19 maj 2024

Redaktionen

fredag, 27 mars 2020 12:42

Peab bygger studentbostäder i Åbo

 

 


Peab ska bygga 186 studentbostäder, gemensamma bastu- och lagerutrymmen samt uppehållsplatser inom- och utomhus i Åbo.

 



Peab har fått uppdraget att bygga studentbostäder samt affärslokaler för Turun Ylioppilaskyläsäätiö i Åbo, Finland. Kontraktssumman uppgår till 23 MEUR, cirka 253 Mkr.

Uppdraget omfattar 186 bostäder, gemensamma bastu- och lagerutrymmen samt uppehållsplatser inom- och utomhus. De flesta av bostäderna är enrummare. I den första våningen byggs restaurang för studenter, handelslokaler, gym och kontor för Turun Ylioppilaskyläsäätiö. Den totala arean blir 10.300 kvm.

– Arkitekturen är imponerande och utmanar oss som byggare att ha ett mycket nära samarbete med byggherren för att vi ska nå ett bra slutresultat. Vi är mycket stolta över att få genomföra detta projekt, säger regionchef Marko Rinkinen, Peab Finland.

Uppdraget är en totalentreprenad med byggstart i april 2020. Inflyttning är beräknad till december 2021.

Projektet orderanmäls i första kvartalet 2020.


 

 


Skebo har byggt 118 lägenheter på Strömsör i Skellefteå som nu står klara. Totalt har över 2.600 intresseanmälningar gjorts för de 118 lägenheterna som ligger centralt i Skellefteå med ett vackert läge vid älven.

 



Intresset för att bo i Skellefteå stort. Batterifabriken Northvolt planerar nu i Skellefteå, trots Covid-19, att bygga fem produktionslinor istället för fyra. Det innebär en större produktion av batterier och fler arbetstillfällen. Northvolth har tidigare sagt att batterifabriken kan ge 2.500 till 3 000 jobb, vilket innebär att en femte produktionslinan kommer innebära fler arbetstillfällen.

Nästa vecka är det dags för inflyttning för Skebos nya hyresgäster på Strömsör i Skellefteå, som slagit rekord för Skebo i antal intresseanmälningar för ett bostadsprojekt. Totalt har över 2.600 intresseanmälningar gjorts för de 118 lägenheterna.

– Ett glädjande bevis på hur vi bidrar till bostadsförsörjningen i ett växande Skellefteå. För närvarande är det bara en enda lägenhet där vi inte har tecknat hyreskontrakt, säger Anna Ersson, kund- och marknadschef på Skebo.

I den nya stadsdelen Strömsör i centrala Skellefteå har Skebo genomfört sitt största bostadsprojekt i modern tid. Skebo har byggt 118 lägenheter på Strömsör som nu står klara. Med start på måndag den 30 mars inleds inflyttningen i etapp ett som omfattar 57 lägenheter. Etapp två, med de resterande 61 lägenheterna, har inflyttning i månadsskiftet april/maj. Utöver två fyror är lägenhetsstorlekarna på Strömsör tvåor och treor, samtliga försedda med balkong.

– Läget vid älven och inne i stan är unikt. Många är nyfikna på Strömsör. Under hela bygg- och uthyrningsprocessen har vi märkt av ett stort intresse, säger Anna Ersson.

Det återspeglas även i statistiken. Totalt fick de 118 lägenheterna över 2.300 intresseanmälningar de första gångerna de öppnades för bokning på Skebos hemsida. Inklusive de lägenheter som återpublicerats på hemsidan handlar det om mer än 2.600 intresseanmälningar.

– Vi ser en jämn fördelning över lägenhetsstorlekarna. Totalt har lägenheterna haft mellan 1 och 154 intresseanmälningar, båda dessa ytterligheter handlar om tvåor, säger Anna Ersson.


 

 


Planområdet, markerad med blå linje, för K-Fast Holdings utvecklingsfastighet är beläget cirka fem kilometer öster om Helsingborgs centrum, i stadens östra ytterkant, öster om väg 111 (Österleden). Planområdet gränsar i väster till Österleden, i norr till Fältarpsvägen, i öster omfattar och avgränsas planområdet av Lussebäcken och i söder gränsar planområdet till jordbruksmark. Planområdet omfattar cirka 68 hektar.

 

 



K-Fast Holding har förvärvat en utvecklingsfastighet om cirka 66.600 km i området Långeberga i Östra Ramlösa, öster om Helsingborgs centrala delar. På tomten avser bolaget att bygga sina koncepthus för hyresbostäder.

K-Fast Holding AB har förvärvat aktierna i Elliot Fastigheter AB, ägare till fastigheten Helsingborg Långeberga 4:6. Säljare är NHD Invest AB och preliminär köpeskilling uppgår till 60 Mkr, baserad på 1.500 kr per kvm bruttototalarea (BTA) byggrätt, och villkorad av lagakraftvunnen detaljplan.


– Fastigheten är med i kommunens översiktsplan och vi får tillgång till ett område som kommer att bli mycket attraktivt med god tillgång till såväl naturområden som större vägar. I planen finns även en järnvägsstation längs Skånebanan mellan Helsingborg och Hässleholm, säger Jacob Karlsson, vd för K-Fast Holding AB.

K-Fastigheter kommer att ansöka om detaljplan med målsättning om att nå en bruttototalarea mellan 40.000 kvm och 60.000 kvm och upp till 650 bostäder.
Transaktionen finansieras genom befintlig kassa och K-Fastigheter tillträder efter att detaljplanen vunnit laga kraft.
fredag, 27 mars 2020 11:35

Serneke varslar 100 personer

 

 


Covid-19 har seglat upp mörka moln för Serneke, framförallt på grund av att bolaget skjuter upp den stora entreprenaden om 6 Mdr kr för Karlatornet på framtiden. Orsaken är att det går inte att förhandla om projektets framtida finansiering tillsammans med Oaktree Capital Management på grund av Covid-19.

 

 

 



Serneke tar steg två i den större omorganisation som bolaget inledde hösten 2019. De förändringar som nu genomförs innebär minskade kostnader om cirka 200 Mkr  årligen. Förändringarna förväntas ge full effekt vid inledningen av 2021 och berör upp till 100 tjänster.

– De åtgärder vi nu genomför innebär en anpassning av kostnadskostymen för det nya Serneke Sverige och det effektivare arbetssätt som denna organisation syftar till. Det nu rådande läget i världen med effekterna av covid-19 kräver dessutom ytterligare skärpa och handlingskraft i anpassningen, säger Ola Serneke, t f  vd för Serneke Sverige och koncernchef för Serneke Group.

Arbetet med att skapa en ny organisation inleddes under hösten förra året och syftade till att samla bolagets kärnverksamhet i ett Serneke Sverige bestående av fem regioner, alla med eget resultatansvar. Närhet till den lokala affären och ett ökat engagemang bland medarbetarna är några av de styrkor som den nya regionstrukturen ska förstärka ytterligare. Omorganisationen innebar även att bolaget gick ifrån sina fyra affärsområden Bygg, Anläggning, Projektutveckling och Fastighet. I den nya organisationen är det istället helhetserbjudandet från bolagets samlade kompetens och kundens behov som står i fokus.  

– Vi ser nu efter några månader med den nya organisationen att vi blivit effektivare och nyttjar våra resurser bättre. Stärkta av det, och som ett naturligt nästa steg, vidtar vi nu åtgärder för att ytterligare vässa vår konkurrenskraft och förbättra vår lönsamhet, säger Ola Serneke.

Åtgärderna reducerar kostnader över hela organisationen och innebär att upp till 100 tjänster varslas om uppsägning. I första hand påverkas de verksamheter där omorganisationen fått störst påverkan, som de tidigare affärsområdena Anläggning, Fastighet och Projektutveckling. Diskussioner med de fackliga parterna har inletts.

Sammantaget innebär effektiviseringsåtgärderna att cirka 200 Mkr frigörs årligen med fullt genomslag från och med början av 2021. Reservationer om cirka 100 Mkr för kostnader kopplat till åtgärderna belastar resultatet i första och andra kvartalet 2020.

– Den förändring vi nu presenterar är nödvändig för att fullfölja vår ambition att sätta lönsamhet före tillväxt och säkra vår framtida konkurrenskraft. Det är en viktig del av en långsiktig plan som påverkats ytterligare av det allvarliga läge som råder globalt på grund av covid-19. Detta kommer bli ett år med fokus på vår entreprenadverksamhet och att leverera på den historiskt starka orderbok om 9 miljarder kronor som vi inledde året med, säger Ola Serneke.

I en kommenta
r kan sägas att Sernekes resultat för 2019 blev – 82 Mkr (604). Så mycket hänger på projektet Karlastaden som enligt bokslutet innebär att vid en omräkning enligt tidigare redovisningsprincip avseende bostadsrättsprojekt och ett antagande om Karlastaden som externt skulle intäkterna istället uppgått till 7.228 Mkr och ett rörelseresultatet om –29 Mkr. För några dagar sedan meddelade att Serneke att den stora entreprenaden om 6 Mdr kr Karlatornet skjuts om på framtiden. Se länk.

Det var i mitten på januari i år som Serneke och Oaktree Capital Management, se länk, nådde en överenskommelse om försäljning av 80-procent av Karlatornet, i stadsdelen Karlastaden på Lindholmen i Göteborg. Sedan dess har en process för att slutföra bankfinansiering och transaktionsdokumentation pågått som skulle ha avslutats under de första månaderna av 2020. Men denna process har stoppats på grund av Covid-19.

 

 


Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.


Vasakronans styrelse har vid ett extra styrelsemöte fattat beslut om att återta beslutet om en utdelning på sex miljarder kronor till ägarna. Covid-19 har fått stora konsekvenser för samhället. Vasakronan har som samhällsaktör ett ansvar att bidra till den långsiktigt ekonomiska stabiliteten. Hur omfattande konsekvenserna av Covid-19 blir går ännu inte att överblicka. Med anledning av detta har styrelsen fattat beslut om att återta beslutet om utdelning på sex miljarder kronor till ägarna. Styrelsen har också beslutat att återkomma till frågan senare under året för ett nytt ställningstagande baserat på den situation som då råder.

– Att återta beslutet om utdelning är klokt. Det handlar om god affärsetik och att agera ansvarsfullt, säger Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.

I en kommentar kan sägas att nu efter Covid-19 kommer värdeökningarna minska dramatiskt i Vasakronan.  Värdeförändringen för år 2019 var 13,27 Mdr kr och för år 2018 var den 10,65 Mdr kr.

I Vasakronans första årsredovisning från år 2009, inklusive AP Fastigheter, ökade marknadsvärdet på fastigheterna från 38,1 Mdr kr till 45,2 Mdr kr.

 

För år 2019 ökade värdet på Vasakronans fastigheter stort till 156,1 Mdr kr från 138,9 Mdr kr. Tage Danielsson sjöng en gång i tiden: ” Först så går det upp, så går det ner, så går det upp. Sen så går det ner, så går det ännu längre ner. Sen så går det upp, så går det ner …” SF

 

 


Patrik Rosén, vd för Restate.


Stockholms stad har i en första omgång beslutat att sälja 22 fastigheter till hyresgästernas bostadsrättsföreningar. I hittills tio av dessa har hyresgästerna anlitat Restate Bjurfors Isaksson Partners AB som ombud. I rollen som den största enskilda aktören på marknaden har Restate med anledning av Coronautbrottet tagit initiativ till samtal med Stockholms Stadshus AB kring hur processerna kommer att påverkas av Coronaviruset/Covid-19 samt hur dessa effekter kan hanteras. Ett möte med Stockholms Stadshus AB hölls under onsdagen. Som ett tecken i tiden genomfördes mötet via videolänk.

Patrik Rosén
, vd för Restate, kommenterar läget:
– Givetvis så är det så att det som påverkar hela vårt samhälle i övrigt även påverkar de aktuella ombildningsprocesserna i Stockholms allmännytta. Från stadens sida finns en förståelse för att detta kommer att påverka förutsättningarna för de ombildningar de önskar genomföra. Vår uppfattning är att Stadshuset är lösningsorienterat när det kommer till att anpassa processerna med anledning av dessa extraordinära omständigheter. Begränsningar och konkreta restriktioner avseende förutsättningarna att samla människor i större grupper har stor inverkan på dessa, såsom alla övriga, ombildningar i dagsläget. Detta utgör ett väsentligt hinder för genomförande av informationsmöten och stämmor, vilket är viktiga och delvis lagstadgade moment i en ombildningsprocess.

Han fortsätter:
– Möjliga lösningar kan vara i form av bruk av modern teknik, såsom elektronisk signering av fullmakter och avtal, men Restate och övriga aktörer i branschen som vi har talat med skulle också välkomna en möjlighet till längre tidsramar. De villkor och tidslinjer som vanligtvis föreligger i dessa sammanhang är helt enkelt inte görbara i dagsläget, det är ett faktum. För att genomföra ombildningarna i linje med ägardirektivet så måste staden och branschen hitta gemensamma lösningar för hur dessa ska kunna genomföras på ett praktiskt och rättssäkert sätt.

 

 


Detaljplanens syfte för Viby 19:3 i Upplands-Bro är att utveckla området vid Brunna-rondellen där det tidgare fanns en stormarknad (Coop). Området utreds för mer blandad bebyggelse med bland annat bostäder.


Genova Property Group och Internationella Engelska Skolan tecknar nu en avsiktsförklaring för uppförande av skola i Upplands-Bro. Genova har tecknat en avsiktsförklaring med Internationella Engelska Skolan på fastigheten Viby 19:3 i Upplands-Bro där Genova och K2 A planerar uppföra en ny stadsdel med fokus på hållbarhet innehållande bland annat bostäder, dagligvaruhandel, skola, förskola och vård.

Avsikten är att parterna ska verka för att uppföra en F-9 skola med cirka 600 elever som ska löpa med ett 20-årigt hyresavtal till marknadsmässiga villkor.

Projektet i Upplands-Bro drivs tillsammans med det gröna bostadsbolaget K2A.

 

Genova Property Group AB äger, förvaltar och utvecklar fastigheter med fokus på Storstockholm och Uppsala. Per den 31 december 2019 ägde bolaget fastigheter till ett värde om cirka 4,4 Mdr kr med en uthyrbar yta om cirka 170.000 kvm. Bolaget äger även cirka 5.400 byggrätter.

 

 


Markanvisningstävlingen omfattar områdena C och E på Hälsovägen i Flemingsberg. I område C planeras för cirka 200 lägenheter i flerbostadshus med lokaler i bottenvåningarna och i område E planeras för cirka 15 radhus.


Flemingsberg är ett av Sveriges största och viktigaste utvecklingsområden med mycket stark tillväxt och stor potential. Flemingsbergsdalen ska utvecklas till en urban stadsdel och på Hälsovägen ska det byggas flerbostadshus och radhus. Nu bjuder Huddinge kommun in till en markanvisningstävling som genomförs i två steg. Tävlingen startar idag den 26 mars.

Hälsovägen ska bli en innehållsrik stadsgata där Huddinge kommun planerar för totalt cirka 800 nya bostäder med två förskolor och lokaler i bottenplan. Utöver detta ska nya gångstråk och torg skapas.

Markanvisningstävlingen innebär att byggaktörer har möjlighet att skicka in anbud till kommunen. I de två områden som ingår i markanvisningstävlingen planeras för cirka 200 lägenheter i flerbostadshus med lokaler i bottenvåningarna och cirka 15 radhus.

Tävlingen pågår mellan den 26 mars och 14 augusti 2020 och består av två steg.
Första steget är en prekvalificering där tre vinnare går vidare. I andra steget väljs ett slutligt tävlingsförslag ut. Utvärdering i prekvalificeringen sker i början av maj. En slutlig vinnare utses under hösten.

 

 


Svenska köpares transaktionsvolym för fastigheter i Finland var höga 2018 och 2019 med 18,5 Mdr kr och 13 Mdr kr.



Transaktionsvolymen på den kommersiella finska fastighetsmarknaden uppgick till närmare 70 Mdr kr under 2019. Det innebär en nedgång med 29 procent i jämförelse med 2018. Intresset från svenska investerare är dock fortsatt starkt. Detta enligt färsk statistik från fastighetsinformations- och analystjänsten Datscha. Den fortsatta utvecklingen under 2020 är naturligtvis extremt svårt att förutsäga eftersom effekterna av Coronaviruset ställer alla prognoser på huvudet.

Statistiken visar att det utländska intresset är fortsatt starkt. Närmare 32 Mdr kr kommer från utländskt kapital. Intresset från de svenska investerarna är fortsatt högt. Svenskarna är den största utländska investerarkategorin i Finland med 41 procents andel. Tyska investerare står för 30 procent.

– Attraktiva avkastningsnivåer och mindre konkurrens än på den svenska marknaden skapar fortsatt högt tryck på den finska marknaden, säger Datschas analyschef Kristina Andersson.

Datschas statistik visar att det populäraste fastighetssegmentet i Finland under 2019 var kontor med en andel på 40 procent av den totala transaktionsvolymen. På andra plats kom bostäder med 21 procent och handel kom på tredje plats med 15 procent. Det är huvudstadsregionen (Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda) som är mest attraktiv för investerarna och stod för 59 procent av transaktionsvolymen.

 

 


Från vänster: Karl Persson, vd för Cushman & Wakefield i Sverige, Annika Edström, Head of What´s Next på Cushman & Wakefield i Sverige och Anders Elvinsson, Head of Valuation & Advisory på Cushman & Wakefield i Sverige.



I ett pressmeddelande skriver Cushman & Wakefield att Covid-19 intensifierar och pausar trender på den svenska fastighetsmarknaden. Detta medför ändrade förutsättningar för konsumenters och företags köpmönster och vanor, vilket kan komma att skapa nya behov på fastighetsmarknaden och inom fastighetsutveckling framöver.

Under de senaste veckorna har Covid-19 försatt Europa mitt i stormens öga. Utöver den tragiska medicinska på individer och familjer har virusets påverkan rört om ordentligt på världens börser och har i Sverige haft starkt negativ inverkan - också på fastighetsaktier. Då siffrorna i fastighetsbranschen rapporteras på kvartalsbasis, är det än så länge svårt att med säkerhet se effekterna på fastighetsmarknader runtom i världen, där mycket också beror på utvecklingen under inledningen av det andra kvartalet. Bra att veta är dock att fastighetsbranschen går in i denna kris med historiskt låga vakanser. Att stater världen över är snabba med ekonomiska stimulanser, vilka gynnar arbetstagare och företag och därmed hyresgästernas långsiktiga betalningsförmåga på olika sätt, visar på initiativ som skett betydligt snabbare än vid tidigare kriser. Hyresmarknaden laggar också efter ekonomin till sin natur i och med olika kontraktslängder och typer av kontrakt. Vidare krävs också försiktighet i analyser då fastigheter historiskt under första kvartalet varje år ofta visar på en svagare utveckling.

Cushman & Wakefield ser dock redan nu, efter att aktörer har sett över sin egen förvaltning och säkerställt trygghet för både anställda och hyresgäster, att det finns tendenser att flera trender både kan komma att intensifieras eller avstanna till följd av de ökade smittspridningsåtgärder som införts och den allmänna oro som följer. Att vara kreativ och ta lärdom av hur utvecklingen ser ut på andra fastighetsmarknader världen över är en förutsättning för att kunna jobba proaktivt med de effekter som potentiellt påverkar alla aktörer på fastighetsmarknaden; fastighetsägare, hyresgäster, utvecklare och investerare.


Karl Persson, vd för Cushman & Wakefield i Sverige, säger:
– Vi som rådgivare gör konsekvensanalyser för våra kunder, både investerare och hyresgäster, för att de under rådande omständigheter ska kunna säkra sin  affär i bästa möjliga mån och utveckla den Med vårt globala nätverk får vi en bra överblick av vad som händer i andra delar av världen och kan därmed underbygga vår rådgivning för att understödja på rätt sätt.

I Sverige ser Cushman & Wakefield redan nu att investerare på kort till medellång sikt vill ha en riskpremie för fastighetsexponering mot besöksnäringen, viss typ av handel och coworking. Denna rabatt kommer till följd av att hotell- och handelsfastigheter indirekt blivit lidande då både affärs- och turistresor bromsas upp och köpmönster förändrats.

 

Avseende handel så sker detta i ett läge då stora omvälvande förändringar inom branschen var igång redan innan med e-handelns fortsatta expansion, denna utveckling intensifieras nu. För de aktörer som kommit igång med en fungerande omnikanallösning, dvs både fysisk och digital butik med smidig koppling däremellan, har i detta läge flera ben att stå på med onlinehandel genom click-and-collect eller hemleveranser direkt från de fysiska butikerna.

Detta har på flera håll varit en förutsättning för att hyresgäster skall kunna bibehålla intäkter även då de fysiska besöken från konsumenter minskat. Cushman & Wakefield ser tydligt också att onlinehandeln har ökat i de delar av världen som haft långvariga smittspridningsrestriktioner. Vidare har också användandet av videolösningar med kommunikation direkt mellan kund och butiksbiträde ökat markant i Kina där kunder fortfarande vill ha en personlig service. Det kan också konstateras att köp av livsmedel och apoteksartiklar i Sverige påverkats starkt positivt under de senaste veckorna och med ett ökat positivt tryck på tillhörande logistikkanaler och därtill kopplade logistikfastigheter och aktörer bedöms få en positiv utveckling i sviterna av virusutbrottet.

Inom handeln globalt hade många aktörer i förväg sett till att ha ordentliga lager inför det kinesiska nyåret, dvs före själva utbrottet. Vårens och sommarens kollektioner var i flera fall redan skickade, dock finns risk att leveranser av JiT-varor (just-in-time) påverkas. Varumärken med en stor lokal närvaro i Kina känner igen de insatser som tagits till där med temporära stängningar och förkortade öppettider. Asien står idag för 34 procent av den globala konsumtionen av lyxvaror och Kina för hälften av det. En metod som utvecklats av snabbmatskedjor i andra delar av världen, där restriktionerna varit mer långvariga, är att tillämpa kontaktfri leverans av mat.

Industrin i sin tur påverkas av ökade kostnader och längre ledtider för produktion, kopplat till bland annat införande av karantän vid leveranser eller direkta avbrott i leveranser av komponenter.
Olika typer av transitlager tros därför också påverkas negativt i ett kortare perspektiv. Svensk produktion och ekonomi påverkas också starkt av andra länder i Europa, främst Tyskland som är Sveriges största exportmarknad och Italien och Frankrike som försörjer bilindustrin. Här har idag bland annat har reservdels- och biltillverkare svårt att hitta alternativa leverantörer. Detta till trots ser förutsättningarna för logistik fortsatt bra ut. Drivkraften bakom är en strukturellt ökande e-handel med effektiviseringar i leverantörsled för att minska kostnaderna och möjliggöra snabbare leveranser. I ett längre perspektiv kan både industrin och logistiken komma att robotiseras i än högre utsträckning än idag och i takt med den tekniska utvecklingen kan också lokal produktion vara behjälplig av att komponenter exempelvis 3D-printas i olika delar av världen istället för att idag transporteras långa sträckor.


Hotellnäringen har fått ett hårt slag då både affärsresandet och turismen minskat markant. Nu när också social distansering får genomslag intensifieras denna minskade beläggning ytterligare.
I ett kortare perspektiv påverkas besöksnäringen väldigt hårt. Frågan är hur beteendemönster kan komma att förändras i ett längre perspektiv; kommer användningen av videomöten göra att affärsresor minskar? Kommer långdragna smittskyddsrestriktioner att förhindra semestrar utanför det egna landet? Kommer beteendemönster ändras så att invånarna föredrar olika former av staycations framöver kan detta gynna den egna besöksnäringen även i det fall konferenser och affärsresor minskar. Den långsiktiga påverkan är i nuläget svår att förutspå och därmed förknippad med en ökad osäkerhet som också slår kraftigt mot detta segment.


Kontorshyresgäster har i Sverige kommit att agera försiktigare med pausande av projekt och förlängda ledtider i kontraktsskrivningar.
Denna utveckling kan komma att kvarstå tills dess att underliggande efterfrågan på bolagens produkter och tjänster visar sig stabil. I ett kortare perspektiv stresstestas coworking- och korttidskontrakt då fler uppmanas att jobba hemifrån. Viktigt i ett längre perspektiv för att kunna vara en konkurrenskraftig hyresvärd är att facilitera och säkerställa högkvalitativa digitala lösningar för flexibelt kontorsarbete också då hyresgästerna kommer tillbaka. Nu blir det också tydligt hur viktigt det är med social kontakt och att kontoret också fyller ett viktigt syfte utifrån våra behov som sociala varelser. Utifrån detta är det viktigt i fastighetsutveckling framöver att tänka på att tillgodose en god service då hyresgäster kan komma att reducera den yta det finns behov av efter att viss del av verksamheten kan skötas på distans.

Avseende projektutveckling så kan det vara värt att nämna att i de länder som har betydligt kraftigare smittspridningsrestriktioner än vad Sverige har, så har byggproduktionen varit igång under hela perioden.



Annika Edström, Head of What´s Next på Cushman & Wakefield i Sverige:, säger:
Många verksamheter har under de senaste veckorna tryckt på pausknappen, men när väl personalstyrkan är digitalt tillgänglig och lösningar för kontakter med kunder och leverantörer av tjänster och varor är etablerad ser vi stora möjligheter för att många delar av näringslivet kan komma att bli både extra kreativa och innovationsdrivna i denna pressade miljö.      

Sammanfattningsvis påskyndas digitaliseringen påtagligt inom både handel och kontor just nu, samma sak kan mycket väl hända med en ökad robotisering inom industri- och logistiksektorn. Stryps efterfrågan på varor och tjänster kan det bli väldigt svårt eller ta tid att få igång dessa kedjor igen i det fall att leverantörer inte längre finns tillgängliga. Det är därför viktigt för alla bolag i nuläget att göra en konsekvensanalys av vad det innebär att inte betala sina leverantörer i ett längre perspektiv.  


Anders Elvinsson
, Head of Valuation & Advisory på Cushman & Wakefield i Sverige:
– Fastighetsbolagen på den svenska marknaden har överlag starka balansräkningar och fastigheter som i närtid kommer generera stabila kassaflöden. Även om branschen i stort är enig om att det skett en justering nedåt av fastighetsvärdena för i princip samtliga segment kommer vi troligen inte få se några faktiska affärer under den närmaste tiden som stödjer denna nya prisnivå då det i dagsläget, med något enstaka undantag, inte finns aktörer som måste sälja. För oss som arbetar med värdering av fastigheter blir det därför av ännu större vikt att ha örat mot rälsen och kontinuerligt tala med investerare och kreditgivare i syfte att bilda oss en uppfattning om betalningsviljan för olika objektstyper när relevant ortsprismaterial är en bristvara.