13 maj 2024

Redaktionen

måndag, 10 september 2018 13:04

Serafim köper mark i Österåker

alt

Bild från ett av Serafim Fastigheters pågående småhusprojekt i Nacka.


Serafim Fastigheter förvärvar 35.000 kvm råmark strax utanför Åkersberga i Österåkers kommun i nordöstra Stockholm. I området, som ligger i direkt anslutning till Österåkers Golfklubb, planerar Serafim att tillsammans med kommunen utveckla bostäder i blandad bebyggelse med småhus och flerbostadshus.
    

Österåkers Golfklubb genomför en stor omvandling med målet att utvecklas till en av Skandinaviens mest spännande golfanläggningar där fokus även är mer än bara golf. Världsgolfaren Henrik Stenssons bolag ligger bakom designen av klubbens nya banor där den ena banan är under produktion och beräknas stå färdig under det tredje kvartalet 2019.
    

Utöver golfbanor har Österåkers Golfklubb byggt padelbanor samt längdskidspår och framöver kommer även andra aktiviteter som löparspår och mountainbikespår m.m. att adderas till anläggningen.
    

– Bostadsläget i anslutning till golfklubben är unikt. Vi ser framför oss en blandning av småhus och flerbostadshus som riktar sig mot en aktiv och hälsomedveten målgrupp i olika åldrar. Handelsområdet i anslutning till golfklubben samt goda kommunikationsmöjligheter bidrar till den helhet som slutkund söker, säger Rickard Jacobsson, vd Serafim Fastigheter.

måndag, 10 september 2018 12:07

Scandic bygger ut Downtown Camper

alt
Scandic Hotels utökar tillsammans med Stena Fastigheter mötesytorna i signaturhotellet Downtown Camper i Stockholms city.


Stockholmshotellet Downtown Camper by Scandic (tidigare Scandic Sergel Plaza) utökar sina lokaler med ytterligare ett helt våningsplan. Det nya våningsplanet ligger mot Drottninggatan och kommer inrymma flexibla mötes- och eventlokaler för upp till 650 personer och ett café som kommer att vara öppet för allmänheten. Det nya våningsplanet öppnar om ett år, i september 2019.
    

Downtown Camper lanserades för ett år sedan och är Scandics tredje signaturhotell i Stockholm. Hotellet har 494 rum, fem innovativa mötes- och eventytor, restaurang, bar, takbar och wellnessyta med uppvärmd utomhuspool. Gensvaret sedan öppningen har varit stort och efterfrågan på mötes- och eventytorna har överstigit både förväntningarna och kapaciteten. Särskilt stor har efterfrågan på större mötesytor varit, något som hotellet hittills inte kunnat erbjuda.
    

Med det nya våningsplanet utvecklar Scandic och Stena Fastigheter en unik event- och eventyta för upp till 650 personer med ingång både från hotellets entré på Brunkebergstorg och genom en ny ingång på Drottninggatan.
    

– Det är oerhört roligt att nu kunna erbjuda det många av våra kunder har efterfrågat. Vi kommer att kunna ge en helt unik event- och mötesupplevelse för såväl stora som små grupper, med hela Downtown Campers befintliga erbjudande - mitt i centrala Stockholm. Det blir verkligen en ”one-stop-shop” där man kan få det bästa av vad vi har att erbjuda, säger Jacob Dahlberg, hotelldirektör Downtown Camper.

måndag, 10 september 2018 11:18

Skanska bygger för 470 Mkr i Washington, USA

alt
Skanska bygger en forskningsanläggning om 7.700 kvm på WSU Pullman campus i staten Washington i nordvästra USA.


Skanska har tecknat avtal med Washington State University (WSU) för att bygga en byggnad för växtforskning på WSU Pullman campus i Pullman, beläget i den östra delen av staten Washington i nordöstra USA. Kontraktet är värt cirka 470 Mkr, vilket inkluderas i Skanskas amerikanska orderingångarna för tredje kvartalet 2018.
    

I Skanskas uppdrag ingår att uppföra en fyravåningsbyggnad om cirka 7.700 kvm, vilken ska inrymma bland annat laboratorium och kontor för forskare, forskningsassistenter och övrig personal. Projektet ska stå klart 2020.

fredag, 07 september 2018 16:07

Aberdeen köper Grosvenor House i London

alt
Grosvenor House, med 227 rum, i Londons West End på Drury Lane, hyrs av studenter på London School of Economics.

 

En fond för Aberdeen Standard Investments’ Standard Life satsar nu på bostadsmarknaden för studenter i London. Aberdeen har förvärvat studenthuset Grosvenor House, omfattande 4.332 kvm i West End, ett bostadshus som hyrs av London School of Economics.

 

Aberdeen betalar säljaren GH Partnership Limited, 68,8 miljoner pund, cirka 806 Mkr. Studentbostadsfastigheten har totalt 227 sovrum med hyror mellan 189 till 567 pund per vecka, cirka 2.220 kr till 6.634 kr. Grosvenor Hour ligger endast fem minuters promenad från campus London School of Economics.

En talesman för Aberdeen Standard säger till Evening Standard:

– Londons roll som ett globalt utbildningscenter gör studenthemmen till en attraktiv investering som kan ge stark avkastning på medellång och lång sikt, på grund av universitetens kvalitet i huvudstaden och efterfrågan på boende.

 

Bidwells var rådgivare till Aberdeen medan Savills agerade som säljarens rådgivare för GH Partnership Limited.

alt
Centrala Tolga, Hedmark, med älven Bjøra.

 

Skanska ska bygga ett vattenkraftverk i norska Tolga kommun i Hedmark. Kontraktet är värt cirka 582 MNOK, cirka 630 Mkr. Skanskas kund är Eidsiva Vannkraft som på uppdrag av Opplandskraft ansvarar för uppbyggnad och drift av vattenkraftverket. Ordern inkluderas i orderingången för Skanska Norden, tredje kvartalet 2018.

 

Bygget, som inleds i september 2018, ska vara klart under 2021. Då ska vattenkraftverket producera 205 GWh per år och försörja 10.000 hushåll med el. Tolgakraftverket är det tredje vattenkraftverket som Skanska bygger for Eidsiva Vannkraft sedan år 2014.

fredag, 07 september 2018 11:24

Diös vill exploatera entré till Luleå

alt
Diös planerar en förnyelse av kv Biet i Luleå.


Diös ansöker om beslut att påbörja ett detaljplanearbete för exploatering av fastigheten Biet vid Bergnäsbron i centrala Luleå. Området utgör en av stadens entréer där utvecklingen ska bidra till att lyfta Luleås gestaltning och erbjuda kommersiella lokaler och bostäder.
    

Efterfrågan på moderna lokaler och bostäder i centrala Luleå är stor och tanken med exploateringen, för det tilltänkta området, är att skapa ett nytt modernt kvarter som kan bidra till Luleås utveckling.
    

– Den tänkta exploateringen är en naturlig del av vår strategi kring att utveckla de centrala delarna av Luleå. Vi vill bidra till att skapa ett attraktivt kvarter i centrum och på så sätt också till att fler personer kan bo och röra sig i stadskärnan. Nu ser vi fram emot att få påbörja arbetet med detaljplanen, säger Lars-Göran Dahl, chef affärsutveckling, Diös.

fredag, 07 september 2018 11:15

Christer Larsson, landets första riksarkitekt

alt
Christer Larsson och Monica von Schmalensee ska ge regeringens nya politik kring gestaltad livsmiljö en flygande start.


Boverket anställer Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, som Sveriges första riksarkitekt. Hans tjänst sträcker sig till årsskiftet, eller tills dess ordinarie riksarkitekt är på plats. Samtidigt anställer Boverket Monica von Schmalensee, ordförande i Rådet för hållbara städer, för att stötta verksamheten internt och externt under samma period. Både Christer Larsson och Monica von Schmalensee kommer att upprätthålla sina tidigare tjänster och vara anställda på deltid av Boverket.
    

Boverket har fått i uppdrag av regeringen att ansvara för samordningen av arbetet med arkitektur och gestaltad livsmiljö i landet. I samband med detta inrättar Boverket en tjänst som riksarkitekt som får i uppdraget att öka kompetensen, inspirera och driva på utvecklingen för att offentliga och privata aktörer ska höja den arkitektoniska kvaliteten i det som byggs och skapa goda livsmiljöer.
    

– Riksarkitekten är en viktig position för den nya arkitekturpolitiken. Vi vill komma igång med det angelägna arbetet att genomföra Sveriges arkitekturpolitik på Boverket. Rekryteringsprocessen kommer att fortgå, men vi vill ge det den tid som arbetet och tjänsten förtjänar. Därför gör vi nu en tillfällig lösning som omgående kan ge arbetet en inriktning och samtidigt överbrygga tiden för rekrytering, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

fredag, 07 september 2018 10:53

Microsoft flyttar till Urban Escape

alt
Nöjda med att Microsoft flyttar till nya lokaler i AMF Fastigheters Urban Escape är: Niklas Haglund, projektchef Urban Escape, Joacim Damgard, vd Microsoft Sweden, och Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter. Fotograf: Mats Högberg

alt
Totalt omfattar Urban Escape fem fastigheter i vilka fastighetsarean ökar från 95.000 kvm till 130.000 kvm, varav 62.000 kvm kontor, 38.000 kvm handel och restaurang och 29.000 kvm hotell och konferens.


AMF Fastigheter har lyckats attrahera Microsoft, ett av världens mest framgångsrika techföretag, till sitt nya kvarter Urban Escape i Stockholm. I de nya kontorslokalerna om 3.000 kvm på Regeringsgatan/Hamngatan kommer samtliga 600 medarbetare rymmas. Fastigheten kommer när allt står färdig att husera flera välkända företag, bland andra Kindred, EQT, Nordic Tech House, Wework och Netlight.
    

– Vi har haft en mycket lyckosam hyresgästresa under projektet gång, med enormt starka och drivna företag som vill verka och utvecklas inom kvarterets väggar. Att vi nu adderar Microsoft till den framgångsrika listan av företag känns som en självklarhet och det är med stor glädje som vi välkomnar ytterligare en internationell aktör till Urban Escape, säger Niklas Haglund, projektchef för Urban Escape.
    

Visionen för AMF Fastigheter är att skapa stadsrum där människor vill vara och på platsen Urban Escape infrias detta. Hyresgästerna bidrar till samverkan genom samarbeten och synergier inom stadsdelen.
    

– Urban Escape är en öppen och pulserande plats där både företag, besökare och stockholmare vill vara. Vi är väldigt glada att Microsoft väljer att flytta hit, säger Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.
    

Planerad inflyttning för Microsoft sker om ett år, i september 2019.

 

– Det känns otroligt roligt att efter 28 år i samma kontorslokaler är det dags för Microsoft att byta arbetsmiljö. Valet föll på Urban Escape eftersom det passar Microsofts syn på den intelligenta arbetsplatsen där människan, tekniken och miljön är i symbios. Genom åren har vi haft över 100.000 besökare på våra ”öppna visningar” på kontoret och vi hoppas att många även vill besöka vårt nya kontor där vi tar sikte på att skapa Sveriges attraktivaste arbetsplats, säger Joacim Damgard, vd på Microsoft.

fredag, 07 september 2018 09:44

Balder köper hotell i Rotebro

alt
Hotellfastigheten Ritmallen 2, intill pendeltågsstationen i Rotebro, är uthyrd till Part-Time Home på ett 20-årigt kontrakt.

 

Balder förvärvar ett extended stay-hotell i Rotebro till ett underliggande fastighetsvärde om 312 miljoner kronor, före avdrag för latent skatt. Säljare är Saint Invest AB som har haft Cushman & Wakefield och MAQS som rådgivare vid såväl transaktionen som vid omförhandlingen av hyresavtalet.

 

I och med denna affär äger Balder totalt 49 hotellfastigheter, varav två är under uppförande. I Stockholm äger Balder bland annat Berns Hotel i city, Courtyard by Marriot på Kungsholmen och Scandic Hotel nära Glädjens trafikplats i Upplands Väsby.

 

Hotellfastigheten Ritmallen 2, som nu Balder köper, är belägen alldeles intill pendeltågsstationen och är till största del uthyrd till en av de ledande extended stay-aktörerna, Part-Time Home, på ett 20-årigt kontrakt. Hotellet består utav drygt 200 rum medan resterande del av fastigheten består av kontors- och industriverksamhet. Fastighetens totala hyresvärde uppgår till cirka 21 Mkr och den totala uthyrbara arean uppgår till cirka 11.000 kvm.

 

Part-Time Home är en etablerad aktör med stora tillväxtmål på extended stay-marknaden. Konceptet bygger på funktionella lägenheter med möjlighet till självhushåll och närhet till allmänna kommunikationer. Operatören är även verksam i Slagsta Strand med en anläggning om cirka 200 rum.

torsdag, 06 september 2018 17:25

Pangea starkare med flera rekryteringar

alt

                                                                                                                                          

Under de senaste månaderna har Pangea Property Partners rekryterat sex nya medarbetare, fyra i Stockholm och två i Oslo.

 

– Det är ingen hemlighet att det har varit ett turbulent år med stor personalomsättning hos flera av våra konkurrenter, särskilt på den svenska marknaden. Så vi är väldigt glada och stolta över att kunna bygga vidare på vår solida position genom att locka till oss nya begåvade och ambitiösa medarbetare, säger Andreas Birgersson (bilden), ansvarig för verksamheten i Sverige.

 

Han fortsätter:
– Nyanställningarna stärker Pangea inom framförallt två områden. För det första utökar vi vår analyskapacitet, vilket är viktigt för att kunna erbjuda en proaktiv och idébaserad rådgivning med hög servicenivå. Vidare stärker vi vår position inom hotellfastighetssektorn, där vi nyligen har lanserat ett dedikerat hotellteam och en ny hotellrapport som utkommer varje månad.

 

De nyanställda är: Julia Bergqvist, analytiker i Stockholm, tidigare på Nordier. Fredric Gylling, analytiker i Stockholm, tidigare på Kungsgatan Corporate Finance. Christian Sahlström, analytiker i Stockholm, tidigare på Savills. Tobias Årfelt, associate i Stockholm, tidigare på Annordia. Kristian Hoem, analytiker i Oslo, student från Copenhagen Business School och Victoria Tichit, associate i Oslo, tidigare på JLL Hotels & Hospitality.

 

Hittills i år har Pangea exempelvis varit rådgivare åt Starwood vid förvärvet av 32,1 procent av rösterna i Victoria Park samt försäljningen av 51 lager- och logistikfastigheter till Hemfosa för 3,6 Mdr kr, vilket är årets två största fastighetsaffärer i Sverige.