19 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 25 mars 2020 10:32

Klubbat: Vectura köper Bromma sjukhus

 

 


Bromma Sjukhus uppfördes 1971 och består av en högdel på 7 våningar, en lågdel med kulvert samt källarplan. Total uthyrbar yta är idag cirka 22.000 kvm.

 



Den 24 mars 2020 beslutade regionfullmäktige om försäljning av Bromma sjukhus. Sjukhuset förvaltas idag av fastighetsbolaget Locum och ägs av Region Stockholm. Det ligger i västra Stockholm och har framför allt stor del geriatrisk vård. Sjukhuset började byggas år 1969 och stod klart 1971. Från och med den 1 juni 2020 kommer köparen Vectura att äga och förvalta sjukhuset.

För att möta Region Stockholms fortsatta behov av geriatrisk slutenvård i Bromma finns ett krav i avtalet på att nästa ägare också ska bedriva vård och omsorg i fastigheten. Den vård som idag utförs av Stiftelsen Stockholms Sjukhem och andra aktörer ska enligt avtalet fortsätta utföras i fastigheten. Se länk.

I dag är stora delar av Bromma sjukhus tomt i väntan på upprustning. Bromma sjukhus har en stor geriatrisk klinik med 110 slutenvårdsplatser. I dagsläget är fyra avdelningar öppna och drivs på vårdavtal av Stiftelsen Stockholms Sjukhem. Förutom geriatrisk vård finns Beckomberga vårdcentral, röntgen, lab, primärvårdsrehabilitering, fotvård och kafé.

Alla befintliga hyresavtal kommer att föras över i samband med försäljningen. Köparen åtar sig att det bedrivs geriatrisk slutenvård på Bromma sjukhus.


Köparen är Vectura AB som utvecklar, förvaltar och äger ett flertal vård- och omsorgsboenden i Sverige. De har en långsiktig vision för Bromma sjukhus som ett vitaliserat vård- och omsorgshus. Köparen har dialog med vårdgivaren Stiftelsen Stockholms Sjukhem om utveckling av lokalerna inom dels stiftelsens nuvarande verksamheter (geriatrik, avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) och rehabilitering) samt driften av ett nytt vård- och omsorgsboende.

Bromma sjukhus är behov av upprustning och Vectura AB planerar att påbörja utvecklings- och renoveringsarbetet så snart som möjligt. Köparen tillträder 1 juni 2020 under förutsättning att regionfullmäktiges beslut den 24 mars att godkänna avtalet för överlåtelsen av fastigheterna Beckomberga 1:1 och Follingbo 2 (Bromma sjukhus) vinner laga kraft, vilket förväntas ske om fyra veckor.

Vectura

Vectura är ett fastighetsbolag som skapar värde för människor, företag och samhälle genom att utveckla upplevelser och platser. Vectura ägs av Patricia Industries – en del av Investor AB. Bolaget utvecklar, förvaltar och äger fastigheter inom segmenten samhällsfastigheter, kontor och hotell.

Bromma Sjukhus

Bromma Sjukhus uppfördes 1971 och består av en högdel på 7 våningar, en lågdel med kulvert samt källarplan. Total uthyrbar yta är idag cirka 22.000 kvm. Bromma Sjukhus var tidigare en del av Beckomberga Sjukhus. Övriga delar av Beckomberga Sjukhus har byggts om till bostäder under 2000-talet.

Stiftelsen Stockholms Sjukhem

Stockholms Sjukhem erbjuder ett brett vårdutbud av hög kvalitet inom geriatrik, palliativ vård, rehabilitering och äldreomsorg. Verksamheten finns i egna lokaler på Kungsholmen och på Bromma sjukhus. Stockholms Sjukhem har egen forskningsenhet och är delägare i Ersta Sköndal Bräcke Högskola. Med cirka 1.300 anställda är Stockholms Sjukhem en av Sveriges största idéburna vårdgivare. Stiftelsen grundades 1867 och driver sedan dess vård och omsorg utan vinstsyfte.

 

 


På ett gammalt flygfält i Järfälla ligger ett av Stockholmsområdets hetaste tillväxtområden. Barkarbystaden är på väg att bli västra Stockholms nya knutpunkt med attraktiva bostäder, arbetsplatser, utbildning, service och kollektivtrafik. En viktig del i den utvecklingen är att knyta samman Barkarbystaden med Veddesta. Där finns pendeltågsstationen och den planerade tunnelbanestationen. Bild Skanska.

 

 

 

 


Planområdet för Barkarbystaden II ligger på Barkarby­fältet i sydöstra Järfälla och omfattar delar av fastigheterna Barkarby 2:2, Jakobsberg 18:1 och Veddesta 2:1. Detaljplanen vann laga kraft den 12 januari 2018.

 


 



Ett JV-bolag mellan Magnolia Bostad och Slättö Core+, som bildades i oktober 2019, tecknar avtal om förvärv av mark i Barkarbystaden, Stockholm. På fastigheten planerar JV-bolaget att utveckla cirka 23.000 kvm BTA fördelat på 350 bostäder.

Fastigheten ligger inom området Barkarbystaden II och har lagakraftvunnen detaljplan. Förvärvet sker som en bolagsaffär och säljare är en av JV-parterna, Slättö Core+, som i sin tur förvärvade fastigheten och bolaget från Skanska under 2019.

Barkarbystaden är en kraftigt växande stadsdel med bra kommunikationer och nära till natur och rekreationsmöjligheter. Restiden till Stockholms centralstation är drygt en kvart med pendeltåg. I framtiden kommer området att få utökade kommunikationer genom tunnelbana med en uppgång i närheten av projektet.

Detta blir den sjätte utvecklingsfastigheten att inkluderas i JV-bolaget. Ambitionen med JV-bolaget är att genomföra ytterligare förvärv över tid.

 

 


Nu skjuts den stora entreprenaden om cirka 6 Mdr kr på framtiden. Karlatornet i Göteborg är tänkt att bli 73 våningar och 245 meter högt, och det ska ska innehålla cirka 95.000 kvm och drygt 600 lägenheter, ett Clarion-hotell med 300 rum, drygt 8.000 kvm kontor- och handelsytor samt en utsiktsplats. Arkitekt: Skidmore, Owings and Merrill

 


 



Genomförandet av försäljningen av Karlatornet, som skulle ha skett i dagarna, skjuts på framtiden. Anledningen är det osäkra läget på den globala finansmarknaden orsakat av coronapandemin. Som en konsekvens minimerar Serneke aktiviteten i bygget av Nordens högsta hus.

Det var i mitten på januari i år som Serneke och Oaktree Capital Management nådde en överenskommelse om försäljning av 80-procent av Karlatornet, i stadsdelen Karlastaden på Lindholmen i Göteborg. Sedan dess har en process för att slutföra bankfinansiering och transaktionsdokumentation pågått som skulle ha avslutats under de första månaderna av 2020.
Se länk.

På grund av den oro som coronaviruset orsakat på den globala finansmarknaden, har Sernekes tilltänkta partner i projektet dock beslutat att skjuta det slutliga avtalstecknandet på framtiden.


– Det är självklart en besvikelse att vi nu inte kan hålla den tidplan för slutförandet av transaktionen som vi hade satt upp. Men den situation som uppstått i världen råder vi inte över och vi ser hur den globala oron drabbar bransch efter bransch med allvarliga konsekvenser, säger Ola Serneke, vd och koncernchef för Serneke Group.

Serneke kommer som en konsekvens av det uppskjutna genomförandet av transaktionen omedelbart vidta åtgärder för att minimera aktiviteten i projektet.

Ola Serneke
säger:
– Vi är tvungna att ta ansvar för hela bolaget i den här situationen och tills vi har analyserat konsekvenserna av detta och hur utvecklingen framåt kommer att se ut måste vi vidta kraftfulla åtgärder. Det får konsekvenser direkt för de resurser som är knutna till projektet. En analys av dessa konsekvenser liksom av tidplanen återkommer vi med snarast möjligt.

 

 


Sommaren 2021 invigs Sara kulturhus, en av världens högsta träbyggnader i 20 våningar, om totalt 28.000 kvm. Fastighetsägaren Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ska äga den färdigställda fastigheten med kulturhuset och hotellet med 200 rum som ska opereras av Elite Hotels. Byggnaden är ritad av White arkitekter.

 

 



I Skellefteå byggs en av världens högsta träbyggnader, Sara Kulturhus, och Deromes produktion av över 200 hotellrum är i full gång – helt byggda i trä.

– Sara Kulturhus är en världsunik utmaning som vi gärna tar oss an tillsammans med övriga aktörer. Engagemanget är stort och vi känner oss väldigt stolta, säger Petra Eriksson, affärschef inom Derome.

Det slår Sverigerekord i höjd – och även världsrekord om man mäter i antalet våningar. Sara Kulturhus i Skellefteå med sina 20 våningar blir ett trähus utan motstycke – och Derome har det prestigefulla uppdraget att leverera de övre delarna av byggnaden – totalt 205 hotellrum.

– Vi har specialanpassat produktionen i vår husfabrik i Renholmen, strax utanför Skellefteå. Nu börjar vi bygga de färdiga volymerna och det är fullt fokus på Sara Kulturhus. Under mars månad levereras de första rummen, berättar Petra Eriksson.

Projektet genomförs som ett samverkansprojekt, på grund av projektets komplexitet. Alla bidrar med sin erfarenhet och kompetens och det är bra interaktion mellan totalentreprenör, leverantörer, byggare och hyresgäster.

Sara Kulturhus ska bli en samlingsplats där både traditionell, samtidens och framtidens kultur ska få plats. Inom hela projektet finns många samarbeten och det gäller även byggnationen. Norska HENT är totalentreprenör medan Derome och Martinsons och leverantörer. Byggnaden är ritad av White arkitekter.

–  Den här byggnaden är speciell och banbrytande på flera sätt, säger Petra Eriksson. Men för innovation krävs samarbete, ska vi driva utvecklingen måste vi kroka arm och dela erfarenheter och kunskap.

Ett rum kommer lastat

– Färdiga fabriksproducerade volymer innebär att hotellrummen levereras till byggarbetsplatsen nästintill helt inflyttningsklara – med väggar, tak, fönsterparti och färdiga badrum.- Projektet har en tajt tidsplan och då är det helt klart en stor fördel att jobba med industriellt byggande. Det går snabbt och de kringboende påverkas under betydligt kortare tid än om allt hade byggts på plats, säger Petra Eriksson.

Deromes husfabrik ligger i Renholmen, utanför Skellefteå, det innebär korta transporter vilket minimerar miljöpåverkan, samtidigt som det är praktiskt för alla inblandade. Med industriellt byggande sker produktionen i torr och kontrollerad miljö, vilket ger hög kvalitet på produkten, samt ger en säker arbetsmiljö.

Flera verksamheter i Sara Kulturhus
Hotelldelen kommer att drivas av Elite Hotels och förutom de 205 moderna hotellrummen, finns en stor kongress- och konsertlokal med plats upp till 1200 besökare, ett flertal konferens- och mötesrum, restaurang och skybar med takterrass, samt en fullfjädrad spa-anläggning med spektakulär panoramavy. - Rummen kommer hålla en väldigt hög standard och att kliva in ett rum helt gjort i trä, med fantastisk utsikt, blir en otrolig känsla.

– Vi på Derome är oerhört stolta och väldigt glada över att vara en del av detta världsunika projekt. Vi siktar högt, hållbart och vi bygger för framtiden, avslutar Petra Eriksson.



Fakta: Sara Kulturhus
1.
Sara Kulturhus är under uppförande och projektet drivs av Skellefteå kommun. 2. Fastighetsägaren Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ska äga den färdigställda fastigheten med kulturhuset och hotellet. 3. Namnet är inspirerat av Sara Lidman, en av Sveriges främsta författare. 4. Kulturhuset ligger mitt i centrala Skellefteå. 5. Sara Kulturhus ska bli en mötesplats för konst, uppträdanden och litteratur tillsammans med hotell. 6. Yta: 28.000 kvm. 7. Derome har tecknat avtal med HENT som är totalentreprenör för kulturhuset. 8. Byggnaden är ritad av White arkitekter. 9. Derome levererar färdiga fabriksproducerade volymer, producerade i husfabriken Renholmen, utanför Skellefteå. 10. Hotelldelen kommer att drivas av Elite Hotels. 205 rum - Skybar och SPA längst upp i hotellet. 11. Sommaren 2021 invigs Sara kulturhus.

 

 


På bilden fr. v. Martin Hofverberg, chefekonom, Hyresgästföreningen. Claudia Wörmann, boendeekonom, SBAB, Johan Lindholm, förbundsordförande, Byggnads, Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen, och Martin Lindvall, samhällspolitisk chef, Fastighetsägarna.

 

 



För att dämpa de ekonomiska och sociala konsekvenserna av Coronakrisen behöver regeringen rikta insatser till både byggföretagen och de boende. Det uppger fem tunga aktörer i bostadssektorn som deltagit i Boinstitutet undersökning som publicerades i måndags. I måndags publicerade Boinstitutet en undersökning där Byggföretagen, Byggnads, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SBAB tillfrågats om hur bostadssektorn påverkas av Coronakrisen och vilka stödinsatser och reformer de anser behövs. Här är en sammanfattning av vad de svarade.

Samsyn kring höjt bostadsbidrag
På kort sikt kommer vi att få se inkomstbortfall för landets hyresgäster och därmed en ökning av obetalda hyror, inkassoärenden och vräkningsärenden, menar Martin Hofverberg, chefekonom, för Hyresgästföreningen. För att underlätta för Sveriges hyresgäster uppmanar han fastighetsägare att erbjuda hyresrabatter och ha överseende med sena hyresinbetalningar tills dess att Coronakrisen är över. Hofverberg föreslår även en höjning bostadsbidraget, en tanke som delas av Fastighetsägarnas näringspolitiska chef Martin Lindvall:

– För att hantera breda inkomstbortfall bör man förbereda nödvändiga förändringar av bostadsbidraget, åtminstone tillfälliga sådana till att börja med. Här finns det ju ett uppdämt behov sedan tidigare, säger Martin Lindvall, Fastighetsägarna.

Byggföretagen och SBAB vill lätta på amorteringskravet

Claudia Wörmann, bendeekonom, SBAB, säger att coronaviruset kan skapa oro bland köpare och säljare, vilket gör att fler kommer avvakta med att köpa, där den som nyligen blivit permitterad eller är i en riskbransch i högre utsträckning kommer att bo kvar. Det kan innebära stillastående till sjunkande priser på bostadsrätter, menar Claudia Wörmann. För att underlätta för drabbade hushåll föreslår Wörmann att man lättar på amorteringskravet. Det senare backas upp av Byggföretagens näringspolitiska chef, Tanja Rasmusson, som även föreslår att regeringen på längre sikt ser över bolånetaket och återställer ROT-avdraget för att stötta efterfrågan.

– Låg ränta tjänar som motvikt, möjligheten till amorteringsfritt påverkar konkret den som blivit arbetslös. Båda blir krockkuddar mot ett brant och plötsligt fall, säger Claudia Wörmann, boendeekonom, SBAB.

 

Byggnads vill se fler utbildningsplatser inom bristyrken
Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm bedömer att byggföretagen ännu inte drabbats lika hårt som andra branscher, men att det kan ändras snabbt om karantänen utvidgas. Tanja Ramusson delar Byggnads analys av nuläget med tillägget att hon noterat att offentliga beställare redan drar in eller skjuter på underhåll, vilket framförallt drabbar de små- och medelstora företagen mycket hårt.

En generell uppfattning hos flertalet av de tillfrågade bostadsaktörerna är att sektorn påverkas indirekt av en kraftig konjunkturnedgång. I ett sådant läge föreslår Byggnads flera arbetsmarknadspolitiska åtgärder, såsom att höja a-kassan och utöka antalet utbildningsplatser inom Yrkesvux och Yrkeshögskolan med betoning på bristyrken.
Ljuspunkter i kölvattnet av Coronakrisen

För att balansera upp frågorna om risker och utmaningar fick de tillfrågade aktörerna även svara på frågan om det finns något hoppfullt trots den allvarliga situationen:

Martin Hofverber
g från Hyresgästföreningen svarade att Coronakrisen kan vara starten på den omställning som vi som samhälle behöver göra inför klimatkrisen: ”Vi har redan sett hur det politiska klimatet förändras av Coronapandemin, där åtgärder som var otänkbara igår är accepterade av alla idag.

Claudia Wörmann
från SBAB tror att fler kommer semestra på hemmaplan vilket gör att fritidshusen kommer ökar i värde. Wörmann understryker även att den låga räntan tillsammans med amorteringslättnader kommer hjälpa den som blivit arbetslös från ett brant fall.

Tanja Ramussson
från Byggföretagen menar att människor alltid kommer behöva bostäder och att bostadsbyggarna har klarat kriser tidigare. ”Med rätt åtgärder, som stimulerar konsumtion och stöttar företag, kan vi hoppas på en återhämtning inom rimlig tid.

Martin Lindvall
från Fastighetsägarna framhåller att en tillfällig nedgång i bostadspriserna är väntad men att ekonomiska fundamenta talar för att det bara blir ett hack i kurvan, förutsatt att krisen blir kortvarig.

Johan Lindholm
från Byggnads är trots utmaningarna hoppfull: ”Jag är övertygad om att när vi kommer ur denna kris kan vi lära av erfarenheterna. Det är en styrka att vi parter i branschen samarbetar och är beredda att göra de insatser som behövs.

 



 

 


Heimstaden köper av Magnolia projektet Edvinshem i Ystad av Magnolia. Projektet omfattar Vrakbåten 1 & 4 i Fredenslund, Ystad kommun (bilden) som nu har bygglov för 225 bostäder.

 



Magnolia Bostad säljer ytterligare projekt inom ramavtalet med Heimstaden Bostad omfattande cirka 225 boenden i Ystad. Magnolia Bostad har tecknat avtal om försäljning av projektet Edvinshem bestående av fastigheterna Vrakbåten 1 & 4 i Fredenslund, Ystad kommun. Projektet produktionsstartades i december 2019 och omfattar utveckling av cirka 225 boenden. Bedömt fastighetsvärde vid färdigställande uppgår till cirka 400 Mkr.

Projektet är den tredje försäljningen inom det ramavtal som Magnolia Bostad och Heimstaden ingick den 20 juni 2018. Ramavtalet innebär att Heimstaden Bostad ska förvärva bostadsprojekt omfattande cirka 5.300 boenden av Magnolia Bostad till ett värde av cirka 9,6 Mdr kr
.

Marken har lagakraftvunnen detaljplan och förvärvades år 2019. Totalentreprenad tecknades under fjärde kvartalet 2019 med Derome.

– Miljö, samhälle och kvalitet än några av våra ledord när vi ska bygga nytt. I detta projekt efterlever vi, Magnolia och Derome detta på ett bra sätt med förtätning av staden, konstruktion i trä, certifiering enligt Miljöbyggnad Silver och hyror satta  utifrån investeringsbidrag,  säger Sara Macdonald, Head of Asset Management, Heimstaden.

– Vi fortsätter, trots orostider, att jobba, göra affärer och utveckla både bolaget och Sverige för befintliga och framtida kunder, säger Tom Rasmussen, Senior Investment Manager, Heimstaden.

Falkenborn Advokatbyrå har agerat legal rådgivare till Heimstaden och Wistrand Advokatbyrå har agerat legal rådgivare till Magnolia Bostad.

 

Fastigheterna är belägna i stadsdelen Fredenslund i västra delen av Ystad. Läget är attraktivt med närhet till havet, dagligvaruhandel samt med goda kommunikationer till Ystad centrum. Projektet kommer att uppföras delvis i trä och bestå av fyra byggnader om sex våningar samt ett parkeringshus. Byggnaderna kommer certifieras i enlighet med Miljöbyggnad Silver.

Magnolia Bostad kommer att utveckla och driva projektet fram tills dess att bostäderna är klara för inflyttning, vilket beräknas ske med start i slutet av 2022.

 

 

 

 

 


 

Rekryteringen av Ahmed Galijasevic (bilden) innebär att han blir ny affärsutvecklingschef för marknadsområdet Stockholm/Norr inom region Projektutveckling kommersiellt på Skanska. Han tillträder sin nya befattning omgående.

Regionen Projektutveckling kommersiellt fokuserar på utveckling av fastigheter över hela landet i produktsegmenten skolor, vårdboenden, kontor och hotell. Ahmed Galijasevic kommer närmast från en roll som transaktionschef inom Skanska Sverige.

– Det känns väldigt roligt att få välkomna Ahmed som ny affärsutvecklingschef. Han är en uppskattad ledare med stort kund- och affärsfokus och gedigen erfarenhet inom projektutveckling. Genom sin erfarenhet, affärsfokus och goda samarbetsförmåga är jag övertygad att han tillsammans med övriga medarbetare kommer att utveckla verksamheten och öka Skanskas erbjudande inom kommersiell projektutveckling säger Joakim Åkesson, regionchef Projektutveckling kommersiellt, Skanska Sverige, i ett pressmeddelande.

 

 


Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen antas öka med 57 procent i mars månad i år. Konkurserna drabbar små företag med intäktsbortfall på 70 procent eller me. Det kommer det bli en förödande utslagning i branschen.

 



UCs konkursstatistik för 1-20 mars 2020 visar att antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen väntas öka med 57 procent, jämfört med samma månad föregående år. UC ser ingen konkursförändring i andra branscher än, men konkurserna antas öka markant även i andra branscher

– Vi är precis i början av en period med kraftiga konkursökning, men vi ser redan effekten inom hotell- och restaurangbranschen. Konkurserna inom segmentet antas öka med 57 procent i mars månad. Det här är små företag och med intäktsbortfall på 70 procent eller mer, låga marginaler och låga buffertar redan innan, och det kommer det bli en förödande utslagning i branschen. Vi befarar att många småföretagare med små marginaler slås ut nu när efterfrågan försvinner. Resebolag, musiker, fotografer, tillverkande företag, bemanning, transport är alla exempel på branscher som är hårt utsatta just nu, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC.

E-handeln kan gynna småföretagare
UCs statistik visar att e-handeln inte har missgynnats av samhällets nuvarande situation, utan står sig förhållandevis stabilt.

– I en övrigt dyster bild när vi analyserar inkomna konkurser så håller e-handeln i sig, i antal köp räknat. Dagligvaruhandeln har fått ett uppsving som kommer att vara kortvarig. I karantän passar vi på att handla matvaror, kläder och kapitalvaror. Produktionsbolag för digitala event har hög efterfrågan, kommenterar Richard Damberg.

För tidigt att se effekterna i andra branscher
Enligt UCs konkursstatistik är det för tidigt att säga något om konkursutvecklingen i andra branscher och segment.

– Det är för tidigt att se den stora samhälleliga påverkan vi ändå väntar oss. Vi är övertygande om att detta bara är en tidig indikation på vad som väntar oss sett till företagskonkurser och påverkan i samhället. Vi väntar oss precis som alla andra en våg av konkurser bland småföretagen. Många förhandlar just nu om sin hyra, säger upp personal och ber om uppskov från leverantörer. När inte det räcker återstår bara nedläggning, avslutar Richard Damberg.


UC:s extra konkursstatistik baseras på konkurser som inrapporterats under perioden 1-20 mars 2020, jämfört med 1-31 mars 2019. Totalt sett väntas 1,8 bolag per dag att gå i konkurs, jämfört med 1,1 bolag i konkurs under mars 2019. Statistiken är en uppskattning på den fortsatta konkursutvecklingen inom hotell- och restaurangbranschen baserat på hur takten ser ut just nu.

UCs ordinarie konkursstatistik uppdateras den 1 april.


 

 


Credentias projekt Kyrkbacken är en viktig del i utvecklingen av centrala Vallentuna. Den detaljplan som kommunen tillsammans med Bällstaudde Bostadsutveckling AB, har tagit fram, har nu vunnit laga kraft. Byggstart av den första etappen av Kyrkbacken, planeras till våren 2020 och den första inflyttningen beräknas till 2021/2022.

 



Credentia AB är ny delägare i Bällstaudde Bostadsutveckling AB som genom en markanvisning på Gärdesvägen är en viktig del i utvecklingen av centrala Vallentuna. Projektet Gärdesvägen är en del i kommunens satsning på bostadsbyggande och näringslivsverksamhet. Vallentuna fortsätter att växa och utvecklar området kring Vallentuna station till en kärna med starka småstadskvaliteter. I ett attraktivt centralt läge vid Gärdesvägen har Vallentuna kommun tilldelat Bällstaudde Bostadsutveckling AB, BUBAB, en markanvisning för cirka 100 lägenheter, fördelat på cirka 70 som bostadsrätter samt cirka 30 hyresrätter.

Projektet Kyrkbacken är en viktig del i utvecklingen av centrala Vallentuna. Den detaljplan som kommunen tillsammans med Bällstaudde Bostadsutveckling AB, har tagit fram, har nu vunnit laga kraft.


– Det är glädjande att Credentia, som tidigare haft stor verksamhet i andra Roslagskommuner väljer att göra en satsning och vill vara del i utvecklingen av centrala Vallentuna, säger Parisa Liljestrand, kommunstyrelsens ordförande.

Byggstart av den första etappen av Kyrkbacken, planeras till våren 2020 och den första inflyttningen beräknas till 2021/2022. Projektet är en viktig del i kommunens satsning på bostadsbyggande och näringslivsverksamhet.

Vallentuna kommun växer snabbt och är en mycket attraktiv plats för boende och företagande. BUBABs vinnande förslag blir en västlig entré till stadskärnan med en modern bebyggelse som knyter an till den historiska miljön runt kyrkan och passar Vallentunas småstadskänsla. Det centrala läget har också absolut närhet till tåg- och busskommunikationer.

I samband med utbyggnaden av bostäderna kommer trottoaren att breddas och ett mindre torg byggas i korsningen Centralvägen/Gärdesvägen.

Credentia är verksamt med flera byggprojekt framförallt i  norra Storstockholm. Sedan år 2013 är Credentia en del av Tagehus. Credentia omsatte 2018 cirka 415,3 Mkr (564,2) med ett resultat om 34,0 Mkr (25,6). Tillgångarna var 447,0 Mkr (537,6) med en soliditet om 47,35 procent (34,44).

 

 


AF Gruppen har utvecklat och byggt kontorshuset Glasiären, om 12.500 kvm, i Kvillebäcken, Göteborg. AF Gruppen sålde Glasiären till Aberdeen i december 2015.

 



CBRE har haft uppdraget från Aberdeen Standard Investments att hyra ut en vakant lokal om cirka 1.870 kvm i fastigheten Glasiären, med adressen, Borstbindaregatan 12, Göteborg. Nu kan CBRE meddela att Polisen har valt att flytta till denna lokal.

Michaela Capkova
på CBRE, som ansvarat för projektet, kommenterar:
– Det har varit ett mycket spännande projekt, Glasiären är en attraktiv fastighet att jobba med och det är så roligt att Polisen nu har valt att flytta till denna fina lokal. Det har varit ett mycket bra samarbete genom hela projektet med Aberdeens Fund Manager Karin Barkvall och vi tackar vår kund Aberdeen för ett fint uppdrag.

Polisen har sökt lokaler för att kunna få plats för sin expanderande verksamhet i Göteborg innan deras nya central vid Hisings Backa är klar.

– Vårt nya kontor blir anpassat till vår verksamhet och ger oss bättre möjlighet att fortsätta utvecklas och växa. Vi ser fram emot att flytta till nya, moderna lokaler, säger Pål Sjölander, chef på Polisens lokalförsörjningsgrupp.

Karin Barkvall,
Fund Manager på Aberdeen säger:
– Vi är mycket glada och stolta att Polisen valt att flytta till Glasiären. Båda parter har ett hållbarhetsperspektiv på lokalfrågorna och ett grönt hyresavtal är tecknat. Fastigheten är BREEAM-In-Use certifierad med betyget Excellent och under våren kommer även solceller att installeras på fastigheten. Vi ser framemot ett gott samarbete framöver och hälsar Polisen varmt välkommen.

Fastigheten Glasiären som ligger på Borstbindaregatan 12 på Hisingen, vid Vågmästareplatsen har en strategisk placering för Polisen. Fastigheten ligger nära till polisstationen på Vågmästaregatan.

Fastigheten Glasiären
Glasiären erbjuder cirka 12.500 kvm uthyrningsbar yta som nybyggdes i 2015. Fastigheten har en långsträckt, kompakt huskropp i fem våningar och en unik närmast obruten fasadyta helt i glas. I huset finns ett gym, en ICA Nära butik och bibliotek. Andra hyresgäster är till exempel en läkarmottagning och Arbetsförmedlingen. Den prisbelönta Kville Saluhall ligger direkt tvärs över gatan. Fastigheten ägs av ett dotterbolag till Nordea Liv & Pension.

AF Gruppen har utvecklat och byggt kontorshuset Glasiären, om 12.500 kvm, i Kvillebäcken, Göteborg. AF Gruppen sålde Glasiären till Aberdeen i december 2015.