1 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Fabege köper Påsen 1 i Hammarby sjöstad som omfattar en uthyrningsbar yta om cirka 10.000 kvm, varav 8.270 kvm kontor och resterande lager, samt därutöver garageplatser.


Fabege har förvärvat Påsen 1 i Hammarby sjöstad från CapMan Nordic Real Estate. Fastigheten ligger i direkt anslutning till Fabeges fastigheter längs Hammarby Fabriksväg och granne med Trikåfabriken 9 längs med Textilgatan. Den omfattar en uthyrningsbar yta om cirka 10.000 kvm varav 8.270 kvm kontor och resterande lager, samt därutöver garageplatser.

Förvärvet sker i bolag med ett underliggande fastighetsvärde om 441 Mkr före avdrag för latent skatt. Fastigheten kommer att tillträdas under det andra kvartalet 2020.


Påsen 1 ger en god koppling till Hammarby Sjöstads historia med sin tidstypiska gestaltning av industriell karaktär och med kvaliteter som bidrar till nya attraktiva attribut i det moderna kontoret, som till exempel stora industrifönster ut mot gatan. I kvarteren bakom fastigheten finns nya bostadshus och en större park som bidrar till känslan av en stad som lever dygnets alla timmar.

Fabege ser en potential i att både utveckla stadslivet längs Textilgatan upp från Mårtendals tvärbanestation och den befintliga fastigheten med en mer modern och flexibel kontorslösning. Genom affären stärks Fabeges möjligheter att tillgodose efterfrågan på kontor i Hammarby Sjöstad.

– Tack vare förvärvet får vi ytterligare en pusselbit till förverkligandet av vår vision för området och befäster vår position som lokal stadsutvecklare i Hammarby Sjöstad, kommenterar Stefan Dahlbo, vd för Fabege.

Fabege satsar vidare på fortsatt tillväxt i Hammarby Sjöstad då stadsdelen är långt ifrån färdigutvecklad, inte minst med tanke på att den blå tunnelbanelinjen byggs ut söderut och kommer att få två nya stationer i området. Under 2019 färdigställde Fabege två projekt, Trikåfabriken 9 som är nominerad till Årets byggnad i Stockholm och Båtturen 2 som är Goodbye Kansas nya huvudkontor. Fortsatta planer innefattar nya byggrätter, förädling av befintliga byggnader och utveckling av ett attraktivt serviceutbud.

 


 

 

 


Det mest klickade nybyggnadsprojektet hos Bostadsförmedlingen i Stockholm var Svenska Bostäders projekt på Nybohovsbacken i Liljeholmen med 91 bostäder och planerad med inflyttning under våren/sommaren nästa år.

 


I april förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm 1.496 bostäder. Det är det högsta antalet som har uppmätts för en enskild månad. Den genomsnittliga kötiden var 9,8 år.

Hittills i år har 5.455 lägenheter förmedlats av Bostadsförmedlingen i Stockholm. Det är 496 lägenheter fler än vid samma tidpunkt år 2019.

I april förmedlades 234 studentbostäder och 207 ungdomslägenheter. Av de totalt 1.496 förmedlade bostäderna var 186 av de nyproducerade.

Den kortaste kötiden hade Lilla Hagvägen 2A, Upplands Väsby; studentlägenhet (1 rum och kök; 21 kvm) – 1 månad.

Den längsta kötiden hade Brännkyrkagatan 72, Södermalm; vanlig hyresrätt (2 rum och kök; 64 kvm) – 31,9 år.

Den mest klickade annonsen var Bjälbogatan 14, Södermalm; vanliga hyresrätter (11 bostäder om 2 rum och kök; 39–53 kvm) – 52.048 sidvisningar.

Det mest klickade nybyggnadsprojektet var projekt Nybohovsbacken, Liljeholmen – 6.010 sidvisningar.


 

 

 

 


Erik Selin, vd för Balder Fastighets AB.

 

Framgångsrika Balder börjar nu segla i motvind. Visserligen visade bolaget ett resultat efter skatt för första kvartalet 2020 om 1,23 Mdr kr (1,39) efter att hyresintäkterna ökat till 2.053 Mkr (1.797). Men Balder har bland sina 10 största hyresgäster där minst 3 av dessa har stora inkomstbortfall på grund av coronapandemin. Dessa tre hyresgäster är Scandic Hotels, Stureplansgruppen och Winn Hotel Group. Balder äger drygt 50 hotellfastigheter och av bolagets totala fastighetsbestånd kommer ungefär 8 procent intäkterna från den krisdrabbade hotellbranschen.

Hittills har Balder lämnat anstånd på hyresbetalningar motsvarande 135 Mkr under första kvartalet, där en majoritet av anstånden avser godkända månadsbetalningar istället för kvartalsbetalningar samt medgivna rabatter på knappt 10 Mkr. I en kommentar vill Fastighetsaktien påstå att dessa hyresrabatter kommer att öka avsevärt under de kommande kvartalen eftersom de flesta hotelloperatörer har stängt sina hotell och saknar därför intäkter. Enligt en prognos av Pandox, som äger 156 hotellfastigheter med drygt 35.000 rum kan hotellindustrin nå beläggningsgrad om 40 procent möjligen under fjärde kvartalet i år. Men den prognosen är naturligtvis mycket osäker.

Det första kvartalet 2020 har inte påverkat Balder i någon större utsträckning av Coronapandemin eftersom 99 procent av aprils hyror har erlagts. Därför ökade förvaltningsresultatet till 965 Mkr (901) med ett resultat efter skatt som minskade till 1.063 Mkr (1.188) efter att resultatet före skatt har påverkades av värdeförändringar av förvaltningsfastigheter med 260 Mkr (708), värdeförändringar för räntederivat med -172 Mkr (-99) samt resultat från andelar i intressebolag om 99 Mkr (178).

I balansen var värdet på förvaltningsfastigheterna vid årsskiftet stort 148.553 Mkr (121.366) och värdet på exploateringsfastigheter 2.344 Mkr (1.861).


Balder hade den 31 mars exploateringsprojekt uppgående till 2,7 Mdkr (1,9). Projekt med pågående byggnation ingick med 1,5 Mdkr (0,7) och projekt där byggnation ej har påbörjats uppgick till 1,2 Mdkr (1,2). Byggnationerna som pågick hade en beräknad total investering om 2,7 Mdkr (1,8), vilket innebar att 1,2 Mdkr (1,1) återstår att investera. Merparten av de pågående byggnationerna avsåg bostadsrättsprojekt och omfattade i huvudsak cirka 600 bostadsrättslägenheter i Sverige.

Under perioden steg de räntebärande skulderna till 84.845 Mkr (67.935) med ett hybridkapital som steg till  3.879 Mkr (3.648.) Likviditeten inklusive lånelöften steg till 12.718 Mkr (10,941). Det innebar att det egna kapitalet ökade till 58.725 Mkr (47.408) med en soliditet om 37,2 procent (37,3) och en räntetäckningsgrad om 5,1 procent.

I en kommentar kan sägas att Balders kommande rapporter rimligen bör innehålla uppgifter om nya fastighetsvärderingar påverkade av cornapandemin, vilket i sin tur bör medföra stora förluster i kommande resultat, liksom för andra stora bolag som Vasakronan och Hufvudstaden.
Vasakronan hade under Q 1 en värdeförändring på fastigheter om –1.786 Mkr (716), motsvarande en värdeförändring om –1,1 procent (0,6), vilket medförde att resultatet efter skatt minskade till -151 Mkr (816). Hufvudstadens fastigheter hade under Q 1 en värdeminskning om – 929 Mkr (332), vilket ledde till en förlust om –499 Mkr (500) för första kvartalet.

Så framtiden får utvisa hur Balder kan klara sig under en längre eller kortare coronapandemi. Men klart är att Balders stora fastighetsbestånd kommer att minska avsevärt i värde och därmed påverka bolagets resultat negativt. SF





 

 

 

 

 


Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten Fastighets AB.

 

 

För första kvartalet 2020 ökade Amasten hyresintäkterna med 35 Mkr till 109 Mkr (74) med ett driftsöverskott som steg till 48 Mkr (32). Direktavkastningen uppgick till 3,0 procent (3,7) med en överskottsgrad om 44 procent (43). Det medförde att förvaltningsresultatet mer än fördubblades till 24 Mkr (11), med ett resultat efter skatt som steg till 42 Mkr (39)

I balansen ökade fastighetstillgångarna till 6,57 Mdr kr (3,50) med en belåningsgrad om 51,8 procent (50,9). Skulderna finansierades till oförändrad medelräntan om 1,7 procent (1,7). Det innebar att det egna kapitalet steg till 3.102 Mkr (1.235) med en soliditet om 43,9 procent (32,1) och med en räntetäckningsgrad som steg till 2,71 gånger (1,66).

Under perioden förvärvades 29,55 procent av aktierna i bostadsutvecklaren SSM Holding AB.

Amasten har utvärderat effekten av Covid-19 på bolagets verksamhet. Fastighetsbeståndet utgörs till 90 procent av bostäder, vilket innebär ett stabilt och förutsägningsbart kassaflöde. Tre procent av hyresintäkterna är hänförliga till handels- och restaurangbranscherna. Belåningsgraden uppgick till 52 procent och avser i sin helhet lån från banksektorn. Under året kommer cirka tio procent att refinansieras. Bolaget följer utvecklingen och dess påverkan på verksamheten noggrant.

Efter periodens utgång har Amasten avtalat om förvärv av en fastighetsportfölj bestående av 22 fastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om 1,5 Mdr kr. Portföljen tillför 1.259 lägenheter. Den 28 april 2020 genomfördes en riktad nyemission av 90 miljoner stamaktier. Emission tillförde eget kapital om 648 Mkr före emissionskostnader.


I rapporten säger vd Jan-Erik Höjvall:
– Vi har inte sett slutet på effekterna av rådande pandemi men idag är påverkan liten, även på vår nyproduktion. Tack vare bra hantering av leverantörskedjor och daglig uppföljning av våra projekt har påverkan av Corona varit mindre än vi först befarat. I förvaltningen har vi givit anstånd med hyran till ett mindre antal restauranger och butiker. I tider då det råder stor osäkerhet är tillgången till kapital oerhört viktigt och jag är tacksam över vårt goda samarbete med våra banker som möjliggör att vi kan fortsätta att växa och utveckla Amasten.

– En investeringstakt om 70 Mkr i befintligt bestånd under det första kvartalet innebär att resultatet kommer att förbättras även kommande kvartal. Lägg därtill vår pågående nyproduktion i Sollentuna, Nyköping och Knivsta. Slutligen får vi lägga till resultateffekterna av avtalade och eventuella nya förvärv av befintliga fastighetsbestånd, för att förstå Amastens förmåga att generera ett förbättrat förvaltningsresultat framgent. Amasten har påbörjat en tillväxtresa liknande de jag gjort i mina tidigare uppdrag.


 

 

 


Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf säger att utbetalat stöd till företag som påverkas av coronapandemin kommer krävas återbetlaning av stödet om företaget gjort aktieutdelningar.


I rapportfloden har flera fastighetsbolag slopat utdelningar, medan andra minskar eller delar upp dem på grund av coronapandemin. Idag torsdag har Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf informerat finansutskottets ledamöter om att det är olämpligt att företag som får statligt stöd samtidigt gör aktieutdelningar. Hon slår fast att företag som agerar på ett sätt som visar att de inte befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge, till exempel genom att göra aktieutdelningar, kommer att krävas på återbetalning eller få ett reglerat stöd.

I ett pressmeddelande förtydligar Tillväxtverket att företag som gör aktieutdelningar bör vara medvetna om att stödet som beviljats endast är preliminärt.

 

Företagen har i sin ansökan intygat till Tillväxtverket att de befinner sig i ekonomisk kris på grund av den rådande coronapandemin. Det är också det underlaget som ligger till grund när det preliminära beslutet fattas om en ansökan.

 

Enligt lagen ska Tillväxtverket agera skyndsamt i att ta beslut om preliminära stöd och under stödets gång göra kontroller för att säkerställa att företagen följer lagen.


 

 


 

 

 


Mikael Granath, vd för Willhem.

 

 


För första kvartalet 2020 ökade Willhem intäkterna ökade till 582 Mkr (561), motsvarande en ökning på 3,7 procent, vilket ledde till att driftnettot steg till 330 Mkr (301), en ökning med 9,6 procent. Ökningen i jämförbart fastighetsbestånd var 8,8 procent.

Periodens orealiserade värdeförändring på fastigheter minskade till 179 Mkr (517), vilket motsvarade en värdeökning på 0,4 procent (1,4). Värdeförändringen på finansiella instrument steg till -363 Mkr (-204). Resultat efter skatt minskade till 201 Mkr (305).

I balansen steg marknadsvärdet på fastigheterna vid utgången av perioden till 41.170 Mkr (37.581) samtidigt som de räntebärande skulderna ökade till 27,0 Mdr kr (25,0), finansierade till en medelränta om 1,5 procent (1,4). Det innebar att det egna kapitalet steg till 15.406 Mkr (13.433) med en oförändrad soliditet om 32,8 procent och räntetäckningsgrad som steg till 3,1 gånger (2,9).


Willhem har under perioden förvärvat 10 lägenheter i Helsingborg samt 17 lägenheter i Malmö. Avtal har tecknats om förvärv av 870 nyproducerade lägenheter i Stockholm. Affären omfattar sex hyresrättsprojekt varav två tillträddes i februari. Avtalat fastighetsvärde uppgick till drygt 2 Mdr kr.

I början av 2020 har hela världen påverkats av en pandemi där covid-19 spridit sig. Det är i dagsläget svårt att förutse alla konsekvenser. Willhems huvudsakliga verksamhet är uthyrning av bostäder vilket innebär att exponeringen mot särskilt utsatta branscher bedöms vara låg. Det, tillsammans med Willhems finansiella styrka, gör att Willhem bedömer att pandemin får en begränsad påverkan på bolaget.

Med anledning av rådande omständigheterna och för att göra bolaget än starkare finansiellt, har styrelsen tidigare beslutat att återta förslaget om utdelning på 0,65 kr per aktie.


I en kommentar till rapporten säger vd Mikael Granath:
–Trots den oroliga tid vi befinner oss i med anledning av Coronapandemin har det första kvartalet uppvisat fina siffror. Driftnettot ökade med 9,6 procent och ökningen i jämförbart fastighetsbestånd var 8,8 procent. Verksamheten har hittills bara påverkats marginellt av krisen, men vi har en fortsatt hög krisberedskap och ser över såväl kassaflöden som finansiering. Under perioden har vi avtalat om förvärv att ett bostadsbestånd med 870 nyproducerade lägenheter i Stockholmsområdet och genomfört mindre fastighetsaffärer i Malmö och Helsingborg. I februari kunde vi fira att vi ännu en gång fick ta emot priset Kundkristallen för bästa ökning av serviceindex.

 

torsdag, 07 maj 2020 14:48

Johan Berfenstam, ny vd för Axfast AB

 

 

 

 



Styrelsen för Axfast AB har utsett Johan Berfenstam (bilden) till ny vd. Johan Berfenstam, civilingenjör inom lantmäteri, bygg- och fastighetsekonomi från KTH, har lång erfarenhet från fastighetsbranschen. Han har varit Head of Acquisitions inom NIAM AB sedan 2008 och han arbetade dessförinnan i olika befattningar inom Skanskas fastighetsutveckling under åren 2000-2008. Johan Berfenstam tillträder i augusti 2020 och nuvarande vd Erik Lindvall kvarstår i sin befattning fram till dess.

– Johan har en gedigen bakgrund, kunskap och erfarenhet av att skapa värden. Med Johan som ny vd får Axfast en utmärkt efterträdare till Erik Lindvall, som kan leda arbetet att bredda vårt fokus och vår fastighetsportfölj under kommande år, säger Alf Göransson, styrelseordförande i Axfast AB.

– Jag ser mycket fram emot att bli en del av ett framgångsrikt bolag med ett team som har väldigt gott rykte i fastighetsmarknaden. Kombinationen av långsiktighet och fastighetsutveckling i framkant är väldigt tilltalande, säger Johan Berfenstam.

 

 

 


Under 2017-2021 pågår flera stora byggprojekt på sjukhusområdet för Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) i Borås. Målet är att skapa framtidens sjukvård inom psykiatri, infektionsvård och laboratoriemedicin. Dessutom har Whites team tillsammans med SÄS verksamhetsansvariga jobbat mycket med att utmana hierarkier mellan vårdtagare och vårdgivare – ett steg mot en mer jämlik vård.

 


Sluten psykiatrisk vård leder tankarna till kala, vita rum och starka hierarkier mellan patient och vårdpersonal. Men så behöver det inte vara. Tvärtom visar forskning att klok arkitektur kan vara en avgörande faktor för ett snabbare tillfrisknande. Whites experter på läkande vårdmiljöer har ritat en ny psykiatrisk klinik på Södra Älvsborgs sjukhus – och skapat en miljö som präglas av trädens sus, och dagsljusets helande kraft.

Hälsans psykologi står i fokus, när de byggnader som ska inhysa Södra Älvsborgs sjukhus pyskriatrivård växer fram. På uppdrag av Västfastigheter och kunden Södra Älvsborgs Sjukhus, ritar White en nyskapande, utmanande och naturlig vårdmiljö som sätter patientens behov i första rummet.

I Whites forskningsrapport ”Arkitektur som medicin” framkommer att bältesläggningar, hot, våld och medicineringar inom psykiatrin drastiskt minskar när arkitekturen är utformad efter människans behov av trygghet och säkerhet, och har koppling till naturen*. I arbetet med den nya slutenvårdsavdelningen för psykiatrisk vård har dessa insikter spelat en viktig roll. Här får varje patient ett eget rum, med en egen balkong och fönster som vetter mot grönområden. Tack vare de specialutformade, inglasade balkongerna ges varje patient möjlighet att ta del av utemiljön i den takt som hälsan tillåter. Förutom närheten till naturen utanför, har också naturen fått flytta in. Rummen är till stor del klädda i trä, en unik och tidigare oprövad lösning.

– Det har varit viktigt för oss att lyckas tillvarata naturens läkande kraft – såväl i interiören som i utblickarna, och säkerställa inflödet av dagsljus! Att klä rummen i trä var först ingen självklarhet, eftersom det är ett levande och sårbart material. Men vi är övertygade om att just därför så kommer patienterna att uppleva rummet annorlunda, och behandla det annorlunda jämfört med om vi valt en traditionell lösning. Fokus ligger på patientens bästa och miljön är en del av vården. Balkonger med utsikt över grönområden, utsmyckningar och levande material i vårdrummen ger ett varmare möte med psykiatrin, beskriver Peter Johnstone, arkitekt på White.

Fokus har också legat på den psykosociala miljön. Varje avdelning har gemensamma umgängesytor, vilket kan bidra till ett snabbare tillfrisknande. För de patienter som vill och kan finns möjlighet att umgås på gemensamma ytor som delas av tre avdelningar. Att utforma en mänsklig vårdinrättning har många aspekter. Förutom den sociala samvaron så har också ett mål varit att avstigmatisera den psykiatriska vården, därför kommer vården här att bedrivas i anslutning till andra verksamheter, så som undervisning, campus och öppna, sociala mötesplatser där mässor och möten hålls. Detta är sällsynt för psykiatrisk slutenvård, och förhoppningen är att det ska bidra till en normalisering – som gör patienterna gott.

Under 2017-2021 pågår flera stora byggprojekt på sjukhusområdet för Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) i Borås. Målet är att skapa framtidens sjukvård inom psykiatri, infektionsvård och laboratoriemedicin.
Dessutom har Whites team tillsammans med SÄS verksamhetsansvariga jobbat mycket med att utmana hierarkier mellan vårdtagare och vårdgivare – ett steg mot en mer jämlik vård.

 

 

 

 

 


Rekryteringen av Joakim Bergquist (bilden) innebär att blir ny Hållbarhetsansvarig på Strategisk Arkitektur. Han vill få fler att bli förändringsagenter med systemtänk.

Joakim Bergquist är utbildad stadsplanerare och urban designer med fokus på miljövetenskap, samt hållbara och innovativa system. Som certifierad CEEQUAL Assessor och med en bakgrund som Hållbarhetsstrateg på NCC kommer han att driva och vidareutveckla Strategisk Arkitekturs hållbarhetsarbete.

–  Det är i tidiga skeden som vi har störst möjlighet att göra skillnad. Vi är ett arkitektkontor som jobbar med samtliga skeden inom samhällsbyggnadsbranschen, inom allt från stadsutveckling till interiör. Med vår bredd och erfarenhet kan vi vara visionära och spänna bågen i projekten och samtidigt vara realistiska för att vi vet vad som fungerar och vilka begränsande faktorer som finns, säger Joakim Bergquist.

Joakim Bergquist driver nu arbetet med ett systematiskt förbättringsarbete i sin uppgift att ytterligare lyfta Strategisk Arkitekturs hållbarhetserbjudande. Genom att utveckla ett metodverktyg hoppas kontoret vässa sin förmåga att få så hög utväxling som möjligt ur hållbarhetssynpunkt i projekten.

Strategisk Arkitekturs filosofi om att ta ett strategiskt helhetsgrepp och att utgå ifrån fakta och analys för att skapa tydliga värden går hand i hand med ett systematiskt hållbarhetsarbete i alla skalor av projekt. Företaget driver ofta inkluderande och samskapande processer för att utveckla projekten i en nära dialog och med samsyn hos alla aktörer - något som Joakim och kollegorna använder sig av även i hållbarhetsarbetet.

Joakim Bergquist vill se fler arkitekter agera som förändringsagenter som förenar socialt innovativa idéer, processer och produkter och som inspirerar och stöttar kunder och samarbetspartners att ta beslut gällande hållbarhet som sträcker sig längre än lagkraven.

– I våra projekt handlar det om att göra kloka, väl informerade beslut i alla skeden. Att inte låta kortsiktiga ekonomiska mål stå i vägen för långsiktigt hållbara lösningar. Vi arkitekter måste ta på oss hatten som förändringsagenter och visa hur vi tillsammans med våra kunder och samarbetspartners kan göra störst skillnad, säger Joakim Bergquist.

Just nu arbetar arkitektkontoret på uppdrag av Tornet med ett forskningsprojekt för utveckling av hållbart byggande av bostäder i Järfälla – Tallbohov Electric Village. Här ska arkitekturen och tekniska innovationer sätta standarden för framtida byggande och alla delar, även arkitekturen, formas för att minimera klimatavtrycket.

För att ligga i framkant och bidra till cirkulära och hållbara interiörer i samverkan med övriga aktörer i branschen har Strategisk Arkitektur under ledning av Joakim Bergquist även blivit medlemmar i 100Gruppen.


 

 

 


Kring Selma Lagerlöfs Torg planeras det för totalt cirka 1.000 bostäder, kontor, handel och service och nytt stadsdelshus med rum för kultur tillsammans med nya torgstråk och parkstråk.

 

Serneke har fått fortsatt förtroende av Framtiden Byggutveckling AB att bygga ytterligare en etapp i projekt Selma stad i Hisings Backa i Göteborg. Ordern är värd cirka 168 Mkr.

Serneke bygger sedan tidigare 125 lägenheter och ett äldreboende åt samma beställare i projekt Selma stad. Projektet innebär en förnyelse av området kring Selma Lagerlöfs Torg och det planeras för totalt cirka 1.000 bostäder, kontor, handel och service och nytt stadsdelshus med rum för kultur tillsammans med nya torgstråk och parkstråk.


Den nu avropade optionen inom ramen för avtalet med Framtiden Byggutveckling, som tecknades för lite drygt ett år sedan, innebär ytterligare 101 lägenheter i två kvarter.

– Vi är så klart glada att vi får fortsatt förtroende att bygga vidare i projektet. Detta är ett kvitto på att samarbetet med Framtiden fungerar bra och att vi levererar en bra produkt, säger Patrik Hjelte, affärschef på Serneke.

– Vi ser verkligen fram emot att genomföra sista etappen i Selma stad med Serneke så att vi kan erbjuda göteborgarna 226 nya hyresrätter, säger Marie Dellve Myhlendorph, projektchef på Framtiden Byggutveckling AB.

Byggstart för den tredje etappen är planerad till våren 2022 och bostäderna beräknas stå klara under våren 2024. Ordersumman om 168 Mkr inkluderas i orderingången för andra kvartalet 2020.