16 april 2024

Redaktionen

torsdag, 23 april 2015 18:34

Ökade värden i Kungsleden

alt

Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.

 

Kungsleden redovisar en höjd vinst efter skatt för årets första kvartal till 296 Mkr (68), vilket motsvarade 1,63 kr (0,34) per aktie. Till ökningen bidrog främst orealiserade värdeökningar på fastigheter med 243 Mkr (41) och en mindre orealiserad värdeförändring för finansiella instrument om -45 Mkr (-124).

 

Hyresintäkten minskade med 7 procent till 525 Mkr (567) och driftnettot sjönk till 333 Mkr (366), medan förvaltningsresultatet förbättrades med 4 procent till 175 Mkr (168), motsvarande 0,96 kronor (1,43) per aktie.

 

Under och direkt efter kvartalet har Kungsleden förvärvat för 1,3 Mdr kr och expanderat tre av bolagets kluster – Kista Science City, Västerås City och Högsbo i Göteborg. Samtidigt har icke-strategiska fastigheter sålts för 552 Mkr. Därmed går bolaget från att äga fastigheter i 141 kommuner till 71 kommuner.

 

Vidare kom bolaget efter över två års förhandlingar överens med sin största kund och hyresgäst ABB om att ersätta ett Master lease-avtal med 17 marknadsmässiga hyresavtal. Dessa ger både Kungsleden och ABB en ökad trygghet och flexibilitet.

 

Efter förvärv om 1.799 Mkr (-) och investeringar om 54 Mkr (32) värderades Kungsledens fastighetsportfölj till 21,7 Mdr kr (19,6 vid årsskiftet). Inklusive de nytillträdda Kista-fastigheterna uppgår avkastningskravet i genomsnitt till 7,2 procent per 31 mars (7,3).

 

De räntebärande skulderna minskade till 11.111 Mkr (11.675) och finansierades till en snittränta om 2,5 procent. Det egna kapitalet ökade till 9.398 Mkr (9.102), motsvarande en soliditet om 41,8 procent (39,5).

 

– Nu fortsätter vårt arbete med att expandera fastighetsportföljen genom förvärv och med investeringar i om- och tillbyggnader i befintliga fastigheter. Med en soliditet på drygt 40 procent och god tillgång till finansiering har vi utmärkt kapacitet att fortsätta växa, säger vd Biljana Pehrsson.

 

Som ett komplement till detta söker Kungsledens styrelse vid årets bolagsstämma mandat att utge preferensaktier. En preferensaktieemission kan bli aktuellt om Kungsleden behöver finansiera ett större förvärv, och om preferensaktier då är det mest gynnsamma finansieringsalternativet. LE

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Även fjärde kvartalet 2014 fortsatte Stockholms näringsliv att utvecklas positivt. Lönesumman steg, arbetslösheten sjönk, antalet lediga jobb ökade och det startades fler företag i både Stockholms län och stad. Det visar Stockholmskonjunkturens fjärde och sista rapport för 2014.

 

– Det är mycket glädjande att sista kvartalet 2014 också visade fina siffror för Stockholm och att hela året därmed blev ett tillväxtår. Stockholm står starkt, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Stockholmskonjunkturen visade även att bostadsbyggandet fortsatte att öka under kvartalet. Under perioden byggstartades 4.176 lägenheter, varav 1.459 i staden. Totalt påbörjades 13.200 lägenheter i länet under året, varav 4.100 i staden.

 

Av rapporten framgår även att det gjordes 2,7 miljoner kommersiella övernattningar i länet, varav 1,9 miljoner i Stockholms stad. Detta motsvarade en ökning med 8,4 procent i länet och 6,5 procent i staden jämfört med motsvarande kvartal 2013.

alt

Magnolia köper en del av SigtunaHems nya bostäder i Valsta, Märsta.


SigtunaHem har tecknat avtal med Magnolia Bostad om försäljning av två fastigheter i Märsta. Det gäller dels 42 av de 210 lägenheterna som just nu uppförs i Valsta centrum, dels mark i Norrbacka vid Märsta pendeltågsstation motsvarande cirka 180 byggrätter.

 

Affären i Valsta består av en del av fastigheten Valsta 3:29. Byggnaden består av 42 lägenheter med en sammanlagd boarea om cirka 2.000 kvm. Byggnation pågår och planeras vara slutförd i september. Magnolia ska sälja lägenheterna som bostadsrätter.

 

I uppgörelsen ingår också SigtunaHems andel i fastigheterna Norrbacka 1:32-1:36 som i dag består av parkeringsytor. Här ska Magnolia inleda en detaljplaneprocess i syfte att utveckla moderna, yteffektiva och attraktiva bostäder.

 

– Mot bakgrund av ambitionen att bygga levande stadsdelar med blandade upplåtelseformer är vi mycket nöjda med att få in ytterligare en aktiv aktör som vill upplåta delar av beståndet i Valsta centrum med bostadsrätt, säger Bertil Hallbäck, tf vd för SigtunaHem.

alt

Nya Helsingborgs lasarett ska stå helt klart år 2022 till en kostnad om 4,5 Mdr kr.

 

BSK Arkitekter ansvarar tillsammans med Fojab arkitekter för den stora omvandlingen av Helsingborgs lasaretts huvudbyggnad. Uppdraget är ett resultat av de bägge företagens överenskommelse om samverkan på vårdbyggnadsmarknaden i södra Sverige.

 

– Det är ett stort ansvar och väldigt inspirerande att bygga om en så viktig och välkänd byggnad i Helsingborg. Ombyggnad med verksamhet i drift är något av det mest komplexa man kan ta sig an, säger Anna Hjort, uppdragsansvarig arkitekt på Fojab.

 

Det är mångmiljardbelopp som nu satsas på förnyelse av vårdbyggnaderna i regionen. Under det närmaste tio åren kommer bara Helsingborgs Lasarett att genomgå en total ombyggnad till ett beräknat värde av 4,5 Mdr kr. Även sjukhusen i Lund och Malmö står inför omfattande ombyggnadsprocesser. Regionservice är uppdragsgivare.

 

BSK och Fojab arbetar nu med projektering för Helsingborgs lasaretts östra flygel. Det är första steget i en stor omvandling av hela huvudblocket av lasarettet med sin karakteristiska kryssform. Förutom de interna funktionerna kommer även fasaderna att göras om. Arbete med ytterligare flyglar planeras, och även lågdelar ska byggas om för operation, bilddiagnostik och öppenmottagningar.

 

– Vårt framgångskoncept är att vi tillsammans har en lång erfarenhet av stora, komplexa projekt, i kombination med att vi vet hur man bygger väl fungerande arbetsplatser och skapar läkande miljöer. Det är anledningen till att Region Skåne ger oss förtroendet att utveckla framtidens vård, säger Anna Bergström, vice vd på BSK Arkitekter.

 

         
onsdag, 22 april 2015 15:34

Elof Hansson förädlar i Göteborg

alt

Hyresgästföreningens nya lokaler färdigställs i en del av Elof Hanssons tidigare kontor på Första Långgatan i Göteborg.



alt

Lennart Hedström, vd för Elof Hansson Fastigheter och regionchef Anna Lönn Lundbäck.


Elof Hansson Fastigheter och Hyresgästföreningen tecknat hyresavtal om ett Hyresgästernas Hus i Göteborg. Överenskommelsen blir samtidigt ett viktigt steg i Första Långgatans förvandling till en pulsåder i en stadsdel med en mix av bostäder, kontor, handel och evenemang.
    

Hyresgästföreningens nya lokaler, som för övrigt färdigställs i en del av Elof Hanssons tidigare kontor, kommer bland annat att innehålla en stor publik del med kafé och en scen med åhörarplatser för upp till 150 personer.

 

– Vi vill göra skillnad för människor och betyda mer för fler och det gör vi genom det goda mötet och samtalet. Därför ska Hyresgästernas hus vara mycket mer än ett bra och attraktivt kontor för regionens anställda, säger regionchef Anna Lönn Lundbäck.

 

Hon fortsätter:
– Visionen är att det ska vara en öppen välkomnande mötesplats där Hyresgästföreningens medlemmar, förtroendevalda och anställda möts, interagerar och samverkar internt och med externa aktörer och intressenter som till exempel politiker och fastighetsägare. Det ska vara en naturlig samlingspunkt för alla som vill prata bostadspolitik, stadsplanering, trygghet och andra bostadsrelaterade frågor.

 

Som en av aktörerna och intressenterna i utvecklingen av hela området Norra Masthugget har Elof Hansson Fastigheter ett stort intresse av att Första Långgatan utvecklas. Strävan är att det lokala livet och innerstadens puls skall kunna mötas nära vattnet. I området – nära Linné, Majorna, Centrum och älven – skapas en blandning av bostäder, kontor och handel.

 

– Att tillsammans med Hyresgästföreningen – vår hyresgäst sedan mer än 14 år – få förmånen att skapa ett område som myllrar av liv är en god start för vision för området, säger Lennart Hedström, vd för Elof Hansson Fastigheter.

 

Han fortsätter:
– Första Långgatans förändring är en väsentlig del av vår ambition och vårt intresse för Norra Masthuggsområdet. Vi kommer att medverka till att skapa stråk i området med utrymme för gående, cyklister och övriga trafikslag. Vi vill göra det enkelt att ta sig ner till älven och göra området välbesökt av såväl göteborgare som långväga besökare.

onsdag, 22 april 2015 14:57

Frisell går till Eklandia

alt

                                                                                   

Eklandia Fastighets AB, dotterbolag inom Castellum, har rekryterat Anders Frisell (bilden) från Kungsleden som ny fastighetschef och medlem i Eklandias ledningsgrupp. Frisell är civilingenjör i botten och har en gedigen bakgrund och erfarenhet inom bygg- och fastighetsbranschen. Anders Frisell har tidigare arbetat på bl a Norconsult och nu senast i åtta år på Kungsleden som förvaltare av kommersiella fastigheter i västra Sverige.

 

Eklandias fastighetsbestånd är indelat i två förvaltningsområden, Centrum och Hisingen, som tillsammans ansvarar för utvecklingen av cirka 90 fastigheter med en total area på omkring 580.000 kvm. Anders Frisell, som tillträder sin nya tjänst den 26 maj, blir ny fastighetschef för förvaltningsområde Hisingen.

 

– Vi är mycket nöjda med rekryteringen av Anders som ny fastighetschef för Hisingen. Hans långa och breda erfarenhet inom branschen med särskilt fokus på förvaltning, kundvård, hållbarhetsfrågor och driftoptimering är mycket värdefull i vårt långsiktiga arbete med att fortsätta utveckla Eklandia att bli Göteborgs mest attraktiva fastighetsbolag. Anders har även vana från att integrera fastigheter vid förvärv, vilket passar väl med vår tillväxtstrategi, säger Cecilia Fasth, vd för Eklandia.

tisdag, 21 april 2015 19:18

Stor värdeökning i Atrium Ljungberg

alt

Ingalill Berglund, vd Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg redovisade en kraftigt höjd kvartalsvinst efter skatt till 305,7 Mkr (16,9), vilket motsvarade 2,29 kr/aktie (0,13). Till ökningen bidrog främst orealiserade värdeförändringar för fastigheter med 366,4 Mkr (0), men även ett ökat driftöverskott till följd av färdigställda projekt och fastighetsförvärv. Vidare ingick orealiserade värdeförändringar för derivat med -198,5 Mkr (-190,6) till följd av fallande marknadsräntor. Aktuell skatt för perioden var -3,0 Mkr (-7,9) och uppskjuten skatt -81,9 Mkr (3,7).

 

Nettoomsättningen ökade till 580 Mkr (562), varav hyresintäkter ökade till 515 Mkr (495) och projekt- och entreprenadomsättningen minskade till 65,9 Mkr (67,1).  Uthyrningsgraden uppgick till oförändrat 93 procent, inklusive projektfastigheter.

 

Driftöverskottet från fastighetsförvaltningen ökade till 344,2 Mkr (328,6), vilket motsvarade en överskottsgrad om 67 procent (66). Ökningen i driftöverskottet är i huvudsak hänförlig till färdigställda projekt samt fastighetsförvärv.

 

– Resultatet för det första kvartalet fortsätter att växa i linje med vår prognos. Driftöverskottet ökar med närmare fem procent på en marknad utan inflationstillväxt. Projektportföljen ökar i volym och uppgår till cirka 10 Mdr, men många projekt är i tidigt skede. Min bedömning är att vi kommer kunna starta nya projekt i slutet av 2015 och början av 2016, säger Ingalill Berglund, vd för Atrium Ljungberg.

 

Under perioden investerade Atrium Ljungberg 149 Mkr (185) i egna fastigheter och vid kvartalsskiftet värderades portföljen till 28.678 Mkr (28.163).

 

De räntebärande skulderna ökade med 974 Mkr till 13.301 Mkr, till följd av förvärvet av Stora Katrineberg 16 i Liljeholmen, Stockholm, som tillträddes februari. Skulderna finansierades till en genomsnittlig ränta som uppgick till 3,0 procent (3,2).

 

Det egna kapitalet ökade till 11.901 Mkr (11.590), motsvarande en sänkt soliditet till 39,8 procent (41,3).

 

– Det är i dagsläget en gynnsam marknad för fastighetsbolag och vi är väl positionerade på de marknader där Storstockholm växer. Vår prognos för resultat före värdeförändringar och skatt ligger oförändrat kvar på 920 Mkr, att jämföras med 844 Mkr för 2014, avslutar Ingalill Berglund.

 

På en svag börs föll aktien med cirka 1 procent till 132,60 kr. LE

tisdag, 21 april 2015 19:14

JM föll stort

alt
Johan Skoglund, vd JM.

 

På börsen föll JM stort, ett tag med hela 32 kronor, men raset bromsades sedan med ett fall om cirka 20 kronor och en kursminskning om 6,59 procent till 280,50 kr som senast betalt. Detta efter att kvartalsvinsten sjönk till 261 Mkr (283), viket understeg förväntningarna med cirka 15 procent.

 

Men Johan Skoglund säger i rapporten att efterfrågan för JM:s bostäder är fortsatt god eftersom antalet sålda bostäder under Q1 ökade till 843 (697) samtidigt som antalet produktionsstarter steg till 748 (694). Totalt ökade antalet bostäder i produktion till 6.635 (5.549), varav 430 utgjorde hyresrätter.

 

Även antalet anställda i koncernen ökade till 962 (922) hantverkare och till 1.266 (1.247) tjänstemän.

 

Dock börjar nu den fantastiska rörelsemarginalen för Stockholm naggas något i kanten eftersom den sjönk från 23,7 procent till 17,0 procent. Övriga rörelsemarginaler, JM Bostad Riks och JM Utland pendlar mer normalt mellan 5,2 och 8,1 procent.
    

Orsaken till att rörelsemarginalen minskade i Stockholm är intressant. JM anger att det är att försämrade villkor för projekten beror på högre markkostnader och på minskad eller mer normal omvärdering i avslutade projekt.

 

Intäkterna steg under Q1 till 3.300 Mkr (2.969) med ett resultat som före skatt minskade till 342 Mkr (374), vilket för helåret 2014/2015 innebar en intäktsökning till 14.547 Mkr (14.216).

 

I balansen ökade omsättningstillgångarna till 11.866 Mkr (10.966) med ett eget kapital som steg till 4.726 Mkr (4.629), vilket medförde att soliditeten sjönk till 40 procent (41).
  

JM menar att det strukturellt finns goda förutsättningar för fortsatt bra affärer på marknader med stor befolkningsökning där JM verkar och där antalet disponibla byggrätter steg till respektingivande 29.700 (27.700), varav endast 17.600 redovisas i balansräkningen. SF

tisdag, 21 april 2015 17:28

Anette Sand, ny vd för Familjebostäder

alt

                                                                                               
Anette Sand (bilden) tillträder i oktober som ny vd för Familjebostäder i Stockholm. Hon kommer närmast från rollen som vd för Fastighets AB Förvaltaren i Sundbyberg. Dessförinnan har hon varit vd för Sigtunas kommunala fastighetsbolag AB Sigtunahem, fastighetschef för Ersta diakoni, vd för Wallenstam Stockholm AB, vd för HSB Södertörn BoService AB samt förvaltningschef på Svenska Bostäder.

 

– Jag är glad över att tillsammans med Anette Sand kunna fortsätta arbetet med att stärka allmännyttan som de kommande åren ska bygga många nya bostäder i Stockholm, säger Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd och ordförande i Familjebostäder.

 

– Det känns verkligen som en stor förmån att tillsammans med medarbetare, styrelse och ägare få medverka till Familjebostäders fortsatta utveckling. Förutom en mycket omfattande nyproduktion ska vi också ligga i framkant när det gäller förvaltning och kundvård, säger Anette Sand.

alt
Rymdteknik ska ge Humlegården Fastigheter bättre hållbart byggande. Bild: NASA

 

Rymdföretaget Umbilical Design och Humlegården Fastigheter inleder samarbete för att undersöka hur rymdtekniköverföring kan driva hållbara lösningar och innovation i fastighetsbranschen.

 

Humlegården Fastigheter och rymdföretaget Umbilical Design, som arbetar med att överföra teknik som används i rymden till svensk industri, har inlett ett samarbete. Tillsammans ska de undersöka hur Sverige kan bli bäst i Europa på att driva hållbart byggande, genom att använda teknik utvecklad för rymden.

 

– Hur är rymden kopplad till hållbarhet? En vanlig uppfattning är att dessa två begrepp ligger långt ifrån varandra. En rymdfärja eller en framtida månbas är tvärtom något av det mest hållbara man kan tänka sig; nämligen ett slutet ekosystem! Syre, vatten, mat och andra förbrukningsvaror måste hushållas med och i största möjliga mån kunna återvinnas, säger Cecilia Hertz, vd och grundare av Umbilical Design.

 

– Den ökande urbaniseringen har stora likheter med livet för astronauter i rymdfarkoster och på månbaser. Att hitta nya innovativa lösningar som ger hållbarare byggnader och städer är viktigt. Det går inte längre att gräva där vi står, nya tänkesätt och samarbeten krävs för att driva utvecklingen, därför har vi valt att samarbeta med Umbilical Design, säger Rebecka Yrlid, hållbarhetschef på Humlegården Fastigheter.

 

Rymdtekniköverföring handlar om att hitta teknologier och koncept inom rymdindustrin som kan tillämpas på andra områden, som till exempel inom bygg- och fastighetsbranschen eller för hållbar stadsplanering.