19 maj 2024

Redaktionen

 

 


Pandox tar nu över driften av två stängda hotell i centrala Köpenhamn. Från vänster Hotel Mayfair, med 203 rum på
Helgolandsgade 3 och från höger Hotel Twentyseven, på Løngangstræde 27, med 200 rum.


 

I Danmark stängs alltfler hotell. Redan vid förra månadsskiftet hade Scandic stängt mer än hälften av alla sina hotell. Pandox har nu ingått avtal om att ta över driften av First Hotel Mayfair och First Hotel Twentyseven i hotellfastigheter som Pandox redan äger. Hotellen har goda lägen i centrala Köpenhamn och de kommer att marknadsföras under sina befintliga och väl inarbetade hotellnamn. Men båda dessa hotell är nu stängda på grund av krisen med covid-19.

Driften av hotellen övertogs den 1 april 2020 och de omklassificerades då från affärssegmentet Fastighetsförvaltning till affärssegmentet Operatörsverksamhet. Driftsövertagandena är i linje med Pandox affärsmodell och strategi att säkerställa hotellfastigheternas långsiktiga värde och utvecklingspotential.

Hotel Mayfair
, som renoverades 2016 på Helgolandsgade 3, har 203 rum, restaurang och bar och en mindre konferensavdelning.


Hotel Twentyseven, på Løngangstræde 27, har 200 rum, restaurang och bar, mötesrum, gym och en vinterträdgård. Båda hotellen ligger centralt i Köpenhamn med gångavstånd till bland annat Centralstationen, Rådhuspladsen och Strøget.

I en kommentar kan sägas att Pandox har fortsatt allt större problem på grund av covid-19  med alltfler stängda hotell i sina stora fastighetsportfölj. Pandox stora fastighetsportfölj omfattar 156 hotell med cirka 35.000 rum i 15 länder – Sverige, Norge, Danmark, Finland, Belgien, Tyskland, Kanada, Schweiz, Nederländerna, England, Irland, Skottland, Wales, Nordirland och Österrike.
SF

 

 


Magnus Klintheim, till vänster, och Patrick Johansson, till höger, grundade Kuststaden Fastigheter AB i Oskarshamn år 1998.

 


SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, säljer 545 hyreslägenheter i södra Sverige till Kuststaden. Överenskommet fastighetsvärde överstiger den senaste externvärderingen. Fastigheterna som ingår i affären med Kuststaden omfattar totalt 38.900 kvm hyresbostäder och säljs till ett överenskommet fastighetsvärde om 469,5 Mkr. Lägenheterna är belägna i tre svenska kommuner: Västervik, Nybro och Vaggeryd.

– Affären visar än en gång att svenska hyresrätter är mycket likvida och säkra tillgångar. Det känns dessutom helt rätt att sälja till teamet på Kuststaden som har en stark lokal förankring och som kan fortsätta utveckla och förädla fastigheterna, kommenterar Ilija Batljan, vd för SBB.

SBBs rådgivare i affären med Kuststaden har varit Tango.


Patrick Johansson och Magnus Klintheim grundade Kuststaden Fastigheter AB i Oskarshamn år 1998. I slutet av 2016 beslöt ägarna i bolaget att via sammanslagning tillsammans med bland annat Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) att börsnoteras på First North under våren 2017. Parallellt med detta startades det nya bolaget Kuststaden Projektutveckling AB med samma ägare som tidigare i Kuststaden Fastigheter AB.

Kuststaden ägde under första kvartalet i år 1.280 bostäder till ett värde om 1.430 Mkr.

 

 

 

 

 


 

Rekryteringen av Tobias Magnussen (bilden) innebär att han ansluter till Colliers International som Head of Capital Markets Stockholm. Han kommer senast från Nordier Property Advisors där han arbetat under 8 års tid, varav de senaste 5 åren som projektledare och partner. Tobias Magnussen har arbetat med allt från livsmedels- och industrifastigheter ute i landet till fina fastigheter inom tullarna i Stockholm.

Dan Törnsten
, CEO Colliers Sverige säger:
– Jag är mycket glad över att vi rekryterat Tobias till vårt Capital Markets-team. Hans gedigna erfarenhet av transaktionsmarknaden är viktig för oss, speciellt nu med de utmaningar vi har framför oss.

Tobias Magnussen, Regional Manager Stockholm, säger:
– Mitt fokus har alltid varit försäljning och jag ser fram emot arbeta vidare med det med Colliers som plattform. Jag är glad över min roll nya roll men väl medveten om att jag kommer in i bolaget i en tid när vi mer än nånsin behöver kavla upp armarna, arbeta hårt och fokusera.

Idag består Colliers Capital Markets team av 13 personer med kontor i Stockholm och Göteborg.

Colliers Internationals svenska team består av cirka 35 experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster.

 

 


Gladsheim köper i Skövde fyra fastigheter med 80 lägenheter samt en mindre mängd lokaler, om totalt 6.650 kvm.

 

 

 

 

 

David Dahlgren, vd för Gladsheim.

 

 

 

 

 

 


Fredrik Gynnerstedt, CFO på Gladsheim.


Gladsheim Fastigheter har förvärvat bostäder i Skövde för 88 Mkr. Beståndet utgörs av fyra fastigheter och omfattar 80 lägenheter samt en mindre mängd lokaler, om totalt 6.650 kvm. De kommersiella hyresgästerna utgörs främst av Folktandvården, en veterinärklinik och ett gym. Direktavkastningen uppgår till 4,25 procnet. Säljare är Westsson Fastigheter. Efter förvärvet uppgår Gladsheims bestånd till närmare 800 lägenheter med ett fastighetsvärde om cirka 775 Mkr.

– Förvärvet är Gladsheims första i Skövde och kompletterar vårt tidigare bestånd i Skara och Töreboda. Med Skövdefastigheterna får vi en förvaltningsregion på över 400 lägenheter och vi binder ihop de övriga orterna med regionhuvudstaden, säger David Dahlgren, vd för Gladsheim.

Skövde med sina 56.000 invånare är regionstaden i Västergötland. Högskolan har drygt 11.000 studenter med ett 50-tal utbildningsprogram. Volvo personvagnar AB och Volvo Powertrain är de största privata arbetsgivarna. Även Försvarsmakten är en stor arbetsgivare i Skövde och närliggande Karlsborg. Göteborg nås med tåg inom en timme och Stockholm på två timmar.

– Med Skövde som nav skapar vi ett förvaltningskluster för Skaraborg. Genom att finnas på flera orter i regionen skapar vi möjligheter för våra hyresgäster att flytta inom vårt bestånd utifrån hur familjelivet utvecklas. Genom vår renoveringsmetodik och fokus på en trevlig boendemiljö kommer Gladsheim också kunna erbjuda attraktiva lägenheter med nyproduktionsstandard till en rimlig månadskostnad, säger David Dahlgren.

– Sverige och världen står inför stora utmaningar framöver. Bostäder förblir dock en trygg placering i sämre tider. I den miljön står Gladsheim väl rustat med sitt fokus på attraktiva bostäder i starka regioner, stabila kassaflöden och återhållsam belåning, kommenterar Fredrik Gynnerstedt, CFO på Gladsheim.

Gladsheims rådgivare i förvärvet var Setterwalls Advokatbyrå och Amblin.

Gladsheim (ljust hem) grundades under 2018 av David Dahlgren. Han var tidigare vd på börsnoterade Amasten 2014-2017 och han byggde upp ett bostadsbestånd på 3 Mdr kr med fokus på mellanstora orter. Medgrundare är CFO Fredrik Gynnerstedt, med erfarenhet som CFO i flera börsnoterade bolag.

 

 

 

 

 


 

Castellum rekryterar Kristina Sawjani (bilden) som ny transaktionschef. Hon tillträder den 4 maj och hon rapporterar till verkställande direktör Henrik Saxborn.

Kristina Sawjani
är civilingenjör från Lunds Tekniska Högskola och hon har lång erfarenhet från fastighetsbranschen i allmänhet och Stockholms kontorsmarknad i synnerhet. Hon kommer närmast från Mengus där hon varit partner. Tidigare har hon verkat för Catella, AFA och Folksam.

– Vi är glada över att rekrytera Kristina med sin breda kompetens och stora nätverk. Hennes erfarenheter från både rådgivnings- och ägarsidan är värdefullt i vårt arbete att fortsätta växa och utveckla portföljen i Norden, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör för Castellum AB.  

– Jag ser verkligen fram emot att få vara med om Castellums fortsatta resa. Bolaget har en spännande fastighetsportfölj som ger goda möjligheter till att skapa kvalitetshöjande transaktioner både genom förvärv och försäljningar. Ett stabilt bolag som Castellum kommer att ha goda förutsättningar framöver och där vill jag gärna vara med och bidra, säger Kristina Sawjani.

 

 


Christian Fladeland, co-CIO i Heimstaden.

 

Heimstaden Bostad AB har förvärvat en holländsk bostadsportfölj bestående av 41 fastigheter med 2.023 bostäder och 60 kommersiella enheter samt angränsande parkeringsanläggningar. Portföljen består av totalt 138.900 kvm uthyrningsbar area. Den avtalade köpeskillingen är 375 miljoner euro, cirka 4.099 Mkr och transaktionen genomförs som ett köp av aktier. Transaktionen kommer initialt att finansieras genom befintliga kontanter samt genom eget kapitalbidrag från befintliga aktieägare, för att sedan ta ut en inteckningsfinansiering för en del av köpeskillingen.

Förvärvet passar bra med Heimstadens strategi att tillhandahålla prisvärda bostäder på platser med starka underliggande fundamenta och det kommer att stödja ytterligare operativa synergier i den nederländska verksamheten. Efter förvärvet kommer Heimstaden att ha en portfölj om cirka 12.600 bostäder i Nederländerna.

– Vi expanderar i Nederländerna och är glada över att vår lokala nederländska investeringsteam är igång och fungerar på ett utmärkt sätt och att det visar ett engagemang för att verka efter våra värderingar. I en tid av osäkerhet söker vi långsiktiga investeringar på bostadsmarknaden. Vi tror starkt på funadmenten på bostadsmarknaden, särskilt i Nederländerna, säger Christian Fladeland, co-CIO i Heimstaden.

– Denna portfölj stärker vår nederländska närvaro i de snabbast växande områdena i landet. Vi ser fram emot att erbjuda vänliga och prisvärda hem med omsorgsfull vård för våra kunder, säger Mattis Falkentoft, investeringschef på Heimstaden.

Heimstaden fick råd i transaktionen av advokatbyrån Loyens & Loeff.


 

 

 

 

onsdag, 01 april 2020 10:35

Galären framtidssäkrar med laddstolpar

 

 


Antalet laddningsbara bilar i Sverige har ökat med 40 procent det senaste året och i takt med denna utveckling växer behovet av väl fungerande laddinfrastruktur. Detta har Galären tagit fasta på och har nu ett garage i Luleå där 32 bilar kan ladda samtidigt – med kapacitet för fler.

 


 

Galärens miljöcertifierade nyproduktionsprojekt i kv. Hägern i Luleå med 127 bostäder, Coop-butik, konferens- och rekreationsvåning, kontorslokaler och 100 parkeringar under mark har utrustats med alltifrån solceller till klimatsmart och effektiv belysning och ventilation. Dessutom har Galären installerat Sveriges första laddstation med uppkopplade laddboxar för elbilar och laddhybrider från Schneider Electric i bostadshusets garage.

Antalet laddningsbara bilar i Sverige har ökat med 40 procent det senaste året och i takt med denna utveckling växer behovet av väl fungerande infrastruktur för laddning. För att skapa ett framtidssäkrat garage i samband med nyproduktionen i kvarteret Hägern byggde man för en initial kapacitet för 32 elbilar och möjlighet till fler vid behov.

– Jag är glad att vi direkt tog beslut om att kapaciteten skulle kunna anpassas efter behov. Det handlar både om antalet laddboxar, att anpassa laddningen till varje bil efter behov och att vara förberedd för att kunna ladda framtidens effektivare elbilar eller elhybrider, säger Tobias Johansson, projektledare och elansvarig på Galären.

– Den här installationen är helt i led med vårt hållbarhetsarbete på Galären, berättar Magnus Bjuhr, projektchef på Galären. Vi har själva endast rena elbilar eller laddhybrider som tjänste- och arbetsbilar, och vill skapa enkla förutsättningar för våra hyresgäster att också ha elbil. Laddningspunkterna har delfinansierats av Naturvårdsverket.


Vid laddning identifieras bilen med ett kort mot laddboxen och elanvändningen skickas till ett program som fördelar kostnaden per bil. Eftersom parkeringen är till för både hyresgäster och Galärens egna bilar var det en förutsättning för fakturahanteringen.

Grundinställningen för varje laddbox är 32 ampere, men vid behov omfördelas strömmen genom så kallad lastbalansering. Det innebär att det går att ställa in att exempelvis servicebilar ska laddas på kortast möjliga tid.

– Galärens garage har blivit ett pilotprojekt för laddstationer då det har ställts stora krav på såväl funktion som design, mjukvara och framtida kapacitet. Jag ser enorm potential för den här typen av satsningar med tanke på den utveckling vi ser av laddningsbara bilar i Sverige, säger Andreas Vainikainen, Regional Sales Representative och ansvarig för projektet hos Schneider Electric.

 

 


Skanska river tre byggnader vid komplexet Harlem Hospital i New York City.

 

Skanska har tecknat avtal med New York City Economic Development Corporation (NYCEDC) om förberedande arbeten samt rivning vid New York City Public Health Lab i New York City, USA. Kontraktet är värt 34 miljoner dollar, cirka 340 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det första kvartalet 2020.

Skanska kommer att tillhandahålla design samt undersökningar av möjligheten att bygga, beräkna samt riva tre byggnader vid komplexet Harlem Hospital.

Rivningen påbörjades i februari 2020 och är planerad att slutföras i juli 2021.

Skanska är ett av de ledande bygg- och projektutvecklingsföretag i USA, specialiserat inom husbyggnad för företag, infrastrukturbyggande samt utveckling av kommersiella fastigheter i utvalda städer. Skanska USA omsatte 74 Mdr kr år 2019 och hade cirka 7.900 anställda i sin verksamhet.


 

 


Betonmast Mälardalen ska bygga 350 studentlägenheter, omfattande 12.000 kvm i Kista, i norra Stockholm, för Aberdeen Standard Investments och Ailon Group. Beräknad inflyttning är hösten 2021.

 

Betonmast Mälardalen har tillsammans med partnern Forta PRO tecknat ett avtal med Aberdeen Standard Investments och Ailon Group om en totalentreprenad för cirka 350 studentlägenheter i Kista, i norra Stockholm.

 

Projektuppdraget är att bygga moderna, hållbara och attraktiva bostäder för unga människor i Kista. Projektet ligger nära Kista Science City, det ledande ICT-klustret i Europa. I området finns några av världens mest kända ICT-företag samt en rad spännande startups och Stockholms ledande universitet. Kista har goda kommunikationer till såväl Stockholms city som till E4 och E18. Totalt rör det sig om fyra fastigheter i varierande höjd och fasader i varma, jordiga toner. Husen byggs enligt Forta PROs modulsystem, som bland annat innebär en unikt effektiv byggtid.

 

– Det finns ett stort behov av byggteknik som gör att projekt kan genomföras på kortare tid och med minskade kostnader, säger Marcus Garheden, vd för Betonmast Mälardalen. Vi ser fram emot att genomföra det här spännande projektet tillsammans med vår partner Forta Pro.

 

– Genom det här projektet kommer vi att tillföra något som vi hävdar inte finns i Kista idag. Den omedelbara närheten till internationella företag som letar talanger kommer att bidra till en attraktivitet för de boende. Kvarteret kommer att präglas av mötesplatser, attraktiva offentliga rum och kollektiva ytor där nätverkande och umgänge ligger i fokus, säger Jacob Cronstedt, vd för Ailon Group.

 

Total projektyta är cirka 12.000 kvm och beräknad inflyttning är hösten 2021.

Betonmast

Betonmast är en av Norges största bygg- och anläggningskoncerner som växer starkt på den svenska marknaden. Bolaget har verksamhet i hela Norge samt i Göteborg, i Malmö, i Mälardalen och i Stockholm. Huvudkontor finns i Oslo och i Göteborg. Den svenska verksamheten etablerades 2014 och den omsatte under 2019 över 1,3 Mdr kr. Koncernen omsätter drygt 7 Mdr kr och har över 1.000 medarbetare.

 

Forta Pro
Forta PRO använder en modulär konstruktionsteknik som gör att det kan byggas hållbara byggnader samtidigt som det sparas energi och tid. Den avancerade fabriksfabriceringen gör det möjligt för Forta PRO att påskynda projekttidsplanen för byggprojekten på ett sätt som inte kan uppnås med byggtekniken på plats.

 

Aberdeen Standard Investments
Standard Life Aberdeen plc är ett av världens största investeringsföretag som skapades 2017 genom sammanslagningen av Standard Life plc och Aberdeen Asset Management plc. Verksamheten i Aberdeen Standard Investments förvaltar 587,6 miljarder euro i tillgångar, vilket gör den till den största aktiva förvaltaren i Storbritannien och till en av de största i Europa. Verksamheten har en betydande global närvaro och en omfattning med en expertis som hjälper kunder att nå  sina investeringsmål. Som en ledande global kapitalförvaltare är Aberdeen Standard
Investments dedikerade till att skapa ett långsiktigt värde för sina kunder. Kundernas investeringsbehov är kärnan i Aberdeen Standard Investments verksamhet med ett omfattande utbud av investeringslösningar samt med högsta servicenivå och support.

 

Ailon Group
Ailon är ett fastighetsbolag med verksamhet i Norden, Storbritannien och Tyskland, med kontor i Stockholm, i London och i Berlin. Ailon utvecklar och förvaltar hyresbostadsfastigheter och kontor med fokus på co-working för en långsiktig förvaltning.

 

 

 


tisdag, 31 mars 2020 18:44

AFA Fastigheter hjälper de svagaste

 

 


Produktion av matportioner på Restaurang Mynchen i Münchenbryggeriet som ägs av AFA Fastigheter.

 

 

 

Coronakrisen påverkar oss alla men framför allt de individer som redan har det svårt. Restaurangbranschen är en av de branscher som hittills drabbats hårdast av de försiktighetsåtgärder som utbrottet har lett till. AFA Fastigheter har tillsammans med en av hyresgästerna och Stockholms Stadsmissionen påbörjat ett samarbete som gagnar de mest utsatta i samhället. Samarbetet innebär att AFA Fastigheter bekostar och distribuerar cirka 550 portioner veckovis som Stockholms Stadsmission är i akut behov av. Matlådorna tillverkas av Restaurang Mynchen i Münchenbryggeriet, restaurangen kan därigenom hålla en större del av verksamheten igång.

Stadsmissionen arbetar intensivt för att fortsätta hålla öppet och ge stöd till de som är i behov av hjälp.
– Många av våra deltagare tillhör den grupp som löper mycket stor risk att bli allvarligt sjuka vid smitta. För de av våra deltagare som inte kan ta sig ut ordnar vi nu också med hemleverans av matlådor, säger Linda Nyqvist, Stockholms Stadsmission. Vi märker också att några av våra verksamheter har fler besök än vanligt, oron för smittspridningen är stor men oron för att bli utestängd från samhället är minst lika stor, fortsätter hon.

– Vi ser dagligen nya exempel på fantastiska, kreativa lösningar. Det här är ett sätt där vi kan bidra genom att stödja både våra kunder och Stockholms Stadsmissions viktiga verksamhet. Vi har ett mångårigt samarbete med Stadsmissionen och är även partnerföretag. Vårt stöd går i första hand till Nattjouren och Bostad först. Att vi, i den situation som samhället nu befinner sig i, kan ge ytterligare stöd till arbetet med att hjälpa samhällets mest utsatta individer känns väldigt meningsfullt, säger Lars Edberg på AFA Fastigheter.