24 april 2024

Redaktionen

fredag, 19 augusti 2016 11:17

NCC bygger för 177 Mkr åt Stångåstaden

alt

Den nya byggnadens ytterfasad i tegel kommer att följa den svängda Industrigatan och Järnvägsgatan. Huset får mellan sex och nio våningar ovan mark, fördelade på sex trapphus, samt två våningar garage och förråd under mark.

 

Centrala Linköping får ytterligare 98 nya hyresrätter när gamla Prisokvarteret förvandlas till moderna bostadskvarter. NCC uppför bostäderna åt kommunägda Stångåstaden i ett kontrakt värt 177 Mkr. Bostäderna som uppförs en del i utvecklingen av Övre Vasastaden, sker i samarbete mellan flera byggherrar. Sammanlagt kommer den tidigare industrimarken att rymma 900 bostäder när området är färdigt.

 

På den aktuella tomten låg tidigare matvarubutiken Priso. Kvarteret Agraffens 98 hyresrätter byggs i samma område som kvarteret Alnen där NCC redan bygger 145 hyresrätter åt Stångåstaden, som ska stå klara för inflyttning 2017. Det nya kvarteret beräknas stå färdigt i slutet av 2018.

 

– Kvarteret Agraffen är en viktig länk i utbyggnaden av Övre Vasastaden och det känns roligt att få fortsätta samarbetet med NCC och fylla ut luckan som utgjorts av Prisokvarteret. De nya kvarteren ger staden nya moderna hyresrätter i en mycket attraktiv del av Linköping, säger Andreas Rönngren, projektledare på det Stångåstaden.

 

– För NCC är ett långtgående samarbete med Stångåstaden en bekräftelse att vi bygger bostäder helt i linje med vad som efterfrågas i Linköping. Vi bygger dessutom bostäder med höga krav på miljöanpassning, till exempel låg energianvändning, bra inomhusmiljö och sunda material, säger Joakim Sternander, affärschef på NCC Building.

alt

                                                                                                              
Stefan Mossvall (bilden t v) tillträder rollen som kundansvarig inom Newsec Asset Management och kommer i sin nya roll att bland annat att ingå i ledningsgruppen för den svenska förvaltningen. Han har varit verksam på Newsec sedan 2013 som uppdragsansvarig för förvaltningen av fastigheter åt såväl nordiska som internationella fastighetsbolag.

 

Stefan Mossvall får ansvar för kunder som Niam, Redito, Scius samt Triuva, och ersätter därmed Cecilia Vestin som beslutat sig för att söka nya utmaningar.
    

– Newsec Asset Management fortsätter att växa och har under året anställt en rad nya medarbetare. Inom Newsec strävar vi efter att skapa interna karriärvägar, och det är glädjande att Stefan Mossvall nu tar ett steg inom organisationen och blir kundansvarig, säger Mattias Johansson, vd Newsec Asset Management.
    

Vidare har Anna Winbergh (bilden t h) anställts som teamledare i Sciusuppdraget. Hon kommer närmast från rollen som marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg och hon har tidigare bland annat arbetat på Drott Kontor.
    

– Vi ser med glädje att efterfrågan på våra tjänster fortsätter att öka och att behoven av värdeskapande fastighetsutveckling är fortsatt stor. Vi har ytterligare behov att i närtid rekrytera ett 10-tal nya medarbetare inom fastighetsförvaltning och ekonomi, avslutar Mattias Johansson.

torsdag, 18 augusti 2016 16:16

Stark utveckling för Pandox

alt

Anders Nissen, vd för Pandox.

 

Pandox redovisade en minskad halvårsvinst efter skatt till 850 Mkr (1.025) – en minskning som främst förklarades av orealiserade värdeförändringar för derivat om -179 Mkr (183), men även för fastigheter om 519 Mkr (670). I resultatet ingick även en reavinst om 159 Mkr (8) efter försäljning av åtta fastigheter per den 31 mars. Driftnettot från Pandox fastighetsförvaltning ökade till 718 Mkr (572), medan driftnettot från operatörsverksamheten blev negativt om 179 Mkr (197). Terrordåden i Bryssel i slutet av mars påverkade operatörsverksamheten negativt. Totalt beräknas dessa innbära en negativ påverkan om 40 Mkr för helåret 2016. Totalt steg nettoomsättningen för halvåret till 1.828 Mkr (1.696) medan resultatet före värdeförändringar förbättrades till 542 Mkr (437). Periodens cash earnings (EBITDA plus finansiella intäkter minus finansiella kostnader och skatt) steg till 589 Mkr (490).

 

I rapporten framhåller vd Anders Nissen att hotellmarknaden i Europa var fortsatt stabil – dock med relativt stora regionala skillnader - med en RevPAR-ökning på 3 procent i det andra kvartalet. Tillväxten i Norden var överlag stark med tvåsiffriga tillväxttal i Stockholm (+20 procent), Köpenhamn (+15 procent) och Helsingfors (+12 procent), med stöd av en positiv kalendereffekt från påsken som föll i mars i år jämfört med april förra året. Stockholm gynnades framförallt av en stark ekonomi samt ett antal större events, däribland Eurovision Song Contest.

 

Under perioden avtalade Pandox med Scandic Hotels om en förlängning av hyresavtalen för 19 hotellfastigheter i Norden, inklusive ett gemensamt investeringsprogram på totalt 470 Mkr, varav Pandox andel är cirka hälften. I programmet ingår renovering av cirka 1.600 hotellrum och badrum, uppgradering av Food & Beverage-utbud, konferensutrymmen och publika ytor samt skapandet av 73 nya hotellrum.

 

Vid halvårsskiftet bedömdes Pandox fastighetsportfölj ha ett marknadsvärde om totalt 32,1 Mdr kr (31,4), varav 25,2 Mdr (25,1) för förvaltningsfastigheter och 7,0 Mdr (6,4) för rörelsefastigheter.

 

Beslutade investeringar i portföljen uppgick till 880 Mkr. Låneportföljen minskade till 15.388 Mkr (15.546) och finansierades till en snittränta om oförändrat 2,8 procent medan det egna kapitalet ökade till 12.728 Mkr (12.215) motsvarande 39,4 procent (38,6). LE

torsdag, 18 augusti 2016 16:13

Lyko flyttar in i Diös galleria Smedjan

alt

Gallerian Smedjan som invigdes 2002 är Norrbottens största galleria. På totalt fyra plan finns 33 butiker, konditori och kafé.

 

Diös galleria Smedjan i centrala Luleå får ett förstärkt utbud när skönhets- och hårvårdskedjan Lyko flyttar in i oktober. Diös och Lyko har tecknat ett femårigt avtal i den lokal om 175 kvm där klädbutiken Monki tidigare låg. Det blir Lykos 36:e butik och salong i raden av nyetableringar i år.

 

– Vi är glada över att kunna hälsa ett så starkt varumärke välkommen till Norrbottens största galleria. Framgångsreceptet som bidragit till denna och flera nyetableringar under kort tid är vårt nyinrättade retailteam där förvaltare, uthyrare, projektledare och centrumledare fokuserat jobbar tillsammans för att stärka våra galleriors utbud, säger Gabriel Larsson, retailchef Diös.

alt
Visionsbild för det nya Gasverket som ett centrum i Norra Djurgårdsstaden.

 

alt

Byggrätterna omfattar i Gasverket, i såväl gamla som nya byggnader, totalt mellan 80.00 och 90.000 kvm.

 

 

alt

Gasverket idag. Foto: Benjamin Lindén.

 

alt

Karta över Gasverket i Norra Djurgårdsstaden.

 

CA Fastigheter AB har, via ett dotterbolag, förvärvat majoriteten av aktierna i ett bolag innehållande rättigheterna och markreservationerna till Gasverket i Norra Djurgårdsstaden Stockholm. Säljare är JR Kvartersfastigheter. Förvärvet är i vissa delar villkorat.

 

Parterna ska tillsammans utveckla projektet i samförstånd med Stockholm Stad.

 

Gasverket är tänkt som ett centrum för handel, kultur, och service i Norra Djurgårdsstaden. Projektet innehåller även bostäder. Samtliga detaljplaner förväntas ha vunnit laga kraft senast under 2018 och komma att innehålla byggrätter, i såväl gamla som nya byggnader, om totalt mellan 80.000 och 90.000 kvm.

 

När JR Kvartersfastigheter vann markanvisningen i september 2013 besegrade bolaget bland annat Atrium Ljungberg.

 

Gasverket ligger i hjärtat av ett av Norra Europas största stadsutvecklingsprojekt, Norra Djurgårdsstaden, beläget i Hjorthagen mellan Nationalstadsparken, Värtan och Gärdet i Stockholm.

 

När Norra Djurgårdsstaden står klart kommer stadsdelen att rymma 12.000 bostäder och 30,000 nya arbetsplatser, vilket gör det till en viktig stadsdel i ett snabbt växande Stockholm.

 

Bygget kan komma att påbörjas i takt med att de olika detaljplanerna inom området vinner laga kraft.

 

– Det är med stor ödmjukhet vi går in i Gasverksprojektet med tanke på dels att det är en viktig del i en ny och stor stadsdel och dels en utmaning i form av att förvalta den unika miljön präglad av Ferdinand Bobergs vackra tegelarkitektur. Tillsammans med Stockholm Stad är vi dock övertygade att vi och JR Kvartersfastigheter kommer skapa ett fantastiskt projekt, säger vd Johan Damne, vd CA Fastigheter.

 

– Vi är glada över att ha fått in CA Fastigheter AB som en stark och erfaren partner i projektet och ser fram emot att fortsätta utveckla Gasverket, vilket vi arbetat med under lång tid, för att skapa en ny spännande stadsdel”, säger Nicklas Jungberg, vd, JR Kvartersfastigheter.

 

– Förvärvet av Projekt Gasverket ligger helt i linje med vår strategi att öka närvaron i Stockholm, såväl inom fastighetsutvecklingsprojekt som ökning av vår långsiktiga fastighetsportfölj. JR Kvartersfastigheter har tillsammans med Stockholms Stad såhär långt utvecklat projektet på ett fantastiskt sätt. Vi hoppas naturligtvis att vi kan bidra till projektet med vår erfarenhet men framförallt tillse att genomföra projektet, tillägger Johan Damne.

torsdag, 18 augusti 2016 14:28

Daniel Markström lämnar Humlegården

alt

Daniel Markström har varit anställd på Humlegården sedan år 2007.

 

Daniel Markström har beslutat sig för att lämna Humlegården och kommer i september 2016 att gå vidare i karriären till en roll på Jernhusen. Markström har varit anställd på Humlegården sedan år 2007, då han påbörjade sin tjänst som projektchef. År 2014 utsågs han till arkitekturchef.

 

– Under sina år på Humlegården har han inte bara satt sin prägel på vår satsning på arkitektur, han har i allra högsta grad personifierat den, säger Per-Arne Rudbert, vd, Humlegården Fastigheter.

 

Han fortsätter:

– Arkitektur som präglas av hög kvalitet och hållbara lösningar är fortsatt centrala frågor för Humlegården och rekryteringen av en ersättare kommer att påbörjas. Humlegården Fastigheter AB fokuserar på långsiktiga relationer och kvalitet för alla våra kunder. Vi strävar efter att ligga i framkant och kombinerar arkitektoniska värden med ett effektivt och nytänkande hållbarhetsarbete.

torsdag, 18 augusti 2016 13:26

Akademiska Hus bygger bostäder på KTH

alt

Nu byggstartar i Akademiska Hus i egen regi 230 studentbostäder med plats för 400 studenter på KTH i Stockholm. Bild: Utopia Arkitekter

 

Den 8 september startar Akademiska Hus bygget av 230 studentbostäderna på KTH för att stärka universitetshuvudstaden Stockholm. Totalt kommer bostäderna rymma 400 studenter eftersom projektet planeras både för traditionella enrumslägenheter men också för så kallade ”duolägenheter” där en bostad kan delas av två personer.

 

Behovet av studentbostäder i Stockholm är stort och tillgången på boende är avgörande för lärosätenas framtida attraktionskraft. Studentbostäderna byggs på Teknikringen 37 vid Operahögskolan på KTH Campus.

 

Första gången Akademiska Hus sålde mark på campus var när Byggvesta fick uppföra 365 studentbostäder i Linköping 2005/2006. Men sedan några år tillbaka har Akademiska Hus erhållit ett uppdrag från regeringen att i egen regi uppföra studentbostäder.

 

Genom att sälja eller arrendera ut mark till andra aktörer har Akademiska Hus redan medverkat till att mer än 8.000 studentbostäder byggs på campus runt om i landet.

 

Under det historiska första spadtaget för studentbostäder och med Akademiska Hus som byggherre den 8 september talar Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm, Karin Wanngård, finansborgarråd, Stockholm, Eva Malmström Jonsson, prorektor, KTH och Veronica Sällemark, ordförande SSCO.

torsdag, 18 augusti 2016 11:15

Skanska hyr ut 8.500 kvm i Göteborg

alt

Försäkringskassan blir en stor hyresgäst i kvarteret Tändstickan i Göteborg.


Under hösten 2018 flyttar Försäkringskassan in i nya kontorslokaler i Skanskas kvarteret Tändstickan i Göteborg. Uthyrningen omfattar 8.500 kvm.
    

– Vi är väldigt glada att få välkomna Försäkringskassan till Kvarteret Tändstickan. I och med den här uthyrningen är cirka 70 procent av huset uthyrt och vi ser en fortsatt stor efterfrågan på kontorslokaler i kvarteret. Nu fortsätter utvecklingen av den blandstad som växer fram i området, säger Erik Hultsbo, uthyrare på Skanska Fastigheter Göteborg.
    

Försäkringskassan väljer att samlokalisera ett antal kontorsetableringar i Göteborg och får i och med det moderna och öppna lokaler med funktionella mötesytor.
    

– Ett modernt kontorshus med tydlig miljöprofil var viktigt för oss i valet av nya lokaler. Försäkringskassan inför samtidigt ett aktivitetsbaserat arbetssätt, vilket de nya lokalerna stödjer på ett mycket bra sätt. Vi får moderna, flexibla lokaler som är hållbara över tid, säger Gunnar Pettersson, fastighetschef på Försäkringskassan.
    

Kontorshuset är den tredje etappen av kvarteret Tändstickan, som sedan tidigare även huserar ÅF, Cap Gemini, Sappa och Cygate med flera.

 

Det elva våningar höga huset förses med en helt glasad fasad åt norr med vidsträckt utsikt över Göteborg och några av stadens främsta landmärken.

alt

Brf Landmärket med 64 lägenheter är ett av de projekt som Riksbyggen genomfört vid Sundbyberg Strand. Totalt har bolaget färdigställt över 450 bostäder i området.


För drygt tio år sedan inledde Riksbyggen tillsammans med Sundbybergs stad utvecklingen av området Sundbyberg Strand vid Bällstaån – ett område som betraktades som kommunens baksida, ett industriområde intill Bällstaviken, men som nu förvandlats till en framsida med över 450 bostäder i en mängd olika bostadsformer, från StegEtt-boenden för den som vill in på bostadsmarknaden till vanliga bostadsrätter och seniorboenden. Under sommaren blev den sista delen klar när Riksbyggen tillsammans med fastighetsbolaget Tornet kunde inviga 58 nya hyresrätter i Sundbyberg Strand.
        

– Det känns fantastiskt roligt att vi nu gått i mål med de sista delarna i Sundbyberg Strand. Hela projektet är ett bra exempel på hur vi inom Riksbyggen arbetar långsiktigt och skapar bostäder för alla och tar ansvar i rollen som samhällsutvecklare. Vi är också mycket glada för det fina samarbete som vi haft med Sundbybergs stad genom hela projektet, säger Carl-Henrik Appel, regionchef för Riksbyggen i Stockholm/Uppsala.
    

Under Stranddagarna den 23-25 augusti firar Riksbyggen färdigställandet och informerar om sina projekt i Sundbyberg. Det blir tre dagar med lunchseminarier i Marabouparken om hur vi kommer att bo i framtiden, om att bygga långsiktigt för hållbarhet och om varför Riksbyggen engagerar sig för att få fler nyanlända i arbete. Under invigningen deltar bland annat Alf Karlsson, statssekreterare hos bostadsminister Peter Eriksson, Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg och Leif Linde, vd Riksbyggen. Under dagen kommer kommunledningen att cykla tillsammans med Riksbyggen på en rundtur i Sundbyberg och besöka områden som Riksbyggen har eller håller på att utveckla.

onsdag, 17 augusti 2016 16:55

Lägre värdeökningar för CLS

alt

Henry Klotz, Executive Chairman, CLS Holdings.

 

CLS Holdings halvårsvinst efter skatt minskade till 29,7 MGBP (68,6), en minskning som främst förklarades av högre värdeökningar under motsvarande period i fjol. I årets halvårsresultat ingick värdeförändringar med 2,4 MGBP, jämfört med 53,9 MGBP under 2016.

 

Under perioden köpte CLS Holdings två fastigheter för 6,4 MGBP till en direktavkastning om 6,0 procent, medan två fastigheter såldes för 60,9 MGBP på en snittavkastning om 6,4 procent. Efter periodens utgång har en fastighet förvärvats för 4,9 MGBP och avtal tecknats om förvärv i Tyskland för 36.4 MGBP till direktavkastningar om 6,8 respektive 7,1 procent.

 

Nyuthyrningarna fördubblades under halvåret till 26.400 kvm och vid periodens slut uppgick vakansgraden till 3,7 procent (3,1 vid årsskiftet). Vidare fick CLS tillstånd att påbörja ett projekt vid Vauxhall Square, där ett befintligt hotell ska ersättas med kontorsytor av högsta kvalitet om knappt 11.000 kvm.

 

Dessutom sänkte bolaget snitträntan på sina lån med 13 punkter till 3,27 procent och vid periodens slut hade bolaget över 130 MGBP i likvida medel.

 

– Det har varit en stark period för koncernen. Det starka resultatet och den goda värdetillväxten grundar sig på en geografiskt diversifierad verksamhet i egen förvaltning och lånefinansiering till låga räntor. I och med att 37 procent av koncernens verksamhet bedrivs i Tyskland och Frankrike, och att 52 procent av våra brittiska intäkter kommer från statliga myndigheter, är vi väl positionerade för att ta itu med eventuella problem, inklusive sådana som en Brexit-process kan innebära, säger Henry Klotz, Executive Chairman, CLS Holdings.