14 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 05 september 2018 11:34

Generationsskifte inom Peab Bostad

alt

                                                                                                                               
Sedan halvårsskiftet har Staffan Lundqvist (bilden t v) tagit över stafettpinnen efter Pehr-Olof ”Pelle” Olofsson (bilden t h) som regionchef för Peab Bostad i Väst. De har arbetat tillsammans under flera år och kommer även framöver att ha ett viktigt utbyte när Olofsson fortsätter som affärschef för Peab Bostad samt som regionchef för Peab Fastighetsutveckling i Väst. Staffan Lundqvist kommer närmast från en tjänst som distriktschef på Peab Bostad och har arbetat inom Peab sedan 18 år.
    

– Jag är nöjd över att både Staffan och Pelle går in i sina nya roller. På så sätt får vi en bra kontinuitet i vår region i Väst och även ta del av Pelles kompetens över hela vår verksamhet i Sverige, säger Peter Svensson, vd Peab Bostad.
    

Både Staffan Lundqvist och Pehr-Olof Olofsson ingår i Peab Bostads ledningsgrupp.

onsdag, 05 september 2018 11:31

Vectura byggstartar i Mönsterås

alt
Illustration av det planerade äldreboendet och förskolan i Mönsterås.


Vectura Fastigheter bidrar till småländska Mönsterås kommuns stora välfärdssatsning genom att utöka platser för både äldreomsorgen och förskolan. Under hösten är det dags för byggstart av det integrerade äldreboendet och förskolan på den välkända Solhemstomten i Mönsterås.

 

Vectura ska driva projektet vidare med Peab som byggpartner med sikte på ett preliminärt tillträde under mars 2020.
    

– Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet och driva Solhemsprojektet vidare tillsammans med Mönsterås kommun. Det nära samarbetet har möjliggjort att vi tillsammans har hittat innovativa lösningar på hur en integrerad samhällsbyggnad kan skapa en brygga över generationsgränserna genom att förena kommunens äldreboende och förskola. Under hösten inleder vi projektets byggstart tillsammans med Peab vilket vi ser framemot, säger Susanne Ekblom, vd på Vectura Fastigheter.
    

Projektet omfattar totalt 4.150 kvm. Äldreboendet kommer bestå av två våningsplan indelat i fyra enheter med totalt 40 lägenheter och gemensam innegård. I byggnaden kommer även ett tillagningskök att byggas och kaféverksamhet planeras. Förskolan är en enplansbyggnad fördelat på fyra avdelningar med plats för totalt 80 barn. Barn och äldre i samma byggnad möjliggör gemensamma måltider och gemensamma utevistelser i trevliga miljöer.

tisdag, 04 september 2018 14:52

YIT/ARE bygger tunnelbanestation i Esbo

alt
Stationen Kaitaa på den västra tunnelbanan i Esbo byggs nu och beräknas vara färdigställd i maj 2022.

 

Ett konsortium, som bildats av YIT, Are och Länsimetro Oy, har tecknat ett avtal om att bygga stationen Kaitaa på den västra tunnelbanan i Esbo, Finland. Kontraktets värde är cirka 47 MEUR, varav YITs andel är cirka 33 MEUR. Kontraktet omfattar bland annat konstruktion för Kaitans tunnelbanestation, en servicetunnel med anslutningstunnlar och ett underjordisk skyddsrum. Byggstart är nu i september 2018 med ett planerat färdigställande i maj 2022. Projektet bokförs i YITs orderstock under tredje kvartalet 2018.

 

Den västra tunnelbanan sträcker sig västerut från Matinkylä till Kivenlahti, Esbo. En järnvägslinje bestående av sju kilometer och fem nya stationer byggs: Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti och Kivenlahti.

 

YIT är den största enskilda konstruktören i West Metro. För fas 1 av West Metro har YIT byggt stationerna Aalto University, Tapiola, Niittykumpu och Matinkylä samt utfört ett utgrävningsarbete för tunnlar och stationer i Ruoholahti, Lauttasaari, Koivusaari, Keilaniemi, Otaniemi, Urheilupuisto, Niittykumpu och Matinkylä.

För fas 2 har YIT gjort utgrävnings- och verkställighetsarbete för tunnelbanestationen Finnoo och bygger för närvarande Soukka tunnelbanestation, som planeras bli färdigställd i februari 2022.

 

– Vår professionella personal, vår erfarenhet av bergkonstruktion och vårt goda samarbete med Are har bidragit till det resultat vi hoppades på i konkurrensutbudet för West Metro, säger Anne Piiparinen, Senior Vice President of Industrial and structural engineering of YIT’s Infrastructure projects segment.

tisdag, 04 september 2018 12:40

Starwood säljer stort till Castellum

alt
Större fastigheter i Castellums affär med Starwood är två kontorsfastigheter i Norrköping. Till vänster syns Bägaren 5 om 5.558 kvm och till höger Bägaren 3 om 4.066 kvm.

 

Starwood säljer fastigheter från SveaReal och Sicius till Castellum som förstärker sitt fastighetsbestånd i Region Mitt med ett flertal fastigheter i attraktiva lägen i Linköping, Norrköping och Västerås.

 

Castellum Region Mitt har förvärvat en kontorsfastighet om cirka 5.000 kvm i centrala Linköping, kv. Dolken 5 på Strandgatan 2/Hamngatan 13. Hyresgäster är bland andra CSN. Castellum har samtidigt förvärvat tre fastigheter – två kontorsfastigheter och ett parkeringshus om totalt cirka 12.500 kvm, i centrala Norrköping, kv. Bägaren 3, 5 och 6 på Luntgatan 28, Luntgatan 30-34 samt Slottsgatan 154. Hyresgäster är bland andra Trafikverket och Ottobock.

 

– Förvärven ligger i linje med vår strategi att växa i Linköping och att kunna bidra och vara en aktiv aktör i Linköpings stadsutveckling, samt att öka vårt bestånd i centrala Norrköping. I och med att ena fastigheten i Norrköping blir tomställd till årsskiftet ser vi möjligheten att utveckla moderna kontor i ett centralt läge som en stor fördel, säger Affärsområdeschef Cecilia S Aldén.

 

Castellum har också förvärvat en kontorsfastighet i centrala Västerås om totalt cirka 3.000 kvm, kv. Klio 10, Övre Kungsgatan 6. Hyresgäster är bland andra Structor Miljöteknik, Praktikertjänst samt Västerås Publicera AB.

 

– Förvärvet ligger i linje med vår strategi, att förstärka vår position inne i centrala Västerås, säger Affärsområdeschef Karl Ternemo.

 

Tillträde till samtliga förvärvade fastigheter sker den 28 september.

 

I juli i år köpte Hemfosa en fastighetsportfölj av Starwood med kontor, lager och logistikfastigheter i 17 städer i Sverige till ett totalt värde om cirka 3,6 Mdr kr. Den förvärvade 51 fastigheterna, om 0,46 miljoner kvm, kommer att ingå i Nyfosa. I affären företrädde Scius Partners säljaren Starwood Capital Group som dess lokala operativa partner. Säljarens rådgivare var även Pangea Property Partners. Pangea var för övrigt rådgivare när Starwood köpte den aktuella portföljen, som ingick i Sveareal, i december 2014.

tisdag, 04 september 2018 12:36

Vi Invest samarbetar med Marriott i Ulriksdal

alt

Fullservicehotellet AC Marriott Hotel Ulriksdal öppnar vid årsskiftet 2019/2020.


Hotell- och fastighetsbolaget Vi Invest har inlett ett långsiktigt samarbete med AC Hotels by Marriott, som är en del av världens största hotellkoncern Marriott International och Starwood Hotels and Resorts Worldwide. AC Marriott Hotel Ulriksdal, blir hotellkedjans första AC hotell i Sverige och beräknas öppna årsskiftet 2019/2020.  
    

AC Marriott Hotel Ulriksdal uppförs vid pendeltågsstationen i Ulriksdal, Solna, med Mall of Scandinavia & Friends Arena på promenadavstånd. Det blir ett fullservicehotell med över 220 rum, sviter, konferenslokaler, lobby, lounge, restaurang, bar, gym och en egen spa- och relaxavdelning med pool samt parkering – allt enligt kedjans koncept och standard (4+).
    

Bygget av hotellet startade för ett år sedan. Byggentreprenör är Constrera och bakom arkitektur står den välrenommerade arkitekten Olle Rex på Rex Arkitektbyrå.
    

– Som hotellaktör i Stockholm är vi mycket glada och stolta över förtroendet från Marriott. Vi ser en stor potential i vårt samarbete för den här typen av hotellkedja. Vi har de resurser som krävs för att skapa ett nytt framgångsrikt hotellkoncept, bygga varumärket och stärka vår position på den svenska marknaden, säger Martin Hosseini, grundare och vd på Vi Invest.
    

Vi Invest, som firar 30-årsjubileum i år, äger ytterligare fyra hotell i Stockholm: Hotel Bentleys Drottninggatan, Vanadis Hotel & Bad, Hotel Karlaplan och Hotel Gamla Stan, som genomgår en total ombyggnation och nyöppnar under hösten, samt Restaurang Rökeriet Fjäderholmarna.

 

Under år 2016 omsatte Vi Invest 108,5 Mkr (94) med en vinst om 1,9 Mkr. Bolagets tillgångar var 158 Mkr (129) och soliditeten var 6,41 procent (6,98).

alt

                                                                                                                                      
Den 24 september tillträder Mattias Svensson (bilden) rollen som Chef hållbar utveckling på Humlegården. Han tillträder den 24 september och ersätter Rebecka Yrlid, som lämnade uppdraget som hållbarhetschef i våras.
    

Mattias Svensson kommer närmast från Coop där han arbetat som hållbarhetsstrateg. Dessförinnan har han även arbetat som hållbarhetskonsult med uppdrag inom både privat och offentlig sektor, som hållbarhetsansvarig på Energikontoret i Mälardalen och som försäljningsingenjör och affärsutvecklare på Borås Energi och Miljö.
    

– Hållbarhet är en viktig värdeskapande aspekt och kraven ökar ständigt, samtidigt som möjligheterna att bidra och skapa engagemang i frågorna är stora. Rollen som Chef hållbar utveckling har utformats med ambitionen att både bredda och fördjupa vårt arbete. Vi är glada över att få välkomna Mattias till Humlegården. Han har en bred kompetens och ett stort engagemang för frågorna, säger Anneli Jansson, vd Humlegården Fastigheter.

alt

                                                                                                                         
AMF Fastigheter tillsätter två nyckelfunktioner för att stå bättre rustad inför den utveckling som branschen står inför, en försäljningschef och en marknadschef. Magnus Carlsson (bilden t v) och Anna Thelander (bilden t h) som båda är verksamma inom bolaget sedan tidigare, tillträder sina respektive nya roller i början av september.  
    

Magnus Carlsson har utsetts till försäljningschef och Anna Thelander till marknadschef för AMF Fastigheter. Rollen som försäljningschef för hela AMF Fastigheters bestånd är nyinrättad och skapades i syfte att fortsätta förädla kundrelationen under hela affärslivscykeln, från en första kundkontakt till en fortlöpande hyresrelation. En samverkan mellan kompetensområdena sälj och marknad ska bidra till en djupare förståelse för kundernas och platsernas behov och utmaningar.
    

Anna Thelander, tidigare interim marknadschef, axlade rollen som marknadschef för AMF Fastigheter från den första september. Hon kommer närmast från färgtillverkaren Tikkurila Sverige, där hon var skandinavisk marknads- och kommunikationschef.
    

– Magnus har en stor del i Urban Escapes framgång, därför är jag oerhört glad att han vill anta utmaningen och det utökade ansvaret för AMF Fastigheters hela bestånd. Anna har en gedigen erfarenhet av marknadsfrågor från detaljhandeln och har på kort tid gjort ett positivt avtryck i organisationen. Hon kommer att fortsätta utmana oss genom att bidra med nya perspektiv, säger Magnus Behrenfeldt, stadsutvecklingschef på AMF Fastigheter.

tisdag, 04 september 2018 11:22

Fabege hyr ut 2.000 kvm i Hammarby Sjöstad

alt
Inflyttning i Fabeges projekt Trikåfabriken 9 i Hammarby Sjöstad sker under nästa år. Illustration: Tengbom


Fabege har tecknat ett grönt hyresavtal med utbildningsföretaget Hyper Island i Trikåfabriken 9 i Hammarby Sjöstad. Lokalen omfattar 2.000 kvm och avtalet löper på sju år med en snitthyra om 3.200 kr/ kvm. Hyper Island tillträder sina nya lokaler den 1 juli 2019.
    

Den svenska exportsuccén Hyper Island, som grundades i Karlskrona för 22 år sedan, har idag kontor i Manchester, London, New York, Sao Paulo, Singapore, Karlskrona och huvudkontoret i Stockholm. Utöver de populära heltidsutbildningarna, erbjuder man förändringsledning till företag och intensivkurser inom digital transformation.
    

– Det är jättekul att ett kreativt, ungt och expansivt bolag väljer att sätta sig i Hammarby Sjöstad. Hyper Island har en publik verksamhet och drar folk vilket bidrar till en levande stadsdel, säger Andreas Malmsäter, uthyrningschef på Fabege.
    

– Vi har väldigt speciella behov av flexibla lokaler eftersom vi är både en skola och ett huvudkontor med många anställda. Vi letade länge efter lokaler som passar oss och föll för Trikåfabriken, säger Johanna Lindquist, Director of Business Operations på Hyper Island.
    

Sedan tidigare har Fabege hyrt ut 7.700 kvm i Trikåfabriken till Naturvårdsverket med planerad inflyttning till våren. Efter uthyrningarna till Naturvårdsverket och Hyper Island återstår cirka 5.000 kvm att hyra ut i fastigheten.

måndag, 03 september 2018 16:43

AMF hyr ut 3.700 kvm i Stockholmverken

alt
The Park öppnar 23.000 kvm i Stockholmsverken under våren 2019.

 

alt

Mikael Ahlström, grundare av The Park.

 

alt

Tove Törneman, projektchef för Stockholmsverken, AMF Fastigheter.

 

En av Stockholms ledande co-workingaktörer expanderar till AMF Fastigheters Stockholmsverken. Under 2019 kommer The Park att öppna totalt 23.000 kvm som en ny kreativ och personlig plats för arbete, erfarenhetsutbyte och umgänge. The Park öppnar i Stockholmsverken, i korsningen mellan Rosenlundsgatan och Magnus Ladulåsgatan vid Stockholms Södra station under våren 2019. The Park hyr tre våningsplan om cirka 3.700 kvadratmeter med café och loungeyta i entréplan som ska bli en inbjudande och personlig mötesplats och aktivitetsyta för medlemmar såväl som de som bor, arbetar och rör sig i området

 

The Park kommer erbjuda flexibla arbetsplatslösningar, evenemang, café och platser för kunskapsdelning och erfarenhetsutbyte.

 

– Även om vi ser nya digitala mönster i hur folk arbetar så ser vi också hur den fysiska platsen blir kittet som för folk samman. Oavsett vilken bransch de verkar inom eller vilken storlek det är på bolaget. Därför passar Stockholmsverken The Park perfekt. Det finns en spännande industriell historia, mitt i ett område som är hem åt många spännande och kreativa företag och som kommer erbjuda ett riktigt bra utbud av mötesplatser, säger Mikael Ahlström, grundare av The Park.
 

– Dessutom är läget strategiskt rätt. Vi sätter oss i ett spännande område samtidigt som vi får en direktlänk till city, Odenplan och våra två andra co-workingplatser, fortsätter Mikael Ahlström.

 

– Vi är jätteglada att få välkomna The Park till Stockholmsverken. De är en startpunkt för många spännande företag och jag är övertygad om att de kommer att bidra till en spännande blandning av människor och bolag, säger Tove Törneman, projektchef för Stockholmsverken, AMF Fastigheter.

 

Bakom The Park står Mikael Ahlström som även är delägare i Hyper Island, digitalbyrån Britny och start-up huben SUP46.

 

– Det känns jättekul att bli en del av AMF Fastigheters nya satsning. De har lång erfarenhet av att utveckla dolda områden till attraktiva platser. Vilket vi senast sett vid Brunkebergstorg och Mood-kvarteret. Redan nu har vi flera spännande diskussioner på gång vilket vi hoppas återkomma till senare, säger Mikael Ahlström.

 

I det klassiska industrikvarteret Stockholmsverken möts det nya och gamla Södermalm. Totalt omdanas 23.000 kvm till moderna lokaler med hög teknisk standard och industriell känsla, varav 20.000 kvm är kontor och 3.000 kvm handel och restaurang.

måndag, 03 september 2018 15:32

Fler takvåningar i ett växande Köpenhamn

alt
Ett kök i Rådmandshuse, en fastighet som den 1 oktober i år får 18 nya taklägenheter på Rådmandsgade, som ligger centralt på Nørrebro i Köpenhamn. Lägenhetsstorlekar är mellan 61-110 kvm.

Köpenhamn växer och varje år mottar kommunen 10-11.000 nya invånare. Samtidigt saknas, enligt danska Construction, cirka 22.000 studentboende på nationell nivå. Behovet av nya bostäder är stort, rapporterar Byens Ejendom.

Användningen av takvåningar har visat sig ge ett lyft åt flera bostadsföreningar i huvudstaden. På Nørrebro renoverar Skoukoncernen för närvarande en fastighet för 18 nya takvåningar. Lägenheterna har just blivit utrustade och de första taklägenheterna förväntas vara inflyttningsklara den 1 oktober 2018.

Lägenheterna har blivit en verklighet efter att byggföretaget Skou köpte 2.900 kvm bostadsyta av Köpenhamns kommunfullmäktige under år 2016. Som en del av i avtalet ska Skou Group också att renovera 10 entréer och ge fastighetens fasad ett uppsving. Och för att sälja de moderna takvåningarna har Skoukoncernen ingått ett partnerskap med danska bostadsföretag Niels Hald Projects försäljning. Mäklare har varit involverad i hela processen från de första ritningarna, och lägenheterna säljs nu till försäljning.


Priserna på lägenheterna börjar från 3,3 miljoner danska kronor, cirka 4,7 Mkr, för en lägenhet om 65 kvm med fransk balkong, vilket är ett lägre pris än motsvarande lägenhet i Stockholm. SF