28 april 2024

Redaktionen

alt

Fastigheten Kadetten 29 ska bebyggas med ett nytt bostadshus. Bild: stockholm.se/projekt


Fridhem och Patriam har via ett gemensamägt bolag, Karlbergsvägen 77 Fastighets AB, köpt fastigheten Kadetten 29 i Birkastan i centrala Stockholm av Scandinavian Property Group (SPG). På fastigheten finns idag ett kontorshus, vilket köparna planerar att riva och ersätta med ett nytt flerbostadshus med cirka 80 lägenheter.
    

Den befintliga byggnaden, som tidigare har varit en korvfabrik, har under de senaste åren bytt ägare ett flertal gånger: Carlyle 2007-2011, Kjell Ericsson 2011-2014 och SPG 2014-2016. I planen som Fridhem och Patriam ska fullfölja ingår också en upprustning av innegården, vilken kan nyttjas av flera fastigheter. Tanken är att den nya gårdsmiljön ska tillföra ett lyft för hela kvarteret.

 

Affären finansieras till del av en emission av preferensaktier om 223 Mkr riktad till institutionella investerare.

 

Investerarintresset för preferensaktierna, som ska noteras på Nasdaq First North, var starkt och emissionen övertecknades kraftigt. Totalt emitterades 2,23 miljoner preferensaktier. Aktien berättigar till en preferensutdelning samt vinstdelning i projektet, vilket utbetalas vid projektets färdigställande. Totalt deltog över 120 investerare i emissionen.
    

– Genom emissionen möjliggör vi denna mycket intressanta affär och öppnar en ny finansieringskälla för Fridhem. Vi är mycket glada över det stora förtroende investerarna har visat oss, säger Jens Rastad, vd för Fridhem Fastighetsutveckling Stockholm AB.
    

ABG Sundal Collier har varit finansiell rådgivare och Gernandt & Danielsson har varit juridisk rådgivare i preferensaktieemissionen. DLA Nordic har varit juridisk rådgivare i fastighetstransaktionen. JLL Capital Markets och Hamilton Advokatbyrå var rådgivare till säljaren.

alt

                                                                                                                                
Marko Juhokas (bilden) har rekryterats till RBS Nordisk Renting där han kommer att ansvara för nya affärslösningar i Finland samt asset management på nordisk basis.
    

Marko Juhokas har närmast varit vd för byggkonsultföretaget HTJ och arbetade dessförinnan på Citycon, senast i rollen som Senior Vice President, Group Development and Sustainability och medlem av Citycons ledningsgrupp. Han har även lång erfarenhet av byggindustrin genom tio år på byggföretaget SRV.
    

– Vi är mycket glada att kunna välkomna Marko Juhokas till vårt team. Med sin gedigna erfarenhet och marknadskännedom blir han en viktig del av teamet som skall fortsätta utveckla och växa Nordisk Rentings verksamhet i Norden, säger Caroline Bertlin, CEO RBS Nordisk Renting.

onsdag, 15 februari 2017 16:16

Högbom till Hemfosas styrelse

alt

                                                                                             
Valberedningen i Hemfosa Fastigheter föreslår inför årsstämman att Gunilla Högbom (bilden) väljs till ny styrelseledamot i bolaget. Vidare föreslås omval av Bengt Kjell (ordf), Anneli Lindblom, Caroline Sundewall, Ulrika Valassi, Per-Ingemar Persson och Jens Engwall.
    

Gunilla Högbom har haft ett flertal ledande befattningar inom fastighetsbranschen med inriktning på såväl kommersiella som samhällsfastigheter och bostäder. Hon arbetar idag som vd för Virtuosen Holding AB och kom dessförinnan från AFA Fastigheter där hon var Chef Projekt.

onsdag, 15 februari 2017 16:11

Ehrenborg Williams blir ny vd för SGBC

alt

                                                                                                                      
Cecilia Ehrenborg Williams (bilden) blir ny vd för Sweden Green Building Council. Hon ersätter Bengt Wånggren som går i pension efter sommaren och hon kommer närmast från en tjänst som vice vd för Miljömärkning Sverige AB (Svanen). Ehrenborg Williams främsta uppdrag blir att fortsätta arbetet med att utveckla Sveriges främsta organisation för hållbart samhällsbyggande, i en tid då hållbarhet och klimatfrågor är viktigare än någonsin.
    

– Vi som har arbetat med denna rekrytering är både glada och stolta över att ha funnit Cecilia Ehrenborg Williams. Ledarskapet, erfarenheten av certifiering och dessutom god erfarenhet av kommunikation och internationella kontakter gör att vi känner oss trygga i att vi hittat rätt person att leda SGBC på den fortsatta resan mot allt fler certifierade byggnader och stadsdelar, säger Reinhold Lennebo, ordförande för SGBC.

tisdag, 14 februari 2017 16:34

Markaffärer för fler bostäder i Sorgenfri

alt

Första etappen av utbyggnadsområde Sorgenfri, sett från Celsiusgatan. Förutom cirka 800 bostäder kommer kvarteren närmast Båghallarna rymma en förskola, ett P-hus, affärslokaler, nya parker och platser. Foto: Caroline Franzén

 

Malmö stad köper fastigheten Brännaren 20 för att kunna fortsätta utvecklingen av Sorgenfri med förskola, bostäder och allmän park. Detta ger tillsammans med grannfastigheten Brännaren 16, som Malmö stad redan äger, möjligheter till en samlad utveckling av förskola för 80 barn, totalt cikra 10.000 kvm BTA, bruttoarea, bostäder och del av allmän park.

 

– En förskola full av ungar, bostäder i nya och gamla byggnader, idrottshall och butiker – kvarteret Brännaren kommer att bli en levande del av staden och det är vi många som ser fram emot, säger Anders Rubin (S), tillförordnad ordförande i tekniska nämnden.

 

Enligt köpeavtalet tillträder Malmö stad fastigheten den 1 maj 2017. Köpeskillingen utgör cirka 25,4 Mkr och säljare är Hansson & Rydberg Fastighets i Malmö AB. Värderingen har gjorts utifrån aktuell användning av fastigheten, som överlåts i befintligt skick.

 

– Det här förvärvet inleder andra etappen i utbyggnaden av Sorgenfri, som just nu pågår för fullt i det tidigare storkvarteret Spårvägen. Det är en lång process som bland annat inkluderar fler markförvärv, inventering av samtliga byggnader, rivning, marksanering och eventuellt även sanering inne i byggnader, säger Jan Johansson, fastighetskontorets projektledare för utbyggnaden av Sorgenfri.

 

Samtidigt har Malmö stads tekniska nämnd godkänt tre markförsäljningar i Sorgenfri, som tillsammans ger Malmö omkring 150 nya bostäder med blandade upplåtelseformer. Köpare är HSB, som i det nya stadskvarteret Spiggan planerar bygga både hyresrätter och bostadsrätter, och JM, vars bostadsrätter i olika former kompletterar det i övrigt närmast färdigbyggda kvarteret Föraren intill Båghallarna i Sorgenfri.

 

– Det här är två exempel på blandade bostadskvarter i Sorgenfri. I kvarteret Spiggan tar HSB ansvaret för blandade upplåtelseformer på kvartersnivå. JM kompletterar med bostadsrätter i kvarteret Föraren, där det redan finns hyresrätter, LSS-bostäder och kompislägenheter för unga. Den variationen känns bra, avslutar Jan Johansson.

alt

                                                                                                         
Sedan den 1 februari heter Svenska Bostäders chef för Fastighetsutveckling Jörgen Holmqvist (bilden). Han var tidigare ombyggnadschef inom samma avdelning och efterträder nu Lars Skoglund som går i pension till sommaren.
    

Jörgen Holmqvist har en bakgrund inom byggbranschen och kom till Svenska Bostäder år 2003 för att arbeta med entreprenadupphandlingar och inköp. Sex år senare övergick han till rollen som biträdande ombyggnadschef och fyra år senare till arbetet som chef för samtliga ombyggnationer inom Svenska Bostäder.
    

– Det känns väldigt roligt och spännande med min nya roll på Svenska Bostäder, framför allt med tanke på vårt viktiga uppdrag att skapa många nya bostäder i Stockholm, däribland Stockholmshusen. Vårt mål är att bygga 700 nya och hållbara bostäder under 2017 vilket är en stor utmaning, säger Jörgen Holmqvist.
    

– Jörgen Holmqvist har gedigen erfarenhet och kunskap om alla de frågor som vi har framför oss, säger Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder.

tisdag, 14 februari 2017 11:39

SHH bygger med LO och Bodal

alt

Misha Moeremans d’Emaus, grundare, vd och koncernchef för SHH Bostad AB.


För att tillgodose behovet av ekonomiskt tillgängliga bostäder i Storstockholm stärker SHH Bostad AB sin närvaro i regionen genom en bolagsbildning med LO:s helägda dotterbolag Bantorget Utvecklings AB och Fastighets AB Bodal.
    

Det nybildade bolaget, SHH Landbolaget AB, får initialt ett eget kapital om cirka 400 Mkr samtidigt som bolaget förvärvar 685 bostadsbyggrätter från SHH samt 365 bostadsbyggrätter från LO och Bodal. Därmed tillförs till det samägda mark- och utvecklingsbolaget, där SHH äger 50 procent och LO och Bodal 25 procent vardera, totalt cirka 1.085 bostadsbyggrätter.
    

De tre parterna har sedan 2014 samägt ett större bostadsprojekt i Tumba, Botkyrka, och de positiva erfarenheterna från detta samarbete ligger bakom beslutet att samarbeta kring ytterligare ett tiotal bostadsprojekt i Sigtuna, Upplands Väsby, Ekerö, Botkyrka och Värmdö kommun.
    

– Efterfrågan på bra och prisvärda bostäder gör att SHH växer i hela landet. Just nu har vi ett tjugotal pågående och planerade projekt från Luleå i norr till Skåne i söder. Satsningen med LO och Bodal innebär att vi kan kombinera SHH:s snabba tillväxt i övriga Sverige med en förstärkt närvaro i Stockholm. Genom samarbetet erhålls ett finansiellt starkt bolag som tillför Storstockholm prisvärda bostäder i närtid. Första projektet säljstartas redan under våren, säger Misha Moeremans d’Emaus, vd SHH Bostad AB.
    

– Vi har mycket goda erfarenheter från tidigare gemensamma projekt och är glada att vi kan fördjupa samarbetet med SHH. Sverige behöver bostäder och detta är ett gott samhällsinitiativ för att få mera byggt, säger Erik Spernaes, vd Bantorget Egendom AB.
    

SHH har för närvarande en pågående produktion om cirka 600 bostäder runt om i landet, och för 2017 planeras produktionsstart av ytterligare cirka 700 bostäder. Därutöver har bolaget en projektportfölj om cirka 1.800 bostäder.

måndag, 13 februari 2017 17:03

Barings anlitar Hestia i Finland

alt

Barings köpte K25 i centrala Helsingfors på uppdrag av en tysk pensionsförvaltare.

 

Barings Real Estate har lagt ut den dagliga förvaltningen av sina finska fastigheter till svenska Hestia för att fokusera sin verksamhet i Finland på kapitalförvaltning, dvs. investeringar och ledningsfunktioner i transaktioner, kapitalförvaltning och projektledning. Dessa strategiska funktioner ansvarar Hanna Rauhala, Pauli Puntala och nyligen rekryterade Lotta Lehtinen för, vilka kommer att förbli en del av Barings Real Estate Advisers finska plattform i Helsingfors.

 

Barings Real Estate Advisers, som har ett långsiktigt engagemang för Norden, har nyligen även anställt Göran Bengtsson i rollen som Managing Director and Country Head of the Nordics. Han säger:

 

– Denna outsourcing gör att vårt finska laget att fokusera på strategiska investeringar ledningsfunktioner. Detta drag är i linje med vår filosofi att ha närvaro på viktiga marknader som Finland att köpa och förvalta tillgångar på uppdrag av våra kunder. I höstas köpte vi kontorshuset K25 i Helsingfors och söker aktivt fastigheter med värdehöjande riskprofiler i Norden.

 

Charles Weeks, chef för Real Estate Europe, tillägger:
– Vi är glada att tillkännage outsourcing av vår fastighetsförvaltning med Hestiagruppen, som vi har haft ett nära samarbete med sedan mars 2012.

måndag, 13 februari 2017 16:57

Älvstranden väl rustat för Älvstaden

alt

Karta över Älvstaden kring älvstränderna i Göteborg. Det röda byggs först, det gula i senare skede.

 

Styrelsen för Göteborgs kommunägda bolag Älvstranden Utveckling fattade vid fredagens styrelsemöte beslut om förra årets resultat. Koncernen redovisar för helåret 2016 en omsättning på 355 Mkr (361) med ett rörelseresultat om 173 Mkr (391). Soliditeten uppgick till 22 procent.

 

– Det är ett mycket positivt resultat. Bolaget har inte haft så hög soliditet på över 10 år. Det betyder att vi står väl rustade ekonomiskt nu när Älvstaden på allvar går in i det konkreta genomförandet, säger styrelseordförande Mattias Jonsson (S).

 

I år väntas några riktigt stora detaljplaner inom Älvstaden bli klara för granskning och antagande: Frihamnen, Masthuggskajen/Järnvågen och Karlavagnsplatsen. Det innebär att en betydande del av den planerade ytan snart kommer att vara planlagd. Totalt omfattar projektet 25.000 nya bostäder och 45.000 nya arbetsplatser.

 

– Vi har haft ett bra år med fokus på att förbereda organisationen för det som nu kommer. Bland annat har vi utvecklat vår projektstyrning och byggt upp en mycket hög kompetens inom området hållbar stadsutveckling, säger Mattias Jonsson.

 

Vid sidan av stora verksamhetsutvecklande projekt i organisationen pågår byggnation i samarbetsprojekt som bolaget projektleder. Ett första spadtag togs i Lindholmshamnen där 600 nya bostäder ska byggas med första inflyttning hösten 2018. Vidare pågar produktion av drygt 5.300 bostäder i Kvillebäcken, Västra Eriksberg, Örgryte Torp och Lindholmshamnen. Nära 700 av dessa bostäder färdigställdes under 2016.

 

Dessutom påbörjdes markförberedelser för 1.200 temporära bostäder för studenter, nyanlända och företag på Kvillepiren och i vattnet i Lundbyhamnen.

måndag, 13 februari 2017 16:51

M3 bygger ut Soldalaskolan åt Telge

alt

Soldalaskolan ska totalt rymma 600 elever i årskurs F-9.

 

I samverkan med Telge Fastigheter har M3 Bygg produktionsstartat utbyggnaden av Soldalaskolan i Södertälje. Projektet syftar till att utöka befintlig skola med 240 högstadieelever i årskurs 7-9. Under våren 2018 kommer portarna att öppnas till den nya skolbyggnaden.

 

Projektet genomförs i samverkan utifrån tidigare tecknat ramavtal i strategisk samverkan. M3 Bygg är en av tre kontrakterade samarbetspartners gentemot fastighetsbolagen inom Telgekoncernen.

 

Avtalet sträcker sig i två år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.