14 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 12 september 2018 10:01

Balder ökar på Backaplan

alt
Backaplan på Hisingen i Göteborg står inför stora förändringar. Bild: White arkitekter


Som ett led i Balders satsning på Backaplan, ett av Göteborgs stora utvecklingsområden, har Balder förvärvat en fastighet som inrymmer 9.000 kvm lokalyta samt framtida kontorsbyggrätter om 21.000 kvm.
    

– Detta förvärv stärker vår satsning på Backaplan ytterligare. Det känns väldigt bra att vi har en så stark portfölj, med både kommersiell förvaltning och bostadsbyggrätter, mitt i ett av Göteborgs stora utvecklingsområden, säger Erik Selin, vd för Balder.
    

Balder ser nu över tänkbara hyresgäster till lokalerna. Byggstart beräknas ske hösten 2019.

alt

                                                                                                                                           

Nordika förstärker organisationen och har rekryterat Mikaela Dahlin (bilden t v) och Joakim Ericsson (bilden t h). Mikaela Dahlin har anställts som Financial Manager. Hon arbetade tidigare för Offentliga Hus där hon arbetat som Accounting Manager. Hon kommer vara en del av ekonomiavdelningen.

 

Joakim Ericsson var tidigare anställd på Nordea Corporate & Investment Banking där han jobbade som analytiker i teamet Debt Solutions & Loans. Han kommer stärka transaktionsteamet på Nordika.

 

Nordika har genomfört 16 förvärv samt 9 försäljningar sedan starten 2011 till ett transaktionsvärde om drygt 4 Mdr kr.

 

Med nuvarande kapital kan Nordika förvärva för ytterligare cirka 1,5 Mdr kr i fastighetsvärde.

alt
Charlotte Ruben är ansvarig arkitekt på White som ser fram emot att, tillsammans med de brittiska samarbetspartnerna, utforska skandinavisk arkitektur i en London-kontext.

 

alt

Moorfields Eye Hospital i London före ombyggnaden.

 

White är tillsammans med AECOM och Penoyre & Prasad ett av fem team som har gått vidare till nästa steg i den internationella RIBA-tävlingen om att rita nya Moorfields Eye Hospital i London. Tävlingen går ut på att skapa en flexibel och modern sjukhusbyggnad som sammanför sjukvård, forskning och utbildning inom S:t Pancras sjukhusområde. Projektet är gemensamt för UCL Institute of Ophthalmology och Moorfields Eye Hospital och det nya sjukhuset ska öppna 2025-26. Sjukhusprojektet omfattar totalt cirka 45.000 kvm och det uppskattade projektvärdet är i storleksordningen 200-250 MGBP (2,4-2,9 Mdr kr).

 

– Det här markerar ett viktigt och spännande skede i projektet, eftersom vi nu kan börja visualisera hur den här nya innovativa och moderna byggnaden kan se ut. Alla parter var väldigt nöjda med kvaliteten och innovationsgraden från de 35 anbudsgivarna, säger Kieran McDaid, fastighetschef och ansvarig för större projekt på Moorfields Eye Hospital.


Charlotte Ruben
är ansvarig arkitekt på White och ser fram emot att, tillsammans med de brittiska samarbetspartnerna, utforska skandinavisk arkitektur i en London-kontext.

 

– Vi anser att vårdarkitektur bör understödja en läkande, kreativ och inkluderande miljö. När man ritar byggnader för människor med nedsatt syn krävs ett enkelt koncept, där ljusa och taktila material spelar en avgörande roll, säger hon.

 

Samtliga förslag kommer att visas upp i slutet av november och det vinnande förslaget utses i december.

 

Övriga utvalda team är samtliga brittiska: 1. Bennetts Associates med Reiach & Hall, Buro Happold Engineering & Gustafson Porter + Bowman. 2. Hopkins Architects med Arup & Todd Longstaffe-Gowan Ltd. 3. Rogers Stirk Harbour + Partners with Stantec, Arup, Gillespies, Speirs + Major & T Projects. 4. Ryder Architecture Ltd med Hawkins\Brown Architects, Spacehub Design Limited, Hoare Lea LLP, Rider Levett Bucknall UK Ltd & Ramboll UK Ltd.

 

 

 

tisdag, 11 september 2018 12:20

Klövern avtalar med Samsung i Kista

alt
Samsung kommer att hyra drygt 10 procent av ytorna  i Kista Gate.


Klövern har tecknat ett sjuårigt hyresavtal med Samsung avseende cirka 4.750 kvm kontorsyta i fastigheten Kista Gate (Helgafjäll 4+7). Inflyttning beräknas ske i augusti 2019.
    

I Kista Gate har under 2017 och 2018 även tecknats hyresavtal med bland annat Baxter Medical, Climeon, Celgene och Novartis. Av fastighetens totala yta om cirka 41.600 kvm återstår nu cirka 23.000 kvm kontorsytor att hyra ut.
     

– Det är glädjande att Klöverns utveckling av Kista Gate till en toppmodern multi-tenant fastighet attraherar en berikande mix av företag. Vi hoppas kunna teckna ytterligare ett antal hyresavtal i Kista Gate under 2018, säger Rutger Arnhult, vd Klövern.
    

Även i flera av Klöverns övriga fastigheter i Kista visar uthyrningen en positiv utveckling. Det gäller bland annat Time Building (Borgarfjord 4) som har uppgraderats till en toppmodern kontorsfastighet.
    

Dessutom ska Choice Hotels som planerat under årets fjärde kvartal öppna ett nytt hotell på cirka 7.000 kvm i fastigheten Knarrarnäs 4. I den fastigheten kommer Klövern även att öppna ett kontorshotell under det egna varumärket First Office, vilket utökar kedjans totala antal kontorshotell till 63.

tisdag, 11 september 2018 11:08

Peab i uppdrag om 580 Mkr i Uddevalla

alt
Peab får stort uppdrag när Thon Property uppgraderar Torp köpcenter i Uddevalla. Illustration: Hille Mellby


Peab har fått uppdraget att bygga ut Torp köpcenter i Uddevalla med 16.500 kvm samt omfattande ombyggnadsarbeten i det befintliga köpcentret. Beställare är Thon Property AB och kontraktssumman uppgår till 580 Mkr.
    

Torp köpcentrum får ett rejält lyft då befintliga och allmänna ytor ska rustas upp i samband med att butiksytor för omkring 30 nya butiker och restauranger skapas.
    

Peabs uppdrag är en totalentreprenad i partnering med byggstart i oktober 2018 och med beräknat färdigställande till hösten 2020.

tisdag, 11 september 2018 11:06

Skanska investerar 465 Mkr i Prag

alt
Skanska satsar på hållbarhet och arbetsmiljö i toppklass i affärsdistriktet Pankrác i Prag.


Skanska investerar 465 Mkr i en kontorsbyggnad om 16.000 kvm fördelat på nio våningar i affärsdistriktet Pankrác i Prag, Tjeckien.
    

Byggnaden, designad av Richard Meier & Partners, ska certifieras enligt LEED Platinum och WELL. LEED fokuserar på energiförbrukning och hållbara byggmaterial, medan WELL utvärderar hur arbetsmiljön påverkar människor.

 

Bygget startade i början av september och ska slutföras första kvartalet 2020.

tisdag, 11 september 2018 11:04

Newsec säljrådgivare i centrala Göteborg

alt
Newsec förmedlade fastighet ligger på eftertraktade Kjellbergsgatan/Sylvestergatan, ett stenkast från Götaplatsen och Avenyn.


Newsec har varit säljrådgivare vid försäljningen av en fastighet innehållande 45 bostäder och 6 lokaler i Nedre Johanneberg i centrala Göteborg. Både säljare och köpare är privatpersoner.
    

Fastigheten har en total uthyrningsbar area om 2.200 kvm fördelat på 1.900 kvm bostäder och drygt 250 kvm lokaler. Byggnaden utgörs av 45 bostadslägenheter och 6 lokaler.
    

– Vi upplever att det är stort intresse för bostadsfastigheter i centrala Göteborg och att affärer görs på fortsatt höga nivåer, säger Mattias Andersson, chef Newsecs västsvenska transaktionsverksamhet.

alt
Marc Pamin, förvaltare för Aberdeen Standards paneuropeiska bostadsfastighetsfond.

 

Aberdeen Standard Investments paneuropeiska bostadsfastighetsfond har avtalat om att förvärva bostadshus i Paris och i Wien för totalt 120 MEUR, cirka 1,26 Mdr kr.

 

Aberdeens paneuropeiska bostadsfastighetsfond, som lanserades i mars i år med ett fondkapital om 355 MEUR, cirka 3,72 Mdr kr, har köpt ett nytt bostadsprojekt i Suresnes i västra Paris samt bostadsprojektet Franz Joseph i Wien.

 

De två projekten omfattar 260 bostäder samt åtta affärsenheter, om totalt 20.178 kvm, exklusive 278 parkeringsplatser. Projekten kommer att färdigställas under år 2020.

Marc Pamin, förvaltare för Aberdeen Standards paneuropeiska bostadsfastighetsfond, säger i ett pressmeddelande:

– Bostadsfastigheter tenderar att ha lägre volatilitet än andra tillgångsklasser och har därför en potential att leverera attraktiva långsiktiga avkastningar för våra investerare. Dessa två förvärv speglar vår strategi att erbjuda högkvalitativa bostäder på de främsta centrala platserna i Europa och som möter hyresgästernas växande efterfrågan på bostäder. Projektet "Franz Joseph" stärker vår närvaro i Wien, medan projektet Suresnes i Paris är fondens första investering i staden, i ett område med stark uthyrningsmarknad.

måndag, 10 september 2018 15:34

Antilooppi startar utvecklingsbolag

alt
Ruoholahdenkatu 21 i Kamppi om 10.000 kvm, tidigare huvudkontor för Imarinen, är ett av Antoloopis större fastighetsutvecklingsprojekt.

 

alt

Sami Hentilä ska leda Antilooppis projekt.

 

Finska Antilooppi, ägt av Ilmarinen och AMF Pension, bildar ett fastighetsutvecklings- och byggbolag som ska driva bolagets projekt. Chef för verksamheten blir Sami Hentilä, som närmast har arbetet med fastighetsutveckling vid JLL.

 

– Jag ser fram emot att samarbeta med mina nya kollegor och partners. Vi har många intressanta projekt som är pågående eller i pipeline. Jag tror att Antilooppi under de närmaste åren kommer att bli en viktig aktör i fastighetsutvecklingen av kontorslokaler i storstadsområdet, säger Sami Hentilä.

 

Heidi Kerosuo, fastighetsutvecklingschef kom till Antilooppi från SRV under våren 2017, fortsätter i sin roll, och i oktober börjar även Katri Mattila börjar som ny Property Development Manager. Hon kommer närmast från projektledningsbolaget AINS Group. Dessutom har Hannu Hirvensalo, den tidigare fastighetsutvecklingschefen, utsetts till den nya affärsutvecklingschefen. Hirvensalo kommer att ansvara för att utveckla Antilooppis kommersiella koncept och tjänster.

 

– Vi är en långsiktig investerare vars mål är att vara en viktig aktör på kontorsmarknaden i Helsingforsregionen. Det nya teamet kommer att konsolidera vår förmåga att utveckla våra lokaler och kontorslokaler som erbjuder möta våra kunders behov ännu bättre än tidigare, säger Tuomas Sahi, vd för Antilooppi.

måndag, 10 september 2018 13:10

Modejätten River Island bommar igen i City

alt
River Island slår igen sin butik i Gallerian på Hamngatan på grund av dålig lönsamhet. Kvar har River Island två butiker i Stockholm, dels i gamla Pub-huset på Drottninggatan, dels i Mall of Scandinavia i Solna.

 

Sedan år 2014 är den brittiska modejätten River Island etablerad i Stockholm. Först öppnade River Island en butik i Gallerian, om 1.170 kvm, i Stockholm, vilket var den första i Sverige. 

 

Sedan år 2016 har River Island öppnat ytterligare två modebutiker i Stockholm, en i Mall of Scandinavia i Solna och en i gamla Pub-huset på Drottninggatan 

 

Men nu väljer kedjan att stänga butiken i Gallerian på grund av kedjans dåliga lönsamhet. 

 

– På grund av att det internationella detaljhandelslandskapet ständigt utvecklas har vi beslutat att stänga vår butik i Gallerian i linje med utvecklingen för vår flaggskeppsbutik i Stockholm, placerad på Drottninggatan, som öppnade hösten 2016, skriver River Island i en kommentar till Market. 

 

Enligt Market växte förlusten i River Islands tre butiker i Stockholm från 10,6 Mkr till 37,5 Mkr. 

 

– Vi har haft diskussioner över en lång tid utan att nå varandra. Just nu ser vi över de ytorna och hur vi bäst kan använda dem för att göra Gallerian till en ännu attraktivare handelsplats, säger Marta Jarzabek Hulthén, tillförordnad marknads- och kommunikationsansvarig för Stockholm City hos ägaren AMF fastigheter, till Market. 

 

River Island Sweden AB har mottagit ett aktieägartillskott på 23,9 Mkr från River Island Holdings vid årsskiftet 2016. En kontrollbalansräkning upprättades vid halvårsskiftet 2017. 

 

I en kommentar kan sägas att det är problem med dålig lönsamhet för flera brittiska butikskedjor, vilket Fastighetsaktien tidigare har skrivit om. Över 11.000 butiker har slagit igen sedan år 2008 i England.


Se länk:

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=17680:fortsatt-butiksd%C3%B6d-i-england&Itemid=320