29 april 2024

Redaktionen

tisdag, 24 februari 2015 18:04

FastPartner ökade vinsten till 463 Mkr

alt
Sven-Olof Johansson, vd FastPartner.

 

FastPartner ökade helårsvinsten efter skatt till 463 Mkr (273), vilket motsvarade 8,72 kr (5,13) per stamaktie. I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar för fastigheter om 284 Mkr (25) och 83 Mkr (328) på derivat och finansiella placeringar. Bolagets förvärv under senare år bidrog till att hyresintäkterna ökade med 20,2 procent till 921 Mkr (766) och att driftnettot steg med 23 procent till 611 Mkr (496), vilket gav en överskottsgrad om 66,3 procent (64,8). Förvaltningsresultatet förbättrades till 384 Mkr (303), motsvarande 7,22 kr (5,71) per stamaktie. Det rullande årliga förvaltningsresultatet var cirka 500 Mkr.

 

FastPartner har med bred marginal uppfyllt samtliga sina finansiella mål för 2014. Med nuvarande förutsättningar på marknaden är det bolagets mål att under år 2015 uppnå ett fastighetsvärde överstigande 15 Mdr kr och ett på årsbasis rullande förvaltningsresultat om 600 Mkr.

 

Under året köpte FastPartner fastigheter för 1.889 Mkr och investerade 312 Mkr i befintligt bestånd. Vid årsskiftet marknadsvärderades portföljen till 12.046 Mkr (9.563).

 

Bolagets lån hos kreditinstitut uppgick till 6.611 Mkr (5.394) och finansierades till en medelränta om 2,2 procent (2,7). Utöver dessa har FastPartner emitterat tre icke säkerställda obligationslån om 300 Mkr, 500 Mkr respektive 500 Mkr med räntor om 6,75 procent (fast), Stibor +3,9 procent (rörlig) respektive Stibor +2,25 procent (rörlig).

 

Koncernens egna kapital ökade till 3.271 Mkr (2.945) medan soliditeten minskade till 26,0 procent (29,5). Den justerade soliditeten enligt EPRA NAV var 31,4 procent (35,0).

 

Inför årsstämman föreslår styrelsen en utdelning om 3,50 kr (3,10) per stamaktie och en utdelning om oförändrat 20 kr per preferensaktie.

 

Rapporten gladde marknaden då aktien steg med 5 procent till 145 kr. LE

tisdag, 24 februari 2015 17:58

Skanska avtalar med Litigate i PARK49

alt
Skanskas PARK 49, vid Gamla Ullevi, står klart i början av år 2016.

 

Skanska har tecknat ytterligare ett hyreskontrakt i kontorshuset PARK49, granne med Gamla Ullevi och Trädgårdsföreningen i centrala Göteborg. Denna gång ett avtal om 400 kvm på våning 9 med advokatbyrån Litigate, som flyttar in i april nästa år. 

 

Bygget av PARK49 pågår och huset ska vara klart för inflyttning i början av nästa år. I entréplan finns planer för en restaurang med uteservering. Restaurangen kommer även ha tillgång till terrassen på plan elva med panoramautsikt över centrala Göteborg. En annan terrass är till för hyresgästerna i huset, där de hämta andan eller kliva ur rutinerna för ett möte.

 

PARK49 kommer att certifieras på den högsta nivån, Platinum, enligt det internationella miljöcertifieringssystemet LEED. I hyreskontraktet ingår även en checklista där Skanska och hyresgästen tillsammans går igenom hur de på bästa sätt kan minska miljöpåverkan i sina lokaler.

 

– Vi välkomnar Litigate till PARK49. Det är extra kul att i ett tidigt skede teckna kontrakt med en medveten kund som ser ett värde av att sitta i en profilfastighet, säger Mats Dynevik, marknadschef, Skanska Fastigheter Göteborg. 

tisdag, 24 februari 2015 17:17

Wallin/Utopia bygger stadsradhus på Söder

alt
Byggstart för projektet med särpräglade stadsradhus är planerad till 2018.

 

alt

Projekten med radhusen, som har pågått sedan 2011, kräver ny detaljplan.

 

Byggnadsfirman Erik Wallin AB har av Stockholms Stad tilldelats en direktmarkanvisning för sammanlagt 17 stadsradhus framtagna i samarbete med Utopia Arkitekter. Husen ligger på en slänt som sträcker sig längs med övre och nedre Lundagatan på nordvästra Södermalm. Byggstart för projektet är planerad till 2018 med första inflyttning 2019.

 

Byggnadsfirman Erik Wallin AB, som varit verksamma i Stockholm i drygt 85 år, tar med projektet på Lundagatan ett nytt steg i företagets utveckling.

 

– Arbetet med radhusen har pågått sedan 2011 då tanken om att bygga på platsen först presenterades för staden. De planerade radhusen ger en sammanlagd boyta på cirka 2.700 kvm. Exploateringskontoret har i och med direktmarkanvisningen begärt att Stadsbyggnadsnämnden upprättar en ny detaljplan för området, säger Erik Wallin, projektledare på Byggnadsfirman Erik Wallin.

 

Förslaget innebär en följsam anpassning till områdets övriga bebyggelse. Husen följer släntens lutning och får tre våningar mot nedre Lundagatan och en våning mot den över sträckningen av gatan. Materialet blir tegel och husen får generöst tilltagna terrasser på respektive sida av husen.

tisdag, 24 februari 2015 16:34

C. Johansson, ny chef på FastPartner

alt

                                                                            

 

Christopher Johansson (bilden) har tillträtt tjänsten som marknadschef och efterträder Per Sjöling som valt att gå ned i arbetstid. Han började arbeta inom FastPartners förvaltning år 2012 och han har tidigare varit anställd inom bank- och finanssektorn, däribland Swedbank och Danske Bank. Johansson är 37 år och teknologie doktor i datalogi på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.

 

 

Vidare har Fredrik Thorgren anställts som regionchef i Gävleborg och han efterträder Anders Svensson som kommer att gå ned i arbetstid för att arbeta med specifika arbetsuppgifter. Thorgren arbetar idag som affärsområdeschef på Diös, affärsområde Dalarna och han är 40 år, och är utbildad civilekonom med inriktning fastigheter. Han börjar sin anställning hos FastPartner den 1 april 2015.

 

 

– Anställningarna utgör en del av flera pågående rekryteringar som beror på FastPartners snabba expansion de två senaste åren, säger Svante Hedström, fastighetschef på FastPartner.


alt

Svenska Studenthus 280 bostäder i Umeå uppförs i ett loftgångshus och två femvåningshus. För formgivningen svarar Reflex arkitekter.

 

Svenska Studenthus, dotterbolag till K2A, har tecknat avtal med Akademiska Hus om att förvärva mark för att bygga uppemot 280 studentbostäder på Campus Umeå. De första lägenheterna beräknas stå klara redan till höstterminen 2016.

 

– Det här är en del av Akademiska Hus löpande arbete för att minska studentbostadsbristen på de campusorter där vi verkar och också startskottet för den satsning vi nu gör i Umeå. Vi har ytterligare markinnehav på orten som vi vill avsätta för student- och forskarbostäder, och vår och Umeå universitets gemensamma målbild är att det ska byggas totalt 750 campusnära studentbostäder i Umeå under 2016 och 2017, säger David Carlsson, regiondirektör Akademiska Hus region Norr.

 

– Vi är mycket glada att ha blivit utvalda av Akademiska Hus för att bygga nya studentbostäder på campus i Umeå. Svenska Studenthus är mitt uppe i en kraftig expansion och jag hoppas att vi och Akademiska Hus kan hitta fler orter där vi kan bidra till att skapa levande campus med både bostäder och utbildningslokaler, säger Johan Knaust, vd för K2A.

 

Svenska Studenthus har som mål att under 2015 bli av Sveriges största privatägda studentbostadsföretag. Bolaget är redan etablerat i Gävle och har pågående produktioner i Örebro, Stockholm, Kiruna och nu alltså också i Umeå. Innehavet uppgår till cirka 250 färdigställda bostäder och ytterligare 700 under produktion.

 

Svenska Studenthus och K2A ägs av Olle Knaust, Johan Knaust och Christer Andersson.

måndag, 23 februari 2015 18:08

Ramböll vann infrastrukturprojekt i Stockholm

alt

Patrik Schelin, Head of Transport, Ramböll Sverige.

 

Ramböll har vunnit infrastruktur– och transportprojekt i Norden värda 770 Mkr under andra halvan av 2014. Det gäller bland annat utbyggnaden av tunnelbanan på sträckan Akalla-Barkarby, Molnbydepån på Roslagsbanan samt depåerna i Högdalen och i Tomteboda. Postterminalen i Tomteboda ska förvandlas till en modern depå anpassad för stadens biogasbussar. Ramböll står bland annat för projekteringen av byggnationen, installationerna, vatten och avlopp, mark, väg, geoteknik och gas.

 

– En viktig framgångsfaktor för Ramböll är att vi lyckas kombinera lokal närvaro spetsat med Ramböllgruppens globala kompetenser och erfarenheter. Vi ser också att kunderna köper en större helhet och bredd, vilket passar oss perfekt då det stämmer med vår affärsmodell, säger Patrik Schelin, Head of Transport, Ramböll Sverige.

 

Också i de andra nordiska länderna är orderboken full av intressanta infrastrukturprojekt. I Danmark är Ramböll är med och tar fram en ny spårvägslinje längs ringväg 3 i Köpenhamn som ska vara klar 2020. Den kommer då att ha 27 stationer och sträcka sig mellan Lundtofte i norr och Ishöj i söder och kommer att minska trängseln och öka framkomligheten i storstadsområdet. Ramböll står för projekteringen och de efterföljande entreprenadanbuden för spårinfrastrukturen, vagnparken, depå, underhållscenter, samt drift och underhåll av anläggningarna. Dessutom ska Ramböll utvärdera hur miljön påverkas i samband med arbetet.

 

I Finland utvidgas tunnelbanan i Helsingfors-Espoo och en ny spårvagnslinje ska projekteras mellan de två städerna och i Norge är Ramböll med och planerar en ny motorvägsring i Kristinansand och en ny tågbana mellan Moss och Såstad.

måndag, 23 februari 2015 17:59

CBRE gjorde affärer om 144,2 Mdr kr

alt

Matt Khourie, CEO för CBRE Global Investors.

 

CBRE Global Investors genomförde globalt transaktioner för totalt 17,1 miljarder dollar (cirka 144,2 Mdr kr) under 2014, inklusive förvärv om 9,2 miljarder dollar samtidigt som CBRE ökade andelen nytt kapital för fonder och separata konton till 8,1 miljarder dollar, motsvarande en ökning med 55 procent jämfört med 2013. Denna ökning är den största sedan 2007.

 

– Med vår omfattande fastighetskompetens i 21 länder runt om i världen, var vi mycket proaktiva som portföljförvaltare under 2014. Det för att på bästa sätt bevaka våra kunders intressen, säger Matt Khourie, CEO för CBRE Global Investors.

alt

Totalt ökade antalet byggstartade bostäder i Storstadsområden under år 2014, jämfört med föregående år, från 17.713 till 19.428.

 

Preliminära uppgifter från SCB visar att under 2014 påbörjades nybyggnation av cirka 38.500 lägenheter. Det innebär en ökning med 27 procent jämfört med 2013 då 30.402 lägenheter började byggas

 

Antalet påbörjade lägenheter i flerbostadshus ökade med 26 procent till 30.100 lägenheter. Vad gäller småhus så påbörjades 8.400 lägenheter, vilket är 27 procent fler än under 2013.

Utöver detta gav påbörjad ombyggnation av flerbostadshus ett tillskott på cirka 3.000 nya lägenheter under 2014, vilket är något fler än 2013 då tillskottet låg på 2.796 lägenheter.

 

Totalt ökade antalet byggstartade bostäder i Storstadsområden under år 2014 jämfört med föregående år, från 17.713 till 19.428, varav Stor-Stockholm från 12.209 till 13.171, Stor-Göteborg från 3.485 till 3.603 och Stor-Malmö från 2.019 till 2.654.

 

De län som det påbörjades minst produktion av bostäder under 2014, var i Blekinge med 109, i Jämtland med 138, i Gotland med 146 och i Dalarna med 165.

lördag, 21 februari 2015 19:46

Atrium Ljungberg visade vinst om 645 Mkr

alt

Ingalill Berglund, vd Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg sänkte helårsvinsten till 645 Mkr (1.108), vilket motsvarade 4,89 kr (8,52) per aktie. Minskningen förklaras i sin helhet av ökat undervärde i derivatportföljen. I resultatet ingick nämligen orealiserade värdeförändringar i finansiella instrument med -894 Mkr (343). Vidare ingick orealiserade värdeförändringar för fastigheter med 861 Mkr (143) och en reavinst om knappt 8,3 Mkr (-1,6). Driftöverskottet från fastighetsförvaltningen förbättrades till 1.345 Mkr (1.297) och resultatet före värdeförändringar ökade till 844 Mkr (829). Prognosen för 2015 uppgår till 920 Mkr. Inför årsstämman föreslår styrelsen en höjd utdelning till 3,30 kr (3,05) per aktie.

 

Hyresintäkterna ökade till 1.981 Mkr (1.956), medan uthyrningsgraden minskade till 93 procent (95), inklusive projektfastigheter där Sickla Front och Nod tillkommit under året.

 

Under året köpte Atrium Ljungberg fastigheter för 1.673 Mkr (0), varav det största var Point Liljeholmen om 40.000 kvm, och bolaget investerade 707 Mkr (1.302) i befintliga fastigheter. Vidare såldes fastigheter för 94 Mkr (1.012).

 

Dessutom vann bolaget en markanvisning i Barkarby för ett nytt stadskvarter om 50.000 kvm. Framöver kommer bostäder att utgöra ett större inslag i Atrium Ljungbergs porfölj. För närvarande pågår detaljplaneprocesser för 2.000 lägenheter att adderas till de 700 som bolaget äger idag.

 

Vid årsskiftet värderades fastighetsbeståndet till 28.163 Mkr (25.008) med ett genomsnittligt direktavkastningskrav om 5,6 procent (5,7). De räntebärande skulderna uppgick 12.317 Mkr (12.414) och finansierades till en snittränta om 3,2 procent (3,5).

 

Det egna kapitalet ökade till 11.590 Mkr (11.021), vilket motsvarade en soliditet om 39,6 procent (41,1).

 

– Resultatet för 2014 landar över prognos och med miljardförvärv i Liljeholmen och en ny stor markanvisning i Barkarby etablerar vi oss på nya delmarknader. Tillsammans med nya projektmöjligheter på våra befintliga platser skapar detta förutsättningar för fortsatt god tillväxt under kommande år, säger vd Ingalill Berglund.

lördag, 21 februari 2015 19:43

Pandox visade storvinst om 1,22 Mdr

alt

Anders Nissen, vd Pandox. Foto: Therése Särnbäck

 

Helåret 2014 var lysande för Pandox, experten på hotellfastigheter. Resultatet före skatt ökade 1.509 Mkr (360). I denna vinst ingick en försäljning av 15 hotellfastigheter. Det var till Balder som Pandox i april 2014 sålde 14 svenska hotellfastigheter med 2.400 rum för totalt 2,2 Mdr kr, en avyttring som gav en reavinst om 935 Mkr. Det innebar till slut att vinsten efter skatt ökade starkt till 1.216 Mkr (107).

 

Pandox hade under 2014 ett starkt kassaflöde, som exklusive engångsintäkter ökade till 888 Mkr (815). Ökningen förklaras i huvudsak av en starkare hotellmarknad, att tidigare renoverad hotellkapacitet återförts, jämte ett förbättrat resultat från hotell drivna i egen regi samt ett lägre finansnetto.

 

Förvaltningsintäkterna minskade till 1.789 Mkr (1.813), men justerat för valuta och avyttringar ökade förädlingstakten i portföljen med 5,1 procent jämfört med år 2013.

 

I fastighetsportföljen fanns vid årsskiftet 105 hotell med 22.155 rum, varav 3.088 i Stockholm, 1.220 i Göteborg, 5.556 i svenska regionstäder, 2.503 i Norge, 3.064 i Finland, 1.845 i Danmark, 2.240 i Belgien och slutligen 2.639 i Berlin, Montreal, Basel, Lübeck, Bremen, Dortmund och Bahamas.

 

Värdet på fastigheterna inklusive hotellinventarier minskade till 19.181 Mkr (20.109).

 

Finansnetto från den löpande verksamheten steg till -536 Mkr (317) samtidigt som koncernens räntebärande skulder minskade till 12.877 Mkr (14.562), vilka finansierade till en snittränta om 3,6 procent. Det medförde att soliditeten stärktes till 27,0 procent (24,0), med en förbättrad räntetäckningsgrad om 2,7 gånger (2,3).

 

I en kommentar till bokslutet säger vd Anders Nissen att den ökande oron och de politiska spänningarna i omvärlden förväntas få en dämpande effekt på den globala ekonomiska tillväxten. Men generellt bedömer han att hotellmarknaden kommer att fortsätta sin positiva trend med ökad efterfrågan. Han ser även att Pandox har goda förutsättningar att utvecklas bättre än branschen i genomsnitt, både sett till intäkter och kassaflöde, och detta särskilt efter att bolaget nyligen avslutat ett stort investeringsprogram.