23 april 2024

Redaktionen

alt


Cushman & Wakefield fortsätter sin expansion i Sverige och har anställt Miranda Jensen (bilden till vänster) som ansvarig för Office Agency och rekryterat Carolina Herling (bilden till höger) som ny partner inom Capital Markets. Miranda Jensen har tidigare varit marknadschef på Bonnier Real Estate och dessföinnan arbetat på Struktur. Carolina Herling kommer närmast från SPG där hon var partner. Hon har tidigare arbetat på Niam och på Catella.

 

Med dessa rekryteringar har Cushman & Wakefield i Sverige anställt tio medarbetare under 2015, vilket är i linje med bolagets expansionsplaner. Bolaget har även i övrigt haft en bra start på året.

 

– Inom Capital Markets har vi genomfört transaktioner bland annat på uppdrag av Unibail Rodamco och Genesta och inom Office Agency på uppdrag av Pembroke. Vi har utöver detta erhållit ett flertal större försäljningsuppdrag vilka vi nu marknadsför, säger Anders Nordvall, CEO på Cushman & Wakefield i Sverige
    

Den 1 oktober kommer Cushman & Wakefield flytta till nya lokaler belägna i kvarteret Citycronan på Regeringsgatan.  

 

Nordvall tillägger:
– Vi är mycket glada över rekryteringarna av Carolina och Miranda vilka kommer att stärka vårt team och vårt serviceerbjudande till våra kunder. Den kommande flytten kommer också medföra att vi kan fortsätta växa i enlighet med vår expansionsplan.

torsdag, 07 maj 2015 20:53

Vind i seglen för White!

alt

Monica von Schmalensee, vd White arkitekter, berättade att White har gjort sitt bästa resultat någonsin och arkitektbyrån har aldrig varit större med 770 anställda.

 

alt

Stefan Fröjdendahl, chefredaktör Tidningen Fastighetsaktien och Ulla Bergström, vd White Stockholm.

 

alt

Flera hundra hade kommit till Whites årliga Öppet Hus och många av dem hann lyssna på föredrag.

 

alt

Johan Gustafsson och Linda Mattsson är två seniora arkitekter på Whites kontor i Stockholm.

 

alt

Ulla Bergström, vd White Stockholm, höll ett uppmanande tal.

 

alt

Vd Monica von Schmalensee är en skicklig strateg.

 

alt

Under fredagen öppnar White för allmänheten en Arkitekturfestival vid sitt kontor Katsan, Östgötagatan 100, Stockholm och på ett vikingaskepp vid kajen i Norra Hammarbyhamnen.

 

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Foto: Adele Edling

 

Idag för elfte året hade White Öppet Hus i sin vackra egendesignade fastighet Katsan i Norra Hammarbyhamnen. Monica von Schmalensee, vd White arkitekter, berättade att White har gjort sitt bästa resultat någonsin och arkitektbyrån har aldrig varit större med 770 anställda. Det betyder att White, som är störst i Norden, är det tredje största arkitektkontoret i Europa. Det har som följd att alldeles snart öppnar White ett eget kontor i London.

 

Särskilt fler arkitekter har det blivit i Stockholm. Ulla Bergström, vd White Stockholm, berättar att i Stockholm arbetar nu 270 arkitekter. Tillväxten har varit stor i Stockholm och av de 270 arkitekterna har hälften anställts under de senaste fem åren.

 

Under torsdagen då jag skulle åka taxi till Norra Hammarbyhamnen tog det 55 minuter att åka från vår redaktion vid Drottninggatan till Norra Hammarbyhamnen på grund av att en lastbil hade fastnat i tunneln under Centralbron och med stor köbildning som följd.

 

När jag pratar om det säger Monica von Schmalensee att White satsar nu stort på infrastruktur.

 

Utan fungerade infrastruktur fungerar inte samhällen. Infrastruktur är blodomloppet och ryggraden för allt byggande, säger Monica von Schmalensee,

 

Under Whites Öppet Hus kom många hundra och fler lär det väl bli under fredagen den 8 maj då White öppnar en Arkitekturfestival vid sitt kontor Katsan, Östgötagatan 100, Stockholm och på ett vikingaskepp vid kajen i Norra Hammarbyhamnen.

 

White säger att Arkitekturfestivalen är en plattform för demokratisering av arkitekturen genom workshops, samtal, seminarier, POP UP-park, musik och konst.

 

Så i morgon är det gratis inträde för alla på Whites Arkitekturfestival.

torsdag, 07 maj 2015 20:51

Hemfosa går in i Norge

alt

Jens Engwall, vd Hemfosa.

 

För Hemfosa började 2015 lika aktivt som 2014 avslutades – med flera strategiska förvärv, avyttringar av oprioriterade fastigheter och ett antal förlängda hyresavtal. Under kvartalet tog Hemfosa sitt första kliv in på den norska marknaden genom förvärv av totalt åtta samhällsfastigheter i Osloregionen med ett underliggande fastighetsvärde om 3 Mdr kr. Vidare ökade bolaget sin portfölj av samhällsfastigheter i Sverige genom förvärv för sammanlagt cirka 0,5 Mdr. Samhällsfastigheter står därmed för 57 procent av Hemfosas totala fastighetsvärde. Samtidigt avyttrades fastigheter ett värde om närmare 1 Mdr, där den största delen var en portfölj inom det för oss mindre prioriterade segmentet logistikfastigheter.

 

Hyresintäkterna ökade till 589 Mkr (395) och förvaltningsresultatet steg till 266 Mkr (67), vilket motsvarade 3,57 kr per stamaktie (2,10). Resultat från andelar i joint ventures uppgick till 36 Mkr (-5), varav merparten från Söderport Holding AB.

 

Kvartalets resultat hänförligt till moderbolagets ägare uppgick till 416 Mkr (12), motsvarande 5,95 kr per stamaktie (0,36). Antalet stamaktier uppgick till 65,72 miljoner (61,3) och antalet preferensaktier var 5 miljoner (-).

 

Efter transaktioner och en värdeökning i portföljen om 268 Mkr (23) var Hemfosas redovisade fastighetsvärde 27,1 Mdr kr (24,4 Mdr vid årsskiftet och 16,4 Mdr den 31/3 2014) fördelat på 361 direktägda fastigheter (353 resp 194).

 

De räntebärande skulderna uppgick till 17.880 Mkr och den genomsnittliga räntan per den 31 mars uppgick till 2,30 procent. Det egna kapitalet ökade under perioden till 9.027 Mkr (8.701), motsvarande en soliditet om 31,5 procent (33,7). LE

torsdag, 07 maj 2015 20:47

NP3 växer starkt

alt

Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

NP3 Fastigheter noterades i december på Stockholm NASDAQ. Sedan dess har bolagets aktie stigit med cirka 20 procent. Bolaget har hittills haft som fokus att förvalta fastigheter i norra Sverige i kategorierna handel, industri, logistik och kontor. För Q1 ökade bolaget vinsten före skatt till 53 Mkr (23), med ett fastighetsbestånd som vid periodens slut värderades till 3,37 Mdr kr.

 

Det som sticker ut i den första rapport som NP3 lämnar som noterat bolag är det starka förvaltningsresultatet som steg till 40 Mkr (13), vilken motsvarar en ökning om 200 procent. Detta trots att NP3 har som en delstrategi att köpa stora vakanser. Vakanser som blir uthyrda. Under första kvartalet uppgick hyresintäkterna till 89 Mkr (46), vilket till stor del förklaras av en högre nettouthyrning. NP3 förstår att fylla vakanser.

 

I bolagets balans ser det bra ut. Det egna kapitalet ökade till 1.580 Mkr (317) med 0 kr i derivat. De långfristiga skulderna ökade till 1.877 (989) medan rörelseskulderna endast var 129 Mkr (61). Detta stärkte bolagets räntetäckningsgrad till 3,9 gånger (2,7).

 

Kompetensen är hög i NP3:s ledning. I rapporten säger vd Andreas Nelvig:

– Totalt i år har vi förvärvat för cirka 570 Mkr, vilket gör att vi inkluderat vissa våra pågående byggnationer når ett fastighetsvärde om 4 Mdr kr. Jag ser en fortsatt god potential i pågående affärer och det finns affärer att göra. Målet om en miljard i förvärv under 2015 skall NP3 nå och vi skall nå det med rätt affärer.

 

Det båda gott för NP3 Fastigheters framtid och vi rekommenderar ett långsiktigt innehav i aktien. SF

alt

AQ Arkitekter har ritat Eskilstuna nya arena.

 

Peab har fått uppdraget att bygga en ny arena i området Munktellstaden i Eskilstuna. Beställare är Eskilstuna Kommunfastigheter AB och kontraktet uppgår till cirka 300 Mkr. Byggstart sker i juni och projektet beräknas vara färdigställt i maj 2017.

 

Arenan är avsedd för idrott, konserter samt större mässor. Den kommer att omfatta cirka 15.600 kvm, och A-hallen är delbar för att få fler användningsområden. Tre teleskopläktare gör att antalet sittplatser kan varieras mellan 3.200 och 3.700. I arenan byggs även en B-hall med 500 sittplatser samt en C-hall för skolidrotten. Projektet ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Guld.

 

– Den här anläggningen bidrar till att Munktellstaden blir en levande stadsdel i ett attraktivt område i Eskilstuna, och vi som samhällsbyggare är glada att få vara med på den resan, säger Nils Staffansson, regionchef på Peab.

alt

Vid formgivningen av kvarteret Paraden i Barkarbystaden har Kod arkitekter inspirerats av Konserthuset i Stockholm med sin blåa puts, ljusa sten och nätta smidesdetaljer.

 

Järfälla kommun har tecknat markanvisningsavtal med fastighetsbolaget Åke Sundvall AB. Avtalet omfattar 220 bostadsrätter i Barkarbystaden. Bostäderna, som bildar kvarteret Paraden, kommer att byggas i etapper med start i juni. Första etappen blir klar för inflyttning i slutet av 2016. Hela kvarteret beräknas vara färdigbyggt 2018.

 

– Vi ser väldigt mycket fram emot att få sätta igång med byggnationen av kvarteret Paraden. Kvarterets arkitekter, Kod arkitekter, har hämtat mycket inspiration från Konserthuset i Stockholm med sin blå puts, ljusa sten och nätta smidesdetaljer. Vi hoppas att kvarteret kan vara med och bidra till att Barkarbystaden blir en levande och intressant stad med vacker och spännande arkitektur, säger Sarah Segerman, projektledare hos Åke Sundvall AB.

onsdag, 06 maj 2015 19:38

Fasticon har anställt Therese Malk

alt

                                                                                                 

Fasticon har anställt Therese Malk (bilden) i rollen som chef Rekrytering Öst med bas i Stockholm. Hon har över 20 års erfarenhet av försäljning och har de senaste åren varit anställd inom Manpower Group, där hon har haft befattningar som rekryteringskonsult, försäljningschef/affärsområdeschef och affärsutvecklingschef.
    – Vi är mycket glada över att ha med Therese i bolaget och jag är övertygad om att hon kommer bli en stor tillgång till vår pågående expansion, säger Farnaz Mortazavi, vice vd på Fasticon Kompetens.

alt

Erik Selin, vd Fastighets AB Balder.

 

För första kvartalet ökade Balder vinsten efter skatt rejält till 435 Mkr, motsvarande 2,37 kr per stamaktie. Det viktiga förvaltningsresultatet steg till 323 Mkr (234) beroende på en lägre ränta och ett större fastighetsbestånd. I vinstresultatet ingick en orealiserad värdeförändring av fastighetsportföljen om 402 Mkr (238) orsakade av att direktavkastningskravet sänkts till i genomsnitt 5,5 procent (5,9). Medan värdeförändring på räntederivat steg till –179 Mkr (–129).

 

Balder har blivit större under det senaste året vilket resulterade i att hyresintäkterna ökade med 21 procent till 685 Mkr (566), vilket indikerar ett hyresvärde för helåret om 2.890 Mkr (2.463). Under Q1 steg den genomsnittliga hyresnivån steg till 1.326 kr/kvm (1.233).

 

Framgångssagan Balder, som firar 10 år i september, har blivit vårt svenska största noterade fastighetsbolag med ett börsvärde om drygt 3 miljarder euro. Orsaken är att bolaget med Erik Selin i ledningen, dels gjort ett stort antal framgångsrika affärer, dels förvärvat starka intressebolag, vilket sammantaget har resulterat i aktien blivit en vinnare många år i rad.

 

Under perioden förvärvade Balder bolagets trettionde hotellfastighet, Snöflingan 3 på Kungsholmen i Stockholm med operatören Courtyard by Marriott. En vacker hotellfastighet som färdigställdes 2009 med en uthyrningsbar yta om cirka 22.000 kvm med 280 rum och med restaurangen Björk bar och grill.

 

Efter perioden, i början på april, avtalade Balder om köp av 21 procent av Sato för 1,7 Mdr kr. Sato är ett finländskt fastighetsbolag med fokus på ägande och projektutveckling av bostäder och bolaget äger cirka 25.000 bostäder till ettett värde om 2.500 MEUR. Cirka 80 procent av bostadsportföljen ligger i Helsingfors metropolitan area och den resterande delen i utvecklingsorter.

 

Vid periodens slut ägde Balder 493 fastigheter (501) med en uthyrningsbar yta om 2,18 miljoner kvm (2,0) till ett totalt värde om 38.076 Mkr (29.105), vilket visar att fastighetsvärdet ökat med 10 Mdr kr under det senaste året. Samtidigt har bolagets egna kapital ökat till 14.687 Mkr (11.649). Det är imponerande!

 

Under Q1 steg de räntebärande skulderna till 23.236 Mkr (17.859) med en soliditet om 35,1 procent (36,8) och en räntetäckningsgrad som ökade till 3,3 gånger (3,0). Krediternas bindningstid sjönk till 3,9 år (5,0) med en snittränta som sjönk till 2,4 procent (3,1).

 

På en svag börs med vinsthemtagningar sjönk aktien med 2,45 procent till 140 kr. SF

onsdag, 06 maj 2015 19:29

Skanskas vinst steg till 519 Mkr

alt
Johan Karlström, vd Skanska.

 

Det går bättre för de flesta av Skanskas verksamhetsområden just nu. Vinsten efter skatt för första kvartalet steg till 519 Mkr (445), vilket motsvarande en ökning med 17 procent till 1,26 kr (1,08) per aktie. Rörelseresultatet ökade till 832 Mkr (656), justerat för valutaeffekter var ökningen 18 procent.

 

Rörelseresultatet från byggverksamheten ökade till 622 Mkr (595), varav resultat från bostadsutvecklingen till 230 Mkr (139), från kommersiell fastighetsutveckling till 182 Mkr (91) och infrastrukturutveckling till 153 Mkr (99).

 

Orderingången i byggverksamheten minskade till 30,2 Mdr kr (31,0) och orderstocken vid periodens slut uppgick till 181,2 Mdr kr (170,5 vid årsskiftet). Sammantaget visade verksamheten inom bostadsutveckling en förbättrad marginal, tack vare starka resultat i Sverige och Centraleuropa.

 

Totalt sålde Skanska 991 bostäder (765), medan 726 bostäder (809) påbörjades. I produktion fanns 4.763 bostäder (5.389), varav 78 procent (69) var sålda.

 

Marknaden inom kommersiell fastighetsutveckling är stark och Skanska påbörjade 3 nya projekt och hade vid periodens slut 43 projekt under utveckling. Dessa hade en uthyningsbar yta om cirka 651.000 kvm, en uthyrningsgrad om 51 procent, en färdigställandegrad om 48 procent. Det förväntade bokförda värdet vid färdigställandet är 15,3 Mdr kr och det bedömda marknadsvärdet vid samma tidpunkt 19,6 Mdr kr.

 

Inom infrastrukturutveckling nåddes financial close på sjukhuset New Papworth Hospital i Cambridge, Storbritannien, vilket innebär ett byggkontrakt värt 1,8 Mdr kr för Skanska UK.

 

Totalt sett ökade balansomslutningen till 95,3 Mdr kr (92,8 vid årsskiftet). Räntebäerande nettoskuld uppgick till -1,3 Mdr kr (0,7), medan det egna kapitalet ökade till 22,6 Mdr kr (21,4), motsvarande en soliditet om 23,7 procent (23,1).

 

De operativa finansiella tillgångarna minskade till 5,9 Mdr kr (8,9), vilket tillsammans med outnyttjade kreditlöften om 5,5 Mdr kr ändå skapade tillräckligt investeringsutrymme för Skanska att fortsätta att växa inom projektutveckling.

 

På en svag börs sjönk aktien med 2,3 procent till 175,6 kr. LE

onsdag, 06 maj 2015 19:25

Heba gjorde storvinst om 104 Mkr

alt
Lennart Karlsson, vd Heba.

 

För första kvartalet ökade Heba vinsten efter skatt stort till 103,8 Mkr (24,9). Vinstökningen orsakades dels av att marknadsvärdet på fastigheterna steg med 120,2 Mkr och att förvaltningsresultatet ökade med 21 procent till 25,3 Mkr (20,9).

 

Det starka förvaltningsresultatet berodde i huvudsak på större hyresintäkter i färdigställda Rot-projekt och ett färdigställande av ett nytt äldreboende i Täby.

 

Heba växer kontinuerligt, nu med en pågående produktion om 315 lägenheter i Norra Djurgårdsstaden, Gubbängen och i Flemingsberg. Denna produktion färdigställs under 2016 och 2017, vilket leder till att hyresintäkterna på årsbasis ökar med 46 Mkr.

 

För Q1 steg hyresintäkterna till 70,0 Mkr (65,4) med svagt ökade driftkostnader om

–24,4 Mkr (–23,8).

 

Under perioden ökade värdet på förvaltningsfastigheterna till 5.481 Mkr (4.922) liksom det egna kapitalet som steg till 2.936 Mkr (2.780).

 

De långfristiga skulderna steg till 975 Mkr (890) finansierade till en sänkt snittränta om 2,4 procent (3,3). Räntederivaten ökade till 85 Mkr (25). Detta medförde en stark soliditet om 53,1 procent (56,3) med en räntetäckningsgrad som ökade till 3,4 gånger (2,9).

 

Under dagen noterades aktien oförändrat till 97,75 kr. SF