23 april 2024

Redaktionen

alt

Henning Larsen Architects har vunnit arkitekttävlingen för Skanskas nya höghus i Gårda i Göteborg, som kallas Göteborg City Gate.

 

Stadsbyggnadskontoret i Göteborg har tagit fram en studie över höga hus i Mölndalsåns dalgång och särskilt kring området kring Ullevimotet där ska det skapas ett mindre Manhattan med hus om cirka 30 våningar. Nu har Henning Larsen Architects vunnit arkitekttävlingen för Skanskas nya höghus i Gårda, som kallas Göteborg City Gate. Ett höghus om cirka 40.000 kvm och 30 våningar högt.

 

Juryns framhäver bland annat Henning Larsens förslag om goda kvaliteter för dagsljus och för byggnadens flexibilitet.

 

– Det har varit vår ambition att utforma en generös byggnad, som är tillgänglig och transparent på marknivå, vilket skapar mervärde till den befintliga stadsmiljön. I projektet har vi även skapat ett öppet torg som en gemensam samlingspunkt i stadsdelen. Dessutom har det varit vår vision att skapa en byggnad med funktionell mångfald, det vill säga en byggnad som innehåller en mängd olika program för olika användarintressen, som till exempel kommersiella ytor för restauranger, caféer, kultur, handel samt gym, säger Søren Øllgaard, partner och ansvarig arkitekt på Henning Larsen.

 

Tre arkitektföretag bjöds in av Skanska Fastigheter Göteborg. De tre var Henning Larsen Architects, White Arkitekter och Reflex Arkitekter. Henning Larsen vinnande designförslag kommer nu att ligga till grund för vidare planering och utveckling.

 

Projektet, som är utformat för att möta de högsta kraven för LEED, har ännu inte fått något fastslaget datum för byggstart.

 

 

 

 

alt

Sigtuna stadsängar blir en ny stadsdel med 900 bostäder, skola och verksamheter.


SigtunaHem och NCC boende har bildat ett gemensamt bolag för den fortsatta exploateringen av Sigtuna stadsängar norr om Sigtuna stad. Avsikten är att området ska utgöra en ny stadsdel med upp till 900 bostäder med blandade upplåtelseformer, förskola, handel och verksamheter. Tanken är att det sociala rummet ska stå i fokus med livfulla stadsstråk, torg och mötesplatser.

 

Detaljplanen som utgör första etappen inom stadsdelen möjliggör för cirka 630 nya bostäder och cirka 27.800 kvm BTA sammantaget för handel och centrumfunktion. Utöver detta inryms förskola, skola, kontor, kultur och vård. Inom detaljplanen säkerställs även natur och park för rekreation men även olika mötesplatser.

 

Till skillnad från den traditionella planprocessen har planeringen av Sigtuna stadsängar präglats av en gedigen medborgardialog via en visionsstyrd stadsplaneringsprocess. Processen har i stora drag inneburit att medborgare, föreningar och andra viktiga grupper fått delta i utvecklingen av området för att tillsammans bygga en stadsdel som kompletterar det som redan finns idag.

 

I november ifjol fick Sigtuna stadsängar motta miljöpriset Sweden Green Building Awards för årets bästa hållbara stadsdel.

fredag, 01 maj 2015 16:30

Malmö Live öppnade i helgen

alt

Malmö Live är en ny konsert- och kongresshall som omfattar 54.000 kvm, och som har uppförts av Skanska. Arkitekt är Schmidt Hammer Lassen. Foto: Adam Mörk

 

I helgen öppnade Malmö Live, det nya kulturella centrumet på Universitetsholmen i centrala Malmö.  Schmidt Hammer Lassen vann år 2010 i team med Skanska, Nordic Choice Hotels, Akustikon och SLA en tävling att utforma totalt 54.000 kvm konsert- och kongresshall. I förslaget finns även utvecklingen av 27.000 km bostäder med kommersiella lokaler. 

 

Malmö Live är ett öppet och expressivt hus. Byggnaden har sitt uttryck i en modern skandinavisk arkitekturtradition

 

– Vi har skalat ned byggnaden i mindre enheter som interagerar. Byggnadens klart definierade volymer är utformade efter en vald hierarki. Husets uttryck tar sin utgångspunkt i stadens skala, färg och material och vi har skapat kvalitativa och differentierade utrymmen runt huset i samverkan med omgivningen som är ett gemensamt område för skridskoåkning och fotboll, en grön park med en ny strandpromenad längs kanalen i söder och två stora trädäck som förbinder vatten och bryggor. I ett nära samarbete med Akustikon har vi skapat två ting. Dels en byggnad i världsklass, dels en konserthall som spelar tillsammans med musiken. Resultatet har blivit en sammansättning av kubiska element. Varje kub har en funktion som i vinkel och i storlek stöder akustiken. Ljuset är integrerat i väggarna, så stämningen kan ändras beroende var man befinner sig i hallen, säger Kristian Ahlmark, senior partner, Schmidt Hammer Lassen Architects.

 

Konserthuset öppnas officiellt den 26-28 augusti.

fredag, 01 maj 2015 16:28

Händelserikt i Heimstaden

alt

Patrik Hall, vd Heimstaden.

 

Det händer mycket i Heimstaden. Under förra året sålde bolaget sina fastigheter i Katrineholm till Nordhalla Fastigheter, ett bolag som Heimstaden äger tillsammans med Alecta samt Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser. Vidare avtalade Heimstaden om förvärv av 322 lägenheter i Strängnäs och 371 lägenheter i Gävle. Med tillträde den 30 december tillträddes Henry Ståhl Fastigheter, ett bolag vars kommersiella fastigheter nu i maj säljs till 50 procent till Castellum.

 

I slutet av årets första kvartal avtalade Heimstaden ävern om att köpa 688 lägenheter av Akelius i Trelleborg, samtidigt som Heimstaden säljer 489 lägenheter i Stockholm till Akelius. Fastigheterna i denna affär byter ägare den 1 juni.

 

– I tider som dessa med många transaktioner är det vår trogna och kompetenta personal som gör att vi lyckas och kommer ut ett steg starkare och bättre rustade för framtiden, framhåller vd Patrik Hall i delårsrapporten för det första kvartalet.

 

Hyresintäkterna ökade under perioden med 52 procent till 187 Mkr (123), en ökning som huvudsakligen hänfördes till förvärvet av Henry Ståhl Fastigheter. På grund av en projektvakans i Landskrona minskade uthyrningsgraden för bostäder något, från 99,5 procent till 99,1 procent. Driftnettot steg till 83 Mkr (54) och överskottsgraden låg på 44,2 procent (43,7), medan förvaltningsresultatet ökade till 36 Mkr (7).

 

I resultatet efter skatt, som steg till 174 Mkr (-23), ingick orealiserade värdeökningar för fastigheter med 207 Mkr (34) och för derivat med -29 Mkr (-15).

 

Vid kvartalsskiftet bedömdes marknadsvärdet på Heimstadens portfölj, exklusive fastigheter som helt eller delvis ska säljas till Castellum, vara 8,6 Mdr kr (10,4 vid årsskiftet). Skulderna hänförliga till denna portfölj uppgick till 5.503 Mkr (6.426), varav 1.000 Mkr (0) varr obligationer och 1.669 Mkr (1.497) var realkreditobligationer. Den genomsnittliga räntan sjönk till 2,3 procent (3,1)

 

Det egna kapitalet ökade till 3.654 Mkr (3.480), motsvarande en soliditet om 31,0 procent (30,8).

fredag, 01 maj 2015 16:25

Citycon: Stabilt första kvartal

alt

Marcel Kokkeel, CEO Citycon.

 

Under första kvartalet minskade Citycon omsättningen till 60,1 MEUR (61,3) främst till följd av avyttringar och en svagare svenska krona, vilket påverkade hyresintäkter, vilka sjönk till 39,8 MEUR (40,1).

 

Hyresintäkter ökade i jämförbart bestånd med 0,8 MEUR, eller med 2,4 procent, exklusive effekterna av den svagare svenska kronan. Tillväxten drevs särskilt av det svenska affärsområdet.

 

Resultatet, EPRA, ökade med 5,6 MEUR, eller med 26,0 procent, främst till följd av väsentligt lägre finansieringskostnader. Resultatet per aktie (EPRA, före utspädning) uppgick till 0,046  euro. (0,049).       

 

Minskningen orsakades främst av ett lägre vinstresultat tillsammans med ett större genomsnittligt antal aktier efter aktieemissionerna i juni-juli 2014. Men finansieringskostnader minskade med 4,5 MEUR eller med 32,9 procent främst på grund av en mindre skuld, en svagare svensk krona och en lägre genomsnittlig ränta.

 

I en kommentar till bokslutet säger CEO, Marcel Kokkeel:
    – Citycon har haft ett stabilt första kvartal eftersom hyresintäkterna växte med 2,4 procent i ett bestånd med fortsatt låg vakans. Den svenska portföljen uppvisade en stark utveckling, medan detaljhandelsmarknaden i Finland har fortsatt en del utmatningar. Den kortsiktiga effekten av pågående utveckling och avyttring av tillgångar utanför kärnverksamheten, påverkade den finska omsättningen. Efter förra årets omfattande refinansiering är Citycons genomsnittliga finansieringskostnad på en historiskt låg nivå. Under det första kvartalet kunde vi leverera en vinst per aktie nära fjolårets nivå, vilket vi anser vara ett bra resultat med tanke på att vi nu har en betydligt starkare balans och ett större antal aktier. För 2015 förväntar vi oss att marknadsförutsättningarna förblir utmanande i Finland, men med en stark portfölj har Citycon fortsatt fokus på effektivitetsvinster och vi bedömer att vinsten för 2015 blir i nivå med 2014.

alt

Värmdö Bygg får nytt Bonum-uppdrag av Riksbyggen.


I förra veckan byggstartade Serneke-bolaget Värmdö Bygg projektet Bonum Brf Ängshöjden i Viksjö, Järfälla. Projektet genomförs på uppdrag av Riksbyggen och projektsumman är 40 Mkr. Projektet omfattar 29 seniorlägenheter på 2-4 rum och kök och färdigställandet sker våren 2016. Lägenheterna blir ljusa och luftiga och utformade för att förenkla vardagen. Bostäderna ligger i närhet till både service och kommunikationer med stora möjligheter till ett rikt socialt liv.

 

Bonum är Riksbyggens varumärke och organisation för seniorboende, där ledorden stavas trygghet, bekvämlighet och trivsel.

 

Värmdö Bygg har sedan tidigare byggt Bonum Brf Blå Blom i Gustavsberg och har nu fått förtroendet av Riksbyggen att återigen uppföra ett Bonum-boende, denna gång i Viksjö centrum.

 

– Kollegor på Riksbyggen har varit nöjda med tidigare projekt som utförts i samarbete med Värmdö Bygg, säger Lena Svensson på Riksbyggen.

onsdag, 29 april 2015 19:51

Deka säljer för 340 Mkr i Solna

alt

DHL:s kontor vid Bergshamraleden i Solna. Fotograf: Åke Gunnarsson

 

Deka Immobilien GmbH har sålt en kontorsfastighet i Bergshamra, Solna, till Schorder Real Estate Investment Management för 340 Mkr (cirka 37 MEUR). Leimdörfer har varit säljarens rådgivare i affären.

 

Den L-formade kontorsbyggnaden har cirka 12.000 kvm uthyrningsbar yta och mer än 400 parkeringsplatser i ett underjordiskt garage. Fastigheten används av fem hyresgäster, där den största är DHL Nordic AB (helägt av Deutsche Post AG). Deka köpte fastigheten nybyggd år 2004.

alt

Lennart Karlsson, vd HEBA.

 

HEBA Fastighets AB medverkar i ett samarbete med Fortum, Ericsson, ABB och Electrolux rörande utveckling av smarta elnät i Norra Djurgårdsstaden. Avsikten är att samarbetet ska leda till energieffektiva och energiaktiva fastigheter i ett framtida elnät med Norra Djurgårdsstaden som testområde. HEBA bygger två bostadshus med sammantaget 72 lägenheter i området, hus som ska färdigställas i höst.

 

Samarbetet kallat ”Utvecklingsprojekt Aktiva Hus” omfattar bland annat smarta vitvaror som utnyttjar el-nätet när det är som fördelaktigast för hyresgästens ekonomi eller när det är som mest miljövänligt. Hyresgästerna ska själva kunna välja alternativ och följa sin el-förbrukning i kronor och kWh genom en läsplatta i respektive lägenhet.

 

HEBA kommer även att producera egen elenergi på fastigheten genom solceller på taken. Denna el ska täcka en del av elbehovet för hissar, fläktar och allmänbelysning.

 

Aktiva Hus omfattar total 150 energismarta lägenheter fördelat på tre byggherrar. Efter två år sker en utvärdering avseende de tekniska lösningarnas funktion och hur hyresgästerna upplever tekniken.

 

– Vår verksamhet har miljöfokus för att minska vår egen och våra hyresgästers miljöpåverkan. Aktiva Hus är ett bra exempel på det arbetet och genom samarbetet får vi erfarenheter som vi kan använda i vårt fortsatta bostadsbyggande, säger Lennart Karlsson, vd för HEBA.

alt

Stockholmshem köper en fastighet under ombyggnad i Älvsjö. Bild: Varg Arkitekter

 

Stockholmshem köpt en fastighet under ombyggnad i Älvsjö och kommer att ha 279 studentlägenheter inflyttningsklara i slutet av 2016. Projektet är utvecklat av Wästbygg och ombyggnationen av fastigheten har varit igång sedan hösten 2014. Inflyttning sker i höst.

 

– Många studenter väljer bort Stockholm som bostadsort på grund av underskottet av studentbostäder. Stockholmshems förvärv av fastigheten i Älvsjö är ett paradexempel på att Stockholmshem tar an utmaningen och satsar på bostäder för unga och studenter, säger Kadir Kasirga (S), ordförande i Stockholmshem.

alt

Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan

 

Vasakronan fortsätter att leverera storvinster. Vinsten för första kvartalet 2015 ökade starkt till 2,44 Mdr kr (0,54) före skatt och till 1,93 Mdr (0,42) kr efter skatt.


Orsaken till vinstökningen är framförallt att fastigheternas värde ökade starkt med 2.227 Mkr (521), motsvarande en värdeökning om 2,4 procent. Men även resultatet före värdeförändringar och skatt stärktes till 717 Mkr (684), eftersom driftnettot steg till 1.039 Mkr (1.025).

 

Varför ökar värdet på Vasakronans fastigheter? Svaret är att direktavkastningskravet i beståndet uppgick till 5,23 procent (5,39). Förändringarna i denna värdepåverkan uppgick under första kvartalet med 3,0 procentenheter för avkastningskravet och med  –0,6 procentenheter för investeringar och andra värdepåverkande faktorer.

 

I en kommentar till värdeökningen av fastigheterna säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan:
– Låga räntor i kombination med god efterfrågan på hyresmarknaden gör att mycket kapital söker sig till fastighetssektorn. Den höga kvaliteten i vår fastighetsportfölj och potentialen i vår projektutveckling ger goda förutsättningar för en stark värdeutveckling under 2015, vilket också den kraftiga värdeuppgången under första kvartalet indikerar.

 

Det går även fortsatt bra för Vasakronan då det gäller ökade intäkter. Hyresintäkterna ökade till 1.499 Mkr (1.469). Under perioden gjordes nya uthyrningar om 101 Mkr (94), vilket medförde att uthyrningsgraden steg till 92,2 procent (91,1), varav 1,4 procentenheter (2,0) utgjorde vakanser i pågående projekt och 0,7 procentenheter var vakanser i tomställda fastigheter.

 

I balansen steg fastighetsvärdet till 94.594 Mkr (91.090) samtidigt som de långfristiga skulderna sjönk till 33.628 Mkr (34.188).

 

Bolagets uppskjutna skatteskuld ökade till 9.050 Mkr (7.978).

 

De räntebärande kortfristiga skulderna steg under perioden till 15.770 Mkr (13.382), vilket slutligen medförde att de egna kapitalet stärktes till 37.022 Mkr (36.779). Det innebar i sin tur att soliditeten sänktes till 36 procent (38) med en räntetäckningsgrad som steg till 3,4 gånger (3,1).

 

Trots de ökade skulderna förbättrades räntenettot till –301 Mkr (–320) på grund av att den genomsnittliga låneräntan sjönk till 2,2 procent (2,8).

 

Vasakronans hyresmarknader är fortsatt positiva i Stockholm, Göteborg och Uppsala, medan de är oförändrade i Malmö.

 

Dessa marknadsutsikter talar tillsammans med fortsatt låga räntor för att värdet på Vasakronans fastigheter kommer att fortsätta att stiga under helåret 2015. SF