14 maj 2024

Redaktionen

alt
Humlegården rekryterar Anna Kullendorff (t v) som affärsutvecklingschef och utser Maria Lidström (t h) till stads-utvecklingschef.


För att hänga med i ett allt snabbare tempo med ökad digitalisering och förändrade kundbeteenden  tillsätter Humlegården Fastigheter en affärsutvecklingschef med ansvar för bolagets transaktionsverksamhet och utveckling av bolagets kunderbjudande. Till denna tjänst rekryteras Anna Kullendorff. Hon kommer närmast från Profi och  tillträder sin nya tjänst den 1 oktober. Kullendorff kommer även att ingå i Humlegårdens ledningsgrupp.
    

Anna Kullendorff har tidigare även varit director och partner på Newsec och dessförinnan arbetade hon på Akelius Fastigheter med fokus på affärsutveckling Hon har även innehaft flera förtroendeuppdrag inom exempelvis Stockholms stads kommunfullmäktige och som nämndeman i Kammarrätten i Stockholm.
    

Framöver ska Humlegården öka sin fokus tillväxt inom den del av bolaget som arbetar med fastighetsutveckling. Detta arbete leds sedan 2015 av Maria Lidström som även är medlem i Humlegårdens ledningsgrupp. Hon får nu en ny roll som stadsutvecklingschef i vilken hon ska ytterligare utveckla och bredda Humlegårdens arbete med stadsutveckling.
    

– Humlegården har utvecklats starkt de senaste åren och vi ser även en stor potential framåt. Vi har starka tillväxtplaner och vill växa lönsamt, både genom utvecklingsprojekt och förvärv. Genom rekryteringen av Anna Kullendorff som affärsutvecklingschef kan vi utveckla vårt kunderbjudande och även lägga ett större fokus på transaktioner. Maria Lidström nya roll som stadsutvecklingschef ger oss också möjlighet att växla upp arbetet med vår projektportfölj, där vi ser många spännande möjligheter de närmsta åren, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården.

torsdag, 13 september 2018 10:38

Atrium Ljungberg hyr ut 17.000 kvm i Life City

alt
Fastigheten Life City kommer att ha en total uthyrbar area om cirka 27.000 kvm fördelat på sex våningar plus entréplan. Placeringen är unik med närhet till några av Sveriges viktigaste aktörer inom life science; Karolinska Institutet, KTH, Nya Karolinska Solna och Stockholms universitet. Bild: Scheiviller Svensson Arkitektkontor


Atrium Ljungberg har tecknat ett hyresavtal med Academic Work som väljer att samla delar av verksamheten i nya Life City i Hagastaden, Stockholm. Academic Work kommer att hyra drygt 17.000 kvm kontor i fastigheten som beräknas stå färdig under första halvåret 2021. I och med uthyrningen startar Atrium Ljungberg nu projektet Life City, som får en total uthyrbar yta om cirka 27.000 kvm. Den totala investering beräknas bli cirka 1,9 Mdr kr inklusive markförvärv och hyresvärdet cirka 118 Mkr.
    

Academic Work rekryterar och hyr ut studenter och akademiker (”young professionals”) som befinner sig i början av karriären. Bolaget är ett av de största bemannings- och rekryteringsföretagen på tjänstemannasidan i Sverige och verkar inom en mängd branscher, bland annat life science, och har tillsammans med systerkoncernen AWX närmare 1. 000 medarbetare på olika platser i Stockholm.
    

– Vi ser fram emot att flytta in i Life City och samla flera av våra verksamheter under ett och samma tak för vidare expansion. Det geografiska läget känns spännande, där vi ser fram emot att bli en ännu starkare del av life science klustret som växer fram. Atrium Ljungbergs lyhördhet och långsiktiga perspektiv har varit en starkt bidragande del i vårt beslut, säger Johan Skarborg, CEO på Academic Work.
    

Atrium Ljungbergs ambition med Life City är att huset ska bli den självklara mötesplatsen för alla som är verksamma inom life science i Hagastaden.
    

– Vi är väldigt glada över att Academic Work valt Life City för att samla delar av sin verksamhet i Stockholm. Vi ser hela huset som en möjliggörare där ett kunskapsintensivt bolag som Academic Work blir en viktig del i en helhet, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

onsdag, 12 september 2018 16:54

Nya förstärkningar på Newsec

alt
Överst fr v: Arvid Arfwidsson, Linus Odell, Ebba Wikström, Camilla Harvenberg, John Wånsander och Vissilis Galiotos.

 

Newsec Advisory förstärker med sex personer och ytterligare fler är på ingång. Inom värdering och strategisk analys är Arvid Arfwidsson och Linus Odell nya Associates. Inom Capital Markets är Ebba Wikström ny som Associate med inriktning på fastigheter. Vidare är Camilla Harvenberg nu Investment Manager och John Wånsander transaktionsrådgivare i Göteborg.

 

– Det talas mycket om att fastighetsmarknaden skulle ha saktat ner just nu men vi ser fortsatt stor efterfrågan på våra tjänster och har fullt tryck. Vår plan är därför att fortsätta växa och vi söker dessutom ännu flera duktiga medarbetare, säger Max Barclay, chef Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

 

Under 2017 och 2018 har Newsec varit rådgivare inom elva stora transaktioner inom förnybar energi i Sverige, Norge och Finland motsvarande en volym om 1,3 miljarder euro. Ett fortsatt starkt flöde av stora transaktioner gör att teamet ska stärkas upp med ytterligare personer på kort sikt. Först ombord är Vassilis Galiotos. Han har tio års erfarenhet av infrastruktur och projektfinansiering från Skanska Infrastructure Development och ansluter till Newsec som Senior Associate.

onsdag, 12 september 2018 16:51

NREP förstärker inom projektutveckling

alt

                                                                                                                                           

NREP har ytterligare förstärkt bolagets kompetens inom projektutveckling genom att anställa Johan Håkansson med lång erfarenhet inom Skanska av bland annat projektutveckling av bostäder, kommersiell projektutveckling samt uthyrning och förvaltning både i Sverige och Europa.

 

– Johan Håkansson kommer med sina gedigna erfarenheter inom projektutveckling och att driva stora samarbetsprojekt i joint venture struktur, att starkt bidra till NREPs framtida utveckling, kommenterar Andreas Lindelöf (bilden), ansvarig för den svenska projektutvecklingsverksamheten inom NREP.
 

På NREP kommer Johan Håkansson arbeta med och leda flertalet av NREPs utvecklingsprojekt i både tidiga skeden samt i genomförandefasen. Fokus kommer främst ligga på bostäder och stadsutveckling.

onsdag, 12 september 2018 14:27

ByggVesta bygger i Hökarängen och i Bredäng

alt
ByggVesta uppför nu 100 hyresrätter i Hökarängen i fem punkthus. Projektledare: Stefan Jansson. Arkitekter: Backhans & Hahn arkitekter, ZIN Arkitektur

 

alt

I Bredäng Centrum uppför nu ByggVesta 78 hyresrätter. Projektledare: Ehsan Rashidi. Arkitekter & bild: Kirsh+Dereka

 

ByggVesta framstår alltmer som ett kraftigt växande byggföretag. Nyligen invigde ByggVesta Stockholms största nybyggda studentboende med totalt 433 bostäder i Campus Flemingsberg. Nu uppför ByggVesta totalt 178 bostäder, dels i Hökarängen med 100 bostäder, dels i Bredäng med 78 bostäder, båda projekten ska vara inflyttningsklara under nästa år 2019.

 

I Hökarängen, i slänten mellan Saltvägen och tunnelbanan, endast 200 m från Hökarängens tunnelbanestation, har ByggVesta en markanvisning för att uppföra fem punkthus inplacerade mellan träden. Husen har fyra våningar med karaktäristiska tak som innehåller ytterligare två bostadsvåningar. Taken är utformade med nockriktningar som har en skevad riktning i relation till fasadliv och därigenom skapas ett intressant taklandskap. Två av husen har gavlarna mot Saltvägen vilket förstärker dynamiken ytterligare. I souterrängplan finns lägenhetsförråd, cykelparkering samt bilgarage för 32 platser. 

 

De fem punkthusen har fyra våningar samt ytterligare två takvåningar med bostäder. I souterrängplan finns lägenhetsförråd, cykelparkering och garage. Husen följer helt ByggVestas egna koncept med Egenvärmehus med en beräknad energiförbrukning på max 55 kWh/kvm och år. Husen uppförs med prefabricerade stomväggar och ytterväggar. Fasaderna putsas på en putsbärare av homogen isolering vilket ger täta och energieffektiva hus. Fönster av trä med aluminiumklädd utsida. Bostäderna värms med till-luft från ett FTX-system vilket gör radiatorer överflödiga. Värmen kan regleras individuellt med termostat.

 

Den totala uthyrningsbara arean blir cirka 5.600 kvm, fördelat på 100 hyreslägenheter, varav 10 med 1 rok, 35 med 2 rok, 45 rok samt 10 som 4 rok.

 

I Bredäng Centrum, längs med Bredängs Allé, kommer ByggVesta, uppföra 78 nya hyresrättslägenheter. Huset ligger i direkt anslutning till centrum och med fina parkområden till väster. Lägenheterna beräknas stå klara för inflyttning andra kvartalet 2019.

 

Projektet har nära till både kollektivtrafik och service. Med tunnelbanan är det cirka 20 minuter restid från Bredängs tunnelbanestation till Stockholms centralstation. I Bredäng Centrum finns, förutom butiker och restauranger även bibliotek, simhall, gym, idrottshall, skolor, vårdcentral och mycket mer.

onsdag, 12 september 2018 13:43

Tjurens framgång kräver ny vd

alt
Niklas Haglund, till vänster, och Jesper Annerstedt, till höger, på taket av Urban Escape.

 

Med en stark tillväxt och god lönsamhet samtliga år sedan 2010, blir Jesper Annerstedt vd för Tjuren Projektpartner. Han närmast kommer från Midroc Property Development.


Annerstedt kommer spela en väsentlig roll i att förvalta det vi skapat fram till nu, men även expandera verksamheten med fler affärsområden säger Niklas Haglund, avgående vd på Tjuren.

 

– Jag tvekade aldrig när frågan kom. Tjuren har en otrolig prestationskultur i alla led, en team-anda som många i branschen avundas och medarbetare som närmast kan beskrivas som elitseriespelare. Att få vidareutveckla den operativa verksamheten är en otrolig möjlighet och ära, säger Jesper Annerstedt.

 

Förutom att få bolaget att växa har Tjuren ett uppdrag att avsluta. Visionen för Tjuren ska realiseras och man kommer med säkerhet leda flertalet av de största projekten. Men samtidigt som det planeras har man äran att leda AMF:s Urban Escape-satsning i mål.

 

Urban Escape har varit ett långt och otroligt givande projekt för Niklas Haglund och än är det inte slut. Kvarteret med sina 130.000 kvm beräknas vara färdigbyggt och uthyrt till hundra procent från mitten på nästa år.

 

– Sedan 2011 har jag fått vara delaktig i Urban Escape. I rollen som projektchef har jag ansvarat för produktion, förhandlat och varit ombud i alla de stora hyresgästrelationerna och mycket mer. Har man Petter Stordalen, Spotify, EQT och WeWork med flera i kvarteret blir det inte en lugn stund, det vill jag lova. Mest stolt är jag ändå över Stockholm under stjärnorna, ett underbart projekt för staden och något som är till för alla. Jag vill även passa på att tacka Mats Hederos för allt hans stöd och engagemang – han har haft en stenhård övertygelse och varit en aktiv beslutsfattare och stor del av projektet, säger Niklas Haglund.

 

Men med ny vd räknar inte Niklas Haglund med att gå sysslolös.

 

– Nu när Jesper kliver på som vd för kan vi tillsammans ta oss an fler affärsområden. Här kommer Jespers mångfacetterade bakgrund väl till pass och Tjuren kommer kunna bli den mest kompletta rådgivaren inom bygg och fastighet. Dessutom kan jag passionerat etablera sektionerna fastighetsutveckling och transaktionsstöd, säger Niklas Haglund.

 

Tjuren Projektpartner omsatte 74 Mkr år 2017 med en vinst om 14,2 Mkr.

onsdag, 12 september 2018 13:31

Hyrorna upp 7 procent i CBD Stockholm

alt
Cecilia Gunnarsson, analyschef på JLL.

 

Med en årlig hyresökningstakt på sju procent är Stockholms kontorsmarknad fortfarande het. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de centrala delarna ha nått 7.300 kr/kvm och år, en nivå som få europeiska städer kan matcha. Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook.

 

Aktiviteten på den svenska fastighetsmarknaden fortsätter att vara hög. Efter första halvåret 2018 landade transaktionsvolymen på drygt 56 Mdr kr, enligt JLL:s definitioner, vilket är en nedgång med 36 procent jämfört med motsvarande period 2017. Nedgången beror i huvudsak på brist på säljare och en svagare bostadssektor. Första halvårets transaktionsvolym dominerades av kontorssegmentet, som motsvarade 31 procent av den totala volymen. Den höga efterfrågan inom segmentet är fortsatt driven av den starka hyresutvecklingen som har kännetecknat främst Stockholmsmarknaden under en lång tid.

 

Långsiktiga trender som ökad andel aktivitetsbaserade arbetsplatser, fler coworking-aktörer, e-handelns framväxt, digitaliseringens påverkan, m.m. driver också på och förändrar fastighetsmarknaderna.

 

Kontorslokaler fortsätter att vara en bristvara på Stockholmsmarknaden. Vakansgraden i de mest centrala delarna bedöms vara nere på en rekordlåg nivå och hyrorna fortsätter att klättra uppåt. JLL bedömer den genomsnittliga primehyran till 7.300 kr per kvm och år, men känner till topphyror på betydligt högre nivåer. Med en årlig hyresökning på sju procent så fortsätter Stockholm att ligga högt på den europeiska kontorshyresrankningen.

 

– En fortsatt stark Stockholmskonjunktur, hög efterfrågan och lågt utbud talar för en fortsatt aktiv och stabil hyres- och transaktionsmarknad för resten av 2018. I ett längre perspektiv, som utsikterna ser ut just nu, så kan vi nog förvänta något år till med lågräntemiljö och stark konjunktur innan en trolig inbromsning kommer, säger Cecilia Gunnarsson, analyschef på JLL.

onsdag, 12 september 2018 10:09

Strategisk Arkitektur vässar kommunikationen

alt

                                                       
Therese Gröndahl (bilden) har tillträtt som kommunikations- och marknadsstrateg på Strategisk Arkitektur. Rollen är ny på företaget med uppdraget att stärka positionen och bilden av Strategisk Arkitektur som värdeskapande partner gentemot kunder, talanger och intressenter.
    

– Detta är ett viktigt led i vår utvecklingsplan där vi vill ta ett nytt helhetsgrepp om kommunikation och marknadsföring för att förstärka bilden av Strategisk Arkitektur och synliggöra vårt unika erbjudande, säger Maria Börtemark, vd på Strategisk Arkitektur.
    

Therese Gröndahl kommer närmast från en roll som projektledare inom koncernkommunikation på Sweco.

alt
Rebecka Norberg, Head of Capital Markets på Colliers.


Capital Markets på Colliers hade en mycket intensiv vår vilket resulterade i ett positivt resultat, där avdelningen redan efter årets sex första månader överträffade sin årsbudget.


Några av vårens intressanta uppdrag är uppdragen inom samhällsfastigheter. I det ena uppdraget agerade Colliers rådgivare vid ett förvärv av samhällsfastigheter, i det andra initierade Colliers bildandet av bolaget Studentbostäder i Sverige AB som förvärvade en fastighetsportfölj med studentbostäder. Båda uppdragen var utmanande för teamet och krävde nytänkande och kreativitet, vilket föll väldigt väl ut.
    

Colliers Capital Markets-team, som leds av Rebecka Norberg, har två kontor i Stockholm och Göteborg med totalt 11 medarbetare.
    

– Vi har stärkt vår roll som köprådgivare under året och gör främst off-market affärer. Vi kommer fortsätta att fokusera starkt på vår specialexpertis inom industri- och samhällsfastigheter, säger hon.

onsdag, 12 september 2018 10:04

NCC delar upp NCC Building

alt
Henrik Landelius (bilden t v) blir affärsområdeschef för det nya affärsområdet NCC Building Sweden medan Klaus Kaae ska leda Building Nordics i Norge, Finland och Danmark.


NCC största affärsområde NCC Building delas upp två delar, dels Building Sweden med Henrik Landelius som affärsområdeschef, dels Building Nordics med affärsområdeschef Klaus Kaae. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för respektive del att uppnå lönsam tillväxt.
    

– Med två separata affärsområden får vi mer kraft för att driva de förändringar som krävs för att förbättra lönsamheten och uppnå lönsam tillväxt. Utmaningarna skiljer sig åt mellan länderna och fokus behöver vara på olika frågor. I Sverige ska vi förstärka vår lönsamhet och säkra fortsatt lönsam tillväxt medan det i övriga Norden är fokus på att fortsätta redan pågående insatser för att förbättra lönsamheten, särskilt i Norge, säger Tomas Carlsson, koncernchef för NCC.
    

I den nya organisationen, som träder i kraft från och med den 1 oktober, blir Henrik Landelius, idag Sverigechef NCC Building, affärsområdeschef för det nya affärsområdet NCC Building Sweden och medlem i koncernledningen. Sverigeverksamheten stod vid utgången av 2017 för knappt 60 procent av omsättningen i NCC Building eller cirka 14 Mdr kr och har cirka 3.800 anställda.
    

– Jag ser ytterligare utvecklingspotential i vår verksamhet i Sverige och ser fram emot att fortsätta driva det arbetet framöver. Vi är väl positionerade men det är en konkurrensutsatt marknad där vi ständigt måste förbättra våra kunderbjudanden och vår leverans, säger Henrik Landelius.
    

Klaus Kaae, idag affärsområdeschef för NCC Building blir affärsområdeschef för Building Nordics med en omsättning vid utgången av 2017 på cirka 11 Mdr kr och cirka 2.350 anställda.
    

– Vi har redan kommit en bra bit på väg i att vända utvecklingen i Norge och Finland. I Danmark har vi ett antal intressanta bostads- och kontorsprojekt där vi ser stor potential framöver, säger Klaus Kaae.
    

NCC kommer att presentera proforma siffror för de nya affärsområdena Building Sweden och Building Nordics den 16 oktober i samband med att bolaget har en kapitalmarknadsträff och presenterar ett preliminärt resultat för tredje kvartalet.