25 april 2024

Redaktionen

 

 


Metronomen består av 188 bostadsrätter och ligger vid Radiusbacken nära Telefonplan. Huset skulle vara klart för inflyttning sommaren 2018. Men först nu pågår inflyttning från mars till november 2020 i de 188 lägenheterna mellan 29-74 kvm till priser mellan 2,5 Mkr och 5,8 Mkr.

 


 





Nu i mars börjar den första inflyttningen i SSM:s Metronomen med 188 bostadsrätter, nära Telefonplan. Men huset borde ha stått klart för länge sen, säger advokaten Thomas Karlsson till StockholmDirekt. Han företräder ett 40-tal köpare, som trott att deras lägenheter skulle vara klara sommaren 2018. De vill därför häva sina avtal med bostadsrättsföreningen.


SSM har fått stark kritik för att arbetet under långt tid har stått helt stilla, både från grannar och från köpare som tecknat förhandsavtal med SSM:s bostadsrättsförening Metronomen,

Nu i mars 2020 börjar den första inflyttningen i projektet, men huset borde ha stått klart för länge sen. Att inflyttningen nu är igång påverkar inte deras inställning utan tvisten väntas avgöras i domstol, enligt Thomas Karlsson.

– De kommer inte att flytta in. Det är en försening på 16-18 månader. De har redan ordnat sitt boende på annat sätt. De har ju inte kunnat bo på gatan under den tiden, säger Thomas Karlsson.


SöderortDirekt har sökt bostadsutvecklaren SSM för en kommentar men SSM har inte återkommit. SSM har tidigare sagt att man anser att avtalen är giltiga och inte får hävas.

 

 


BRF Brandammen byggs nu av Riksbyggen 70 lägenheter i ett hus om 14 våningar i Brandhagen. Priserna för lägenheterna är cirka mellan 1 Mkr och 4,1 Mkr för 1–4 rum och kök om 29–89 kvm med månadsavgifter mellan 2.477 och 5.408 kr/mån.

 

 

 

 

 



Johanna Frelin, vd för Riksbyggen, redo att spränga och därmed förklara bygget i Bandhagen för officiellt startat. För att förhindra smittspridning var inga gäster inbjudna att delta under byggstarten.

 


Den 25 mars var det officiell byggstart av Riksbyggens Brf Branddammen i Bandhagen, Stockholm. Brf Branddammen kommer att innehålla 70 bostadsrätter varav över hälften redan är sålda. På plats under byggstarten var Johanna Frelin, vd Riksbyggen, som istället för ett vanligt första spadtag sprängde en salva.

– Det är både viktigt och roligt att Riksbyggen mitt under coronakrisen kan starta ett bygge för att bidra med fler bostäder. Det är avgörande att företag som Riksbyggen tittar framåt, nya bostäder och byggen som skapar sysselsättning kommer att behövas minst lika mycket efter coronakrisen som före utbrottet, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Brf Branddammen

I huset finns allt från yteffektiva smålägenheter med bra förvaring till rymliga bostäder med dubbla balkonger, generösa sovrum och möjlighet till extra WC. Många av planlösningarna har en flexibilitet som gör att du kan välja till en vägg om familjen växer eller du vill starta hemmakontor. En trea kan omvandlas till en tvåa eller en fyra till en trea eller tvärt om. Det går att ta bort en vägg när ett av barnen flyttar hemifrån eller sätt dit en vägg för att skapa ett hemmakontor. En trea kan omvandlas till en tvåa eller en fyra till en trea eller tvärt om.

Huset byggs för att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver vilket visar på höga kvaliteter gällande energi, inomhusmiljö och byggnadsmaterial. I föreningen kommer det att finnas Cykel- och bilpool med laddstolpar.

Brf Branddammen blir Riksbyggens andra projekt i Stockholmsområdet där Hyrköp kommer att erbjudas unga vuxna. Sammanlagt handlar det om sju lägenheter som kommer att kunna Hyrköpas och samtliga av dessa är uthyrda.

Riksbyggens Hyrköps-modellen är i korthet
1. Den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år. 2. Vänder sig till unga vuxna upp till 35 år. 3. Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort. 4. Överlåtelsepriset från Riksbyggen till den boende motsvarar ursprunglig insats, med en årlig uppräkning motsvarande konsumentprisindex. 5. Hyrköp kommer i första hand att erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter. Max tio procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening kommer att erbjudas med Hyrköp.



 

 


MAX Burgers har idag 128 restauranger i Sverige.

 


Colliers International har agerat rådgivare åt restaurangkedjan MAX Burgers vid förvärvet av fastigheten Yrkesskolan 5 i Tumba utanför Stockholm. På markarealen om cirka 3.200 kvm kommer MAX Burgers att riva befintlig byggnad för att uppföra en helt ny restaurang.

MAX Burgers har idag 128 restauranger i Sverige samt ett flertal restauranger i Norge, Danmark och Polen.

Säljare är Kedi Invest AB.

Ansvarig projektledare på Colliers har varit Veronica Fredriksson.

 


 



torsdag, 26 mars 2020 11:37

Regeringen: Lokalhyresrabatt om 5 Mdr kr

 

 


Per Bolund är finansmarknads- och bostads­minister samt biträdande finans­minister. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet



Under onsdagen meddelade regeringen ett krispaket för att mildra de ekonomiska effekterna av corona. För att minska kostnaderna för företag med stora svårigheter på grund av coronaviruset i sektorer som sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter föreslår regeringen att stöd i syfte att underlätta och påskynda omförhandling av hyror. Inriktningen är att staten bär 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran.  Stödet ska kunna sökas i efterhand och det ska gälla för perioden 1 april – 30 juni. För detta avsätts 5 miljarder kronor. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan å en överenskommelse mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet.

Svensk Handel anser att regeringens satsningar för att stötta landets många småföretag i det extremt tuffa läge som råder är steg i rätt riktning. Framförallt är det statliga stödet för att sänka företagens lokalhyreskostnader en viktig åtgärd för butikshandeln.

– Att regeringen agerar för att snabbt minska butikshyrorna är välkommet. Läget är akut och att snabbt få ned handlarnas kostnader är helt nödvändigt för att försöka parera den akuta kris som många butiker går igenom, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Hon fortsätter:
– När regeringen nu agerat i hyresfrågan utgår Svensk Handel från att landets fastighetsägare också är beredda att ta sin del av det ekonomiska ansvaret i denna utsatta situation, säger Karin Johansson.
Svensk Handel välkomnar också regeringens initiativ att sänka arbetsgivaravgifterna för småföretag. Däremot saknas åtgärder som når fram till de medelstora och större företagen inom sällanköpshandeln.

– Det saknas åtgärder för att stötta de lite större aktörerna inom sällanköpshandeln där situationen är hårt pressad med försäljningsbortfall upp till 70-90 procent. Här står tiotusentals jobb på spel, säger Karin Johansson.

Svensk Handel har tidigare i veckan meddelat att 70.000 jobb i handeln är i farozonen. Lite drygt vartannat handelsföretag kan tvingas till personalneddragningar den närmsta tiden.

– För att rädda butikernas överlevnad behövs ett tillfälligt hyresstopp, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.



 

 


Mälarsjukhuset i Eskilstuna byggs ut omfattande totalt 45.000 kvm. Illustration: Carlstedt Ark

 

 


Nyköpings lasarett byggs ut omfattande totalt 8.500 kvm. Illustration: Carlstedt Ark

 



NCC ska i samverkan med Region Sörmland bygga två nya vårdbyggnader vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett. Det sammanlagda ordervärdet för båda uppdragen uppgår till drygt 2,4 miljarder SEK.

– Med två nya akutvårdsbyggnader, E62 och N54, fortsätter vi att bygga ut och bygga om för att möta framtidens hälso- och sjukvårdsbehov i Sörmland. Det är stora komplexa byggprojekt där partnering är den bästa samverkansformen både gällande kvalitet och pris och vi har historiskt goda erfarenheter från vår samverkan med NCC, säger Johnny Niskanen, projektchef byggledning i Region Sörmland.

Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett byggs ut med varsin ny vårdbyggnad för akutvård. Byggnaderna kommer bland annat inrymma akutmottagning, operationssalar och sterilcentraler och omfattar cirka 45.000 kvm respektive 8.500 kvm. Vid Mälarsjukhuset, som är det största sjukhuset i Sörmland, placeras en ny huvudentré i byggnaden som även innehåller avdelningar för förlossning, neonatal och hjärtintensiv.


De nya moderna vårdlokalerna ger en mer effektiv vårdprocess, med en god och säker patientvård. Arbetsmiljön för personalen förbättras och byggnaderna får betydligt lägre energiförbrukning och driftsekonomi.

Partnering är en strukturerad samverkansform där nyckelaktörer samarbetar i en öppen och transparent dialog och gemensamt fattar beslut. För stora och komplexa sjukhusprojekt som genomförs över längre tid och där teknisk utveckling är en kritisk faktor är partnering optimalt.

– Det är komplext att bygga akutvård med omfattande installationsarbeten och höga krav på avancerad medicinteknisk utrustning. Med NCC:s breda erfarenhet från sjukhusbyggnationer kan vi projektera och bygga de båda sjukhusen parallellt för att skapa synergier. Därmed kan produktionstiden kortas ner, kostnader hållas nere och vi kan nå bättre kvalitet med patientens bästa i fokus, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden.

Markarbeten påbörjas inom kort. Vid Nyköpings lasarett beräknas byggnaden stå klar vid årsskiftet 2022/2023. Den större vårdbyggnaden vid Mälarsjukhuset beräknas vara klar under våren 2025.

Projektet ingår i det strategiska partneringsamarbetet mellan NCC och Region Sörmland som inkluderar att bygga ut och bygga om vid tre sjukhus i Sörmland; Kullbergska sjukhuset, Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett. Samarbetet kommunicerades i juni 2015.

Ordervärdet om drygt 2,4 Mdr kr registreras i det första kvartalet 2020 i NCC Building Sweden.


 

 


I Stockholm driver Elite Hotels totalt 7 hotell som är Adlon (bilden), Arcadia, Carolina Tower, Park Hotel, Marina Tower, Palace Hotel och Stockholm Plaza.



Ett helt nytt samarbete har inletts mellan den svenska hotellkedjan Elite Hotels och Blocket Bostad. Tomma hotellrum ska fyllas och hotelljobb räddas genom att erbjuda bostadssökande nya attraktiva boenden runt om i hela Sverige. Bostäderna kommer att erbjudas via Elite Hotels och Blocket Bostad, Sveriges största marknadsplats för andrahandsboenden.

Den senaste tidens utveckling har slagit hårt mot hotellbranschen och många hotellrum står tomma. Samtidigt råder en stor bostadsbrist på många håll i landet. Elite Hotels och Blocket Bostad slår sig nu samman för att tillsammans nå ut till bostadssökande som letar månadsboenden med centrala lägen runt om i Sverige. De nya boendena kommer att annonseras ut via Elite Hotels egna hemsida, Elite.se och via Sveriges största marknadsplats, Blocket.se.

– Vi är väldigt glada över det här samarbetet som vi hoppas får effekter på flera håll. Vi har fantastiska hotell och hotellrum som står tomma och som vi nu hoppas ska fyllas av nya hyresgäster, samtidigt som vi räddar våra medarbetares jobb, säger David Halldén, vd på Elite Hotels.

De nya månadsgästerna får tillgång till eget kylskåp, städning, 24 timmars reception, gym och höghastighets Wi-Fi. Priset kommer att ligga från 7.995 kr/månaden för ett standardrum och 16.995 kr/månaden för en Juniorsvit. Som tillval erbjuds frukost samt tvätt- och room service.


– Coronaviruset har kommit att påverka hela vårt samhälle och många branscher har det tufft just nu med permitteringar som följd. Jag tror vi kommer se flera exempel på den här typen av nya spännande samarbeten. Vår sajt är en av Sveriges största, och vi hoppas såklart kunna bidra till att tomma hotell fylls med både personal och gäster, och att Sveriges hjul fortsätter snurra, säger Pernilla Nissler, vd på Blocket

Elite Hotels består av 39 premiumhotell från Kiruna i Norr till Malmö i söder, alla hotell är centralt belägna med god kommunikation.


onsdag, 25 mars 2020 12:51

SATS öppnar igen i Sverige

 

 


Alla 250 av SATS träningscenter i Norden stängdes den 12 mars. Eftersom nedläggningen skulle på initialt i 14 dagar öppnar SATS nu på torsdag den 26 mars, men med cirka 80 centers i Sverige. Foto: SATS i Tyresö, utanför Stockholm.

 


 



SATS stängde alla sina gym i Sverige för drygt två veckor sedan. Nu meddelar företaget att SATS öppnar igen i Sverige – trots att systeranläggningarna i Norden fortsatt är stängda.

I ett pressmeddelande säger SATS att bolaget beslutade den 12 mars att stänga alla SATS-center under två veckor, som en säkerhetsåtgärd för att bidra till minskad spridning av COVID-19. Se länk

Sedan stängningen har SATS följt utvecklingen och haft kontakt med Folkhälsomyndigheten i Sverige för att säkerställa att myndigheterna står bakom en eventuell öppning ur folkhälsosynpunkt. De uppmuntrar nu till att idrott och träning ska vara tillgängligt för att bidra till folkhälsan. Detta så länge det sker på ett säkert sätt som bidrar till minskad smittspridning. SATS kan därför planera för en öppning på torsdag den 26 mars, vilket var enligt bolagets plan.

SATS har ökat städfrekvensen och finjusterat städrutinerna på våra center för att säkra att medlemmar har en ren miljö att träna i. SATS kommer att rengöra både träningsutrustning och andra områden som ofta är i kontakt med händer (exempelvis dörrhandtag, kranar, tvålbehållare och bokningsstationer) mer frekvent. SATS rengör även extra i samband med gruppträningsklasser.

 

SATS minskar antalet deltagare på våra gruppträningsklasser med minst 30 procent och har ett maxantal på 20 personer per klass för att säkra att du som medlem får mer eget utrymme att träna på. Handsprit finns tillgängligt på alla center. Utvald träningsutrustning har tagits bort på grund av hygienskäl (bland annat boxningshandskar, yogautrustning, yogamattor, pulsband och stretchmattor). MiniSATS håller stängt tills vidare och  Senior-klasser utgår tills vidare.



 

 

 

 

 


 

Heimstaden har utnämnt Eddo Rats, 49, (bilden) till ny landschef i Nederländerna. Han har över 20 års erfarenhet av fastighets- och hotellbranschen i Nederländerna. Den 1 juli 2020 blir Eddo Rats vd för Heimstaden Nederländerna.

I tio år arbetade Eddo Rats på Vesteda Investment Management, och under de senaste åren som chef för bolagets fastighetsförvaltning och affär. Under nästan fyra år var han verkställande direktör för den nederländska hotellgruppen Bastion Hotels. De tre senaste åren har han arbetat som regiondirektör i Amsterdam & Almere för de Alliantie, en av de största bostadsföreningarna i Nederländerna.

Heimstaden Nederländerna har vuxit snabbt sedan det första förvärvet 2018. Idag äger företaget en portfölj med 555 fastigheter med totalt 10.451 bostäder. Den nederländska organisationen har 47 anställda som arbetar från kontor i Amsterdam och Rotterdam
.

 

Heimstadens affärsmodell är att ha en intern fastighetsförvaltning, och en av Eddo Rats första uppgifter är att framgångsrikt slutföra all administration och tjänster som varit utlagd på entreprenad för att återgå i Heimstadens egna regi.

– Heimstaden är redan en av Europas största bostadsägare, med ett långsiktigt perspektiv att skapa Friendly Homes för alla kunder. Jag delar bolagets ambition att ha de mest nöjda kunderna och anställda och jag ser fram emot att bidra till att uppnå Heimstadens ambitioner, säger Eddo Rats.

– Vi är glada över att ha en erfaren och värdestyrd person som Eddo ombord i Heimstadens organisation. Vi har starka lokala ledningar i alla länder där vi verkar, och Eddo har erfarenhet av att leda Heimstaden Nederländerna genom den viktiga fasen att bygga upp en ledning av hög kvalitet i Nederländerna. Vi är särskilt glada över att vår kultur och vision om Friendly Homes var avgörande för att han sa ja, och vi ser fram emot att utveckla företaget vidare tillsammans med Eddo, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 

 


Ulf Bokelund Svensson är vd för Björn Lundén AB och han är en av landets främsta skatteexperter. Han har skrivit fler än tjugo böcker om företagsbeskattning och han utbildar årligen tusentals deltagare vid kurser och seminarier inom moms och beskattning.

 


 



– De nya stödåtgärderna med korttidspermittering och anstånd med skattebetalningar kom som ett ljus i mörkret för många hårt pressade företag och företagsägare. Nu riskerar ljuset att tvärslockna och stöden bli en mardröm. Otydliga, svårtolkade, krångliga regler kring korttidspermitteringen och stora risker för personligt betalningsansvar vid anstånd med skattebetalningar, säger Ulf Bokelund Svensson, vd för Björn Lundén AB

Anstånd med skattebetalningar är absolut en vällovlig åtgärd – men detta kan visa sig bli en riktig skattefälla, med personligt betalningsansvar som följd. De nya generösare reglerna innebär att 3 månaders skatter och moms kan skjutas framåt i upp till 1 år med Corona-krisen som enda skäl, dvs mycket lägre krav för att få anstånd beviljat än normalt. Lätt att lockas ansöka om uppskov utan att man först tänkt igenom konsekvenserna. Men man slipper ju inte betala skatten utan skjuter bara upp betalningen. Kan man i slutänden inte betala skatterna gäller det därför att agera på rätt sätt för att undvika personligt betalningsansvar, dvs genom att i tid försätta företaget i konkurs eller företagsrekonstruktion. Och under hela anståndstiden ha ständig kontroll över företagets ekonomi och vid misstanke om förbrukat aktiekapital genast upprätta kontrollbalansräkning och följa reglerna kring likvidationsplikt, annars uppkommer personligt betalningsansvar enligt dessa regler!

Regeringen har också fått befogad kritik för den höga kostnad som uppskovet medför för företagen. Förutom anståndsränta med 1,25 procent tas dessutom en anståndsavgift ut på 0,3 procent av anståndsbeloppet – men beräknat per månad (!). Sammanlagt en väldigt hög ränta/avgift som dessutom är en icke avdragsgill kostnad. Det finns upprörda företrädare för företagarorganisationer som använt uttryck som ”ocker” och ”osmakligt” och det kanske är lite väl starka ord, men samtidigt är det lätt att känna förståelse för upprördheten.

De nya reglerna om förstärkt stöd vid korttidspermittering där staten står för 75 procent av lönekostnaderna vid arbetstidsförkortning till vissa nivåer är verkligen efterlängtade. Korttidspermittering kan bli en viktig faktor i att rädda kvar så många jobb och företag som möjligt i spåren av Corona-krisen. Inte lämpliga för alla att tillämpa, men för många – särskilt större företag. Men på grund av otydlig information från regeringen och Tillväxtverket invaggas många företagare i tron att deras företag kommer att kunna omfattas av korttidspermittering.

Reglerna om korttidspermittering är tyvärr inte bara krångliga och svårtolkade – de är dessutom oflexibla och snäva och utesluter många personer:


1. Endast fasta nivåer för arbetstidsförkortning får tillämpas (förkortning med 20%, 40% eller 60%) vilket kan vara oerhört svårt att anpassa sig till i mindre företag. Många har olika sysselsättningsgrad för de anställda med olika nivåer av deltid upp till heltid, många använder tillfällig personal för att få ihop verksamheten vid t ex sjukfrånvaro eller VAB.

 

2. Många företag består till stor del av arbetsgivaren själv och dennes familjemedlemmar och frågan är om dessa omfattas av stödet. Tillväxtverket gör en vidare tolkning av lagtexten än någon annat vågat göra – och frågan är om tolkningen stämmer. Ger Tillväxtverket nu företagarna falska förhoppningar? För hur kan man lyckas se delägare i handelsbolag som anställda och hur kan man se förbi annan arbetsrättslig lagstiftning där även ägare av aktiebolag ses som arbetsgivare? Här ställer den otydliga informationen kring de i grunden svårtolkade reglerna verkligen till det.

Nu måste regeringen och Tillväxtverket snabbt prestera bättre för att klargöra vad som ska gälla! Och samtidigt passa på att utvidga reglerna så att alla företagsägare, oavsett företagsform, omfattas av stödet, liksom deras familjemedlemmar!


 

 


Den publika ljusgården i Fastpartners nya regionskontor i Upplands Väsby uppgraderades till en unik mötesplats med en specialdesignad sittmöbel.

 


 



Fastpartners nya regionkontor ligger i Upplands Väsby och är byggt för tjugo till trettio medarbetare. Fastighetsbolaget ville ha en nutida och inspirerande miljö. Gatun Arkitekter fick uppdraget att skapa en arbetsyta som både kunde skapa fokus men ändå vara otvungen och välkomnande.

När besökaren kliver in i det nya kontoret hamnar man mitt i verksamhetens hjärta. Detta är en stor öppen yta som lämpar sig lika väl för interna som externa möten. Här finns det nya pentryköket som erbjuder plats för den som behöver en paus eller något att äta. Det är svårt att missa den stora väggmålningen av den svenske graffitikonstnären Daniel Diaz, inspirerad av Fastpartners verksamhet.

Ett flertal så kallade ”touch-down-platser” erbjuds den som spontant vill slå sig ned med en kaffe och sin dator, medan det centralt placerade pingisbordet finns för den som vill aktivera sig med kollegorna.

– Vi har haft ett nära samarbete och jag har varit noggrann med att förstå Fastpartners kultur för att skapa en trivsam arbetsplats som vi nu är väldigt stolta över, säger inredningsarkitekt Pyret Paulander från Gatun Arkitekter.

Den öppna lediga miljön transformeras när man kommer längre in i lokalerna till en lokal för permanenta arbetsplatser. Här jobbar man i ett semiöppet kontorslandskap med traditionella mötesrum.

Gatun Arkitekter bildades 1996 och har idag cirka 50 medarbetare. Verksamheten spänner över ett brett fält med uppdrag inom kontor, bostäder, energi, och publika miljöer.


Fastpartner är ett svenskt fastighetsbolag som bildades 1987 av bland andra ICA, Skandia & Skanska. Fastpartner har ett fastighetsbestånd på cirka 1,4 miljoner kvm och huvuddelen är beläget i Stockholm, men större fastighetsinnehav finns också i Gävle, Norrköping, Göteborg och Malmö. Sven-Olof Johansson är storägare i och vd för Fastpartner.