14 maj 2024

Redaktionen

måndag, 03 september 2018 14:49

Offentliga Hus planerar miljardförvärv

alt
Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator, ett bolag som äger 50 procent av aktierna i Offentliga Hus.

 

Som tidigare aviserats tillträder Fastators intressebolag Offentliga Hus i oktober samhällsfastigheter till ett sammanlagt värde om 700 Mkr. Samtidigt meddelar bolaget att förhandlingar pågår om ytterligare förvärv för drygt 1 Mdr kr. Tillträde förväntas ske innan årets slut.

 

– Offentliga Hus har under året vuxit med mer än en miljard i fastighetsvärden. Med de fastigheter som tillträds i oktober och de ytterligare förväntade förvärven fortsätter de hålla en hög tillväxttakt och har kommit ytterligare en bra bit mot målet om 7 Mdr kr i fastighetsvärden under 2019 samt en börsnotering, säger Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator, ett bolag som äger 50 procent av aktierna i Offentliga Hus.

måndag, 03 september 2018 13:57

Platzer och NCC byggstartar Kineum

alt
Namnet Kineum bygger på grekiskans ”kineo” – att sätta i rörelse – vilket speglar målet med att skapa en byggnad som blir ett forum för nytänkande, kreativitet och möten.  För formgivningen svarar Reflex Arktitekter.


Med detaljplan i laga kraft är byggstarten nära för NCC och Platzer gemensamma projekt Kineum, om totalt cirka 42.000 kvm uthyrningsbar yta i ett attraktivt läge i Gårda intill Ullevimotet i Göteborg. Projektet genomförs i ett bolag som ägs 50/50 av parterna. Platzer kommer förvärva NCC:s andel då projektet, som beräknas få ett fastighetsvärde på drygt 2,3 Mdr, färdigställts under år 2022.
    

Projektet inkluderar en befintlig byggnad samt en nybyggnation av ett nytt landmärke i form av ett 27 våningar högt hus med spännande design, innehållande kontor, hotell med 230 rum, mötesplatser och service.
    

För hotellkonceptet svarar ESS Group, som har tecknat ett 20-årigt hyresavtalsom omfattar cirka 15.000 kvm.
    

– Vår styrka är att utveckla inbjudande och levande miljöer där helheten bidrar till att skapa en hållbar och attraktiv stadsdel i en viktig knutpunkt i Göteborg. Kineum blir ett nytt landmärke och vi ser fram emot att få sätta spaden i backen, säger Katarina Wåhlin-Alm, Sverigechef NCC Property Development.
    

Efter uthyrningen till ESS Group uppgår den aktuella uthyrningsgraden i projektet till drygt 65 procent.
    

– Genom ett gott samarbete med Stadsbyggnadskontoret och övriga intressenter kan vi nu komma igång. Kineum kommer att bli ett nav i Gårda som kommer att sjuda av aktivitet, säger P-G Persson, vd Platzer.

måndag, 03 september 2018 12:22

Dyrt att sparka Erik Karlin, vd för Tobin

alt
Erik Karlin grundade Tobin Properties år 2010. Nu avgår han från bolaget, vilket ledde till att aktiekursen i Tobin Properties steg med 26 procent.

 

Grundarna av Tobin Properties, vd Erik Karlin och transaktionschefen Johan Varlands, fick en budpremie för sina aktieinnehav för att sluta. Bolagets huvudägare Klövern köper de bådas aktieposter om totalt 3,2 miljoner aktier för 17 kronor styck. Det innebär en budpremie om 50 procent jämfört med stängningskursen i fredags om 11,30 kr/aktie. Beslutet var efterlängtat, eftersom Karlin och Varland har lett ett dött bolag det senaste halvåret med en nära nog obefintlig försäljning om 18 bostäder. Beslutet att Karlin och Varland avgår innebar att aktiekursen steg med drygt 26 procent till 14,10 kr som betalt vid middagstid.

 

Aktiekursen för Tobin har varit usel, med en aktie som rasat 52 procent sedan årsskiftet före avskedsbesluten. I februari betalade Klöver 150 Mkr för 42 procent av aktierna i Klövern. Frågan blir nu om Klöver ska försöka avregistrera bolaget från börsen om Klövern lyckas äga 90 procent av aktierna i Tobin Properties.

 

Erik Karlin lämnar posten som vd med omedelbar verkan. Styrelsen inleder processen att rekrytera en ny ordinarie vd för Tobin Properties. Patrik Mellgren har utsetts till tillförordnad vd i Tobin Properties. Patrik Mellgren kommer närmast från Klövern AB, där han arbetar som projektutvecklingschef i Region Stockholm/Mellan. SF

alt
Speed Groups anläggning i Viared har färdigställts på rekordtid.


På endast nio månader har Logicenters uppfört en logistikanläggning om 38.000 kvm i Viared utanför Borås. Anläggningen har byggts för Speed Groups som har tecknat ett tioårigt hyresavtal.
    

– Vi är väldigt nöjda med Logicenters arbetssätt där de nu har färdigställt en logistikfastighet till oss under ett mycket pressat tidsschema. Vi har i dagsläget redan flyttat in tre kunder och verksamheten är i full gång vilket känns fantastiskt spännande. Det hade varit omöjligt att få detta i hamn med den korta tidshorisont vi haft från beslut till färdigställande utan ett mycket fint samarbete mellan näringsliv och Borås Stad, säger Peter Nilsson, CEO, Speed Group.
    

Med endast sex mil till Göteborg är Viared viktigt för Logicenters, som investerat i flertalet fastigheter på området. Nybygget är beläget på Prognosgatan i Västra Viared och har även skyltläge längs med riksväg 40.
    

– Vi har en god relation med Borås Kommun och är väldigt positiva till fler satsningar i Viared. Nu har vi uppfört vår sjätte fastighet i området och vi kommer att fortsätta investera här, säger Matthias Kettelhoit, Commercial Head, Logicenters.

måndag, 03 september 2018 10:52

Skandia tar stjärnkockar till Fabriksparken

alt
Stjärnkockarna Tareq Taylor och Paul Svensson blir de första kommersiella aktörerna i stadsdelen Fabriksparken i Sundbyberg.


Skandia Fastigheter utvecklar den nya stadsdelen Fabriksparken i centrala Sundbyberg. Hittills har fokus legat på områdets bostäder, och nu står det även klart att stjärnkockarna Tareq Taylor och Paul Svensson blir de första kommersiella aktörerna. Nästa år slår de upp portarna till en kombinerad restaurang och lanthandel. Restaurangen ska öppna i september 2019, samtidigt som den första etappen i Fabriksparken om 150 bostäder står färdig för inflyttning.
    

Det blir en restaurang med sittplatser för ett sextiotal gäster och en lanthandel med fräscha lokala råvaror. För Tareq Taylor, som också är delaktig i utformningen av Fabriksparkens bostäder och karaktär, känns det helt rätt att öppna långsiktig verksamhet i området.
  

– Vi väljer att öppna i Fabriksparken eftersom det ligger i ett av Sundbybergs bästa lägen och för att vi tror på området som destination, säger Tareq Taylor.
    

– Vi kommer att servera bra mat gjord på bra råvaror, och alla delar av dem. Vi jobbar båda mycket med att minska svinnet och spillet i matbranschen, och här kommer vi att servera hälsosamma, ekologiska maträtter samt ett noga valt utbud av lokala kvalitetsråvaror, tillägger Paul Svensson.
    

När Fabriksparken står helt klart kommer området att erbjuda 450 bostäder med närhet till Marabouparkens grönska, Sundbybergs centrum och allmänna kommunikationer.
    

– Vi välkomnar två välkända och omtyckta profiler med starka varumärken till Fabriksparken. Tareqs och Pauls verksamhet stämmer mycket väl överens med vår ambition att skapa en levande stadsdel som inspirerar till umgänge med familj, vänner och grannar, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter.

måndag, 03 september 2018 10:26

DHL ökar hos Prologis i Torslanda

alt
DHL Supply Chain har tecknat ett kontrakt på över 9.000 kvm i byggnaden DC4 i Prologis logistikpark i Torslanda, Göteborg.


Prologis har tecknat ett långt hyresavtal med DHL Supply Chain för logistiklokal om drygt 9.000 kvm, vilket innebär att DHL hyr den resterande delen av byggnaden DC4 i Prologis logistikpark i Torslanda i Göteborg. Tillsammans med fastsigheten DC2 i samma område disponerar nu DHL närmare 30.000 kvm i Prologis logistikpark 1 i Torslanda. Den nya lokalen kommer fullt ut att användas för en kund som DHL nyligen tecknade ett långsiktigt avtal med, där verksamheten startar under Q2 2019.
    

‒ Det känns bra att kunna expandera vår närvaro och växa i en så viktig region som Göteborg, både för oss och våra kunder. Prologis har varit en mycket värdefull partner i det här projektet och har visat en fantastisk flexibilitet när det gäller att möta våra behov, säger Anders Mars, Head of Business Development and Account Management på DHL Supply Chain Norden.
    

DHL är en av Prologis största kunder i världen med nästan 1 miljon kvm leasad yta.

 

‒ DHL är en av våra viktigaste kunder och vi uppskattar att de just valt att samarbeta med oss när de vill expandera i göteborgsområdet. Våra logistikparker i Torslanda har en strategisk placering för alla företag som vill vara nära Göteborgs hamn och samtidigt vara väl positionerade för att nå ut i hela Norden, säger Bram Verhoeven, Prologis regional head Northern Europe.
    

Tillgängligheten på lediga lokaler i Göteborgsområdet ligger nu på historiskt låga nivåer. En helt ny byggnad, DC3 I Prologis Logistikpark II, är  under uppförande och kommer att vara färdigställd under första delen av 2019. Den första hyresgästen, Storex, flyttar in i början av året. Intill dessa lokaler byggs samtidigt ytterligare två nya enheter på totalt 14.400 kvm, som ska vara färdigställda under andra kvartalet 2019. Dessa två enheter är tillgängliga för att hyra.

alt
En av White arkitekters visionsbilder för CV-området i Örebro.

 

Planerna på att utveckla industriområdet CV till den nya spännande stadsdelen Centralverkstaden i centrala Örebro är i full gång.

 

– Vi har haft en framgångsrik process med kommunen för att ta fram planprogrammet. Nu kan vi ta nästa steg i att öppna upp Centralverkstaden för alla i Örebro, säger Jennie Kastengren, regionchef på Jernhusen.

 

I höst planeras detaljplanearbetet att börja för den första etappen som omfattar de östra delarna av CV, där bland annat Vagnverkstaden ingår. Målbilden är en stadsdel full av karaktär där flera gamla tegelbyggnader bevaras samtidigt som det blir många nya byggnader och mötesplatser. I Centralverkstaden, som invigdes 1902, finns redan idag flera olika verksamheter inom kontor, gym och industri. Delar av området omfattar även en viktig underhållsdepå för tågtrafiken.

 

– Genom omvandlingen av CV-området binder vi ihop Örebros historia med den växande staden och vi får ett nytt område med en helt egen karaktär med nya gångstråk, mötesplatser och bostäder. I ett område som förr gav framtidshopp och möjligheter åt de industriarbetare som säkrade järnvägens framväxt kommer morgondagens barn och unga tillsammans skapa jobb, kultur och upplevelser, säger Ullis Sandberg (S) kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad.

fredag, 31 augusti 2018 15:15

Index ökade resultatet till 53,2 Mkr

alt
Rickard Haraldsson, vd för Index Invest International.

 

Index Invest International ökade intäkterna för årets andra kvartal med 81 procent till 56,6 Mkr (31,3), medan rörelseresultatet ökade till 53,2 Mkr (20,1) och vinsten efter skatt till 77,3 Mkr (-27,4) motsvarade 774 kr (-274) per aktie efter utspädning. Soliditeten uppgick 59 procent (61).

 

Index svenska projektportfölj omfattade vid kvartalets slut 784 bostäder och tillsammans med systerkoncernen Index Enterprise LLC i Florida, USA, som finansieras av Index Invest International AB, uppgick den totala projektportföljen till cirka 1.800 bostäder. Under sommaren har Index Enterprise LLC sålt två projekt och överskotten har använts till delamortering av en obligation om totalt 374 Mkr som förväntas vara fullt återbetald under året.

 

Index bedömer att koncernens framtidsutsikter är goda. Under projektnamnet Norrtälje Torn uppför Index till exempel 470 bostäder fördelat på fem kvarter. Det i princip slutsålda Brf Soltornet i Norrtälje om 87 lägenheter tillsammans med intressanta projekt i pipeline, borgar för en stark utveckling av den svenska verksamheten.

 

Under sommaren har Index arbetat aktivt med marknadsföring samt försäljning av kvarteret Havstornet i Norrtälje med ett starkt intresse. Den 20 augusti var 54 av 119 lägenheter sålda. Återstående tre kvarter i Norrtälje Hamn består av 264 bostäder. LE

alt
Under september öppnar Eurocommercial C4 Shopping i Kristionstad med total uthyrbar handelsyta om cirka 30.000 kvm.

 

Eurocommercial Properties (ECP) kan lägga ett händelserikt räkenskapsår bakom sig med försäljningar av bland andra köpcentrumen Rue de Rivoli i Paris, Mellby i Laholm och 421 i Göteborg samt förvärv av Belgiens mest kända köpcentrum, Woluwe, och Valbo köpcentrum utanför Gävle – nya tillgångar som ECP ser stor utvecklingspotential i. Samtidigt föreslår bolaget en höjd utdelning med 2,4 procent till 2,15 euro per depositary receipt (10 ordinarie aktier).

 

Hyresintäkterna ökade under året med 5,4 procent medan direktinvesteringsresultatet ökade med 7,1 procent, per depositary receipt, en ökning med 5,8 procent till 2,36 euro. Under året genomförde Eurocommercial 200 nya hyresavtal och den genomsnittliga hyresökningen efter dessa var 11,3 procent.

 

Förmågan att utveckla och växa sin portfölj organiskt är fundamental för Eurocommercial. Under året är bolaget bland annat slutfört större utvecklingsprojekt i Hallarna utanför Halmstad med en 4.000 kvm butik för XXL, och i Kristianstad är utvecklingen av det nya köpcentrumet C4 snart klar för öppning och redan uthyrd till 96 procent.

 

Hyresutveckling för året var bäst i Sverige med 3,8 procent, följt av Italien med 1,5 peocent och Frankrike med 0,2 procent.


Eurocommercial vinst IFRS efter skatt för tolv månader till 30 juni 2018 minskade dock till 72,1 miljoner euro från 260,8 miljoner euro för samma period 2016/17. Detta berodde till stor del på en negativ omvärdering av fastighetsportföljen och på försäljning av fastigheter samt att värdet på derivatinstrumenten minskade till på 7,8 miljoner euro jämfört med 52,5 miljoner euro motsvarande period föregående år.

 

De största fastighetsvärdena hade Eurocommercial i Italien med 1,501.8 miljoner euro, cirka 15.948 Mkr och i Frankrike med 1,255,8 miljoner euro, cirka 13.312 Mkr kr samt i Sverige med 9.072 Mkr, cirka 885.2 miljoner euro. LE/SF

 

fredag, 31 augusti 2018 14:32

Wallenstam byggstartar 336 hyresrätter

alt
llustrationsskiss av Wallenstams nyproduktion Elisedal bestående av 336 hyresrätter. Arkitekt är Voten/CREAM Architects.

 

I fredags startade finansminister Magdalena Andersson tillsammans med Hans Wallenstam nyproduktionen av 336 nya hyresrätter i kvarteret Elisedal i Krokslätt, Göteborg.

 

Kvarteret kommer totalt att omfatta sex hus, varav fem hus ramar in en stor gemensam innergård. En preliminär första inflyttning planeras till 2021.

 

– Vi ser väldigt mycket fram emot att nu kunna bidra till fler hyresrätter i Göteborg, behovet av fler bostäder i våra storstadsregioner är enormt och varje gång vi sätter spaden i marken och kan bidra till fler hem är speciell, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam.

 

De 336 lägenheterna som byggs längs Mölndalsvägen kommer att vara mellan ett till fyra rum och kök och fördelas mellan sex huskroppar med sju till nio våningar. Samtliga lägenheter får balkong, uteplats eller entrébalkong och ett parkeringsgarage kommer att inrymmas under kvarteret.