27 april 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                 

Colliers anställer Sophia Heurlin (bilden) som affärschef inom uthyrning. Tjänsten är nyinsatt eftersom Colliers, som ett led i att stärka företagets helhet inom uthyrning, sedan årsskiftet valt att erbjuda alla uthyrningstjänster under samma paraply från att tidigare ha varit olika affärsområden.

 

– Vi tar bort alla tänkbara hinder för internt samarbete eftersom vi tror att helheten är vår styrka. Detta är ett globalt initiativ på Colliers som vi efterlever i största möjliga utsträckning i Sverige, säger Dan Törnsten, vd på Colliers.

 

Sophia Heurlin har tidigare varit fastighetsmäklare och jobbat inom retail på Colliers och Newsec samt med etableringar och byggprojektledning på SATS. Nu senast kommer Sophia från TAM Retail. På Colliers kommer hon även ingå i företagets ledningsgrupp.

onsdag, 10 juni 2015 17:53

BIG ritar 2 World Trade Center

alt
BIG:s finalförslag vann uppdraget att rita 2 World Trade Center i New York. Bild: BIG, Bjarke Ingels Group.

 

Den danske arkitekten Bjarke Ingels har med sitt arkitektföretag BIG, Bjarke Ingels Group, vunnit sitt största designuppdrag någonsin. Det är nu klart att Rupert Murdochs mediejättar News Corp och 21st Century Fox, ska flytta till 2 World Trade Center i New York, en skrapa i 80 våningar som ska ersätta den ena tornbyggnaden i Twin Towers, som totalförstördes i terroristattackerna den 11 september 2001.

News Corp och 21st Century Fox undertecknade under tisdagen en detaljerad avsiktsförklaring (LOI) med fastighetsutvecklaren Larry Silverstein om att uppföra 2 World Trade Center, cirka 370 meter högt, med ett färdigställande år 2020.

 

I ett pressmeddelande sägs att det nya huvudkontoret ska ge 21st Century Fox och News Corp en rad effektivitetsvinster samt en flexibilitet för framtida tillväxt, samtidigt som det bidrar till att Nedre Manhattan blir en dynamisk och ny knutpunkt för media.

 

News Corp och 21st Century Fox har tillsammans med fastighetsutvecklaren Larry Silversten valt arkitekten Bjarke Ingels att utforma tornet med sina specifika behov av studios samt nyhetsredaktioner med många öppna planlösningar.

 

Det betyder att det tidigare designförslaget av Norman Foster om ett 2 World Trade Center för finansföretag inte länge är aktuellt. Byggnationen av 2 World Trade Center startade redan under sommaren 2010 men har tillfälligt avbrutits, detta torn skulle ursprungligen ha stått klart 2015, men på grund av svårigheten att få ankarhyresgäster till tornet om 88 våningar har byggnationen stått stilla sedan 2012.


Mäklare i den stora affären om 2 World Trade Center har varit Mary Ann Tighe, Tim Dempsey och Ken Rapp från CBRE som representerat News Corp och Fox, medan Stephen B. Siegel och Ken Myerson, även de från CBRE har representerat Silverstein.

 

1 World Trade Center invigdes i november år 2014 som den högsta byggnaden i USA med 1.776 fot (541 m), en höjd som representerar år 1776 då USA:s självständighetsförklariung undertecknades. Detta torn, som ritades av Daniel Liebeskind, har förlaget Condé Nast som ankarhyresgäst. SF

alt
Statens fastighetsverk som ägt ett antal Försäkringskassefastigheter, säljer nu en av de få som myndigheten har kvar, belägen i Visby, till KåCu fastigheter, som ska bygga om den före detta Försäkringskassan till studentbostäder.

 

I början av 2000-talet tog Statens fastighetsverk (SFV) över förvaltningen av ett antal Försäkringskassefastigheter i Sverige. Nästan alla är idag sålda och nu står före detta Försäkringskassan i Visby på tur. Statens fastighetsverk ser positivt på att fastigheterna, via köparen KåCu fastigheter, kommer att utvecklas och till del byggas om till studentbostäder – en positiv utveckling för Visby. Innan ombyggnaden sätter igång hösten 2015 kommer marken, i vilken det finns miljögifter, att saneras.

 

Statens fastighetsverk, som förvaltat f d Försäkringskassan i Visby sedan 2004, säljer tisdagen den 9 juni fastigheterna till KåCu fastigheter för cirka 19 Mkr. KåCu fastigheter är ett privatägt fastighetsbolag som kommer att renovera och bygga om byggnaderna på de båda fastigheterna till studentbostäder och kontor. Företagets förhoppning är att längre fram även kunna producera nya bostäder i området i samarbete med Region Gotland.

 

– Vårt mål är att området i framtiden ska innefatta 100 till 150 bostäder – studentbostäder, ungdomsbostäder, hyresrätter och eventuella bostadsrätter. Det centrala läget på ön, med bland annat närheten till Högskolan i Visby, är fint och attraktivt. Ett första mål är att vi ska ha ett fyrtiotal studentlägenheter på plats när höstterminen 2016 startar, säger Johnny Ruthström, vd på bolaget R&L Bygg, ett dotterbolag till KåCu, som kommer att utföra ombyggnationen.

 

Sanering av marken en förutsättning

De två byggnaderna, uppförda på 1970-talet, ligger bredvid den gamla järnvägsstationen på en plats där det tidigare funnits bland annat lokstallar. För ett par år sedan konstaterades att marken innehåller miljögifter. En förutsättning för arbetet med en ny plan för området är att marken blir fri från gifter. I början av hösten påbörjas därför saneringen av marken vid fastigheten Järnvägen 2, något som Statens fastighetsverk till stor del kommer att bekosta.

 

– För att ta vårt ansvar och för att möjliggöra byggnation av studentbostäder kommer vi att ta på oss 75 procent av saneringskostnaderna. Saneringen innebär antingen att jorden tvättas eller att den helt byts ut. Ytterligare markundersökningar kommer att visa vilket tillvägagångssätt som är bäst just här. Oavsett metod är det kostsamt säger Frida Lindqvist, fastighetsutvecklare vid Statens fastighetsverk.

 

 

alt
AMF Fastigheter hyr ut 4.500 kvm i Fröfjärden 6, Sundbyberg, till Migrationsverket.

 

Migrationsverket expanderar i Hallonbergen och blir granne med Sundbybergs stadshus. Flytten är planerad till hösten 2015.

 

– Hallonbergen utvecklas nu snabbt med ny bebyggelse och omdaning av platser, torg och gårdar till stadskvarter. Vi är glada att Migrationsverket valt moderna lokaler i detta intressanta läge. Vi ser fram emot ett gott samarbete, säger Per Helgesson, fastighetschef AMF Fastigheter.

 

Migrationsverkets nya lokaler omfattar cirka 4.500 kvm i fastigheten Fröfjärden 6, på Östra Madenvägen 6 i Sundbyberg. Sundbybergs stad har över 40.000 invånare och är en av Sveriges snabbast växande kommuner. AMF Fastigheter äger och utvecklar sex fastigheter i Sundbyberg med en sammanlagd yta om 55.000 kvm.

 

Baltazar var rådgivare till AMF Fastigheter vid uthyrningen.

onsdag, 10 juni 2015 13:24

IKEA köper mark för hotell i Malmö

alt
Under nästa år ska IKEA bygga ett hotell vid sitt varuhus i Vintrie Park, Hyllie.

 

IKEA Sverige köper mark av Malmö stad för uppförandet av ett hotell i anslutning till den nya mötesplatsen Hubhult. Idag godkände tekniska nämnden ett avtal om försäljningen på tomten som omfattar 8.000 kvm markareal för en köpeskilling om 25,3 Mkr.

 

I anslutning till IKEA varuhuset, väster om Pildammsvägen, ligger verksamhetsområdet Vintrie Park som en del av Hyllie utbyggnadsområde. I oktober 2013 köpte IKEA 33.000 kvm mark för uppförandet av en kontorsbyggnad och kommande mötesplats. Kontoret, som fått namnet Hubhult, står färdigt i september 2015. Det nu aktuella köpeavtalet som utgör 8.000 kvm mark ligger i anslutning till kontoret, där det planeras för ett hotell.

 

– Med ett hotell i närheten av Hubhult visar IKEA fullt ut sin satsning i södra Malmö. Det bidrar till tillväxt och ytterligare attraktionskraft för Hyllie men stärker även platsens internationella och klimatsmarta profil, säger Klas Johansson, fastighetsdirektör i Malmö stad.

 

Vintrie Park ligger i södra delen av det starkt växande utbyggnadsområdet Hyllie. Med en tågstation som ligger 12 minuters restid från Kastrup attraheras många företag till platsen som ser tillgänglighet i regionen och närhet till resten av världen som en fördel.

 

– Vi räknar med att vårt nya kontor och mötesplats kommer att ha många besökare från andra IKEA enheter runt om i världen och vi vill kunna erbjuda dem en enkel och trevlig upplevelse när de är i Malmö, säger Anders Hall, vd på IKEA Fastigheter AB.

 

Köpeskillingen för markområdet omr 25,3 Mkr, motsvarar 3.160 kr/kvm BTA. IKEA tillträder marken den 1 mars 2016.

tisdag, 09 juni 2015 16:34

Rekordbilliga bolån i Storbritannien

alt

Mark Carney, Governor of the Bank of England.

 

Enligt en rapport från Bank of England har bolåneräntorna fallit till sina lägsta nivåer någonsin sedan mätningar påbörjades år 1995. Det genomsnittliga marknadspriset för ett fast 2-årigt lån till en belåningsgrad om 75 procent av värdet på bostaden sjönk till 1,9 procent, medan ett rörligt 2-årigt bolån har sjunkit till en bottennotering om 1,56 procent.

 

De låga nivåerna speglar förväntningar om att Bank of England kommer att hålla sin styrränta nära sin historiskt låga nivå om 0,5 procent långt in på år 2016.

 

De låga bolåneräntorna tilltalar Bank of England, eftersom det tyder på att konkurrensen mellan långivare är stor, vilket stimulerar den brittiska ekonomin.

 

Även för låntagare som behöver låna till 90 procent av värdet på sin bostadsfastighet har fått en något lägre genomsnittlig fast ränta om 3,52 procent för ett 2-årigt lån.

 

Men de hushåll som behöver låna 95 procent av värdet på sin bostadsfastighet debiteras för ett fast 2-årigt lån en ränta om 4,57 procent, vilket inte är en rekordlåg nivå. Orsaken till denna högre nivå är den hårda differentieringen av låntagare, tyngre regleringar och varningar från Bank of England att inte öka utlåningen till hushåll med hög belåning av sin bostad.

 

Enligt Bank of England ökade de totala bolånen under första kvartalet i år med 0,1 procent till totalt 1,26 biljoner pund, 16,6 biljoner kronor. SF

alt

                                                                                                                    

Herman Persson (bilden) har utsetts till designchef på Oscar Properties. Han blir chef över företagets designavdelning och kommer att ingå i ledningsgruppen.   

 

Persson har arbetat på Oscar Properties designavdelning sedan 2012 och har tidigare arbetat som arkitekt och projektledare på Koncept Stockholm AB och Centrumutveckling Sverige AB.

 

– Design och arkitektur hör till Oscar Properties viktigaste konkurrensmedel, och designavdelningen spelar därför en central roll i våra projekt. Utnämningen av Herman till designchef är ett sätt att än mer understryka designens strategiska betydelse, säger Oscar Engelbert, vd i Oscar Properties.

alt

                                                                                                                    

Willhem organiserar nu sin kundservice centralt för att kunna erbjuda hyresgäster och bostadssökande en ännu bättre service. Den som ska leda detta arbete är Evelina Johnsson (bilden), som har rekryterats som kundservicechef. Hon kommer närmast från en chefstjänst på Intrum Justitia och har tidigare även varit verksamhetskonsult och affärschef på Swedbank.

 

Willhem har som mål att ligga i framkant när det gäller service. Därför införs nu en central avdelning för kundservice som ersätter den tidigare lokala, och till viss del externa, kundtjänsten. Avdelningen ska bemannas av Willhems egna kundkommunikatörer som hanterar alla typer av inkommande serviceärenden med målet att öka kundnöjdheten på samtliga orter.

 

– Vi är mycket glada att ha Evelina på plats för att bygga upp och leda denna nya avdelning, som är central för att vi ska nå våra höga mål när det gäller service, säger Johan Fogelberg, fastighetsdirektör Nord på Willhem.

alt
NCC bygger i Lomma två bostadshus på tre meter höga pelare åt CA Fastigheter.

 

NCC bygger 24 lägenheter i två bostadshus om vardera fem våningar vid havet i Lomma strax norr om Malmö för CA Fastigheter. De byggs på tre meter höga pelare så att hav och strand syns ”igenom” byggnaderna i marknivå. Ordern är värd 52 Mkr. 

 

– Vi är glada att kunna fortsätta bidra till Lommas utveckling och vara med i den storsatsning som CA Fastigheter gör här. Lomma, med sin närhet till Lund, är en av landets allra snabbast växande kommunerna, säger Kristian Jansson, affärschef på NCC i Lund.

 

Bostäderna är NCC:s andra uppdrag för CA Fastigheter i Lomma. Strax intill byggde NCC nyligen två hus i samma stil med 21 lägenheter. Hittills har CA Fastigheter byggt 70 bostäder i Lommas gamla hamnområde och planerar att bygga totalt 450 bostäder här de kommande åren.

 

– I första etappen flyttade många husägare hit för att bo modernt och mer bekvämt och samtidigt behålla närheten till hav och natur. Hälften av de nya lägenheterna är redan sålda, så intresset är stort även denna gång, säger byggprojektledare Hanna Högberg på CA Fastigheter.

alt
Galären bygger trygghetsboende om 100 lägenheter i Bergviken i Luleå. Bild: Tirsén & Aili


 

Luleå kommun har under våren bjudit in aktörer att lämna in intresseanmälan för att bygga och driva trygghetsboende inom stadsdelen Bergviken i Luleå. Fastigheten som ska bebyggas är Daggkåpan 2 som ligger intill Bergvikens vård och omsorgsboende. Galären gick vinnande ur detta med ett spännande förslag ritat av Tirsén & Aili.

 

Trygghetsboendet kommer att bestå av fyra byggnader med cirka 100 lägenheter, som omfamnar en stor inglasad vinterträdgård. Gestaltningen kommer att ta upp delar av den arkitektoniskt spännande skolan som stod på platsen tidigare. Trygghetsboendet byggs även för att klara miljöbyggnad i nivå silver som miljöcertifiering.

 

– Jag är övertygad om att kvaliteterna med vinterträdgården, närheten till staden, tillgång till restaurang och en livsmedelsbutik i kvarteret kommer att göra detta trygghetsboende väldigt attraktivt. Vi ska också att genom en brukarinflytandeprocess fråga våra blivande hyresgäster vilka lägenhetsstorlekar man efterfrågar, säger Gunnar Tåhlin, vd Galären.

 

På platsen finns idag ett tillfälligt studentboende som kom till efter branden på Klintbacken. Galären och kommunen utreder nu tillsammans möjligheterna för att inrymma ett nytt studentboende i området.