28 april 2024

Redaktionen

alt
Per Anders Hedkvist, vd för Signalisten.

 

Fler nya hyreslägenheter byggs i Solna de kommande åren och var fjärde lägenhet förmedlas till unga solnabor. Bostadsstiftelsen Signalisten står bakom ett antal av de planerade byggprojekten. När Solna fortsätter utvecklas med nya bostäder de närmaste åren är många av de planerade lägenheterna hyresrätter. Signalisten har målet att bygga 1.000 nya hyresrätter i Solna till år 2025.

 

De allra flesta, närmare 99 procent, av alla solnabor bor i lägenhet – och 40 procent av de fyrtiotusen bostäder som finns i Solna är hyreslägenheter. Nästan en tredjedel av hyreslägenheterna ägs och förvaltas av Signalisten, som är Solna stads allmännyttiga bostadsstiftelse, och det helägda dotterbolaget Solnabostäder. Ungefär var fjärde lägenhet förmedlas till personer mellan 18 och 27 år. När Solna fortsätter utvecklas med nya bostäder de närmaste åren är många av de planerade lägenheterna hyresrätter.

 

– En stad som Solna som växer och utvecklas hållbart behöver fler hyresrätter, och bostäder som passar för alla faser i livet. När vi nu planerar för cirka 1.000 nya hyresrätter i Solna fram till 2025 bidrar vi till en mer levande och sammanhållen stad, säger Per Anders Hedkvist, vd för Signalisten.

 

Av de planerade lägenheterna byggs 210 nya hyreslägenheter i Råsunda, i kvarteret Bollen, vid Råsunda torg och Stråkvägen. Det nya kvarteret ska bygga vidare på centrala Råsundas karaktär av klassisk stenstad. Samtidigt planeras det för verksamheter i bottenvåningen för att skapa en mer levande och stadslik känsla i området. Byggstart förväntas ske under 2018.

 

Under våren togs det första spadtaget för det nya trygghetsboendet Palsternackan vid Jungfrudansen i Huvudsta – här byggs 77 lägenheter för seniorer.

 

Även i Bergshamra planeras för ett trygghetsboende för seniorer med omkring 60 lägenheter.


Bostadsstiftelsen Signalisten planerar också för ett höghus, med cirka 150-170 nya hyreslägenheter i Bagartorps centrum. Det nya huset, tillsammans med annan planerad bebyggelse i området, ska länka samman stadsdelarna Järvastaden och Nya Ulriksdal, med Bagartorps centrum och pendeltåget.

 

Även i centrala Solna, vid Solnavägen och Frösundaleden, planeras för nya hyresrätter. Här planerar Signalisten mellan 150 och 200 lägenheter, med närhet till den nya tunnelbanestationen på gula linjen.

alt
De nyutvecklade metoderna innebär ett genombrott som tar analysen steget längre och även avslöjar förekomsten av de nya PFAS-kemikalierna som sägs vara nedbrytbara.

 

Två nya analysmetoder för att upptäcka okända PFAS-kemikalier i jorden har utvecklats i ett unikt samarbete mellan NIRAS, Örebro universitet och laboratoriet Eurofins.

 

De två nya analysmetoderna visar att de åtgärder som hittills gjorts för att upptäcka per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) i jorden antagligen inte är tillräckliga. Markområden som hittills bedömts som opåverkade kan mycket väl ha, eller i framtiden få, höga PFAS-halter och därmed få en annan klassning.

 

På senare år har föroreningarna av de onedbrytbara högflourerade ämnena som sprids i både mark och grundvatten blivit mer och mer uppmärksammade av allmänheten. Kemikalierna kan vara cancerframkallande eller påverka reproduktionsförmågan och immunsystemet hos både människor och djur. PFAS-kemikalier är vatten-, fett- och smutsavvisande och används därför i en stor mängd vardagsprodukter såsom kläder, skor, elektronik, stekpannor och brandsläckningsskum.

 

Trots vetskapen om kemikaliernas farliga egenskaper är det endast en variant, perfluoroktansulfonat (PFOS), som förbjudits och ett fåtal som är reglerade. Tillverkarna av kemikalierna utvecklar dock nya varianter som sägs vara nedbrytbara trots att de har samma egenskaper som sina föregångare. Att de är nedbrytbara innebär dock i detta sammanhang att de kan omvandlas till en av de reglerade PFAS-varianterna. Konsumenterna luras alltså in i en falsk tro att problemet är löst och att man använder en bra produkt. I själva verket kan produkten fortfarande vara lika farlig även om det kan ta tid innan kemikalierna omvandlas till någon av de reglerade PFAS-varianterna.

 

Bättre analysresultat med nya metoderna

För att undersöka koncentrationerna av PFAS-föroreningar i marken har man hittills kunnat analysera förekomsten och koncentrationerna av de 20-30 vanligaste och reglerade substanserna. Men att endast analysera ett tjugotal PFAS-kemikalier ger med stor sannolikhet ett ofullständigt resultat av förekomsten av föroreningar i jorden eftersom det enligt OECD används mer än 4730 olika PFAS-kemikalier på marknaden. För att kunna ge ett rättvisande resultat krävs att även förekomsten av de okända PFAS-kemikalierna avslöjas.

 

Många av det tjugotal substanser som hittills kunnat analyseras används dessutom inte längre i de nya produkterna och ett jordprov kan därför ge ett rent resultat vid analysen. De nyutvecklade metoderna innebär ett genombrott som tar analysen steget längre och även avslöjar förekomsten av de nya kemikalierna som sägs vara nedbrytbara.

 

– Att ge falska positiva bedömningar av förorenad mark kan bli ett framtida problem om miljökonsulter antar att en plats som verkar vara fri från PFAS faktiskt inte är det, säger Marko Filipovic, PFAS-specialist.

 

Med hjälp av total oxidizable precursor (TOP-analys) kan de nya PFAS-varianterna omformas till någon av de 20-30 substanserna som går att mäta. Men då en del PFAS-varianter fortfarande kan vara intakta eller resistenta mot TOP-analysen analyseras samma prov parallellt med extraherbar organiskt fluorid-analys (EOF-analys). Denna analys synliggör den totala mängden fluoridjoner som härstammar från organiska ämnen. Dessa ämnen beräknas och avslöjar då den totala PFAS-halten i provet. Genom att använda TOP- och EOF-analyserna kan ett långt mer rättvisande resultat ges även om alla 4730 olika PFAS-kemikalier inte kan upptäckas.

Tillsammans med stor erfarenhet och de innovativa verktyg som vi har utvecklat kan vi ge våra kunder bättre kunskap kring förekomsten av PFAS-varianter. På så sätt kan bättre riskbedömningar göras och därmed ge en starkare grund inför val av saneringsåtgärder.

 

–Alla problem blir mindre när de konfronteras istället för att ignoreras, säger Marko Filipovic och fortsätter: Det är helt i linje med NIRAS kärnvärden – vi lyssnar, vi lär och vi levererar.

 

Analysmetoderna kommer att presenteras på de internationella konferenserna DioXin 26-31 augusti i Krakow, Polen, och Nordrocs 3-5 september i Helsingör, Danmark.

alt
Lena Boberg, vd för ICA Fastigheter.

 

Malmö stads tekniska nämnd beslutade under tisdagen att ge ICA Fastigheter en markreservation om minst 50.000 kvm för logistik- och lagerverksamhet inom del av fastigheten Tullstorp 180:22. Etableringen kan innebära nya arbetstillfällen till Malmö. 

 

– Malmö stad jobbar hårt med att erbjuda en god infrastruktur och etableringsmöjligheter för citylogistik och e-handelslogistik som ger effekt i form av smarta transportlösningar och sysselsättning för många, säger Magnus Alfredsson, enhetschef med ansvar för näringsetablering.

 

Det aktuella området i Tullstorp matchar bolagets önskemål kring läge och tillgänglighet vid Yttre ringvägen samt räckvidd. Nu går vi vidare med att analysera bolagets behov och möjligheter på platsen djupare.

 

– Området kring Sunnanå är en betydelsefull distributionshub i Malmö och markreservationen av fastigheten i Tullstorp är en del av ICA Fastigheters långsiktiga plan att förvärva strategiska platser för framtiden, säger Lena Boberg, vd för ICA Fastigheter.

 

Området Tullstorp ligger i nordöstra delen av Malmö, i direkt anslutning till Yttre ringvägen med närhet till hela storstadsregionen.

 

Enligt gällande översiktsplan för Malmö är Tullstorp avsett som nytt verksamhetsområde. En detaljplan behöver tas fram så att den aktuella marken är byggklar till 2020/2021.

 

– Vi arbetar aktivt med att locka den här typen av verksamhet och märker att Malmö som den snabbast växande storstaden i landet är attraktivt för företag inom exempelvis handeln att etablera sig i. Den här planen kan innebära många betydelsefulla arbetstillfällen för Malmöborna, säger Andreas Schönström, tekniska nämndens ordförande.

 

Markreservationen gäller till och med den 31 december 2019.

tisdag, 28 augusti 2018 10:59

Diös utvecklar vid Stortorget i Gävle

alt
Konvaljen på Stortorget i Gävle får en ansiktslyftning.


Utvecklingsarbetet för Diös fastighet Konvaljen på Stortorget i Gävle är påbörjat. Huset är fullt uthyrt och till hösten flyttar de nya hyresgästerna in. I utvecklingsarbetet, som beräknas vara klart i början av 2019, ingår även en ny rulltrappa och moderna allmänytor från Stortorget till parkeringshuset Konvaljen.
    

Hyresgästerna som bidrar till utvecklingen av huset är ÅF, som utökar sina lokaler och byter huvudentré till Drottninggatan 18, nya tekniska co-workingkontoret DoSpace som blir granne med restaurang Basta som flyttar in på övre plan och Sushi City som tar plats vid entrén från Stortorget, direkt vid rulltrappan.
    

– Vi har skapat en bra mix av kontor och restaurang i den del av huset vi nu utvecklar. Det blir ett bra komplement till övrigt utbud i fastigheten och bidrar till en mer attraktiv stadskärna i Gävle. Arbetet är i full gång och vi ser fram emot att färdigställa för inflyttning i vinter, säger Jennie Nyblom, affärschef, Diös Gävle.

tisdag, 28 augusti 2018 10:44

NCC rekryterar Lithander och Lageson

alt

                                                                                                                          
NCC genomför förändringar i koncernledningen. Susanne Lithander (bilden t v) utses till ny CFO och Ylva Lageson (t h) återvänder till NCC som chef för affärsutveckling och IT och tar plats i koncernledningen.
    

– Jag är glad över att kunna presentera två nyrekryteringar i koncernledningen med lång och gedigen erfarenhet. De kommer att stärka oss i en tid då vi genomför ett viktigt förändringsarbete. De förändringar vi genomför syftar till att hela organisationen ska vara affärsnära och inriktad på att stötta och utveckla våra projekt, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef för NCC.
    

Susanne Lithander är sedan sju år tillbaka CFO på Billerud Korsnäs och har tidigare varit vd för Mercuri Internationall och haft flera roller inom Ericsson. Hon är även ledamot i Serneke, en plats som hon kommer att lämna i samband med att hon tillträder sin tjänst på NCC. Nuvarande CFO Mattias Lundgren kommer att vara kvar i sin roll fram till slutet av oktober för att slutföra rapporteringen av Q3 och därefter lämna företaget.
    

Ylva Lageson, som sedan ett år tillbaka är vd för Nobelhuset AB med uppgift att projektera, äga, förvalta och utveckla Nobel Center i Stockholm, återvända till NCC som chef för affärsutveckling och IT (Head of Operational Development and IT). Denna funktion kommer att stärkas och vara del av koncernledningen för att från en affärsnära utgångspunkt driva förändring och utveckling av affären. I denna funktion ingår också strategi, IT och att driva arbetet med digitalisering.
    

Koncernledningen kommer att bestå av Tomas Carlsson, vd och koncernchef, Susanne Lithander, CFO (tillträder under hösten), Ylva Lageson, Head of Operational Development and IT (från 8/10), Kenneth Nilsson, Head of NCC Infrastructure, Klaus Kaae, Head of NCC Building, Carola Lavén, Head of NCC Property Development, Jyri Salonen, Head of NCC Industry.
    

Följande roller kommer att vara en del av en utökad ledningsgrupp: Harri Savolainen, Head of Purchasing, Marie Reifeldt, Head of HR, Ann-Marie Hedbeck, Head of Legal & Risk (tillförordnad) och Maria Grimberg, Head of Communication (tillförordnad).
    

Utöver CFO Mattias Lundgren kommer även Ann Lindell Saeby (Head of Corporate Relations) och Håkan Broman (General Counsel) att lämna NCCs koncernledning.
    

– Jag vill rikta ett stort tack till Ann, Håkan och Mattias för deras dedikerade insatser under många år i NCC, säger Tomas Carlsson.

måndag, 27 augusti 2018 16:45

Byggstart för t-bana till Barkarbystaden

alt
Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) och kommunstyrelsens ordförande i Järfälla Claes Thunblad (S) tar första spadtaget för utbyggd tunnelbana till Järfälla.

 

Nu har första spadtaget tagits för att bygga ut tunnelbanans Blå linje mellan Akalla och Barkarby via Barkarbystaden. Detta markerar inte bara att arbetet med olika samråd och tillstånd landats och att byggskedet nu tar vid i Järfälla, utan också inledningen på en lång rad byggstarter för tunnelbanan kommande år. Totalt handlar det om 17 nya stationer och 3 mil nya spår, en utbyggnad av tunnelbanenätet med nästan 30 procent. Det innebär den första och största utbyggnaden av tunnelbanan på över 40 år. Ännu har SL inte meddelat när den blå linjen till Barkaby ska vara klar. I tidplanen finns dock att planerad byggstart för installationer ska ske under våren 2021.

 

– Järfälla är idag en av landets snabbast växande kommuner och attraherar både människor och nya företag. Tunnelbaneutbyggnaden är motorn i en utveckling där vi investerar i nya bostäder, arbetsplatser, kultur, idrott och utbildningsmöjligheter som kommer både Järfällaborna och övriga regionen till del, säger kommunstyrelsens ordförande i Järfälla Claes Thunblad (S).

 

– Jag är glad över att vi nu kan påbörja den största utbyggnaden av tunnelbanan på flera decennier. Dessutom att göra det hand i hand med stadsutveckling och tusentals nya bostäder gör att Stockholmsregionen kan fortsätta att växa och utvecklas till nytta för människors liv och rörelse, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

 

I Järfälla byggs två nya tunnelbanestationer tillsammans med cirka 14.000 nya bostäder. Den ena placeras under det gamla flygfältet i Barkarby, mitt i den framväxande stadsdelen Barkarbystaden. Den andra stationen placeras i anslutning till det nya kollektivtrafikcentrumet vid Barkarby. Här möts i framtiden tunnelbanan, regionaltågen, pendeltågen och busstrafiken.

 

Kostnaden för tunnelbanans utbyggnad till Barkarby enligt Stockholmsförhandlingen ligger efter optimering och förhandling mellan parterna på 3,3 Mdr kr som fördelas mellan Stockholms läns landsting, Järfälla kommun och staten.

måndag, 27 augusti 2018 16:24

Rekordstort utbud av bostadsrätter

alt
Bild: JM:s Condor Premium i Danderyd. JM har nu totalt 2.139 bostäder i 144 projekt i Sverige, publicerade för försäljning, varav 1.175 i Stockholm i 75 projekt.

 

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet är tre veckor in i augusti fortsatt högre än motsvarande vecka i fjol, då utbudet steg kraftigt. Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

 

Totalt finns nu i Sverige 15.022 bostadsrätter till salu på Hemnet, varav 5.579 i Stockholms län, 2.056 i Västra Götalands län och 1.821 i Skåne län.

 

– Det intressanta är att det håller i sig och att vi går in i hösten med ett fortsatt ökat utbud, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

 

Den senaste veckan var utbudet av bostadsrätter på Hemnet, exklusive nyproduktion, 14 procent högre än motsvarande vecka i fjol, vilket enligt Staffan Tell är särskilt anmärkningsvärt eftersom det var vid denna tid i fjol som utbudet ökade kraftigt. Utbudet av villor var 12 procent högre än motsvarande vecka 2017.

 

– Vi tror att det kommer att vara ett fortsatt högt utbud. En allt större andel av de annonser som plockas bort från Hemnet är osålda och vi tror att många av dem kommer att komma tillbaka. Vi ser också att andelen återpublicerade annonser har ökat. Dessutom fortsätter utbudet av nyproduktion att öka och vi kan anta att det kommer ut mycket nu i september och oktober, säger Staffan Tell.

 

I juli var 35 procent av alla bostadsrättsannonser som plockades bort osålda, jämfört med 25 procent i juli i fjol. Samtidigt var 26 procent av alla nya bostadsrättsannonser återpubliceringar, vilket är upp från 18 procent samma månad i fjol.

 

– Att det är mycket som inte säljs och mycket som återpubliceras tyder på att det finns ett glapp i prisförväntningarna mellan köpare och säljare, precis som mäklarna vittnade om förra hösten. Detta kan leda till en viss prispress när utbudet är så pass högt, säger Staffan Tell.

 

Han påpekar samtidigt att det finns en fundamental styrka på bostadsmarknaden med låga räntor, låg arbetslöshet och även ett stort köpintresse.

 

– Vi noterade en ny rekordnivå för bostadsintresset förra veckan då vi hade 3,4 miljoner besökare på Hemnet, 52.000 fler besökare än den tidigare rekordveckan som var motsvarande vecka i fjol, säger han.

måndag, 27 augusti 2018 12:19

Pettersson Sjölund går till Riksbyggen

alt

                                                                                                                                     

Mikael Pettersson Sjölund (bilden) är ny ansvarig för Riksbyggens bostadsbyggande, både hyres- och bostadsrätter, i Bergslagen. Marknadsområdet innefattar bland annat Västerås, Örebro, Strängnäs, Sala och Eskilstuna. Pettersson Sjölund kommer närmast från jobbet som vd för Aros Bygg och Förvaltning AB och har tidigare erfarenhet från Peab Bostad där han varit projektledare, platschef och arbetschef.

 

– Det ska bli mycket spännande och roligt. Riksbyggen har ett väldigt starkt fäste i Västerås med ett tiotal pågående eller planerade bostadsprojekt. I Eskilstuna händer det också mycket och där kommer vi att inom en snar framtid att starta två nya projekt, säger Mikael Pettersson Sjölund.

 

Några av Riksbyggens pågående och eller planerade projekt i Bergslagen är Brf Eldtickan, Västerås – 42 bostadsrätter enligt Riksbyggens StegEtt-koncept, Brf Lokomotivet, Eskilstuna – 48 bostadsrätter samt Brf Skolmästaren, Eskilstuna – 24 bostadsrätter.

alt
Wendelstrand ska bli ett område med stor variation och stark karaktär. Med hjälp av nya digitala verktyg optimeras taken maximalt för solceller. Illustration: Snøhetta

 

Tillsammans med arkitektkontoret Snøhetta ska Next Step Group förvandla ett uttjänt stenbrott till 750 attraktiva bostäder i en naturskön skogspark med badrocksavstånd till Landvettersjön i Härryda kommun. Genom att fylla det gamla stenbrottet med återskapad natur, vackra miljöer och hus i klimatsmart trä blir Wendelstrand en vägvisare mot ett bättre sätt att bygga och bo. Byggstart planeras ske under 2019.

 

Bostadsområdet vid Landvettersjön blir Next Step Groups ”uppföljare” till nyskapande Nya Hovås i södra Göteborg. Området kommer att bestå av flerbostadshus och radhus nästan uteslutande byggt i trä, förskola och äldreboende. Vid sidan av detta får området ett arkitektoniskt landmärke: Lakehouse – en byggnaden som blir områdets nav med restaurang, kafé och en amfiteater i anslutning till ett aktivitets- och stadsdelshus. Här planeras coworking-kontor med arbetsplatser, gästlägenheter och ett gym.

 

– Vi vill skapa en bra boendemiljö med arkitektur av hög kvalitet i vacker natur. Områdets kärna blir bilfri med plats för trygg lek och rekreation. Boendeformer och lägenhetsstorlekar kommer att variera och det dominerande byggnadsmaterialet kommer vara trä, säger Louise Heilborn, projektchef på Next Step Group.

 

Detaljplanen för Wendelstrand utvecklas genom ett nyskapande samarbete där det är byggherren och inte kommunen som driver arbetet. Det ställer krav på täta kontakter mellan alla inblandade parter. Next Step har en framgångsrik modell för dialog och samskapande för att ta del av allmänhetens synpunkter och samla in goda idéer.

 

– Härryda kommun växer och vi vill prova nya sätt att utveckla bostäder. Målet med en byggherredriven detaljplan är att få en snabbare process, tidigare dialog och mer spännande idéer, säger Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande (M) i Härryda.

måndag, 27 augusti 2018 12:05

Beslut om 600 bostäder i Söderport, Lund

alt
Riksbyggen kommer bygga cirka 120 bostäder i Söderport.

 

Byggnadsnämnden i Lunds kommun har nu tagit ett inriktningsbeslut som innebär att detaljplanearbetet för Söderport i Lund kan starta. Här planeras för totalt cirka 600 bostäder och området kommer att utvecklas av Riksbyggen, Lunds Kommuns Fastighets AB, Veidekke Bostad och Midroc.

 

– Vi är mycket glada över att beslutet att start detaljplanearbetet har tagits. Tillsammans med Lunds kommun och de övriga exploatörerna ser vi fram emot skapa ett område som har en helhet och som blir trivsamt för alla boende, säger Anders Jeppsson, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Syd.

 

Riksbyggen räknar med att uppföra ungefär 20 procent bostäderna i området i form av bostadsrätter. Byggstart beräknas kunna ske som tidigast år 2020.

 

– Söderport har ett mycket bra läge och den kommande bostadsbebyggelsen kommer att knyta ihop Södra Lund med stadskärnan på ett fint sätt. Vi vill vara med och skapa levande kvarter med riklig grönska och med fokus på ett mer hållbart boende där vi tar tillvara på de värden som finns på platsen, säger Anders Jeppsson.