27 april 2024

Redaktionen

alt

Köparna med Ikano Bostads vd Robert Janniste, längst till vänster, och Ilija Batljan, vice vd Rikshem. I mitten syns Monica von Schmalensee, vd för White som ska utveckla storprojektet.

 

Ikano Bostad och Rikshem har gemensamt förvärvat fastigheten där TeliaSoneras nuvarande huvudkontor är beläget i Farsta. Säljare är RBS, Nordisk Renting. Köpeskillingen är inte publik.

 

I vad som kommer att bli ett av Stockholms större nybyggnadsprojekt planerar Ikano Bostad och Rikshem att bygga cirka 3.000 nya bostäder i Farsta. En gigantisk investering om cirka 8 Mdr kr. Köparna tillträder fastigheten den 1 juli i år och byggstart planeras ske under 2017-2018. TeliaSonera sitter kvar i lokalerna till slutet av 2016 då företaget flyttar till Arenastaden. Telia förtidsinlöste ett avtal om cirka 100.000 kvm i september 2014 med RBS till en kostnad om cirka 250 Mkr, ett hyresavtal som löpte till 2019.

 

I affären var säljarens rådgivare Jll Tenzing och köparens Cushman & Wakefield.

 

Ikano Bostads och Rikshems förhoppning är att bygga upp mot 3.000 bostäder, varav minst 1.000 hyresrätter. Allt efter en möjlighet att bygga en modern tappning av ABC-staden med bostäder, skolor och samhällsservice.

 

– Farsta har stora utvecklingsmöjligheter, säger Robert Jaaniste, Ikano Bostads vd, och vi är glada att vi kan fortsätta utveckla kvadratsmarta hem i Söderort där vi redan äger 3.000 lägenheter och sedan flera år är en närvarande och socialt engagerad fastighetsägare. Det här kommer att bli ett av Stockholms större nybyggnadsprojekt. Här kan vi vara med och utveckla den moderna staden och vi ser fram mot att göra det tillsammans med Rikshem.

 

– Vi är mycket glada att vi sålt till Rikshem och Ikano Bostad, två stabila och långsiktiga ägare, säger Lennart Ingefeldt, kundansvarig på Nordisk Renting. Det här är ett område som har ett stort symbolvärde för många i södra Stockholm och vi har lagt ned ett omsorgsfullt arbete på att hitta rätt köpare.

 

– Vi ser en oerhörd potential i detta område och ser fram emot att utveckla det tillsammans med Ikano Bostad, säger Ilija Batljan, vice vd och chef för affärsutveckling på Rikshem. Vi vill bygga ”den moderna ABC-staden” genom att skapa attraktiva bostäder i en fin miljö med handel, samhällsservice och bra kommunikationer.

Han fortsätter:

– När vi utvecklar området kommer vi självklart att ta hänsyn till de arkitektoniska och kulturella värdena och i samklang med detta skapa ett modernt bostadsområde. Som den nationella allmännyttan tänker vi ta det ansvar för söderort som vi tycker varit glömt under många år. Helst vill vi börja bygga hyresrätter direkt, området är redan exploaterat.

 

Tillträde sker den 1 juli och byggstart planeras ske under 2017-2018. TeliaSonera sitter kvar i lokalerna till slutet av 2016. Televerkets förvaltningsbyggnader, som fastigheterna benämndes från början, byggdes mellan 1962-1972. Byggnaderna har belönats med Kasper Salin-priset och har ett högt kulturhistoriskt värde.

 

alt

SveaNor planerar nya lokaler vid Sahlgrenska i Göteborg.

 

Fastighetsutvecklaren SveaNor har fått en markanvisning för en ny utbildnings- och forskningsmiljö i området där Sahlgrenska Universitetssjukhuset möter Göteborgs universitet med Sahlgrenska akademin. Det handlar om 75.000 kvm nybyggda lokaler i tre hus, varav ett ska byggas över Per Dubbsgatan till Medicinareberget mitt emot sjukhusområdet.

 

Markanvisningen till SveaNor innebär att bolaget får ensamrätt under två år att förhandla om förvärv av den mark som Göteborgs Stad äger inom området, samt förhandla om övriga villkor kring exploateringen.

 

– Vi ser stora utvecklingsmöjligheter i Göteborgsregionen. Här finns unika förutsättningar för att attrahera kompetens och investeringar inom life science, säger Steinar Stokke, vd SveaNor.

 

För närvarande genomför SveaNor och Västfastigheter inom Västra Götalandsregionen en arkitekttävling för området.

 

SveaNor etablerades i Sverige 2010 och har flera aktuella projekt i Stockolmsområdet, bland annat vid Nya Karolinska Sjukhuset i Solna och vid Karolinska Sjukhuset i Huddinge

alt

Järfällas nya simhall beräknas få omkring 400.000 besök per år, vilket kommer att göra den till en av landets mest besökta simhallar. Simhallen ska byggas och ägas av Tagehus Holding AB.

 

Järfälla kommun har tecknat avtal med företaget Tagehus om bygget och driften av Järfällas nya simhall. Simhallen ska vara färdig årsskiftet 2017/2018.

 

Järfällas nya simhall kommer att bli en av regionens största med en 50-metersbassäng, hopptorn, ett äventyrsbad med två rutschbanor, en familjeavdelning, två undervisningsbassänger och stora ytor för gym och gruppträning. Det kommer att bli en av Storstockholms viktigaste anläggningar för träning, rekreation och folkhälsa.

 

Järfällas nya simhall kommer att ligga i Jakobsberg, bredvid den nuvarande simhallen. Järfällas nuvarande simhall byggdes 1971 och är idag en omodern och sliten anläggning som behöver ersättas. På platsen för den nya simhallen pågår redan nu förberedande markarbeten.

 

Redan på våren 2014 tecknade Järfälla kommun ett avtal med ett annat företag om simhallen. Då företaget inte i tid kunde uppfylla kraven gick frågan till de andra entreprenörerna som lämnat anbud.


 – Det känns mycket bra att ett nytt avtal är på plats för simhallen. Den nya simhallen innebär dubbelt så mycket bassängyta för Järfällaborna jämfört med idag och föreningarna kommer att få mycket bättre förutsättningar för träningsverksamhet och tävlingar. En stor och bra simhall behövs när Järfälla växer, säger Göran Persson, tf. kommundirektör.

 

Simhallen beräknas få omkring 400.000 besök per år, vilket kommer att göra den till en av landets mest besökta simhallar

 

– Det kommer att bli landets bästa simhall, det är vad jag tror. I alla delar är den otroligt väl genomarbetad. Simhallen kommer att bli Järfällas viktigaste mötesplats för simning, vattensporter, rekreation och friskvård. Det säger Mattias Jonsson, vd på Medley, som kommer att driva verksamheten när simhallen står klar.

 

Simhallen ska byggas och ägas av Tagehus Holding AB. Avtal mellan Järfälla kommun och Tagehus tecknades den 10 juni. Medley AB, helägt dotterbolag till Tagehus kommer att svara för driften av verksamheten.

 

Tagehus och Medley kommer att ha ett helhetsansvar för simhallen under en 30-årsperiod, om inte kommunen vill köpa tillbaka anläggningen tidigare.

alt

Järntorget och Utopia bygger kollektivboende i Stadshagen. 


Utopia Arkitekter och Järntorget har tilldelats i går en markanvisning för att bygga två hus med sammanlagt 25-30 KomBo-lägenheter i Stadshagen på Kungsholmen i centrala Stockholm. Lägenheterna på cirka 140 kvm är från grunden utformade för kollektivboende för fyra till fem personer. Målsättningen är att komma igång med byggandet under 2018.

 

KomBo är ett koncept för kollektivboende framtaget av Utopia Arkitekter. I samarbete med Järntorget har arkitekterna presenterat förslag för att uppföra hus med nyproducerades lägenheter optimerade för kollektivboende i både Sundbyberg och i Stadshagen. Arbetet med KomBo tog sin början i tanken om att hitta andra vägar för att skapa prisvärda boenden än att bara pressa ner boyta, kvalitet och standard.

 

– Suget efter att bo kollektivt i Stockholm och andra storstäder är enormt. Konstigt nog har man varken från kommunernas eller byggbranschen sida hittills dragit några slutsatser av det i sin nyproduktion. Med KomBo gör vi just det och bygger från grunden för kollektivboende utan att kompromissa med vare sig tillgänglighet, kvalitet eller standard, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

 

KomBo-konceptet är inga typhus utan vackra, individuellt gestaltade hus som får sin form och uttryck för att passa in i olika typer av stadsbebyggelse. Lägenheterna i husen är uppdelade i en privat del med tre till fem väl ljudisolerade sovrum med tillgång till flera toaletter och duschar och ett gemensamt allrum-kök med individuell kyl, frys och skafferi.
    

– Det är väldigt roligt att Stockholms stad nu tar täten i nytänkadet kring hur vi kan utforma våra bostäder. Det här kommer att fylla ett tydligt behov på marknaden och erbjuda ett stort antal människor ett högkvalitativt och prisvärt boende i ett superläge i stan. Nu hoppas vi bara att betydligt fler kommuner vågar hänga på och tänka lite utanför lådan, säger Emma Jonsteg.
    

Hyran för ett KomBo-boende beräknas hamna 200-500 kr lägre än för en egen mindre lägenhet med motsvarande boyta. Grön el ingår i hyran vilket ger en kostnadsminskning på ytterligare cirka 250 kr i månaden jämfört med att bo i egen lägenhet. Enligt Konsumentverkets uppskattningar så ger samboende med fyra personer besparingar i övriga levnadsomkostnader på cirka 1.000 kr/mån och person. Den sammanlagda kostnadsminskningen för den som bor i en KomBolägenhet jämfört med en egen lägenhet blir alltså minst cirka 1.500 kr/mån. 

alt

                                                                                                    
Patrik Andersson (bilden), chef Nybyggnad på Stockholmshem, är ny avdelningschef för Bygg och Teknik med ett samlat ansvar för nyproduktion, projektutveckling, ombyggnad och fastighetsteknik. Han kommer att ingå i ledningsgruppen och efterträder Mikael Källqvist som blir vice vd och förvaltningschef på Svenska Bostäder.

 

Patrik Andersson har arbetat på Stockholmshem sedan augusti 2013 och kom innan dess från JM AB där han haft en rad olika roller, bland annat som avdelningschef för Kvalitet och Miljö och regionchef för bostadsutveckling.

alt

Det tidigare varvsområdet Lindholmen i Göteborg är numera en stadsdel med  arbets- och studieplatser för cirka 20.000 personer.

 

alt

Atrium Ljungberg köper fastigheterna Tornen, Citadellet och M2.

 


Atrium Ljungberg tar med ett förvärv om 900 Mkr ett bestämt kliv in på Göteborgsmarknaden. Bolaget har tecknat avtal med kommunägda Älvstranden Utveckling om ett fastighetspaket bestående av tre kontorsfastigheter i den expansiva stadsdelen Lindholmen på Hisingen. Atrium Ljungbergs ambition är att fortsätta växa i Göteborg.
    

De fastigheter som ingår i förvärvet är Lundbyvassen 4:7, Lundbyvassen 4:8 och Lundbyvassen 4:13 (även kallade Citadellet, Tornen och M2). Förvärvet är villkorat av att fastighetsregleringen av M2 vinner laga kraft samt att Göteborgs kommunfullmäktige godkänner överlåtelsen. Tillträde sker preliminärt den 30 september.

 

Fastigheterna omfattar totalt cirka 35.000 kvm uthyrningsbara area och ett garage med cirka 400 p-platser. Uthyrningsgraden är 85 procent och bland tjugofemtalet befintliga hyresgäster finns företag som Älvstranden Utveckling, Volvo, IBM, Valmet, Sykes och Esab. Byggnaderna innehåller företrädesvis moderna och flexibla kontorslokaler med spännande detaljer och unika kvalitéer från tiden då Lindholmen dominerades av varvindustrin.

 

– Göteborg är en intressant marknad med stor potential. Här vill vi, precis som på våra andra ställen, utveckla långsiktigt hållbara stadsmiljöer tillsammans med kommunen, hyresgäster och andra samarbetspartners. Förvärvet i Lindholmen är strategiskt viktigt för oss och nu har vi skapat en plattform för vidare expansion i Göteborg, säger Ingalill Berglund, vd Atrium Ljungberg.
    

Älvstrandens vd, Lena Andersson, betonar också vikten av Atrium Ljungbergs helhetssyn och utvecklingsambitioner:
– Speciellt roligt är det att Atrium Ljungberg har valt att investera i en så vital del av Göteborgsmarknaden som Lindholmen. De är mycket skickliga fastighetsutvecklare och kommer att bidra till att Lindholmen får rätt förutsättningar att utvecklas till ett område som når upp till Vision Älvstadens höga ställda ambitioner, säger hon.

 

I Lindholmen finns idag bland annat Lindholmen Science park och Chalmers, 350 företag med inriktning mot fordonsindustri, ICT, media och teknik samt ett trettiotal restauranger. Stadsdelen är arbets- och studieplats för cirka 20.000 personer och under året utbyggnaden av Lindholmshamnen påbörjats – ett utvecklingsprojekt som ska komplettera bebyggelsen i området med cirka 450 lägenheter, en förskola och ytterligare verksamhetslokaler. Dessutom pågår detaljplanearbetet för Karlavagnsplatsen som bland annat kommer att innehålla Göteborgs första riktiga skyskrapa.

 

– Vi kommer att etablera ett kontor med en lokal organisation som kan arbeta nära hyresgästerna och finna framtida utvecklingsmöjligheter. I vårt arbete att lära känna och förstå Göteborgsmarknaden har vi fått professionellt stöd från kommunen och Business Region Göteborg. Vi har arbetat fram ett ömsesidigt förtroende som jag hoppas ska fortsätta växa, säger Micael Averborg, affärsområdeschef på Atrium Ljungberg.
  

Annelie Hulthén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg välkomnar att en ny långsiktig fastighetsaktör etablerar sig i staden.
– Det är bra för Göteborg och visar att vi är mycket attraktiva för investerare. När stadens utveckling nu intensifieras med Älvstaden och vi bygger ihop staden över älven och ökar bostadsbyggandet så kommer möjligheterna att investera i Göteborg bli ännu bättre, säger hon.

torsdag, 11 juni 2015 16:04

1,4 Mdr till Genestas nya fond

alt
Allan Strand Olesen ska förvalta Genestas nya fond.


Genesta gör en första stängning av sin nya fond, Genesta Nordic Real Estate Fund II, med 152 MEUR (cirka 1,4 Mdr kr) i kapital från fyra institutionella investerare. Ytterligare kapital väntas under juni månad. Genesta har som målsättning att totalt ta in mellan 350 och 400 MEUR, vilket innebär att fonden blir ungefär dubbelt så stor som sin föregångare. Capra Global Partners var rådgivare till Genesta.

 

Allan Strand Olesen, ansvarig för Genestas kontor i Köpenhamn sedan 2012, kommer att vara fondförvaltare för den nya fonden. Han var tidigare vd för ett av de största privatägda danska fastighetsbolagen, Proark Group, med tillgångar om 2,5 miljarder euro.

 

Vi är mycket glada att ha säkrat den första investeringsrundan för Genesta Nordic Real Estate Fund II. Vår första fond, Genesta Nordic Baltic Real Estate, har genererat mycket god avkastning till investerarna och är nu till mer än 60 procent avyttrad, säger David C. Neil, vd för Genesta,

 

Den nya fonden erbjuder institutionella investerare exponering mot fastighetsinvesteringar inom kontor, handel och logistik, främst i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo. Fonden kommer att arbeta med värdeskapande investeringar och har som mål en nettoavkastning på 13-14 procent till sina investerare.

 

Genesta är samtidigt den första fastighetsinriktade fondförvaltaren i Norden som har godkänts som en AIFM (Alternative Investment Fund Manager), vilket är ett krav för förvaltare av onoterade fastighetsfonder. Som AIFM har Genesta rätt att marknadsföra sina fonder i samtliga EU-länder.

 

Genestas första fond, som etablerades 2007, överträffade IPD Svenskt Fastighetsindex med 3,1 procentenheter under 2014 och genererade en totalavkastning om 10,8 procent. Med den nya fonden kommer Genesta att växa som organisation, och kommer därför att behöva rekrytera ett antal nya personer.

alt
Chris Heister, landshövding i Stockholms län.

 

Under de två senaste åren har bostadsbyggandet ökat starkt i Stockholms län. Ungefär en tredjedel av bostadsbyggandet sker i Stockholms stad, jämfört med hälften för ett par år sedan. Enligt SCB påbörjades drygt 13.200 bostäder i länet 2014, vilket är 1.000 fler än 2013. Därutöver tillkom 1.700 bostäder genom ombyggnationer av lokaler och vindar, vilket innebär att det preliminärt påbörjades 14.900 bostäder i Stockholms län under år 2014. Nu har Länsstyrelsen i Stockholm publicerat rapporten: Bostadsmarknaden i Stockholms län. I rapporten bedöms att det regionala behovet är att det produceras 16.000 bostäder per år.

 

Nu förväntas bostadsbyggandet öka i Stockholm, enligt Boverkets Bostadsmarknadsenkät, till 20.500 påbörjade bostäder i länet under 2016, exklusive 600 bostäder som påbörjas i ombyggnationer. Både i år och nästa år bedömer de 26 kommunerna i Stockholms län att byggandet av hyresrätter förväntas öka och de ska svara för över 40 procent av de bostäderna som kan komma att påbörjas. Men Länsstyrelsen påpekar att dess erfarenhet är att kommunerna brukar överskatta påbörjande nya bostäder med omkring 20-30 procent, vilket skulle innebära att cirka 16.000 bostäder i nyproduktion kommer att påbörjas i år och under nästa år.

 

Stockholm växer som huvudstadsregion och tillväxtmotor. Nyligen kom nyheten att hälften av nya jobb i Sverige skapas i Stockholms län, en region med 2,2 miljoner invånare och 1,1 miljon anställda. Idag kommer cirka 100 nya invånare till Stockholms län varje dag. Det betyder att länet växer med 30.000 till 40.000 invånare varje år och till drygt 2,6 miljoner invånare år 2030.

 

– Det byggs väldigt mycket i hela länet. Extra glädjande är att andelen studentbostäder och hyresrätter förväntas öka markant. Enligt kommunernas bedömningar kan närmare hälften av de bostäder som planeras påbörjas detta år och nästa vara hyresrätter och studentbostäder. 3.300 studentbostäder kan komma att påbörjas under 2015–2016, vilket är en kraftig ökning mot tidigare år. Det innebär ett välbehövligt tillskott till de dryga 13.000 studentbostäder som finns i länet i dag, säger landshövding Chris Heister.

Hon fortsätter:
– Behovet av studentbostäder har funnits på agendan under lång tid. Därför är det väldigt positivt att det nu byggs och planeras för flera tusen nya studentbostäder. Det kommer att göra stor skillnad för blivande studenter som nu funderar på att utbilda sig i vårt län.

 

Dagens goda konjunkturläge påverkar bostadsbyggandet i positiv riktning. Samtidigt har länets befolkning ökat med närmare 180.000 invånare under de senaste fem åren, och den kraftiga ökningen förväntas fortsätta. En konsekvens av detta är fortsatt bostadsbrist, alla kommuner i länet uppger att de har underskott på bostäder, vilket i kombination med stigande bostadspriser gör att allt fler hushåll får svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Förutom att det hämmar människors möjligheter att få en bostad eller flytta så påverkar det också företagens tillväxtmöjligheter. Men det faktum att andelen hyresrätter i nyproduktionen nu förväntas öka gör ändå att fler hushåll får möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Chris Heister.

– Det finns också en viss risk att brist på byggarbetskraft och planhandläggare kan bli en flaskhals, eller åtminstone fördyrande faktor, när det gäller bostadsbyggandet, påpekar Chris Heister.

Av de bostäder som förväntas påbörjas i år planeras över två tredjedelar i andra kommuner än Stockholms stad. Stockholms stad har tidigare svarat för hälften av de bostäder som byggts i länet, och planering av nya bostäder är alltså jämnare fördelad i länet än tidigare.

– Det visar att kommunernas ambitioner har stigit rejält och att hela länet växer, framhåller landshövding Chris Heister.

alt
Peter Bellevik, Bygg-Fast, och Carl-Johan Hansson, Riksbyggen, samarbetar i Västerhaninge.


Riksbyggen köper ett kvarter med 148 lägenheter av Hemfosa och Bygg-Fast samt fastigheter med byggrätter för ytterligare cirka 230 lägenheter. Försäljningen gäller fastigheten Ribby 1:478 samt byggrätterna i området Ribby 1:480 och 1:481. Hemfosas andel av försäljningen omfattar ett fastighetsvärde om cirka 315 Mkr.

 

Den planerade nyproduktionen kommer att utvecklas i samarbete med Bygg-Fast under de närmaste två åren. Området bebyggs i två etapper och kommer att stå klart i slutet av 2017. Försvarsmakten hyr 70 lägenheter i den uppförda etappen och man har ett fortsatt stort behov av boende till sina anställda vid Berga utanför Haninge.

 

– Med den planerade nyproduktionen bidrar Riksbyggen till att minska den akuta bristen på lägenheter i regionen. Jag ser fram emot vårt första samarbete med Bygg-Fast. Som företag kompletterar vi varandra väl inom områdena projektutveckling, projekt- och byggledning samt fastighetsförvaltning. Det gör att vi tillsammans kan hålla uppe ett högt tempo för att producera nya lägenheter, säger Carl-Johan Hansson, chef för Riksbyggen Affärsområde Fastigheter.

 

– Tillsammans har vi fått möjlighet att utveckla en ny stadsdel i Västerhaninge. Det är både en stor utmaning och en väldigt stor möjlighet. Framför allt är jag nöjd med att det är hyreslägenheter som produceras, en boendeform som efterfrågas, säger Peter Bellevik, vd Bygg-Fast.

alt

Kvarteret Skogsstjärnan ligger på Lövstavägen i Hässelby.


Svenska Bostäders styrelse har beslutat att starta bygget av 108 lägenheter i Hässelby. I samband med planeringen av husen, som ligger i kvarteret Skogsstjärnan, prioriterades yteffektivitet ur ett hållbarhetsperspektiv. Det stora behovet av lägenheter i Stockholm kräver ett visst mått av innovation i samband med nyproduktion. Svenska Bostäder har därför tittat på möjligheten att både bygga mer yteffektiva lägenheter och samtidigt ta mindre markyta i anspråk. I fastigheterna finns bland annat 10 femrummare på drygt 90 kvm vilket är ovanligt ur ett stockholmsperspektiv.

 

– Att bygga yteffektivt är viktigt för en snabbt växande stad som Stockholm där vi har brist på byggbar mark. Det är särskilt bra att vi också bygger femmor här. Vi ska bygga för alla stockholmare och många barnfamiljer letar efter lägenheter med fler rum, säger Ann-Margarethe Livh, bostads- och demokratiborgarråd i Stockholm och ordförande i Svenska Bostäders styrelse.

 

Projektet är en del i Svenska Bostäders mål att påbörja byggnation av 1.000 nya lägenheter per år. Byggstart beräknas ske runt nyår 2016. Detaljplanen vann laga kraft i början av maj 2015.