19 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 24 mars 2020 11:11

Genova säljer på Gåshaga, Lidingö

 

 


Genova förvärvade år 2015 av Wallfasts dotterbolag Cisterna fastigheten Stapelbädden 3, industrifastigheten t h i bilden, som innehåller cirka 12.000 kvm uthyrbar yta, cirka 50.000 mark samt över 60 000 kvm vatten. Fastigheten är idag i princip fullt uthyrd till bland annat Micab och Marinmontage med flera.

 



Genova Property Group har ingått avtal om att avyttra 50 procent av aktierna i det fastighetsägande bolag som äger Stapelbädden 3 på Lidingö till ett underliggande fastighetsvärde om 400 Mkr före avdrag för latent skatt. Det avtalade förvärvspriset överstiger Genovas bokförda värde på fastigheten med cirka 200 Mkr och kommer redovisas under andra kvartalet 2020.

Köpeskillingen för aktierna uppgår till totalt cirka 112 Mkr och tillträde sker 30 juni 2020. Genom försäljningen av 50 procent inleder Genova ett samarbete med en stor och välrenommerad aktör på den svenska fastighetsmarknaden.

Avsikten är att parterna gemensamt ska utveckla fastigheten som idag innehåller närmare 50.000 kvm mark och komplettera tidigare utveckling på Gåshaga, Lidingö med tonvikt på hållbara bostäder och fastigheter med samhällsinslag.


Genova förvärvade år 2015 av Wallfasts dotterbolag Cisterna fastigheten Stapelbädden 3 som innehåller cirka 12.000 kvm uthyrbar yta, cirka 50.000 mark samt över 60.000 kvm vatten. Fastigheten är idag i princip fullt uthyrd till bland annat Micab och Marinmontage med flera.

 

 


Handskiss, Förslövs Ängar. Bild: Liljewall

 



Riksbyggen vinner markanvisning för 45 seniorbostäder i Förslövsängar. Riksbyggen har tillsammans Liljewall tagit fram det vinnande förslaget för markanvisningstävlingen om ett nytt Bonum seniorboende och en ny bostadsbebyggelse i Förslöv, Båstads kommun. Bonum är Riksbyggens koncept för hushåll där minst en person fyllt 55 år.

– Vi är mycket glada och stolta över markanvisningen och ser nu fram emot att kunna bygga attraktiva seniorbostäder med stort fokus på hållbarhet. I Förslöv finns en majoritet av villor och i kombination med en åldrande befolkning finns ett stort behov av fler bostäder anpassade för äldre, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad.

Med fler seniorbostäder öppnas möjligheten för äldre att bo kvar i området när villan blir för arbetskrävande. Samtidigt frigörs fler villor där barnfamiljer kan flytta in. Riksbyggens 45 seniorbostadsrätter byggs i storlekarna 2-4 rum och kök fördelat på tre huskroppar.

Det vinnande förslaget bygger på att skapa ett litet samhälle med en bykänsla där barnen kan springa mellan husen och olika generationer kan mötas och lära känna varandra. I området kommer det att bland att finnas öppna dagvattenlösningar, odlingsplatser, trädgårdslund och stora gröna gårdar vilka bidrar till riklig biologisk mångfald.

– En nordisk robusthet i utformning och materialval kännetecknas av vackra proportioner, fint placerade fönster, utformade balkongräcken och beständiga material. Vi har använt en palett av jordtonmaterial för att skapa ett varmt och enhetligt utseende på området, särskilt på bottenvåningen och ingångarna till de högre träbeklädda byggnaderna, säger Tina Francke, arkitekt och kontorschef på Liljewall i Malmö.


Om Bonum

Riksbyggens Bonum-koncept är marknadsledare på seniorbostadsrätter. I varje Bonumförening finns en Bonumvärd och medlemmarna har möjlighet att köpa en rad olika praktiska tjänster.Det kan handla om allt från blomvattning när man är på semester till montering av hyllor eller att fönstren putsas. Tjänsterna betalas när man utnyttjar dem. Bonumvärden arrangerar även i samråd med de boende, träffar och sociala aktiviteter för att öka trivseln och gemenskap.



 

 


Husbyggnadsinvesteringarna kan minska med 60 Mdr kr på grund av Corona. Bild: Navet

 



Med hänsyn till händelseförloppet de senaste veckorna har NAVET Analytics gjort en ordentlig omarbetning av prognosen över påbörjade husbyggnadsinvesteringar (exklusive byggnadsunderhåll och anläggningar) 2020-2021.

– Världsekonomin, konjunkturläget i Sverige och efterfrågebilden för många branscher har förändrats monumentalt på bara ett fåtal veckor, därför ansåg vi det vara viktigt att se över våra prognoser igen, förklarar Jens Linderoth, analysansvarig på NAVET Analytics.

NAVET Analytics har tagit fram ett riskscenario utifrån att effekterna på ekonomin och efterfrågan blir långvariga. Den prognosen indikerar ett fall med nästan 20 procent i år och en fortsatt nedgång 2021. I siffror beräknas investeringarna då landa kring 184 Mdr kr, vilket är betydligt lägre än vad bedömningen var före coronavirusets spridning.

Det innebär att i Navets riskscenario räknar med att marknaden minskar med 60 Mdr kr på grund av de negativa effekterna av coronaviruset, vilket kan jämföras med det stödpaket som regeringen presenterade i förra veckan på upp till 300 Mdr kr till näringslivet för att få en uppfattning om tappets storlek.


– Navets huvudscenario indikerar emellertid en mildare nedgång. Från att vi initialt hade en prognos, före corona, som pekade på att de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna skulle landa närmare 244 Mdr kr 2021, visar Navets nya huvudprognos att volymen istället kan komma att minska till 220 Mdr kr. Vi kommer att löpande uppdatera vår prognos i takt med att förutsättningarna utvecklas, samtidigt som vi har en nära dialog med våra kunder där de kontinuerligt får ny och uppdaterad information genom hela denna svårmanövrerade tid, avslutar Jens Linderoth.


 

 


Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

 

 


Kunder som stannar hemma och kraftigt minskad försäljning skapar stor oro i handeln. Drygt vartannat handelsföretag kan tvingas till personalneddragningar och totalt riskerar 70.000 jobb att gå förlorade. ”Likviditetsbristen är akut för många företag eftersom presenterade åtgärder inte gett effekt, det behövs nu även kraftfulla åtgärder som snabbt sänker handlarnas kostnader, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Coronautbrottets följdverkningar slår med full kraft mot handeln. I butikshandeln riskerar 40.000 arbetstillfällen att försvinna.

Bland partihandlarna, som bland annat förser detaljhandeln och industrin med varor, är situationen också pressad. I förlängningen hotas också möjligheterna att leverera till offentlig sektor. I partihandeln medför den minskade försäljningen att 30 000 jobb är hotade. Det innebär att totalt 70.000 jobb i den svenska handeln är i farozonen.

– Handeln får betala ett mycket högt pris för bekämpningen av coronaviruset. För varje dag som ökenvandringen pågår kommer företag att slås ut. För att rädda företag och jobb behövs kraftfulla åtgärder som snabbt sänker företagens kostnader, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Kraftfulla åtgärder krävs

Svensk Handel anser att kraftfulla åtgärder måste nu snabbt sättas in för att möta företagens likviditets- och kostnadskris. I annat fall kommer den samhällsekonomiska kostnaden att bli än större i form av bland annat arbetslöshet, konkurser, tomställda lokaler, försvagade fastighetsbolag och en försämrad varuförsörjning.

Statlig lånegaranti och överbryggningslån måste till för att säkra att Riksbankens 500 miljarder också når handelns små företag. Möjligheten till retroaktiv återbetalning till skattekontot måste träda ikraft så snart som möjligt.

– Regeringens krispaket har rätt inriktning, men merparten av åtgärderna når inte fram till handelns företag. Likviditetsbristen är akut för många företag eftersom presenterade åtgärder inte gett effekt, det behövs nu även kraftfulla åtgärder som snabbt sänker handlarnas kostnader, säger Karin Johansson.

”Fastighetsägare måste ta sin del av bördan

Näst efter personalkostnader är hyreskostnaden den största utgiften för handlarna.

– Landets fastighetsägare måste ta sin del av bördan i den kris vi går igenom. Det handlar i första fasen om en period av hyresfrihet och därefter minskade hyreskostnader. Läget är akut och det finns ingen tid att förlora, säger Karin Johansson.

Svensk Handel anser också att reformen om korttidspermittering måste utvidgas till att omfatta hela arbetstiden för de anställda.



 

 


Cushman & Wakefield påbörjar nu försäljningsprocesser för 8 fastigheter i Stockholms innerstad på uppdrag av olika uppdragsgivare.

 

 


Händelseutvecklingen har redan påverkat delar av fastighetsmarknaden. Andra delar upplevs som mer motståndskraftiga under en svacka. Cushman & Wakefield påbörjar nu försäljningsprocesser för åtta nya fastigheter i Stockholms innerstad på uppdrag av olika uppdragsgivare. Fastigheterna ligger i Gamla stan, på Södermalm och Kungsholmen och presenteras på marknaden under kommande vecka.


Sven-Olof Johansson
, transaktionsrådgivare på Cushman & Wakefield, säger:
– Vi har en tät dialog med investerarna och upplever att handlingskraften och efterfrågan kvarstår för fastigheter av god kvalitet. Mot bakgrund av det startar vi nu marknadsföringen av åtta nya fastigheter i Stockholms innerstad. Vi möter en fortsatt stor investeringsvilja från investerare med en stark balansräkning, en balanserad syn på händelseutvecklingen och ser fram emot att förse dem med bra investeringsalternativ.




 

 

 

 

 


 

Fastators innehavsbolag Offentliga Hus beslutade under måndagen den 23 mars vid en extra bolagsstämma att styrelsen stärks med två nya ledamöter med expertis inom hållbarhet, kommunal förvaltning samt fastighetsrätt. Därmed förstärker bolaget sin kompetens och erbjudande inom segmentet samhällsfastigher. Det nya ledamöterna i Offentliga Hus styrelse är Mari Broman (bilden t v) och Magdalena Schmidt (bilden t h).

Mari Broman
har bred och mångårig erfarenhet från ledande befattningar i Göteborgs kommun och styrelseuppdrag i noterade bygg- och fastighetsbolag. Hon har också gedigen kompetens inom hållbarhetsområdet och har bland annat suttit i styrelsen för Sweden Green Building Council.

Magdalena Schmidt är advokat med mer än 25 års erfarenhet av affärsjuridik och fastighetsrätt. Hon är idag partner på advokatbyrån Ramberg.

Nuvarande styrelseledamot Jacqueline Winberg har meddelat att hon inte ställer upp för ett omval och därmed lämnar Offentliga Hus styrelse. Den nya styrelsen i Offentliga hus består av Björn Rosengren, ordförande och ledamöterna Carl Bildt, Svante Bengtsson, Pierre Ladow, Mari Broman och Magdalena Schmidt,

– Det här är den sista pusselbiten. Offentliga Hus förstärker kompetensen inom områden som betyder allt mer för såväl fastighetsbranschen som samhället i övrigt. Och för bolaget innebär det att man både vässar och breddar sig som långsiktig partner för det offentliga inom samhällsfastigheter, kommenterar Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

 

 

 

 

 


 

Valberedningen i Eastnine AB föreslår nyval av Christian Hermelin (bilden t v) samt Ylva Sarby Westman (bilden t h) till Eastnines styrelse vid årsstämman den 12 maj 2020. Till omval föreslås Liselotte Hjorth (ordförande), Peter Elam Håkansson samt Peter Wågström. Johan Ljungberg samt Nadya Wells har avböjt omval.

Christian Hermelin
, född 1964, var anställd som vd på Fabege AB 2007‒2019 och i andra positioner sedan 1998. Han har mer än 30 års erfarenhet från fastighetsbranschen och gedigen kunskap om stadsutveckling, projektering av kontorsbyggnader samt hållbarhetsarbete.

Ylva Sarby Westman
, född 1973, är sedan 2015 vice vd och chef för fastighetsinvesteringar på Kungsleden AB med ansvar för förutom investeringar och transaktioner även CSR, HR och IT & digital transformation. Hon har 25 års erfarenhet från fastighetsbranschen inkluderande bland annat transaktioner, fastighetsutveckling, förvaltning och investeringar. Ylva Sarby Westman är också styrelseledamot i Ikano Bostad.


 

 


Deka Immobilien köper av Skanska för cirka 1,1 Mdr kr kontorshuset Generation Park Z i Warszawa (i mitten på bilden), omfattande  19.000 kvm. Foto: Rafa Tomczyk

 


Skanska har sålt kontorshuset Generation Park Z i Warszawa, Polen, till Deka Immobilien, en av Europas ledande fastighetsförvaltare, för EUR 98 M, cirka 1,1 Mdr kr. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Europe i det första kvartalet 2020. Tillträdet till fastigheten är planerat till det andra kvartalet 2020.

Generation Park Z är en del av ett kontorskomplex med tre byggnader. Det är beläget i den snabbt växande västra delen av centrala Warszawa. Generation Park Z omfattar cirka 19.000 kvm och är fullt uthyrt till bland andra Vistra och Crido.

Byggnaden färdigställdes under det tredje kvartalet 2019 och har redan erhållit LEED Platinum-precertifiering och ansöker dessutom om WELL Core & Shell-certifiering.

Skanska är ett av de ledande projektutvecklings- och byggföretagen i Europa. Utanför Norden har företaget verksamhet inom husbyggnad samt infrastrukturbyggande i Polen, Tjeckien & Slovakien samt i Storbritannien. Skanska utvecklar kommersiella fastigheter på utvalda hemmamarknader i Polen, Tjeckien, Rumänien och Ungern, medan bostadsutvecklingen är aktiv i Polen, Tjeckien samt i Storbritannien med BoKloks koncept. Skanska omsatte 33 Mdr kr under 2019 och hade cirka 11.700 anställda i sina europeiska verksamheter utanför Norden.

 

 


Fältsjukhuset i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö kommer ha 30 intensivvårdsplatser.

 

 


Ett fältsjukhus uppförs vid Stock holmsmässan i Älvsjö i södra Stockholm. Det handlar om ett komplett    
sjukhus med intensivvårdsplatser, skriver Region Stockholm i ett  pressmeddelande. Bygget, som påbörjas under dagen, sker i samarbete med Försvarsmakten. Från början var tanken att sjukhuset skulle byggas vid den militära flygbasen Ärna i Uppsala, men på inrådan av Socialstyrelsen har det nu omdirigerats.   

Socialstyrelsen anser att resurserna behövs bäst i Älvsjö. Sjukhuset kommer ha 30 intensivvårdsplatser, enligt TT. För att förstärka beredskapen mot coronautbrottet så kommer Stockholmsmässans lokalytor göras tillgängliga för uppförande vårdplatser.

Stockholms Handelskammare menar att det var ett självklart beslut att möjliggöra för insatsen som innebär att Stockholmsmässans lokalytor görs tillgängliga för Region Stockholm för att uppföra vårdplatser. Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning och ägs sedan 1964 tillsammans av Stockholms Handelskammare och Stockholms stad.


– Hela regionen står inför en extraordinärt stor utmaning som kräver ledarskap, mod och samarbete. För oss är det självklart att i denna prövande tid hjälpa till på alla sätt vi kan, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare och vice ordförande för Stockholmsmässan.

Han fortsätter:
– Det är av största vikt, för huvudstadsregionen och hela landet att vi stärker vår förmåga att möta coronapandemin för att minska risken för mänskligt lidande. Vi har verkat för regionens välmående under 120 år i såväl bättre som svårare tider och det tänker vi fortsätta göra.
måndag, 23 mars 2020 11:17

Scandic stänger flera hotell

 

 


Det är nödvändigt att den svenska regeringen genomför ytterligare stödåtgärder för att mildra de skadeverkningar som just nu drabbar den svenska hotellbranschen i coronakrisens spår, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group AB.


 

 


Scandic har på kort tid genomfört en rad omfattande åtgärder för att minska kostnaderna och anpassa verksamheten till rådande marknadsläge. Det har redan skett en mycket stor bemanningsreduktion som hittills uppgår till mer än 7.000 personer, både i hotelldriften och i stödfunktioner. Som en del i detta arbete stängs ett antal hotell temporärt. Bland annat har omkring 60 av Scandics hotell i Norge stängts. De Scandic-hotell som hålls öppna kommer fortsatt erbjuda en bra service för gästerna under denna period, med förstärkta rutiner för rengöring och städning men med ett mer begränsat mat och dryck-erbjudande än normalt.

Scandic anpassar nu verksamheten till en temporär period med kraftigt sänkt beläggningsgrad. Kraftfulla kostnadsreduktioner för att anpassa verksamheten till nuvarande marknadsläge.

Sedan utbredningen av coronaviruset har beläggningsgraden för koncernens hotell fallit kraftigt och uppgick under föregående vecka till 10-15 procent
. Scandic planerar nu verksamheten för att beläggningsgraden kommer att ligga kvar på dessa låga nivåer under de kommande månaderna för att därefter successivt återhämta sig under det andra halvåret.

Med de vidtagna åtgärderna bedömer Scandic att bolagets kostnader exklusive hyror sänks från och med april med drygt 60 procent. Scandic arbetar dessutom intensivt med att genomföra ytterligare kostnadssänkningar.

Utöver kraftigt sänkta kostnader, har Scandic också vidtagit åtgärder för att försvara kassaflödet under de kommande månaderna. Investeringar och pågående projekt har dragits ner och betalningar av skatter och avgifter har senarelagts i linje med de anståndsmöjligheter som finns på Scandics marknader. Scandic har kommit överens med merparten av sina fastighetsägare om en temporär hyresbetalningsprofil som är anpassad till det nuvarande marknadsläget. Scandic har också beslutat att under en period erbjuda anstånd med betalning av franchiseavgifter från sina franchisetagare.

– Det är så klart smärtsamt att tvingas permittera och säga upp ett stort antal medarbetare, men det har varit absolut nödvändigt i rådande situation då vi tvingas arbeta mycket hårt för att sänka kostnaderna och försvara kassaflödet. De största kostnadsreduktionerna sker i Norge, Finland och Danmark medan effekten av anpassningen i Sverige begränsas av de mindre generösa permitteringsreglerna. Det är nödvändigt att den svenska regeringen genomför ytterligare stödåtgärder för att mildra de skadeverkningar som just nu drabbar den svenska hotellbranschen i coronakrisens spår, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group AB.

Scandic har kreditfaciliteter på 5,5 Mdr kr som löper till 30 juni 2022, och den tillgängliga likviditeten uppgår i dagsläget till cirka 1,3 Mdr kr. Givet antagandet om fortsatt mycket låg beläggning under det andra kvartalet bedömer Scandic att man kommer att ha ett ytterligare finanseringsbehov på mellan 1 och 1,5 Mdr kr under 2020 varav merparten är kopplad till reglering av uppskjutna hyresbetalningar, skatter och avgifter vid slutet av året. Scandic räknar med att ha en finansieringslösning på plats under det andra kvartalet 2020 för detta scenario.