1 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Nya Gondolen beräknas öppna i augusti 2022 i lokaler om drygt 1.100 kvm. Utöver klassiska Gondolen kommer Eriks att öppna ytterligare en restaurang i fastigheten, denna gång ett helt nytt koncept som följer visionen med ett taklandskap på Katarinahuset.

 

 

 

I veckan blev det klart att Atrium Ljungberg tecknat nytt hyresavtal med Eriks Restauranger i Katarinahuset, Slussen. Avtalet omfattar drygt 1.100 kvm som kommer att fördelas på två olika restauranger. Nya Gondolen beräknas öppna i augusti 2022.

I maj 2020 stänger anrika Eriks Gondolen i Katarinahuset i Slussen. Hela fastigheten ska genomgå en omfattande renovering och ombyggnation. Under ombyggnadstiden genomförs ett konceptarbete för Gondolen som kommer att öppna i ny tappning. Gästerna kommer dock att känna igen klassiska Gondolen då många av favoriterna kommer att finnas kvar.

Utöver klassiska Gondolen kommer restaurangkoncernen i november 2022 att öppna ytterligare en restaurang i fastigheten, denna gång ett helt nytt koncept som följer visionen med ett taklandskap på Katarinahuset. Atrium Ljungberg planerar i samband med öppningen av huset att tillgängliggöra takterrasserna för allmänheten med tillträde via både Katarinahissen och Mosebacke.

– Det känns roligt att inte bara kunna återöppna Gondolen utan att även få möjlighet att starta ett helt nytt restaurangkoncept i Katarinahuset. Vi ser verkligen fram emot en framtid på Slussen som kommer att bli en helt ny mötesplats i Stockholm, säger Anna Lallerstedt, vd för och ägare till Eriks Restauranger.

– Vi är väldigt glada över det fortsatta samarbetet med Anna Lallerstedt. Gondolen är en av Stockholms mest kända och anrika restauranger och en viktig del i utvecklingen av Katarinahuset och hela Slussen, säger Annica Ånäs, vd  för Atrium Ljungberg.

Atrium Ljungberg förvärvade Katarinahuset 2018 i en bytesaffär med Folksam. Se länk. I mars 2020 fattades beslut om att starta ett ombyggnadsprojekt och under våren tomställs huset för att möjliggöra rivningsarbeten. Avtalet med Eriks Restauranger är ett första steg i utvecklingen av Katarinahuset som efter ombyggnaden kommer att innehålla moderna kontor med en unik utsikt, hotell och flera restauranger. Renoveringsarbetet beräknas vara klart i sin helhet under första kvartalet 2023 och investeringen uppgår till 980 Mkr.

Hyresavtalet med Eriks Restauranger är ett så kallat grönt hyresavtal - en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.


 



 

 

 


MQ Marqet i Westfield Mall of Scandinavia i Solna. Foto: EPIC

 

 


 


Butikskedjan MQ, numer MQ Marqet, gjorde konkurs den 16 april. Under torsdagen den 6 maj köpte den gamla ägaren Mats Qviberg tillbaka koncernen från konkursboet, se länk, och samtliga 119 butiker öppnade under lördagen den 9 maj.  Men flera av kedjans 119 butiker hann dock knappt öppna innan de beordrades att stänga igen. I måndags kom de första beskeden från ledningen om vilka butiker man valt att satsa på och vissa som skulle stänga.

Nu pågår utredningar och nya beslut från MQ:s ledning vilka butiker man valt att satsa på och vilka som kommer att stängas. Medan somliga orter redan fått besked pågår diskussionerna fortfarande på andra andra håll. MQ säger nu, enligt tidningen Market, att minst 30 butiker kommer att stänga, eventuellt blir det fler.

De butiker som får stänga finns i Oskarshamn, Jönköping city, Asecs, Jönköping, Tuna Park, Eskilstuna, Trelleborg, Höllviken, Elins Esplanad, Skara. Borås city, Sölvesborg, Ystad, Varberg, Hallarna, Halmsta, Kungsmässan, Kungsbacka, Grand Samarkand, Växjö, Storgatan, Växjö, C4, Kristianstad samt i Hässleholm,

MQ satsar mer på ett nytt konceptet, vilket innebär mer fokus på e-handel, vilket innebär att antalet fysiska butiker kommer att reduceras stort.


 

 

 



 

 

 

 


Heimstaden Bostad har vid en bolagsstämma  valt nya styrelseledamöter och samtidigt beslutat att öka bolagets finansiella styrka genom en nyemission om cirka 5,6 Mdr kr. Bolaget har valt tre nya styrelseledamöter, däribland en oberoende ordförande som är Casper von Koskull (bilden), tidigare vd för Nordea.

Casper von Koskull
har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Helsingfors. Han har bred internationell arbetslivserfarenhet från finanssektorn, bland annat anställning hos Goldman Sachs i London, och han var sedan 2010 anställd av Nordea och under åren 2015-2019 som vd och koncernchef.

– Jag är glad och stolt över att bli tillfrågad om att gå med i Heimstaden Bostad som oberoende styrelseordförande. Efter många år med en imponerande tillväxt är Heimstaden Bostad en ledande europeisk aktör inom fastighetsbranschen. Jag ser fram emot att vara med och utveckla företaget ytterligare, säger Heimstadens nye ordförande Casper von Koskull.

Axel Brändström, chef för Real Assets Investments  på Alecta, och Katarina Skalare, hållbarhetschef på Heimstaden, utses till nya styrelseledamöter. Axel Brändström ersätter Ramsey Brufer.

– Med Casper von Koskull, Katarina Skalare och Axel Brändström med i styrelsen har vi en mycket kompetent och komplett styrelse. Caspers breda erfarenhet kommer att vara viktig för att utveckla vårt företag ytterligare och Katarinas deltagande säkerställer att social och miljömässig hållbarhet blir en ännu viktigare del av affärsbesluten i framtiden. Vi tackar Frans Heijbel för hans tid som ordförande och ser fram emot hans fortsatta aktiva roll i styrelsen, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

– Ramsey Brufer har varit en mycket uppskattad styrelseledamot och med sin stora erfarenhet från att arbeta i styrelserum har han lagt till en hel del struktur och effektivitet i styrelserumsuppgifterna i Heimstaden Bostad. Vi önskar Ramsey lycka till med alla sina andra uppdrag, säger Patrik Hall.

Styrelsen i Hemstaden består nu av 11 personer: Casper von Koskull, styrelsens ordförande (oberoende), Frans Heijbel (Alecta), Axel Brändström (Alecta), Magnus Nordholm (Heimstaden), Katarina Skalare (Heimstaden), Karmen Mandic (Heimstaden), Erik Glaesel (Heimstaden), John Giverholt (Heimstaden), Stefan Attefall (Heimstaden), Christer Franzén (Ericssons Pensionsstiftelse) och Birgitta Stenmark (Folksam Group/KPA Pension).


 

 

 


NCC har färdigställt tre bostadstorn med 166 lägenheter i  Aalborg på Nordjylland åt byggherren Aberdeen Standard Investments.

 

 

 

De högsta bostadstornet är 66 meter högt. Alla lägenheter har balkong.

 


NCC har färdigställt tre bostadstorn åt Aberdeen Standard Investments, som kallas Horisonten i Aalborg nära Nørresundby, som blir Nordjyllands högsta byggnader och nya landmärken i staden. De upp till 66 meter höga tornen innehåller 166 lägenheter, varav den största omfattar hela 236 kvm.  NCC sålde en stor del av lägenheterna under byggtiden åt Aberdeen Standard Investments.

– Det är med viss stolthet vi överlämnar Horisonten till de framtida invånarna. Vi har haft en riktigt bra byggprocess med alla parter, och längs vägen utsågs projektet till och med till Danmarks finaste byggplats. Det har skett en konstruktiv dialog och utarbetad planering med byggherren Aberdeen Standard Investments, säger Kasper Knudsen, projektledare på NCC.

NCC har varit en entreprenör för Horisonten, som byggstartades i december 2017. Horisonten färdigställdes en månad före utsatt tid. Redan i startfasen optimerades arbetsprocesserna för att öka produktionshastigheten.

Horisonten, som har formgetts av Arkitema, innehåller 166 lågenergilägenheter.
Lägenheterna är från 1 rok om 49 kvm och upp till 5 rok om drygt 200 kvm. Horisonten har en takvåning om 236 kvm med en takterrass om 379 kvm och ett orangeri om 40 kvm..

Alla lägenheter har balkong. På gatunivå etableras kaféer.


 

 


 

 

 


Archus har ritat Castellums nya kontorshus om 5.800 kvm i Kopparlunden i Västerås. Nu har Archus fått fortsatt förtroende att även utforma det interiöra gestaltningskonceptet åt Försäkringskassan som blir fastighetens största hyresgäst.

 

 

I februari i år blev det känt att Försäkringskassan tecknat ett 6-årigt hyresavtal om 5.000 kvm i Castellums nya kontorsfastighet i Kopparlunden i Västerås. Försäkringskassan blir därmed fastighetens största hyresgäst. Archus, som ritat kontorshuset, har fått fortsatt förtroende att nu även utforma det interiöra gestaltningskonceptet åt hyresgästen.

Omkring 350 av myndighetens medarbetare kommer att arbeta i det nya kontoret. Målet är att skapa en arbetsplats som är anpassad efter Försäkringskassans behov och som stödjer de olika aktiviteter som pågår.

– Det har varit viktigt att skapa en hållbar, stimulerande och omväxlande arbetsmiljö som stödjer de olika arbetsuppgifter verksamheten har, säger Maria Vång, inredningsarkitekt och uppdragsansvarig på Archus.

Det nya aktivitetsbaserade kontoret får en tydlig miljöprofil, vilket är av stor vikt för den blivande hyresgästen. Fastigheten, som blir på totalt 5.800 kvm, kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld, vilket innebär högsta krav på hållbarhet. På taket planeras det för solceller samt ett utegym.


Castellum äger sedan tidigare ett flertal fastigheter i Kopparlunden, som ligger centralt i Västerås. Området har en stark industrihistoria och den välbevarade industrimiljön är ett riksintresse som nu håller på att kompletteras med fler bostäder, skolor, butiker och kontor.

Planerad inflyttning för Försäkringskassan är beräknad till kvartal 4 år 2021.

 

 



 

 

 


Logicenter förbereder ytterligare expansion i Brunna Logistikpark i Upplands-Bro. Genom att förvärva 52.000 kvm mark. Logistikanläggningen byggs på spekulation men ska ha möjlighet att inrymma och anpassas efter ett flertal hyresgäster.

 

 

 


Nu växlar Logicenters upp och förbereder för ytterligare expansion i Brunna Logistikpark i Upplands-Bro. Genom att förvärva 52.000 kvm mark stärker logistikfastighetsaktören nu sin närvaro i logistikparken. Markförvärvet möjliggör byggstart på spekulation för en ny anläggning under den senare delen av 2020. Logistikanläggningen byggs på spekulation men ska ha möjlighet att inrymma och anpassas efter ett flertal hyresgäster.

Med närhet till både Stockholm och Arlanda Flygplats har Brunna Logistikpark ett ypperligt geografiskt läge för logistik i Upplands-Bro. Dessutom är den nya markytan optimalt belägen då den erbjuder stora och synliga skyltmöjligheter mot vältrafikerade E18 för den anläggning som kommer att byggas på marken.

– Det är just såna här satsningar som Logicenters ska göra, därför är jag mycket glad över att ett rejält markförvärv nu är i hamn. Brunna Logistikpark erbjuder både geografiska fördelar och ett perfekt läge för den som vill bedriva modern logistik. Detta säkrar vår expansion i området och vi ser fram emot att börja skissa på en ny modern anläggning som kommer att kunna husera flertalet hyresgäster med skiftande behov, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.

I och med det här markförvärvet utökar Logicenters således sin närvaro i Brunna Logistikpark rejält med en total markyta om 148.115 kvm. Logicenters har varit närvarande i den väletablerade logistikparken sedan 2017 och har efter färdigställandet av denna anläggning en uthyrningsbar area om 100.715 kvm. I Logicenters fastigheter i området huserar redan aktörer som Zalando, Systembolaget, Bythjul.com och Autoglas.


Det står ännu inte klart vem eller vilka som kommer bli hyresgäster i den nya anläggningen.

 

 

 


 

 

 

 


Karoliina Callavik (bilden) rekryteras som ny verksamhetsutvecklingschef till Platzer med tillträde 1 september. Hon kommer närmast från rollen som partner i konsultbolaget Cobel samt som tf verksamhetsutvecklingschef på Platzer.  Med fokus på digitalisering, innovation och utveckling av kundinriktade lösningar tar hon plats i bolagets koncernledning.

Karoliina Callavik
har lång erfarenhet inom verksamhetsutveckling på Cobel, Caverion och Coor Service Management. Hon har sedan oktober 2019 ett tidsbegränsat uppdrag som tillförordnad verksamhetsutvecklingschef med uppdrag att skapa struktur kring den nya specialistenheten Verksamhetsutveckling. Enheten startades med syftet att jobba proaktivt med innovation och utveckling genom att avsätta mer resurser både på koncernledningsnivå och operativt i bolaget.

– De förändringar vi ser i samhället med digitalisering, näthandel och nya mobilitetslösningar kommer att påverka vår bransch och därmed även Platzer som kommersiellt fastighetsbolag. För att bättre möta förändringarna inrättade vi hösten 2019 funktionen verksamhetsutveckling. Från ett tidsbegränsat uppdrag tar vi nu steget fullt ut och rekryterar Karoliina som verksamhetsutvecklingschef. Med hennes erfarenhet och drivkraft får vi både den bästa personen vi kan önska i rollen och en grym förstärkning i Platzers koncernledning, säger P-G Persson, vd för Platzer.

– Jag ser oerhört mycket fram emot den fortsatta resan med Platzer. Bolagets förmåga att leverera lönsam tillväxt i kombination med den entreprenöriella andan ger en fantastisk plattform för vidare digitalisering, innovation och utveckling av kundinriktade lösningar. Dessutom gör Platzers fina företagskultur det roligt att gå till jobbet varje dag, säger Karoliina Callavik, tillträdande verksamhetsutvecklingschef för Platzer.

I rollen som verksamhetsutvecklingschef tar Karoliina Callavik plats i Platzers ledningsgrupp. Koncernledningen på Platzer består efter rekryteringen av följande personer och funktioner: P-G Persson (vd), Fredrik Sjudin (CFO), Karin Pull (HR-chef), Kristina Arelis (kommunikations- och marknadschef), Mikael Dotevall (affärsområdeschef kontor) Johan Franzén (affärsområdeschef logistik/industri), Henrik Axelsson (affärsutvecklingschef) och Karoliina Callavik (verksamhetsutvecklingschef).


 

 

 


Veidekke har uppdragit åt ETTELVA Arkitekter att ta fram en detaljplan för Gavlehov Östra utifrån vinnande förslag som ska ta hänsyn till natur, varierad bebyggelse och många mötesplatser i syfte att stimulera social hållbarhet. Detaljplanen kommer att innehålla cirka 30.000 kvm och omfatta cirka 300–450 bostäder, en förskola och ett vårdboende samt eventuellt ett parkeringshus.

 


På Gavlehov Östra, beläget strax norr om Gävletravet, ska ett nytt bostadsområde med 300-450 bostäder byggas. Det står klart efter att Gävle kommun i dagarna tilldelat Veidekke Eiendom en markanvisning för området.

Gävle växer, och Gävle kommun ska ge förutsättningar för 10.000 nya bostäder fram till år 2030.
Därför fortsätter arbetet med att skapa en livfull stadsdel på Gavlehov där idrott, natur och aktiviteter samsas. Här växer det fram en blandstad med både arenor, bostäder, kultur, nöjen och kommersiell- och offentlig service. Nu stärks planerna för den östra delen av Gavlehov, strax norr om Gävletravet, efter att Gävle kommun skrivit markanvisningsavtal med fastighetsutvecklingsbolaget Veidekke Eiendom AB.

– Gavlehov är ett attraktivt område som manifesterar Gävles starka kärlek till sport, och som ligger nära och centralt både i Gävle och i Sverige. Vi är väldigt glada över att Veidekke ser värdena här och vill vara med i utvecklingen av Gävle, säger Erik Holmestig (C), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Planeringen av området har utgått från dess inriktning på allt från stora sportevent till enkel spontanidrott, men kompletteras med en stadsdelspark för grönska, lugn och ro samt aktiviteter för alla åldrar under årets alla månader. Genom blandningen av bostäder, förskola, äldreboende, idrott och spontanaktiviteter ska Gavlehov Östra bli levande från morgon till kväll året runt. Ambitionen är att det ska bli en ny stadsdel för alla, med bostäder för människor i livets alla skeden.

Veidekke Eiendom som redan är med och utvecklar det nya bostadsområdet Planmyrstigen på Norrlandet ökar nu sitt engagemang i Gävle och kommer att utveckla Gavlehov östra etappvis under ett antal år.

– Gävle är en tillväxtort och vi tycker att Gavlehov är en spännande stadsdel som har stor potential. Med utgångspunkt i vårt koncept för flexibla och prisvärda bostäder är det vår målsättning att skapa attraktiva bostäder som bidrar till en ekonomisk-, social- och miljömässig hållbarhet. Vi ser fram emot att få tillsammans med Gävle kommun utveckla en grön, innovativ och attraktiv stadsmiljö med närhet till både stad och natur, säger Mats Fryxell, affärsenhetschef för Veidekke FLEX på Veidekke Eiendom.

Närmast kommer en detaljplan tas fram utifrån vinnande förslag från ETTELVA Arkitekter som ska ta hänsyn till natur, varierad bebyggelse och många mötesplatser i syfte att stimulera social hållbarhet. Detaljplanen kommer att innehålla cirka 30.000 kvm och omfatta cirka 300–450 bostäder, en förskola och ett vårdboende samt eventuellt ett parkeringshus. Enligt markanvisningsavtalet får bostäder upplåtas som hyresrätt, bostadsrätt, ägarlägenhet eller friköpt fastighet.

 

 

 

 


 

 

 


Transaktionsvolymerna under Q1 2013 - 2020 i Mdr kr.

 

 



Efter rekordåret 2019, då det genomfördes kommersiella fastighetsaffärer för 226 Mdr kr, accelererade marknaden in i 2020. Redan under första kvartalet uppgick transaktionsvolymen till 62 Mdr kr. Det motsvarar en ökning med 55 procent jämfört med motsvarande period 2019 och utgör den högsta nivån sedan finanskrisen 2008 visar statistik från fastighetsinformations- och analysföretaget Datscha.

– Den fortsatta utvecklingen under 2020 är naturligtvis extremt svårt att förutsäga eftersom effekterna av Coronaviruset ställer alla prognoser på huvudet och aviserade affärer för minst 20 Mdr kr har ställts in eller pausats på grund av de rådande omständigheterna. Trots en rekordhög aktivitet under det första kvartalet kan man förvänta sig ett mycket svagare andra kvartal, säger Kristina Andersson, analyschef på Datscha.

Kontor och samhällsfastigheter i topp

Det enskilda segment som omsatte mest sett till transaktionsvolym var kontor med 25,2 Mdr kr, eller 41 procent av den totala volymen. Det är en ökning med 115 procent i jämförelse med motsvarande period 2019.

En större affär var Skanskas försäljning av kontorshuset ”Solna United” för cirka 3,3 Mdr kr till en fond som förvaltas av Deutsche Banks kapitalförvaltning, (DWS). Byggnaden omfattar cirka 34.000 kvm och de första hyresgästerna flyttade in under hösten 2019. Priset motsvarar närmare 100.000 kr/kvm.

 

Samhällsfastigheter var nästa största segment med en andel på 23 procent följt av handel och bostäder med en andel på 14 procent respektive 13 procent.

Hetaste områdena för affärer

Förstaplatsen när det gäller geografiska marknader tar som vanligt Storstockholm. Volymen slutar på 24,6 Mdr kr, vilket innebär en ökning med 61 procent jämfört med motsvarande period 2019. Stormalmö har också haft en stark utveckling med affärer värda 4,5 Mdr kr. Det motsvarar en ökning med 11 procent jämfört med samma period 2019. I Storgöteborg gjordes affärer för 2,9 Mdr kr. All-time-high i Finland – utländskt kapital driver finsk fastighetsmarknad

Transaktionsvolymen på den kommersiella finska fastighetsmarknaden uppgick till närmare 30 Mdr kr under första kvartalet. Det är en ökning med 80 procent i jämförelse med motsvarande period 2019. Statistiken visar att det utländska intresset är fortsatt starkt. Närmare 16 Mdr kr kommer från utländskt kapital. Svenska aktörer är den största utländska investerarkategorin i Finland.



 

 

 


 

 

 


Arkitema ritar nya byggnader i den befintliga företagsparken i Ideon Science Park i Lund.


 

Arkitema ritar två nya kontorsbyggnaderna, som båda kommer att vara 10.000 kvm stora, byggs i olika skalor.

 

En lobby i Edison Park.

 

 

 


Ett kontor i Edison Park.

 

 

 

 

 

Arkitema ska rita en 20.000 kvm stor företagspark, Edison Park, med tillhörande parkeringsgarage i Lund. Erbjudandet kommer från Castellum, ett av Sveriges största fastighetsbolag, som vill forma om den redan existerande företagsparken.

Företagsparken Edison Park i Lund kommer att bli framtidens arbetsplats. Här kommer medarbetarna inte bara stämpla in på morgonen och ut på eftermiddagen. De får en kontorsmiljö med goda arbetsförhållanden som uppfyller alla standarder och får njuta av vackra utomhusområden.

Just nu är området något helt annat. Den befintliga företagsparken i Ideon Science Park är idag ett område med flera fristående kontorsbyggnader och stora, asfalterade parkeringsplatser. Därför är uppgiften att göra området tätare och utomhusområdena mer attraktiva.

– Vi hoppas att Edison Park ska tillföra ny energi till området. Enligt vår erfarenhet är det bäst att fokusera på utvalda områden om man vill skapa stadsliv i glesbefolkade områden. På samma sätt behöver Edison Park en nerv, så att alla vet var pulsen finns och var man träffas. berättar Glenn Elmbæk, partner och affärsområdeschef på Arkitema.

De två nya kontorsbyggnaderna, som båda kommer att vara 10.000 kvm stora, byggs i olika skalor. Byggnadernas varierade volymer skapar möjlighet för skyddade takterrasser. Det ger både en närmare förbindelse med omgivningarna och en plats för korta raster under arbetsdagen eller för sammankomster och fester. Förutom kontorsbyggnaderna ska även ett parkeringshus gömma undan bilarna och ge plats för större, campusinspirerade områden med fritids- och grönområden. Det bjuder in till aktiviteter och uppehälle i mindre områden och paviljonger med bland annat kaféer, orangerier och sittplatser.

Fastighetsbolaget Castellum vill bygga Sveriges största kontorsbyggnad med plusenergi. Samtidigt måste byggnaden ha en koppling till omgivningarna och staden och få området att utstråla hållbarhet och urbanitet, vilket gäller för hela Edison Park.

– Vår ambition med det vi vill skapa är en miljö där innovation, möten och arbete möts på ett naturligt sätt. En annan viktig aspekt är givetvis hållbarhet som genomsyrar hela projektet exempelvis genom att vi bygger plusenergihus och med miljöcertifiering Miljöbyggnad Guld. Arkitema har lyckats fånga det vi tycker är viktigt för att lyckas nå vår ambition på ett mycket bra sätt. Vi ser fram emot ett nära och givande samarbete i detta intressanta projekt, säger Ola Gunnefur, projektutvecklare på Castellum.

De ambitiösa hållbarhetsmålen uppfyller Arkitema bland annat genom att installera solceller på de sydliga fasaderna, som göms bakom anodiserade paneler i aluminium. Från motorvägen i närheten kommer en display att synas på parkeringshusets fasad. Precis som pixlar på en skärm kommer den löpande berätta för omvärlden om Edison Parks energitillskott.