28 april 2024

Redaktionen

torsdag, 21 maj 2015 14:40

Ett ombyggt Operahus för 2 Mdr

alt
Skiss för ombyggnaden av Operans nya lokaler och scener.

 

alt

Den 19 september 1898 kunde det nuvarande operahuset, ofta kallat det oscarianska efter kung Oscar II, invigas.

 

alt

Björn Anderson, generaldirektör vid Statens fastighetsverk. Foto: Jeanette Hägglund

 

Köpenhamn fick ett nytt operahus år 2005 och Oslo år 2008. För Stockholm har det istället handlat om att bygga om Operan vid Gustav Adolfs Torg. I december 2013 fick Statens fastighetsverk i uppdrag av regeringen att, i nära samarbete med Kungliga Operan, genomföra en förstudie om hur operabyggnaden vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm kan renoveras och byggas om.


Resultatet av förstudien visar att det är ekonomiskt och tekniskt möjligt att ge Stockholm en Ny Opera i Operan, detta inom den fastställda budgetramen om 2 Mdr kr. Bland det som prioriteras högst är en scen för barn och unga.

 

Kungliga Operan uppfördes i sin nuvarande form i slutet av 1890-talet och har på många sätt stått orörd i nästan 120 år. Idag har byggnaden ett stort renoveringsbehov och stora arbetsmiljöbrister som påverkar de 550 medarbetare som arbetar i huset.

 

För att Operan ska ges möjlighet att fungera och utvecklas är det framförallt fyra behov som i förstudiearbetet varit centrala att lösa; en ny scen för barn- och ungdomsverksamhet, förbättrad akustik för orkesterdike, scen och salong, bättre repetitionsmöjligheter för alla konstnärliga grupper samt fler publika ytor så att inte bara de som ska se en föreställning får uppleva platsen.

 

– För att Operans verksamhet ska kunna utvecklas i linje med sin vision och sina högt ställda mål krävs en rejäl uppdatering. Genom vårt arbete med förstudien vet vi nu att det, inom de ramar vi fått, är fullt möjligt att åstadkomma en modern och ändamålsenlig Opera i den befintliga operabyggnaden, säger Björn Anderson, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

 

För att klara uppdraget krävs, utöver en stor renovering och ombyggnad, även en tillbyggnad. Utbyggnaden, som i förstudien presenteras enbart som en volymstudie, föreslås läggas mot Kungsträdgården.

 

– För att kunna tillgodose verksamhets behov av ökad publik yta föreslår vi att de tillbyggnader som tillkom under 1960- och 70-talet, helt eller delvis ersätts med nya, arkitektoniskt väl utformade tillägg. Dessa tillägg ska vara minst lika bra som det befintliga och utformas i medveten relation till den befintliga byggnadens volym och ta stor hänsyn till det gröna stadsrummet i Kungsträdgården, säger Vanja Knocke, projektledare vid Statens Fastighetsverk.

 

Förstudiens ambition är även att bibehålla Operakällaren, en restaurangverksamhet med stark förankring i byggnaden.

 

Nu har den kompletta förstudien blivit ett beslutsunderlag som presenterades för regeringen den 20 maj av Statens fastighetsverk och Kungliga Operan.


Vid ett positivt beslut går projektet vidare med förberedelser i form av bland annat fördjupade analyser och skisser. Genomförandet beräknas starta tidigast år 2020.

alt

Einar Mattssons hus vid Stora Torget i Barkarbystaden är av hög kvalitet både in- och utvändigt. Uppvärmningen sker huvudsakligen genom luftkanaler i betongen mellan våningsplanen, vilket är energieffektivt och gör att lägenheterna inte behöver ha radiatorer och därmed blir mer flexibla att möblera.


I dagarna startar Bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlingen av 100 bostäder centralt i Barkarbystaden, Järfälla. Och i inom kort påbörjas även förmedlingen av 120 hyresrätter i Söderhöjden, mitt emellan Barkarbystaden och Jakobsberg.

 

De 100 hyresrätterna vid Stora Torget uppförs av Einar Mattsson i ett kvarter om totalt 260 bostäder varav 135 hyreslägenheter, medan lägenheterna på Söderhöjden byggs av Tornet, åtta flerfamiljehus med fem och sex våningar, omgivna av trevåningshus från 50- och 60-talet.

 

– Vi förmedlar många nybyggda bostäder och då är det ofta en kortare kötid än vanligt. Det händer att vi förmedlar till bostadssökande som precis ställt sig i kö hos oss, eller har en mycket kort kötid, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm.

 

Bostadsförmedlingen förmedlar nybyggda bostäder i hela Stockholmsregionen. Ifjol mer än fördubblades antalet inlämnade nyproducerade bostäder, från 938 (2013) till 2.458 (2014).

onsdag, 20 maj 2015 19:10

Eurocommercial investerar i Halmstad

alt

Eurocommercial Properties tar över Italiens mest populära  köpcentrum, (bilden t v) och investerar i en utbyggnad av Eurostop i Halmstad, (bilden t h).

 

Eurocommercial Properties NV har nått ett avtal om att köpa resterande del av gallerian I Gigli samt en angränsande stormarknad i italienska Florens. Dessutom har bolaget fått sina planer för utbyggnaden av Eurostop i Halmstad godkända.

 

Investeringen i Florens uppgår till cirka 135 MEUR (1.26 Mdr kr) och återspeglar en initial nettoavkastning i storleksordningen 5,8 procent, medan utvidgningen av Eurostop Halmstad beräknas gå på 75 MEUR (700 Mkr) och nettoavkastningen beräknas bli 7 procent.

 

I Gigli har en total yta om 55.800 kvm, varav 11.800 kvm stormarknad och 12.000 kvm extern detaljhandel. Köpet beräknas vara slutfört i slutet av året och bland annat är två större internationella återförsäljare klar att hyra tillkommande ytor, vilket ska säkerställa att I Gigli behåller sin position som det mest populära köpcentrum i Italien med 18,7 miljoner årliga besökare.

 

Utvidgningen av Eurostop i Halmstad innebär bland annat att befintlig bensinstation ska flyttas för att möjliggöra ge plats åt ytterligare 16.000 kvm uthyrbar yta (till totalt 47.500 kvm) under de kommande två åren. Projektet kommer dessutom att resultera i en förbättrad tillgänglighet och ytterligare parkeringsytor.

 

Eurocommercial planerar, som en viktig del i finansieringen av dessa projekt, att resa cirka 170 MEUR genom att emittera ytterligare 4,33 miljoner depåbevis (DRS), representerande lika många stamaktier, vilket är mindre än 10 procent av utestående aktiekapitalet.

alt

3XN har ritat Swedbanks huvudkontor.

 

Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg har utsetts till vinnare av det prestigefulla arkitekturpriset ”Good design is Good business”. Priset som delas ut av den amerikanska tidskriften Architectural Record instiftades 1997 och delas ut till projekt där god design berikar affärsverksamheter.

 

Byggnaden där Swedbank har sitt huvudkontor ägs av Humlegården Fastigheter och är en av nio vinnare i världen av det framstående arkitekturpriset. Projektet bedöms som mycket lyckosamt och tilldelas priset utifrån flera aspekter: Arkitekturens roll för Swedbanks vision, inredningens miljö som stöd för bankens arbetssätt, effektiva lokaler som ger lägre lokalkostnader samt byggnadens låga energiförbrukning.

 

– Det är en ära att en så prestigefylld tidskrift har uppmärksammat byggnaden och att det stärker vår övertygelse att god arkitektur är ekonomiskt lönsamt, säger Daniel Markström, arkitekturchef på Humlegården Fastigheter.

alt

Prologis får markreservation i Norra Hamnen, Malmö.


Tekniska nämnden i Malmö har beslutat att tilldela Prologis en markreservation som omfattar ett område om cirka 100.000 kvm inom Malmö Industrial Park i Norra Hamnen. Prologis planerar att etablera en logistikanläggning inom området.

 

– MIP (Malmö Industrial Park) ligger i direkt anslutning till CMP (Copenhagen Malmö Port) som är en fullservicehamn och hanterar alla typer av fartyg och gods. MIP erbjuder nya möjligheter för Malmö att utveckla moderna logistiklösningar i ett unikt läge, säger Magnus Alfredsson, projektledare för Malmö Industrial Park.

 

– Cirka 85 procent av Prologis fastigheter ligger i anslutning till strategiska knutpunkter som hamnar, flygplatser och logistikkluster. Samtliga ligger i expansiva logistiklägen. Det är glädjande att Prologis genom denna markreservation ges möjligeheten att vara delaktiga i MIPs utveckling och expansion, säger Allan Lavén, Regiondirektör Prologis Norden

 

– Prologis logistikverksamhet i Norra Hamnen möjliggör för nya företagsetableringar och väntas ge ännu fler jobb och bidra till tillväxten i Malmö, säger Klas Johansson, fastighetsdirektör Malmö stad.

onsdag, 20 maj 2015 15:16

Catena bygger för Van Dieren

alt
Gustaf Hermelin, vd för Catena.


Catena har tecknat ett femårigt hyresavtal i Katrineholm med transportföretaget Van Dieren International BV. I samband med tecknandet av kontraktet startar byggnationen av Catenas första volymterminal. Byggnaden, som ska omfatta totalt 10.000 kvm, är belägen på den av Catena nyförvärvade marken i anslutning till Katrineholms kombiterminal.

 

Volymterminalen förväntas bli färdigställd under våren 2016. Van Dieren ska, med inflyttning i april 2016, hyra en yta om 2.000 kvm med option på ytterligare ytor.

 

– Volymterminalen är en ny produkt där vi kan erbjuda våra hyresgäster en enkel, ändamålsenlig och prisvärd lokal för såväl omlasting som lagring. Detta är ännu ett bra exempel på ett koncepthus utvecklat i nära samarbete med en stor och expansiv kund. Ett hus som vi hoppas kunna uppföra på fler orter, i direkt anslutning till kombiterminaler och hamnanläggningar, säger Gustaf Hermelin, vd för Catena.

onsdag, 20 maj 2015 11:52

NREP säljer för 6 Mdr

alt

I den sålda portföljen ingår fastigheten Vildrosen 5 strax utanför Borås. Fastigheten uppfördes 2005 och utökades 2007-2008 och omfattar cirka 59.000 kvm.


alt
Rickard S. Dahlberg.


Nordic Real Estate Partners (NREP) har sålt en portfölj av moderna logistikfastigheter i Norden till ett nybildat konsortium med danska pensionsfonder som största investerare för drygt 6 Mdr kr.

 

– Vi är mycket stolta över att ha säkrat en så stark exit för våra investerare, säger Rickard S. Dahlberg, Co-CIO och partner i NREP.

 

I det förvärvande konsortiet, där Catella har varit rådgivare, ingår danska LPK, DIP och Jop, pensionskassor för läkare, ingenjörer respektive jurister och ekonomer. Dessutom återinvesterar Danmarks största pensionsfond, PFA Pension, och ett antal befintliga investerare i NREP:s logistikfond, en del av sina intäkter i det nya konsortiet.

 

Försäljningsprocessen, som sköttes av CBRE och lockade många budgivare från hela världen, omfattade samtliga tillgångar i NREP Logistics Fund samt tre svenska fastigheter från NREP:s C1-fond. Totalt ingick 28 fastigheter runt om i Skandinavien med en yta om närmare 650.000 kvm, varav en stor del har utvecklats av NREP under de senaste sex åren. I försäljningsprocessen medverkade även Real Advokatbyrå och Bernström & Partners.
    

NREP kommer att fortsätta att förvalta fastigheterna.
– Vi är hedrade att det nya konsortiet har bett oss att fortsätta att förvalta portföljen och övertygade om att vi kommer att kunna fortsätta generera en stark riskjusterad avkastning, på grundval av vår starka marknadsposition och erfarenhet inom sektorn i kombination med attraktiva utsikterna för sektorn, säger Mikkel Bülow-Lehnsby, vd och partner i NREP.

tisdag, 19 maj 2015 16:29

Bonnier bygger Atlas Garden

alt

Fastigheten Lokstallet 6 byggs om för Stockholms Läns Landsting och Bonnier AB. Bild: Sweco Architects

 

Arcona har fått i uppdrag av Bonnier Fastigheter att renovera och bygga på en kontorsfastighet i Vasastaden. Projektet genomförs i samverkan med Bonnier Fastigheter AB och har en riktkostnad på över 100 Mkr. Fastigheten Lokstallet 6, numera med konceptnamnet Atlas Garden, ligger bredvid Bonnierhuset och har under många år hyrts av Rikspolisstyrelsen för Säpos räkning. Efter Säpos utflytt årsskiftet 2013/2014 var hela fastigheten tom och i stort behov av renovering.

 

– Vi arbetar just nu intensivt med att aktivera och modernisera området kring Bonnierhuset för att göra det mer tillgängligt och attraktivt för de som arbetar och bor i närområdet. Bonnierkoncernen byggde Bonnierhuset 1949 och Bonniers konsthall 2007 och det känns roligt att nu kunna tillföra ytterligare en byggnad med högklassig arkitektur till detta område, säger Tomas Hermansson, vd på Bonnier Fastigheter.

 

För att skapa en attraktiv kontorsfastighet som samtidigt gör ett avtryck i Stockholms arkitektur valde Bonnier Fastigheter att ansöka om ändrad detaljplan för att kunna göra en påbyggnad om en våning på fastigheten. Detta tillsammans med en totalrenovering med helt ny fasad bestående av 50 procent glas och 50 procent plåt samt helt nya installationer skapar en modern och attraktiv kontorsfastighet med goda kommunikationer och bra läge intill St. Eriksplan i Stockholm.

 

Fastigheten är fullt uthyrd till hyresgästerna Stockholms Läns Sjukvårdsområde som samlar en utspridd verksamhet i de nya funktionella lokalerna och Bonnier AB som kommer att flytta sitt huvudkontor till Atlas Garden. Arkitekter är Sweco Architects och uthyrningsarbetet har bedrivits med hjälp av JLL.

 

Atlas Garden kommer att BREEAM-certifieras och fokus ligger på att skapa en modern energieffektiv och klimatsmart byggnad. Till exempel så kommer hela taket att vara av sedum. En av svårigheterna för projektet är att fastigheten ligger väldigt nära spårområdet vilket gör att brand- och ljudkraven är höga samt att logistiken i byggprojektet är komplicerad. Bygget och beräknas vara klart under andra kvartalet 2016.

alt

Fastigheten Idédebatten 3 i Mjärdevi börsnoteras.

 

Catella lanserar, efter en kapitalanskaffning om cirka 150 Mkr, fastighetsbolaget Link Prop Investment AB, som via dotterbolag förvärvat fastigheten Idédebatten 3 i Mjärdevi, Linköping. I samband med kapitalresningen tillfördes bolaget cirka 140 nya aktieägare. Totalt har Link Prop Investment tillförts 314 Mkr i nytt eget och främmande kapital. Efter fullföljt förvärv är avsikten att lista Link Prop Investment på First North vid Nasdaq Stockholm.

 

På fastigheten finns idag två byggnader med cirka 25.000 kvm kontorslokaler. Största hyresgäst är LM Ericsson som hyr den första byggnaden på ett längre hyresavtal. I höst blir Autoliv fastighetens näst största hyresgäst då företaget flyttar in i den andra kontorsbyggnaden. Autoliv kommer även hyra en tredje mindre byggnad som är under uppförande.

 

– Vi är mycket nöjda med att återigen presentera ett välbalanserat fokuserat fastighetsbolag med hög utdelningskapacitet. Bolaget är ett resultat av Catellas starka position på både fastighets- och kapitalmarknaden, säger Johan Ericsson, chef för den svenska Corporate Finance-verksamheten.

 

Caesar Åfors är vd för Link Prop Investment, Thomas Nilsson fastighetschef och Wilfast Förvaltning kommer att ansvara för bolagsförvaltningen.

 

Catellas Corporate Finance-enhet var huvudansvarig finansiell rådgivare och arrangör, Catellas förmögenhetsförvaltning var bookrunner och arrangör samt Nordic Fixed Income var emissionsinstitut, bookrunner och arrangör.

alt

Armatecs nya lokaler ska byggas enligt miljöcertifieringen Miljöbyggnad Silver. Byggnaden, som uppförs i Jolenområdet, Mölndal,  får en nordisk, stilren arkitektur som kommer att tillföra området en ny modern prägel. Illustration: Lindfors arkitektkontor

 

Platzer har tecknat hyresavtal och förvärvar fastigheten Hårddisken 1 i Jolen av Mölndals kommun för nybyggnation av huvudkontor och lager för Armatec AB. Hyresavtalet med Armatec AB löper på 12 år och planerad inflyttning sker juni 2017.

 

Markförvärvet avser 8.200 kvm med en byggrätt om 5.000 kvm och är villkorat av beslut i Mölndals kommunfullmäktige. Tilltänkt byggnad fördelar sig på 2.600 kvm höglager och 2.200 kvm kontor. Fastigheten kommer att byggas enligt miljöcertifieringen Miljöbyggnad Silver och få en nordisk, stilren arkitektur som kommer att tillföra området en ny modern prägel.

 

– Platzer har tillhandahållit lokaler i Högsbo för Armatec sedan 2003 och har vid flera tillfällen utvecklat lokalerna för dess räkning. Då Armatecs behov nu har förändrats är vi mycket glada över att vi tillsammans har lyckats hitta en gemensam lösning som passar båda parter. I och med lokaliseringen av Armatecs nya huvudkontor i Jolen förstärker vi dessutom vår närvaro i Mölndal, säger P-G Persson, vd i Platzer.

 

Armatec som ingår i Ernströmgruppen utvecklar kundanpassade koncept inom flödesteknik för vatten, värme, kyla och process.