27 april 2024

Redaktionen

torsdag, 04 juni 2015 15:15

AFA inviger Malmös högsta hotell

alt

AFA Fastigheters Clarion Hotel Malmö är det högsta i Malmö med 85 meter och 26 våningar eftersom Percy Nilssons Malmö Arena Hotel är 62 meter högt med 16 våningar. Bild: Schmidt Hammer Lassen

 

alt

Thomas Ingemarsson, vd AFA Fastigheter. Foto: Michael Steinberg

 

Idag invigs Clarion Hotel och Congress Malmö Live. Med sina 85 meter över marken och intressanta arkitektur blir hotellet ett spännande inslag i AFA Fastigheters bestånd. Hotellet är det nionde i AFA:s fastighetsportfölj. Det betyder att Clarion Hotel Malmö är det högsta i Malmö med 85 meter i 26 våningar eftersom Percy Nilssons Malmö Arena Hotel är 62 meter högt med 16 våningar.


Enligt tidigare pressmeddelanden är kostnaden för Clarion Hotel och Congress Malmö Live minst 900 Mkr.

 

– Clarion Hotel och Congress Malmö Live blir det nionde hotellet i vårt fastighetsbestånd. Vi tror att resandet generellt kommer att öka och att hotell med centralt läge är en relativt trygg och långsiktig investering, säger Tomas Ingemarsson, chef för AFA Fastigheter.

 

Majoriteten av AFA Fastigheters bestånd ligger i centrala Stockholm och består främst av kontor, hotell och bostäder. Utanför Stockholm direktäger AFA Fastigheter förutom Clarion Hotel i Malmö även Elite Plaza Hotel i Göteborg.

 

Clarion Hotel och Congress Malmö Live ligger i absolut framkant i ett hållbarhetsperspektiv med starkt reducerad energianvändning och inom kort även certifierat enligt det internationella miljösystemet LEEDs (Leadership in Energy and Environmental Design) högsta nivån Platina. Hotellfastigheten blir en av Europas första med denna höga klassificering.

 

– Vi strävar hela tiden efter att bli ett ännu mer hållbart fastighetsbolag. Därför är vi mycket stolta ägare av denna byggnad som ligger i absolut framkant i ett hållbarhetsperspektiv, fortsätter Tomas Ingemarsson.

 

Hotellet och kongressanläggningen har byggts av Skanska och omfattar 26.000 kvm. På den ytan ryms 444 hotellrum och en kongresshall för 1.500 personer. En restaurang och skybar har också sin givna plats. Arkitekten bakom Clarion Hotel och Congress Malmö Live är den danska arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen som bland annat ritat ”Den Sorte Diamanten” i Köpenhamn samt hovrättsbyggnaden i Malmö.














alt

Entrén till Spelbomskan 12 vid Odenplan. Bild: 2BK Arkitekter


Newsec har på uppdrag av Folksam tecknat ytterligare två hyresavtal i fastigheten Spelbomskan 12 vid Odenplan i Stockholm. Därmed är alla vakanta lokaler fyllda och fastigheten är fullt uthyrd. Uthyrningen är en del av det utvecklingsprojekt som Newsec har genomfört av fastigheten tillsammans med 2BK Arkitekter och Funktionskompaniet.

 

– Vi har i vårt uppdrag för Folksam genomfört såväl uthyrning som utveckling av fastigheten i form av ett flertal ombyggnationer, för att skapa moderna kontorslokaler. Förutom att generera en värdeskapande utveckling för fastigheten, har detta även skapat en ökad efterfrågan på lokalerna från marknaden, säger Marie Eriksson, ansvarig uthyrare, Newsec.

 

Spelbomskan 12, som sedan 2001 totalförvaltas av Newsec, innehåller drygt 28.000 kvm uthyrningsbar yta. Bland hyresgästerna återfinns Coop Konsum, Sats Elixia, Svensk Byggtjänst och konferens- och mötesarrangören 7A.
    

– Vi engagerar oss för att skapa trygghet och nytta för våra kunder, hyresgäster och vårt samhälle. Det värdeskapande utvecklingsarbete som vi här har genomfört tillsammans med Newsec har moderniserat fastigheten och positionerat den som en verkligt attraktiv byggnad. Härigenom bidrar vi till att förstärka och skapa en ökad attraktivitet för hela området runt Odenplan, vilket är en del av Stockholm som står inför en mycket spännande och positiv utveckling, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör, Folksam.

alt
Sven-Olof Johansson, vd för FastPartner.


Vid halvårsskiftet tillträder FastPartner fem fastigheter som bolaget köper av Konsumentföreningen Stockholm. Det är fastigheterna Vallentuna-Rickeby 1:58 i Vallentuna, Kallhäll 1:5 i Järfälla, Strömsdal 3 i Salem, Vilunda 20:80 i Upplands Väsby och Kungsängens-Tibble 25:2 i Upplands-Bro. Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 10.000 kvm och de årliga hyresintäkterna till cirka 11,6 Mkr. Den största hyresgästen är Coop som står för cirka 68 procent av hyresintäkterna.
    

Samtliga fastigheter ligger i starka regionala dagligvaruhandelslägen och FastPartner har för avsikt att utveckla fastigheterna i nära samarbete med Coop och övriga hyresgäster. Cirka 80 procent av FastPartners hyresintäkter kommer från Stockholmsregionen och bolagets strategi att fortsätta växa i regionen.

 

Newsec har varit rådgivare åt Konsumentföreningen Stockholm.

torsdag, 04 juni 2015 13:55

Galären bygger nytt åt Lindab i Luleå

alt

Lindabs nya kontor, butik och lager i Notviksstan, Luleå, ska leverera passiv solenergi för förvärmning av ventilationsluft. Bild: Tirsén & Aili Arkitekter

 

Galären har tecknat ett nytt längre hyresavtal med Lindab Sverige AB och startar i dagarna bygget av Lindabs nya kontor, butik och lager i Notviksstan, direkt mot Luleås stora infartsled, Bodenvägen.

 

Det kommer att bli en nydanade och spännande arkitektur där Galären även kombinerar teknisk forskning med solenergi.

Bakom lösningen med solvärme står företaget Solar Control AB som här levererar en lösning med passiv solenergi för förvärmning av ventilationsluft.

 

Tekniken används på många miljöcertifierade byggnader, har inga rörliga delar och en livslängd på +30 år. I praktiken kan man säga att den är underhållsfri.

 

– Det är klokt att använda solinstrålningen till att förvärma ventilationsluft samtidigt som det ger flera vinster än enbart ekonomiska säger Mikael Johansson, en av grundarna av Solar Control. En installation likt den på Lindab i Luleå kan sänka den totala energinotan ordentligt med korta avskrivningstider.

torsdag, 04 juni 2015 13:50

CBRE har anställt Ridne och Renström

alt

                                                                                                   
CBRE har anställt två juniora uthyrare, Martina Ridne (bilden t v) och Robert Renström, till Office Agency-teamet.


Martina Ridne är nyutexaminerad civilekonom från Umeå universitet och börjar sin anställning den 8 juni och ansluter till teamet i Stockholm.


Robert Renström påbörjar sin anställning den 4 juni och kommer att arbeta på CBRE:s Göteborgskontor. Han har nyligen studerat till fastighetsingenjör på Fastighetsakademin och har en tidigare karriär som bostadsmäklare bakom sig.

 

– Då vi idag är flera seniora uthyrare i vårt team ser vi fram emot att komplettera våra erfarenheter med Robert och Martinas nyfikenhet, energi och framåtanda. Vår verksamhet utvecklas och växer och framöver kommer vi även att titta på mer seniora rekryteringar, säger Nina de Besche, Head of Office Agency på CBRE i Sverige.
    

Patrik Kallenvret, vd för CBRE i Sverige, tillägger:
– Vår uthyrningsverksamhet har verkligen utvecklats den senaste tiden, mycket tack vare vårt nära samarbete med CBRE inom övriga Europa. Att vårt kontorsteam lyckats genomföra flera stora projektuthyrningar har visat marknaden att vi skapat ett väldigt starkt erbjudande. Att vi ständigt utökar våra team med ny kompetens är givetvis av största vikt för vår tillväxt.

alt

Västerås stad arbetar vidare med danska BIG, Bjarke Ingels Groups förslag på nytt resecentrum.

 

Västerås stad presenterar ett förslag på nytt resecentrum – en djärv och modern byggnad med ett tak som förenar och binder samman stadskärnan med de nyare stadsdelarna vid vattnet. Arkitektförslaget är framtaget av danska BIG, Bjarke Ingels Group, i samarbete med Västerås stad, Jernhusen, Klövern, Trafikverket och Kollektivtrafikmyndigheten. Arkitektförslaget kommer att ligga till grund för detaljplanearbetet som kommer att vara klart i slutet av 2016.

 

– Vi är väldigt nöjda med slutresultatet och är stolta över att kunna presentera ett förslag som samtliga aktörer och politiker står bakom. Ett Resecentrum som är rustat för framtiden och det ökande resandet till och från Västerås. Byggnaden kommer att vara tillgänglig för alla och bli en mötesplats som binder samman gammalt med nytt, säger Lennart Gustafsson, projektledare Resecentrum, Västerås stad.

 

Det nya resecentrumet har alla förutsättningar för att kunna bli en levande mötesplats. Restauranger, caféer, pocketbibliotek, cykelparkeringar inomhus och olika typer av serviceverksamheter planeras att inrymmas i den stora transparenta byggnaden. Buss- och tågresenärer kommer kunna vänta på sina anknytningar under väderskydd.

alt

KPMG har avtalat om hela 8.300 kvm i Vasakronans projektfastighet Klara C (Uggleborg 12) vid Vasagatan mitt emot Stockholms Centralstation.

 

alt

I Vasakronans Klara C (Uggleborg 12) får hyresgäster tillgång till en stor takterrass med strålande utsikt över Riddarfjärden och Saltsjön.


 

alt

Fabeges avtal med KPMG i Arenastaden, Solna, är sjuårigt och omfattar 4.400 kvm.

 

KPMG har tecknat avtal med Vasakronan och Fabege om nya kontorslokaler. Avtalen omfattar 12.700 kvm på två adresser, Vasagatan 16 i centrala Stockholm och Evenemangsgatan 17/Dalvägen 20 i Arenastaden, Solna. Inflyttning sker under sommaren 2016.

 

Det största avtalet med KPMG får Vasakronan Avtalet med KPMG är det andra större i Vasakronans projektfastighet Klara C (Uggleborg 12) vid Vasagatan mitt emot Stockholms Centralstation. I kommunikation med Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan, och Per Thiberg, chef för fastighetsutveckling och uthyrning, bekräftar dessa att KPMG avtalat om hela 8.300 kvm i Vasakronans projektfastighet Klara C (Uggleborg 12) vid Vasagatan mitt emot Stockholms Centralstation. Detta avtal är sjuårigt. Sedan tidigare har konsultföretaget Centigo kontrakterats på 2.300 kvm kontorsyta och nyligen meddelades att krögarduon Melker Andersson och Danyel Couet ska etablera varumärket Vigårda på 300 kvm i Klara C.

 

Vasakronan moderniserar nu Klara C, som ursprungligen uppfördes 1934 och byggdes om 1975. Fastigheten har en total uthyrningsbar yta om cirka 31.400 kvm, varav 28.000 kvm kontor. De övre våningsplanen kommer att ha egna terrasser ut mot Vasagatan, med utsikt över Riddarfjärden och Stockholm, och högst upp anläggs en takterrass gemensam för alla hyresgäster.

 

Fabeges avtal med KPMG i Arenastaden, Solna, är också sjuårigt och omfattar 4.400 kvm. I avtalet ingår kontor samt förråd och garage i fastigheten Uarda 7 till ett sammantaget hyresvärde på cirka 12,5 Mkr. I lokalerna ska KPMG samla medarbetare som idag arbetar i city och i Norrort.

 

– Vi är stolta över att flyttströmmen till Arenastaden fortsätter och ser fram emot att hälsa KPMG:s medarbetare välkomna nästa sommar. Starka varumärken som KPMG stärker områdets attraktionskraft ytterligare, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef Fabege.

 

– Utifrån ett tillväxtperspektiv är Arenastaden av växande betydelse. Många av våra kunder finns där redan, både större och mindre företag flyttar dit. Det är en allt viktigare ”hub” i Stockholmsregionens näringsliv. Lika viktigt för många andra kunder är att vi har en stark närvaro centralt i Stockholm. Därför två adresser, säger Annacari Astner Wimmerstedt, vice vd KPMG.


Hyresavtalet i Arenastaden är ett så kallat Grönt hyresavtal där både hyresvärd och hyresgäst har ambitioner att finna resurseffektiva och miljösmarta driftslösningar och byggnaden kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM, nivå Very Good. Sedan tidigare är det klart att bland andra Svenska Spel, Sodexo och Handelsbanken flyttar in i samma fastighet i Arenastaden.

alt

                                                                                                       

I ett samtal med Niklas Alm, kommunikationsdirektör på Newsec, bekräftar han att Urban Edenström (bilden) utsågs vid en årsstämma, till en av tre vice ordföranden i Stockholms Handelskammare.


Till ordförande för Stockholms Handelskammare utsågs vid stämman Michael Wolf, koncernchef Swedbank, medan till vice ordförande utsågs Urban Edenström, koncernchef 
Stronghold Invest, P-O Söderberg, kassaförvaltare
 Söderberg & Partners samt Erica Wiking Häger, partner 
Mannheimer Swartling Advokatbyrå.

 

alt

Stockholms läns landsting ska totalt investera närmare 15 Mdr kr under de kommande 5 åren, bland annat i nya byggnader på Södersjukhuset.


NCC har fått i uppdrag av Locum att bygga ut Södersjukhuset i Stockholm med en ny byggnad för behandlingar och en för drift och underhåll. Ordern är värd cirka 1 Mdr kr och registreras i tre steg. NCC och Locum driver projektet i samverkan där de första stegen blir att projektera, planera och kostnadskalkylera inför produktionsstart.

 

– Med tillbyggnaderna förbereder vi Södersjukhuset för samhällets ökande behov av operationskapacitet, akutmottagning och fler vårdplatser, säger Svante Hagman, affärsområdeschef för NCC Construction Sweden.

 

I NCC:s uppdrag ingår två byggnader. Den ena byggnaden ska inrymma nya operationssalar, sterilcentral, obduktion och en ny stor akutmottagning. I den andra kommer sjukhusets driftsfunktioner som till exempel sopcentral, godsmottagning och reservkraft att finnas. Ambitionen är att de nya byggnaderna ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld, vilket är den högsta klassificeringen inom Miljöbyggnad.

 

Projektet kommer sysselsätta närmare 400 personer och det beräknas vara klart vid årsskiftet 2018/2019. När akutmottagningen öppnar 2019 blir det Sveriges största i sitt slag.

 

– Den nya akutmottagningen är en viktig del i framtidsplanen för hälso- och sjukvården i Stockholms län, där alla invånare ska veta att de får rätt vård i tid, säger Paul Lindquist, styrelseordförande Locum.

alt

Kajen 4, som färdigställdes 2014 av JM och med Gert Wingårdh som arkitekt, är den högsta byggnaden vid Årstadalshamnens södra strand. Anläggningen består av en hög- och en lågdel. Högdelen med sina 24 våningar och 75 meters höjd är ett nytt landmärke inom Liljeholmen och södra Södermalm. Lågdelen har åtta våningar. Totalt innehåller komplexet 183 lägenheter med en boarea mellan 53 och 146 kvm (fördelade på 50 tvåor, 83 treor, 43 fyror och 7 femmor). I bottenvåningen mot kajen anordnas lokaler för olika verksamheter med totalt 600 kvm. Foto: Ola Fogelström


 

alt

Från vänster: Roger Mogert, Pär Vennerström (JM), Gert Wingård (Wingårds ark.), Karolina Keyzer, Mikael Åslund (JM), Anna Svensson (JM).

 

Stockholmarna har röstat fram sin favorit bland de byggnader som färdigställts under 2014. Kajen 4 på Liljeholmskajen ritat av Wingårdh arkitekter, med JM som byggherre tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad.

 

Stockholmarna har utsett ett djärvt bostadshöghus till favorit 2014. Stockholm växer med vardagsarkitektur där skulptural form och elegans blir ett välkommet och nyskapande inslag i stadsbilden.

 

Kajen 4 fick sitt pris i form av en graverad plakett i brons föreställande tornet på Stadshuset i Stockholm. Priset delades ut av stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert på Liljevalchs konsthall den 1 juni 2015.

 

Varje år färdigställs många hundra byggnader i det växande Stockholm. Flera av dem är värda att uppmärksammas för sin skönhet och sitt bidrag till stadens utveckling med nya mötesplatser, ny miljöteknik och nya funktioner.

 

För sjätte året i rad har Stockholmarna nominerat sina favoriter till tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. En jury har valt ut tio finalister. Under våren röstade stockholmarna fram sin favoritbyggnad.

1:a Kajen 4.772 röster

2:a Anders Franzéns park, 711 röster

3:a Stora Bryggeriet, 679 röster

4:a Ture No 8, 508 röster

5:a Centralstationen, 395 röster

6:a Brf Kungsterrassen, 320 röster

7:a Kransbindarvägen, 306 röster

8:a Norra Länken, 216 röster

9:a Regndroppen, 205 röster

10:a Fortums teknikhus, 185 röster

Summa: 4297 röster