29 april 2024

Redaktionen

fredag, 03 augusti 2018 19:42

Fler bostäder förmedlas i Stockholm

alt
Den längsta kötiden hos Stockholms bostadsförmedling är 35,4 år för 4 rum och kök, i en fastighet ägd av Svenska Bostäder på Drakenbergsgatan 61 på Södermalm.

 

Hittills i år har 7.934 lägenheter förmedlats av Bostadsförmedlingen i Stockholm. Det är 765 lägenheter fler än vid samma tidpunkt 2017. Ökningen utgörs både av nyproducerade lägenheter och hyresrätter i det befintliga beståndet. Antalet förmedlade ungdomsbostäder har ökat med 35 procent jämfört med 2017.

 

I juli förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm 215 studentbostäder och 130 ungdomsbostäder. Av alla förmedlade bostäderna var 179 nyproducerade.


Kortaste kötiden hade: Lilla Hagvägen 2A, studentlägenhet (1 rum och kokvrå, Upplands Väsby) – 2 månader.

 

Längsta kötiden: Drakenbergsgatan 61 (4 rum och kök, Södermalm) – 35,4 år.

 

Mest klickade annonsen: Maria Skolgata 44 (3 rum på Södermalm) – 19.038 sidvisningar.

 

Mest klickade nybyggnadsprojektet: Projekt Rosenlundsparken, Södermalm – 5.163 sidvisningar

fredag, 03 augusti 2018 19:39

Nya planer för Bålsta Centrum

alt
Nya Bålsta Centrum ska centreras kring två huvudstråk, vilka bland annat sammankopplas med ett nytt resecentrum samt berikas med olika typer av bostäder och verksamheter.

 

Grosvenor Europe, som är ett av fyra verksamhetsbolag inom den internationella fastighetsgruppen Grosvenor Group, har långt gångna planer för en utbyggnation och förnyelse av Bålsta Centrum. Tillsammans med Håbo kommun arbetar Grosvenor med detaljplanen för att skapa en levande stadskärna med handel, bostäder och service.

 

Bålsta Centrum, som förvärvades av Grosvenor 2011 och som ligger i en av fastighetsbolagets fonder, ska under de närmaste åren genomgå en omfattande förnyelse som omfattar en utbyggnad av centrumet. Detaljplanearbete för Bålsta Centrum tillsammans med kommunen påbörjades under förra året.

 

– Planerna går i linje med vår filosofi att långsiktigt bidra både till social och kommersiell utveckling i de områden där vi är aktiva. Vi för därför en dialog med såväl kommunen som kommersiella aktörer med ambitionen att skapa en levande stadskärna, säger Carl Strufve, Director Nordics på Grosvenor Europe.

 

Förnyelsen av Bålsta Centrum kommer att innebära en del nybyggnation och geotekniska och miljötekniska markprover för att identifiera markens stabilitet och eventuella föroreningar i marken här därför redan genomförts. Nästa steg är att i detaljplanearbetet tillsammans med Håbo kommun bestämma hur området ska utvecklas med handel, bostäder och service.

 

Bålsta Centrum hade 3,5 miljoner besökare år 2017. Dessa siffror beräknas öka väsentligt vid en förnyelse av området då det dels blir mer attraktivt för boende i området, dels för besökare från andra närliggande områden.

 

Nya Bålsta centrum ska framhäva Bålstas specifika identitet. Målet är att sätta människan i fokus istället för bilen och ersätta tätorten med en livfull småstad. Ledordet lyder ”från tätort till stad”.

 

Staden ska centreras kring två huvudstråk vilka bland annat sammankopplas med ett nytt resecentrum samt berikas med olika typer av bostäder och verksamheter.

 

Området ska ha en varierande och stadsmässig karaktär vilket uppnås med en varierad bebyggelse. Offentliga miljöer såsom parker, torg och stråk ska utformas med särskild omsorg, karaktäriseras av grönska och kopplingen till Mälaren skall tydliggöras.

 

Området på 30 hektar har idag cirka 90 boende och det finns cirka 60 verksamma företag.         

 

Genom att skapa förutsättning för en tillkommande bebyggelse som omfattar cirka 2.000 nya bostäder, service, gator, parker och torg möjliggörs en levande och trygg stadsdel såväl dag- som kvällstid.

 

Området omfattar totalt nio etapper och genomförandetiden uppskattas till cirka 20 år.

fredag, 03 augusti 2018 19:35

Johannes Merbom, ny vd för Östersundshem

alt
Ny vd för skandalomsusade Östersundshem blir Johannes Merbom.

 

Efter skandalerna med Östersundshem under våren, får bolaget en ny vd i Johannes Merbom den 20 augusti.

 

Enligt en utredning i juni år visade Ernst & Young att det kommunala bostadsbolaget hade överfakturerat totalt 10,7 Mkr. Enligt rapporten hade den tidigare vd:n Daniel Kindberg brutit mot regeln att inte göra affärer med närstående.

 

Totalt har 10,7 Mkr slussats ut via Peab, varav 4,6 Mkr har gått vidare som sponsring till Östersunds FK. Var resterande 6,1 Mkr har tagit vägen har Ernst & Young inte kunnat säkerställa. Utredningen visade även att Daniel Kindberg har varit aktiv i flera bolag som samtidigt varit underleverantörer till Östersundshem.

 

I maj 2018 avgick Östersundshems styrelse efter att det saknades fortsatt förtroende från ägaren Rådhus AB.

 

Östersundshems nye vd Johannes Merbom, 42 år, kommer närmast från en anställning som operativ chef/teknisk direktör i Ryssland, för det tyska förvaltningsbolaget ECE. Tidigare har Merbom arbetat som avdelningschef inom Project Department, hos IKEA Real Estate Russia.

 

– Vi ser positivt på den erfarenhet och den höga kompetensnivå Johannes har, och styrelsens val av vd kommer att bidra med en fortsatt positiv utveckling av verksamheten hos Östersundshem, säger Unto Järvirova, styrelseordförande hos Östersundshem.

fredag, 03 augusti 2018 19:33

Galären gör bostäder av P-hus i Luleå

alt
Karpen, ägt av Galären och Riksbyggen, byggs om till bostäder och butiker. Bildcollage. Tirsén & Aili Arkitekter. Fotograf Michael Törnkvist, Lulebild.

 

Parkeringshuset Karpen i Luleå centrum har pekats ut som Sveriges fulaste byggnad. Men nu ser det ut som om Karpen går mot en vackrare framtid. Kommunen har nämligen fastnat för Galärens och Riksbyggens gemensamma förslag hur kvarteret kan byggas om till en kombination av p-hus, bostäder och butiker.

 

– Det handlar om att bygga om ett kvarter med både form, funktion och hållbarhet, säger Gunnar Tåhlin, Galärens vd till Norrbottens Media. Inget av våra byggprojekt har väckt lika många positiva reaktioner från allmänheten.

 

Galären är en familjeägt fastighetsbolag med kontor i Luleå och Stockholm. Galären i Luleå har cirka 30 anställda och en justerad balansomslutning om två miljarder kronor. Bolaget förvaltar cirka 100.000 kvm lokaler och äger drygt 480 bostäder.

alt
Redan nästa jul år 2019 invigs det nya Idre Himmelfjäll.

 

Efter 30-års planeringsarbete är det äntligen dags – under augusti drar byggandet av den första etappen Sveriges första nya alpina storsatsning i modern tid igång i Idre, som ligger Älvdalens kommun i nordvästra Dalarna, cirka 30 km nordväst om Särna.

 

Redan till nästa jul 2019 invigs anläggningen med liftar, alpina nedfarter, snökanoner, vattenledningar, pumphus, längdspår, skidshop, nybyggt boende och en hel del annat.

 

Bygget innefattar investeringar på 1,7 Mdr kr och förutom en modern alpin skidanläggning i Idre.

 

Vd för Idre Himmelfjäll är Torbjörn Wallin. Fjällanläggningen grundades av Staffan Derning.

 

Fjällanläggningen Idre Himmelfjäll med verksamhet både vinter och sommar, ska invigas julen 2019 med sina första 8 liftar och cirka 20 nedfarter med en största fallhöjd på 320 meter och en längsta nedfart på 3,2 km. Redan julen 2018 öppnar anläggningens skidhyra och sportbutik i nybyggda lokaler.

 

Idag finns flera boendeområden med egen familjebacke, knapplift med två nedfarter och sportbutik. Inför vintern 2017/2018 inleddes försäljningen av 4 helt nya tomtområden där möjligheter finns att bygga flerbostadshus, köpa bostadsrätt, bygga fritidshus och även ett tomtområde för riktigt stora fjäll villor.

 

Idre Himmelfjäll, ligger inbäddat i storslagen fjällnatur med Burusjön, Städjan/Nipfjällets naturreservat och Idre Fjäll som närmsta grannar.

alt
Unibails huvudkontor Capital 8 , omfattar 45.000 kvm i hjärtat av Paris.

 

Invesco Real Estate har avtalat att förvärva Unibails huvudkontor Capital 8, en 45.000 kvm stor kontorsbyggnad med en  tomt om 10.000 kvm i Paris CBD. Köparen ska betala Unibail-Rodamco-Westfield totalt 789 miljoner euro, cirka 8,13 Mdr kr, vilket innebär att affären är den största för en enskild fastighet i Europa.

 

Den slutliga stängningen av transaktionen beräknas ske under fjärde kvartalet 2018.

 

Andy Rofe, CEO för Europe på Invesco, säger i pressmeddelande:
– Förvärvet av Capital 8 markerar en milstolpe för Invesco Real Estate som den största enskilda europeiska tillgången i vår historia. Capital 8 är en ikonisk byggnad med flexibilitet  som genom tillgångens storlek, har en dominerande ställning och stark exponering i hjärtat av Paris 8: e arrondissement, stadens främsta ekonomiska centrum och ett landmärke nära Champs Elysees.

 

Capital 8 är fullt uthyrd till 17 hyresgäster. Komplexet, som nyligen renoverades 2016, omfattar 11 våningar i fyra sammankopplade byggnader med över 500 parkeringsplatser. Capital 8 har en hög servicenivå med hälsocenter och gym, tre restauranger och konferenslokaler. Dessutom innehåller Capital 8 två inre anlagda gårdar och 5.800 kvm grönytor samt en hållbar effektivitet som erkänns genom sin BREEAM-certifiering.

 

Unibails avyttring av Capital 8 är en del av försäljningen om 3 miljarder dollar, cirka 26,5 Mdr kr, som omfattas som en del av Unibails europeiska aktivrotationsprogram under de närmaste åren.

 

Rådgivare i för köparen Invesco var Linklaters, Victoires Notaires Associés, Archers, PwC, Deloitte, Humakey och Artelia Invesco Real Estate. Rådgivare för säljaren Unibail-Rodamco-Westfield var BNP Paribas Real Estate och Jones Lang Lasalle, Maître François Thomé, SCP Ginisty & Associés och Lacourte Raquin Tatar.

fredag, 27 juli 2018 20:10

Klövern köper på Manhattan

alt
Klöverns andra förvärv på Manhattan omfattar en utvecklingsfastighet med två låga byggnader om cirka 2.300 kvm.

 

Klövern har förvärvat en fastighet på Manhattan, med adressen 322-326 7th Ave, för ett underliggande fastighetsvärde om 36 miljoner USD, motsvarande cirka 320 Mkr. Fastigheten, som förvärvas i samarbete med den lokalt baserade fastighetsutvecklaren GDS Development, har idag en total uthyrningsbar yta om cirka 2.300 kvm.

 

– Vi fortsätter att växa i New York tillsammans med partners med lång erfarenhet och starkt track record. Fastigheten ligger dessutom i närheten av den tomträtt vi förvärvade tidigare i år, vilket ger positiva effekter på utvecklings- och uthyrningsarbete, säger Rutger Arnhult, vd för Klövern.

 

Fastigheten tillträddes den 24 juli och förvärvet finansieras med banklån och eget kapital.

 

I april i år förvärvade Klövern i New York en tomträtt på Manhattan, för en hörnfastighet på 1241-1251 Broadway och 31st St, nära 6:e Avenyn. Köpeskillingen var 16 miljoner USD, cirka 142 Mkr, för tomträtten som idag är en parkering, cirka 500 meter från Empire State Building. Klövern ska utveckla på tomträtten en kontorsbyggnad om cirka 14.000 kvm tillsammans med den lokala fastighetsutvecklaren GDS Development.

 

CBRE har fått uppdraget att sköta uthyrningsarbetet. Skidmore, Ownings & Merrill (SOM) har fått uppdraget att rita byggnaden som planeras att gröncertifieras via LEED.

alt
I Hammarby Sjöstad utvecklar Skanska det sista kvarteret i Heliosparken med 170 bostäder med garage under jord. Bostäderna om 1-5 rum och kök, i storlekar om 29-129 kvm, beräknas vara färdiga för inflyttning under tiden september 2019 till april 2020. Priserna är mellan 2,7 Mkr och 8,65 Mkr och med avgifter mellan 2.017 kr och 6.764 kr.

 

En ny undersökning från Skanska visar att sex av tio bostadsköpare kan tänka sig att äga en större bostad och hyra ut en del. Varannan person tycker samtidigt att ägarlägenheter kan vara en intressant boendeform för framtiden.

 

I en ny undersökning har byggföretaget Skanska tagit reda på bostadsköpares inställning till nya och alternativa boendeformer. Resultatet visar att 65 procent av bostadsköparna är positivt inställda till att äga större lägenheter med möjlighet att hyra ut en del av bostaden.

 

Skanskas undersökning visar också att hälften är intresserade av ägarlägenheter. Denna boendeform har funnits i Sverige sedan några år och skillnaden mot en bostadsrätt är att innehavaren faktiskt äger lägenheten. Inte bara rätten att nyttja den. Ägarlägenheter ger därmed bostadsägarna större självbestämmanderätt och möjligheter för uthyrning.

 

– Vår ser att det finns ett intresse att utforska nya boendeformer. Framför allt märker vi att det är attraktivt med en uthyrningsdel i sin bostad. Det finns flera anledningar. Dels ger det möjlighet till extra inkomstkälla som minskar boendekostnaden på sikt. Det är också en möjlighet för vuxna barn att bo hemma under studier eller liknande, säger Magnus Lambertsson, marknads- och försäljningschef på Skanska Nya Hem.

 

Inte populärt att kombinera upplåtelseformen i bostadshus

Skanska har även undersökt bostadsköparnas inställning till att kombinera bostadsrätter och hyresrätter i samma bostadshus. Mer än varannan person tycker inte att detta är en bra idé. Hela 33 procent uppger till och med att de ser mycket negativt på en kombination av hyres- och bostadsrätter.

alt
I  augusti 2019 ska den nya flygplatsen Scandinavian Mountains Airport i Sälen invigas. Illustration: Daniel Boberg, agnasARK arkitektkontor

 

I Sälen byggs nu en internationell flygplats. Totalentreprenören Peab har valt Assemblin för elinstallationer i terminalbyggnaden.

 

Det är 19 år sedan det senast byggdes en flygplats i Sverige och i december 2019 invigs den nya internationella flygplatsen Scandinavian Mountains Airport i Sälen. Peab är totalentreprenör och bygger bland annat terminal och garage på sammanlagt drygt 9.500 kvm.

 

Terminalen, som blir cirka 6.000 kvm, innefattar fyra gater och kommer att ta emot både inrikes- och utrikesflyg. Garaget, omfattande cirka 3.500 kvm, kommer att inrymma brandstation, verkstad, tvätthall och uppställningsytor för de underhållsfordon som krävs för att bedriva en modern flygplats.

 

– Det är hedrande för oss att ha fått ett så omfattande och intressant projekt, där säkerhetskraven är så höga, säger Christian Skoglund, regionchef Nordväst på Assemblin El.

 

Assemblins uppdrag omfattar bland annat LED-armaturer, nödbelysning och hänvisningsskyltar. Närvarostyrning installeras i de flesta mindre utrymmen. Yttre skyltar och belysning styrs med automatik. Dessutom ingår matning av centraler och större maskiner. Det innebär bland annat installation av ställverk. Teleinstallationer med data och fiber samt ett omfattande brandlarm ingår också i Assemblins leverans.

 

– Flygplatsterminalens brandlarm förser vi med ett högtalarbaserat talat utrymningslarm. Det är något som det ställs krav på idag när det handlar om den här typen av lokaler. Högtalarsystemet kan även komma att användas för utrop och bakgrundsmusik, säger Christian Skoglund.

 

Peabs val av Assemblin grundar sig på tidigare goda erfarenheter från genomförda projekt och naturligtvis ett bra pris.

 

– Med de enorma säkerhetskrav som gäller för projektet blir det helt avgörande att våra underentreprenörer kan leverera på den nivån. Vi känner Assemblin som en kompetent partner och det är extremt viktigt i ett projekt som detta, konstaterar Anna Pers, projektchef på Peab.

alt
Anders Danielsson, vd för Skanska.

 

Skanskas halvårsresultat minskade till 1.598 Mkr (3.330) på grund av nedskrivningar i anläggningsprojekt i USA under andra kvartalet.

 

I rapporten säger Skanskas vd Anders Danielsson:
– Under första halvåret 2018 fortsatte vi att leverera starka resultat inom  många av våra verksamhetsområden.  Byggverksamheten i Norden, särskilt i Sverige, och vår verksamhet inom Kommersiell fastighetsutveckling är exempel på det. De strategiska initiativen med syfte att återställa lönsamhetsnivåerna i vår Byggverksamhet har börjat stabilisera verksamheten i Polen, medan vi upplever ytterligare motgångar i den amerikanska, där resultatet för andra kvartalet var långt ifrån tillfredsställande.

 

Trots allt ökade intäkterna under första halvåret till 79.468 Mkr (79.118). Starkast var Byggverksamheten där intäkterna steg med 6 procent till 75.053 Mkr (70.768) medan intäkterna för Bostadsutveckling rasade med –48 procent till 4.166 Mkr (8.068). Det gick bättre för affärsområdet Kommersiell fastighetsutveckling med intäkter som ökade 9 procent till 7.310 Mkr (6.681).

 

Skanska säger att marknadsutsikterna för de kommande 12 månaderna är goda för Byggverksamheten, särskilt för USA. Däremot är marknadsutsikterna för Bostadsutveckling mer osäker bland annat på grund av svårigheten att förvärva och utveckla mark till följd av
höga priser och långa planprocesser.

 

För Kommersiell fastighetsutveckling är vakansgraden på kontorslokaler i merparten av de nordiska och centraleuropeiska städer där verksamheten bedrivs är stabil. Vakansgraden är låg i Sverige och hyrorna ökar. Efterfrågan på kontorsyta är stark i Polen och förbättras i andra delar av Centraleuropa.

 

I USA fortsätter efterfrågan från hyresgäster att vara stark i Boston och Seattle medan efterfrågan i Washington D.C. och Houstons ”Energy corridor” är något svagare.

 

I balansen ökade tillgångarna till 116 Mdr (106,1) med ett eget kapital som ökade till 27,2 Mdr kr (24,4). Den räntebärande nettofordran minskade till –4,0 Mdr (–4,3) medan de operativa finansiella tillgångarna minskade till 6,5 Mdr (7,4). Det innebar att soliditeten ökade till 23,4 procent.

 

På börsen föll aktien med 4,62 procent till 158 kronor. Totalt omsattes 5,25 miljoner aktier. SF