27 april 2024

Redaktionen

måndag, 25 maj 2015 15:02

Citycon köper av Sektor för 13,6 Mdr

alt

Marcel Kokkeel, vd för Citycon.


alt

Kilden Senter i Stavanger ingår i Citycons storförvärv av Sektor Gruppen.


Citycon köper Sektor Gruppen, Norges näst största köpcentrumägare och förvaltare, för 1,47 miljarder euro (cirka 13,6 Mdr kr) och befäster sin ställning som den största börsnoterade köpcentrumspecialisten i Norden. Genom förvärvet ökar värdet på Citycons totala tillgångar med närmare 50 procent, från 3,4 miljarder euro till 4,9 miljarder euro. Pangea var köparens rådgivare i affären.

 

Köpeskillingen avspeglar en initial direktavkastning på 5,2 procent och transaktionen förväntas öka vinst per aktie från och med 2016.

 

– Våra två största aktieägare, Gazit-Globe och Canada Pension Plan Investment Board, stödjer transaktionen. Vårt mål är att behålla en stark finansiell profil med en belåningsgrad på 40-45 procent, en konservativ nivå i ett nordiskt perspektiv, säger Marcel Kokkeel, vd för Citycon.

 

Förvärvet befäster Citycons tydliga fokus på att utöka sitt fastighetsinnehav i snabbväxande nordiska städer. Sektors portfölj uppfyller Citycons kriterier för fastighetsförvärv vad gäller centralt läge, vardagshopping, stark demografisk tillväxt samt närhet till kollektivtrafik och servicefunktioner. Dessa kriterier säkerställer en stabil besöksström. När förvärvet är slutfört kommer Citycon att ha en ledande ställning på marknaderna i Finland, Sverige, Norge och Estland, samt ha fotfäste i Danmark.

 

Marcel Kokkeel framhåller att förvärvet är ett tydligt steg mot bolagets mål att bli det mest kända varumärket bland de nordiska och baltiska köpcentrumen.

– Sektor är strategiskt sett ett perfekt komplement till vår portfölj. Det är erkänt som ett välskött företag med en imponerande utveckling, bra fastigheter och erfaren ledning, säger, han.

 

Efter transaktionen kommer Citycon att äga 55 köpcentrum i Norden och Estland, och det totala antalet besökare per år stiger från 150 till över 200 miljoner och den totala uthyrningsbara ytan ökar från 1 miljon kvm till 1,4 miljon kvm.

 

– Vi är nöjda med att få en ägare som har gedigen erfarenhet av köpcentrum, en långsiktig vision och ett långsiktigt investeringsperspektiv. Genom att kombinera Citycons breda kunskap, finansiella styrka och starka ledning med vår, skapas de bästa förutsättningarna för fortsatt tillväxt och utveckling, samt för skalfördelar och synergieffekter, säger Eirik Thrygg, Sektor Gruppens vd.

 

Internationella butikskedjor ser ofta på Norden som en gemensam marknad och nu kan Citycon erbjuda dem en komplett nordisk plattform.
– Citycon och Sektor har samma portföljstrategi, med inriktning på dagligvarubaserade stadsdelscentrum som möter kundernas vardagliga behov, fortsätter Marcel Kokkeel.

 

Sektors portfölj består av sammanlagt 34 köpcentrum, varav 20 är hel- eller majoritetsägda, fyra minoritetsägda, två hyrda och åtta förvaltade. Merparten av dessa (cirka 95 procent) är belägna de i tre starkaste ekonomiska regionerna i Norge, nämligen Oslo, Bergen och Stavanger. Det årliga besökarantalet i Sektors köpcentrum uppgår till över 60 miljoner. Sektor har en stabil uthyrningsgrad om cirka 97 procent och till bolagets största hyresgäster hör Norges största livsmedelbutikskedja, NorgesGruppen, och klädföretaget Varner Gruppen med varumärken som Dressmann, Bik Bok och Cubus.

 

Sektor Gruppen AS har ägts av Joh Handel Eiendom 1 AS, Varner Invest AS och K&S Holding AS. Bolagets samlade årsomsättning var år 2014 drygt 24,5 Mdr kr, vilket gjorde Sektor Gruppen till Norges näst största köpcentrumaktör. LE

alt

                                                                                                                        

Sara Haasmark (bilden) har anställts som ny vd för Samhällsbyggarna. Hon kommer att tillträda sin tjänst den 10 augusti då ersätter hon Olof Johansson. Haasmark kommer närmast från tjänsten som hållbarhetschef för Fastighetsägarna Stockholm.

– Vi är väldigt glada att Sara antagit utmaningen som VD för Samhällsbyggarna. Vi ser fram emot att tillsammans med henne fortsätta utveckla Samhällsbyggarna dels som öppet, oberoende forum för dialog och debatt av aktuella samhällsbyggnadsfrågor och dels fortsätta utveckla Samhällsbyggarna som en viktig plattform för personlig utveckling och nätverkande för alla i branschen, säger Jan Wejdmark, ordförande för Samhällsbyggarna.
 

– Det känns otroligt roligt och spännande att börja på Samhällsbyggarna.  Samhällsbyggnadssektorn står inför stora och viktiga utmaningar, inte minst inom området hållbarhet. Men genom att utveckla nätverk och andra nyttiga samverkansformer, lyfta fram våra medlemmars kompetenser och vara deras röst i samhällsdebatten, kan Samhällsbyggarna aktivt bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Sara Haasmark.

 

Samhällsbyggarnas styrelse består nu av ordförande Jan Wejdmark (Newsec), Karl Sundholm (Pembroke Real Estate), Torsten Josephson (Prioett AB), Ewa Svensson (Lantmäteriet), Louise Palm (Malmö stad), Lars Bowald (Faveo Projektledning), Fredrik Brunes (KTH), Therese Friedman (NCC) och Britta Blaxhult (Veidekke Bostad).
 
 

måndag, 25 maj 2015 12:54

Nordic PM får stort uppdrag av NREP

alt

Nordic PM ska bland annat förvalta Vattenpasset 1 på Hantverkarvägen 2-4 i Arninge. Foto: NREP

 

Nordic PM och NREP har ingått avtal avseende teknisk förvaltning av NREPs förvaltade fonder i Sverige. Avtalet innebär att Nordic PM får ansvar för den tekniska förvaltningen av NREPs samlade svenska fastighetsbestånd, om 27 fastigheter, belägna i Göteborg, Jönköping, Borås, Örebro, Eskilstuna, Strängnäs, Stockholm och Luleå. Fastigheterna, som utgörs av handel- och logistikfastigheter, har en sammanlagd uthyrbar area om drygt 500.000 kvm.

 

– Vi är mycket glada över det förtroende som NREP visar oss, och ser fram emot att börja arbeta med deras fastigheter och därmed utöka vår verksamhet till fler geografiska regioner. Detta är ett uppdrag som passar mycket väl in i vår profil som leverantör av förvaltningstjänster till fastighetsägande bolag. Vårt företag växer i samband med detta och som en följd kommer vi att rekrytera ytterligare en teknisk förvaltare till vårt medarbetarteam, säger Joakim Orthén, vd Nordic PM.

 

– Nordic PM har visat mycket goda resultat med bland annat driftoptimering. Den kommersiella förvaltningen finns kvar hos NREP då den är viktig del av värdeskapandet. Vi kommer inte att tappa kontakten med våra hyresgäster utan snarare frigöra tid för mer strategiska diskussioner med dem, säger Marianne Hoffman, Asset Manager Nordic Real Estate Partners AB.

fredag, 22 maj 2015 18:11

Stendörren dubblade sitt innehav

alt

Fredrik Brodin, vd för Stendörren Fastigheter.

 

Under årets första kvartal köpte Stendörren Fastigheter förvaltningsfastigheter för närmare 2 Mdr kr, vilket nästan fördubblade bolagets portfölj till 4.129 Mkr (2.186) med en direktavkastning om cirka 7 procent.

 

I samband med förvärven emitterade bolaget 8,6 miljoner nya B-aktier som delbetalning. Den uthyrningsbara ytan ökade 532.000 kvm (252.000) och siktet är inställt på fortsatta förvärv så länge marknadsförutsättningarna i Stockholmsregionen bedöms som fortsatt gynnsamma.

 

Hyresintäkterna uppgick till 56,2 Mkr, medan driftnettot blev 35,2 Mkr och förvaltningsresultatet 13,1 Mkr. Resultatet efter skatt uppgick till 5,6 Mkr, motsvarande  0,27 kr per aktie. I resultatet ingick värdeförändring av förvaltningsfastigheter med 6,7 Mkr och av räntederivat med -12,9 Mkr.

 

I januari räntesäkrade Stendörren 1,2 miljarder av lånestocken och i februari emitterades ett treårigt, icke säkerställt, obligationslån om 575 Mkr. Vid periodens slut uppgick de räntebärande skulderna till 3.057 Mkr, motsvarande en belåningsgrad netto efter avdrag för likvida medel om 63,4 procent. Det egna kapitalet uppgick till 1.186 Mkr, motsvarande en soliditet om 26,5 procent.

 

Efter periodens utgång har Stendörren köpt ytterligare fem fastigheter om totalt cirka 13.600 kvm och sålt en fastighet efter en kort innehavstid då den inte bedömdes vara långsiktigt strategisk för bolaget.

 

Vidare har Stendörre fortsatt att stärka sin organisation genom att rekrytera nyckelpersoner, samtidigt som ökat fokus lagts på att ytterligare stärka kassaflöden och relationer med nya hyresgäster. LE

alt

Poseidon och Egnahemsbolaget förtätar Backa Röd med 500 nya bostäder.

 

Planeringen går vidare för en genomgripande förnyelse av Selma Lagerlöfs torg med omgivningar, i stadsdelen Backa på Hisingen i Götegborg. Klart är att Framtidenkoncernen, genom dotterbolagen Bostads AB Poseidon och Egnahemsbolaget ska bygga 500 nya bostäder med målsättning att förtäta området längs Litteraturgatan och binda ihop gamla och nya bostadsområden i Backa Röd till en helhet.

 

Idag är Backa Röd omgivet av vägområden och parkeringsfält längs Litteraturgatan. Poseidons och Egnahemsbolagets ambition är att ge Litteraturgatan en mer stadsmässig uppbyggnad, med en tydlig kvartersbebyggelse och en trygg gatumiljö där kollektivtrafik, fotgängare och cyklister får ta plats.

 

– Vårt mål är att skapa en varierad bebyggelse för att ge människor möjlighet att bo i området oavsett ålder och familjekonstellation. Genom att Egnahemsbolaget och Poseidon båda tillhör koncernen Förvaltnings AB Framtiden kan vi låta upplåtelseformer och bostadstyper variera även inom samma kvarter, säger Annika Carlsson på Egnahemsbolaget.

 

–  För oss är det jätteviktigt att få till en helhet, där de nybyggda husen vävs ihop med de befintliga. Vi tar också med oss det starka hållbarhetsfokus, med gröna gårdar, miljö- och energitänk och våra boende i centrum, som redan präglar vår pågående förnyelse av Backa Röd, säger Cathrine Gerle, projektchef på Bostads AB Poseidon.

fredag, 22 maj 2015 15:38

Stureplansgruppen öppnar Bank Hotel

alt
År 2017 öppnar Stureplansgruppen Bank Hotel med 100 rum på Arsenalsgatans finläge i Stockholm. Bild: Krook & Tjäder

 

alt

Erik Skalin, uthyrningschef, Aberdeen Asset Management.

 

Nu satsar Stureplansgruppen på ett nytt hotell på Arsenalsgatan, nära Berns och Berns Hotel i Berzelii park. Det är Aberdeen som har hyrt ut cirka 5.500 kvm till Stureplansgruppen i SEB Trygg Livs fastigheter Näckström 24 och 25 på Arsenalsgatan 6 i Stockholm. Uthyrningen omfattar bland annat de stora kontorsytor som blir vakanta efter Setterwalls. Under namnet Bank Hotel kommer nu Stureplansgruppen att skapa ett nytt hotell med bar och restaurang i lokalerna. Totalt kommer hotellet omfatta cirka 100 rum, säger Erik Skalin, uthyrningschef, Aberdeen Asset Management, i telefon.

 

Stureplansgruppen opererar Berns och Berns Hotell med 82 rum sedan några år tillbaka.

 

Aberdeen genomförde under slutet av förra året en hotellupphandling i syfte att kontraktera en hotellaktör som kan bidra med unika kvaliteter till fastigheten. Efter urvalsprocessen föll valet på Stureplansgruppens koncept Bank Hotel.

 

– På Arsenalsgatan 6 skapar vi Stockholms främsta boutiquehotell med en tydlig inriktning mot en medveten målgrupp. Fastigheten är med sin utformning och läge idealisk för det internationella koncept vi tagit fram. Med stora publika ytor i såväl gatuplan som på taket blir Bank Hotel ett nav i Blasieholmens utveckling, säger Vimal Kovac, vd Stureplansgruppen.

 

– Vi är mycket nöjda med att få ett hotell som hyresgäst som bidrar positivt till fastighetens och portföljens utveckling. Är också övertygade om att detta boutique-hotell blir ett uppskattat nytt inslag i stadsbilden vilket ytterligare kommer att lyfta Blasieholmen, som är ett av våra strategiska områden. I linje med vår plan för portföljen har vi nu två större hotellprojekt med olika koncept igång, ett i Göteborg och nu ett i Stockholm, säger Lars Kinneholm, tillgångsförvaltare på SEB Trygg Liv.

 

Bank Hotel beräknas öppna i sina nya lokaler under 2017. Stureplansgruppen säger i ett pressmeddelande att bolaget är Sveriges största privatägda företag inom besöksnäringen.

 

I en kommentar kan sägas att jag själv har erfarenhet från 80-talet av att Arsenalsgatan är det bästa finläget i Stockholm. Redan då hade Trygg-Hansa sina högsta hyror på denna gata. Detta bekräftas även idag av Aberdeens uthyrningschef Erik Skalin då han säger att Aberdeen har nått en hyresnivå om nära 6.000 kronor per kvm för en särskild våning på Arsenalsgatan.

 

Det fridfulla läget vid Berns och Berzelii park, Bukowskis och närheten till Norrmalmstorg, Operabaren och Grand Hotel talar för Arsenalsgatans fortsatta toppläge. SF

alt

Den symboliska byggstarten av kv Vallgossen på Kungsholmen, Stockholm, utfördes av Ann-Margarethe Livh (V) bostads- och demokratiborgarråd, Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder och Patrik Lindh, vd Värmdö Bygg (som ingår i Serneke).

 

 

alt

Efter många år av överklaganden byggs nu St Görans Gymnasium om till 237 studentbostäder.

 

alt

Där aulan var tänkt att byggas tidigare uppförs en mindre byggnad med 14 studentlägenheter.

 

Under fredagen påbörjas ombyggnaden av gamla Sankt Görans gymnasium i kvarteret Vallgossen till 237 studentbostäder, en förskola med åtta avdelningar och kommersiella lokaler. Inflyttning sker under våren 2017.


– Svenska Bostäder är stolta att varsamt få bygga om Vallgossen till moderna studentlägenheter mitt i ett pulserande Stockholm. Ombyggnaden är ett led i Stockholms stads högt ställda mål för nyproduktion, säger Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder.


Byggstarten markerades genom att den flera våningar höga ljuskronan i entréhallen firades ned. Den ska bevaras och sättas upp när ombyggnaden är klar.


 

– Vi har jobbat med att se över vad som ska bevaras och sett till att skydda dessa ytor och detaljer för försäkra oss om att inget tar skada under byggnationen, säger Peter Axelsson, arbetschef på Värmdö Bygg/Serneke.


Byggnaden, som ritades av arkitekt Lola Geisendorfi i slutet av 50-talet, har en särställning inom svensk arkitektur. Den fantastiska entrén med ljushallen i tre våningar, den vackra gymnastiksalen och den väggfasta butiksinredningen är exempel på delar som bevaras. Där aulan var tänkt att byggas tidigare uppförs en mindre byggnad med 14 studentlägenheter. En ny entré öppnas upp mot Mariebergsgatan.


Lägenheterna anpassas efter fönstersättningen. Det gör att det stora flertalet blir ett rum och pentry i varierande storlekar. Det kommer att finnas ett mindre antal 2:or och 3:or. I mitten av huset byggs tvättstugor och förråd. Varje lägenhet har en cykelparkering i källaren.

 

I en kommentar kan sägas att Äntligen blir det ett fint studenthus på Kungsholmen efter många års överklaganden. Många överläggningar har skett med Stadsmuseet som varit med och samrått om vad som ska sparas och vad Svenska Bostäder bör tänka på inför ombyggnaden av Vallgossen. Detta eftersom byggnaden är blåklassad av Stadsmuseet.

 

 

torsdag, 21 maj 2015 17:25

Balder ökar i finska Sato

alt

Erik Selin, vd för Balder.

 

Fastighets AB Balder har avtalat om att förvärva ytterligare 4,8 procent i det finska fastighetsbolaget och projektutvecklaren Sato Oyj, där Balder sedan tidigare äger 22,8 procent, för cirka 45 MEUR (417 Mkr). Balder blir i och med förvärvet största ägare i Sato med en ägarandel om 27,6 procent.

 

Det var i början av april som Balder meddelade att bolaget köpt 21 procent av Sato, varav 16,1 procent från Ilmarinen. Då framhöll Erik Selin, vd för Balder, bland annat att Sato på bostadssidan har samma inriktning som Balder självt och därför är ett passande förvärv.

 

Sato äger idag cirka 25.000 bostäder motsvarande ett värde om 2.600 MEUR. Cirka 80 procent av bostadsportföljen ligger i Helsingforsregionen och den resterande delen i utvecklingsorter.

torsdag, 21 maj 2015 17:23

CLS köper för 283 Mkr i Bracknell

alt

CLS Holdings blir hyresvärd för Honda Motors i Reflex Building i Bracknell i västra London.

 

CLS Holdings har skrivit avtal om att köpa fastigheten Reflex på Cain Road i Bracknell västra Londonområdet för 21,7 MGBP (283 Mkr), med en initial direktavkastning om 8 procent. Byggnaden, som är fullt uthyrd till fyra hyresgäster och har en yta om 9.610 kvm. Ankarhyresgäst är Honda Motors, som nyligen flyttat sitt europeiska huvudkontor till byggnaden och har investerat kraftigt i sina kontor och det omgivande området.

 

Bracknell centrum genomgår för närvarande förnyelseprojekt 200 MGBP bland annat innefattande ny detaljhandel och bostäder. Under de senaste åren har vakansgraden för kontorsmarknaden i korridoren mellan motorvägarna M3 och M4 sjunkit år från år och gradvis drivit en hyrestillväxt.:

 

– Reflex gav en möjlighet att investera i ett område som vi har övervakat noga under en längre tid. Vi tror starkt på utsikterna för väl uthyrda fastigheter i M3 M4-korridoren, säger Sten Mörtstedt, styrelseordförande i CLS Holdings plc.

alt

Nya ABE-skolan på KTH harmonierar med övrig bebyggelse  på campus. För formgivningen svarar AIX arkitekter.

 

alt

Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

 

När Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE-skolan) vid KTH i Stockholm växer och utvecklas investerar Akademiska Hus 193 Mkr i nya lokaler på området. Som ett led i att göra campus mer levande och hållbart skapas också solceller på taket och en terrasserad park i direkt anslutning till huset. Byggstart sker i juni och inflyttning är beräknad till juni 2017.

 

ABE-skolan om 5.500 kvm fördelat på fem våningar är ritad av AIX arkitekter och placeras centralt på campus, vilket bidrar till lärosätets mål att arbeta mer utåtriktat mot samhället. Huset kommer främst att innehålla kontorslokaler och grupprum med möjlighet att anordna seminarier, utställningar och mässor för studenter, forskare, politiker och näringsliv. Det byggs även en länk till grannhuset där Centre for Transport Studies (CTS) finns. Fasaden görs i traditionellt tegel men i en modern tappning för att både smälta in i den byggnadsminnesmärkta miljön men samtidigt sätta sitt eget samtida avtryck.

 

– Tillsammans med kunden vill vi utveckla campus på ett långsiktigt hållbart sätt. Projektet är ett lysande exempel på hur vi förverkligar vår plan och är samtidigt ett bidrag till att utveckla Stockholm till en attraktiv universitetshuvudstad och kunskapsregion, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

 

Satsningen ligger väl i linje med den nyligen framtagna campusplanen som fastslår att campus ska utgöra en hållbar, levande och trygg del av staden. Själva byggnaden kommer bland annat att ha sedumtak och en solcellsanläggning och målet är att uppnå nivån guld i certifieringssystemet Miljöbyggnad. I direkt anslutning till huset anläggs också en terrasserad parkmiljö för att möta behovet av fler gröna mötesplatser som lockar till vistelse.

 

– Som ett av Europas ledande tekniska universitet är det viktigt att vi växer på ett hållbart sätt. Det nya huset och parken kommer göra KTH Campus till ett än mer attraktivt och levande område, säger Stellan Lundström, skolchef på ABE-skolan vid KTH.