19 maj 2024

Redaktionen

 

 


Castellums planerade nybyggnation i Nyhamnen i Malmö, omfattar cirka 27.000 kvm uthyrningsbar yta, varav E.ON hyr cirka 24.000 kvm. Byggstarten är planerad till andra kvartalet 2020 och preliminär inflyttning för E.ON är första kvartalet 2023. Investering för Castellum beräknas till cirka 1,3 Mdr kr, inklusive markförvärv.  Projektets färdigställande beräknas till första kvartalet 2023.


 

 

 

Skanska har tecknat avtal med fastighetsbolaget Castellum om att bygga E.ON:s nya nordiska huvudkontor i Nyhamnen, Malmö. Kontraktet är värt cirka 920 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Sverige för det första kvartalet 2020.

Projektet omfattar 36.000 kvm bruttoyta och huset blir mellan åtta och nio våningar högt med restaurang, gym och terrass på taket, med möjlighet att arbeta utomhus sommartid.


Kontorshuset ska motsvara högt ställda hållbarhetskrav och certifieras enligt Breeam. Därtill läggs stort fokus på att skapa en attraktiv inredning och avsikten är att även WELL-certifiera huset. WELL bygger på medicinsk och vetenskaplig forskning och utgår från hur den byggda miljön påverkar oss.

Byggstart är planerad till andra kvartalet 2020 och huset ska stå färdigt att tas i bruk under det första kvartalet 2023.

I ett pressmeddelande säger Castellum att bolaget går vidare med planerna att starta nybyggnation av en kontorsbyggnad, där E.ON är huvudsaklig hyresgäst, med en investering om cirka 1,3 Mdr kr inklusive markförvärv. Bygglovet har nu vunnit laga kraft och byggstarten kommer att ske under andra kvartalet 2020.

Castellum uppför ett nytt nordiskt huvudkontor till E.ON för cirka 1.500 medarbetare i Nyhamnen nära centralstationen i Malmö. Skanska är den upphandlade entreprenören i projektet.

– I tider av oro, till följd av Corona-viruset, är det extra glädjande att vi kan fortsätta investera i viktiga stadsutvecklingsprojekt som E.ON:s nya huvudkontor är en del av. Detta projekt är Castellums största någonsin och stärker vårt kassaflöde och balansräkning med ett långt avtal och en solid kund. Tillsammans med vårt kommande lika stora projekt, den nya domstolsbyggnaden rakt över gatan, förstärks vår position som långsiktig stadsutvecklare i centrala Malmö, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör, Castellum AB.

Den planerade nybyggnationen i Nyhamnen, omfattar cirka 27.000 kvm uthyrningsbar yta, varav E.ON hyr cirka 24.000 kvm. Byggstarten är planerad till andra kvartalet 2020 och preliminär inflyttning för E.ON är första kvartalet 2023. Hyresavtalet mellan E.ON och Castellum uppgår till 12 år och motsvarar ett årligt hyresvärde om 70 Mkr, vilket kommer rapporteras i nettouthyrningen för 2020. Resterande vakant yta om 3.000 kvm motsvarar en ekonomisk vakansgrad om 9 procent och för dessa ytor finns pågående diskussioner. Castellum avser att finansiera investeringen med egna intjänade medel och outnyttjade krediter.

I Nyhamnen planerar Castellum även att utveckla en ny domstolsbyggnad som ska inrymma Malmö tingsrätt, Förvaltningsrätten i Malmö och Hyres- och arrendenämnden i Malmö. Fullt utbyggt kommer området växa till en tät, blandad stadsdel med närmare 13.000 nya arbetsplatser och 6.000 bostäder.

Både E.ON och Castellum vill bygga ett kontorshus som är extraordinärt ur ett hållbarhetsperspektiv. Detta ska genomsyra projektet i alla aspekter såsom byggproduktion, val av material och energilösningar. Byggnaden kommer att förses med kyla och värme via ectogrid™– en lösning av E.ON för att dela restenergi mellan byggnader. Nybyggnationen kommer att certifieras enligt högsta miljöcertifieringsnivå BREEAM Outstanding, och enligt The Well Building Standard. Den senare med unika krav på människors hälsa och välbefinnande på arbetet.

fredag, 20 mars 2020 14:32

Coronapandemin skakar om detaljhandeln

 

 


Det är framförallt Sällanköpsvaruhandelns fysiska butiker som fått mycket lägre aktivitet än normalt på grund av corona-krisen. Diagram HUI Research


 

 

 

Krisen är här. Coronapandemin skakar om stora delar av detaljhandeln. Rädslan för att smitta andra, att bli smittad själv och uppmaningar till hemmaarbete påverkar kundflöden och köpbeteenden på ett sätt som saknar motstycke. Även andra aspekter av verksamheten som inköp, logistik och bemanning påverkas. För att tydliggöra lägesbilden just nu delar HUO Reseach in detaljhandeln i fyra delar utifrån de varor som säljs (dagligvaror eller sällanköpsvaror) respektive försäljningskanal (fysisk butik eller online):

A. Dagligvaruhandelns fysiska butiker – högre aktivitet än normalt.
Knappt 40 procent av detaljhandelsförsäljningen sker i dagligvaruhandelns fysiska butiker. Försäljningen har så här långt i krisen gynnats av ökade snittköp till följd av storhandling och bunkringsbeteende. Varukorgens sammansättning förändras också då konserver och torrvaror går åt snabbt medan kunderna undviker exempelvis färskvaror i lösvikt på grund av upplevd smittorisk.

B. Dagligvaruhandeln på nätet – mycket högre aktivitet än normalt
Omkring 1 procent av detaljhandeln utgörs av dagligvaruhandel online. Nätmatsföretagen har översvämmats med ordrar under den senaste tiden och har långa väntetider. I vissa fall tvingas de ställa in leveranser på grund av flaskhalsar och dimensioneringsproblem.

C. Sällanköpsvaruhandelns fysiska butiker – mycket lägre aktivitet än normalt

Drygt hälften av all försäljning i detaljhandeln utgörs av sällanköpsvaror som säljs i fysiska butiker. Här är läget just nu akut till följd av dramatiskt sjunkande besökstal – i många fall sannolikt 50 procent eller mer – till följd av undvikandet av sociala kontakter. Marginalerna i branschen är små, varför effekten av omfattande försäljningsbortfall är stor.

D. Sällanköpsvaruhandeln på nätet – aktivitet kring normalläget
Omkring 10 procent av detaljhandeln utgörs av sällanköpsvaror som säljs online. Sällanköpsvaruhandeln på nätet har haft problem med varuflödena från Kina till följd av nedstängningen där. Människor håller också hårdare i plånböckerna nu än för bara några veckor sedan, men å andra sidan överförs en hel del försäljning som annars hade tillfallit den fysiska sällanköpsvaruhandeln.

Ingen vet idag med säkerhet hur smittspridningen av covid-19 kommer att utvecklas framöver men sannolikt blir de ekonomiska konsekvenserna kännbara under lång tid framöver, åtminstone för sällanköpsvaruhandeln. Nu gäller det att alla inom branschen hjälps åt för att förstå och mildra skadeverkningarna så mycket som det bara går. Några exempel på detta är:

1. Att detaljister och fastighetsägare etablerar en tät kontakt för att hitta bästa möjliga lösningar relaterade till hyresbortfall, men också när det gäller frågor om exempelvis förändrade öppettider och hur gemensamma kostnader bäst kan hållas nere.

2. Att broar byggs för utbyten av arbetskraft mellan krisdrabbade företag och detaljister inom dagligvaruhandeln, apotekshandeln och vissa delar av e-handeln som just nu slår i sitt kapacitetstak. Till exempel vänder sig Amazon till andra krisdrabbade sektorer, bland annat resesektorn, för att tillfälligt rekrytera 100 000 personer till sina amerikanska lager. I Sverige söker många dagligvarubutiker folk och Apotea hoppas kunna välkomna ett hundratal nya anställda till sitt lager i Morgongåva redan nästa vecka.

3. Att finna kreativa åtgärder för att höja tryggheten för kunder och anställda. Det kan handla om små initiativ som gör stor skillnad, exempelvis att anpassa butikens möblering eller minska antalet varor för att öka möjligheten till säkerhetsavstånd mellan kunderna. Body Shop tar fram en handtvättsguide och flera matbutiker i Stockholm har börjat öppna tidigare på morgnarna enbart för riskgrupper.

fredag, 20 mars 2020 12:38

Castellum står på stabil grund

 

 


Ulrika Danielsson, ekonomi och finansdirektör, Castellum AB.


 

 

 

– I ett pressmeddelande skriver Castellum att med anledning av rådande situation på börsen har bolaget överhopats av frågor från investerare och aktörer på aktiemarknaden som vi tyvärr, beroende på läget, inte fullt ut haft möjlighet att besvara. Därför vill vi ge denna övergripande faktakommentar till aktiemarknaden.

– Aktiemarknadens prissättning av Castellumaktien är för närvarande 151 kr, innebärande i skrivande stund att Castellum nu värderas till cirka 77 procent av långsiktigt substansvärde vid årsskiftet och att direktavkastningen uppgår till 4,3 procent  baserad på den utdelning om 6,50 kr för 2019 som bolagsstämman fattade beslut om igår. Det är uppenbart att denna värdering avspeglar starka farhågor för en mycket svag utveckling för Castellum framöver. Farhågor som inte är specifika för Castellum utan för branschen som helhet. Mot bakgrund av detta finner Castellum det angeläget att påminna om följande.

– Varje kris är unik, men det finns alltid några gemensamma faktorer, där säkerställandet av såväl mänskliga som finansiella resurser är viktigt och att vårda dessa på ett sätt som inte skadar Castellum på lång sikt. Castellum har i skrivande stund starka finansiella muskler med outnyttjade kreditfaciliteter som gott och väl täcker alla förfall under 2020 och en bit in i 2021 samtidigt som utrymme finns för att möta verksamhetens behov. En belåningsgrad om 43 procent, en räntetäckningsgrad om 500 procent och en skuldkvot om 10 ger alla uttryck för ett finansiellt starkt bolag.

– Castellums kundstruktur har en bra fördelning där en femtedel av intäkterna kommer från statliga myndigheter och verk - en stabil och trygg kundgrupp med längre duration i portföljen. Det är också en kundgrupp som är mindre beroende av konjunkturläge eller kriser. Exponeringen mot de för tillfället mest drabbade branscherna såsom hotell och restaurang är låg. De stora nybyggnadsprojekten i Malmö fortlöper enligt plan där E.ON:s nordiska huvudkontor och Domstolsverket kommer bidra till Castellums nettouthyrning under 2020 om cirka 146 Mkr.

– Vi är självklart medvetna om att Castellum på något sätt kommer känna av den våg av problem som nu drabbar många företag. Konkurserna i samhället kommer sannolikt att öka och ett antal hyresgäster kan få problem med sin likviditet. I vilken omfattning detta kommer att ske och hur det kan påverka Castellum är för tidigt att kvantifiera. Med en stark balansräkning, finansiella resurser på plats och en dedikerad och handlingskraftig organisation har Castellum goda förutsättningar att stå starkt i denna kris.
fredag, 20 mars 2020 12:20

MKB köper av Jernhusen i Malmö

 

 


MKB köper en fastighet i Ellstorp vid Värnhemstorget och Östervärns station i Malmö av Jernhusen. På fastigheten räknar MKB att bygga 600 nya lägenheter.


 

 

 

MKB förvärvar av Jernhusen en fastighet i Ellstorp vid Värnhemstorget och Östervärns station i Malmö. Fastigheten har förvärvats till ett underliggande fastighetsvärde om 166 Mkr och tillträde beräknas ske under år 2021 Bolaget skaffar sig därmed förutsättningar att bygga upp mot 600 nya lägenheter. Det blir ett stadsutvecklingsprojekt i ett kollektivtrafiknära läge som också handlar om att utveckla området kring Östervärn.

Affären genomförs som en bolagsaffär och förutsätter att bebyggelsen av området ska genomföras med blandade upplåtelseformer. MKB kommer därför att genomföra områdesutvecklingen tillsammans med andra aktörer. Jernhusen ansvarar för sanering av förorenad mark på området.

– Vi vill samarbete med andra aktörer och utveckla området i Ellstorp. Så kan vi fortsätta möta behovet av fler hyresrätter samtidigt som området ges goda förutsättningar för blandad bebyggelse med olika upplåtelseformer, säger Gunnar Östenson, affärsutvecklingschef och vice vd på MKB Fastighets AB.

– För oss har det varit viktigt att hitta en aktör som fortsätter att utveckla Ellstorp till en ny attraktiv och hållbar stadsdel. Med läget nära kollektivtrafiken och Östervärns station kommer området närmare centrala Malmö vilket skapar förutsättningar för fler att resa kollektivt, säger Freddie Bergkvist, projektutvecklingschef på Jernhusen.

MKB
förvaltar och bygger ett brett och differentierat utbud av attraktiva hyreslägenheter för hela Malmös befolkning. Just nu har bolaget cirka 900 hyreslägenheter i produktion. För nyproduktion av hyreslägenheter är tillgången på detaljplanelagd, byggbar mark en avgörande framgångsfaktor. 2019 färdigställde MKB 765 lägenheter.

Jernhusen äger, utvecklar och förvaltar ett fastighetsbestånd av stationer, stationsområden, underhållsdepåer och godsterminaler längs den svenska järnvägen. Jernhusen ägs av svenska staten och har cirka 200 medarbetare. Fastighetsbeståndet uppgår till 152 fastigheter, med ett totalt marknadsvärde på 17,9 Mdr kr.

 

 


Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.


 

 

 

Den kommunala socialtjänsten bör kunna ge försörjningsstöd till hyresgäster som fått betalningssvårigheter i samband med Corona-krisen. Det menar Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, och föreslår därtill flera insatser av branschen själv.

Corona-pandemin innebär hårda påfrestningar på sjukvård, företag och samhällsekonomin. När tusentals människor permitteras från sina jobb och restauranger, kulturinstitutioner och företag tvingas stänga eller hålla igen verksamheten, hamnar många människor plötsligt i en situation där privatekonomin inte räcker till. Det kan leda till svårigheter att betala hyran för vissa hyresgäster.

– Sveriges allmännyttiga bostadsbolag är fast beslutna om att inga hyresgäster ska behöva sägas upp av den anledningen. Det är den kommunala socialtjänsten som ansvarar för att enskilda får den hjälp de behöver, till exempel genom försörjningsstöd, för att kunna betala hyran, säger Anders Nordstrand.

Staten har beslutat om stöd för att upprätthålla hushållens inkomster, men Anders Nordstrand menar att den extraordinära situationen innebär att någon form av riktat statligt stöd kan komma att behöva införas, till exempel i form av ett tillfälligt bostadsbidrag.

– Som fastighetsägare ser vi dessutom över vilka insatser vi kan göra för att hjälpa hyresgäster klara sig igenom krisen. Det kan exempelvis handla om att göra det möjligt att ta hyran på avbetalning under en begränsad tid, eller att avvakta så långt det är möjligt med att driva hyreskrav till inkasso, tillägger Anders Nordstrand.


 

 


De 920 Mkr som Atrium Ljungberg lånar av Nordiska investeringsbanken, NIB, ska finansierar uppförandet av projektet Life City i Hagastaden, Stockholm. Byggnaden, som ska certifieras enligt Breeam Excellent, omfattar 27.500 kvm uthyrbar area med första inflyttning under slutet av 2021. Life City ska bli ett nytt centrum för affärsutveckling och service kopplat till vård, forskning och life science.


 

 

 

Atrium Ljungberg har tecknat ett grönt banklån med Nordiska Investeringsbanken om 920  Mkr. Lånet är icke säkerställt med en löptid på sju år och är kopplat till projektet Life City i Hagastaden, Stockholm.

Atrium Ljungberg är en långsiktig fastighetsägare med en god finansiell ställning. Låneportföljen om drygt 20 Mdr kr består till drygt hälften av kapitalmarknadsfinansiering och resten bankfinansiering och direktfinansiering. Det icke säkerställda banklånet om 920 Mkr är det första som Atrium Ljungberg genomför med Nordiska Investeringsbanken och breddar finansieringsbasen.

 

Lånet ska användas för uppförandet av projektet Life City i Hagastaden, Stockholm. Byggnaden, som ska certifieras enligt Breeam Excellent, omfattar 27.500 kvm uthyrbar area med första inflyttning under slutet av 2021. Life City ska bli ett nytt centrum för affärsutveckling och service kopplat till vård, forskning och life science.

– Vi är glada att genomföra vår första finansiering med Nordiska Investeringsbanken vilket breddar vår finansieringsbas ytterligare. Detta visar även att i en tuffare kreditmarknad finns intresse att finansiera hållbara projekt, säger Martin Lindqvist, CFO på Atrium Ljungberg.

Nordiska investeringsbanken, NIB, är en internationell finansieringsinstitution som ägs av de åtta medlemsländerna: Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige. Banken finansierar privata och offentliga projekt i och utanför medlemsländerna. NIB har högsta möjliga kreditvärdighet, AAA/Aaa, hos de ledande kreditvärderingsinstituten Standard & Poor’s och Moody’s.



 

 


Så kallade triageringstält (franska trier, sortera) sätts nu upp utanför Södertälje sjukhus, Danderyds sjukhus, NKS, S:t Görans sjukhus, Norrtälje sjukhus, Nacka sjukhus, Sollentuna sjukhus och Rosenlunds sjukhus.

 

 

 

 

 

 

Den senaste tiden har det pågått ett intensivt arbete för att hantera spridningen av det nya coronaviruset. Locum har ett samhällsviktigt uppdrag och arbetar i nära samarbete med Region Stockholm för att vårdens arbete ska fungera. Triageringstält sätts upp och lokaler för intensivvård iordningsställs runtom i länet.

– Vi står i ständig beredskap att bistå regionen med det som behövs. Läget i regionen är ansträngt men under kontroll och vi har stort förtroende för den medicinska kompetens som finns inom regionen och de direktiv vi får, säger Anders Gidrup, säkerhetschef på Locum.

Tillsammans med Försvarsmakten och Räddningstjänsten har Locum satt upp triageringstält utanför akutmottagningarna på Södertälje sjukhus, Danderyds sjukhus, NKS, S:t Görans sjukhus, Norrtälje sjukhus, Nacka sjukhus, Sollentuna sjukhus och Rosenlunds sjukhus. Detta för att vårdpersonalen ska kunna triagera – sortera – patienterna på ett säkert sätt utomhus innan de omhändertas och får fortsatt vård på ett korrekt och patientsäkert sätt.

Triage är en process för att sortera och prioritera patienter med utgångspunkt från anamnes, symtom och ibland vitalparametrar såsom andningsfrekvens, puls och kroppstemperatur. Ordet är bildat från franska trier, sortera.

Locum ansvarar för drift och förvaltning av regionens samtliga sjukhus. Inom ramen för detta uppdrag deltar Locum i den regionala krisledningen och säkerställer att driften fungerar så att vård kan bedrivas. En viktig del i det arbetet är i dagsläget att tomställa lokaler på sjukhusen som kan användas till intensivvård.


– Vi stöttar vården för att underlätta hanteringen av coronasmittade patienter. Just nu iordningställer vi till exempel fler intensivvårdsplatser inom regionen om det skulle behövas framöver. VI har även skapat fler isoleringsrum på intensivvårdsavdelningar runtom i länet, säger Anders Gidrup.

 

 


Anders Nissen, vd för Pandox.

 

 

 

 

 

 

Hotell kan inte räkna med hyresrabatt. Men om bankerna ställer upp, accepteras efterskottshyror från hotellen, säger Anders Nissen, vd för Pandox, till SvD idag.

Han fortsätter:
– De får gå till sina egna banker och ägare och se till att de tar del av de stora statliga stöd som nu ges, säger Anders Nissen.

Pandox äger 156 hotellfastigheter med cirka 35.000 rum i 15 länder och Pandox driver operatörsverksamhet i 18 av dessa hotellfastigheter. Scandic är Pandox största hyresgäst med långtidskontrakt för cirka 50 hotell.

Hela 95 procent av Pandox hyresintäkter är omsättningsbaserade.
SF




torsdag, 19 mars 2020 15:36

Fortsatt stark ställning för Wihlborgs

 

 


Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

 

 

 

 


 

 

I ett pressmeddelande skriver Wihlborgs att spridningen av covid-19 har stor effekt på världsekonomin och därmed finns också frågor om hur situationen påverkar Wihlborgs. Wihlborgs har under lång tid byggt upp en stark finansiell ställning som gör att vi står väl rustade för utmaningar framåt.

Wihlborgs kontraktsstock är bred och endast en mindre del av kunderna finns inom de segment som drabbas negativt redan på kort sikt. Kategorierna hotell och restaurang står för totalt 1,7 procent respektive 1,1 procent av våra totala kontrakterade hyresintäkter. Butiker står för ytterligare 3 procent.

S
oliditeten uppgick vid årsskiftet till 38,4 procent och belåningsgraden till 51,9 procent. Wihlborgs har outnyttjade kreditfaciliteter hos banker som gör att vi kan återbetala samtliga obligationsförfall, totalt 1,8 Mdkr, som vi har under året.

Inför årsstämman den 28 april har Wihlborgs styrelse föreslagit en aktieutdelning om 4,50 kronor per aktie, vilket motsvarar 692 Mkr. Detta förslag ligger fast.

– Vi har ett starkt kassaflöde och en stark ekonomisk ställning. Exponeringen mot särskilt utsatta branscher är låg och vi kommer jobba med långsiktiga lösningar för att även dessa kunder ska ha förutsättningar att klara sig i en svår tid, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Hon fortsätter:
– Vi fortsätter med våra investeringar och har förberett verksamheten för att klara en riktigt turbulent tid men vi bibehåller också fokus på att vara redo när tiden är rätt för nya investeringar.



torsdag, 19 mars 2020 13:40

Croisette: Panik hjälper inte någon

 

 


Charlotte Norell. Head of Valuation & Analysis på Croisette Real Estate Partner

 

.

 

 

 

 

Coronaviruset Covid-19 sprider sig som en löpeld över kontinenterna, länder stänger gränser, hela befolkningar sätts i karantän och utvecklingen på världens börser är nattsvart, skriver Charlotte Norell, Head of Valuation & Analysis på Croisette Real Estate Partner, i en analys:

– Vi befinner oss mitt i en pandemi, en krissituation som många av oss aldrig upplevt tidigare. Dessvärre verkar den kollektiva oron sprida sig snabbare än viruset. Vad är det vi är oroliga för? Inte verkar det vara för själva viruset, då de flesta av oss endast kommer att drabbas av lindriga influensaliknande symtom. Oron, som får oss mer eller mindre i panikslagna, grundar sig i osäkerheten kring framtiden. Det gäller såväl privatpersoner som investerarare. Kanske är det den kollektiva hysterin i kombination med brist på erfarenheten från liknande situationer som får oss att bunkra toalettpapper och havregryn istället för att låta bli att belasta sjukvården i onödan.

– Det är i dagsläget omöjligt att göra någon prognos över hur detta kommer att utveckla sig och vilka konsekvenser det kommer att få för fastighetsbranschen. Stor del av de större fastighetsbolagens finansiering har under de senaste åren skett på kapitalmarknaden. I tider av kris kommer kapitalmarknadens aktörer att omvärdera risk och lånat kapital kommer att bli dyrare. Även utvecklingen på den kommersiella hyresmarknaden kommer att bli tuffare framöver. Lägg där till att fastighetsbolagens värde på börsen nästan halverats sedan mitten av februari, från ett all-time-high ska tilläggas. Givet detta är det en klart tuff situation för vissa fastighetsägare.

– I en situation som vi nu befinner oss i, där osäkerheten är stor och paniken nära, är det lätt att fastna i uppgivna tankebanor som målar upp det ena worst-case-scenariot efter det andra. Det är inte särskilt konstruktivt, så låt oss istället fokusera på det vi faktiskt vet:

Räntorna kommer att sänkas och stödpaket kommer att erbjudas

– Låga räntor är som bekant mumma för fastighetsbranschen. Inledningsvis har Riksbanken stödköpt obligationer, sänkt utlåningsräntan till banker samt tagit fram ett stödpaket om 500 miljarder. Stödpaketet ska användas till korttidutlåning för att rädda livskraftiga företag.

Fastighetsindex på samma nivå som för ett år sedan

– Ett 40-procentigt tapp på en månad är naturligtvis ett historiskt fall. Det är dock lätt att glömma bort vilken nivå vi föll från, en historisk hög. Fastighetsindex (fbindex) är i dagsläget på samma nivå som för ett år sedan. Noll utveckling på ett år är en ingen lyckad utveckling men inte heller någon anledning till panik.

Arbetslösheten kommer att öka

– Vi vet inte hur mycket eller under hur lång tid. I måndags kommunicerade regeringen att man tagit fram ett stödpaket om 300 miljarder kronor som ska gå till företagande för att rädda så många företag och arbetstillfällen som möjligt.

Människor behöver fortfarande bostäder

– I en lågkonjunktur kommer troligtvis hyresbostaden att vara ett än mer attraktivt boendealternativ medan det kommer att bli tuffare för nyproducerade bostäder upplåtna med ägande- eller bostadsrätt.

Samhällsfastigheter är fortsatt en bristvara

– Behovet av samhällsnyttiga fastigheter kommer att vara minst lika stort som innan krisen.

Konkurser är värre än lägre hyresintäkter under en period

– Hotell- och besöksnäring samt restauranger och viss handel kommer att få det tufft och precis som med arbetslösheten vet vi inte hur illa det kommer att bli. Sett ur såväl ett samhälls- som fastighetsägarperspektiv är en period med lägre hyror och bolag med låg lönsamhet bättre än inga alls.

Virusutbrott tar slut
– Vi vet inte hur lång tid det kommer att ta men det kommer att få ett stopp genom framtagande av vaccin och troligtvis även gruppimmunitet. Idag kommunicerades även att man kommer att testa en medicin för att lindra besvären av viruset samt att ett vaccin kan finns till hösten.

– Sammanfattningsvis kommer det att finnas en uppsida för fastigheter på andra sidan av denna kris, med låga räntor och fortsatt brist inom vissa segment. Fastigheter med kommersiella hyresgäster, i synnerhet viss handel, restaurang och hotell, kommer att ha en tuffare utveckling både på kort och lång sikt. Det finns även ljusningar, med största sannolikhet kommer lågprissegment få ett uppsving i en lågkonjunktur. Även livsmedelshandel kommer garanterat få en positiv utveckling på kort sikt, i takt med att restaurangbesöken minskas.

– Så vad kan vi då göra? Mitt förslag är att vi tar efter alla eldsjälar inom vården. Kavla upp ärmarna och börja jobba istället för att fundera på hur illa det KAN bli. Det största hotet mot den inhemska ekonomiska utvecklingen som i allra högsta grad drabbar fastighetsbranschen är arbetslöshet, vilket skapar en ond spiral som hämmar både konsumtion och tillväxt. Vad kan vi i vårt arbetsliv eller privatliv göra för att rädda så många arbetstillfällen som möjligt? Som fastighetsägare kan man prata med sina hyresgäster för att se vad som kan underlätta deras situation, kanske kan det vara en sänkt hyra under några månader som är räddningen, avslutar Charlotte Norell, Head of Valuation & Analysis på Croisette Real Estate Partner, sin analys.