27 april 2024

Redaktionen

fredag, 29 maj 2015 15:15

Granen köper av Bergendahls

alt

EKO i Fjälkinge är en starkt etablerad handelsplats i nordöstra Skånes handelscentrum Kristianstad.

 

Bergendahls har avyttrat en handelsfastighet i Fjälkinge norr om Kristianstad. Köpare är Granen. Fastigheten har en uthyrbar area om cirka 11.000 kvm och i transaktionen ingår även den obebyggda grannfastigheten med en areal om cirka 12 hektar. Inför försäljningen har EKO, dotterbolag till Bergendahls, tecknat ett 15-årigt hyresavtal.

 

EKO i Fjälkinge är en starkt etablerad handelsplats i nordöstra Skånes handelscentrum Kristianstad. EKO har bedrivit handelsverksamhet på fastigheterna sedan 1964. Handelsplatsen besöks årligen av cirka en miljon kunder. Parterna har valt att inte kommunicera köpeskillingen.

 

– Vi ser en stor potential i EKO Fjälkinge och räknar med att tillsammans med den nye fastighetsägaren kunna bygga vidare på den positiva utveckling butiken uppvisat de senaste åren, säger Peter Lund, koncernchef på Bergendahls.

 

– Vi är mycket glada över vår första affär med Bergendahlsgruppen och ser fram emot ett långt och framgångsrikt samarbete. Förvärvet kompletterar Granens befintliga bestånd av handelsfastigheter, där vi sedan tidigare har starka varumärken som Systembolaget, ICA, Axfood och Coop. Granens förvaltningsportfölj uppgår idag till cirka 143.000 kvm och vi fortsätter att bygga upp portföljen med starka handelslägen, säger Per Arwidsson, vd och ägare till Granen.

 

NAI Svefa, Swedbank Corporate Finance och Setterwalls har varit säljarens rådgivare i affären. Linklaters var köparens rådgivare i affären.

alt
Skanskas byggstart för en ny terminal för LaGuardia Gateway i New York beräknas ske nästa år, 2016.

 

 

LaGuardia Gateway Partners, där Skanska ingår som partner, har blivit utvald som preferred bidder i projektet om att ersätta flygplatsterminalen på LaGuardia i New York. Det totala värdet av byggkontraktet är enligt beställaren, Port Authority of New York and New Jersey, omkring 3,6 miljarder dollar, cirka 30,5 Mdr kr. Skanskas andel av kapitalinvesteringen blir upp till 40 procent och andelen av byggkontraktet blir 70 procent, vilken kommer att delas lika mellan Skanska USA Building och Skanska USA Civil.

 

Enligt John Degnan, styrelseordförande för Port Authority of New York är kontraktet det största:

– Jag kan verkligen säga att detta ops-kontrakt om LaGuardia Gateway är det största, både mätt i dollar och mätt i inverkan på regionen, som myndigheten har gjort.

 

I och med att LaGuardia Gateway Partners utsetts som predferred bidder kan förhandlingar påbörjas med kunden för att slutföra hyresavtalet och påbörja processen för att nå commercial och financial close.

 

Överenskommelsen handlar om ett OPS-kontrakt som omfattar övertagande av driften av den befintliga centralbyggnaden och att bygga, finansiera, driva och underhålla en ny ersättningsterminal fram till år 2050.

 

Projektet förväntas bli finansierat av eget kapital, lån, passageraravgifter samt intäkter från detaljhandel och flygbolag. Ingen bokning eller investering kommer att redovisas före financial close, som är beräknat att ske under 2016. Byggarbetena beräknas starta direkt efter financial close. SF/LE

fredag, 29 maj 2015 13:52

Skanska bygger för 1,2 Mdr i Lund

alt

Skanska bygger för miljarder på forskningsanläggningen ESS i Lund.


Skanska har slutit avtal med ESS, European Spallation Source, om att bygga andra etappen av en forskningsanläggning i världsklass i Brunnshög, Lund. Kontraktet är värt 1,2 Mdr kr och arbetet utförs av Skanska Sverige (75 procent) i samarbete med Skanska UK (25 procent). Det innebär att 900 Mkr inräknas i orderingången för Skanska Sverige för andra kvartalet 2015, och resterande del i orderingången för Skanska UK i samma kvartal.
    

ESS, European Spallation Source, är en sameuropeisk forskningsanläggning som kommer att användas inom en rad forskningsområden som miljö, medicin, mat och material. Anläggningen är en neutronkälla där forskare från hela världen ska kunna studera material för att förstå hur de är uppbyggda och fungerar.

 

I november i fjol tecknade Skanska och ESS ett samverkansavtal för hela byggprojektet samt ett utförandeavtal för första etappen som bland annat innefattar schaktningsarbeten, acceleratortunnel och ett antal anslutande byggnader. Detta kontrakt omfattade 670 Mkr, också här var fördelningen 75 procent för Skanska Sverige och resterade 25 procent Skanska UK.

 

Den andra etappen som det nu slutits avtal om, innefattar installationer i ett antal byggnader, ställverk och transformatorer, markarbeten inklusive pålning, landskapsarbeten samt betongarbeten till målbyggnad och experimenthallar.

 

Byggprojektet planeras i ett flertal etapper där separata avtal sluts vid inledningen av varje etapp. Arbete pågår för att fastställa omfattning och kostnad för kommande etapper. Forskningsanläggningen ska vara färdigbyggd 2019.

torsdag, 28 maj 2015 15:46

Scandic rekryterar Mats Åstrand

alt

                                                                                                                    

Scandic intensifierar koncernens satsning på mat och dryck genom att per den 1 september rekrytera Mats Åstrand (bilden) som ny Vice President Food & Beverage.

 

Åstrand är idag Driftsdirektör inom Fazer Food Services AB, som driver över 200 kontrakterade restauranger i Sverige. Han har en gedigen erfarenhet av servicebranschen, bland annat som vd för Addici Group.

 

– Scandic har redan idag ett uppskattat erbjudande inom mat och dryck på närmare 230 hotell i Norden. Vi är nu i en fas där vi vill förbättra vårt erbjudande och service ytterligare för att kunna möta våra kunders efterfrågan även framöver. Mats Åstrand har en gedigen erfarenhet av konsumentnära verksamhet där kvalité och service har stått i centrum. Det ger honom en utmärkt erfarenhetsbas för hans nya roll på Scandic, säger Frank Fiskers, vd & koncernchef Scandic Hotels.

alt

Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker på Boverket.

 

Bostadsbyggandet ökar kraftigt i Sverige. I år kommer 47.500 bostäder att börja byggas, och nästa år över 50.000 bostäder. Det visar Boverkets senaste prognos. Trots att byggandet ökar täcker det inte behovet. 

 

Bostadsbyggandet tog fart under 2013, och fortsatte att öka snabbt år 2014, då cirka 40 000 bostäder påbörjades. I Storstockholm och bland större kommuner utanför storstadsregionerna har antalet påbörjade bostäder fördubblats de senaste två åren.

 

Boverket bedömer att byggandet av hyresrätter kommer att öka betydligt. Nästa år väntas över 20.000 nya hyresrätter att påbörjas. Även byggandet av bostadsrätter och småhus förväntas att öka.

 

– Vi förväntar oss en betydande ökning av bostadsbyggandet i Storgöteborg och Storstockholm, säger Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker på Boverket.

 

Det ökade byggandet innebär att totalt cirka 90.000 bostäder färdigställs under 2015 och 2016.

 

Så mycket som det byggs nu har det inte gjorts i Sverige på över 20 år. Men trots den kraftiga ökningen räcker det inte till.

 

– Befolkningen har vuxit i snabb takt sedan 2006, och de närmaste åren förväntas tillväxten bli mycket stor. För att matcha befolkningsökningen hade det behövt byggas cirka 70.000 bostäder varje år fram till år 2020, säger Hans-Åke Palmgren.

alt

Mikael Granath, vd för Willhem.

 

Willhem har ingått avtal om försäljning av sju bostadsfastigheter med 106 lägenheter i Seved i Södra Sofielund, Malmö till Mava Fastigheter AB. Ytterligare ett avtal har tecknats för en enskild fastighet innehållande 29 lägenheter i samma område. Köpare av den fastigheten är Lifra Fastigheter i Malmö AB.

 

Fastigheterna är uppförda under åren 1938-1947 och den sammanlagda uthyrningsbaraytan är 11.300 kvm. Båda köparna äger och förvaltar sedan tidigare fastigheter i det aktuella området. Catella har varit Willhems rådgivare i affären.

 

– Willhem har vuxit kraftigt de senaste åren och förvärvat över 17.000 lägenheter, varav drygt 2.000 i Malmö. När vi nu säljer 135 lägenheter är det ett led i att se över fastighetsstrukturen och skapa mer effektiva förvaltningsenheter. Detta är ett naturligt steg, men jag vill poängtera att affären inte påverkar vår långsiktiga strategi och ambition för Malmö, säger Mikael Granath, vd för Willhem.

alt

Landskrona var den tätort som hade störst andel hårdgjord mark.

 

Lidingö är gratulera eftersom det i tätorten Lidingö fanns det mest grönska år 2010, i alla fall sett till grönytans andel av tätortens landareal. Detta enligt en rapport från Statistiska Centralbyrån, SCB. Cirka 72 procent av marken ingick i någon form av grönstruktur. Sett till grönyta per tätortsinvånare var dock Borlänge den grönaste tätorten med över 500 kvadratmeter grönyta per tätortsinvånare.

 

SCB har undersökt grönstrukturen i 37 större tätorter i Sverige, vilket innebär samtliga tätorter med minst 30.000 invånare samt Visby tätort för att täcka de största tätorterna i varje län. De allra flesta av dessa större tätorter hade en grönstruktur som totalt sett översteg hälften av landarealen. Endast 5 av 37 tätorter hade en grönstrukturandel som understeg 50 procent av landarealen, samtliga av dessa tätorter ligger i Skåne. Minst andel grönska fanns i Landskrona tätort där endast 43 procent av marken utgjordes av grönyta.

 

I genomsnitt var omkring en fjärdedel av tätorternas grönyta knuten till privata villaträdgårdar och därför otillgänglig för allmänheten. Luleå, Landskrona och Örebro hade den största andelen allmänt tillgänglig grönyta, över 80 procent. Detta kan jämföras med motsvarande andel i Täby som var 51 procent.

 

Mest hårdgjord mark i Landskrona

Landskrona var den tätort som hade störst andel hårdgjord mark. Drygt hälften av tätortens landareal utgjordes av byggnader, infrastruktur och annan hårdgjord mark. De fyra tätorter som hade störst andel hårdgjord mark ligger samtliga i Skåne län. Minst hårdgjord mark som andel av landarealen hade Lidingö och Tumba, båda med en andel som understeg 25 procent.

 

God tillgång till grönområden inom 300 meter från bostaden

Grönområdens avstånd till bostäder, arbetsplatser och skolor med mera påverkar möjligheten att ett område nyttjas regelbundet. Totalt sett var befolkningens tillgång till grönområden inom 300 meter från bostaden för de 37 tätorterna god. För 26 av tätorterna saknade bara 1 procent eller färre grönområden inom 300 meter. I Karlskrona var det 9 procent som saknade grönområden inom 300 meter, vilket var den högsta andelen. Avståndet motsvarar en gångtid på mindre än 5 minuter. Beräkningarna bygger på fågelavståndet utan hänsyn till eventuella fysiska barriärer som infrastruktur eller vatten.

 

Färre hade tillgång till grönområden inom kortare avstånd

För främst barn och äldre är det avgörande med korta avstånd mellan bostad och grönområden. Barns aktivitetsradie brukar anges till 200 meter från hemmet. När avståndet minskas från 300 till 200 meter är det en betydligt större andel av befolkningen som inte når ett eller flera grönområden. Variationen är dock stor mellan tätorterna och vissa skillnader finns även mellan åldersgrupper inom samma tätort. Karlskrona var den tätort där störst andel av den totala tätortsbefolkningen, 18 procent, saknade grönområden inom 200 meter medan Malmö hade störst andel 0-6-åringar, 15 procent, som saknade tillgång till grönområden inom samma avstånd.

 

Markanta skillnader i befolkningens avstånd till vatten

Närheten till sjöar, vattendrag och hav är viktiga för det aktiva friluftslivet. Även om vatten inte ingår i grönstrukturen brukar man ibland tala om ”blåområden” för att betona vattnet som komplement till grönområden. Befolkningens tillgången till blåområden inom 300 meter från bostaden varierade kraftigt mellan tätorter. I Lund hade bara 2 procent av befolkningen blåområden inom 300 meter från bostaden medan motsvarande andel i Karlskrona var drygt halva befolkningen. Sett till åldersgrupper i de 37 tätorterna var det vanligare att befolkningen över 65 år har nära till blåområden jämfört med barn i åldrarna 0-6 år.

 

torsdag, 28 maj 2015 12:35

Catena säljer Haga Norra till Fabege

alt
Bröderna Gustaf, till vänster, och Christian Hermelin, gör affär via Catena och Fabege, om Haga Norra.

 

Catena har avtalat med Fabege AB om att sälja projektfastigheterna Stora Frösunda 2 och Haglund 2:2 i Solna, ”Haga Norra”, för 1.450 Mkr. Fastigheterna, som har en tomtareal om cirka 51.000 kvm, omfattar enligt den nya detaljplanen cirka 225.000 kvm byggrätt för boende och kommersiell användning. Fastigheten är idag bebyggd med en bilanläggning för Bilia.

 

Då Fabege är en stor ägare till Catena är transaktionen att anses som en närståendetransaktion, vilket innebär att affären är villkorad av ett beslut på extra bolagsstämma i Catena. Preliminärt tillträde sker i juni 2015. Försäljningen tillför Catena ett initialt positivt resultat före skatt om cirka 100 Mkr efter transaktionskostnader.

 

– Detaljplanen för området Haga Norra är fastställd och projektet går nu in i en genomförandefas som Fabege är en bättre part att slutföra. Affären frigör knappa en miljard i likviditet som framgent kan användas för investeringar i Catenas kärnverksamhet som är logistikfastigheter, säger Gustaf Hermelin, vd Catena fastigheter i en kommentar.

 

Genom förvärvet utökas Fabeges byggrättsportfölj i nära anslutning till Arenastaden. Detaljplanen för området Haga Norra är fastställd och planering för exploatering kan påbörjas. Av den totala byggrättsvolymen utgör cirka 90.000 kvm bostäder. Resterande del avser kommersiella byggrätter som väl kompletterar Fabeges befintliga portfölj i Solna/Arenastaden.

 

– Genom förvärvet säkerställer vi tillgång till attraktiva kontorsbyggrätter i ett mycket bra kommunikationsläge. Vi ser fortsatt mycket stor potential i Fabeges kommande utveckling av Arenastaden, säger vd Christian Hermelin i en kommentar.

 

Catenas största ägare

Backahill 45,6 procent

CLS Holdings cirka 13,5 procent

Fabege cirka 10,2 procent

SFU Sverige cirka 7,2 procent

Länsförsäkringar fondförvaltning cirka 7,1 procent

 

Fabeges största ägare

Erik Paulsson med familj och via bolag cirka 15,1 procent

BlackRock cirka 5,4 procent

Länsförsäkringar fondförvaltning cirka 4,8 procent

Öresund Investment cirka 3,3 procent

SHB Fonder cirka 2,6 procent

alt
Kontorsfastigheten Blenda på Lindholmen, Göteborg, har ritats av Liljewall Arkitekter.


Eklandia Fastighets AB startar nu uppförandet av kontorsfastigheten Blenda mitt i det kunskapsintensiva Lindholmen i Göteborg. Blenda kommer att ha en uthyrningsbar yta om ca 9.200 kvm som fördelat på sex våningar. Inflyttning beräknas ske i januari 2017. Hyresavtal har tecknats med Getinge AB, Aliaro AB och Schaeffler Sverige AB.

 

Byggnaden, som ritats av Liljewall Arkitekter och som Peab ska uppföra, kommer att ha en glasfasad mot vattnet och innehålla flexibla samt yteffektiva lokaler som skräddarsys i samråd med hyresgästerna. Läget blir optimalt vid kajkanten på Lindholmspiren med utsikt över vattnet och innerstaden.

 

– Vi märker av att det är brist på lediga kontorsytor på Lindholmen. Det är stort intresse för Blenda och de tecknade hyresavtalen motsvara drygt 20 procent av ytorna. Utöver detta har vi långtgående förhandlingar med ytterligare intressenter, säger Cecilia Fasth, vd för Eklandia.

 

Hon fortsätter:

– Som ett av Göteborgs största privata fastighetsbolag vill Eklandia bidra till stadsutvecklingen genom att skapa funktionella och hållbara arbetsplatser där människor trivs och mår bra. Vi är glada över att vi nu kan vara fortsatt delaktiga i utvecklingen av Göteborgs mest expansiva område. Ett område som utvecklats starkt under de senaste 15 åren och som har en internationell prägel med samverkan mellan verksamheter inom teknik, innovation och akademi.

 

Vid nybyggnation klassas Eklandias byggnader och Blenda kommer att miljöklassas enligt systemet BREEAM med ambitionen att nå nivå excellent.

alt

                                                                                                            

Håkan Andersson (bilden) har utsetts till ny presschef på Riksbyggen. Han börjas sin tjänst i september och kommer närmast från en tjänst som chef public affairs inom Kooperativa Förbundet, KF, där har han bland annat ansvarat för KF:s kommunikation och opinionsbildningsarbete. 

 

Håkan Andersson har tidigare även arbetat som föreningssamordnare på KF och har lång erfarenhet från kooperativa organisationer. Han har även en bakgrund som journalist under drygt elva år.

 

– Riksbyggen är ett spännande företag där samhällsnytta, kooperation och affär bygger verksamheten. Jag ser mycket fram emot mitt nya uppdrag, säger Håkan Andersson.