29 april 2024

Redaktionen

fredag, 10 februari 2017 13:16

Heimstaden köper för 1,5 Mdr i Köpenhamn

alt

Heimstaden köper nyproducerat av Bach Gruppen i Köpenhamn.


Heimstaden har, genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S, ingått avtal avseende förvärv av tre projektfastigheter i Köpenhamn. Säljare är Bach Gruppen A/S och transaktionsvärdet uppgår till cirka 1,2 miljarder danska kronor (cirka 1,5 Mdr kr).
    

Fastigheterna ingår som del i Bach Gruppens projekt Bryggens Bastion, beläget vid Island Brygge metrostation i centrala Köpenhamn. Affären omfattar totalt 265 lägenheter samt 2.500 kvm lokalyta. Total yta uppgår till cirka 30.000 kvm fördelat på två blockfastigheter och ett 86 meter högt torn.
    

– Vi genomför vår första nyproduktion i Köpenhamn på ett attraktivt centralt läge på Islands Brygge endast fem minuters cykelväg från centrum. Området Bryggens Bastion kommer bli ett attraktivt bostadsområde med sin närhet till universitet och stadsliv. Byggnationen påbörjas omedelbart och levereras i tre etapper mellan 2018 och 2021. Vi ser fram emot ett tätt samarbete med Bach Gruppen i utvecklingen av Köpenhamn, säger Magnus Nordholm, vice vd Heimstaden.
    

Fastigheterna kommer att levereras i bolagsform och tillträdas i tre etapper med start 2018 fram till 2021. Förvärven kommer att finansieras dels med egen kassa, dels med realkrediter. Rådgivare till säljaren har varit Catella Corporate Finance samt Plesner. Gorrissen Federspiel har varit rådgivare till Heimstaden.

fredag, 10 februari 2017 13:13

Skanska renoverar för 1,5 Mdr i Helsingfors

alt

Skanska ska uppdatera Olympiastadion i Helsingfors. Arenan invigdes 1938 inför ett planerat olympiskt spel 1940, men andra världskriget bröt ut och det dröjde till 1952 innan spelen till slut kunde genomföras i Helsingfors.


Skanska har tecknat avtal med Helsingfors Stad om att renovera Olympiastadion i Helsingfors, Finland. Kontraktet är värt 156 MEUR, cirka 1,5 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det första kvartalet 2017. Byggarbetet inleds under våren och projektet beräknas vara slutfört under 2019.
    

I projektet ingår en totalrenovering av sittplatser, byggnation av tak för att täcka samtliga läktare och renovering av löparbanor. Under mark kommer det att byggas helt nya anläggningar för sport, gym och underhåll. Antalet restauranger och toalettutrymmen kommer också att öka avsevärt.

 

Totalt kommer det att byggas nya faciliteter på cirka 19.300 kvm och hela projektet omfattar cirka 90.000 kvm.

 

Olympiastadion kommer att bli en mångsidig och multifunktionell arena som kommer att kunna hålla både idrotts- och kulturevenemang av internationell storlek.

torsdag, 09 februari 2017 18:04

Willhem rekryterar Therése Scherman

alt

                                                                                                                                            

Therése Scherman (bilden) förstärker Willhems organisation i en nyinrättad tjänst som utvecklingschef. Hon kommer närmast från en tjänst som marknadschef på Hogia-gruppen. Tidigare har hon bland annat varit marknads- och försäljningschef för Hööks AB samt regionchef inom Nilsongroup AB.

 

Som utvecklingschef hos Willhem ska Therése Scherman leda arbetet på utvecklingsavdelningen, vilket innefattar personalansvar för ett team med nio medarbetare som arbetar med verksamhetsutveckling, fastighetsutveckling, kundservice, inköp samt driftteknik och energistrategi. 

torsdag, 09 februari 2017 17:56

Platzer växte till 13,6 Mdr

alt

P-G Persson, vd för Platzer.

 

Platzer fortsatte att växa på den expansiva Göteborgsmarknaden i fjol. Förvärv för 3.112 Mkr (745), investeringar om 521 Mkr (359) och värdeökningar om 450 Mkr (510), bidrog till att portföljens värde steg till 13,6 Mdr kr (9,8).

 

Helårsvinsten efter skatt minskade till 500 Mkr (664), motsvarande 4,92 kr (6,81) per aktie, en minskning som till stora delar förklarades av värdeförändringar av finansiella instrument med -137 Mkr (64). Inför årsstämman föreslår styrelsen att utdelningen höjs med en tioöring till 1,10 kr per aktie (1,00).

 

Hyresintäkterna ökade till 687 Mkr (589), medan driftsöverskottet steg med 16 procent till 506 Mkr (437) och förvaltningsresultatet förbättrades med 21 procent till 322 Mkr.

 

Under året genomförde Platzer sitt hittills största förvärv av fastigheterna från Volvo i Arendal, Torslanda och Säve. Fastighetsvärdet uppgick till cirka 2,8 Mdr kr och de förvärvade fastigheterna bedöms ha ett årligt hyresvärde om 300 Mkr.

 

Vidare köpte bolaget sina första fastigheter på Lindholmen och Studenternas Hus i Lorensberg där bolaget tillsammans med Göteborgs universitet ska utveckla studentbostäder.

 

– Totalt har vi under året gjort transaktioner för 3,4 Mdr kr, vilket innebär att vi stod för 25 procent av den kommersiella transaktionsvolymen i Göteborgsområdet, säger vd P-G Persson.

 

Bland övriga händelser för Platzer under det gånga året kan nämnas att bolaget  byggstartade knutpunkten Gamlestads torg om 17.000 kvm där delar redan hyrts ut till Västtrafik, och att bolaget fick planbesked om Södra Änggården där Platzer planerar att utveckla 120.000 kvm.

 

Per bokslutsdagen uppgick de räntebärande skulderna till 7.989 Mkr (5.690), vilket motsvarade en belåningsgrad om 59 procent (58). Skuldernas finansierades till en snittränta om 2,33 procent.

 

Det egna kapitalet steg till 4.703 Mkr (3.592) där en nyemission som genomfördes i samband med storförvärvet från Volvo under december tillförde bolaget 708 Mkr. Räknat per aktie ökade eget kapital till 38,90 kr (37,05) medan det långsiktiga substansvärdet EPRA NAV steg till 45,72 kr (43,16).

 

Rapporten mottogs positivt då aktien steg med cirka 1,5 procent till 47,60 kr. LE

torsdag, 09 februari 2017 17:46

Amasten köper för 177,5 Mkr i Finspång

alt

David Dahlgren, vd för Amasten.

 

Amasten Holding har tecknat avtal om förvärv av två bostadsfastigheter i Finspång. Fastigheterna Intendenten 1 och Väktaren 1 utgörs till 94 procent av bostäder och ligger i ett attraktivt bostadsområde i Finspång. Säljare är Limhamnshus Förvaltning AB.

 

Transaktionen sker i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 177,5 Mkr. Avdraget för latent skatt uppgår till cirka 7,75 Mkr. Tillträde är beräknat att ske under april månad.

 

– Vi förvärvar två bostadsfastigheter med 215 lägenheter i bästa läge och utökar vårt bestånd i Finspång. Fastigheterna kompletterar befintligt bestånd på orten på ett perfekt sätt. Med förvärvet omfattar Amastens bestånd drygt 900 bostäder i Finspång, alla inom promenadavstånd från Finspångs stadskärna. Bostäderna har hög standard och är i gott tekniskt skick med en bedömd direktavkastning om 5,5 procent, säger David Dahlgren, vd för Amasten.

torsdag, 09 februari 2017 17:24

Nytt Livsmedelscentrum i Larsboda, Farsta

alt

Visionsbild för Stockholms livsmedelscentrum Larsboda, Cederwall arkitekter.

 

Den 31 januari 2017 tog Fastighetsnämnden beslut om ett genomförande av Stockholms livsmedelscentrum i Larsboda, Farsta. Här kommer företag som lämnar Slakthusområdet att erbjudas nya, moderna och ändamålsenliga lokaler anpassade för livsmedelsproduktion.

 

De första markanvisningarna i Slakthusområdet planeras till tredje kvartalet 2017. Slakthusområdet kommer att utvecklas successivt och i flera etapper med start under 2017. Allt i takt med att detaljplaner vinner laga kraft, och att industriföretagen flyttar från området, samt att bostäder och tunnelbanan börjar byggas. Nya Slakthusområdet beräknas vara helt klart omkring år 2030 med cirka 4.000 bostäder.

 

Området i Larsboda ska initialt ge plats åt ett tjugotal företag. På sikt kan området fortsätta att exploateras. I beslutet ingår att en ny väg byggs från Nynäsvägen till Perstorpsvägen. Exploateringskontoret ansvarar för den nya anslutningsvägen från Nynäsvägen.

 

Beslut i kommunfullmäktige beräknas till våren 2017. Byggstart är planerad till år 2019, vid 65 procents uthyrningsgrad. Inflyttning sker etappvis från 2021.

 

De nya lokalerna kommer att vara anpassade för dagens livsmedelsproduktion. Arbetet i lokalerna kommer att kunna effektiviseras och arbetsmiljön blir bättre. De nya lokalerna byggs med höga krav för att uppnå stadens klimatmål. Livsmedelsindustrin är en energikrävande verksamhet och därför kommer staden att titta på innovativa lösningar för att återvinna energi. Ambitionen är att byggnaderna ska miljöcertifieras.

 

torsdag, 09 februari 2017 14:40

Balder säljer för 2 Mdr

alt

Balder, med vd Erik Selin, avtalar om försäljningar för drygt 2 Mdr kr.


Fastighets AB Balder har i två olika affärer avyttrat samtliga fastigheter i Tranås, Falköping, Arboga och Köping. Den uthyrningsbara ytan uppgår till 221.000 kvm och det totala beståndet har åsatts ett fastighetsvärde om drygt 2 Mdr kr i affärerna. Försäljningarna överstiger Balders bokförda värde med cirka 130 Mkr, motsvarande 7 procent och kommer att redovisas under andra kvartalet 2017.
    

Köpare av fastigheterna i Falköping är Heimstaden, som därmed gör sitt första förvärv i Västra Götaland. Beståndet består av totalt 875 bostadslägenheter och en mindre andel butiks- och kontorsytor i centrum. Den totala ytan uppgår till 68.500 kvm med en uthyrningsgrad på 97,7 procent, totalt 60,0 Mkr i hyresintäkter. Affären sker genom köp av bolag och tillträde är planerat till den 3 april.

 

Transaktionsvärdet uppgår till 593,3 Mkr, motsvarande 8.600 kr per kvm. Förvärvet finansieras dels med egen likviditet (35 procent), dels med banklån (65 procent). Panreal har varit Heimstadens rådgivare i affären.
    

– Vi har länge haft blickarna mot Västra Götaland och är glada över att kunna göra vårt först förvärv i regionen. Falköping har under en lång tid haft en positiv befolkningsutveckling och känns som en stabil kommun med mycket goda kommunikationer. Vi kommer att ta över befintlig förvaltningsorganisation och vår ambition är att utveckla beståndet till det mest attraktiva på orten, säger Fredrik Årman, Senior Investment Manager på Heimstaden.
    

Köpare av portföljerna i Arboga, Köping och Tranås är D. Carnegie & Co. Beståndet består av 42 fastigheter och 1.681 lägenheter. Överenskommet fastighetsvärde är 1.420 Mkr och köpeskillingen uppgår till 1.040 Mkr. Affären sker i bolagsform, med tillträde den 2 maj. Den sammanlagda uthyrbara yta är 152.900 kvm, varav 124.700 kvm utgörs av bostadsyta. Liksom i affären med Heimstaden i Falköping tar köparen D. Carnegie över befintlig förvaltningsorganisation.
    

– Genom förvärvet stärker vi vår position på den svenska fastighetsmarknaden och de förvärvade fastigheterna passar väl i vår värdeskapande affärsmodell, säger Ulf Nilsson, vd för D. Carnegie & Co

torsdag, 09 februari 2017 12:35

Frydenberg efterträder Fiskers på Scandic

alt

                                                                                                                         
Styrelsen för Scandic Hotels meddelar att Even Frydenberg (bilden t v) kommer att ta över posten som vd och koncernchef. Detta efter att Frank Fiskers (bilden t h) beslutat sig för att lämna Scandic i sommar. Frydenberg kommer närmast från Starwood Hotels & Resorts, han börjar på Scandic den 1 maj och kommer formellt att tillträda tjänsten som vd och koncernchef den 31 juli.

 

Even Frydenberg, 53, är norsk medborgare och har varit verksam i hotellbranschen sedan 1993. Han har haft en lång karriär inom Starwood Hotels & Resorts och har sedan 2013 varit ansvarig för företagets verksamhet i västra Europa. I september 2016 blev han en av de operativa cheferna för Marriott i Europa efter sammanslagningen med Starwood.
    

Frank Fiskers började som vd på Scandic redan 2007. Efter tre år utanför bolaget återvände han 2013, och sedan dess har bolaget växt från 160 till 230 hotell och noterats på Stockholmsbörsen.

alt

Bostäderna som Skanska bygger åt Gekås ligger på Monarkivägen i Falkenberg.


Skanska ska bygga 126 hyreslägenheter nära havet i Falkenberg åt Gekås AB. Lägenheterna får hög standard med bland annat helkaklade badrum med tvättmaskin och torktumlare, diskmaskin i kök och inglasade balkonger som standard. Värdet på bygguppdraget är cirka 170 Mkr.
    

Det är tre hus som ska byggas med vardera sex, sju och åtta våningar med källare samt intilliggande lokaler för cykelparkering och avfallshantering. Husen byggs på populära Kristineslätt där Skanska sedan tidigare byggt bostadsrättslägenheter, hyreslägenheter, parhus, kedjehus och villor. Totalt kommer området att ha 483 hem när hyreshusen står färdiga.
    

– Vi är väldigt glada åt att få ta oss an detta spännande bostadsprojekt och förse Falkenberg med nya hyreslägenheter som håller bostadsrättsstandard. De blir ett bra tillskott på Kristineslätt där det nu kommer att finnas alla möjliga boendeformer, säger Anna Källström, distriktschef, Skanska Sverige.

 

alt

Planen är att Nobel Center ska invigas år 2019. Pojektet är kostnadsberäknat till 1,2 Mdr kr. Modellfoto: Anders J Larsson

 

Länsstyrelsens beslut om Nobel Center innebär att Länsstyrelsen följer kommunens beslut att anta detaljplanen som fattades i april 2016, med en mindre ändring i kommunens detaljplan avseende en skyddsbestämmelse för tunnel. 

 

Länsstyrelses beslut i ärendet gällande överklagandet av detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen innebär att stadens detaljplan fastställs med undantag för en av kommunen medgiven ändring. Ändringen innebär att en del av en planbestämmelse har tagits bort.

 

Länsstyrelsens bedömning är att detaljplanen inte kommer att medföra påtaglig skada på riksintressena och inte heller medför den sådana betydande olägenheter för grannarna att planbeslutet måste upphävas.

 

Överklagandena från grannfastigheterna avslås och övriga klaganden avvisas. 

 

Många har överklagat bland annat ägare till fastigheter intill det planerade Nobel Center, som Statens Fastighetsverk, L E Lundberg, brf Strandvägspalatset, Fastighets AB Hovslagaren och Hotel Diplomat.

 

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till Mark- och miljödomstolen.