28 april 2024

Redaktionen

alt
Gamla vakttornet i Växjö ersätts av en bostadsskrapa om 60 meter som NCC ska bygga.

 

Bygglovet för gamla vattentornet Växjö är nu klart. Byggnadsnämnden har sagt ja till NCC:s förslag på en nästan 60 meter och 19 våningar hög byggnad, som kommer bli Växjös högsta bostadshus.

 

– Huset kommer att bli ett tydligt och fint landmärke för Växjö och ge en ny siluett till staden. Växjö behöver profilbyggnader som skapar karaktär till staden, säger Nils Fransson (FP), ordförande i Byggnadsnämnden.

 

Huset placeras nästan på samma plats som befintligt vattentorn som rivs. Byggnadsnämnden gav på mötet idag också klartecken att bygga nya bostäder i kvarteret Strandsnäckan, söder om Växjös stadskärna vid Växjösjön. Här planeras 43 nya lägenheter.

alt

Fastigheterna Jagten 1 och Jagten 6 ingår i Heimstadens senaste förvärv.

 

Heimstaden utökar sitt ägande i Malmö genom att avtala om förvärv av Möllekällan Fastighets AB. Möllekällan äger idag 15 fastigheter på Möllevången och S:t Knuts Torg, med en totalyta på 21.300 kvm, bestående av 314 lägenheter och ett mindre antal lokaler i bottenplan, främst restauranger, caféer och mindre butiker.

 

Dessutom har Heimstaden köpt fastigheten Yrket 3 på Möllevången – en fastighet som innehållande 26 lägenheter och som säljs av Tensor Fastighets AB.

 

– Med dessa förvärv kompletterar vi vår redan starka närvaro med ytterligare 340 lägenheter i ett av Malmös mest centrala, attraktiva och spännande områden. I en tid då de flesta försäljningar i dessa områden sker till bostadsrättsföreningar är det glädjande att få möjlighet att förvärva detta samlade bestånd, säger Patrik Hall, vd Heimstaden.
Han fortsätter:
– I Möllevången stärker vi nu vår ställning ytterligare och kan erbjuda än fler charmiga hyreslägenheter i innerstaden, där du som boende på Möllevången går till Citytunneln på två-fem minuter och 18 minuters tågresa senare når Kastrup och Köpenhamn.

alt

ThyssenKrupp bygger en skrapa om 250 meter i Rottweil på endast 5 månader.

 

Nu bygger ThyssenKrupp ett landmärke i Rottweil, cirka 2 mil söder om Stuttgart i Tyskland, som snart ska bli 250 meter högt. På endast två månader har ThyssenKrupp byggt 100 meter. Det betyder att den totala byggtiden kommer att understiga 5 månader. Tornet ska fungera som en testplats för ThyssenKrupps banbrytande mobila lösningar, inklusive en mindre ny hisstyp som kallas Multi, och som redan har visat sig vara en betydande turistattraktion för Baden-Württemberg-området.

 

ThyssenKrupps torn som kallas Elevator har designats av arkitekterna Helmut Jahn och Werner Sobek, och byggnaden ska representera en struktur med en sammanslagning av innovativa och hållbara tekniker i Rottweils historiska landskap av torn och spiror.

 

När det gäller tornets roll i för framtidsplanerna för företaget ThyssenKrupp Elevator, säger bolagets vd Andreas Schierenbeck:

– Tornet är en viktig del i ThyssenKrupps globala strategi för forskning och utveckling, och det kommer att spela en viktig roll i våra framtida framgångar med innovativa lösningar för rörlighet. Eftersom begränsningen av utrymme i stadsområden ökar har det översatts till att höghus är det mest lönsamma byggalternativet, vilket i sin tur ökar efterfrågan på snabba hissar.

alt

                                                                                       

Jakob Pettersson (bilden) har tillträtt rollen som Head of Research inom Newsecs svenska verksamhet. Han har tidigare verkat som rådgivare på PwC Real Estate och före dess som managementkonsult på Applied Value Group.

 

– Jakob Pettersson har dels en gedigen erfarenhet, dels god analytisk förmåga, dels ett affärsdriv. Det är viktiga faktorer i vår ambition att kontinuerligt skapa mervärde åt våra kunder. Jakob kommer även att bli ansvarig utgivare för Newsecs rapporter, såsom Newsec Property Outlook och Marknadsrapporterna, vilket är ett spännande och växande affärsområde, säger Max Barclay, chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

Jakob Pettersson har flera års erfarenhet från strategisk företagsrådgivning samt rådgivning inom fastighetsbranschen innefattande transaktioner, due diligence, analys och affärsutveckling. Han har erfarenhet av att arbeta mot kommunala beslutsfattare, men också internationell projekterfarenhet från flera länder i Europa samt Nordamerika.

 

– Newsec erbjuder en stimulerande och entreprenöriell miljö som skapar dynamik och stora utvecklingsmöjligheter. Jag ser fram emot att växa analysenheten och tillsammans med många kompetenta medarbetare ge våra kunder de bästa råden, säger Jakob Petersson, Head of Research Newsec Sweden.

 

Jakob Pettersson har examen i B.Sc. Business and Economics vid Handelshögskolan i Stockholm.

tisdag, 26 maj 2015 17:04

Pandox noteras i år

alt

Anders Nissen, vd för Pandox sedan år 1997.

 

Pandox har offentliggjort sin avsikt att genomföra en notering av bolagets B-aktier på Nasdaq Stockholm och Nasdaq Stockholm har beslutat att uppta bolagets B-aktier till handel under förutsättning att sedvanliga villkor uppfylls. Beroende på rådande marknadsförhållanden förväntas erbjudandet slutföras under innevarande år.

 

Pandox affärskoncept – baserat på expertkunskap inom hotellfastigheter, hotelloperatörsverksamhet och affärsutveckling – är att aktivt äga och hyra ut hotellfastigheter. Pandox är en ledande ägare av hotellfastigheter i norra Europa med fokus på större hotell på viktiga destinationer för fritids- och affärsresenärer.

 

Från 1997 till 2014 har Pandox strategi och affärsmodell inneburit en årlig avkastning på eget kapital om cirka 18 procent. Cash earnings ökade från 53 Mkr 1997 till 873 Mkr år 2014. Pandox finansiella utveckling har varit stabil och bolaget påverkades förhållandevis lite av turbulensen 2001 och finanskrisen 2008-2009.

 

Per den 31 mars bestod Pandox hotellfastighetsportfölj av 104 hotell med sammanlagt 21.969 hotellrum i åtta länder. Bolagets hotellfastigheter finns i städer som antingen är internationella destinationer, vilket innebär att de har en stor relativ eller faktisk andel av internationella gäster, såsom Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Berlin, Bryssel, Antwerpen, Basel eller Montreal, eller städer med hög andel regional efterfrågan såsom Göteborg, Malmö och andra regionala städer i Norden.

alt

Atrium Ljungberg har på kort tid hyrt ut närmare 4.000 kvm i Ärvinge, Kista.

 

Konica Minolta, en av världens ledande leverantörer av dokument- och IT-lösningar, har tecknat avtal för sitt svenska huvudkontor i Atrium Ljungbergs kontorslokaler i Ärvinge/Kista. Uthyrningen omfattar knappt 1.500 kvm.

 

Inflyttning för 80-tal anställda sker i september. De ljusa och öppna lokalerna inrymmer också showroom samt verkstad och labb för deras produkter.

 

– Vår nya etablering ger oss många fördelar. Det kommunikativa skyltläget intill E18, nära till buss och tunnelbana samt smidigheten för att enkelt och snabbt kunna ta sig ut på de större lederna för att besöka våra kunder och partners är några, säger Thomas Parmbäck, vd för Konica Minolta Sverige.

 

– Vi märker ett större intresse att etablera sig i våra kontorslokaler i Ärvinge. Tillsammans med uthyrningen till Kone om 2.500 kvm har vi på kort tid hyrt ut närmare 4.000 kvm, säger Ulrika Bengtsson, marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg.

tisdag, 26 maj 2015 16:57

Vasakronan hyr ut 2.500 kvm till MKB

alt

Vasakronan blir värd för allmännyttiga MKB Fastighets AB flyttar sitt kontor till Triangeln i Malmö.

 

Ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag, MKB Fastighets AB, som hyr 2.500 kvm av Vasakronan för sitt nya gemensamma kontor i Triangeln i centrala Malmö. MKB tillträder sina nya lokaler den 1 november.

 

– Intresset för att hyra kontor i Triangeln har ökat påtagligt vilket egentligen inte förvånar. Med all tänkbar service i området, garage i huset och gångavstånd till Station Triangeln är läget bra oavsett om man kommer med bil, tåg eller buss, säger Anders Kjellin, chef region Öresund, Vasakronan.

 

Bland kontorshyresgästerna i Triangeln finns sedan tidigare bland andra Sydsvenskan, Handelsbanken, Nord-Lock, PQR och Berendsen.

alt

Tobias Emanuelsson, partner i SPG.


SPG Bostad, del av Scandinavian Property Group, har sedan 2012 fokuserat på att bygga miljövänliga, högkvalitativa hyresrätter i regionstäder. Bolaget har idag cirka 1.000 lägenheter under produktion i Karlstad, Örebro, Malmö och Stockholm. I sommar färdigställs ett projekt om 12.500 kvm i Inre Hamn i Karlstad, med succesiv inflyttning fram till september.

 

Från AB Anders Löfberg har SPG, med Eversheds som juridisk rådgivare, köpt angränsande mark som möjliggör utveckling av ytterligare 21.000 kvm BTA i Karlstad

 

– För SPG Bostad är det glädjande att första etappen snart är färdigställd. Av de 167 lägenheterna återstår endast ett fåtal trots att inflyttningen sker fram till september i år. Ett tecken på att vår produkt uppskattas av människor i Karlstad. Den nya etappen har vi för avsikt att påbörja under Q4. Det kommer inte enbart vara hyresrätter utan även innehålla olika servicetjänster, säger Tobias Emanuelsson, partner i SPG.

 

Han tillägger:
– Inre Hamnen utvecklas till att bli Karlstads attraktivaste stadsdel. Att vi nu kan fortsätta utvecklingen känns mycket inspirerande. Under hösten har vi som målsättning att påbörja byggnationen av cirka 13 500 kvm BTA och vi räknar med cirka 200 lägenheter.

 

Prepart kommer på uppdrag av SPG Bostad vara projektledare för det kommande projektet.

 

– Vi sitter nu i förhandling om ytterligare tre byggrätter som vi hoppas kunna slutföra innan sommaren. Totalt inklusive Karlstad hoppas vi kunna förvärva detaljplanerad mark om cirka 90.000 kvm BTA under första halvåret, avlsutar Tobias Emanuelsson.   

alt

                                                                                                                                    

På grund högt tryck från branschen har ETTELVA av anställt fem nya medarbetare. Arkitektföretaget grundades 1983 och har i dagsläget 45 medarbetare. Omsättningen ökade år 2013 till år 2014 från 31 till 44 Mkr.

 

De fem nya är Martin Rydberg, Birgitta Wadman, Ivana Komatina, Lenka Batovska och Louise Aurell, bilden ovan från vänster.

 

Martin Rydberg är arkitekt med inriktning på stadsbyggnad och arbetar som praktikant på ETTELVA. Han har studerat fysisk planering på Blekinge tekniska högskola i Karlskrona och gör nu sin master på programmet Architecture and Urban Design på Chalmers i Göteborg. Examensarbetet, som han planerar att göra i höst, kommer fokusera på hur man skapar mer stadsliv i ett projekt som kombinerar både stadsplanering och arkitektur.

 

Birgitta Wadman kommer närmast från Tengbom där hon har varit anställd inom bostadsstudion sedan examen från Arkitekturskolan KTH 2009. På Tengbom, där hon även har arbetat till och från i tio år under studietiden, arbetade hon främst med gestaltning av bostäder, projektering och tidiga skeden. Hon tycker att det är viktigt att utforska platsen för att hitta rätt formspråk och identitet till de specifika byggnaderna.

 

Ivana Komatina är ursprungligen från Belgrad, Serbien, där hon påbörjade sin arkitektutbildning 2007. Efter kandidatexamen reste hon genom Europa och insåg att hon ville bo utomlands. Hon sökte sig till Sverige, delvis tack vare sitt intresse för svensk populärkultur och delvis för att arkitekturutbildningen är på engelska.

 

Lenka Batovska är nyexaminerad arkitekt från Slovakien och senaste medlemmen i team Kommersiellt.

För fyra år sedan arbetade hon i ett projekt på ett kontor i Slovakien som ritade lägenheter i skandinavisk stil för en finsk byggherre. Hon attraherades av den skandinaviska stilens uttryck i färg, material och ljus och sökte sig till Sverige och KTH för ett utbyteshalvår med Erasmus.

 

Louise Aurell är ursprungligen från Varberg och började med att läsa konsthistoria i Lund. Inspirerad av sin morfar som var arkitekt, bestämde hon sig för att söka till arkitekturskolan. Det ledde till en arkitektexamen från Arkitekturskolan LTH 2010, där Louise avslutade sina studier med ett examensarbete om social housing i Manila, Filippinerna. Efter examen flyttade Louise till Stockholm och arbetade under nästan ett år på Enflo Arkitekter.


Under våren har ETTELVA Arkitekter utökat sina tre affärsområden Bostad, Kommersiellt och Stadsbyggnad med fem nya medarbetare. Rekryteringarna är ett svar på den stora efterfrågan på tjänster från en allt större krets av återkommande och nya beställare.

Ett flertal nya flerbostadshusprojekt i Uppsala och Stockholm, småhusprojekt i Täby och konvertering av Järla Sjös kulturhistoriska byggnader kräver ökade resurser till team Bostad. Resecentrum i Strängnäs och Bålsta samt hotell- och handelskvarter i Piteå och flera bilhallar åt BMW/Mini och Jaguar har krävt förstärkning till team Kommersiellt. Även stadsbyggnadsteamet upplever stor efterfrågan efter flera framgångsrika projekt, bland annat omvandlingen av Bålsta C från tätort till stad. Tack vare Bålsta C har kontoret fått nya uppdrag att utreda andra orter och stadsdelscentrum med likartade förutsättningar.

 

– Vi har byggt upp en kunskapsbas som attraherar fler beställare. Det är glädjande att så många söker sig till kontoret och att vi har blivit en attraktiv arbetsgivare bland kolleger på marknaden. Förklaringen tror jag ligger i vår personalpolitik med stora utvecklingsmöjligheter, en stabil tillväxt och allt fler intressanta uppdrag inom alla våra affärsområden, säger Anders Lindh, VD på ETTELVA Arkitekter.

Det växande företaget syftar till att bygga ett modernt, framsynt och resursstarkt arkitektkontor. I juni flyttar ETTELVA Arkitekter till nya lokaler i Tobaksmonopolets före detta matsal på Söder i Stockholm och det nya kontoret möjliggör vidare expansion.

måndag, 25 maj 2015 16:37

Holmén, ny chef hos Elof Hansson

alt

                                                                                    

Daniel Holmén (bilden) börjar i september som fastighetsutvecklingschef hos Elof Hansson Fastigheter. Holméns kunnande och långa erfarenhet av fastighetsutveckling kommer att bli en värdefull tillgång och resurs i Elof Hansson Fastigheters utveckling.

 

– Bland de större pågående projekten som Daniel kommer att vara engagerad i kan nämnas Första Långgatans förvandling, utbyggnaden av Masthuggskajen och inte minst det handelskluster, Global Business Gate, som vi avser att bygga, säger Lennart Hedström, vd Elof Hansson Fastigheter.

Han fortsätter:

– Daniels roll innefattar även ansvar för utvecklingen av Elof Hansson Fastigheters befintliga fastigheter. Den fas vi nu är inne i innebär starkt fokus på arbetet med förädling och utveckling av dessa fastigheter. Han kommer även att vara inriktad på våra framtida fastighetsförvärv där vi kommer att ha stor nytta av Daniels gedigna bakgrund inom projektutveckling och fastighetsförvaltning. Daniel Holmén kommer närmast från Ernst Rosén.

 

– Att bli en del av en fokuserad, effektiv organisation och aktivt delta i förädlingen av Första Långgatan och Masthuggskajen är något jag ser fram mot, säger Daniel Holmén och fortsätter, att få möjlighet att aktivt medverka i Elof Hansson Fastigheters utveckling - baserat på handelskoncernens 120-åriga tradition, känns mycket spännande.

 

Elof Hansson Fastigheter AB är ett bolag inom Elof Hansson koncernen. Bolaget är en långsiktig fastighetsutvecklare med basen i fastighetsförvaltning. Med en slimmad och effektiv organisation agerar Elof Hansson Fastigheter snabbt och går in i tidiga skeden i intressanta projekt. Exempel är Masthuggskajen i Göteborg. Tillsammans med flera andra aktörer skapar bolaget den nya urbana miljön vid Göta Älv med bostäder, kontor och bolagets eget handelskluster Global Business Gate.