29 april 2024

Redaktionen

tisdag, 21 augusti 2018 11:35

Laneborg i ny roll på Riksbyggen

alt

                                                                                                                               
Magnus Laneborg är ny ansvarig för Riksbyggens bostadsbyggande i sydöstra Sverige. Han har närmast haft rollen som projektledare inom samma marknadsområde och har tidigare bland annat arbetat som underhålls-/projektchef på Cementa AB samt på Kalmar kommun som projektledare.
    

Riksbyggens marknadsområde Bostad Sydost innefattar bland annat Karlskrona, Växjö, Kalmar, Västervik, Hultsfred, Högsby och Visby.

 

– Det är ett mycket spännande marknadsområde med många städer med en fin tillväxt och där vi från Riksbyggen vill vara med och bidra till en framtida utveckling, säger Magnus Laneborg.

 

Han fortsätter:
– Vi går in i en spännande tid med ett stort behov av att bygga nya och mer hållbara bostäder som breda målgrupper har möjlighet att efterfråga. Därför bygger vi inom Riksbyggen många olika typer av bostäder med olika upplåtelseformer, från kvadratsmarta StegEtt-lägenheter till Bonum seniorboende och kooperativa hyresrätter för äldre.
    

Några av Riksbyggens pågående ocj planerade projekt i marknadsområdet är Brf Lokstallet, 136 bostadsrätter i centrala Växjö, Bonum Brf Cavallo, 29 seniorbostadsrätter i Kalmar, Fredriksskans, Kalmar, både hyres- och bostadsrätter i en ny stadsdel, Brf Skeppsbrokajen, 34 bostadsrätter granne med havet i Västervik samt kooperativa hyresrätter i Hultsfreds och Högsby kommun.

alt

                                                                                                                                       
Newsec tar in Thomas Kempf (bilden) som ny chef för den danska förvaltningsverksamheten, Newsec Datea. Han lämnar därmed en roll som COO på Coor Danmark. Thomas börjar sin nya tjänst den första oktober och fokus framöver kommer att ligga på att fortsätta utveckla arbetet med att digitalisera och effektivisera verksamheten.
    

Thomas Kempf blir del av Newsec Property Asset Managements nordiska ledningsgrupp och kommer att rapportera till Björn Lindeborg, chef Newsecs förvaltningsverksamhet
    

– Vi är väldigt glada över att kunna välkomna Thomas Kempf till Newsec. Förra året påbörjade vi ett förändringsarbete i syfte att stärka den danska verksamheten och Thomas har rätt kompetens för att ta det vidare. Dessutom indikerar hans tidigare erfarenheter att han kommer att passa bra in i vår kultur där passion för kollegor och kunder står i fokus, säger Björn Lindeborg.
    

Thomas Kempf är dansk medborgare med mer än 20 års erfarenhet från ISS, både i Storbritannien och Danmark, och han har varit Senior Vice President på Saxo Bank. Under sin tid på Coor arbetade han bland annat arbetat med att höja medarbetar- och kundnöjdheten samt förbättrat effektiviteten. Därtill var han övergripande ansvarig för integrationen av en nyförvärvad verksamhet.

tisdag, 21 augusti 2018 11:27

Bygg-Göta köper för 650 Mkr i Göteborg

alt

Skanska har utvecklat ÅF-Huset i Göteborg. Fastigheten, som ingår i kvarteret Tändstickan, stod klar i början av 2014 och vid årsskiftet 2014/2015 såldes den till Paretobolaget GBG Office 1 för 495 Mkr.


Bygg-Göta Fastigheter AB köper kontorsfastigheten ÅF-Huset i Göteborg för ett underliggande fastighetsvärde om 650 Mkr från ett Paretobolag, vilket medför en bruttovinst om 155 Mkr för Pareto. Den fullt uthyrda kontorsfastigheten är belägen i anslutning till E6/E20 i Kallebäck och omfattar cirka 15.000 kvm med ÅF som största hyresgäst. Byggnaden, vilken färdigställdes 2014, är miljöcertifierad enligt det internationella miljöcertifieringssystemet LEED och har det högsta betyget Platinum.
    

Överlåtelsen sker genom förvärv av samtliga aktier i GBG Office 1 AB, ett av Pareto bildat och förvaltat bolag. Tillträde kommer att ske i början på september.
    

– Fastigheten ligger strategiskt helt rätt för oss. Området runt Kallebäck är ett utvecklingsområde där man räknar med 5.000-10.000 nya invånare inom en femårsperiod och det känns väldigt bra att få vara en del av den utvecklingen, säger Ronny Persson, vd Bygg-Göta.
    

– Vi är nöjda över att ha genomfört en bra affär för våra investerare och är övertygade om att Bygg-Göta med sin starka lokala närvaro och erfarenhet av liknande fastigheter kommer att bli en fortsatt bra hyresvärd, säger Joachim Carlsson, vd för GBG Office 1 AB.
    

Panreal initierade affären och agerade köprådgivare i processen. Roschier var legal rådgivare åt GBG Office 1 AB.

måndag, 20 augusti 2018 17:36

Thon satsar 700 Mkr på Torp, Uddevalla

alt
Torp Köpcentrum i Uddevalla byggs ut och anpassas för kundernas framtida behov.

 

Två år efter köpet av Torp Köpcentrum i Uddevalla är nu Olav Thon Gruppen redo för total invändig renovering samtidigt som köpcentrumet byggs ut med 16.500 kvm. Över 700 Mkr ska satsas och den nya totala ytan 54.000 kvm beräknas öppna på den svenska nationaldagen år 2020.

 

Det var i november 2016 som Olav Thon Gruppen köpte Torp Köpcentrum av Steen & Ström. I denna affär om totalt 3,4 Mdr ingick även Steen & Ströms hälftenandel av Åsane Storcenter i Bergen.

 

– Vi ser med spänning på Torps framtid. Platsen, med dess omgivning, är helt unik och vi ser Torp Köpcentrum och handelsplatsen som en naturlig mötesplats för shopping såväl som nöjen, säger Hallgeir Åndal, CEO/VD på Thon Property AB.

 

Nya Torp köpcentrum kommer att få ytterligare cirka 30 butiker. Restaurangutbudet ökas och kommer att vara 8-10 procent av utbudet gentemot dagens 4 procent. Befintliga allmänna ytor rustas upp för att matcha utbyggnationen i både färg, form och funktion. Samtidigt som insidan förnyas kommer även nyheter på utsidan. Detta i form av en pendelparkering och nya busshållplatser.

 

– Samtidigt som vi bygger ut så förädlar vi över 4.000 kvm av befintlig storhandelsyta till småskalig shopping i härlig miljö. Vi tittar mot framtiden och bygger in flexibilitet i användandet av allmänna ytor och torg för att på ett enkelt sätt kunna ställa om vid förändrade beteenden och önskemål från konsumenten, säger Jessica Fredriksson, fastighetschef på Thon Property AB.

 

Med den byggnaden köpcentrumet, North Man-huset, (som ägs av Thon Property) samt ICA, blir den totala ytan på handelsområdet närmare 80.000 kvm. Efter utbyggnaden blir nästa steg att utveckla även denna byggnad.

 

– Vi tittar på lite olika inriktningar för tillfället och fastigheten ser ut att lämpa sig väl för olika typer av upplevelser. Det kan vara allt från bio till trampolinpark eller skatepark, avslutar Jessica Fredriksson.

måndag, 20 augusti 2018 17:33

Riksbyggen köper över 330 hyresrätter

alt
Projektet Kattugglan 5 i Nyköping.

 

Riksbyggen köper Bygg-Fast:s andel i tre hyresrättsprojekt som sammanlagt omfattar 330 hyresrätter i pågående produktion. Projekten uppförs i Stenungsund, Nyköping och Haninge och har alla initierats av Bygg-Fast och utvecklats av Riksbyggen och Bygg-Fast tillsammans. Projekten har byggstartats i gemensamma bolag där Riksbyggen nu köper Bygg-Fasts del.

 

De tre projekten är Kattugglan 5 i Nyköping omfattande 138 hyresrätter, Ribby Ängar etapp 3 i Haninge omfattande 118 hyresrätter samt Valeberget i Stenungsund om 74 hyresrätter.

 

– Vi är mycket glada över att vårt samarbete med Bygg-Fast är så framgångsrikt och att de tre projekten nu är under produktion. De 330 hyresrätterna kommer att ingå i Riksbyggens egenägda hyresbestånd som utökats kraftigt under senare år, säger Carl-Johan Hansson, chef affärsområde Fastigheter Riksbyggen.

 

Samarbetet mellan Riksbyggen och Bygg-Fast har utvecklats positivt de senaste åren och det fortsatta samarbetet ska möjliggöra fler projekt i områden med behov av hyresrätter.

 

Riksbyggen har tidigare i år beslutat att fördubbla produktionen av hyresrätter från dagens nivå på 600 bostäder/år till 1.200 bostäder/år. Samtidighet planerar Riksbyggen att fortsätta att utöka sitt egenägda hyresbestånd från dagens 5.400 hyresrätter till 7.500 hyresrätter. 

måndag, 20 augusti 2018 12:54

Agneta Jacobsson lämnar Cushman & Wakefield

alt
Agneta Jacobsson.


Efter 25 år inom Cushman & Wakefield lämnar Agneta Jacobsson, Head of Sweden and the Nordics, företaget senare i år. Arbetet med att utse hennes efterträdare pågår. Jacobsson var 1993 medgrundare till den svenska verksamheten inom dåvarande DTZ och ledde från 2004 verksamheten i Sverige. Hon har sedan 2008 varit del av EMEA Leadership Team. I september 2015 fick Agneta Jacobsson sin nuvarande roll som Head of Sweden and the Nordics med ansvar för integrationen mellan DTZ och Cushman & Wakefield samt för att etablera och utöka Cushman & Wakefields tjänster i Sverige och Norden.
    

Under sin tid som ansvarig för Cushman & Wakefields svenska verksamhet har Agneta Jacobsson bland annat medverkat till att bredda företagets tjänsteutbud genom nya affärsområden, såsom Agency Leasing och Retail Services. Samtidigt har affärsområdena Capital Markets, Valuation & Advisory och Occupier Services fortsatt att skörda många framgångar både lokalt och i Norden.
    

– Att etablera ett starkt Cushman & Wakefield-team i Sverige och att utveckla vårt varumärke över hela Norden har varit ett fantastiskt arbete. Jag känner nu att jag har uppnått de mål som sattes upp när jag fick denna möjlighet. Det har inte varit ett enkelt beslut, men tiden känns väl vald att överlämna till någon annan som kan fortsätta utvecklingen. Jag är oerhört stolt över vad vi tillsammans har uppnått och jag vet att teamets framgång fortsätter, säger Agneta Jacobsson.
    

Colin Wilson, Cushman & Wakefields Chief Executive Officer, EMEA, säger:
– Agneta har haft en avgörande roll när det gäller att etablera Cushman & Wakefield som en ledande fastighetsrådgivare i Sverige och i att bygga ett kraftfullt team över hela Norden. Hon har också varit drivande och en förespråkare för mångfald och integrationsinitiativ under sin tid inom företaget. Vi tackar Agneta för hennes långa och lojala tjänst inom bolaget och önskar henne all lycka och framgång framöver.

måndag, 20 augusti 2018 12:24

Brunswick rekryterar Pontus Sundin

alt

                                                                                                       
Brunswick Real Estate som nyligen framgångsrikt avslutat kapitalanskaffningen till sin andra fastighetskreditfond och har 8,6 Mdr kr i förvaltat kapital, rekryterar Pontus Sundin (bilden), senast på Helaba, till kreditverksamheten. Tidigare har Sundin omfattande kredit- och fastighetserfarenhet från Nordea, GE Real Estate och Hypo Real Estate.
    

Brunswicks andra seniorkreditfond är den överlägset största nordiska fonden med inriktning på fastighetskrediter. Det är en obelånad kreditfond som erbjuder finansiering till fastigheter i Sverige, främst i storlekar mellan 400 Mkr och 1.000 Mkr per lån med löptider på upp till tio år. Investerare är nordiska institutionella investerare, bland annat befintliga investerare i form av Norges största livförsäkringsbolag, Kommunal Landspensjonskasse (KLP), samt svenska Folksamgruppen och PRI Pensionsgaranti.
    

– Vi ser en stark efterfrågan från såväl från låntagare som investerare. Vi kommer fortsätta att investera och växa vår kreditverksamhet och Pontus kommer att ha en central roll i det arbetet, säger Peter Leimdörfer, partner på Brunswick Real Estate.

måndag, 20 augusti 2018 12:22

Skanska bygger för 0,5 Mdr i Göteborg

alt
Kvarteret Makrillen kommer att innehålla 249 lägenheter med blandade upplåtelseformer.


Skanska har tecknat avtal med Göteborgs Stad för att bygga ett nytt bostadskvarter med 249 lägenheter i Göteborg. Kontraktet är värt cirka 500 Mkr. Projektet, i kvarteret Makrillen runt SKF:s gamla fabriker, omfattar såväl hyresrätter som bostadsrätter samt affärslokaler och förskola. De två kommunala bostadsbolagen Egnahemsbolaget och Poseidon kommer att ansvara för bostadsrättshusen respektive hyresbostäderna.
  

– Vi är stolta över att detta byggprojekt som vi varit med om att utveckla under ett par års tid, nu kommer igång. Det är glädjande att få bidra till utvecklingen av Göteborg och skapa nya fina bostäder i en attraktiv miljö, säger Anna Säfwenberg, distriktschef, Skanska Sverige.
    

Grundläggningsarbetet är påbörjat och målsättningen är att husen ska vara inflyttningsklara till sommaren 2021.

fredag, 17 augusti 2018 17:17

Veidekke sålde färre bostäder

alt
Jimmy Bengtsson, koncernchef Veidekke Sverige.

 

Under Q2 2018 ökade omsättningen i Veidekkes svenska verksamhet till 3.034 Mkr (2.731). Kvartalets resultat minskade till 122 Mkr (156). Orderstocken stärktes till 11.627 Mkr (10.174), trots att antalet sålda bostäder, brutto, minskade till 75 (283). Vid kvartalet slut hade Veidekke Sverige totalt 1.762 bostäder (2.405) i produktion.

 

I ett pressmeddelande säger Veidekke: ”För affärsområdet entreprenad – bostäder innebär den minskade efterfrågan på bostäder att verksamheten i större utsträckning riktas mot externa kunder som bygger hyresrätt, studentbostäder samt olika typer av vårdboende.”

 

Under maj månad tillträdes förvärvet av entreprenadbolaget BRA AB i Göteborg som omsätter 1,4 Mdr kr med 200 anställda. Förvärvet stärker Veidekkes position för kommersiella lokaler i Väst. Dessutom tillträdes under april förvärvet av en täkt och ett asfaltverk i Göteborgstrakten, vilket långsiktigt stärker industri- och anläggningsverksamheten i Väst.

 

Entreprenadverksamheten redovisade för Q2 en omsättning om 2.701 Mkr (2.295), en ökning med 18 procent. Resultatet före skatt ökade till 68 Mkr från 46 Mkr, motsvarande period föregående år. Marginalen i kvartalet ökade till 2,5 procent (2,0), vilket gav en förbättring för nionde kvartalet i rad.

 

Av större kontrakt som blivit ingångna under Q2 kan nämnas:

1. Sickla avloppsreningsanläggning, Stockholm, tunnelarbeten, beställare Stockholm Vatten och Avfall, kontraktssumma 599 Mkr. 2. Sisjödal äldreboende, Göteborg, nybyggnation offentliga lokaler, beställare Dawasta, 250 Mkr. 3. Norvik MoK, Nynäshamn, anläggningsarbeten, beställare Stockholms hamnar, kontraktssumma 187 Mkr. 4. Kv. Brädstapeln, Stockholm, kommersiella lokaler, beställare Areim, kontraktssumma 126 Mkr.

 

Orderstocken vid utgången under Q2 var 11,6 Mdr kr, vilket kan jämföras med 10,2 Mdr kr vid årsskiftet.

 

Bostäder

Bostadsverksamheten redovisade för Q2 ett resultat om 59 Mkr (116). Det lägre resultatet förklaras både av minskad försäljningsvolym och av färre bostäder i produktion jämfört med föregående år. Avkastningen på sysselsatt kapital, rullande 12 månader, blev 29,2 procent (55,3 procent).

 

Under Q2 såldes 75 bostäder (Veidekkes andel 67) att jämföras med 283 (259) under samma period 2017. Per sista juni hade Veidekke 1.762 bostäder i produktion, varav Veidekkes andel var 1.578 (2.405 respektive 2.229 Q2 2017.) Under kvartalet färdigställdes 8 projekt med 549 bostäder.

 

Försäljningen av bostäder i produktion var 81 procent (85). Vid utgången av perioden innehöll Veidekke Sveriges ”tomtbank” cirka 10.900 enheter, varav Veidekkes andel var 9.800 enheter fördelade på cirka 100 projekt.

 

Jämfört med föregående kvartal 2018 återhämtade sig försäljningen något, säger Veidekke i ett pressmeddelande. Nu följer Veidekke utvecklingen av bostadsförsäljningen i stort, med ett större tapp i Stockholm/Uppsala, medan marknaden i Göteborg och Malmö/ Skåne är mer stabil.

 

Veidekkes bedömning är att priserna har stabiliserats men de kan komma att påverkas på vissa lokala marknader med ett momentant stort utbud. Den serie kreditrestriktioner som genomförts under senare år i kombination med ett ändrat agerande från bankerna gör att kapitalsvaga hushåll har svårare att finansiera ett bostadsköp och påverkar för närvarande också kunderna psykologiskt. Veidekke väljer att inta en försiktig hållning i en allmänt sett avvaktande marknad.

alt
Från vänster Ekologiska Bostäders vice vd Alexis Aminoff och till ett höger Ekologiska Bostäders typhus.

 

Såväl staten som kommunerna vill ha fler bra och billiga hyresbostäder. Just därför finansierar staten fastighetsutvecklaren Ekologiska Bostäder som nu avser bygga 148 hyreslägenheter i Haninge kommun. Fler kommuner står på rad. Bolaget finansierar expansionen med en konvertibellösning som ger 10 procent och planerar för notering.

 

– Intresset för vår byggteknik och verksamhet är mycket stor. Åt Haninge kommun bygger vi 148 hyreslägenheter. Sedan hyr kommunen lägenheterna av oss med ett avtal som löper på 10 + 5 år, berättar Ekologiska Bostäders vice vd Alexis Aminoff.

 

Bolaget har fått stöd av staten på drygt 40 Mkr, dels genom en kreditgaranti från Boverket på 23 Mkr, dels genom ett investeringsstöd från Länsstyrelsen på 17,2 Mkr. Kriterier för att få stödet är att byggherren bidrar till att öka byggandet av billiga hyresbostäder så att de som har svårt att få hyreskontrakt kan få det.

 

Byggkostnaderna är cirka hälften så höga jämfört med traditionellt byggande, säger Ekologiska Bostäder i ett pressmeddelande från Laika Consulting.

 

Hyr ut bostäderna till kommunerna

Bolagets affärsmodell är annorlunda eftersom de bygger och hyr ut bostäderna till Haninge kommun, som sedan i sin tur hyr ut till sina hyresgäster.

 

– Det ger oss stabila och förutsägbara intäkter och vår lönsamhetskalkyl ser mycket bra ut. Ett flertal kommuner har kontaktat oss och vill använda vårt affärskoncept, berättar Alex Aminoff.

 

Men det är inte bara staten och kommuner som fått upp ögonen för Ekologiska Bostäder.

– Många privata placerare har investerat i vår konvertibellösning. Vi för även samtal med större bolag inom private equity, säger Alexis Aminoff.