20 april 2024

Redaktionen

måndag, 11 september 2017 16:46

Castellum utvecklar för Steeltech i Alingsås

alt
Första spadtaget för Steeltechs nya produktionsanläggning togs av Björn Sjölin, vd Steeltech, Christian Wieland, vd för byggföretaget Vestia, Monica Söderbäck, affärsområdeschef Castellum i Alingsås och Caroline Hagström, samhällsbyggnadschef Alingsås kommun.

 

I fredags togs det första symboliska spadtaget för en om- och tillbyggnation av Castellums fastighet på Bultgatan 1 i Sävelunds industriområde i Alingsås. Ett hyresavtal har tecknats med Steeltech. Fastigheten, som idag har en yta om 3.000 kvm ska byggas ut med ytterligare  3.000 kvm produktionsyta för Steeltech, som utvecklar, tillverkar och säljer högkvalitativ köksutrustning till slutkunder runt om i världen. Våren 2018 flyttar den nya hyresgästen in i sina nya skräddarsydda lokaler. Projektet ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad.

 

– Vi är glada över att kunna välkomna Steeltech som ny hyresgäst till Castellum och att vi stärker vår fastighetsportfölj i Alingsås med en modern och hållbar kontors- och produktionsanläggning, säger Cecilia Fasth, vd för Region Väst i Castellum.

 

– Med de nya lokalerna kan vi vara med och utveckla våra produktionsytor och även så kontorsdelen. Vi växer kontinuerligt och får nu en fastighet väl anpassad för vår verksamhet. Sävelunds industriområde har ett bra läge, som passar vår verksamhet, och den framtida utbyggnaden av Norra länken kommer att ytterligare öka tillgängligheten till området, säger Björn Sjölin, vd för Steeltech.

måndag, 11 september 2017 15:26

CBRE-fond köper Gallerian Nian i Gävle

alt
CBRE Global Investors köper Gallerian Nian i centrala Gävle.

 

CBRE European Shopping Center Fund II (ESCF II), en fond som förvaltas av CBRE Global Investors, har förvärvat Gallerian Nian i Gävle för 765 Mkr. Säljare var den slutna fonden NRF (Nordic Retail Fund) som förvaltas av Barings Real Estate Advisers.

 

Gallerian Nian om 21.155 kvm byggdes 1973 och renoverades 2014. Det består av 50 detaljhandlare i gallerian med två våningar. Totalt har Nian 700 p-platser, dessutom finns kontor med nio hyresgäster och ett biografkomplex.

 

CBRE och REAL Advokatbyrå har varit säljarens rådgivare i affären. CBRE Global Investors har haft Linklaters som juridisk rådgivare.

 

Gallerian Nian blir den åttonde tillgången i ESCF II:s portfölj, som har en storlek om  796 MEUR (cirka 7,6 Mdr kr) med fastighetstillgångar i sju länder.

måndag, 11 september 2017 15:23

Skanska bygger för 200 Mkr i Edsbyn

alt
Celsiusskolan i Edsbyn ska renoveras i etapper med slutligt färdigställande i under 2019.

 

Skanska har slutit ett samarbetsavtal med Ovanåkers kommun i Hälsingland om att renovera Celsiusskolan och bygga ett nytt äldreboende med 48 lägenheter vid Näskullen i Edsbyn. Avtalet är värt cirka 200 Mkr.

 

Celsiusskolan i Edsbyn är i behov av omfattande renovering och modernisering. Arbetena kommer att ske i etapper för att skolverksamheten ska kunna bedrivas under hela byggtiden. I första etappen byggs en våning på sidan mot sporthallen samt en ny huvudentré på hörnet mot Hälsocentralen. Byggnadsarbetena inleds omgående och beräknas vara klara 2019.

 

Det nya äldreboendet ska byggas intill länsväg 301 på Näskullen i Edsbyn. Behovet av boende för äldre är stort i kommunen eftersom antalet äldre invånare beräknas öka under kommande år. Skanska planerar för byggstart i mars 2018.

 

Ambitionen är att byggprojekten tillsammans med Arbetsförmedlingen och kommunen ska kunna erbjuda praktikplatser för dem som idag står utanför arbetsmarknaden.

måndag, 11 september 2017 15:19

Akelius köper för 792 Mkr i New York

alt
Akelius köper 245 lägenheter på Manhattan i New York.

 

Akelius köper en fastighet med 245 lägenheter i New York för 100 MUSD, motsvarade 792 Mkr.

 

Fastigheten är byggd 1930 på 225 West 23rd Street och 220 West 24th Street i Chelsea på Manhattan, en kilometer från Empire State Building.

måndag, 11 september 2017 15:14

AccorHotels inviger fyra hotell i Seoul

alt
Hotellkomplexet Seoul Dragon City är strategiskt beläget i centrala Seoul med närhet till gallerior och köpcentrum, biografer och turistattraktioner. Komplexet ligger även nära stora affärsdistrikt såsom Yeouido och Gangnam, samt shoppingkvarter som Itaewon och Myeongdong.

 

Den 1 oktober lanserar AccorHotels Seoul Dragon City – Sydkoreas första ”Lifestyle Hotel-Plex” som kombinerar fyra av AccorHotels varumärken i ett sammanhängande byggnadskomplex. Hotellkomplexet består av 1.700 rum, 14 restauranger och barer, 17 konferensrum, två multifunktionella balsalar, åtta privata matsalar samt världens första 4-vånings Sky Bridge som hänger mellan två av byggnaderna, fylld med underhållning.

 

Det nya hotellkomplexet ska tillgodose flera kundsegment: Grand Mercure Ambassador Seoul Yongsan med 202 rum för familjer och långvariga gäster med en exklusiv livsstil. Novotel Suites Ambassador Seoul Yongsan 286 rymliga sviter för långvariga affärs- och fritidsgäster, Novotel Ambassador Seoul Yongsan med 621 rum för affärs- och fritidsresenärer som söker en bekväm och enkel vistelse samt Ibis Styles Ambassador Seoul Yongsan med 591 färgglada och inspirerande rum med personlighet som tar ut svängarna och passar resenärer som föredrar all-inclusive.

måndag, 11 september 2017 15:03

Areim köper på Kungsholmen

alt
Kontorsfastigheten Gladan 4, uppförd 1949, på Warfvinges väg 30-32 på Kungsholmen, omfattar 7.600 kvm på en tomt om 2.139 kvm.

 

Areim Fund III har förvärvat tomträtten Gladan 4 belägen på Västra Kungsholmen i Stockholm. Gladan 4 är en kontorsfastighet med en uthyrningsbar area på 7.600 kvm. Byggnaden uppfördes ursprungligen för tryckeri- och förlagsverksamhet och har ägts av samma familj sedan den byggdes 1949.

 

Förvärvet är det femte förvärvet för Areim Fund III och tillträde ägde rum i augusti.

 

– Detta förvärv är helt i linje med investeringsstrategin för Fund III. Vi ser fram emot att tillsammans med Stockholms stad och övriga fastighetsägare fortsätta att utveckla och aktivt förvalta fastigheter i denna växande delmarknad, säger Therese Rattik, vd Areim.

 

Sedan tidigare har Areim även utvecklat Lindhagensporten i samma område.

 

Brunswick Real Estate har genom sin kreditfond bistått med förvärvsfinansieringen och Newsec har agerat säljrådgivare till ägarfamiljen.

alt

                                                                                                                        
Sedan den 1 september är Cattis Carlén (bilden) bostadspolitisk expert på Riksbyggen. Hon har arbetat på Riksbyggen sedan 2013 då hon anställdes som projektledare för att driva Bopinion. Undr 2015 började hon arbeta som konceptutvecklare med fokus på unga och som markstrateg på Riksbyggens affärsområde Bostad.
    

I rollen som bostadspolitisk expert kommer Cattis Carlén att fortsätta utveckla Riksbyggens bostadspolitiska påverkansarbete. Hon kommer att fokusera på ett antal frågor som Riksbyggen har valt att koncentrera sig på framöver. 
    

– Det gäller bland annat bostadsfrågor kopplade till äldre och för unga. Riksbyggen vill också integrera hållbarhetsperspektivet mycket tydligare i det bostadspolitiska arbetet. Inom Riksbyggen har vi kommit långt med att få in hållbarhetsfrågorna i alla våra processer och det ska även genomsyra vårt påverkansarbete, säger Cattis Carlén

måndag, 11 september 2017 11:44

Atrium Ljungberg hyr ut till HiQ i Glashuset

alt
Glashuset vid Slussen, ritat av Jan Lunding, Kooperativa förbundets arkitektkontor (KFAI), invigdes 1974 och moderniserades 2004-2007. Fotograf: Erik Lefvander


Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med konsultbolaget HiQ som flyttar från Regeringsgatan till karaktäristiska Glashuset vid Slussen. Kontraktet är sexårigt och omfattar 2.920 kvm. Inflyttning sker i två omgångar, våren 2018 och början av 2019.
    

– Just nu är det väldigt spännande på HiQ. Vi blir fler och fler – och det har aldrig varit så stort behov av tekniska lösningar, bra design och effektiv kommunikation som nu. Men för att kunna lösa det behöver vi ett bra ställe att vara på – och grejen är att det gamla i Stockholm har blivit för litet. Så nu är vi superglada att ha hittat Glashuset, en av Stockholms mest ikoniska byggnader. Och både Slussen och Södermalm känns mitt i prick för oss, säger Erik Ridman, kommunikationschef, HiQ
    

Hyresavtalet med HiQ är ett så kallat grönt hyresavtal - en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda. Tenant and Partner har varit rådgivare till HiQ i affären.
    

I Glashuset finns sedan tidigare hyresgäster såsom Tengbom, Wingårdhs, Ecster och Perido.
    

– Vi är väldigt glada att ett så framgångsrikt företag som HiQ väljer att flytta sin verksamhet till Glashuset. Just nu sker det mycket i området och vi är säkra på att framväxten av Nya Slussen kommer att lyfta områdets attraktionskraft ännu mer framöver, säger Petter Klingofström, uthyrningschef kontor, Atrium Ljungberg.

alt
Oljefonden och den brittiska monarkens fastighetsbolag, The Crown Estate, äger nu hälften var i 20 Air Street i centrala London. Fastigheten om 25.100 kvm värderas till 4,42 Mdr kr.

 

Norska Statens pensjonsfond utland (Oljefonden med ett värde om drygt 8.000 Mdr kr) har förvärvat ytterligare 25 procent av aktierna i fastigheten 20 Air Street i centrala London, vilket innebär att Oljefondens totala andel i tillgången blir 50 procent. Aktierna köptes av The Crown Estate, den brittiska monarkens mark- och fastighetsbolag, för totalt 112,5 MGBP, cirka 1,18 Mdr kr, vilket innebär att fastigheten värderas till 450 MGBP, cirka 4,52 Mdr kr.

 

Ingen lånefinansiering användes i förvärvet av fastigheten som omfattar 25.100 kvm, kontor, butiker samt nio bostäder. Crown Estate behåller 50 procent av aktierna i fastigheten och Crown Estate kommer fortsätta att förvalta 20 Air Street.

 

Tidigare i år betalade Norges och Crown Estate's Regent Street Partnership, totalt 120 MGBP, cirka 1,25 Mdr kr, för totalt 5.000 kvm kontor och detaljhandel i fastigheter på 263-269 Oxford Street, 3-5 Swallow Place, 1 Princes Street, 6 Swallow Place 2-4 samt Princes Street. Säljaren av dessa fastigheter var ett joint venture mellan Aviva Life & Pensions UK och Kanadas Public Investment Pension Board (PSP Invest).

fredag, 08 september 2017 14:16

Bostadsproblemen lösta med boxbeskattning

alt

Professorn i finansrätt Sven-Olof Lodin har varit chef för skatteavdelningen på Industriförbundet.

 

 

En årlig schablonbeskattning av kapital- och bostadstillgångar skulle minska problemen på bostadsmarknaden där ”flyttskatten” gör att många i dag inte har råd att flytta. Det skulle också ge ett enklare och mer likvärdigt skattesystem. Det menar professor Sven-Olof Lodin, som i en ny rapport till ESO föreslår hur en s.k. boxmodell kan utformas för svenska förhållanden.

Det har gått över 25 år sedan ”århundradets skattereform” genomfördes. Genom åren har åtskilliga avsteg gjorts från skattereformens grundläggande princip om likformighet. Hushållens höga skuldsättning och boprisernas utveckling har också gett bränsle till debatten om dagens skatteregler, inte minst ”flyttskatten” och ränteavdraget. I rapporten föreslås en så kallad boxmodell, där alla tillgångar och skulder läggs ihop i en ”box” som beskattas schablonmässigt varje år. Med en sådan löpande beskattning försvinner bland annat de inlåsningseffekter som finns på bostadsmarknaden och ränteavdragen begränsas. Modellen liknar det svenska systemet med investeringssparkonto och ett snarlikt system finns redan i Holland.

 

– Även om övergången till en boxmodell skulle kännas som en omvälvande reform, visar erfarenheten att det kan vara lättare att genomföra radikala helhetslösningar på hela problemområden än mindre tekniska skatteförändringar för att lösa partiella problem, säger Sven-Olof Lodin, som är huvudförfattare till rapporten.


 

En boxmodell hanterar det här genom att beskattningen av värdestegringen inte knyts till försäljningstillfället och genom att avdragsrätten för räntor begränsas, enligt rapporten.