19 maj 2024

Redaktionen

 

 


De nya tunnelbanorna är försenade. För blå linje till Nacka är förväntat färdigställande nu år 2030, medan gul linje till Arenastaden, en plan som kommer att fastställas i år och där CBRE har antagit att ett färdigställande av gul linje sker 2028.

 

 

 

 

 

I början av 2019 publicerade CBREs analyschef Amanda Welander, en rapport om tunnelbaneutbyggnaden i Stockholm och hur den kan komma att påverka fastighetsmarknaden. Vad har hänt sen dess?

Baserat på reduktionen i pendlingstid i de nya områden som får tunnelbana och antal år till färdigställande, menade CBRE att den största årliga prisökningen skulle ske i Hagastaden och i Sickla. Den största totala reduktionen i pendlingstid skulle dock uppnås i Sickla och i Järla. Baserat på dagens prisnivåer jämfört med liknande lägen som redan har tunnelbana, trodde CBRE dock att det tryggaste valet skulle vara Nacka C och Södra Hagalund.

Generellt menade CBRE att områden som drar störst fördel av utbyggnaden är de områden som idag saknar spårbundna transportmöjligheter. Det som har hänt sedan CBRE publicerade sin rapport för drygt ett år sedan är att det meddelats att byggtiderna kommer att bli cirka 2 år längre för respektive linje än vad man först kommunicerat.

För blå linje till Nacka är förväntat färdigställande nu 2030, medan gul linje till Arenastaden ännu inte har en fastslagen järnvägsplan. Det kommer att ske under året. Men CBRE har antagit att ett färdigställande av gul linje sker 2028.


Den längre byggtiden beror framförallt på att man behöver spränga loss betydligt mer berg än man först trodde och konstruera fler hjälptunnlar, för att säkerställa säkerheten för de som arbetar i projektet.

Prisutvecklingen har haft både med- och motvind. Vad gäller prisutvecklingen under året har Stockholm och Solna haft en positiv utveckling, medan Nacka och Järfälla har haft motvind. Generellt kan det även förväntas att den genomsnittliga prisutvecklingen för blivande tunnelbanestationer kommer vara starkare än för det lokala området i stort.

I Järfälla har det byggts många nya bostäder på kort tid, vilket kan ha gett en negativ påverkan på ett års sikt.

För Nacka har prisutvecklingen säkerligen påverkats av den längre byggtiden, samt att det ett tag såg ut att bli en överklagan, men som sedermera drogs tillbaka.

 

 


Vasakronan bygger Nya Kronan i centrala Sundbyberg om 47.000 kvm där Skatteverket ska hyra 42.000 kvm. Nya Kronan ska stå klar 2021 och den ska då certifieras enligt LEED på högsta nivå, Platina.

 

 

 

 

 

 

Vasakronan AB och Nordiska investeringsbanken (NIB) har avtalat om ett sjuårigt grönt lån på 750 Mkr för uppförande av den gröna kontorsfastigheten Nya Kronan i centrala Sundbyberg. Projektet omfattar totalt 47.000 kvm fördelat på två nya byggnader och en befintlig byggnad som renoveras. Skatteverket hyr 42.000 kvm och är därmed fastighetens största hyresgäst.

Sedan Vasakronan bildades 2008 har bolaget fokuserat på att leverera en långsiktigt hög och stabil avkastning men aldrig på bekostnad av människa eller miljö. Ett genomtänkt och systematiskt arbete har gjort det möjligt att halvera energianvändningen i bolagets fastighetsbestånd samt sänka koldioxidutsläppen från verksamheten med nästan 100 procent. 85 procent av bolagets fastighetsbestånd är miljöcertifierat, varav 72 procent enligt LEED nivåerna Guld eller Platina.

År 2013 emitterade Vasakronan världens första gröna företagsobligation. År 2016 togs det första gröna banklånet upp med NIB och sedan dess har bolaget breddat sin investerarbas genom att även inkludera gröna certifikat. Vid årsskiftet var 47 procent av finansieringen grön.

Nya Kronan ska stå klar 2021 och ska då certifieras enligt LEED på högsta nivå, Platina. Solceller kommer att installeras på taket och integreras i fasaden, och bergvärmesystem ger både värme och kyla. Gröna byggnader är mer energi- och resurseffektiva än konventionella byggnader. De kan bidra till att höja produktiviteten på arbetsplatsen och förbättra användarupplevelsen för dem som vistas i byggnaderna tack vare bland annat bättre inomhusluft, akustik, värmekomfort och belysning.

Nordiska investeringsbanken NIB är en internationell finansieringsinstitution som ägs av de åtta medlemsländerna: Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige. Banken finansierar privata och offentliga projekt i och utanför medlemsländerna. NIB har högsta möjliga kreditvärdighet, AAA/Aaa, hos de ledande kreditvärderingsinstituten Standard & Poor’s och Moody’s.

 

 


Ulf Rohlén, vd för ÖrebroBostäder.

 

 

 

 

 

 

I ett pressmeddelande skriver ÖrebroBostäder AB (ÖBO) att bolaget tar ansvar för allas vår gemensamma stad, Örebro, genom att efterskänka två månadshyror till bolagets drygt 1.000 lokalhyresgäster. Det fanns en möjlighet att bidra och därför togs beslutet att ge två månadsfria hyror (april och maj) till utsatta företagare som står i en svår och oöverblickbar ekonomisk situation. Om det därmed kan hjälpa några av lokalhyresgästerna att ta sig igenom en ekonomisk kris, är det i det långa loppet gynnsamt för alla parter. Insatsen gäller för alla ÖBO:s och Västerportens lokalhyresgäster.

 

ÖrebroBostäder säger att den senaste utvecklingen visar oroväckande tydligt att det coronavirus som löper som en farsot över världen inte bara gör människor sjuka och belastar vår sjukvård – det dränerar även ekonomin för vissa av våra lokalhyresgäster. Det vi alla upplever just nu är en unik situation där en tydlig konsekvens är de stora intäktsförluster som många företagare nu verkar gå till mötes.

– Vi står inför en unik situation och den här insatsen är något vi normalt inte skulle drömma om att göra. Men, nu står vi här med en stor grupp företagare som är i en akut ekonomisk kris och om vi stöttar dem nu så har vi igen det senare, när vi slipper leta nya lokalhyresgäster, riskerar att få långvariga hyresförluster och kanske behöver anpassa våra lokaler till nya ägare. Vi tror att åtgärden i det långa loppet kommer att gynna både oss, företagarna och örebroarna, säger Ulf Rohlén, vd för ÖrebroBostäder.

ÖBO har, i samråd med branschorganisationer så som City Örebro, gjort en bedömning över vilka som främst behöver insatsen och till de kunder som anses särskilt drabbade. Det handlar till exempel om restauranger och caféer, butiker med inriktning på sällanköpsvaror, såsom kläder, blommor och liknande.

Målet är att försöka undvika ett ännu svårare ekonomiskt läge i Örebro längre fram och det syns som ett affärsmässigt och klokt beslut. Åtgärden ger samtidigt ÖBO ett handlings-utrymme att följa utvecklingen och se vilka subventioner/stödpaket som riktas från myndigheter för att stötta verksamheter i Örebro och andra orter i Sverige.

–  Högst prioriterat är människors hälsa. Men ska vårt samhälle börja fungera igen efter coronas framfart, så kan vi inte blunda för vilka som påverkas mest just nu. Bland dessa finns de minsta företagen. Som företrädare för ÖBOs ägare, kommunen, ser vi stor samhällsnytta med den här insatsen, säger Kenneth Handberg, kommunstyrelsens ordförande.

ÖrebroBostäder, ÖBO, Örebros kommunala fastighetsbolag, hade år 2019 cirka 1.663 Mkr i nettoomsättning. Inklusive dotterbolagen äger ÖBO totalt 23.235 lägenheter och 1.002 lokaler med 42.800 hyresgäster.

 

 


Mimer 7, omfattar 6.805 kvm kontor, på Hagagatan 23 A i Vasastaden. Bild: Hemfosa

 


 

 

 

SBB säljer fastigheten Mimer 7 på Hagatan 23 A i Vasastan, Stockholm, till Alecta för 460 Mkr, motsvarande 67.597 kr/kvm. Fastigheten omfattar 6.805 kvm lokaler med en hyresintäkt på 14,6 Mkr och ett uppskattat driftnetto på 13,7 Mkr. Alecta tillträder fastigheten den 31 mars 2020.

Mimer 7 ägdes tidigare av Hemfosa som SBB lade ett bud på värt drygt 23,5 Mdr i november 2019, vilket ledde till att Hemfosa avnoterades den 17 januari i år.

– SBB redovisar första försäljningen av de aviserade 11 Mdr kr redan 6 veckor efter att budtiden för Hemfosa-aktierna har gått ut. Vi fortsätter att rusta bolaget för en BBB+ rating med starkt fokus på samhällsfastigheter med långa hyreskontrakt i Norden och svenska hyresrätter, säger Ilija Batljan, vd för SBB.

 

 


Tullhusplatsen blir ett nytt parktorg med mycket grönska och tullhusen från 1733 som en integrerad del av torget.

 

 


 


Nästa etapp i Hagastaden innebär att den stora trafikapparaten vid Norrtull ska förvandlas till en miljö för människor med ett nytt torg, nya parker och massvis med grönska i stråk som underlättar för människor att både nå ut i naturen och in till stan. Detaljplanen för området går ut på samråd idag och bakom gestaltningen av torg, parker och gator står White Arkitekter på uppdrag av Stockholms Stad.

– Norrtull är en av Stockholms viktigaste entréer med en känslig kulturmiljö, viktiga kopplingar mellan stadens olika delar och naturen i Hagaparken. Det är en komplex uppgift med många aspekter att ta hänsyn till och jag är glad att vi har lyckats skapa nya offentliga platser av hög kvalitet till glädje för alla stockholmare, säger Gustav Jarlöv, ansvarig landskapsarkitekt på White.

De klassiska tullhusen från 1733 blir en integrerad del av ett nytt parktorg – Tullhusplatsen. Det blir en stor offentlig plats som kan användas året om för evenemang och stadens vardagsliv. Över platsen byggs en elegant gång- och cykelbro ritad av arkitekten Erik Andersson i samarbete med White. Bron kopplar Karolinska i väst med Stockholms Universitet och KTH i öst. Området får också en ny aktivitetspark på 12 000 kvadratmeter som är skapad med både rörelse och vila i åtanke. Parken har planerats med både barn- och jämlikhetsperspektiv genom hela processen. Målet har varit att skapa en variation av aktiviteter och platser som tilltalar flickor lika mycket som pojkar.

Särskild hänsyn har också tagits för att stärka den biologiska mångfalden genom val av växter och parkens utformning. Växtligheten längs med gator och i parkerna kommer också att ta emot och rena regnvatten vilket motverkar översvämningar och hindrar föroreningar från att nå ut i natur och vattendrag.

Nya stråk för cyklister och fotgängare gör det enklare och bekvämare att på ett trevligt sätt ta sig ut i den storslagna naturen i nationalstadsparken. Det gör det också enklare för stockholmarna att röra sig till Karolinska eller in till stan med cykel eller till fots. Att de nya gaturummen är fulla av grönska gör också att till exempel fåglar och pollinerande insekter får lättare att ta sig fram.


 

 


Visionsbild över området kring kvarter 11 och Sveatorget med Barkarbystadens tunnelbanestation, kontor, bostäder, restauranger, handel och annan service. Bild: Tovatt



Järfälla kommun bjuder in till markanvisningstävling för två centrala kvarter i Barkarbystaden. Kvarteren ligger i direkt anslutning till den nya tunnelbanestationen och erbjuder ett strategiskt läge för kontorsetablering, kommersiell verksamhet, vårdverksamhet och bostäder.

– Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av Barkarbystaden med kvarter som ligger i direkt anslutning till den kommande tunnelbanan. Dessa kvarter kommer att ha ett mycket gynnsamt och strategiskt läge med liv och rörelse, bra kommunikationer, restauranger, handel och annan service precis utanför dörren, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Kvarter 9 har entré till Barkarbystadens tunnelbanestation i gatuplanet och har ett strategiskt läge för kontor och kommersiell verksamhet som restaurang, kafé och handel. Förutom kontor och centrumverksamheter kan kvarteret innehålla vårdverksamhet och bostäder i form av bostadsrätter eller äganderätter. Totalt omfattar kvarteret 30 000 kvm BTA, varav 10 700 kvm centrumverksamheter.

Kvarter 11 ligger mitt emot det centrala Sveatorget med Barkarbystadens tunnelbanestation. Läget erbjuder stora möjligheter för kontor, kommersiell verksamhet och bostäder i form av bostadsrätter eller äganderätter. Kvarteret omfattar totalt 27 000 kvm BTA, varav 2 800 kvm centrumverksamheter.

– Det här är två väldigt centrala och viktiga kvarter i Barkarbystadens utveckling till modern, hållbar, social och livfull stadsmiljö. Kvarteren ska bidra med attraktiva bottenvåningar och verksamheter som skapar dynamik i staden, säger Nikoletta Josza (L), kommunalråd med ansvar för byggnation.

I området har Järfälla kommun avtal med flera byggaktörer med långt framskridna planer:
1. Byggvesta har byggstartat ett kvarter om 17 000 kvm med bostäder och kommersiella lokaler. 2. Credentia, K2A och Svenska Studenthus bygger studentbostäder, förskola, bostäder och kommersiella lokaler i ett kvarter om 25.000 kvm. 3. Botrygg har markanvisningsavtal för ett kvarter om 17.500 kvm och planerar för bostäder och kommersiella lokaler. 4. Järfällahus har markanvisningsavtal för ett kvarter om 21.500 kvm och planerar för bostäder och kommersiella lokaler. 5. JM har markanvisningsavtal för ett kvarter om 18.000 kvm och planerar för äganderätter och lokaler för co-working. 6. Sveaviken har markanvisningsavtal för ett kvarter om 25.000 kvm och planerar för bostäder, studentbostäder, förskola och kommersiella lokaler. 7. Åke Sundvall investerar i Barkarbystaden för tredje gången och har markanvisningsavtal för ett kvarter om 25.500 kvm och planerar för bostäder, dagligvarubutik med Coop som tilltänkt hyresgäst och kommersiella lokaler för mindre butiker.

Markanvisningstävlingen pågår mellan den 18 mars och 6 maj. Detaljplanen för området, Barkarbystaden IV, vann laga kraft den 14 juli 2019.

Beslut om markanvisningstävling Barkarbystaden IV, kvarter 9 och 11, del av fastighet Barkarby 2:2 togs av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 16 mars 2020.


Barkarbystaden
Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarbystaden pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden III, Barkarbystaden IV och Barkarbystaden X samt detaljplanearbete för detaljplanerna Veddesta I, Veddesta II, Veddesta III och Veddesta IV.

onsdag, 18 mars 2020 13:47

NCC utvecklar hotell i Hagastaden

 

 


NCC:s förslag omfattar ett hotell med utsikt över Brunnsviken om totalt cirka 13.300 kvm ljus bruttoarea och en verksamhet om cirka 330 hotellrum. Det är ännu inte klart vem som ska driva det planerade hotellet eller med vilket koncept.



När Östra Hagastaden i Stockholm ska utvecklas kommer NCC enligt planförslaget bidra genom att utveckla ett nytt hotell. Gestaltningsförslaget som nu presenteras för första gången är framtaget för att knyta samman innerstaden med närliggande och natursköna Hagaparken och Brunnsviken.

Hagastaden är den nya stadsdelen mellan innerstan och Solna som nu växer fram. För ett år sedan vann NCC en markanvisningstävling, arrangerad av Stockholms stad, gällande ett nytt hotell i den östra delen av området. Idag presenterar Stockholm stad detaljplanen för området och gestaltningsförslaget för hotellet visas.

– Ambitionen är att Norrtull ska bli en grön och välkomnande stadsmiljö, en värdig entré till staden, säger Magnus Bäckström, ansvarig planarkitekt, Stockholm stad. Hotellet är en viktig del av helheten och bidrar till att befolka platsen och göra den mer levande.

NCC har tillsammans med AIX Arkitekter tagit fram ett förslag som passar väl in i den känsliga miljön med Tullhusplatsen, Hagaparken, Brunnsviken och Stallmästaregården som närmaste grannar. Hotellet får en vacker gestaltning och en strålande utsikt över Brunnsviken. Läget gör hotellet till en portalbyggnad och en självklar destination i området.

NCC:s förslag omfattar totalt cirka 13.300 kvm ljus bruttoarea och en verksamhet om cirka 330 hotellrum. Det är ännu inte klart vem som ska driva det planerade hotellet eller med vilket koncept.  

– Intresset från olika hotelloperatörer är stort. Det nya innerstadsläget vid Tullhusplatsen med direkt anslutning till Uppsalavägen mot Arlanda är utan tvekan attraktivt. Inte bara för hotellgäster, utan även för stockholmare och andra besökare som vill gå på after work, äta middag med sjöutsikt eller kanske köpa med sig en kaffe till parken, säger Andreas Lindelöf, regionchef Stockholm, NCC Property Development.

Projektet kommer även innebära stora konstruktionsmässiga utmaningar, med många tunnlar, broar och annan infrastruktur som påverkar fastigheten.

– Uppdraget att utveckla ett hotell i denna miljö innebär även att kunna hantera komplexa utmaningar med grundförhållanden och känslig infrastruktur. Det är en av NCC:s styrkor och visar vår samlade kompetens inom företaget. Nu fortsätter vårt nära samarbete med staden, så att den nya byggnaden kan skapa maximala mervärden för Stockholm, säger Andreas Lindelöf.

Detaljplanen som ligger ute för samråd innehåller flera spännande delar. Sju byggherrar ska bidra med nya byggnader och funktioner i området, som kommer att få en helt annan karaktär än idag – samtidigt som de stora kultur- och naturvärdena ska bevaras.

Stockholms stad bedömer att den aktuella detaljplanen ska ut på granskning under andra kvartalet 2021 och att ett godkännande och ett antagande skulle kunna ske under första kvartalet 2022.

 

 


Petter Stordalens Nordic Choice Hotels varslar nära hälften, eller 7.500 av koncernens alla 17.000 anställda.




Nordens näst största kedja, Nordic Choice Hotels, med drygt 200 hotell i Norden och i Baltikum, gör sig av med knappt hälften av sina anställda. Det säger koncernchefen i en intervju med Dagens Industri, skriver Dagens PS.


Nordic Choice Hotels ägs av Petter Stordalen, och är alltså näst störst i Norden – bara Scandic Hotels  är större. Men precis som rivalen Scandic måste man nu varsla personal, när intäkterna minskat drastiskt.

– Våra intäkter är på väg att försvinna helt, säger koncernchefen Torgeir Silseth till Dagens Industri.
Totalt 7.500 anställda varslas nu i hotellkedjans verksamhet, varav 4.500 i Sverige och 3.000 i Norge och Danmark. Varslet omfattar hälften av de anställda i Sverige och nästan hälften av de totalt 17.000 anställda.

Beläggningen har enligt artikeln rasat till 10 procent. Normalnivån är 60-70 procent, och raset innebär ett stort intäktstapp.

Torgeir Silseth är orolig för framtiden:

– Skulle 80-90 procent av intäkterna utebli i, säg, tio, tolv månader finns ingen affär kvar. En sådan ekonomisk tsunami klarar ingen, inte ens vi.

onsdag, 18 mars 2020 13:16

Svensk Handel: Hyresstopp för butiker

 

 


Karin Johansson är vd för Svensk Handel.




Minskade hyreskostnader är nödvändigt för att rädda butikshandeln skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande. Coronavirusets utbrott har gjort att kundtillströmningen till många av landets butiker och köpcentrum har minskat drastiskt. Likviditeten bland många sällanköpshandlare är akut hotad.

– För att rädda butikernas överlevnad behövs ett tillfälligt hyresstopp, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Svensk Handel för en kontinuerlig dialog med Fastighetsägarna för att hitta lösningar på hur landets handlare kan stöttas i detta extraordinära läge. Försäljningen i många butiker snabbt har tvärnitat med dramatiskt minskade, eller till och med helt uteblivna intäkter som följd. Situationen innebär att många handlare inte kan betala hyreskostnaderna på samma sätt som tidigare.

– Jag är djupt oroad över hur situationen kommer att slå mot handelns företag och de många jobb som branschen skapar. När kunderna uteblir är det omöjligt att för handeln att fortsätta att betala lika höga hyresnivåer som tidigare. För att rädda butikernas överlevnad skulle vi behöva ett tillfälligt hyresstopp, säger Karin Johansson.


Akut läge för många butiker

Fastighetsägarna har redan vidtagit vissa åtgärder som till exempel uppmaningar till fastighetsägare att förskottsbetalning av hyran kan ske månadsvis istället för kvartalsvis, samt att en större flexibilitet med öppettiderna skulle kunna stötta hyresgästerna. Svensk Handel anser att förslagen är steg i rätt riktning men att de är otillräckliga i det akuta läge som råder.

– Ett extraordinärt läge kräver extraordinära lösningar. Vi vädjar till landets fastighetsägare att göra vad de kan för att stötta handlarna i den utsatta situation som råder. Vi har ett gemensamt intresse av att butikerna klarar sig igenom stålbadet som coronaviruset innebär, säger Karin Johansson.

Hyrorna är, efter personalkostnaderna, den största kostnadsposten för sällanköpsvaruhandeln. När det gäller personalkostnaderna har Svensk Handel träffat konstruktiva lösningar med Handelsanställdas förbund i tillämpningen av kollektivavtalet. Därtill har regeringen infört omfattande åtgärder för att stötta företag och jobb. Utöver detta behövs nu även konkreta åtgärder som också reducerar kostnaderna på hyresområdet.

onsdag, 18 mars 2020 12:59

Alecta bildar Alecta Fastigheter AB

 

 


Fastigheten Välmågan 8, som Alecta köpte av Skanska i september 2014, ligger längs Essingeleden på Kungsholmen.






Alectas styrelse har beslutat att bolagisera den svenska fastighetsverksamheten och har därför bildat det helägda dotterbolaget Alecta Fastigheter AB. Vd för Alecta Fastigheter AB blir Lena Boberg, som idag är vd för ICA Fastigheter. Det nya bolaget kommer initialt att äga och förvalta fastigheter till ett värde av 45 Mdr kr.


– Jag ser mycket fram emot att tillsammans med medarbetarna inom den svenska fastighetsverksamheten bygga upp Alecta Fastigheter AB. Målet är att växa de kommande åren både genom förvärv och utveckling, i kombination med aktiv förvaltning och stort kund- och hållbarhetsfokus, säger Lena Boberg, tillträdande vd på Alecta Fastigheter AB.

– Alecta har de senaste åren ökat andelen reala tillgångar i vår portfölj och kommer att fortsätta med det framöver. Genom bolagiseringen av Alecta Fastigheter AB skapas en större plattform för Alectas fastighetsaffärer, så att vi kan öka skalbarheten och samtidigt fortsätta förvalta våra kunders pensionspengar till så låg avgift som möjligt, säger Hans Sterte, Chef Kapitalförvaltning och vice vd på Alecta.

Bolagiseringen är en process som sker över en period på 18 månader. Efter denna period kommer Alecta Fastigheter AB att återta större delen av fastighetsförvaltningen från de externa aktörer, bland annat Newsec, som idag förvaltar fastigheterna.

Alecta Fastigheter AB kommer att nyanställa ett större antal personer och ha en styrelse med både interna och externa ledamöter. Axel Brändström, Chef Reala tillgångar på Alecta kommer att bli styrelseordförande.

Lena Boberg

Lena Boberg är idag vd på ICA Fastigheter AB, där hon arbetat sedan 2007 och varit vd sedan 2011. Hon tillträder som vd på Alecta Fastigheter AB i juli 2020.

Alecta Fastigheter AB

Alecta Fastigheter AB kommer att vara ett helägt dotterbolag till Alecta och äga, förvalta och utveckla fastigheter i Sverige, initialt till ett värde av 45 Mdr kr.