55,5 Mdr kr (58,3), varav 21,6 Mdr (19,2) i Frankrike, 18,9 Mdr (25,1) i Sverige och 2,6 Mdr (3,6) i Tyskland.

 

Inom Asset Management and Banking ökade Catella omsättningen till 1.461 Mkr  (1.245) med ett förbättrat rörelseresultat till 259 Mkr (228). Det förvaltade kapitalet ökade till 155,7 Mdr kr (138,3), en ökning med 17,4 Mdr kr (15,8), varav nettoinflöde 4,8 Mdr kr (14,4).

 

Koncernens egna kapital ökade till 1.563 Mkr (1.319), motsvarande 19,09 kr (16,14) per aktie och en soliditet om 31 procent (29).

 

Inför årsstämman föreslår styrelsen en utdelning för 2016 på 0,80 kr (0,60) per A- och B-aktie. LE