28 april 2024

Redaktionen

fredag, 24 augusti 2018 10:49

Atrium Ljungberg bygger hälsohus i Sickla

alt
Irene Svenonius, finanslandstingsråd, Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg och Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka medverkade vid det första spadtaget för Curanten.

alt
Curanten får ett bra kommunikationsläge.


Under torsdagen togs det första spadtaget för Curanten – ett nytt hus om cirka 12.000 kvm med fokus på vård och hälsa i Sickla, Nacka. Finanslandstingsrådet Irene Svenonius, Nacka kommunstyrelses ordförande Mats Gerdau och Atrium Ljungbergs vd, Annica Ånäs, lade varsin bit i ett pussel som symboliserar det viktiga samspelet mellan vård, hälsa och stadsbyggande.
    

– Människors hälsa beror både på bra vård och hälsofrämjande åtgärder och i Curanten samlar vi allt på ett lättillgängligt sätt. I Curantens ekosystem ryms till exempel vårdcentral, barnavårds- och mödravårdscentral, tandläkare, sjukgymnaster, dietister och gym, säger Magnus Källgren, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.
    

Platsen där Curanten byggs är en del av Sickla historiska hjärta – intill Tvärbanan, Saltsjöbanan och den planerade tunnelbanan som öppnar år 2026. På platsen där huset uppförs startade AB Diesels Motorer sin verksamhet år 1898. Atrium Ljungberg tar vara på det historiska kultur- och industriarvet på platsen, bland annat genom att återanvända teglet från de ursprungliga byggnaderna. Curanten ska stå klar hösten 2020.
    

– Sickla är en av våra mest prioriterade platser där vi har en stor andel av vår projektportfölj. Under året inleds byggandet av bostäder, ett hotell och nu också Curanten med ett brett utbud av modern vård. Det är en del i vår strategi för staden med tio goda skäl att vara på en plats, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

torsdag, 23 augusti 2018 15:18

Ny kvartett med ny vd på Savills

alt
Nya på Savills är från vänster Niklas Samuelsson, som blir vd, Niklas Zukerman som blir chef för Investment, Anders Nordvall som blir vice vd och Mikael Fastén som blir Director Investments.

 

Savills har rekryterat fyra nya ledande befattningshavare. Niklas Samuelsson utnämns till Sverigechef tillika vd för Savills Sweden. Niklas Zuckerman utnämns till chef för Investments inom Savills Sweden. Anders Nordvall ansluter till Investments och blir tillika vice vd för Savills Sweden. Vidare har Savills rekryterat Mikael Fastén som Director Investments.


Nyrekryteringarna kommer att vara på plats i december 2018 och till dess kommer den svenska verksamheten att ledas av Johan Ericsson, tidigare vd på Catella Group och nu konsult hos Savills.


Anders Nyström, som har varit Sverigechef sedan 2013, kommer att lämna sitt uppdrag som en del av förändringarna.

 


Niklas Samuelsson ansluter till Savills Sweden från CBRE, där han varit vice vd för CBRE Sweden sedan 2014. Han var tidigare Partner på Catella under sju år.


Niklas Zuckerman kommer från Cushman & Wakefield, där han började 2014. I hans senaste befattning som Head of Capital Markets Sweden har han spelat en nyckelroll i om positioneringen av bolaget . Tidigare arbetade han på Catella i över 12 år.


Anders Nordvall kommer också från Cushman & Wakefield, där han varit sedan 2014. Dessförinnan kommer även Anders Nordvall från Catella. Han har varit vd för Catella Corporate Finance Sverige och vd för Cushman & Wakefield i Sverige.


Mikael Fastén ansluter till Savills från CBRE tillsammans med Niklas Samuelsson. Han är för närvarande Head of Capital Markets för CBRE i Sverige och han har mer än tjugo års erfarenhet av fastighetstransaktioner.


Mark Ridley, Savills European Chief Executive Officer, säger i ett uttalande:

– Norden och i synnerhet Sverige, är en betydande tillväxtmarknad för Savills i Europa. Genom att rekrytera fyra av Sveriges mest respekterade fastighetsrådgivare för att komplettera det befintliga teamet kommer vi att kunna erbjuda en högkvalitativ service till både existerande och nya klienter. Jag ser fram emot att arbeta med dem för att etablera Savills som den ledande rådgivaren i Sverige. Jag vill tacka Anders Nyström för hans ledarskap sedan 2013 och för hans bidrag till utvecklingen av vår svenska verksamhet.


Johan Ericsson, Senior Adviser på Savills kommenterar:

– Jag är mycket glad över att dessa mycket erfarna rådgivare, inklusive några av mina tidigare kollegor, kommer att ansluta sig till Savills.


Savills Sweden har kontor i Stockholm och Göteborg med 100 anställda. Verksamheten erbjuder rådgivning inom Investment, Property Management, Valuation, Research, Office Agency och Facilities Management.

torsdag, 23 augusti 2018 14:53

Klartecken för 480 bostäder på Lappis

alt
Utbyggnaden av Lappkärrsberget blir ytterligare en årsring i studentbostadsområdet Campus Lappis. Området byggdes i slutet av 1960-talet efter den tidens stil och ideal och kompletterades år 2000 med den halvcirkelformade fastigheten Fysikern.

 

Stockholms studentbostäder har fått klartecken att bygga 480 nya studentbostäder på Lappkärrsberget (Lappis). Det står klart sedan bygglovet nu vunnit laga kraft. Det handlar om en förtätning av studentbostadsområdet, som totalt ska genomgå en expansionsfas av 800 studentbostäder.

 

Den första etappen med fyra punkthus om totalt 297 studentlägenheter, till övervägande delen av så kallade studentettor i 10-13 plan, påbörjas nu under hösten och beräknas vara klar för inflyttning under 2020.

 

I den andra etappen planeras ett lamellhus om ytterligare 183 lägenheter, som även kommer att inrymma en ny förskola i anslutning till de fyra nya punkthusen.

 

Studentbostadsområdet Lappkärrsberget ligger i nära anslutning till Stockholms Universitet och är idag Stockholms studentbostäders största studentbostadsområde med omkring 2.200 bostäder, allt från korridorsrum till familjebostäder. Med planerna på att inom de närmaste åren bygga ytterligare 800 nya bostäder, kommer antalet att uppgå till över 3.000 studentbostäder i denna stadsdel. Hela den planerade nybyggnationen kommer bestå av totalt sex tillbyggnader; fyra punkthus, ett lamellhus och ett u-hus samt fyra infillhus.

 

– Det är mycket roligt att kunna bygga nytt i vårt klassiska studentbostadscampus Lappkärrsberget och samtidigt utveckla hela området. Vi är stolta över att vi fortsätter att ta ansvar för Stockholms framtid så att studenter inte behöver välja bort Stockholm som studieort för att de inte har någonstans att bo, säger Ingrid Gyllfors, vd för Stockholms studentbostäder.

 

Förutom utbyggnaden av Lappkärrsberget planerar Stockholms studentbostäder cirka 200 nya studentbostäder i Björkhagen.

 

Vidare pågår detaljplanearbete för nyproduktion vid Jerum, Fyrtalet och Forum i centrala Stockholm.

torsdag, 23 augusti 2018 14:47

Stark utveckling för Willhem

alt
Mikael Granath, vd för Willhem.

 

Efter några år av kraftig tillväxt är Willhem inne i något av en konsolideringsfas med ökad fokus på att ta hand om och utveckla redan förvärvade fastigheter. Under årets sex första månader sålde bolaget 722 lägenheter i Malmö och tecknade avtal om att sälja 107 lägenheter i Karlstad. Samtidigt köpte Willhem 154 lägenheter i Helsingborg. Dessutom färdigställdes två nyproduktionsprojekt i egen regi med totalt 94 lägenheter.

 

Pågående nyproduktionsprojekt i egen regi om 179 lägenheter. Den förvärvade nyproduktionsportföljen omfattar 399 lägenheter i produktion. Utöver det har avtal tecknats om ytterligare nyproduktion av 296 lägenheter, säger vd Mikael Granath.

 

Periodens intäkter ökade med 19 procent till 1.071 Mkr (983). I jämförbart bestånd var ökningen 3 procent. Den ekonomiska uthyrningsgraden för bostäder är fortsatt hög och uppgick till 99,7 procent (99,7).

 

Driftnettot steg till 610 Mkr (561), medan rörelseresultatet förbättrades till 1.236 Mkr (1.169). Halvårsvinsten efter skatt minskade till 847 Mkr (860).

 

I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar på fastigheter med 662 Mkr (643), motsvarnde en värdeökning om 2,0 procent (2,2), och på finansiella instrument med 62 Mkr (87).

 

Förvärv om 172 Mkr, investeringar om 656 Mkr och försäljningar om 800 Mkr bidrog till att marknadsvärdet på Willhems fastighetsportfölj ökade till 34,1 Mkr (33,4).

 

Bolagets finansiering uppgick till 21.270 Mkr (20.919), varav 3.800 Mkr (4.450) var certifikat, 13.720 Mkr (13.049) obligationer och resterande 3.750 Mkr (3.420) bankfinansiering.

 

Den genomsnittliga räntebindningstiden var 5,3 år och genomsnittsräntan var 1,8 procent. Det egna kapitalet steg till 11.683 Mkr (11.221) och soliditeten stärktes till 33 procent (32). LE

torsdag, 23 augusti 2018 12:52

Stor ombyggnad av Vasagatan

alt
Ombyggnaden av Vasagatan ska vara klar år 2021 med fler cykelbanor och ökad trafiksäkerhet.

 

Stockholms stad bygger från år 2018 till 2021 om Vasagatan, 750 meter lång, till en mer levande stadsgata med bredare trottoarer, fler träd, ny belysning och fler sittplatser samt nya cykelbanor och cykelparkeringar. Även Norra Bantorget, Östra Järnvägsgatan och Vasaplan får bättre cykelbanor. 

 

Inför ombyggnaden av Vasagatan har staden även förbättrat gång- och cykelpassagen vid Tegelbacken. Totalt satsas cirka 153 Mkr av staden och tolv fastighetsägare.

 

Vasagatan med Stockholms Centralstation, den nya pendeltågsstationen för Citybanan och många hotellverksamheter är en av Stockholms mest trafikerade gator. 

 

Totalt kommer 67 nya träd av arten Zelkova Serrata anpassade till stadsmiljö planteras längs med Vasagatan vilka ska ersätta dagens 43 träd.

 

Vasagatan, Norra Bantorget, Östra Järnvägsgatan och Vasaplan får sammanhängande cykelbanor av bra standard enligt cykelplanens riktlinjer. Gatorna ingår i ett cykelpendlingsstråk som förbinder Tegelbacken med Torsgatan och är en central länk i det regionala cykelvägnätet.

 

Större trafiksäkerhet

Vasagatans nya utformning innebär att gående och cyklister får bättre framkomlighet och större säkerhet. Buss- och biltrafikens framkomlighet minskas då ett körfält tas bort. Hastighetsgränsen på Vasagatan, Norra Bantorget, Östra Järnvägsgatan och Vasaplan föreslås sänkas från 50 km/h till 40 km/h.

torsdag, 23 augusti 2018 12:30

Skanska utvecklar åt ICA i Bålsta

alt
Henrik Ahnström, affärsområdeschef på Skanska Fastigheter Göteborg.


Skanska utvecklar och säljer en handelsfastighet på 6.760 kvm i Lillsjön, Bålsta, till ICA Fastigheter. Projektet startar under tredje kvartalet och tillträdet av ICA-butiken är planerad till våren 2020.
    

– Vi är stolta över att tillsammans med ICA utveckla denna moderna handelsplats som möter framtidens krav på handel och upplevelse. Stort fokus ligger på utformning av butiken, husets gestaltning och området som helhet. Det första avtalet, som tecknas är med ICA Fastigheter. Uthyrning av resterande ytor i området pågår, säger Henrik Ahnström, affärsområdeschef, Skanska Fastigheter Göteborg.
    

Handelsplatsen i Lillsjön omfattar totalt cirka 10.000 kvm och ligger längs den södra infarten från E18, vilken ska leda till en mer levande och attraktiv infart till Bålsta.
    

– Vi är glada att tillsammans med Skanska skapa en ny mötesplats och destination för mat och hälsa i Bålsta. ICA Fastigheter har dessutom ett ambitiöst miljötänk, vilket kommer genomsyra platsen och kunderbjudandet, säger Lena Boberg, vd ICA Fastigheter.

alt

                                                                                                                                       

Thomas Persson (bilden) har rekryterats till Magnolia Bostad som regionchef öst samt som kundansvarigchef. Han kommer närmast från Cushman & Wakefield, där han varit partner i drygt tre år. Tidigare var han under 18 år på Catella Corporate Finance där han bland annat var projektledare för ett flertal större fastighetstransaktioner. 

 

Magnolia Bostad har sedan det etablerades expanderat kraftigt och bolaget har idag över 6.700 sålda boenden i produktion och ytterligare runt 17.700 boenden i projektportföljen med hyresrätter, bostadsrätter, vårdboenden och hotell.

torsdag, 23 augusti 2018 10:40

Regio köper för 2,1 Mdr i Jönköping

alt
Fastighets AB Regio etablerar sig i Jönköping genom ett storförvärv från Ekblads Fastigheter.


Fastighets AB Regio har köpt sju centralt belägna fastigheter med en uthyrningsbar area om 70.000 kvm i Jönköping city. Säljare är Ekblads Fastigheter och det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 2.130 Mkr.
    

Genom denna bolagsaffär förvärvas fastigheterna Almen 6, Andelen 3, Ansvaret 2, Apeln 44, Apoteket 6, Asken 2 och Astern 11. Portföljen består till största del av kontors- och handelslokaler med inslag av bostäder, gym och hotell. Tillträde sker den 3 september.
    

Förvärvet stärker Regios roll som ledande långsiktig fastighetsägare av kontors- och handelsfastigheter i växande svenska regionstäder. Regio har därmed genomfört förvärv inom handel och kontor till ett fastighetsvärde om drygt 7 Mdr kr sedan 2015.
    

– Jönköping är Sveriges tionde största stad sett till befolkning och med sin goda befolkningstillväxt och starka näringsliv passar förvärvet mycket väl in i Regios strategi, säger Eric Bergström, vd för Fastighets AB Regio och partner Brunswick Real Estate.
    

Ralf Ekblad, vd och ägare Ekblads Cityfastigheter i Jönköping AB, säger:
– Allt har sin tid – efter 20 års fastighetsutveckling i Jönköping city med över 150 olika förädlingsprojekt och hårt arbete, vilket bidragit till att utveckla city – blev det en mycket bra lösning att överlåta ägandet till ett bolag som representerar det långsiktiga svenska pensionskapitalet. Där finns nu både kapital, kunnande och nya visioner på hur Jönköping city kan fortsätta att utvecklas vidare. Beslutet att sälja har involverat tre generationer i familjen Ekblad. Detta ger mig och min familj möjlighet att utveckla andra sidor av livet och markerar slutet på ett kapitel i mitt liv som började som snickarlärling i Ekblads 1971.
    

Fastighetsförvaltning och utveckling av portföljen kommer att ske i enlighet med Regios etablerade förvaltningsmodell, den s.k. LAMP-modellen (Local Asset Management Partner). P&E Fastighetspartner AB, som i dagsläget förvaltar fastigheter åt Regio i flertalet städer, har fått uppdraget att förvalta och utveckla portföljen. I samband med förvärvet tar P&E över den befintliga förvaltningsorganisationen inom Ekblads Fastigheter och etablerar således en lokal organisation med mycket god kännedom om såväl fastigheterna som staden.
    

Regios rådgivare i samband med förvärvet var Kilpatrick Townsend, PropCon och PwC. Ekblads rådgivare var Mannheimer Swartling, PwC och Catella.

alt

                                                                                                                             
I samband med en intern omstrukturering har Daniel Anderbring (bilden t v) utsetts till Head of Capital Markets för Cushman & Wakefield i Sverige. Han har närmast haft en roll som Head of Research inom det svenska Capital Markets-teamet och blir i sin nya roll också medlem av Cushman & Wakefields svenska ledningsgrupp. Samtidigt utses Sara Vesterlund (t h) till Deputy Head of Capital Markets. Hon har en lång erfarenhet av transaktioner på den nordiska fastighetsmarknaden och har haft en central roll i det svenska Capital Markets-teamets framgångar sedan 2015.
    

– Daniel och Sara är båda högt respekterade transaktionsrådgivare i marknaden och redan en stor tillgång för våra kunder och vårt bolag. Båda har dessutom stor erfarenhet av cross border-transaktioner och omfattande kontaktnät som i kombination med bolagets nordiska och internationella nätverk skapar de bästa affärsmöjligheterna för våra kunder, säger Jan-Willem Bastijn, Head of Capital Markets EMEA.

alt
Ming Mei, grundare och vd för GLP.

 

Noterade GLP, med säte i Singapore, har stängt totalt 4 miljarder euro, 41,3 Mdr kr, i två nya fonder för logistikfastigheter i Europa. De nya investerarna i fonderna är bland annat Korea Fire Officials Credit Union, Oxford Properties, Quad Real Property Group och Tesco Pension Investment.

 

Efterfrågan från institutionella investerare är fortsatt stark och GLP planerar att skapa ytterligare fondmedel för investeringar i logistikfastigheter i Europa. GLP, som är fondförvaltare, behåller en andel 13 procent av kapitalet i båda fonderna.

Ming Mei, grundare och vd för GLP, säger i ett pressmeddelande:

– Vi är glada att ytterligare öka vårt fondkapital och vi välkomnar nya partners samtidigt som vi stärker befintliga långsiktiga investerarrelationer. Efterfrågan från institutionella investerare till partner med GLP är fortsatt stark och vi planerar att skapa ytterligare fonder för investeringar i hela Europa.

 

I december 2017 investerade GLP 4,0 miljarder dollar i förvärvet av Gazeley, en av världens främsta utvecklare och investerare av logistiklager och distributionscentraler i Europa. Totalt förvaltar Gazeleys en operativ portfölj om 1,6 miljoner kvm samt med ytterligare på 1,4 miljoner kvm i beslutade förvärv, koncentrerat till Storbritanniens, Tysklands, Frankrikes och Nederländernas strategiska logistikmarknader.

 

GLP är den ledande globala leverantören av moderna logistikanläggningar och teknikledda lösningar, med över 50 miljarder dollar, cirka 454 Mdr kr, i förvaltat kapital i samtliga fastighets- och private equity-segment. Bolagets fastighetsfonder är en av de största i världen, då den förvaltar fastigheter omfattande över 62 miljoner kvm.