14 maj 2024

Redaktionen

alt
Perspektiv vid Rosenlundsparken över platsbildning vid trappor mot Tideliusgatan. 

 

alt

Skiss för Stockholmshems cirka 129 hyresrättsbostäder. Vy från norra gatan mot öster. Kv. Ögonmåttet till vänster med Kv. Linjalen i bakgrunden.

alt
Bilden visar JM:s bostäder vid Rosenlundsparken, där det gröna markerar lediga lägenheter, som nu säljs för drygt 133.000 kr/kvm, eller 18 Mkr för 5 r o k om 135 kvm.

 

Bygget av det nya stadskvarteret vid Rosenlundsparken på söder är i full gång. Totalt ska 219 bostäder stå klara år 2019 med nya lokalgator och en förnyad park. De nya kvarteren får bostadshus med entréer och lokaler i gatuplan, vilket bidrar till mer liv och rörelse och ökad känsla av trygghet. 

 

I den västra delen av Rosenlundsparken byggs cirka 219 bostäder i flerbostadshus och en förskola med fem avdelningar.

 

Stockholmshem bygger cirka 129 hyresrättslägenheter och JM bygger cirka 90 bostadsrättslägenheter.

 

Stockholmshem har ännu inte meddelat hyresnivåerna. JM säljer nu bostäderna i Rosenlundsparken höga priser mellan 3,7 Mkr till 18 Mkr för lägenheter mellan 1 och 5 rum och kök, och med avgifter mellan 2.830 och 6.450 kr/mån.

 

Bebyggelsen ska ordnas som ett större stadskvarter och en fristående byggnad i parkens norra del med möjlighet till lokaler i bottenvåningen. Två nya lokalgator anläggs också, Bjällbogatan norr om det nya bostadskvarteret och Tidelius gränd på den södra sidan. 

 

I samband med att bostadskvarteret byggs ska Rosenlundsparken kompletteras och förnyas. Syftet med upprustningen av parken är att öka möjligheten till lek och vidga de öppna gräsytorna. Den befintliga lekplatsen ersätts av en ny där den övre delen anpassas för yngre barn i förskoleklass och den nedre delen riktar sig till äldre barn. Gångvägar till och från lekplatsen är separerade från det starkt trafikerade cykelstråket.

 

Tidplan

1. Byggnation av bostadshusen startade våren 2017. 2. Upprustningen av parken planeras att starta i slutet av 2018. 3. Första inflyttning i JM:s hus beräknas till våren 2019. 4. Första inflyttning i Stockholmshems hus beräknas till hösten 2019.

fredag, 31 augusti 2018 12:07

Luleå centrum får ny identitet

alt
Bild: Snøhetta och Tirsén & Aili som visar på bilden hur det framtida gångstråket genom kvarteret Bävern kommer att se ut. Till höger hotellbyggnaden och till vänster bostadshus med butikslokaler i gatuplan.

 

alt

Jenny Osuldsen från Snøhetta arkitketbyrå, berättar om byggförslaget för pressen. Foto: Galären

 

Luleå kommun har gett Galären, Lerstenen, HSB och Riksbyggen klartecken att gå vidare med sina byggplaner i kvarteret Bävern i centrala Luleå, en av stadens mest attraktiva tomter.

 

Galären och Lerstenen tog i fjol, i samarbete med arkitektbyråerna Snøhetta och Tirsén & Aili, fram ett spännande byggförslag för kvarteret som ska utvecklas när brandstationen flyttar till Porsödalens industriområde.

 

– Grundidén är att ge kvarteret en stark arkitektonisk identitet, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären. Byggplanerna omfattar bostäder, hotell, utbildningslokaler, butiker och platser för möten i och mellan husen.

 

Hotellet med cirka 150 rum kommer att ligga på andra sidan gatan från Kulturens hus. Flera butiker och ungefär 200 bostäder ryms i förslaget. Där finns även ett torg med fontän och en gångbro över Bodenvägen och ut över vattnet i Norra hamn.

alt

                                                                                                                                
Johanna Munck af Rosenschöld (bilden) blir ny vd för Strategisk Arkitektur. Hon kommer närmast från rollen som kontorschef och partner på Tengbom och dessförinnan som arkitekt på Strategisk Arkitektur. Munck af Rosenschöld tillträder som vd 12 november och efterträder nuvarande vd Maria Börtemark, som efter drygt fem år går vidare till annan verksamhet.
    

– Vi är mycket glada över att få välkomna Johanna tillbaka till Strategisk Arkitektur. I Johanna får vi en vd med gedigen förståelse och kunskap för både våra kunders och medarbetares utmaningar. Johanna blir central för vår fortsatta utveckling och position på marknaden. Jag vill även tacka vår avgående vd, Maria Börtemark, som på många sätt har utvecklat verksamheten och bidragit till företagets goda lönsamhet, säger Göran Ekeroth, medgrundare och partner på Strategisk Arkitektur.
    

– Jag känner mig stolt och glad över förtroendet. Jag lockas av företagets filosofi att kombinera kund- och affärsnytta med arkitektens nyckelroll i samhällsplaneringen. Jag ser fram emot att tillsammans med medarbetarna ytterligare stärka affären, arkitekturen och varumärket, säger Johanna Munck af Rosenschöld.
    

Johanna Munck af Rosenschöld är arkitekt SAR/MSA utbildad från KTH i Stockholm, samt i Paris och Helsingfors. År 2008-2009 arbetade hon som arkitekt inom Strategisk Arkitekturs affärsområde Handel. Därefter gick hon över som studiochef till Tengboms inredningsarkitekter. De senaste fem åren har hon haft rollen som kontorschef med ansvar för områdena landskap, stadsbyggnad och inredning på Tengbom i Stockholm.

fredag, 31 augusti 2018 10:12

Arwidsro satsar på samhällsfastigheter

alt
Tobias Kjellin och Magnus Ekman blir affärsområdesansvarig respektive marknadsansvarig för ett nytt affärsområde inom Arwidsro.


Arwidsro startar ett nytt affärsområde för utveckling och förvaltning av samhällsfastigheter. Bolaget rekryterar Tobias Kjellin, tidigare vd på BTH Bygg, som affärsområdesansvarig och Magnus Ekman, projektchef på Index Residence som marknadsansvarig. Arwidsro samhällsfastigheter ska primärt bygga för egen förvaltning med ambitionen att skapa i alla avseende hållbara livsmiljöer.
    

– Arwidsro samhällsfastigheter utvecklar och förvaltar vad vi anser vara samhällets viktigaste byggnader. Vi vill bokstavligen bidra till samhällsbygget med arkitektur av god kvalitet för de som behöver det mest – våra barn, unga, gamla och funktionsnedsatta, säger Peter Zonabend, vd för Arwidsro.
    

Arwidsro samhällsfastigheter ska vara en lärarande organisation som strävar efter att ständigt utveckla sin kunskap och kompentens.
    

– Med Arwidsro samhällsfastigheter vill vi bidra till att bygga samhälle där alla oavsett ålder och förutsättningar får möjlighet att utvecklas och växa till sin fulla potential. Vi tycker att alla har rätt till trivsamma, ändamålsenliga livsmiljöer byggda med omtanke och respekt. Våra fastigheter ska kort sagt vara värdiga ett demokratiskt och humanistiskt samhälle, säger Per Arwidsson, grundare och ägare av Arwidsro.

torsdag, 30 augusti 2018 17:28

Diös fortsätter att utveckla i Falun

alt
Diös utvecklar galleria och torg i centrala Falun.

 

Diös fortsätter att utveckla Bergströms Galleria i Falun. Vid årsskiftet öppnar Kronans Apotek i nya lokaler kring årsskiftet och senare under våren öppnar Bastard Burgers en restaurang i apotekets gamla lokaler. Med fokus på att skapa en attraktiv stadskärna genomför Diös just nu också flera utvecklingsprojekt kring Holmtorget i Falun.

 

– Det känns riktigt bra att få etablera Bastard Burgers i Bergströms Galleria och att erbjuda nya moderna lokaler till Kronans Apotek. Det blir ett bra komplement till övrigt utbud i fastigheten och bidrar till att göra centrum än mer attraktivt, säger Mikael Hedh, affärschef, Diös Dalarna.

torsdag, 30 augusti 2018 17:22

Rikshems vinst minskade till 1,1 Mdr

alt
Sophia Mattsson-Linnala, vd för Rikshem.

 

Rikshem redovisar en minskad halvårsvinst efter skatt till 1.144 Mkr (1.464). I resultatet ingick värdeförändringar i fastigheter om 933 Mkr (977). Hyresintäkterna steg till 1.374 Mkr (1.335), för jämförbara fastigheter var ökningen 4,5 procent (4,1). Driftsöverskottet minskade till 748 Mkr (758), för jämförbara fastigheter en minskning med 0,4 procent, medan förvaltningsresultat sjönk till 480 Mkr (646)

 

– Vi har tecknat flera avtal om förvärv av samhällsfastigheter och hyreshöjningarna för året har börjat komma in. Värdeutvecklingen på fastigheterna är fortsatt god och hyresintäkterna fortsätter att öka. Samtidigt påverkar vintereffekter och högre finansiella kostnader resultatet då vi förlängt kapital- och räntebindningen. Vi fortsätter också vår långsiktiga satsning på förvaltningen, säger Sophia Mattsson-Linnala, vd för Rikshem.

 

Vid halvårsskiftet värdrades Rikshems portfölj till 43,2 Mdr kr (39,6). Totalavkastningen på rullande 12 månader beräknades till 7,6 procent (9,5). LE

torsdag, 30 augusti 2018 14:12

Niam säljer stort till Kielo i Helsingfors

alt
Patrik Andersson, partner på Brunswick Real Estate.

 

Fastighetsbolaget Kielo, som drivs av Brunswick Real Estate, har förvärvat en kontorsportfölj om 53.000 kvm med tre fastigheter i Helsingfors huvudstadsregion (HMA). Portföljen såldes av NIAM.

 

De tre fastigheterna ligger i etablerade kontorsområden runt Helsingfors; Vantaankoski, Herttoniemi och Leppävaara. Alla byggnader är moderna kontor byggda mellan 1991 och 2013. Fastigheterna är nära fullt uthyrd till mer än 40 hyresgäster. Transaktionen är Kielos femte förvärv sedan bolaget bildades av Brunswick Real Estate i oktober 2017.

 

Patrik Andersson, partner på Brunswick Real Estate säger:
– Vi är väldigt glada att meddela genomförandet av Kielos första förvärv i HMA. De förvärvade tillgångarna stärker Kielos portfölj ytterligare attraktivitet. Vår investeringsstrategi fortsätter att fokusera på moderna och högkvalitativa kontor på etablerade platser.

 

Hanna Rauhala, fondchef på Brunswick Real Estate säger:
– Vi har tittat på företagets första verksamhetsår för att genomföra strategin för förvärv och kapitalförvaltning. Vårt mål för det kommande året är att fortsätta tillväxten i bolaget och dess fastighetsportfölj.

 

Fastighetsbolaget Kielo har sedan starten i oktober 2017 genomfört fem investeringar i växande finländska regionalstäder och HMA. Portföljen består för närvarande av 161.400 kvm moderna kontorsbyggnader, med en majoritet av tillgångarna byggda sedan år 2000. Bolaget har en aktiv kapitalförvaltningsstrategi och eventuella äldre byggnader i portföljen kommer gradvis att uppgraderas. Värdet på Kielos fastighetsportfölj ligger nu nära 500 miljoner euro.

alt

                                                                                                                                          

Vidar Stokkeland (bilden tv) har utsetts till ny vd för Skanskas Kommersiella Fastighetsutveckling i Oslo, med tillträde 1 september. Han efterträder Björn Mattsson (bilden t h) som blir ny vd för Skanskas Bostadsutveckling i Centraleuropa.
    

Vidar Stokkeland har en lång erfarenhet inom bygg- och fastighetsbranschen, varav tio år i Skanska Norge där han tidigare har haft en rad olika befattningar. Det senaste året har han arbetat som affärsutvecklingschef i Skanskas kommersiella fastighetsutvecklingsverksamhet i Oslo.
    

– Jag ser fram emot att tillsammans med ett dynamiskt team ta mig an nya affärsmöjligheter för Skanska i Oslo. Vi har en stark ambition om att utveckla många spännande kontorsprojekt och arbetsplatser i Osloområdet de närmaste åren, säger Vidar Stokkeland.

torsdag, 30 augusti 2018 13:53

Pangea lanserar branschledande hotellteam

alt
Bård Bjølgerud, partner och vd för Pangea Property Partners.

 

– Vår kompetens på den nordiska hotellmarknaden är unik och vi breddar nu vårt tjänsteerbjudande i samband med hotelltransaktioner samt rådgivning kring operatörsval, kontraktsförhandlingar, strategi och finansiering. Vi är glada över att kunna presentera den här satsningen som möter ett växande intresse för nordiska hotellfastigheter, både från traditionella hotellinvesterare och nya aktörer, säger Bård Bjølgerud, partner och vd för Pangea Property Partners.

 

Varje månad kommer Pangeas hotellteam att publicera en analysrapport om den nordiska hotellmarknaden. Rapporten innehåller statistik om utbudet av hotell, efterfrågan och kapacitetsutnyttjande, transaktioner, utvecklingen för de noterade hotellbolagen, nyheter från branschen, kommande projekt och siffror för respektive huvudstad, samt flygplatsstatistik.

Rapporten besvarar bland annat följande:

1. Vad är tillväxten på de nordiska hotellmarknaderna hittills i år?

Vilket nordiskt land har den högsta beläggningsgraden?

3. Och vilken huvudstad?

4. Vilka är de största nordiska hotelltransaktionerna i år?

5. Hur ser flygplatsstatistiken och andra nyckelparametrar ut för hotellnäringen?

6. Vilka noterade hotellfastighetsbolag har gått bäst respektive sämst?

 

Pangeas hotellteam består av tre befintliga partners, Bård Bjølgerud, Erik Høvik och Thomas Andersson, samt två nyanställningar, Victoria Tichit och Tobias Årfelt.

 

Victoria Tichit har erfarenhet från hotellfastighetsrådgivning på JLL Hotels & Hospitality i Paris.

 

Tobias Årfelt kommer från hotellrådgivaren Annordia i Stockholm, där han varit ansvarig för en rad hotellprojekt från tidig analys till genomförande.

 

– Pangea är marknadsledande inom nordiska hotellfastighetsaffärer med en marknadsandel över tid på cirka 50 procent. Vårt utökade hotellteam kommer att bistå både nordiska och internationella kunder med grundlig analys, årtionden av erfarenhet, bevisad projektledningsförmåga och ett unikt nätverk, både i regionen och internationellt, säger Bård Bjølgerud.

torsdag, 30 augusti 2018 11:00

AL kan satsa 8 Mdr i Slakthusområdet

alt

Atrium Ljungberg blir en viktig spelare när Slakthusområdet ska omvandlas till en dynamisk del av innerstaden. Bilden visar den framtida Rökerigatan i området. Skiss: Walk the Room


alt
Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg, Karin Wanngård, finansborgarråd, och Ingela Lindh, stadsdirektör.


Atrium Ljungberg (AL) har tecknat en avsiktsförklaring med Stockholms stad om att både förvärva befintliga fastigheter samt att teckna avtal om markanvisningar i Slakthusområdet precis söder om Stockholms city. Går alla planer i lås handlar det om en total investering om cirka 8 Mdr kr under perioden 2019-2030.
    

Slakthusområdet ska under kommande decennium att genomgå en omfattande utveckling. Visionen är att stadsdelen ska bli en dynamisk del av innerstaden och en mötesplats för kontor, boende, mat, kultur och upplevelser.
    

– Vår vision är att Slakthusområdet ska bli Söderorts men även Stockholms självklara mötesplats för kontor, boende, mat, kultur och upplevelser. En ny, dynamisk och attraktiv stadsdel som blir Stockholms motsvarighet till New Yorks Meat Packing District eller Londons Kings Cross. Affären är Atrium Ljungbergs största någonsin och en nyckelsatsning i vår strategi att skapa hållbara och innovativa stadsmiljöer, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.
    

Enligt avsiktsförklaringen ska Atrium Ljungberg köpa befintliga fastigheter vid två tillfällen, där tillträde för cirka 70.000 kvm BTA sker under andra kvartalet 2019 och cirka 30.000 kvm BTA efter att en ny detaljplan vunnit laga kraft, dock senast 31 december 2021. Dessutom säger avsiktsförklaringen att bolaget ska teckna avtal om markanvisningar om cirka 100.000 kvm BTA.
    

Totalt omfattar de planerade förvärven och utvecklingen av markanvisningarna om cirka 200.000 kvm BTA, vilket motsvarar cirka 30 procent av Slakthusområdet. Avsiktsförklaringen omfattar flera av de tidiga etapperna. I kommande etapper planerar staden gå ut till flera byggaktörer. För Atrium Ljungberg blir merparten av de planerade ytorna kontor (cirka 40 procent) och bostäder (cirka 25 procent), medan resterande andel består av kultur, handel/restaurang, hotell, utbildning med mera.
    

Avsiktsförklaringen är villkorad av beslut i styrelsen för S:t Erik Markutveckling AB samt exploaterings- och fastighetsnämnden i Stockholms stad, senast den 1 november. Förvärven kommer att vara villkorade av beslut i kommunfullmäktige i Stockholms stad och beräknas kunna fattas under första kvartalet 2019. Köpeskillingen för förvärven kommer att baseras på fastighetsvärderingar av externa oberoende parter medan priset på markanvisningarna kommer att genomföras till definierade marknadsmässiga nivåer.
    

I överenskommelsen ingår även ett åtagande om att omlokalisera de hyresgäster som behöver nya lokaler för att Slakthusområdets vision ska kunna förverkligas. Utöver Atrium Ljungbergs befintliga fastigheter kan även Larsboda i Farsta vara ett alternativ för omlokalisering.
    

– Vi är mycket glada över att nu kunna ta nästa steg i utvecklingen av Söderstaden. Avsiktsförklaringen innebär att vi inleder ett partnerskap med Atrium Ljungberg för att tillsammans förverkliga visionerna om en ny komplett stadsdel i söderort med attraktiva bostäder och arbetsplatser, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.
    

– I Slakthusområdet finns unika möjligheter att skapa mötesplatser för stockholmarna med en spännande mix av kulturhistoriska byggnader och nya miljöer. Genom att Atrium Ljungberg kommer in tidigt i processen kan bolaget bidra till en positiv utveckling, både nu och i framtiden, tillägger Ingela Lindh, stadsdirektör i Stockholms stad.