20 april 2024

Redaktionen

alt

Ovanpå Galleriankvarterets tak växer stadens nya mötesplats fram som en del av Urban Escape Stockholm.

 

alt

Karolin Forsling, chef stadsutveckling och marknad på AMF Fastigheter.

 

alt

Det nya Choice-hotellet på Brunkebergstorg. Bild: White arkitekter.

 

Idag visade AMF Fastigheter Stockholms nya takmiljö Rooftop vid en lunchpresentation under bar himmel. Ovanpå Galleriankvarterets tak växer stadens nya mötesplats fram som en del av Urban Escape Stockholm. Ett tidigare grått och stängt tak omvandlas till en grön oas för kultur, hälsa, restaurang & caféliv – allt med 360-graders utsikt över Stockholms takåsar.

 

Urban Escape har totalt en projektyta som utökas från befintliga 95.000 kvm till cirka 130.000 kvm, varav 62.000 kvm för kontor, 29.000 kvm för hotell och konferens, och 38.000 kvm för handel och restaurang.

 

Det är NCC som fått i uppdrag av AMF Fastigheter att i samverkan skapa två nya Choicehotell med totalt 540 rum i befintliga fastigheter vid Gallerian i Stockholm. Ordern är värd 600 Mkr. Det är White som ritat de nya fasaderna och påbyggnaden för hotellen. Hotellen beräknas öppna under våren 2017.

 

AMF Fastigheter menar att Urban Escape Stockholm handlar om människor, om förändring och om att bygga om Galleriankvarteret till en internationell attraktionskraft.

 

Totalt räknar AMF Fastigheter att projekten för Urban Escape ska kosta 2,5- 3 Mdr kr fram till 2017/2018.

 

Rooftop är en del av AMF Fastigheters satsning att skapa ett mer attraktivt och levande Stockholm. Nu påbörjas processen att öppna upp och omvandla totalt 3.450 kvm och tre tak till ett helt nytt stadsrum med utsikt över Stockholms takåsar.

 

– Stockholm växer och det blir allt viktigare med platser där företag och människor kan mötas, fokusera och varva ner. Här tror jag att Rooftop kan erbjuda ett lugn mitt i citypulsen, säger Karolin Forsling, chef stadsutveckling och marknad på AMF Fastigheter.

 

Med Rooftop öppnar AMF Fastigheter upp tre tidigare stängda tak för allmänheten och ger platsen nya funktioner. Bland de verksamheter som lyfts upp på taken finns kultur, träning, välbefinnande och service. Här ryms också en utomhusterrass för de nya hotellens restaurang och bar med utsikt mot Kungliga slottet, Gamla Stan och Södermalm, säger

 

AMF Fastigheter har även märkt av ett stort intresse för odling på taken och undersöker möjligheterna till det. Nu inleds även ett samarbete med SLU Alnarp (Sveriges lantbruksuniversitet) i Vinnova-projektet ”Avstressande utemiljökvaliteter”. Syftet är att undersöka trivsel och produktivitet på arbetsplatsen genom gröna utemiljöer.

 

– Vi tror på ett Stockholm i framkant, inte minst inom hållbar utveckling. Därför undersöker vi tillsammans med SLU om tillgång till öppna, gröna ytor och natur leder till minskad stress och ökat välbefinnande, fortsätter Karolin Forsling.

 

alt
Från vänster Ilija Batljan, vice vd och chef för affärsutveckling på Rikshem och Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby.

 

Rikshem köper Bo i Väsby det kommunägda Bo i Väsby AB för 720 Mkr. Säljare är Upplands Väsby kommun. Affären omfattar en total uthyrningsbar yta om cirka 44.000 kvm, vilket motsvarar ett pris om 16.363 kr/kvm.

 

I förvärvet ingår cirka 650 lägenheter varav 54 studentlägenheter. Alla fastigheterna ligger i Upplands Väsby och på båda sidor av E4:an. Från och med den 18 augusti tar Rikshem över fastigheterna och bolaget kommer att förvalta dessa i egen regi.

 

– Vi är stolta och mycket glada över att förvärva Bo i Väsby. Genom köpet av ett allmännyttigt bolag befäster vi vår position som den nationella allmännyttan. Med tydlig affärsmässighet, egen förvaltning, bostadssociala insatser och samarbete med kommunerna fortsätter vi enligt vår ambition att växa i hög takt i tillväxtregioner, säger Ilija Batljan, vice vd och chef för affärsutveckling på Rikshem.

 

Samtidigt som affären genomförs kommer Rikshem att få markanvisningar för uppförande av motsvarande 150-200 hyreslägenheter i Upplands Väsby.

 

Intäkten om 720 Mkr som affären genererar ska återinvesteras i Upplands Väsbys långsiktiga utveckling. Det handlar bland annat om att skapa förutsättningar för fler attraktiva bostadsmiljöer, bättre skola och omsorg och att minska kommunens låneskuld och därmed trygga en fortsatt stabil ekonomiför kommunen.

 

Rikshem äger bostäder och samhällsfastigheter på en lång rad orter i Sverige. Totalt förvaltar Rikshem över 21.000 bostäder inklusive många boenden för äldre och studentbostäder. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF Pension. Fjärde AP-fonden är en statlig myndighet som investerar de inkomstpensionspengar som staten sätter av för alla löntagare. AMF ägs av LO och Svenskt Näringsliv och investerar pensionssparares pengar.

alt

Kistadal blir en tät, grön och hållbar stadsdel med varierade boendeformer som inbegriper IBM:s bevarandevärda kontorsbyggnader från 70-talet. Bild: Strategisk Arkitektur.

 

Skanska, Areim och IBM har slutit avtal om utveckling av cirka 2.000 lägenheter i Kista, norr om Stockholm. Det rör sig om en modern, hållbar stadsdel med en blandning av hyresrätter, studentlägenheter och bostadsrätter. Avtalet är bindande men villkorat av att Stockholms stad godkänner ett markanvisningsavtal samt antar ny detaljplan för området. Den nya stadsdelen kommer i stor utsträckning att växa upp i kvarteret Odde 1, på cirka 100.000 kvm mark som IBM i dag äger tomträtten till.

 

Den nya stadsdelen planeras av Arkitektgruppen Kistadal, som består av Strategisk Arkitektur i samverkan med Ripellino Arkitekter och Land.     

 

I och med att IBM flyttar sitt huvudkontor till en ny plats i Kista byggs kontoret om till cirka 350 studentlägenheter och förskola. På västra sidan av det nuvarande kontoret anläggs flerbostadshus med bostadsrätter och intill Hanstavägen planeras flerbostadshus med hyresrätter.

 

– Vi kommer att bygga koncepthus i stadsdelen med den senaste gröna tekniken och hög hållbarhets- och kvalitetsstandard, säger Ola Jansson, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB.

 

Avtalet innebär i korthet att Skanska och Areim bildar ett så kallat Joint Venture-bolag (JV) som förvärvar tomträtten Odde 1 av IBM och ansvarar för utvecklingen och investeringarna i den nya stadsdelen. IBM säljer tomträtten till JV-bolaget.

 

– Det här är en intressant möjlighet för oss att vara med och utveckla en ny stadsdel, med goda förutsättningar för att skapa en långsiktig och levande stadsmiljö, säger Therese Rattik, vd på Areim.

 

– Som ett av de första företagen som etablerade sig här är vi stolta över att kunna vara med i den fortsatta utvecklingen av Kista. Det är också fint att se hur den unika kontorsbyggnaden får spela en fortsatt viktig roll i det framtida området, säger Johan Rittner, vd för IBM Svenska AB.

 

– Nu tar vi nästa steg för att ytterligare stärka Kistas attraktionskraft, det här projektet är ett av de mer strategiskt viktiga i det fortsatta utvecklingsarbetet, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

 

Förutsatt antagen detaljplan och överenskommelse med Stockholms Stad om markanvisning tros byggnadsarbetena kunna påbörjas någon gång vid årsskiftet 2016-2017. Den totala byggtiden beräknas till cirka åtta år.

måndag, 11 maj 2015 16:59

Eva Hessman, ny stadsdirektör

alt

                                                                                         

Nu är det klart med ny stadsdirektör för Göteborgs Stad. Det blir Eva Hessman, som varit tillförordnad stadsdirektör sedan augusti 2014

 

Hon är 50 år och civilekonom. Hessman har arbetat vid stadsledningskontoret i Göteborg sedan år 1997 och hon har tidigare varit ekonomidirektör.

 

– Jag är jätteglad att ha fått detta förtroende. Tillsammans med stadens medarbetare ska vi fortsätta utveckla staden för att skapa ett bättre Göteborg för boende, besökare och företag. Vi har stora utmaningar när vi bygger en grön nära storstad och ett socialt hållbart Göteborg. Jag har lång erfarenhet av att jobba i staden och det känns väldigt roligt och inspirerande att ha fått det här jobbet, säger Eva Hessman till Vårt Göteborg.

måndag, 11 maj 2015 16:18

Lulebo säljer 3.000 bostäder

alt
Sari Ekblom är vd för Lulebo.

 

Luleås kommuns ägda bostadsbolag, Lulebo, ska sälja 2.500-3.000 lägenheter, enligt ett pressmeddelande från bolaget. Orsaken till försäljningen är att Lulebo behöver kapital. Lulebo har i uppdrag att bygga 1.000 nya bostäder. För att klara nybyggnationerna, tillsammans med en renovering av det befintliga beståndet behövs nytt kapital.

 

Bostäder är efterfrågade i Luleå eftersom staden har en stark befolkningstillväxt och låg arbetslöshet. Dagens bostadsbrist hämmar stadens tillväxt och gör det svårt för ungdomar att flytta hemifrån och för andra att flytta till Luleå.

 

Idag äger Lulebo 10.200 lägenheter, vilket motsvarar nära 70 procent av stadens bostadsbestånd, vilket ska jämföras med rikets 50 procent i genomsnitt.

 

Lulebo har i uppdrag att bygga 1.000 nya bostäder under perioden 2014-2023. Under perioden 1994-2014 byggde Lulebo 500 lägenheter.

 

Försäljningen av de 2.500-3.000 bostäderna beräknas ske under 2015 till en förvaltare med en långsiktigt samhällsansvar, säger Lulebo i sitt pressmeddelande.

 

Fakta

Luleå är Sveriges 27:e största kommun med cirka 76.000 invånare. Födelsenetto 110 (2014). Flyttnetto 473 (2014). Befolkningsökning 583 (2014). Sveriges sjunde högsta NMI (Nöjd-Medborgar-Index) enligt SCB (2014). Lulebo har cirka 10.200 lägenheter, vilket motsvarar ungefär 770.000 kvm. Luleå kommun förvaltar cirka 675.000 kvm fastigheter. Av dessa är cirka 600.000 kvm egna lokaler och cirka 75.000 inhyrda lokaler.  

alt

CEO för nya stora Cushman & Wakefield blir Brett White.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Den amerikanska private equity-fonden TGP Capital Partners, med säte i Kansas City, ska köpa Cushman & Wakefield för 2 miljarder dollar. Affären beräknas blir klar i höst, enligt uppgifter från DTZ och Cushman & Wakefield. TGP köpte DTZ av australiensiska UGL i juni 2014 för 1,15 miljarder dollar samt amerikanska Cassidy Turley (DTZ) för 600 miljoner dollar.


TGP, som äger DTZ, vill fusionera DTZ och Cushman & Wakefield, då förvärvet av Cushman & Wakefield är klart i höst.

 

Förutsättningen för affären är att huvudägaren i Cushman & Wakefield, den italienska familjen Agnelli har accepterat budet om 2 miljarder dollar. Agnelli, köpte 67,5 procent av Cushman & Wakefield i slutet av 2006 för 565 miljoner dollar. Agnelli har senare ökat sitt ägande till 81 procent i Cushman & Wakefield.

 

Motivet till affären är den mycket starka efterfrågan på kommersiella fastigheter på flertalet marknader runt om i världen.

 

CEO för nya stora Cushman & Wakefield blir Brett White som lyckades bygga upp CBRE till världens största fastighetskonsult. White avgick som CEO för CBRE år 2012 och är nu CEO för DTZ.

 

Nu beräknas nya stora Cushman & Wakefield med DTZ ta upp kampen mot jättarna CBRE och JLL.


År 2014 omsatte CBRE 9 miljarder dollar och JLL 5,4 miljarder dollar.


Nya Cushman & Wakefield med DTZ beräknas omsätta mer än 5 miljarder dollar på 250 kontor i 50 länder.

 

Tod Lickerman, fd CEO i DTZ, blir styrelseordförande för nya Cushman & Wakefield.

lördag, 09 maj 2015 20:24

AMF köper handel i Finland för 2 Mdr

alt

Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter inom AMF. 

 

AMF köper en del av en större portfölj med handelsfastigheter i Finland och Sverige och breddar därmed sin fastighetsägande geografiskt. Portföljen, som omfattar 40 fastigheter med ett totalt värde på cirka 6,1 miljarder SEK, kommer att ägas till lika delar av den finska detaljhandelskoncernen Kesko, det finska livförsäkringsbolaget Ilmarinen och pensionsbolaget AMF.

 

AMFs fastighetsinnehav består för närvarande av det helägda bolaget AMF Fastigheter, med kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen, och det hälftenägda bolaget Rikshem, som äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i tillväxtorter runtom i Sverige. AMFs ambition är att öka sitt ägande i fastigheter och har under en tid utvärderat flera möjligheter till diversifiering på andra marknader än den svenska.

 

– Förvärvet kompletterar våra befintliga fastighetsinvesteringar på ett bra sätt. Inriktningen mot livsmedel och långa hyresavtal ger stabila och förutsägbara hyresflöden. Starka partners som Ilmarinen och Kesko borgar också för ett professionellt och långsiktigt samarbete, säger Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter inom AMF. 

 

Den aktuella portföljen består av 40 handelsfastigheter huvudsakligen belägna i medelstora städer i södra Finland samt i några större svenska städer. Portföljen fördelar sig på tre köpcentrum, 29 större och medelstora dagligvarubutiker i Finland (K-citymarket och K-supermarket) och 8 fastigheter med byggvaruhandel (K-Rauta), varav sex stycken i Sverige och två i Finland. Keskogruppen med olika varumärken är den dominerande hyresgästen och svarar för nära 80 procent av det samlade hyresvärdet. Hyresavtalen löper i snitt cirka 12 år.

 

Kesko kommer att kvarstå som långsiktig delägare och såväl Ilmarinen som AMF har bedömt ett samägande i bolagsform som en mycket intressant och långsiktig investering.

 

AMFs investering motsvarar en fastighetsexponering om cirka 2 Mdr kr.

 

Tillträde sker i slutet av juni 2015. Kommersiell rådgivare till AMF har varit JLL Capital Markets. Krogerus och Hannes Snellman har varit juridiska rådgivare och Skeppsbron Skatt har svarat för skattemässig rådgivning.

 

Fastighetsportföljen inom AMF har idag ett marknadsvärde om cirka 50 Mdr kr inklusive delägarskap i bostadsbolaget Rikshem.

alt

Joachim Hallengren, chef för NCC Housing.

 

För tredje året i rad är NCC Tysklands mest aktiva bostadsutvecklingsföretag i landets större städer, och har ytterligare utökat sin ledande ställning med bostadsprojekt om cirka 536.000 kvm.  Det visar en undersökning som nyligen har genomförts av marknadsundersöknings- och konsultföretaget bulwienGesa.

 

– Vi är glada och stolta över att vi nådde topplacering som utvecklare av bostäder för tredje året i rad i Tyskland. Vår ambition är att ytterligare stärka vår marknadsposition, säger Joachim Hallengren, chef för NCC Housing.

 

Varje år identifierar det oberoende marknadsundersökningsföretaget bulwienGesa Tysklands mest aktiva fastighetsutvecklare. I analysen ingår hur många byggnader och kvadratmeter som har utvecklats på Tysklands största fastighetsmarknader (Berlin, Köln, Düsseldorf, Frankfurt/Main, Hamburg, München och Stuttgart) inom bostads-, kontors-, retail- och hotellsektorerna. 

lördag, 09 maj 2015 20:15

Catella ökade vinsten till 43 Mkr

alt

Knut Pedersen, vd och koncernchef på Catella.

 

För Catella inleddes året med en fortsatt god tillväxt inom de förvaltande verksamheterna och även bra resultatförbättring. Lönsamheten inom Corporate Finance var säsongsmässigt svag i kvartalet, men den underliggande aktivitetsnivån var hög, och bolaget är väl positionerat för att ta del i det fortsatt ökande intresset för fastigheter som tillgångsklass. Det framgår av Catellas rapport för årets första kvartal.

 

Under perioden ökade Catellas totala nettoomsättning till 413 Mkr (262), medan rörelseresultatet förbättrades till 49 Mkr (18). Resultat efter skatt steg till 43 Mkr (15), motsvarande 0,43 kr (0,18) per aktie. Det egna kapitalet ökade till 1.248 Mkr (946), motsvarande 14,09 kr (11,25) per aktie.

 

Inom Corporate Finance steg nettoomsättningen till 86 Mkr (70), medan rörelseresultatet blev -15 Mkr (-8). Under kvartalet uppgick transaktionsvolymen till 6,7 Mdr kr (9,7), varav Frankrike 2,8 Mdr (4,4), Sverige 2,4 Mdr (4,8) och Tyskland 0,6 Mdr (0,1)

 

Inom Asset Management och Banking ökade förvaltningsvolymerna med 8,8 Mdr kr (7,8) till 131,2 Mdr kr (60,1) per 31 mars 2015. Nettoinflödet uppgick till 4,3 Mdr kr (6,5). LE

alt

De nya husen i Nybohovsbacken är huvudsakligen placerade där lutningen är så stor att människor inte vistas där idag. Samtidigt är arkitekterna varsamma med den omgivande marken och vegetationen för att bevara den vildvuxna känslan på Nybohovsberget. Bild: White

 

Nu startar Svenska Bostäder och Besqab bygget av 200 nya bostäder och en förskola på Nybohovsbacken i Liljeholmen. White arkitekter har gjort planen och ritar husen, som är planerade för att så många lägenheter som möjligt ska få utblick över landskapet och Stockholms silhuett. Måndag 11 maj firas byggstarten med en tidskapsel istället för ett traditionellt första spadtag.

 

– Vi förvandlar Nybohovsbacken från blåsig landsväg till en trevlig stadsgata med en allé och ett levande gatuliv. För att göra läget attraktivt var det viktigt att skapa en bebyggelse med en stark egen identitet. En stor andel lägenheter får markkontakt med uteplatser på terrasser och stora balkonger, säger Mats Egelius, ansvarig arkitekt på White.

 

Det är ett modernt bostadsprojekt med kvaliteter som öppenhet, utsikt, ljus och grönska. Men det hämtar även inspiration från klassiska drag i Stockholms innerstad som trädplanterade gator, en ny park, intima halvprivata gårdar samt lokaler och generöst uppglasade entréer.

 

– Stockholm ska vara en promenadstad och de nya bostäderna skapar också en tryggare och trevligare gångväg till Liljeholmens centrum för de boende på Nybohovshöjden. De nya husen är mindre och mer varierade än de befintliga, men vi knyter an till dem med ljusa fasader, ett enhetligt fasadmaterial och dolda tak, säger Mats Egelius.