24 april 2024

Redaktionen

fredag, 03 juli 2015 15:09

NCC hyr ut 12.700 kvm i Torsplan 2

alt

Torsplan etapp två i Hagastaden, som omfattar 22.000 kvm, beräknas stå klar i slutet av 2016.

 

NCC har tecknat hyresavtal om 12.700 kvm med SLSO, Stockholms läns sjukvårdsområde, i den andra etappen av Torsplan i nya Hagastaden. Två tredjedelar av lokalerna är därmed uthyrda 18 månader före inflyttning. Torsplan etapp två, som omfattar 22.000 kvm, beräknas stå klar i slutet av 2016 och blir den andra kommersiella fastigheten i Hagastaden. 

 

SLSO tecknar 12.700 kvm lokaler, varav merparten kommer att utgöra kontor och en mindre del öppenvård/vårdcentral. Inflyttning beräknas ske succesivt mellan december 2016 och februari 2017. 

Restaurang Toros, SATS och Apcoa har sedan tidigare valt att etablera sig i den andra etappen i Torsplan. I och med uthyrningen till SLSO återstår endast 6.000 kvm kontorslokaler att hyra ut. 

 

– Intresset att hyra moderna lokaler i Torsplan är starkt och flera diskussioner pågår om de återstående lokalerna, säger Olle Forsberg, regionchef NCC Property Development.

 

Fastigheten byggs i Hagastaden – en av Stockholms nya stadsdelar som är under utveckling. Här blandas världsledande forskning och avancerad vård med kontor, bostäder, parkområden och handel.Torsplan etapp två miljöcertifieras enligt BREEAM, ett globalt ledande miljöcertifieringssystem som anses vara det mest krävande systemet för fastigheters miljöbedömning. Byggnaden blir en av få i världen som uppnår den allra högsta nivån, BREEAM Outstanding.

 

Miljöcertifieringen innebär bland annat stor hänsyn till inomhusmiljö, ekologi, livscykel, avfall samt energi- och vattenanvändning. Fastigheten blir även en GreenBuilding. Lokalerna ingår i konceptet Future Office by NCC, som är ett nordiskt koncept med målet att skapa en attraktiv och hållbar arbetsplats för kunden. 

fredag, 03 juli 2015 14:49

Dades ska växa med nya storägare

alt

Boris Nørgaard Kjeldsen, vd för Dades, med representanter för de nya ägarna i bolaget Bjarne Graven, CFO Nordisk A/S, och Robert Neumann, CIO på TryghedsGruppen.

 

Dades, ett av Danmarks största fastighetsbolag med kontor och köpcentrum för 16,9 miljarder danska kronor (21,5 Mdr kr) i portföljen, får två nya större aktieägare i form av Novo A/S och TryghedsGruppen. Tillsamans köper de 49,2 procent av bolaget, och i samband med ägarförändringen har Novo (som bland annat är storägare i läkemedelsföretaget Novo Nordisk) och TryghedsGruppen (huvudägare i försäkringsbolaget Tryg) även förbundit sig att tillskjuta ytterligare totalt cirka 1,7 miljarder danska kronor (2,1 Mdr kr) för nyinvesteringar.

 

– Ägarskiftet och kapitaltillskottet kommer att stärka våra två kärnområden – kommersiella fastigheter och köpcentrum – samt göra det möjligt att fastställa bostadsfastigheter som ett tredje segment, säger Boris Nørgaard Kjeldsen, vd för Dades.

 

Säljarna i affären är Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Nykredit, Forsikringsselskabet Alm. Brand Liv & Pension A/S, Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører, Danske Bank, Juristernes- og Økonomernes Pensionskasse och Bevica Fonden. Rådgivare till dessa åtta säljare har varit Leimdörfer.

 

Efter transaktionen är Aase och Ejnar Danielsen Foundation fortsatt den största aktieägaren med 47,3 procent, följd av Novo med 37,0 procent och TryghedsGruppen med 12,2 procent samt BRFkredit och koncernchef Boris Nørgaard Kjeldsen med minoritetsinnehav.

 

Dades grundades 1937 och bolagts fastighetsbestånd är för närvarande jämnt fördelat mellan kommersiella fastigheter främst i Köpenhamn och köpcentrum runt om i Danmark. Dades äger även förvaltningsbolaget DATEA med 400 anställda och en årlig omsättning om cirka 300 MDKR.

alt
Innerstadsgallerian Oden är populär i Trollhättan.

 

Fastighets AB Balder har avtalat om att sälja fastigheten Trollhättan Oden 7 för 184 Mkr. Fastigheten, som har en uthyrningsbar yta om cirka 16.000 kvm, är Trollhättans största innerstadsgalleria.

Balder kommer, i samband med affären, att teckna aktier om cirka 74 Mkr i Agora AB (A Group Of Retail Assets), som är noterat på First North.

 

Tillträde sker i kvartal 3, 2015.

fredag, 03 juli 2015 14:22

Concent noteras på NGM Nordic MTF

alt

Runar Söderholm, vd för Concent.

 

Concent Holding AB (publ) har erhållit godkännande för upptagande till handel av bolagets aktie på NGM Nordic MTF. Första handelsdag är 7 juli 2015.

 

Concent är ett fastighetsutvecklingsbolag som utvecklar hyresrätter med fokus på ungdomar och studenter. Men bolaget utvecklar även bostadsrätter som fler kan ha råd med samt projekt där människor möts i form av gallerior, skolor eller idrottsarenor. Sedan starten 1998 har bolaget har byggt upp en stark kund- och referenslista med projekt såsom Waterfront Building, Münchenbryggeriet, Barents Center Galleria, Eriksbergs Köpcentrum och Försvarsmaktens Centrallager samt flertalet bostadsprojekt i Stockholmsområdet.

 

Noteringen genomförs i syfte att ge bolaget den finansiella styrka som krävs för att låta projektportföljen fortsätta att växa under de kommande åren.

 

Idag har Concent en projektportfölj om cirka 140.000 kvm med såväl bostäder, samhällsfastigheter samt kommersiella fastigheter. Majoriteten av projekten kommer att byggstartas i jämn takt under de kommande tre åren.

 

– Med Concent noterat på NGM Nordic MTF får vi en mer välutvecklad relation till kapitalmarknaden. Exploateringen av projekten i portföljen, fortsatta förvärv av attraktiva byggrätter, en stor orderstock och ett upparbetat nätverk med kapitalstarka kunder av nyproducerade hyresrättsfastigheter förväntas ge ytterligare avtryck och goda resultat redan under 2015, säger Runar Söderholm, vd för Concent.

alt

                                                                                                  

Mark Lemon (bilden) har utsetts till Senior Vice President Risk Management på Skanska. Han tillträder den 6 juli, och efterträder samt kommer att rapportera till Christel Åkerman, vice vd för Skanska AB med ansvar för Risk Management.

 

Mark Lemon har arbetat på Skanska sedan 2005. Han inledde sin karriär i Skanska Infrastructure Development, ID, då han tittade på möjligheter för Skanska i Kanada och Chile, men även ledde arbetet med Skanskas anbudsarbete i flera stora transportprojekt i Virginia och New York.

 

Han har i närmare två år arbetat med Risk Management som Vice President. Lemon har haft en nyckelroll när det gäller att stärka samarbete och godkännandeprocessen i infrastrukturprojekt.

 

– Mark har en ytterst analytisk och nyfiken läggning, och ovärderlig erfarenhet från komplexa projekt. Han är en uppskattad kollega med en god förmåga att leda team. Hans engagemang i och förståelse för såväl anbuds- som investeringsprocesser gör honom mycket lämpad att leda koncernens insatser inom Risk Management framöver, säger Christel Åkerman.

 

fredag, 03 juli 2015 10:59

CapMan gör god vinst i Sollentuna

alt

Efter ett lyckat uthyrningsabete säljer CapMan Nordic Real Estate fastigheten Malten 1 i Sollentuna med god vinst.


Klövern har avtalat om att köpa fastigheten Malten 1 i Silverdal, Sollentuna, för 300 Mkr. Säljare är CapMan Nordic Real Estate – ett joint venture mellan CapMan och fonden Curzon Capital Partners III, som förvaltas av Tristan Capital Partners. Största hyresgäster i den fullt uthyrda fastigheten är Pfizer och BMW, som står för cirka 70 procent av hyresvärdet. Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 13.300 kvm och består mestadels av kontor. Tillträde sker den 1 september.
    

Fastigheten byggdes 2005 av Skanska för Pfizers räkning och i slutet av 2012 köpt CapMan och Tristan fastigheten i sale and leaseback-affär från Pfizer, till ett värde av 166 Mkr. Nu säljs den för 300 Mkr.

 

– Vi är väldigt nöjda med investeringen, där vi fullbordat vår värdeskapande strategi tidigare än planerat. Fastigheten är nu fullt uthyrd till nio hyresgäster och vi har verkställt flera operativa förbättringar. Transaktionen utgör ett startskott för avyttringar från CapMan Nordic Real Estate-fonden, säger Ed Williams, senior partner vid CapMan Real Estate.

 

– Affären är ett ypperligt exempel på vår fonds strategi, enligt vilken vi transformerat fastigheten till en kärntillgång genom att hyra ut lokaler till storföretag snabbare jämfört med vår ursprungliga affärsplan. Vi har tagit vara på möjligheten att utnyttja den ökande efterfrågan på svenska fastighetstillgångar och genom avyttringen realisera fondens åttonde investering, säger Karol Bartos, vd för Tristan Capital Partners.
    

CapMan Nordic Real Estate investerar i kontors-, affärs- och bostadsfastigheter på etablerade marknader i nordiska storstäder. Efter försäljningen äger fonden tio fastigheter.

torsdag, 02 juli 2015 17:52

Göteborgs nya multisportarena är klar

alt

Göteborgs Nya Arena har byggts och utvecklats av Serneke och är bolagets största projekt hittills.

 

Efter drygt tre års byggtid är Nordens största multisportanläggning, Göteborgs Nya Arena, äntligen klar – i tid och till budgeterad kostnad. I veckan fick Serneke godkänd entreprenad och den 10 juli öppnar arenan för allmänheten. Det är en av Göteborgs största byggnader med en yta på 45.300 kvm.

 

Arenan innehåller bland annat en skidanläggning inomhus, en fullstor fotbollsplan, två idrottshallar, grundskola, idrottsgymnasium, restaurang, hotell, gym, föreningslokaler, rehabklinik och testklinik för idrottare.

 

Idén till projektet kom till redan under 2000-talet när Sernekes vd Ola Serneke, Änglagårdsskolan och IFK Göteborg började diskutera möjligheten att ge unga förutsättningar att satsa på idrotten och träna året om.

 

– Det känns helt otroligt att arenan är klar nu. Nu har vi bevisat för alla dem som inte trodde på projektet att det faktiskt går och att vi kan. Att våra kostnader dessutom är lägre än budget och intäkterna är högre än vi räknat med gör det till ett riktigt mönsterprojekt, säger Ola Serneke.

 

Serneke äger anläggningen tillsammans med Prioritet Finans. Hyresgäster är Sodexo, Göteborgs Stad, Nordic Wellness, Aspero Idrottsgymnasium, Änglagårdsskolan, Intersport, IFK Göteborg Akademin, IFK Kliniken Rehab, Grunden BOIS och Aktivitus.

alt

David Dahlgren, vd Amasten.

 

Amasten har ingått avtal om förvärv av det fastighetsbestånd i Strängnäs, Sala, Järna och Skinnskatteberg som beskrevs i pressmeddelande den 1 juni. Säljare är Sterner Stenhus Fastigheter AB, ett bolag delägt av Sterner Stenhus och Kvalitena. Transaktionen sker i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 291 Mkr. Det av oberoende värderare bedömda marknadsvärdet uppgår till 296 Mkr.

 

Transaktionen är bland annat villkorad av att bolagsstämmans beslut om emissionsbemyndigande från den 23 juni har registrerats hos Bolagsverket. Betalning erläggs genom revers och i form av nyemitterade stamaktier i Amasten som emitteras till säljaren. Tillträde beräknas kunna ske i början av fjärde kvartalet.

 

– Beståndet ligger i bästa läge och omfattar 77 procent bostäder och vård, med en bedömd direktavkastning på cirka 6 procent. Det är ett bra bestånd med åtråvärda lägenheter och utan vakanser. Det finns dessutom goda förutsättningar att förbättra fastigheterna ytterligare med avseende på hyresnivåer och fastighetsvärden, säger David Dahlgren, vd Amasten.

 

Vidare har Amasten tillträtt 82 procent av aktierna för ett fastighetsbestånd i Ronneby totalt värderat till 140 Mkr. I steg två kommer köpeskillingen för de återstående dotterbolagsaktierna om 25 Mkr erläggas i form av nyemitterade stamaktier i Amasten till en överenskommen teckningskurs om 3,25 kr per stamaktie. Säljaren är Immobilien Nordic AB.

torsdag, 02 juli 2015 15:37

Niam köper stor fastighet i Köpenhamn

alt

Johan Bergman, CEO på Niam.

 

Niam fortsätter att göra flera stora affärer. Nyligen blev det klart att Niam har sålt till Wihlborgs fastigheterna Karin 11 och Nora 11, omfattande 45.000 kvm uthyrningsbar yta och belägna längs Drottninggatan i Malmö Kontor. Nu köper Niam en fastighet belägen på Østbanegade i Köpenhamn, omfattande cirka 30.000 kvm kontor och butiker samt med en parkeringsanläggning om cirka 12.000 kvm.

 

Fastigheten, som är fullt uthyrd, är lokalt känd som "Tietgens Have" och den är belägen i det norra hamnområdet som just nu genomgår en stark positiv utveckling. Fastigheten har förvärvats i en off-market transaktion från ett konsortium av internationella pensionsfonder.

 

Johan Bergman, CEO på Niam säger:

– Niam är mycket nöjda med att förvärva en fullt uthyrd fastighet i ett område med stor utvecklingspotential. Vi är fortsatt positiva till marknaden och möjligheter i Köpenhamn och räknar med att göra ytterligare investeringar här framöver.

torsdag, 02 juli 2015 14:55

Newsec: Stor potential i detaljplaner

alt

Ulrika Lindmark, Head of Valuation & Advisory, Newsec Sweden.

 

En tydlig trend på den svenska fastighetsmarknaden är enligt Newsec att skapa fastighetsvärde med egna projekt i takt med att direktavkastningskraven pressas ned. Enligt Newsec var den svenska transaktionsvolymen under första halvåret 2015 i linje med samma period rekordåret 2014. Affärer om drygt 59 miljarder kronor har genomförts, jämfört med 61 miljarder under första halvåret 2014. Antal transaktioner över 100 miljoner uppgick till 150 stycken, vilket är en rekordnotering historiskt sett. Föregående år uppgick motsvarande antal till 130 transaktioner.

 

– Främsta drivkraft för en allt större andel av fastighetsinvesterarna är utvecklingspotential i form av byggrätter eller detaljplaneändring. Att skapa fastighetsvärde genom egna projekt har blivit mer attraktivt i takt med att direktavkastningskraven pressats nedåt under de senaste åren, säger Ulrika Lindmark, Head of Valuation & Advisory, Newsec Sweden.

Två större affärer av detta slag som nyligen kommunicerats är dels Rikshem och Ikanos förvärv av Teliafastigheten i Farsta där bolagen avser att utveckla bostäder. Dels Fabeges förvärv av den stora Bilia-anläggningen i Solna där den nya detaljplanen tillåter cirka 225.000 kvm byggrätter för boende och kommersiell användning.