19 maj 2024

Redaktionen

måndag, 30 mars 2020 16:23

Huddinges arkitekturstrategi är klar

 

 


För att Huddinge ska lyckas med att skapa miljöer som människor trivs i ska alla projekt genomgå två huvudsteg –utgå från platsen och utveckla platsen.






Huddinges arkitekturstrategi ska säkerställa att Huddinges framtida bebyggelse blir attraktiv och levande. Den beslutades av kommunfullmäktige den 23 mars och den är ett viktigt verktyg i den intensiva utveckling som Huddinge kommun står inför. Huddinge kommun är en av de kommuner i Stockholms län där det byggs mest. Totalt planeras cirka 20 000 bostäder med tillhörande offentlig service fram till 2030.

– Syftet med arkitekturstrategin är att på ett enkelt och tydligt sätt beskriva Huddinges hållning, mål och rikt­linjer i arkitektur- och gestaltningsfrågor och genom det höja den arkitektoniska kvaliteten på det som byggs. Den ska även inspirera och fungera som ett stöd och diskussionsunderlag, säger Karin Segerdahl, områdesstrateg, Huddinge kommun. 

Med strategin blir det enklare att hålla gestaltningen levande från planering till färdigt resultat.

– När det ska byggas mycket på kort tid behöver alla inblandade parter ha en gemensam målbild för att det ska bli bra. Strategin lyfter hur vi vill att det ska se ut i framtidens Huddinge och hur dagens och framtidens bebyggelse ska smälta samman, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Arkitekturstrategin har tagits fram genom ett dialogbaserat arbetssätt med kommunens förvaltningar, politiker och allmänhet. Det har också genomförts en workshop med många av de byggaktörer som är verksamma inom kommunen.

För att Huddinge ska lyckas med att skapa miljöer som människor trivs i ska alla projekt, vare sig det är stora stads­byggnadsprojekt, ombyggnader, kompletteringar i befintlig miljö eller andra åtgärder i bebyggelsemiljön genomgå två huvudsteg. Steg ett är att utgå från platsen och identifiera dess viktigaste förutsättningar.

– När det första steget är avklarat, är det dags för steg två – att utveckla platsen. Där tar vi oss an hur det nya ska se ut. Vi ska bland annat väga in hur historiska spår kan tillvaratas, hur grönska får ta plats i och omkring ny bebyggelse och hur tätt vi ska bygga, säger Karin Segerdahl, områdesplanerare, Huddinge kommun.

Strategin innehåller även riktlinjer för olika bebyggelsetyper som småhusområden, hus i park, miljonprogramsområden, kvartersstad samt handels- och verksamhetsområden.

 

 


Olov Lindgren är ankarbyggherre för Stångholmsbacken och samordnar planarbetet för de cirka 685 nya lägenheter som totalt ingår i projektet. Bild Olov Lindgren

 

 

Ett nytt omarbetat förslag för drygt 600 bostäder finns nu för Stångholmsbacken i Vårberg.



Samrådsförslaget för Stångholmsbacken i Vårberg med 685 nya bostäder, park och förskola) har varit på samråd under april och juni 2019.  Totalt har cirka 70 yttranden kommit in till stadsbyggnadskontoret. Flertalet remissinstanser har nu tillstyrkt förslaget. Men remissinstanser har framfört negativa konsekvenser till följd av föreslagen bebyggelse kring Vårholmsbackarna och behov av kompletterande studier av skyfall och parkering. Boende hade synpunkter på att förslaget innebär en för tät bebyggelsemiljö och de ansåg även att Stångholmsparken ska bevaras och att det blir för få bilparkeringar. Länsstyrelsen ansåg att förekomst av markföroreningar, geotekniska förutsättningar, översvämningsrisk, risk för ras och skred samt elektromagnetisk strålning behöver klargöras

Nytt omarbetat förslag
För att få en mer sammanhållen gestaltning utvecklas nu förslaget. Det omarbetade förslaget bedöms möjliggöra drygt 600 bostäder. Inga förändringar föreslås för förskolebyggnaden. De nya förslagen är: 1. Inom kvarteret Lillholmen föreslås två punkthus istället för tre och radhusen blir fler. 2. Vid Vårholmsbackarna föreslås byggnader sänkas mot gatan och tornmotiven föreslås utgå. 3. Öster om gatan (Stångholmen 1) föreslås omarbetning till två lamellhus. 4. Väster om gatan omarbetas punkthusen så att de får en liknande gestaltning. 5. Nya studier om: bilparkeringsbehovet för befintliga bostäder, geoteknik avseende risk för ras och skred, skyfallshantering för att säkra hela flödesvägen, höjdsättning i förhållande till översvämningsrisk och provtagning av markföroreningar.

Olov Lindgren är ankarbyggherre för Stångholmsbacken och samordnar planarbetet för de cirka 685 nya lägenheter som totalt ingår i projektet.  Bolagets del omfattar 121 nya moderna hyreslägenheter. Redan 2016 tog Olov Lindgren fram förslag på förtätning och utbyggnad av bostäder och lokaler i det egna beståndet i området. Olov Lindgren hoppas att de första hyresgästerna kan börja flytta in på Stångholmsbacken i Vårberg år 2023.


 

 

 

 

 

 


 

Styrelsen i Peab har utsett en ny styrelse och ledning för Annehem Fastigheter som är nytt fastighetsbolag med kommersiella fastigheter för att, som tidigare meddelats, dela ut det till aktieägarna. Jörgen Lundgren (bilden) har utsetts till verkställande direktör och Jan Egenäs till CFO för Annehem Fastigheter. Jörgen Lundgren kommer närmast från Solnaberg Property AB där han var vd. Tidigare har  han bland annat varit vd och koncernchef för Fastighetsaktiebolaget Norrporten och han är idag bland annat styrelseledamot i Aros Bostäder och vice ordförande för Mäklarhuset.

Den osäkerhet som råder i omvärlden gör dock att tidpunkten för utdelning och notering för Annehem Fastigheter har skjutits fram till dess att situationen stabiliserats. Som ett steg i förberedelserna inför den planerade utdelningen. Styrelsen i Annehem Fastigheter består av Göran Grosskopf, Pia Andersson, Jesper Göransson och Anders Hylén. Göran Grosskopf har utsetts till styrelsens ordförande. Inför börsnoteringen kommer Annehems styrelse att utökas med ytterligare ledamöter.

– Jörgen Lundgren har en bred erfarenhet från såväl fastighetssektorn som finanssektorn och han kommer att arbeta för att Annehem ska nå sin fulla potential som ett fristående bolag, säger Göran Grosskopf, styrelseordförande i Peab och Annehem Fastigheter.

– Det ska bli väldigt roligt att få vidareförädla den fina fastighetsportfölj som Peab har byggt upp. Jag ser fram emot att tillsammans med mina kollegor utveckla det nya Annehem, säger Jörgen Lundgren, ny vd för Annehem Fastigheter.

Annehem Fastigheter

Annehem äger initialt färdigställda fastigheter med ett marknadsvärde uppgående till cirka 3.000 Mkr. Därutöver ingår 50 procents ägande i två joint venture-bolag, Nya Bara Utvecklings AB samt Point Hyllie Holding AB. Annehem har även ingått avtal med Peab om förvärv av tre fastigheter, belägna i Solna, Oslo och Helsingborg, som kommer att tillträdas efter färdigställandet
måndag, 30 mars 2020 12:25

Butiksdöden accelererar

 

 


Dea Axelsson har försatts i konkurs.






Matvarubutiken Paradiset är satt i konkurs, liksom Accents och Rizzos ägare VRG. Därtill ansöker klädbolaget RNB, som äger Polarn & pyret, Brothers och har butiker på NK, om rekonstruktion. Även Flash och Dea Axelsson har försatts i konkurs och 500 anställda berörs. Likaså har Venue Retail Group med kedjorna Accent, Rizzo försatts i konkurs. MQ korttidspermitterar och skjuter upp investeringar.

Enligt en färsk undersökning från analysföretaget Coresight Research väntas omkring 15.000 butiker i USA slå igen permanent till följd av coronakrisen, skriver Retail Dive. Det kan jämföras med 9.548 butiksstängningar under 2019. Enligt uppgifter från Bloomberg har cirka 47.000 amerikanska butiker stängt, åtminstone tillfälligt, under en tio dagarsperiod.

I Tyskland H&M har 460 butiker som för tillfället är stängda. Hyresbetalningarna för dessa butiker skjuts fram med tre månader tills situationen klarnat, meddelade HM l en nyhetssändning på den statliga tv-kanalen ARD. Andra bolag som håller inne hyresbetalningar i Tyskland är bland annat Adidas, Deichmann och Mediamarkt.

 

 


Nalen restaurang på Regeringsgatan i Stockholm.





Varslen når nya rekordnivåer i coronakrisens spår, meddelar Arbetsförmedlingen på en pressträff. Den krisande hotell- och restaurangbranschen står för nästan 40 procent av varslen.

Under den senaste veckan fördubblades antalet varslade till 18.433 personer, enligt Arbetsförmedlingens.
statistik. Hittills under mars har 36.800 personer varslats om uppsägning.


De månader som historiskt haft de högsta varseltalen är november 1992 med 22.200 berörda och november 2008 då 19 .00 personer varslades om uppsägning.

– Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad. Den senaste veckan har antalet personer berörda av varsel fördubblats. Vi ser nu också en spridning till transport och handel, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.



 

 


Då projekteringen av Nyköpings resecentrum är ett komplext infrastrukturprojekt involveras flera av Swecos olika expertkompetenser i uppdraget. Förutom själva resecentrum kommer området exploateras för nya bostäder och verksamheter. Uppdraget för Nyköpings kommun ska vara klart tidigast i mars 2022 och senast i mars 2024. Skiss: Sweco Architects





När Ostlänken förverkligas blir Nyköpings resecentrum del av den första etappen. Nu har Sweco vunnit uppdraget att projektera stadens centralt belägna resecentrum, som innebär en stor utvidgning av dagens järnvägsområde och som även binder samman stadens norra och centrala delar.

Nyköpings starka befolkningstillväxt och attraktiva läge har skapat ett behov av ett modernt och utbyggt resecentrum där tåg och buss samlas på en plats. I konkurrens har Sweco vunnit det ramavtal som innebär att företaget ska stötta kommunens beställarorganisation under projekteringsfasen. Under minst två år ska företaget bland annat hjälpa till med upphandling av entreprenörer för utbyggnaden och kontakten med berörda myndigheter och fastighetsbolag.

– Jag är väldigt glad och stolt över att Sweco ges en så central roll i arbetet med Nyköpings nya resecentrum som får stor betydelse inte bara för Nyköping utan också berör hela regionen, säger Fredrik Wallner, vd för Swecos anläggningskonsulter.

Nyligen tecknade Trafikverket och Nyköpings kommun förnyade avtal för Nyköpings resecentrum. Avtalen styr vilka delar som planeras och byggs av kommunen och vilka delar som planeras och byggs av Trafikverket. Trafikverket tar fram en järnvägsplan för utformning av spår, perronger och förbindelser.

– Vi är många som ser fram emot att byggnationen av Nyköpings resecentrum startar. Vi har redan idag behov av ett resecentrum som kan erbjuda snabba byten mellan tåg och buss och som är tillgängligt för alla. Att det ligger placerat mitt i staden gör också att många av oss kommer att kunna gå och cykla till bussen eller tåget, säger Kent Nyman, chef Tekniska divisionen i Nyköpings kommun.

Då projekteringen av Nyköpings resecentrum är ett komplext infrastrukturprojekt involveras flera av Swecos olika expertkompetenser i uppdraget. Förutom själva resecentrum kommer området exploateras för nya bostäder och verksamheter.

– Sweco bidrar både med teknisk kompetens och tjänster för att kvalitetssäkra miljö- och samhällsfunktionerna i området. Vi kommer också arbeta med effektivisering och digitalisering för bättre samverkan, vilket är mycket viktigt för alla som deltar i arbetet, förklarar Fredrik Wallner.

Uppdraget för Nyköpings kommun ska vara klart tidigast i mars 2022 och senast i mars 2024.
måndag, 30 mars 2020 11:34

Skanska bygger ut en skola i Kungsbacka

 

 


Nuvarande Frillesåsskolan är en F-9 skola i Kungsbacka som behöver byggas ut. Idag går det 556 elever på skolan men efter att Skanska byggt ut skolan får den en kapacitet för 840 elever. Till skolans enhet hör också fritidshem, fritidsklubb samt nio förskoleavdelningar.





Skanska har fått i uppdrag av Kungsbacka kommun att bygga nya Frillesåsskolan med kapacitet för 840 elever. Byggstart är planerad att ske i april, förutsatt att bygglovet vunnit laga kraft. Kontraktet är värt cirka 120 Mkr.

Frillesåsskolan är en kommunal skola som i dag har kapacitet för drygt 500 elever och är i behov av utbyggnad. Skanskas uppdrag innebär att uppföra en ny skolbyggnad i två plan, ombyggnad av skolkök och fläktrum samt upprustning av skolgården.

Byggprojektet kommer att ingå i en ny satsning på social hållbarhet i samarbete med det statliga forskningsinstitutet Rise. Skanska är via Byggföretagen med i ett forskningsprojekt, där Rise utvecklar verktyg för social hållbarhet att använda i byggskedet. Det handlar om att säkerställa att projektets påverkan på omgivningen blir så positiv som möjligt och kan handla om buller, belysning, vilka val man gör av underentreprenörer med mera. Forskningsprojektet finansieras av Byggföretagens utvecklingsfond.

Förutsatt att byggstart kan ske i april kommer skolan att kunna stå färdig att tas i bruk under 2021.
fredag, 27 mars 2020 16:44

Ny storägare i proptechbolaget Pixery

 

 


Anna Nordström, medgrundare och vd för Pixery.




Proptechbolaget DIAKRIT säljer sin spinn-off Pixery till Wellstreet och skapar förutsättningar för att fortsätta tillväxtresan. Med hjälp av Pixerys interaktiva teknologi, kan användare visualisera sin bostad, sitt kontor eller sin kommersiella fastighet långt innan den är byggd. Pixery är marknadsledande inom sin nisch i Norden med kunder som JM, Bonava, OSOS, HSB, Peab, IKANO och Veidekke. Bolaget består idag av 33 medarbetare med kontor i Stockholm, Oslo och Bangkok med grundarna Anna Nordström (CEO) och Anders Karlsson (CTO) i spetsen.

DIAKRIT är en världsledande aktör inom 3D-visualiseringsprodukter, digitala försäljningsapplikationer och konsulttjänster för fastighetsbranschen. Under mitten av 2019 beslutade DIAKRIT att avknoppa sitt affärsområde som är specialiserat på nyproduktion till en egen startup inom koncernen. Spinoffen blev startskottet för proptech-bolaget Pixery.

Pixery har utvecklat ett antal SaaS-produkter för virtuella visningar av fastigheter. Bolagets digitala visualiseringslösningar bidrar till kortare försäljningstider, minskad osäkerhet, samt förhöjd upplevelse av att köpa eller hyra bostäder och lokaler.

Nu förvärvar Wellstreet en majoritetspost i Pixery från DIAKRIT flyttar Pixery sitt huvudkontor till The Factory som är Wellstreets 14.200 kvm stora teknik- och innovationshub i Häggvik, Sollentuna. Pixery blir därmed Wellstreets första investering inom proptech-segmentet.


– En global arbetsmarknad med talanger som rör sig fritt om i världen leder till att även fastigheter numera är en global affär. Samtidigt blir verklighetstroget och engagerande innehåll en nödvändighet för att nå den kundbas som växer fram med nästa generationens kunder. Wellstreets investering i Pixery är vårt första riktiga steg in i proptech och vi ser fram emot att ha Pixery på plats hos oss på The Factory, säger Jessica Rameau, partner och Chief Investment Officer på Wellstreet.

 

DIAKRIT är ett av världens ledande företag inom fastighetsmarknadsföring åt mäklarbranschen. I över 18 år har bolaget byggt upp en egen teknikplattform och strömlinjeformade processer som möjliggör att bolaget kan marknadsföra cirka 150.000 hem varje år. Utöver bostadsfoton och 3D planritningar i högsta kvalitet levererar DIAKRIT också drönartjänster, virtuell renovering och virtuella visningar till över 2.000 mäklare runt om i världen.

– Tillsammans med våra kunder vill vi fortsätta pusha gränserna inom fastighetsbranschen i takt med att branschen fortsätter sin digitala resa. Vi är mycket positiva till Wellstreet som nya ägare i vår fortsatta expansionsresa. Backade av Wellstreet och med Pixerys framstående tekniska plattform och know-how, har vi förutsättningar för att bli marknadsledande globalt, säger Anna Nordström, medgrundare och vd för Pixery.




 

 


Endast 82 lägenheter har färdigställt i Prime Living storprojekt om 1.038 studentbostäder i Spånga.

 



Prime Living har beviljats bygglov och startbesked för 12 nya lägenheter på Nekvägen 27 och 29 i Spånga, Stockholm. Detta är ett led i den reviderade affärsplanen som kommunicerats den 19 februari i år att se över befintliga bygglov för att öka den utnyttjade ytan. Antalet lägenheter i fastigheten ökar därmed från 291 till 303 och den uthyrbara ytan ökar med cirka 235 kvm BOA.


Prime Livings studentbostäder på Bromstensvägen, nära Spånga station, har varit hårt kritiserade från start – då hyresgästerna fick flytta rakt in på en byggarbetsplats för totalt 82 lägenheter.

Prime Living utvecklar student- och ungdomsbostäder med ett koncept som ger kortare produktionstider och lägre kostnader. Bolaget äger och förvaltar långsiktigt samtliga lägenheter som produceras. Bostäderna består av prefabricerade bostadsmoduler. Idag förvaltar Prime Living 1.038 lägenheter på fyra orter, varav 528 i Malmö, 208 i Göteborg, 200 i Lund och 82 i Stockholm.


Prime Living meddelade i januari i år att bolaget återupptagit arbetet med att färdigställa projektet Ferdinand i Spånga, omfattande totalt 1.136 studentbostäder. Genom försäljningen av bolagets fastighet i Sandyford, Irland i slutet av december hade bolaget säkrat erforderlig finansiering för att färdigställa Etapp 1 med 209 studentbostäder som väntas stå klara för inflyttning i september i år. Under januari inleds också arbetet med Etapp 2, om 168 studentbostäder. Se länk. Totalt ska omfattar projektet Ferdinand med 1.136 lägenheter om 30.500 kvm boarea.

Men frågan kvarstår dock om Prime Living har fortsatt finansiering för detta stora projekt? Koncernens egna kapital var vid årsskiftet 2019/2020 cirka 310,0 Mkr (197,7).  Soliditeten var 19 procent (10) och de likvida medlen var 108,1 Mkr. Förlusten för 2019 minskade visserligen till – 205,8 Mkr (–587), men den är fortsatt mycket stor. SF
fredag, 27 mars 2020 13:23

Genova köper en tomträtt i Nacka

 

 


Ciia Tank AB  har tecknat ett avtal på tomträtten vid Timmermansvägen 2 i Orminge med Genova på elva år. Hyresvärdet är 2,8 kr/år.

 



Genova Property Group har avtalat om att förvärva del av tomträtten Skarpnäs 6:12 i Orminge, Nacka, till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 40 Mkr.

På tomträtten finns kontor och lager som är fullt uthyrt till Ciia Tank AB som är ett fullserviceföretag inom AVA-avlopp, vatten och avfall. Hyrestiden löper på elva år till ett årligt hyresvärde om cirka 2,8 Mkr och den förhyrda ytan motsvarar cirka 2.000 kvm.

Tillträdet sker i maj 2020. Genovas förvärv finansieras med en kombination av banklån och eget kapital.