28 april 2024

Redaktionen

tisdag, 21 februari 2017 19:22

ALMs köp av Småa klart

alt

Joakim Alm, vd för ALM Equity.

 

Nu har Småa AB:s personal sålt sina andelar i bolaget till ALM Equity. Därmed är ALMs villkor för att köpa hela bolaget uppfyllt. Affären omfattade 28,5 procent av aktierna i Småa. Sedan tidigare har HSB Projektpartner och JM sålt sina andelar om motsvarande 71,4 procent. Tillträde och betalning är beräknat till det första halvåret.

 

ALM och Småa kommer fortsätta drivas som två separata bolag, men utgör tillsammans en stark aktör i Storstockholm, Mälardalen och Uppsala med över 1.600 bostäder i produktion och 10.600 bostäder i portföljen att utveckla framöver.

 

– Vi är glada över den positiva responsen från personalen och att samtliga aktieägare nu har tackat ja till affären. Vi kan nu sätta fullt fokus på att tillsammans utveckla vårt gemensamma erbjudande som en av Stockholmsmarknadens största aktörer, säger Joakim Alm, vd för ALM Equity.

tisdag, 21 februari 2017 19:18

Fler hållbara fastigheter i Stockholm

alt

Representanter för medlemmarna i Stockholms stads forum för hållbara fastigheter.

 

Igår antog 24 fastighetsägare och förvaltare i Stockholm 2017 års viljeförklaring för Stockholms stads forum för hållbara fastigheter. Med fem nya medlemmar – Ikano Bostad, Folksam fastigheter, Storebrand Fastigheter, Vacse och Wallfast – förstärks samarbetet kring hållbarhet i stadens befintliga fastighetsbestånd ytterligare.

 

– Det är glädjande att fler och fler aktörer inom fastighetssektorn i Stockholm vill bli medlemmar i forumet. Utmaningarna med att jobba med hållbarhet i befintligt fastighetsbestånd är många och ju fler som vill samverka och samarbeta kring detta desto bättre, säger Åsa Öttenius, fastighetsdirektör i Stockholms stad.

 

Stockholms stads forum för hållbara fastigheter genomför årligen seminarier för att utmana och inspirera fastighetsbranschen i det framtida hållbarhetsarbetet. Forumet har även instiftat hållbarhetspriset ”Två blir mer” som delas ut årligen och ska stimulera till innovativ samverkan mellan fastighetsägare och hyresgäster.

 

Arbetet med forumets handlingsplan för att bland annat minimera resursanvändning, miljöpåverkan och byggnaders energibehov och öka användningen förnybar energi fortsätter under 2017. Under året kommer Forumet ha ett särskilt fokus på ökad interaktion med andra aktörer som delar forumets ambitioner.

 

Stockholms stads forum för hållbara fastigheter bildades 2014 och är ett samarbete mellan Stockholms stad och privata fastighetsägare och förvaltare med ett betydande fastighetsbestånd i Stockholm. Forumet sätter fokus på hållbarhetsarbetet i det befintliga fastighetsbeståndet och på samverkan mellan hyresvärd och hyresgäster.

 

Utöver de fem ovan nämnda nya medlemmarna ingår följande aktörer i forumet: Stockholms stad, Akademiska Hus, AMF Fastigheter, Atrium Ljungberg, Byggvesta, Einar Mattsson Projekt AB, Fabege, Fastighetsägarna Stockholm, Folksam Fastigheter, Hemsö, Hufvudstaden, Humlegården, Jernhusen, Kungsleden, Riksbyggen, SGBC, Skandia Fastigheter, Statens Fastighetsverk, Wallenstam och Vasakronan.

tisdag, 21 februari 2017 19:14

Skanskas styrelse utökas med C Marcus

alt

                                                                                                                                      

Valberedningen i Skanska AB föreslår att Catherine Marcus (bilden) väljs till ny styrelseledamot vid årsstämman den 4 april. Vidare föreslås omval av samtliga befintliga ledamöter, vilket innebär att styrelsen föreslås bestå av nio ledamöter.

 

Catherine Marcus är sedan 2015 Global Chief Operating Officer på PGIM Real Estate (tidigare Prudential Real Estate Investors), ett globalt företag som är en del av Prudential Financial, Inc. och som investerar i fastigheter. Hon har lång erfarenhet av fastighetsförvaltning och fastighetsutveckling i USA, med flera seniora uppdrag inom portföljförvaltning av fastigheter.

 

Hon har en masterexamen från New York University i Real Estate Investment and Development, liksom en kandidatexamen från University of Pennsylvania i Real Estate Finance and Entrepreneurial Management.

alt

Michael Fogelberg, vd och koncernchef för 24Storage.


Selfstorage-bolaget 24Storage har genomfört en kapitalanskaffning om totalt 250 Mkr genom en företrädesemission om 50 Mkr samt en ny kreditfacilitet i bank om 200 Mkr. Majoriteten av befintliga investerare tecknade sin del i emissionen och Ernströmgruppen samt Per Josefsson Invest utökade sitt ägande i bolaget.
    

– Urbaniseringen är global megatrend som tilltar i betydelse. Även i Sverige väljer allt fler att flytta till de stora städerna och det skapar en stadigt stigande efterfrågan i self-storagebranschen. Med kapitalet säkerställer vi vår expansionsplan, som innefattar nyetablering av anläggningar och vidareutveckling av vår systemplattform, säger Michael Fogelberg, vd och koncernchef för 24Storage.
    

– Michael Fogelberg och hans team är några av de mest erfarna inom branschen och ur ett investerarperspektiv är self-storage en mycket attraktiv typ av fastighetstillgång. 24Storage gjorde ett starkt 2016 och vi har fortsatt ambitiösa mål och även stor potential utanför Sveriges gränser, säger Fredrik Tilander, styrelseordförande och ägare i 24Storage.

alt

                                                                                                                               
Einar Mattsson Projekt AB fortsätter knyta nyckelkompetenser till sig. Sara Albrecht (bilden) blir projektutvecklingschef över en växande projektverksamhet med nästan 2.500 bostäder i portföljen. Hon tillträder tjänsten den 22 mars. Hon kommer senast från Stockholms studentbostäder där hon arbetat som förvaltningschef. Tidigare har Sara Albrecht erfarenhet från flera olika roller inom HSB Bostad, bland annat som chefsjurist och affärsområdeschef nyproduktion.
    

– Sara Albrecht delar vår kundfokus och viljan att utveckla bostadsaffären, med en bred erfarenhet av både nyproduktion och förvaltning. Hennes bakgrund som jurist och kunskap om bland annat fastighets- och entreprenadrätt är en styrka när det kommer till att arbeta strategiskt i ett projekts alla skeden, säger Mikael Anjou, vice koncernchef på Einar Mattsson.

måndag, 20 februari 2017 17:41

Fler projekt och stark marginal för SSM

alt
Mattias Roos, vd SSM Holding.


SSM Holding ökade nettoomsättningen för 2016 med 85,1 procent till 650 Mkr (351), medan rörelseresultatet förbättrades med 83,5 procent till 187 Mkr (102) och rörelsemarginalen uppgick till 28,8 procent (29,0). Helårsvinsten efter skatt steg till 145 Mkr (96), motsvarande 1,68 kr (1,81) per aktie. Årets utdelning föreslås till 0 kr (18,5 kr). Styrelsen har antagit en ny utdelningspolicy som anger att minst 30 procent av årets resultat från och med räkenskapsåret 2017 ska delas ut, med första möjliga utdelning i samband med årsstämman 2018.
    

– Helårets förbättrade rörelseresultat kan till största del förklaras av att fler projekt har drivits i egen regi. Rörelsemarginalen fortsätter att vara på en hög nivå och har under året överträffat bolagets finansiella mål, säger vd Mattias Roos.
    

Under 2016 köpte SSM 2.951 byggrätter (513) och vid årets slut hade bolaget 5.255 byggrätter (2.337) i projektportföljen, varav 1.479 (1.287) i produktion med en försäljningsgrad om 96 procent (97).

måndag, 20 februari 2017 17:39

Hemfosa köper GCU-del av Aspelin Ramm

alt

Hemfosas byggnader på Gardermoen Campus har ritats av Nordic Office of Architechture.


Hemfosa har tecknat avtal om förvärv av Aspelin Ramms ägarandel i Gardermoen Campus Utvikling AS (GCU) om 35 procent till ett värde om cirka 328 Mkr. Vidareutvecklingen av området, som ligger nordost om Oslo, kommer fortsatt ske i samarbete med Aspelin Ramm, i en oförändrad joint venture struktur.
    

GCU äger två fastigheter som är under uppförande, dels ett specialistsjukhus som är fullt uthyrt till Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke (LHL) med ett 25-årigt hyresavtal, dels ett lokalmedicinskt center, även det fullt uthyrt till Ullensaker kommun med ett 30-årigt hyresavtal, och ytterligare ett antal hyresgäster inom vård- och omsorgssektorn. Båda fastigheterna beräknas vara färdigställda 1 februari 2018. Förvärvet ska slutföras den 15 februari 2018, då fastigheterna konsolideras i Hemfosas räkenskaper.
    

– Det här är ett naturligt steg och vi ser fram emot ett fortsatt nära samarbete med LHL, Ullenaker kommun och övriga hyresgäster i utvecklingen av fastigheterna och detta spännande kompetenscentrum. Det är ett expansivt område med ett mycket bra läge och vi ser goda möjligheter till fler utvecklingsprojekt framöver, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa.
    

Sjukhuset förväntas ha cirka 500 anställda och omkring 30.000 besökare per år. Området, Gardermoen Campus, kommer utöver specialistsjukhuset och det lokalmedicinska centret, även innefatta verksamheter inom forskning och utbildning, rehabilitering, sjukterapi, kontor och butiker allt samlat inom samma område.

måndag, 20 februari 2017 17:36

NCC bygger för 800 Mkr i Jönköping

alt

Länssjukhuset Ryhov med omnejd. Foto: Region Jönköpings län


NCC har fått i uppdrag, att i samverkan med Region Jönköpings län, projektera en utbyggnad och modernisering av Länssjukhuset Ryhov. Ordervärdet beräknas uppgå till 800 Mkr.
    

– Vi gör nu en storsatsning på att förbättra och modernisera Länssjukhuset Ryhov i Jönköping med bland annat en toppmodern akutvårdsavdelning och flera nya vårdavdelningar. Vi har ett stort behov av att öka sjukhusets kapacitet och denna utveckling möjliggör det, säger Tomas Calmviken, fastighetschef Region Jönköpings län.
    

Den nya byggnaden kommer att uppföras norr om den befintliga byggnaden och ska inrymma flera vårdavdelningar. En ytterligare avdelning för akutvård med 48 vårdplatser, två vårdavdelningar för medicin med tillhörande dagsjukvård och mottagningar, mammografimottagning samt utbildningslokaler för bland annat läkarutbildningen som bedrivs av Linköpings Universitet. Den totala ytan blir 34.000 kvm fördelad på sex våningar.

måndag, 20 februari 2017 15:46

Riksbyggen har högsta byggtakten på 20 år

alt

Leif Linde, vd för Riksbyggen.


År 2016 blev ännu ett starkt år för Riksbyggen med rekordhög byggtakt. Omsättningen ökade med 12 procent till 7.155 Mkr, medan rörelseresultatet förbättrades med 48 procent till 332 Mkr. Riksbyggens styrelse har föreslagit en oförändrad utdelning på cirka 30 procent av resultatet vilket innebär 46 kr per andel och totalt sett nästan 79 Mkr (77) till ägarna. Därtill kommer Riksbyggens ägare att få dela på 10 Mkr (12)  i återbäring baserat på deras köp av förvaltningstjänster.
    

– Riksbyggens starka ekonomiska utveckling skapar förutsättningar både för en hög bostadsproduktion och att vi med kraft kan driva på utvecklingen inom bostadssektorn mot ett mer hållbart samhälle, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen.
    

Under året hade Riksbyggen 4.453 hyres- och bostadsrätter (3.687) i produktion, vilket är den högsta nivån vad gäller bostadsproduktionen under de senaste decennierna. Vid samma tidpunkt förvaltade Riksbyggen 2.841 (2.755) bostadsrättsföreningar, varav 1.610 (1.599) var andelsägande bostadsrättsföreningar.
    

Det egna kapitalet ökade till 5.536 (5.096), motsvarande en soliditet om 47 procent (36).
    

För två år sedan inledde Riksbyggen sin satsning på att bygga hyresrätter för olika målgrupper. Ett exempel är Riksbyggens Bonum Seniorboende som under 2016 var den aktör som levererar flest seniorbostadsrätter på marknaden.
    

– Fler seniorbostäder är en av de viktigaste framtidsfrågorna för hela bostadsmarknaden. Redan idag är efterfrågan på seniorbostäder mycket stor och sett till befolkningsstatistiken och hur boendesituationen ser ut för många äldre kommer den att öka ytterligare. Ett utökat utbud av seniorbostäder behövs också för att få igång flyttkedjorna. Det ger en ökad rörlighet på bostadsmarknaden vilket i sin tur gör att det befintliga bostadsbeståndet används på ett effektivare sätt, säger Leif Linde.
    

För att fler unga personer ska kunna skaffa ett eget boende provar Riksbyggen i Göteborg nya boendeformer avsedda för den yngre målgruppen, i Brf Viva och i Lindholmshamnen.

måndag, 20 februari 2017 15:38

Atrium Ljungberg får Baa2 av Moody´s

alt

Martin Lindqvist, cfo Atrium Ljungberg.


Atrium Ljungberg har erhållit en investment grade rating från kreditvärderingsinstitutet Moody´s och får betyget Baa2 med stabil utsikt. Betyget speglar enligt Ramzi Kattan, Moody’s Vice President och analytiker av Atrium Ljungberg, bolagets starka marknadsposition och solida portfölj med tyngdpunkt i Stockholm och med goda möjligheter för fortsatt tillväxt.
    

Atrium Ljungberg har varit aktiva på den svenska kapitalmarknaden i fyra år som utgivare av företagscertifikat och obligationer. För närvarande har bolaget 8,7 Mdr kr i lån på kapitalmarknaden.
    

– Att ansöka om ett kreditbetyg från ett kreditvärderingsinstitut känns naturligt då det ytterligare kommer förbättra våra möjligheter att finansiera oss via kapitalmarknaden till goda villkor. Det betyg vi har fått är en bekräftelse på bolagets finansiella stabilitet, säger Martin Lindqvist, cfo på Atrium Ljungberg.