28 april 2024

Redaktionen

alt

Henrik Jussi-Pekka, vd Möller & Partners, och Simon de Château, investeringsansvarig för nya Akka Egendom.


Möller & Partners och Alma Property Partners har i samarbete med Apoteket AB:s Pensionsstiftelse, Allmänna Arvsfonden och PRI Pensionsgaranti etablerat Akka Egendom – ett bostadsbolag för långsiktig förvaltning av hyresbostäder i Sverige. Bolaget har med 750 Mkr i kapitalförbindelser möjlighet att förvärva för 1,5 Mdr kr, ett belopp som kan komma att fördubblas inom sex månader. Akkas har tecknat avtal om ett första förvärv om 70 lägenheter samt ett äldreboende i Karlstad. Säljare är Willhem och tillträde sker den 1 juli.
    

Beståndet i Akka Egendom ska byggas upp fram till utgången av 2017. Initiativtagarna ser en stor potential i att bygga upp ett bostadsbolag med fokus främst på mindre tillväxtkommuner. Utanför storstäderna och universitetsstädernas stadskärnor är konkurrensen om fastigheterna väsentligt lägre.
    

– Vårt mål är att höja kvaliteten på förvaltningen i de fastigheter vi förvärvar till gagn för både hyresgäster och kommuner. Bostadsfastigheter kräver omsorgsfull förvaltning och underhåll och ett av våra främsta mål med Akka Egendom är att skapa och upprätthålla en god boendestandard, säger Henrik Jussi-Pekka, vd för Möller & Partners.

 

Simon de Château, investeringsansvarig på Alma Property Partners, tillägger:

– Jag har känt Möller & Partners i över ett decennium och vi är mycket glada över att samarbeta med en av Sveriges främsta aktörer inom bostadsförvaltning. Vi är också stolta över att ha vunnit förtroendet från några av Sveriges främsta institutioner och att de delar vår vision för Akka Egendom.

 

Möller & Partners har under drygt 15 år skapat, utvecklat och förvaltat fastighetsportföljer för olika investerares räkning och förvaltar redan idag 3.000 bostadslägenheter. Alma Property Partners grundades ifjol av tre personer med lång erfarenhet från ledande positioner på några av Sveriges främsta fastighetsinvesteringsbolag. Ordförande för det nya bolaget blir Per-Håkan Westin, tidigare vd för bland annat AP Fastigheter.

tisdag, 02 juni 2015 11:24

Swedavia och Alecta bildar bolag

alt

Från höger syns Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia, Fredrik Palm, fastighetschef Alecta, Per Frennberg, vice vd Alecta och Karl Wistrand, vice vd Swedavia i Tekniska basen på Arlanda. Fotograf: Joakim Knutsson


Swedavia och Alecta bildar ett gemensamt bolag som ska förvalta 20 större fastigheter inom logistik, hangar och kontor vid Sveriges tre största internationella flygplatser. Överenskommelsen omfattar cirka 260.000 kvm uthyrningsbar area inom logistik, hangar och kontor. Försäljningen genomförs som en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om 3.950 Mkr. DTZ har varit rådgivare till Swedavia i miljardtransaktionen och bistått med projektledning samt utformning och omförhandling av hyresavtal. Alecta, som har haft CBRE som rådgivare, tillträder aktierna den 30 juni.
    

– Samarbetet ger oss en stabil grund utifrån vilken Swedavia kan fortsätta arbetet och investera för att utveckla våra internationella knutpunkter och därigenom stärka svensk tillgänglighet, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

 

Bland fastigheterna som ingår i överenskommelsen återfinns Tekniska basen, Flight Academy och Cargo Center vid Stockholm Arlanda Airport samt GOT Cargo North & South vid Göteborg Landvetter Airport. De största hyresgästerna är Swedavia, vars lokaler omfattar huvudkontoret och mark och byggnader för drift av Arlanda flygplats samt SAS, som hyr hangarer, verkstäder och kontor. Andra stora hyresgäster är logistikföretag som FedEx, UPS, DHL, TNT, PostNord, och Spirit Air Cargo Handling Group.

 

– Att kunna förvärva en del av en fastighetsportfölj med infrastrukturkaraktär som genererar stabila kassaflöden bidrar positivt till vår totala avkastning. Portföljen har intressanta utvecklingsmöjligheter som vi hoppas kan realiseras tillsammans med vår nya partner Swedavia, säger Fredrik Palm, chef fastigheter Sverige på Alecta.

alt

Tomas Carlsson, vd och koncernchef Sweco.

 

Sweco ska lägga ett bud på samtliga stamaktier i nederländska Grontmij. Budet innebär att Sweco och Grontmij går samman och blir det ledande teknikkonsultföretaget på den europeiska marknaden för att de båda bolagen i snabbare takt kan förverkliga sina strategier. Företaget kommer att ha cirka 14.500 medarbetare och en årlig sammanlagd omsättning om cirka 1,7 miljarder euro (15,2 Mdr kr).

 

Enligt villkoren för uppköpserbjudandet kommer Grontmijs aktieägare att erhålla 1,84 euro i kontanter och 0,22195 nyemitterade B-aktier i Sweco för varje aktie. Baserat på stängningskursen för Swecos B-aktie fredagen den 29 maj 2015 om 119 kr (12,70 euro), skulle aktiedelen av erbjudandet värderas till 2,82 euro per aktie och 214 MEUR (2,06 Mdr) kr). Värdet av det sammanlagda erbjudandet för samtliga aktier uppgår till cirka 354 MEUR (3,2 Mdr kr). Erbjudandet motsvarar en premie om 21,7 procent i förhållande till Grontmijs stängningskurs fredagen den 29 maj 2015 om 3,83 euro, en premie om 22,9 procent i förhållande till Grontmijs sexmånaders volymviktade genomsnittliga börskurs om 3,79 euro.

 

Efter samgåendet kommer Grontmijs aktieägare att äga uppskattningsvis cirka 16 procent av aktierna och 9 procent av rösterna i det sammanslagna bolaget.

 

I en kommentar till uppköpserbjudandet säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef Sweco:

– Samgåendet mellan Sweco och Grontmij kommer att skapa stort värde för alla inblandade parter. Sweco har en stabil historik av kontinuerlig utveckling av verksamheten. När det gäller tillväxt har Sweco konsekvent visat sin förmåga att växa framgångsrikt genom förvärv. Nu när vårt senaste stora förvärv från 2013 är framgångsrikt integrerat är vi redo att ta nästa steg på den europeiska marknaden. Sweco och Grontmij är en idealisk kombination i den bemärkelsen att vi delar samma kompetens och engagemang gentemot våra kunder. Tillsammans med Grontmij siktar vi på att bli en erkänd branschledare i Europa. Inte bara när det gäller omsättning, utan ännu viktigare som förstahandsvalet för kunder, medarbetare och andra intressenter.

 

Michiel Jaski, vd och koncernchef Grontmij säger i en kommentar till samgåendet:

– Grontmij har gjort stora framsteg sedan år 2012 med sin ’Back-on-track’-strategi. Vi har framgångsrikt stabiliserat och med ny fokus för bolaget, och vi har nu nått ett strategiskt vägskäl. När vi tittar på Grontmijs framtid och trenderna inom vår industri, är vi övertygade om att ett samgående med Sweco är i alla våra intressenters intresse. För våra kunder understryker transaktionen Grontmijs kompetenser och stärker vår förmåga att ta oss an de mest utmanande projekten. Vårt team kommer att dra nytta av att bli del av Europas ledande ingenjörs- och konsultföretag, vilket gör att de kan erbjudas större resurser och långsiktiga möjligheter att utvecklas. För våra aktieägare är detta ett attraktivt erbjudande, samtidigt som det innebär en möjlighet att vara delaktiga i framtiden för det nya bolaget.

 

 

måndag, 01 juni 2015 17:14

Riksbyggen stödjer Stockholm & Projekt

alt

Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef för Riksbyggen i Stockholm.

 

Riksbyggen i Stockholm har inlett ett samarbete med byggbloggen och portalen Stockholm & Projekt. Bloggen är känd för sina snabba och många uppdateringar om olika byggprojekt runt om i Stockholm. Bloggen har legat nere sedan mars i år på grund av resursbrist, men startar återigen med stöd från Riksbyggen.

 

– För oss som samhällsutvecklare är det naturligt att stödja en kanal som är så uppskattad av såväl lekmän som branschfolk. Stockholm & Bygg är en mycket värdefull källa med information om Stockholms utveckling, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef för Riksbyggen i Stockholm.

 

Samarbetet innebär bland annat satsning där ett utrymme på bloggen används som kanal för information i frågor som rör branschen. Ett sådant exempel är mikropodden ”Riksbyggen ger svar på tal.”

 

– Utan Riksbyggens stöd skulle inte bloggen kunna fortleva under 2015. Det är spännande att se att en byggherre skapar mervärden utanför sin traditionella roll på detta sätt, säger Mikael Levander, grundare av Stockholm & Projekt.

måndag, 01 juni 2015 15:42

Erik Selin går in i Tommy Byggare

alt
Erik Selin blir långsiktig ägare i Tommy Byggare.


Erik Selin och Mattias Samuelsson investerar i Tommy Byggare och blir nya delägare tillsammans med TB-Gruppen. Tommy Byggare har i 45 år byggt kommersiella fastigheter och bostäder i nära samarbete med sina kunder.

 

Mattias Samuelsson, som idag arbetar på Skanska Region Väst, kommer senast efter byggsemestern att börja på Tommy Byggare.

 

– Vi har under lång tid känt Sven Lerander och Tommy Byggare. Tommy Byggare är ett riktigt kvalitetsföretag med fin historik och ljusa framtidsutsikter. Vi avser att vara en långsiktig ägare och är glada över att ha fått möjligheten att tillsammans med TB-Gruppen fortsätta utveckla Tommy Byggare, säger Erik Selin och Mattias Samuelsson.

 

– Genom att fortsätta arbeta med fokus på långsiktighet, samarbete och kvalitet ser vi fram emot att tillsammans med Erik Selin och Mattias Samuelsson stärka Tommy Byggare. Det viktigaste vi har, är nöjda kunder och medarbetare, säger Sven Lerander, vd på TB-Gruppen.

 

Tommy Byggare AB grundades 1970 och har idag cirka 160 anställda och omsätter 550 Mkr.

 

TB-Gruppen AB är en privatägd bygg- och fastighetskoncern som omsätter cirka 1 Mdr kr och förutom Tommy Byggare ingår i koncernen VårgårdaHus, TB Fastigheter och TB Bostad/TB Exploatering.

 

Erik Selin Fastigheter AB är ett privat fastighetsbolag som äger och förvaltar drygt 1.200 lägenheter fördelat på 114 fastigheter. Fastigheterna förvaltas av Fastighets AB Balder. Bolaget är inte noterat på börsen utan ägs av Erik Selin.

alt

                                                                                                                    

Som ett led i att stärka Skanska Sveriges mångfaldsarbete har Monica Westerberg (bilden) rekryterats. Hon har utnämnts som mångfaldschef för Skanska Sverige. 

 

Monica Westerberg kommer närmast från TNS Sifo där hon arbetat som chef, seniorkonsult och affärsutvecklare. Hon har stor erfarenhet av mångfaldsarbete och har bland annat hjälpt kunder att mäta mångfald och inkludering och dess koppling till strategi och förändringsarbete.

 

– Det känns spännande att tillsammans med chefer och medarbetare kunna påverka branschen och bidra till en ökad mångfald och inkludering i Skanska Sverige, säger Monica Westerberg.

 

Ökad mångfald och en inkluderande kultur där man delar kunskap och tar tillvara olika perspektiv resulterar i en mer innovativ miljö, som i sin tur leder till ökad trivsel och produktivitet. Arbetet ligger därför högt upp på agendan för Skanska och målsättningen är att företaget ska spegla hur samhället ser ut.

 

– Mångfald och inkludering är en förutsättning för att vi ska vara en ledande samhällsutvecklare och spelar en allt större roll ur både kund- och medarbetarperspektiv. Monicas erfarenheter inom arbete med kultur och värderingar kommer att tillföra Skanska värdefull kunskap i vårt fortsatta arbete, säger Susan Westberg, HR-direktör, Skanska Sverige.

alt

Wilner Anderson, vd för Agora (A Group of Retail Assets).


Niam har tecknat avtal om att sälja sju köpcentrum i södra Sverige till A Group Of Retail Assets. De köpcentrum som ingår i transaktionen är Centra i Västerås, Cityhuset i Eskilstuna, Telgehuset i Södertälje, Kvasten i Kalmar, Storknallen i Borås, Linnégallerian i Växjö och Gallerian i Motala. Köpare är Agora (A Group Of Retail Assets Sweden), som i samband med affären genomför en nyemission och som inom kort ska listas på First North. Vd för bolaget är Wilner Anderson, tidigare Country Manager på Steen & Ström.
 

Niam har, bland mycket annat, genomfört en fullständig ombyggnation och modernisering av Centra, uppgraderat allmänna ytor och miljöcertifierat Telgehuset, hyrt ut och byggt om delar av Linnégallerian till Centrum för vuxnas lärande och introducerat Cubus i Kvasten.

 

– Den här affären är ännu ett bevis för hur Niam skapar mervärde genom aktiv förvaltning och projektutveckling, säger Stefan Albinsson, Fund Manager på Niam.

 

Agoras fastighetsbestånd kommer den 8 juni att utgöras av 13 fastigheter med ett fastighetsvärde om 1,8 Mdr belägna på nio orter. Utöver Niam säljer M2 Asset Management AB, Klövern AB, D. Carnegie & Co, Pare Fastigheter, Profi, Sterner Stenhus Förvaltning AB samt Sörmlandsporten AB fastigheter till Agora blir ägare av stamaktier av serie B i bolaget. Därutöver har Kvalitena AB och M2 Asset Management AB genom kontant nyemission erhållit stamaktier av serie A.

 

Bland annat har D. Carnegie & Co sålt sin 60-procentiga andel av Vårberg Centrum till bolaget för 210 Mkr och fått 1.920.000 miljoner B-aktier i Agora. Vidare säljer Klövern fastigheten Vampyren 9 i Eskilstuna för 240 Mkr. Slutligen säljer Profi kv Caroli med 15.500 kvm uthyrbar yta i centrala Malmö till det nybildade Agora.

måndag, 01 juni 2015 10:21

Amasten planerar förvärv om 508 Mkr

 

alt
David Dahlgren, vd för Amasten Holding AB.


Amasten Holding har tecknat en avsiktsförklaring om förvärv av en portfölj med 13 fastigheter belägna i Strängnäs, Sala, Järna och Skinnskatteberg. Säljare är Sterner Stenhus och Kvalitena och fastigheternas underliggande fastighetsvärde är 291 Mkr. Samtidigt har Amasten överenskommit med Möller & Partners och närstående aktieägare om att köpa fastigheter i Timrå och Falun med ett fastighetsvärde om 217 Mkr. Amastens resultatprognos kommer att uppdateras och meddelas när slutligt överlåtelseavtal har tecknats.

 

Om affären med Sterner Stenhus och Kvalitena säger Amastens vd David Dahlgren:
– Beståndet ligger i bästa läge och omfattar 77 procent bostäder och vård, med en direktavkastning på cirka 6 procent. Det förstärker vår närvaro i förvaltningsregion Mitt och vårt fokus på fastigheter i orter på pendlingsavstånd från regionala tillväxtmotorer. Det är ett bra bestånd med åtråvärda lägenheter och utan vakanser. Det finns dessutom goda förutsättningar att förbättra fastigheterna ytterligare med avseende på hyresnivåer och fastighetsvärden. Genom förvärvet bibehåller vi även vårt fokus på att Amasten som helhet ska innehålla cirka två tredjedelar bostäder.

 

Totalt sett utgörs portföljen av 57 procent bostäder, 20 procent vård, 15 procent butiker, 4 procent kontor, 3 procent restauranger och 1 procent övrigt. Vakansgraden uppgår till låga 2 procent.  De största kommersiella hyresgästerna är Sala kommun, ICA, SEB och Vidarkliniken.
    

Förvärvet ska delvis finansieras genom betalning i form av nya stamaktier i Amasten till säljarna. Slutliga villkor kommer att meddelas när dessa har fastställts. Förvärven kommer att öka vinsten per stamaktie även beaktat den utspädning som kommer att följa av den tilltänkta nyemissionen av stamaktier till säljarna.

 

– Med Sterner Stenhus och Kvalitena får vi två kunniga och starka aktieägare som tillsammans med övriga ägare kan bidra till att utveckla Amasten, tillägger David Dahlgren.

 

Amastens planerade förvärv i Falun respektive Timrå omfattar handel, bostäder, äldreboende och kontor med en bedömd direktavkastning om drygt 7 procent. Detta visar på Amastens ambition att förvärva fastigheter med god direktavkastning i bra mikrolägen i mindre och mellanstora orter. Timrå utgör en del av den växande Sundsvallsregionen. Falun är i sig en stark ort och tillsammans med Borlänge bildar Falun en stark region i östra Dalarna.     

 

I eller i direkt anslutning till både Timrå och Falun finns högskola/universitet, industri, handel och offentlig förvaltning.

 

– Vi ser många intressanta investeringsmöjligheter i dessa orter med det här förvärvet som ett steg att växa vidare, säger David Dahlgren.
 

Portföljen utgörs främst av fyra centrumfastigheter i Timrå samt en handelsfastighet i ett bostadsnära handelsområde i Falun. Även detta förvärv planeras delvis att finansieras genom betalning i form av nya stamaktier i Amasten till säljarna.

 

– Amasten har sedan tidigare fastigheter i Sollefteå och Härnösand och förvärven i Timrå förstärker vår närvaro i Sundsvallsregionen. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Möller & Partners och deras delägare som nya och professionella aktieägare i Amasten, avslutar David Dahlgren.

alt

                                                                                                   

Bonnier Fastigheters nya strategi har tydlig fokus på tillväxt genom förvärv av förvaltningsfastigheter och projektutveckling. Som ett led i att genomföra strategin tar nu även Lennart Sten (bilden) plats i en redan mycket kompetent styrelse bestående av Carl-Johan Bonnier, Pontus Bonnier, Per Uhlén, Jens Engwall och Erik Haegerstrand.

 

Lennart Sten var tidigare chef för GE Capital Real Estate i Europa. Han har även haft ledande befattningar inom GE Capital Real Estate och GE Real Estate i Europa, Norden och Sverige. Tidigare har han varit advokat och affärsjurist bland annat på Baker & McKenzie och Bird & Bird (dåvarande Gedda & Ekdahl Advokatbyrå). Han är också styrelseledamot i bl a CLS Holdings plc, Fastighetsägarna Sverige, Inter Ikea Holding S A och Viktoria Park AB (publ).

 

– Bonnier Fastigheter har under lång tid utvecklats mycket bra och blivit en allt viktigare del av Bonnierkoncernen. Under 2014 beslutade vi om en ny strategiplan där Bonnier Fastigheter vid sidan av mediaverksamheten i Bonnier AB definieras som kärnverksamhet och får ett tydligt fokus på tillväxt. Lennart Sten kommer att ytterligare förstärka styrelsen med ett fördjupat internationellt perspektiv, säger Carl-Johan Bonnier.

alt

Finkrogen Vigårda Vasagatan slår upp sina dörrar i Klara C under hösten 2016.

 

Vasakronan har tecknat avtal med restaurangen Vigårda i Klara C på Vasagatan 14 i Stockholm. Lokalen omfattar drygt 300 kvm och har plats för 100 sittande gäster. Bakom Vigårda står den välkända krögarduon Melker Andersson och Danyel Couet. Det blir den tredje Vigårda-restaurangen i Stockholm. Sedan tidigare finns en Vigårda på Kungsgatan och en på Norrlandsgatan.

 

– Med utvecklingen av Centralstationen och den nya Cityterminalen så har Stockholms city helt klart breddats västerut. Intresset för Klara C och Vasagatan är stort, säger Per Thiberg, chef fastighetsutveckling och uthyrning Vasakronan Stockholm.

 

Renoveringen av Klara C inleddes i mars 2014 och när fastigheten står klar 2016 kommer den att rymma 28.000 kvm moderna kontor. De övre våningsplanen kommer att ha egna terrasser ut mot Vasagatan, med utsikt över Riddarfjärden och Stockholm, och högst upp anläggs en takterrass gemensam för alla hyresgäster.