26 april 2024

Redaktionen

måndag, 08 juni 2015 16:29

Nya Arkitekturskolan premiärvisades

alt
Arkitekturskolan vid KTH campus i Stockholm är inflyttningsklar i augusti.

 

alt

Visningen hölls av Anna Haara, projektsamordnare på Akademiska Hus, och Karin Ahlzén, fastighetsutvecklare på Akademiska Hus. Även arkitekterna Bolle Tham och Martin Videgård fanns på plats.

 

Idag premiärvisades den nya Arkitekturskolan på KTH Campus. Den spännande byggnaden är nu klar i augusti för höstterminen 2015, vilket gör det möjligt för KTH:s arkitektstudenter att för första gången få en hemvist inne på campus.

 

Arkitekturskolan i samverkan med den nya entrén ska bidra starkt till KTH Campus och till universitetshuvudstaden och kunskapsregionen Stockholms utveckling.

 

Arkitektstudenterna i Stockholm har, trots att arkitekturskolan tillhör KTH, haft sin verksamhet utanför campus sedan 1970. Nu, 45 år senare, flyttar de till ett nybyggt hus med en egen identitet, centralt placerat på KTH Campus vilket öppnar för än starkare samverkan med övriga delar av KTH.

 

Nya Arkitekturskolan är en djärv byggnad som sticker ut i den klassiska tegelmiljön och som bildar en ny silhuett i Stockholm. Här får framtidens arkitekter en stimulerande och kreativ miljö.

 

Akademiska Hus har investerat drygt 400 Mkr i det nya ovala fyravåningshuset som har en totalyta på cirka 8.800 kvm och som är ritat av Tham & Videgård Arkitekter.

Fasaden är av rostrött corténstål, vilket kan ses som en omtolkning av de äldre husens röda tegelarkitektur, något som har blivit KTH Campus signum. Den nya Arkitekturskolan innehåller ateljéer, ritsalar, kontor, grupprum och datasalar.

 

I mitten av byggnaden finns en öppen hall som ska fungera som både en samlingspunkt och ett utställningsrum för arkitekturstudenterna.

 

Ritsalarna är utformade som öppna plan med 360 graders utsikt och möjlighet till indelning i mindre rumsformationer. Högst upp avslutas byggnaden med en takvåning med takterrasser med utsikt över KTH Campus och stenstaden i söder.

 

Det var vid årsskiftet 2006-2007 som Akademiska Hus tillsammans med KTH och i samarbete med Sveriges arkitekter gick ut med en öppen inbjudan till att delta i ett parallellt uppdrag kring utformning av en Arkitekturskola och ny entréplats till KTH.

 

Bland de intresseanmälningar som kom in valdes fyra kontor ut för att genomföra ett parallellt uppdrag. Urvalet följde ett antal uppsatta kriterier kring förmåga och erfarenhet och med sikte på att i det parallella uppdragen ha minst ett ungt och ett internationellt kontor.

 

De kontor som valdes ut var: Tham & Videgård Hansson Arkitekter, TEAM: POM PetrénMerom Arkitekter, Scheiwiller Svensson Arkitektkontor, Vesa Honkonen Architects och IMEK VVS Rådgivande Ingenjörer, Wingårdh arkitektkontor samt Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa /SANAA architects.

 

Det blev Tham & Videgård Arkitekter som valdes ut för att gestalta den nya Arkitekturskolan.

måndag, 08 juni 2015 16:07

Pandox noteras den 18 juni

alt
I samband med noteringen blir vd Anders Nissen en icke obetydlig aktieägare.

 

Strax före midsommar, den 18 juni, cirka tolv år efter att norska Eiendomsspar AS och Sundt AS (numera Helene Sundt AS och CGS Holding AS) köpte ut hotellfastighetsbolaget Pandox från börsen, ska Pandox vara tillbaka som noterat bolag. På ett pressmöte igår informerade Pandox om sina planer där bolagets huvudägare säljer 40 procent av aktierna i bolaget och priset per aktie hamnar i intervallet 100-110 kr per B-aktie, vilket värderar Pandox till cirka 16 Mdr kr. ABG Sundal Collier är Global Coordinator och Joint Bookrunner i Erbjudandet, Handelsbanken Capital Markets och Morgan Stanley är Joint Coordinators och Bookrunners och Carnegie, DnB Markets och SEB är Co-lead Managers.

 

Anledningen till försäljningen är att ägarna – till följd av Pandox tillväxt sedan 2004 – vill minska andelen av Pandox i sina investeringsportföljer. Samtidigt ser ägarna och styrelsen en börsnotering som ett logiskt och viktigt steg för bolagets fortsatta utveckling och tillväxt. Ett proffsigt bolag blir ännu mera proffsigt sa vd Anders Nissen under dagens IR-möte. Klart är att AMF och Robur Fonder har åtagit sig att köpa 7 procent av de aktier som ingår i erbjudandet.

 

Pandox har en väl beprövad affärsmodell som inneburit en årlig avkastning på eget kapital om cirka 18 procent. Bolaget har tack vare ett aktivt ägande åren klarat sig genom tre lågkonjunkturer och i samband med dessa lyckats göra förvärv och bli ännu starkare.

 

– Vi kommer att fortsätta att bygga vidare på vår plattform som ett ledande hotellfastighetsbolag i norra Europa. Vår fokuserade affärsmodell, historik och välinvesterade portfölj av stora hotellfastigheter i strategiska lägen gör oss välpositionerade för att utnyttja både den underliggande tillväxten på marknaden samt den organiska tillväxten från renoveringar och ompositioneringar av våra hotellfastigheter. Vi ser fram emot att komma tillbaka till aktiemarknaden och välkomnar nya aktieägare, säger Anders Nissen.

 

Den 31 mars bestod Pandox portfölj av 104 hotell med 22.000 hotellrum i Norden, Belgien, Österrike och Kanada. Fastigheterna är till övervägande del fullservicehotell i övre mellanpris- till högprissegmentet med ett beräknat marknadsvärde om 27 Mdr kr.

 

Verksamheten är organiserad i två segment, dels fastighetsförvaltning som omfattar 89 fastigheter där Pandox har långa kontrakt med hotelloperatörer, dels – vilket enligt  Anders Nissen är en viktig kompetens för bolaget – en egen operatörsverksamhet som omfattar 15 rörelsefastigheter där Pandox både äger fastigheterna och driver hotellverksamheten. Nyligen tog Pandox exempelvis över driften av Mr. Chip i Kista, och vid kommande årsskifte ska bolaget ta över driften av Quality Hotel & Resort Fagernes i Norge. LE

alt
Lars Johnsson, är chef för ett växande Folksam Fastigheter.

 

Newsec har tecknat ett nytt förvaltningsavtal med Folksam om en fastighetsportfölj bestående av ett 70-tal fastigheter, med en uthyrbar area om cirka 350.000 kvm. Uppdraget avser kommersiell, administrativ och teknisk förvaltning samt drift. Därmed kommer Newsec att förvalta hela Folksams fastighetsportfölj om totalt 120 fastigheter med en total area om cirka 600.000 kvm.

 

– Vi är stolta över att Folksam ger oss ännu ett förtroende och nu låter Newsec förvalta hela deras fastighetsbestånd. Det visar åter att vi har ett attraktivt erbjudande och tillhandahåller en högkvalitativ, kostnadseffektiv och värdeskapande förvaltning, säger Anders Albrektsson, kundansvarig Newsec Asset Management AB.

 

Den aktuella portföljens cirka 70 fastigheter innehåller både lokaler och bostäder i Stockholm och Malmö. Uppdraget kommer att sysselsätta ett 30-tal medarbetare, varav två tredjedelar arbetar med beståndet sedan tidigare hos Folksam. Övergången av verksamhet och personal sker den 1 oktober.

 

– Efter en bred och omfattande upphandlingsprocess har vi valt att outsourca hela fastighetsförvaltningen till marknadens bästa förvaltare, och säkerställer därmed att hyresgästerna får fortsatt god service i trygga och hållbara fastigheter. Samtidigt bygger vi upp branschens bästa Asset Management-organisation och vässar Folksam för framtiden, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksam.

 

Folksam har en expansiv strategi för sitt fastighetsinnehav, och en ambition att öka fastighetsexponeringen med 10 Mdr kr under de närmaste åren. Idag äger Folksam fastigheter värda 18 Mdr kr. Den outsourcade förvaltningen innebär en större flexibilitet och möjliggör en ökad strategiskt och finansiell fokus.

 

I ett samtal med Lars Johnsson berättar han att Folksam Fastigheter har som mål att slå index och resultatet för riskjusterad avkastning. Nu söker han totalt fem nya medarbetare till sitt nya team för asset management.

 

– Långsiktiga fastighetsinvesteringar bidrar till att bygga Folksams ekonomiska styrka för att tryggt förvalta försäkringstagarnas pengar. Med en ökad andel fastigheter i Folksams placeringsportföljer sänker vi risken utan att göra avkall på den förväntade avkastningen, säger Lars Johnsson.


I en kommentar kan sägas att det är intressant att Folksam Fastigheter nu ska bygga upp en organisation för tillgångsförvaltning av fastigheter, således ett team för asset management som ska förvalta fastighetstillgångar om närmare 30 Mdr kr under de närmaste åren. Det är en stor utväxling. Denna ökning av Folksams fastighetsportfölj kallades en ”vässad strategi” i samband med att Lars Johnsson blev utnämnd till chef för Folksam Fastigheter i december 2014. Han ersatte lite överraskande Torbjörn Wiberg som chef för Folksam Fastigheter då Johnsson tillträdde sin tjänst i mars i år.

alt

                                                                                                    

Det står nu klart att det är Lena Rune (bilden) som blir centrumchef för Mall of Scandinavia. Hon kommer i sin nya roll att leda centrum-teamet och den operationella verksamheten på plats i Mall of Scandinavia. Lena Rune startade sin karriär inom Unibail-Rodamco år 2009 och hon har en gedigen bakgrund inom bolaget.  

 

På en yta om 100.000 kvm kommer 230 butiker och restauranger att erbjuda kunderna ett brett butiksutbud med spjutspetsar såsom COS, River Island, & Other Stories, Disney Store, Åhléns nya citykoncept, Nordens första IMAX-biograf och Stockholms största restaurangkluster. När Mall of Scandinavia slår upp portarna i höst är det med ett brett utbud av starka koncept. Nu får Norden en shoppingdestination av internationell standard, något som tidigare saknats. En nyckelperson i organisationen är centrumchefen, som Unibail-Rodamco valt att hämta från de egna leden.

 

Lena Rune har en civilekonomexamen med inriktning marknadsföring från Handelshögskolan i Stockholm. Hon kommer närmast från en roll som marknadschef på Unibail-Rodamco, där hon haft ett övergripande ansvar för bolagets nordiska köpcentrum.  Erfarenheten av branschen är stor och hon har haft flera positioner inom koncernen där hon började 2009, då som marknadsansvarig för Nacka Forum och därefter som digitalt ansvarig för Norden.

 

– Det är oerhört spännande att vara en del av denna stora satsning. Vi arbetar hårt för att våra besökare ska få en fantastisk upplevelse när vi slår upp portarna den 12 november, säger Lena Rune.

alt

Oscar Properties säljer Barnhusväderkvarnen 29 vid Tegnerlunden.

 

Oscar Properties har sålt den helägda förvaltningsfastigheten Barnhusväderkvarnen 29 med adress Tegnérlunden 2 i Vasastan, Stockholm. Det underliggande fastighetsvärdet i affären uppgår till cirka 140 Mkr. Köparen beräknas tillträda fastigheten den 15 september 2015.

 

Försäljningen ger en reavinst om cirka 23 Mkr. Fastigheten är ursprungligen en bostadsfastighet som kontoriserats. Den omfattar sammanlagt 2.351 kvm och är för närvarande fullt uthyrd till kommersiella hyresgäster.

 

– Vi fortsätter att löpande utvärdera varje fastighet för att optimera våra resurser på bästa sätt. Den här försäljningen ger oss en god avkastning och möjlighet att fokusera på våra större projekt, säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.

fredag, 05 juni 2015 16:52

NP3 bygger nytt och hyr ut i Umeå

alt
Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter. Foto:Mike Straneus

 

NP3 Fastigheter har tecknat avtal med Swedol Sverige AB och en riksomfattande B2B-kedja om att nyproducera affärslokaler för dessa på Västerslätt industriområde i Umeå. Fastigheten kommer omfatta 3.600 kvm varav cirka 1.500 kvm för Swedol och cirka 2.100 kvm för B2B-handlaren.

 

Byggnationen börjar omgående och byggnaden som ska inrymma dessa två butiker beräknas stå färdig för inflyttning för hyresgästerna 1 februari 2016. NP3 har tecknat ett tioårigt hyresavtal med respektive hyresgäst. Båda hyresgästerna blir nyetableringar i Umeå. För att ge plats åt byggnaden river NP3 ett befintligt kallförråd och en garagebyggnad. På fastigheten blir en befintlig byggnad som inrymmer lågprisbutiken “MM Mycket mer för pengarna” kvar.

 

– NP3 brinner för utvecklingen av norra Sverige och det är viktigt för bolaget att medverka till den utvecklingen. Genom att hjälpa våra nya hyresgäster i deras etablering i Umeå så är vi tillsammans med dem delaktiga i att skapa tillväxt och fler arbetstillfällen, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

Swedol bedriver butik för grossistverksamhet för bygg, anläggning, transport, industri och verkstad. 

 

I en kommentar kan sägas att kraften och styrkan är stor i NP3 Fastigheter. Vid årsskiftet 2010/2011 var bolagets fastighetsvärde endast 200 Mkr, för ett år sedan var det 1,7 Mdr kr. Nu är fastighetsvärdet i NP3 drygt 4 Mdr kr. Denna utveckling visar att bolaget växer organiskt och till bibehållen soliditet med starkt kassaflöde. Dessa parametrar talar för ett långt innehav i aktien. SF

alt

Apples huvudkontor Campus 2 ska vara färdigställt före utgången av år 2016 till en kostnad av cirka 42 Mdr. Det cirkelformade jättekontoret ska bli hela 260.000 kvm för cirka 12.000 medarbetare.

 

Enligt uppgift från Skanska har Skanska och dess JV-partner DPR efter förhandlingar inte kommit överens med Apple om förutsättningarna för det fortsatta arbetet och Apple har därför valt att säga upp avtalet. Skanska USA Building kommer därmed att avboka totalt cirka 6,7 Mdr kr (800 MUSD) i andra kvartalet 2015.

 

Enligt Silicon Valley Business Journal har ett avtal undertecknats med en ny generalentreprenör som ska fullfölja nybygget av Apples nya ringformade huvudkontor Campus 2 i Cupertino, Kalifornien. Ett kontrakt om totalt 5 miljarder dollar, cirka 42 Mdr kr.

 

Silicon Valley Business Journal citerar källor som identifierar den nya generalentreprenören som Rudolph & Sletten, som har en fin meritlista på entreprenader i Silicon Valley.

 

Apples huvudkontor Campus 2 ska vara färdigställt före utgången av år 2016. Det cirkelformade jättekontoret ska bli hela 260.000 kvm för cirka 12.000 medarbetare.

 

Apple kommer för detta stora kontor helt använda sig av förnyelsebar energi, i huvudsak från takmonterade solpaneler.

alt

Fastigheten Gefion 3 i Malmö och Översikten 6 i Jönköping.


Kungsleden förvärvar fyra handelsfastigheter i etablerade handelslägen i Jönköping och Malmö med en total uthyrningsbar area om 24 000 kvm till en köpeskilling om 385 Mkr. Säljare är Alecta och tillträde kommer att ske i juni. För Kungsledens del kompletterar förvärvet den befintliga portföljen väl och bygger vidare på det framgångsrika omstruktureringsarbete som Kungsleden genomfört sedan 2013.

 

I förvärvet ingår fastigheterna Hästvagnen 3 och Gefion 3 i Malmö samt Översikten 6 och Översikten 9 i Jönköping. Fastigheterna ligger i de väletablerade handelsområdena Svågertorp, Jägersro samt Solåsen. Samtliga byggnader håller hög teknisk kvalitet och har stabila hyresgäster såsom Rusta, Dormy och Plantagen.

 

Sedan hösten 2013 har Kungsleden avyttrat icke strategiska fastigheter och parallellt förvärvat kommersiella fastigheter i enlighet med den nya strategin till ett värde av sammanlagt nästan 14 Mdr kr. Det totala fastighetsvärdet uppgår nu till 23 Mdr kr, varav storstadsbeståndet i Stockholm, Göteborg och Malmö utgör 53 procent av portföljen.

 

Hälften av Kungsledens hela fastighetsportfölj är samlat i åtta prioriterade kluster - Kista City, Danderyd Kontor, Innerstaden Stockholm, Västberga i Stockholm, Västerås City, Finnslätten Industriområde i Västerås, Högsbo i Göteborg och Hyllie i Malmö.

 

– Efter två intensiva år står Kungsleden idag väl rustat att ta nästa steg på vår långsiktiga resa, nämligen att förverkliga strategin att aktivt förvalta, utveckla och expandera vår fastighetsportfölj. Vi ska vara en långsiktig ägare med nöjda kunder. Vi har lagt en stabil grund som vi nu ska bygga vidare på, säger Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.

 

Målet är att växa till 25 Mdr kr för att nå ett resultat före skatt på 1-1,2 Mdr kr år 2017. På längre sikt ska fastighetsportföljen växa till 30 Mdr kr.

alt

Terminalen 2 i Sollentuna har ett mycket bra kommunikationsläge. Foto: Gustav Kaiser


Kungsleden stärker sin position norr om Stockholm genom förvärvet av kontorsfastigheten Terminalen 2 vid E4 i Sollentuna norr om Stockholm. Fastigheten har en uthyrningsbar yta om drygt 15.000 kvm och det totala förvärvspriset uppgår till 285 Mkr. Säljare är Humlegården och tillträde sker i oktober. Med närhet till Kista Science City blir Terminalen 2 även ett utmärkt komplement till Kungsledens befintliga bestånd i Kista. Området där fastigheten ligger är i en expansionsfas med fokus på företag inom elektronik, data och telekom. Fastighetens goda läge stärks ytterligare i samband med att Förbifart Stockholm färdigställs. Efter förvärvet uppgår Kungsledens sammanlagda fastighetsvärde i Stockholm till 7,6 Mdr kr, vilket motsvarar 33 procent av bolagets totala portfölj.  
    

Terminalen 2 är i princip fullt uthyrd till ett tiotal välkända hyresgäster såsom LG Electronics, Onninen, Elgiganten, Renault med flera. Den har utöver den uthyrningsbara ytan på drygt 15.000 kvm outnyttjade byggrätter på 7.500 kvm.

 

– Det är glädjande att vi kan komplettera vårt bestånd i norra Stockholm med en stor och moderniserad kontorsfastighet som tack vare Humlegårdens fina jobb och uppgraderingar håller en väldigt hög kvalitet. Fastigheten ligger i ett område som blir allt mer attraktivt i takt med att staden växer, vilket inte minst återspeglas av att flera av hyresgästerna valt att förlägga sina nordiska huvudkontor hit, säger Ylva Sarby Westman, transaktionschef på Kungsleden.

alt

                                                                           
Hemfosa Fastigheter anställer Linda Eriksson (bilden) som finanschef och medlem i bolagets koncernledning. Hon har en lång och gedigen erfarenhet från fastighetsbranschen och kommer senast från Fastighets AB Förvaltaren där hon var finans- och fastighetsanalytiker och dessförinnan finanschef på Kungsleden AB. Linda Eriksson tillträder sin nya tjänst efter sommaren.

 

– Vi välkomnar Linda och är väldigt glada att få komplettera vårt team med en så kompetent person, hon kommer också vara ett starkt tillskott till ledningsgruppen, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa Fastigheter.