1 maj 2024

Redaktionen

måndag, 11 maj 2020 11:13

Arcona bygger skola i Årsta

 

 

 


Arcona ska bygga en ny skolbyggnad och bygga om skolgården vid Skanskvarnsskolan i Årsta.

 

 

 

Arcona har fått i uppdrag av SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, att bygga en ny skolbyggnad och bygga om skolgården vid Skanskvarnsskolan i Årsta strax utanför Stockholm. Projektet är en generalentreprenad som påbörjas i mitten av juni och ska vara färdigställt till juni 2022. Kontraktssumman är på 147 Mkr.

Skanskvarnsskolan ska byggas ut för att klara av dagens krav för skollokaler och för att få plats med alla elever de kommande åren. Projektet avser rivning av ett hus och byggnation av en ny skolbyggnad om 6.000 kvm BTA bestående av idrottshall, storkök, matsal samt verksamhetslokaler för skola och fritids. Ombyggnad av skolgården samt en väg med vändplan intill skolan ingår också i entreprenaden. Skol- och förskoleverksamhet kommer vara igång i övriga skolbyggnader och på kringliggande skolgård under hela entreprenadtiden. Den nya byggnaden ska certifieras enligt systemet Miljöbyggnad, med totalbetyget SILVER.

– Vi är otroligt glada och stolta över att återigen samarbeta med SISAB och utbildningsförvaltningen i ännu ett fint projekt som Skanskvarnsskolan, säger Ella Bringle, projektchef på Arcona. Det är extra roligt att få vara med och bygga nya fräscha lokaler till våra barn och ungdomar. Skolan kommer vara i drift under hela entreprenadtiden vilket kommer innebära stort fokus på logistik, arbetsmiljö och på tredje-man.

– SISAB och utbildningsförvaltningen ser nu fram emot att få att förverkliga våra planer för Skanskvarnsskolans elever och personal tillsammans med Arcona. Det är ett fint projekt där alla inblandade har ett stort gemensamt ansvar inför barnen och Stockholms stad., säger Helene Logren, projektansvarig på SISAB.

För SISAB bygger Arcona även om Framtidens förskola Blågull i Hässelby och i höstas avslutades en omfattande renovering av Östra Reals gymnasium i Stockholm
.

 

 



 

 

 


Urban Edenström, vd för Stronghold Invest och Robin Rutili, vd för Vincero.

 

 


Stronghold Invest och Vincero har under ett flertal år haft ett starkt digitaliseringsfokus. I en gemensam satsning under namnet Buildroid är ambitionen att etablera ett bolag som främjar en enklare och mer enhetlig infrastruktur för att koppla upp och ansluta värdeskapande applikationer och tjänster till ett fastighetsbestånd. Målet är att etablera ett öppet ekosystem som påskyndar utvecklingen av en effektiv, säker och hållbar förvaltning inom hela industrin. Betydande operativa och finansiella resurser kommer att allokeras, och närmare 100 miljoner kronor har i ett första skede investerats bland annat i Netmore Group som utvecklar kommunikationsinfrastruktur för IoT-lösningar i fastigheter och städer.

Fastighetsbranschen har länge uttryckt behovet av att digitalisera förvaltningen och möjligheterna till mer flexibla, funktionella och klimatsmarta lösningar genom ny teknik. Trots en dramatisk tillväxt av innovativa ”Proptech-bolag” har värdeskapandet hittills varit begränsat och några större förändringar har inte skett. Stronghold och Vincero har båda sett ett behov av att förenkla miljön för att både koppla upp och ansluta applikationer. Med en enhetlig infrastruktur skapas en nödvändig plattform för att på ett kostnadseffektivt sätt kunna implementera tekniklösningar för de behov framtidens fastighetsförvaltning kräver.

 

– Digitalisering har länge varit en del av vårt DNA. Vi bedömer att det finns betydande möjligheter för fastighetsägare att förbättra både driftnetto, hyresgästnöjdhet och hållbarhet genom att nyttja ny teknologi. Som ägare till en av Europas största förvaltare och rådgivare är det helt centralt för oss att investera i en hållbar och skalbar modell för att koppla upp fastigheter och göra dem smartare. Att det ska komma våra kunder till gagn är en självklarhet, säger Urban Edenström, vd för Stronghold Invest.

Då Buildroid har som syfte att påskynda utvecklingen vill bolaget samarbeta med andra aktörer i branschen som har förstått att förändringen står runt hörnet. Först ut i ett utökat samarbete är Neptunia Invest – huvudägare i Slättö – som också kommer vara med som delägare i Buildroid från start. Samtliga parter i samarbetet har för avsikt att nyttja den teknik som bolaget investerar i och över tid bli ankarkunder till de delägda bolagen.

– Det är inte en tid att sitta i baksätet. Precis som i många andra branscher har de som snabbast ställt om till att vara datadrivna fått en framskjuten position. En fastighetsägare som äger och kontrollerar uppkopplingen av sina fastigheter kommer att öka sin konkurrenskraft. Vincero och Strongholds samsyn har redan resulterat i att vi nu tar ett gemensamt grepp om en av ekosystemets viktigaste komponenter, en enhetlig nätverkslösning som skapar access till en fastighets alla kvadratmillimetrar. Netmore Group har alla förutsättningar att bli en ledande privatnätsoperatör med Buildroid som huvudägare, säger Vinceros vd Robin Rutili.

 


 

 

 


Lansa och Wästbygg ska bygga 82 lägenheter helt i KL-trä på Brunnshög i Lund enligt Miljöbyggnad Guld.

 

 


 


Lansa Fastigheter och Wästbygg Projektutveckling har tecknat avtal om att uppföra ett unikt bostadsprojekt på Brunnshög i Lund. Fastigheten, med 82 lägenheter och en lokal, kommer att uppföras helt i KL-trä och är projekterad för att klara certifiering enligt Miljöbyggnad Guld. Byggstart sker efter semestern.

Det egenutvecklade trähuset byggs med stort miljö- och hållbarhetsfokus. På taket kommer det att finnas solceller och i källaren värmepumpar. På sikt är det även tänkt att fastigheten ska kunna dela energianvändning med intilliggande fastigheter.

– Såvitt vi vet blir detta Sveriges första bostadshus med träkonstruktion som uppnår Miljöbyggnad Guld, vilket vi är jättestolta över. Det har funnits en del utmaningar med att nå dit, bland annat inom områdena akustik och dagsljus, men tack vare ett gott samarbete i projektgruppen har vi hittat rätt lösningar, säger Magnus Björkander, vd på Wästbygg Projektutveckling AB.

De 82 lägenheterna kommer utrustas med den senaste tekniken inom fastighetsteknik. Här ska hyresgästerna kunna visualisera och styra sin energianvändning och även kunna mäta den egna vattenkonsumtionen, i syfte att minska förbrukningen. Med bara ett knapptryck kommer de kunna släcka alla lampor och stänga av kaffekokaren innan de lämnar lägenheten och belysningen ska gå att styra via en app.

Det kommer även att finnas pooler med lådcyklar och elbilar tillgängliga för de boende och en trivsam och grön innergård.

Förvärvet genomförs som en forward funding, där Lansa Fastigheter tillträder fastigheten i samband med byggstart och Wästbygg genomför projektet. Wästbygg har använt CBRE som transaktionsmäklare och Setterwalls som juridisk rådgivare. Produktionstiden är beräknad till 1,5 år, med byggstart efter sommaren.


– Lund är en stabil ort med mycket innovation och framåtanda, inte minst vad gäller hållbarhet. Att vi förvärvar det här unika projektet, ligger helt i linje med vår vision att finnas represenerade i regionstäderna med bostäder där vi har hållbarhet och miljö i fokus, säger John Ödman, utvecklingschef på Lansa Fastigheter.





 

 

 


Mårten Lilja, vice vd och chef affärsområde Bostad och Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

 

 



Regeringen har tillsatt en utredning om social bostadspolitik som ska hjälpa fler in på bostadsmarknaden. Utredaren ska bland annat kartlägga kreditgivares villkor för förstagångsköpare. Kontantinsatsen är det enskilt största hindret för många unga vid köp av bostad vilket gjort att Riksbyggen tagit fram ett förslag om ett statligt Ungbolån, liknande CSN-lånet.

– Unga utmärker sig som en grupp som har svårt att få egen bostad. I Stockholm och Göteborg kan 80-90 procent av de unga inte köpa en etta, det visar en undersökning som företaget Evidens gjort på uppdrag av Riksbyggen. Samtidigt har dessa personer inte så lång kötid att de får en hyresrätt, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

Det gör att många unga vuxna är utelämnade till andrahandshyresmarknadens dyra och otrygga alternativ.

– För att komma till rätta med detta har Riksbyggen föreslagit att staten bör införa ett Ungbolån liknande studielånet. Ungbolånet skulle kunna bli en dellösning på bostadsmarknaden som kan underlätta för många unga vuxna, säger Johanna Ode.

Utredaren ska bland annat kartlägga kreditgivares villkor för förstagångsköpare och i vilken utsträckning undantaget från amorteringskrav vid nyproduktion används av kreditgivarna.

– Det skärpta amorteringskravet som infördes 2018 gör det tufft, framförallt för unga, att efterfråga en bostad. Det i kombination med svårigheten att få ihop den kontantinsats som idag krävs försvårar för unga att få bolån, trots att unga vill äga sin bostad, säger Johanna Ode.

Utredaren ska även analysera hur mark som det allmänna äger, och som är lämplig för bostadsbyggande, kan användas som verktyg för en socialt hållbar bostadsförsörjning.

– Markfrågan är central eftersom den utgör en stor del av kostnaden vid bostadsproduktion och därför påverkar priset på den färdiga bostaden, säger Mårten Lilja, vice vd och chef affärsområde Bostad.

Riksbyggen erbjuder i några bostadsrättsföreningar Hyrköp till unga, som innebär att den boende först hyr din bostad men har möjlighet att köpa den till ursprungspris inom fem år.



 


 

 

 


Galären uppdrar skolungdomar att hjälpa till vid sopstationerna i Galärens hittills största bostadsprojekt i kvarteret Hägern på Varvet i Luleå.


 

På Galären står hållbarhetsarbetet i fokus. En del i detta är att värna om miljön och se till så att så mycket som möjligt av bostadshyresgästernas avfall återvinns. Ett arbete som kräver investeringar, bra information, högt ställda krav och engagemang.

I Galärens hittills största bostadsprojekt i kvarteret Hägern på Varvet har sophanteringen varit en prioriterad fråga. För att få hyresgästerna att sortera hushållsavfallet är den första och viktigaste insatsen att underlätta för hyresgästerna genom att skapa en användarvänlighet. Det görs genom smidiga och enkla sorteringsmöjligheter både inne i lägenheterna och på fastigheten. Dessutom har skolungdomar engagerats för att hjälpa till med sopsorteringen på fastigheten genom att vägleda hyresgästerna.

– För att underlätta sorteringen för våra hyresgäster har vi installerat en hel sorteringsbänk i köksskåpen i alla lägenheter och delat ut sopsorteringskassar för alla fraktioner. På fastigheten har vi inrättat ett enkelt och tillgängligt alternativ för sophanteringen där stora kärl med plats för all insamling grävts ner i marken med uppmärkta nedkast för enkel sortering, berättar Andreas Bergström, förvaltningschef på Galären. För att hjälpa våra hyresgäster med sopsorteringen på fastigheten har vi engagerat ett gäng ungdomar som fått extrajobb efter skolan med att hjälpa hyresgästerna att sortera och för att se allt blir rätt gjort.

Förutom investeringar i förenklingar och användarvänlighet har fler insatser gjorts. Investeringar som leder till bättre ordning, färre tömningar och bättre säkerhet. I relationen till hyresgästerna har Galären dels reglerat sophanteringen i hyresavtalet och dels arbetar man med kontinuerlig hyresgästinformation.

– För att avfall inte ska slängas fel och att obehöriga inte ska använda fraktionerna har lås monterats på sopnedkasten och kameraövervakning installerats intill avfallsstationerna, säger Andreas Bergström på Galären. Vi är också noggranna med att informera hyresgästerna både inför inflyttning men också under hyrestiden, om sophanteringen och vikten av denna, tillägger han.

De nedgrävda sopsorteringskärlen gör att Galären kan samla större volymer vilket bidrar till färre tömningar. De nergrävda kärlen bidrar också till minskad risk för dålig lukt och bättre arbetsmiljö. De tar även upp mindre yta ovan mark och är arkitektoniskt mycket mer roliga än vanliga sopskåp.

–  Både ur ekonomisk, ekologisk och arbetsmiljömässig aspekt är dessa nedgrävda kärl att föredra. De kräver en stor investering i ett första skede, men lösningen lönar sig långsiktigt, berättar Gunnar Tåhlin, vd för Galären i Luleå, med tillägget att gårdarna dessutom blir mycket vackrare.

På Galärens alla fastigheter, inte bara vid nyproduktion, ska möjligheterna för sopsortering ses över och förbättras ytterligare.

fredag, 08 maj 2020 18:27

Mats Qviberg köper konkursboet MQ

 

 

 


Mats Qviberg döpte om sin klädkedja MQ till MarQet i januari 2020. Klädkedjans ursprung är från 1957 då 25 herr- och dambutiker inledde ett samarbete under namnet Detex AB och år 1979 antog Detex namnet MAN och QVINNY. År 1988 lanserades den gemensamma profilen MQ.  År 2006 gick investmentbolaget CapMan och Mats Qviberg in som majoritetsägare i MQ. MQ börsnoterades vid NASDAQ OMX Stockholm den 18 juni 2010. I maj 2016 anslöts modekedjan Joy till koncernen. Vid konkursen i april i år hade MQ 645 anställda och 119 butiker.



Den 16 april försattes klädkedjan MQ i konkurs, se länk, men nu köper den gamla ägaren Mats Qviberg tillbaka koncernen från konkursboet, rapporterar Breakit

– Det här blir en bra lösning för alla parter, säger MQ:s konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson.

Konkursförvaltaren har haft flera intressenter men till sist återstod bara en budgivare – finansmannen Mats Qviberg. En stötesten i förhandlingarna har varit att få med sig den norska banken DNB som lånat ut cirka 200 Mkr till MQ.

– DNB och de andra stora fordringsägarna har godkänt den här lösningen, säger Lars-Henrik Andersson.

Butikskedjan har varit stängd i en vecka, men i morgon lördag öppnar affärerna igen.

– Köparen ska egentligen svara på det men om jag får gissa så tror jag att de flesta butikerna kommer finnas kvar, säger Lars-Henrik Andersson.

Ingvar Larsson, vd på MQ MarQet, kommenterar i ett pressmeddelande:
– Det är väldigt glädjande att vi får möjlighet att återuppstå och fortsätta resan som påbörjats, framförallt för våra kunders skull. Vidare vet jag vilket helhjärtat engagemang och passion som finns inom bolaget och vi kommer fortsätta göra allt för att ge våra kunder en fantastisk köpupplevelse.

Claes-Göran Sylvén
, styrelseordförande MQ, säger:
– Det är med stor glädje vi nu kan se att MQ MarQet får en ny ägare och bolaget får de allra bästa förutsättningarna att utvecklas framöver.

Mats Qviberg
, huvudägare, säger:
– Vi är glada att vi hittat en lösning som är bra för kunderna och de anställda.



 






 

 

 


Hotell Östergyllen är ett hotell på Hamngatan i Linköping med 2 stjärnor och 32 rum.

 



Under fredagen blev det klart att fastigheterna Bajonetten 12 och 14 i Linköping, mer kända som hotell Östergyllen på Hamngatan, köps av fastighetsbolaget Botrygg. Hotellet kommer i och med försäljningen lägga ned sin verksamhet och för att istället byggas om till lägenheter och kontorslokaler.

Adam Cocozza
, vd för Botrygg, gläds åt köpet och den möjlighet det tillför att skapa centrumnära bostäder och lokaler. Han säger:
– Byggnadens flexibla stomme gör att vi kan skapa attraktiva kontorslokaler med öppna och ljusa ytor i ett mycket bra kommunikationsläge med närhet till både innerstaden och Resecentrum, säger Adam Cocozza.

Sammanlagt omfattar projektet 1.000 kvm lägenheter och 2.000 kvm kontorslokaler. Ombyggnationen beräknas starta under sommaren och kontor och lägenheter kommer vara klara för inflyttning under hösten 2020.




 

 

 


Petter Stordalens Nordic Choice Hotels har varslat nära hälften, eller 7.500 av koncernens alla 17.000 anställda.


Det är Dagens Næringsliv.no som berättar att hotellentreprenören Petter Stordalen tecknat något så ovanligt som en pandemiförsäkring som nu, kan komma att hjälpa honom i det allvarliga krisläget för hotellkedjan Nordic Choice/Strawberry, som i stort sett gapar tom på gäster.

Men det är alltså inte säkert att försäkringen betalas ut, vilket i så fall rör sig om miljardbelopp. Allt hänger på hur försäkringsbolaget ser på saken.

Enligt DN.no kan det i värsta fall bli noll kronor i ersättning för Stordalen, som själv inte vill kommentera

Den 18 mars sa Torgeir Silseth, koncernchef för Nordic Choice:
– Skulle 80-90 procent av intäkterna utebli i, säg, tio, tolv månader finns ingen affär kvar. En sådan ekonomisk tsunami klarar ingen, inte ens vi. Se länk



 

 

 

 


Äldreboendet Sudergården i Burgsvik på Gotland.

 

Colliers har agerat rådgivare åt Abirra AB och Visby Packhus AB vid försäljningen av en äldreboendefastighet i Burgsvik på södra Gotland. Hyresgäst är Region Gotland som 2009 tecknade ett 25-årigt blockhyresavtal med fastighetsägaren, återstående avtalstid är drygt 14 år. Vård- och omsorgsföretaget Attendo är operatör av äldreboendet Sudergården. Totalt årligt hyresvärde uppgår till cirka 4,7 Mkr.

Äldreboendet Sudergården uppfördes år 2009 och är belägen på södra Gotland i Burgsvik. Fastigheten är bebyggd i två plan med en total area om 2.224 kvm som omfattas av 30 boendelägenheter, flera gemensamhetsutrymmen samt lokaler för personal och administration. Byggnaden är även försedd med bergvärme samt 300 kvadratmeter solceller för optimerad energianvändning.

Prissumman uppgår till 62 Mkr och köpare är Slättö.


Joachim Svedberg
, Acting Head of Capital Markets, säger:
– Colliers fortsätter att vara aktiva i samhällssegmentet och har de senaste 12 månaderna gjort avslut om drygt 3,0 Mdr kr. Samhällsfastigheter som investeringsslag står sig starkt under rådande pandemi. Fastigheter med starka kassaflöden är nyckeln till fortsatt omsättning på marknaden närmsta halvåret.


 


 

 

 


Projektet Växjö Skärvet 11 omfattar ett fyravåningshus med 56 hyresbostäder och en uthyrningsbar area om totalt 3.650 kvm.

 


Skanska har sålt ett hyresbostadsprojekt med tydliga klimatambitioner i Växjö för cirka 130 Mkr. Köpare är K2A. Överlåtelse sker i samband med färdigställande som är planerat till andra kvartalet 2022. Försäljningen är villkorad av att bygglov erhålles.

Projektet Växjö Skärvet 11 omfattar ett fyravåningshus med 56 hyresbostäder och en uthyrningsbar area om totalt 3.650 kvm. Lägenheterna kommer att byggas med tydligt fokus på hållbarhet. Det förbereds för solceller på taken och laddstolpar till bilar. En tydlig ambition i projektet har varit att minimera klimatpåverkan under byggskedet genom att minska användningen av betong. Möjligheterna att använda grön betong med upp till 50 procent lägre klimatpåverkan utreds också.

I projektet finns även ett fokus på social hållbarhet. Mötesplatser och aktiviteter kommer att skapa förutsättningar för en ökad gemenskap i området. På innergården kommer det att finnas möjligheter till odling, lek och boule som ska öka känslan av samhörighet hos de som flyttar in samt med övriga som bor i kvarteret.

Byggstart är planerad till augusti 2020 med beräknat färdigställande i april 2022.


Projektet utgör sista etappen i ett kvarter där Skanska tidigare byggt bostadsrätter, äldreboende och hyresrätter. Försäljningen blir den andra på kort tid av ett hyresbostadsprojekt i Växjö till K2A, som även köpte Soluppgången i december 2019.


– Detta är ytterligare en investering i en fastighet som kommer att hålla en hög standard med avseende på kvalitet och hållbarhet. Växjö är en attraktiv ort med en stor efterfrågan på hyresbostäder. Vi har ett flertal projekt på orten och i och med detta förvärv kommer vi att uppnå en attraktiv portfölj med cirka 620 hyres- och studentbostäder år 2023, kommenterar Johan Knaust, vd för K2A.