19 april 2024

Redaktionen

söndag, 01 juni 2014 16:32

NCC bygger ny scen åt Cirkus

alt

Den nya byggnaden kommer att rymma två foajéplan, vilket även ger mer komfort till publik som besöker shower i huvudbyggnaden. Via glasentrén får publiken tillgång fler toaletter och garderober, tre barer och en restaurang med enklare mat. Bild: White.

 

NCC bygger till Cirkus på Djurgården i Stockholm med ett scenhus med en mindre scen och 750 åskådarplatser. Ordern är värd 95 Mkr. Det nya scenhuset, Zinkhuset, ritat av White arkitekter, blir en kontrast, som inte ska liknas med Cirkus hus från 1891.

 

När den nya scenen står klar 2015 ska den spegla nutiden och samtidigt harmoniera med sin kulturhistoriska huvudbyggnad.

 

Det runda zinkhuset, om 2 100 kvm, ska komplettera stora scenen med förställningar året runt och redan nu är den nya scenen fullbokad fram till våren 2017.

 

– Det är med stolthet vi bygger till en av Stockholms mest kända och kulturhistoriskt viktiga byggnader. Vårt mål är att bygga en så gedigen och funktionell byggnad att den kan matcha det drygt 120-åriga Cirkus de kommande hundra åren, säger Hans Ingvarsson, affärschef på NCC.

 

NCC bygger även en 500 kvm stor glasentré som binder samman det nya och gamla huset. Därmed rivs den nuvarande entrébyggnaden från 1997 och huvudbyggnadens vänstra fasad åter blir synlig genom den nya entréns ofärgade glas. Vid ingången läggs en permanent ”röda mattan” av fiberoptik som kan varieras i många färger.  

 

– Som Nordens största privatteater behöver vi intäkter hela året. På den mindre scenen kan vi ha föreställningar året runt. Dessutom är efterfrågan på scener stor och redan innan bygget ens startat är den nya scenen fullbokad till och med våren 2017, säger Palle Gustavsson, vd för Cirkus.

söndag, 01 juni 2014 16:20

Nyréns förnyar Medborgarhuset

alt

I år fyller Medborgharhuset 75 år. Arkitekt var Karl Martin Westerberg och grosshandlare Carl Robert Forsgrén donerade medel för byggnationen.

 

Nyréns Arkitektkontor har fått uppdraget att arbeta med upprustning och utveckling av Medborgarhuset i Stockholm. Byggnaden, som är kulturhistoriskt värdefull och blåklassad enligt Stockholms stads klassificering, uppfördes 1936-39 för att tillgodose stockholmarnas behov av samlings- och möteslokaler, bibliotek och bad.

 

Nyréns uppdrag är att tillsammans med Fastighetskontoret skapa ett förnyat Medborgarhus som utgår från verksamhetens ursprungliga intentioner, men även dels skapar förutsättningar för att möta vår tids utmaningar med verksamheter för ungdomar, dels förbättrar tryggheten kring Medborgarplatsen, dels minskar brottsligheten i området.

 

Projektet, som ska bidra till en hållbar stadsmiljö, är en del i det arbete som pågår med att göra Medborgarplatsen till ett offentligt rum i världsklass.

fredag, 30 maj 2014 18:40

Den globala byn i Haninge

alt
Den globala byn i Haninge omfattar 107 hektar.


Det behövs många fler bostäder i Stockholmsregionen. Kustnära bostäder i Haninge kommun är ett bidrag som har utarbetats av CreFAST AB som arbetar med fastighetsutveckling av bostäder.

 

CreFAST AB har under 5 år arbetat och utvecklat ett förslag om ett nytt hållbart ekologiskt bostadsområde i Haninge kommun, beläget i Stymningevik, som kallas Den Globala byn.

 

Området är beläget i en naturskön miljö mellan Haninge Golf och Årsta Havsbad. Totalt omfattar området cirka 107 hektar där det nu finns planer att utforma det för alla som önskar en aktiv fritid, samtidigt som området ska bidra till att företagandet kan utvecklas inom kommunen.


Stymningevik kommer att präglas av ett havsnära boende med olika upplåtelseformer och stora möjligheter till småföretagande med olika typer av verksamheter.

 

CreFAST har under åren arbetat för en samsyn med kommunen kring mål och utveckling och företaget har nu utarbetat en planförfrågan om detaljplan för att prova om projektet kan realiseras.


CreFAST vill med planförfrågan skapa möjligheter för ett rörligt friluftsliv där närhet till bad, golf och ridning ses som en fördel.


Fullt utbyggt kan ett levande samhälle för mellan 3000 och 5000 invånare med gästhamn och andra faciliteter växa i området.

 

Förslaget är tänkt att genomföras i etapper för att smälta in med nuvarande bebyggelse kring Årsta Havsbad. Projektet beräknas pågå i cirka 10 år.

fredag, 30 maj 2014 17:58

Accor Hotels i Mega-affär

alt

Sébastien Bazin, koncernchef Accor Hotels.

 

Franska noterade Accor, Europas största hotellgrupp, säger i ett pressmeddelande att bolaget har gått med på att köpa 97 hotellfastigheter i Europa med ett totalt årligt hyresvärde om 900 MEUR, cirka 8,2 Mdr kr. Affären, som omfattar inköp av två hotellportföljer, kommer att öka Accors resultatet 2014, före räntenetto och skatter (EBIT).

 

Den ena portföljen, som omfattar 86 hotell över hela Tyskland och Nederländerna, har opererats av Accor sedan år 2007 till varierande hyresvillkor. Den här fastighetsportföljen sålde Accor år 2007 till de brittiska fastighetsfonder Moor Park Fund I och II.

 

Accor även gått med på att köpa en andra portfölj som representerar 11 hotell i Schweiz från Axa Real Estate. Denna portfölj har opererats av Accor sedan 2008 under olika hyresavtal.

 

Den franska hotellgruppen, som äger ett stort utbud av varumärken, från budget Ibis till lyxiga Sofitel, försöker återuppliva tillväxten av hotellkedjan med hjälp av sitt bolag HotelServices som arbetar med 14 globala hotellkedjor i 93 länder med totalt 3 500 hotell med 450 000 rum. Koncernen har totalt 170 000 anställda.

 

Genom bolaget HotelInvest fokuserar Accor förvaltningen på 1 400 hotellfastigheter, varav Accor direktäger 300 hotellfastigheter.

 

Totalt omsatte Accor, enligt det senaste årsbokslutet år 2013, cirka 5,12 miljarder euro, 46,7 Mdr kr, till en rörelsemarginal om cirka 5 procent.

 

Efter att den tidigare vd Denis Hennequin för Accor avskedades i april förra året, tog det bolaget flera månader att finna efterträdaren i Sébastien Bazin, 52, som en representant för en av koncernens huvudägare, Colony Capital LLC.

alt
Den tidigare Kriminalvårdanstalten Roxtuna/Rystad ligger naturskönt.

 

Stångåstaden köper fastigheten Rystads-Tuna 1:42 av Specialfastigheter Sverige AB. Fastigheten, som tidigare verkat som kriminalvårdsanstalt, är belägen naturskönt utmed Roxens strand, vid Roxtuna i närheten av Ekängen i Linköping. Området omfattar cirka 28 hektar. Stångåstaden tillträder fastigheten den 27 maj 2014.

 

– Försäljningen är ett led i att ytterligare renodla Specialfastigheters fastighetsbestånd med fokus på hyresgäster med höga säkerhetskrav. Vi ser Stångåstaden som en mycket bra ägare för att utveckla detta område med nya bostäder, säger Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg.

 

– Området har ett mycket attraktivt läge vid Roxen och det passar väl in i Stångåstadens ambition att förvärva attraktiv mark för nyproduktion och fastigheter för utveckling. Förvärvet är en del i vår satsning på nyproduktion och blir ett välkommet tillskott i vår portfölj för framtida projekt. Vi planerar att bygga 1500 nya bostäder i Linköping de närmaste fem åren samtidigt som vi planerar för nyproduktion även på längre sikt, säger Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden.

 

Statens Specialfastigheter har en lokalarea på drygt 1,1 miljoner kvm. Marknadsvärdet uppgår till drygt 19 miljarder kronor. Verksamheten bedrivs över hela Sverige med huvudkontor i Linköping.

 

AB Stångåstaden är det kommunägda bostadsföretaget i Linköping. Koncernen äger och förvaltar cirka 18 700 lägenheter, varav cirka 4 200 är studentbostäder som ägs och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Därutöver finns cirka100 bostäder av speciell kulturhistorisk karaktär i dotterbolaget Bryggaregården AB. Stångåstaden planerar att bygga ytterligare 1500 bostäder fram till 2019.

 

 

alt
David Dahgren, vd Amasten.

 

Amasten förvärvar tre fastighetsportföljer för 845 Mkr, belägna i Finspång, Karlskoga samt på några orter i Skåne/Blekinge. I samband med förvärvet genomför bolaget en garanterad nyemission om cirka 370 MSEK samt en riktad nyemission om cirka 25 Mkr.

 

Det är Balder som har avtalat om att sälja hela sitt bestånd i Finspång till Amasten. Ett bestånd som omfattar cirka 68 000 kvm för ett underliggande fastighetsvärde om 460 Mkr. Balder kommer som dellikvid teckna aktier i Amasten om maximalt 30 Mkr, vilket motsvarar en ägarandel om cirka 10 procent. Försäljningspriset översteg Balders senaste värdering med drygt 10 procent, vilket kommer att redovisas under andra kvartalet.

 

I ett samtal med David Dahlgren, vd för Amasten, berättar han att förvärvet i Karlskoga säljs av en familj om fyra personer för cirka 180 Mkr, medan beståndet i Skåne/Blekinge säljs av bolagets huvudägare Thomas Melin för 205 Mkr. Melin, som idag äger 75 procent av aktierna i Amasten, kommer efter förvärvsemissionen äga cirka 15 procent i bolaget.

 

Amastens totala förvärv, som således baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 845 Mkr, motsvarar ett förvärvspris om cirka 6 400 kr/kvm.

 

I ett pressmeddelande säger Amasten att förvärvet bedöms ge en genomsnittlig direktavkastning om 7,4 procent.

 

Köpet finansieras med en fullt garanterad nyemission av högst 800 000 preferensaktier och högst 56 666 700 stamaktier riktad till allmänheten, vilket medför en total emissionslikvid om maximalt cirka 370 Mkr.

 

Styrelsen har därtill förbehållit sig rätten att utöka Erbjudandet genom en nyemission av ytterligare högst 16 666 700 stamaktier för det fall överteckningsgraden i Erbjudandet enligt styrelsens bedömning motiverar detta.

 

Teckningskursen i emissionen uppgår till 250 kr per preferensaktie och 3 kr per stamaktie. Preferensaktierna har företrädesrätt till en årlig utdelning om 20 kr per preferensaktie, vilket medför en årlig direktavkastning om 8,0 procent baserat på teckningskursen om 250 kr.

 

Anmälningsperioden för teckning löper mellan 2 juni – 13 juni 2014

 

Utöver Erbjudandet och Övertilldelningsoptionen har styrelsen även fattat beslut om en kvittningsemission om högst 8 333 334 stamaktier som delersättning för en del av det villkorade fastighetsförvärvet.

 

Amasten har haft Remium som finansiell rådgivare och Delphi som legal rådgivare.

alt

NCC utvecklar en byggnad med unik profilerande arkitektur, utmärkt skyltläge och bra kommunikationer. Arkitekt: Rstudio for architecture, Illustration: Tenjin Visual

 

alt

NCC och SCA ska skapa ett Business Center i Mölndal.

 

alt

Katarina Wåhlin Alm, chef NCC Property Development Sverige.

 

 

SCA väljer NCC:s kontorslösning i Mölndal för sin verksamhet och tecknar hyresavtal omfattande cirka 25 000 kvadratmeter. Inflyttning sker i december 2016. Det betyder att SCA flyttar från 42 000 kvm i fastigheten Bastuban 1 i Mölndal, mera känd som Europahuset, som förvärvades av norska Nordea, via Northbridge, hösten 2007 för ett skattat värde om cirka 700 Mkr. År 2005 sålde Platzer Europahuset till Blackstone för cirka 540 Mkr.

 

Det är Jones Lang LaSalle som haft uppdragit att finna en ny etablering för SCA som kommer lämna Europahuset.

 

NCC:s avtal med SCA om en ny etablering omfattar cirka 25 000 kvm kontor och innovationscenter i nya Mölndals innerstad. Tillsammans ska de bägge bolagen skapa ett SCA Business Centre som stöttar företagets strategi för en långsiktig hållbar tillväxt. Byggstart ska ske i juni och beräknad inflyttning i december 2016.

 

– SCA är en stor och viktig arbetsgivare i Västsverige och vi är stolta över att ha fått förtroendet att utveckla ett nytt och modernt Business Center för innovation, marknadsföring och försäljning för företagets hygienverksamhet. Här får SCA en modern arbetsmiljö som banar vägen för innovation och tillväxt, säger Katarina Wåhlin Alm, chef NCC Property Development Sverige.

 

Etableringen av kontoret blir startskottet för NCCs och Mölndal Stads utveckling av nya Mölndals innerstad. Visionen är att skapa en attraktiv stadskärna med intensivt stadsliv genom en ökad känsla av stad, en blandning av kontor, handel och bostäder samt utveckla de offentliga stadsrummen.

 

Lokalerna ingår i konceptet Future Office by NCC, som är ett nordiskt koncept med målet att skapa attraktiva och hållbara arbetsplatser för kunden. Fastigheten blir en GreenBuilding-fastighet och kommer att certifieras enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM.

alt
Visionsbild för nya Backlaplan. Bild: Coop Fastigheter.

 

Fastighets AB Balder och Coop Fastigheter AB har tecknat ett avtal om samägande av en mindre del av fastigheterna på Backaplan i Göteborg. Parterna skall tillsammans utveckla fastigheterna för handel, bostäder, kontor och övrig verksamhet. Coop Fastigheter och Balder samarbetar redan idag tillsammans med Platzer, JPA och Göteborgs Stad.

 

Backaplan som ligger i centrala Göteborg är idag en etablerad handelsplats. Nu ska Backaplan utvecklas till en helt ny stadsdel och området står inför en spännande omvandling och förnyelse. 800 000 kvm nybyggnation planeras för handel, kontor och bostäder. Nya hållplatser för kollektivtrafiken planeras i anslutning till platsen vilket kommer att göra det enkelt att snabbt ta sig dit även utan bil.

 

Coop Fastigheter menar att etableringsmotivet för Nya Backlaplan är i ett område i Hisingen, nära city i Göteborg, som i ett tioårsperspektiv kommer växa starkast både vad gäller köpkraft och befolkningsmängd. I närområdet planläggs flera nya bostadsprojekt, varav cirka 5 000 nya bostäder i direkt anslutning till handelsplatsen.

 

I framtiden beräknas upptagningsområdet omfatta 440 000 invånare.

alt

Anna Heide, CSR-chef, MKB.


Som en akut åtgärd satsar nu MKB Fastighets AB och Malmö stad tillsammans för att lösa problemet för 100 hemlösa barnfamiljer som idag bor i dyra, tillfälliga boenden. Under det närmaste året kommer 100 lägenheter från MKB att fördelas bland de hemlösa barnfamiljer som i maj 2014 bodde i dyra lösningar med låg kvalitet. Insatsen med de 100 lägenheterna är en engångssatsning.

 

– Det här är helt vanliga lägenheter, men väl anpassade till barnfamiljer eftersom det är den gruppen vi riktar oss till. Det innebär till exempel lägenheter med bra rumsfördelning och barnvänlig utemiljö. säger Anna Heide, CSR-chef, MKB.

 

Drygt hälften av de hemlösa i Malmö hade kunnat få ett eget hyresavtal och klarat sitt boende utan stöd från socialtjänsten om det vore balans på bostadsmarknaden. De flesta barnfamiljer utan egen bostad hör till den gruppen. Det socialtjänsten kan hjälpa familjerna med är till exempel hotell eller vandrarhem.

 

Särskilt för barnens skull är det av mycket stor vikt att de så snabbt som möjligt får ett tryggt och stabilt boende. Täta adressbyten och brutna kontaktnät leder ofta till försämrade skolresultat och försvårar kamratrelationer och fritidssysselsättningar. Familjer i tillfälliga boenden är i riskzonen för att utveckla en social problematik.

 

– Barn i tillfälliga boendelösningar har det inte bra och kostnaderna tar resurser från andra verksamheter. För en tvåbarnsfamilj kan vi, beroende på var de bor, i snitt göra en besparing mellan 20 000 och 30 000 kr per månad om familjen flyttar till en lägenhet. Då får också barnen ett boende som möjliggör ett vanligt vardagsliv med lek, läxläsning och fritidsaktiviteter, säger Birgitta Vilén Johansson, välfärdsdirektör på stadskontoret, Malmö stad. 

alt

Kontorshuset intill Malmö Live omfattar 10 000 kvm och är utformat av den danska arkitektfirman Dorte Mandrup Arkitekter.

 

Skanska har tecknat ett hyresavtal med MAQS Advokatbyrå om 1 250 kvm i kontorsbyggnaden vid Malmö Live på Universitetsholmen i centrala Malmö. Malmö Live ska stå klart under nästa år och det kommer utöver kontor om 10 000 kvm att innehåll stadens nya konserthus, kongress, bostäder och hotell. Totalt omfattar Malmö Live cirka 90 000 kvm.

 

– Tillsammans med Skanska utformar vi flexibla och moderna lokaler som ger utrymme för fortsatt expansion. Lokalerna uppfyller även våra medarbetares önskemål om en modern och inspirerande arbetsmiljö. Genom att vara en del av det nya Malmö stärker vi vårt varumärke som en modern och dynamisk advokatbyrå, säger Filip Bucin, Managing Partner på MAQS.

 

Kontorshuset på Malmö Live är ritat av den internationellt kända och prisbelönta arkitekten Dorte Mandrup. Hon har skapat en arkitektoniskt unik byggnad med en banbrytande fasad som får liv i spelet mellan sol, ljus och skuggor. Huset blir som högst nio våningar och bjuder på en fantastisk utsikt över Malmö. På några våningsplan får kontoren egen terrass.

 

Arkitekt för kongressanläggningen är danska schmidt/hammer/lassen och för bostäderna danska Vandkunsten och svenska Johan Celsing arkitektkontor.

 

– Intresset för Malmö Live är mycket stort. Det räcker inte med ett trevligt kontor, våra kunder är mycket medvetna både om design och hållbarhet och förväntar sig en hög servicenivå, ett tydligt sammanhang som stärker deras varumärke, säger Sofia Ekerlund, marknadsansvarig Skanska Öresund.