19 maj 2024

Redaktionen

 

 


Balder köpte i februari 2015 hotellfastigheten Snöflingan 3 med operatören Courtyard by Marriott Stockholm. Hotellfastigheten, som ligger på Kungsholmen, nära Rålambshovsparken, såldes av Invesco European Hotel Real Estate för 670 Mkr.






Balder har fått frågor om hur stor andel av Balders hyresintäkter och värde som kommer från hotell. Balder säger i ett pressmeddelande:

– För att vi, vid kommande investerarmöten, ska kunna dela informationen vill vi kommunicera att hotellandelen 2019 motsvarade cirka 8 procent av hyresintäkterna och det totala värdet.

Balder äger drygt 50-tal hotellfastigheter i Sverige, Danmark, Finland och Tyskland.

Under torsdagen forsatte fastighetsaktier rasa på börsen. Vid lunch hade aktien i Balder rasat med drygt 10 procent till 237 kr.  Den 19 februari stod aktie som högst i 533 kronor. Sedan årsskiftet har aktien rasat med cirka 45 procent, vilket kan jämföras med Pandox som har rasat med 71 procent och Scandc Hotels med som störtdykt med 76 procent sedan årsskiftet.

I en kommentar
kan sägas att ingen vet idag när länder öppnar gränser och flygtrafik fungerar åter. Det kan dröja länge och först när ett fungerande vaccin mot corona finns i marknaden kommmer aktiekurserna att öka kraftigt.

Ett fåtal patienter som har corona i Sverige har för första gången fått testa en experimentell medicin. Remdesivir är inte en godkänd medicin men kan ges efter att Läkemedelsverket lämnat sitt godkännande. Professor Anders Sönnerborg, som är ordförande  i Referensgruppen för antiviral  terapi, är försiktigt optimistisk.  Han säger till Sveriges Radios Ekot:  
– Ja, man vet ju att Remdesivir har en väldigt bra effekt i provröret både på detta virus och dess släktingar. Man  vet också att läkemedlet har effekt på SARS-viruset och Mersviruset. SF


 

 


Transaktionsvolymen på den kommersiella svenska fastighetsmarknaden uppgick till 226 Mdr kr under 2019 enligt statistik från Datscha.  Det innebar en ökning på 26 procent jämfört med 2018 och är den högsta transaktionsvolymen sedan finanskrisen 2008.






– Transaktionsvolymen på den kommersiella svenska fastighetsmarknaden uppgick till 226 Mdr kr under 2019 enligt statistik från Datscha. Det innebar en ökning på 26 procent jämfört med 2018 och är den högsta transaktionsvolymen sedan finanskrisen 2008. Statistiken visar även att intresset från utländska investerare är fortsatt starkt. Den fortsatta utvecklingen under 2020 är naturligtvis extremt svårt att förutsäga eftersom effekterna av Coronaviruset ställer alla prognoser på huvudet, säger Datschas analyschef Kristina Andersson.


Rekordomsättning i Stockholm

Storstockholm slår alla rekord och slutar på 97 Mdr kr i transaktionsvolym. Det motsvarar en ökning på 42 procent jämfört med samma tidsperiod förra året. Årets hittills största affär (avser enskild fastighet) är KPA Pensions (en del av Folksamgruppen) förvärv av det så kallade Trygg-Hansa-Huset (Brädstapeln 16) på Kungsholmen i Stockholm. Fastigheten såldes av Areim för 4,3 Mdr kr.

– Intresset för fastighetsinvesteringar är fortsatt starkt i dagens marknadsläge med låga räntor. Statistiken visar att fastigheter är en fortsatt attraktiv placeringsform, säger Kristina Andersson, analyschef på Datscha.

Bostadsinvesteringar i fokus på fortsatt het marknad

När det gäller typer av fastigheter stod Bostäder för den högsta transaktionsvolymen med 79 Mdr kr. Det innebär en ökning med 24 procent i jämförelse med 2018. Det kan bland annat förklaras av tyska Vonovias förvärv av det börsnoterade bostadsfastighetsbolaget Hembla AB med ett bestånd på cirka 21.400 lägenheter i främst Stockholmsregionen och Mälardalen. Efter förvärvet av Hembla AB kontrollerar Vonovia ett bestånd på närmare 38.000 lägenheter och är därmed en av Sveriges största hyresvärdar.

– Det är det starkaste året någonsin för bostadssegmentet, säger Kristina Andersson.

Efter bostäder hade kontor störst transaktionsvolym med 52 Mdr kr och sedan kom industrifastigheter med en transaktionsvolym på 37 Mdr kr.

Coronaviruset det stora hotet

Fortsatt hög aktivitet förväntas under 2020. Trots påbörjade räntehöjningar från Riksbanken ser fastigheter ut att vara ett fortsatt intressant placeringsalternativ för både inhemskt och utländskt kapital. Det stora orosmolnet är naturligtvis coronavirusets frammarsch. Att det kommer att påverka fastighetsbranschen och världsekonomin är redan ett faktum. Det som är oklart är bara hur mycket. Världens börser rasar. På Wall Street noterades det största raset sedan svarta måndagen 1987. Karantänliknande förhållande har införts i många länder och större fastighetsevenemang som MIPIM har förflyttats till ett senare datum.

– Redan nu har hotellbranschen stora problem med utebliven turism, som lett till varsel av personal och flygbranschen upplever den största krisen sedan andra världskriget, säger Kristina Andersson.

onsdag, 18 mars 2020 11:33

Ekerö säljer Ekebyhovskolan

 

 


Ekebyhovskolans befintliga grund- och särskolelokaler är föråldrade och verksamheten ska flyttas till en ny skola, varefter de befintliga lokalerna ska rivas. Planen är att Nystad Stadsutveckling ska bygga, äga och förvalta de nya lokaler för verksamheten.







Kommunstyrelsens arbetsutskott fattade  den 17 mars ett beslut om att Ekerö kommun och Nystad Stadsutveckling AB kommer att ingå en avsiktsförklaring avseende överlåtelse av hela eller del av fastigheten för nuvarande Ekebyhovskolan. Kommunens planering med att flytta Ekebyhovskolan till ny plats pågår sedan en tid. Utifrån avsiktsförklaringen avser Nystad Stadsutveckling att på platsen för ovan nämnda grundskola och särskola, skapa förutsättningar för en eventuell etablering av Internationella Engelska Skolan (IES) samt omlokalisering av Birkaskolan som idag bedriver verksamhet bredvid Tappströmsskolan.


Kommunen har sedan tidigare beslutat att detaljplanelägga del av fastigheten Ekebyhov 1:1 vid Bryggavägen för byggandet av en ny skola. Nuvarande kommunalt drivna Ekebyhovskolans befintliga grund- och särskolelokaler är föråldrade och verksamheten planeras att flyttas till den nya skolan, varefter de befintliga lokalerna planeras att rivas. Planen är att exploatören ska bygga, äga och förvalta lokaler för verksamheten.

– Vi har redan idag en stor andel av våra elever som reser till andra typer av skolor utanför kommunen då utbudet av skolor i Ekerö kommun är begränsat. Som ett led i att uppfylla Ekeröalliansens politiska plattform och vallöfte vill vi nu genom denna avsiktsförklaring, möjliggöra för en friskola i Ekerö kommun, säger Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande, Ekerö kommun

Ekerö står inför en ny utvecklingsfas där en ökad befolkning leder till ökade behov av kommunal verksamhet. De kommande åren kommer byggnationer runt om i kommunen kräva planering och genomförande av utbyggnaden för det kommunala ansvaret när det gäller skola, vård och omsorg. Behovet av nya skollokaler för kommunal skola bedöms under 2020-talet vara uppfyllt i och med byggandet av nya Sanduddens och Ekebyhovs skolor. Det finns behov av ytterligare elevplatser och önskemål om etablering av fristående skolverksamhet finns med i kommunens målsättningar och för detta behöver ytterligare lokaler tillskapas.

– Efter att vi har utvärderat olika möjliga lösningar ser vi nu att en avsiktsförklaring med en specifik exploatör kommer att ge största möjliga nytta för pengarna. Vi möjliggör därigenom både en nyetablering samt en expansion av friskolor på Ekerö. Vi tillgodoser ett behov av elevplatser som kommer att öka och vi ger fler möjligheten att välja skola, avslutar Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande, Ekerö kommun.

Nystad Stadsutveckling AB
Nystad stadsutveckling är ett stadsutvecklande fastighetsbolag med inriktning på samhällsfastigheter. I nära samarbete med kommuner och verksamheter utvecklar de samhällsfastigheter och städer utifrån ett helhetsperspektiv. Nytänkande och långsiktighet är viktigt för bolaget när de äger, förvaltar och kontinuerligt utvecklar skolor, särskilda boenden och andra platser för samhällsservice.

Internationella Engelska Skolan

Internationella Engelska Skolan (IES) har idag en 5-parallellig 4 - 9 grundskola med cirka 950 elever i Bromma, varav ungefär 200 pendlar ifrån Ekerö Kommun. En etablering av IES skulle stärka och bredda kommunens utbud av grundskolor med ny internationell inriktning samt möjliggöra för fler elever inom Ekerö Kommun att nå sitt förstaval och minska utpendlingen av elever.


 

 


Repslagaren 34, ägt av fackförbundet Unionen på Linnégatan 18, uppfördes för Svenska Industritjänstemannaförbundet mellan åren 1955 och 1966. Fastigheten renoverades med bland annat helt nya kontorslösningar och installationer 1999. Byggnaden består av kontorsytor i 8 plan. I gatuplan finns en restaurang och bar med en med en  uteservering sommartid samt en butik. I fastigheten finns också ett garage med 45 parkeringsplatser.







Genesta har ingått avtal om att köpa kontorsfastigheten Repslagaren 34 i centrala Stockholm. Förvärvet görs av Genestas fond GNRE Fund III och säljare är Klara Norra Fastigheter AB, som är ett av fackförbundet Unionen helägda fastighetsbolag som äger och förvaltar fastigheter i Stockholm. Den 6.200 kvm stora fastigheten ligger i korsningen Linnégatan och Majorsgatan på Östermalm och bland hyresgästerna finns bland andra försäkringsbolag, fastighetsbolag och kapitalförvaltare, där Futur Pension (före detta Danica Pension) hyr den enskilt största ytan.

 

Repslagaren 34, med sitt utmärkta läge och mix av hyresgäster gör att förvärvet passar perfekt in i vår fonds strategi, säger Genestas vd David Neil.

Det är det andra köpet Genesta gör på kort tid. Den 2 mars förvärvades fastigheten Filmstaden 23 i Råsunda, Solna. – Med Repslagaren 34 och Filmstaden 23 på plats, fortsätter vi nu att bevaka intressanta objekt på den nordiska marknaden, säger David Neil.

Roschier och PWC var Genestas rådgivare under transaktionen.

 

 

 

 

 


 

Fastighetsinvesteraren NREP fortsätter att stärka sin verksamhet. Nu rekryteras Maria Sahlén (bilden) till tjänsten som Chief Operating Officer, COO, för NREP AB och affärsutvecklare i Sverige. Förutom att ansvara för det operativa arbetet i Sverige kommer Maria Sahlén även bidra till bolagets satsning på nya och
opportunistiska affärer.

 

Efter att tidigare ha bistått NREP som extern konsult står det klart att Maria Sahlén nu kliver in i bolaget som Chief Operating Officer för NREP AB och affärsutvecklare i Sverige. Sahlén kommer senast från PwC där hon var Partner och Head of Banking and Capital Markets och där arbetade hon bland annat med etablerandet av Ektornet AB samt med aktörer som Vasakronan och Riksbyggen. Hon har även en lång meritlista som sträcker sig bortom Norden – bland annat efter att ha jobbat på GE i New York, Paris, München och Bryssel.

 

På NREP kommer Sahlén att arbeta med att strukturera utvecklandet av nya affärsområden och bolagets opportunistiska affärer. I rollen som COO kommer hon dessutom att bistå med effektiviseringen av bolagets svenska verksamhet.

 

– Jag vill varmt välkomna Maria till teamet och jag är oerhört glad över att hon har valt att ansluta till oss. Hennes kompetens inom management kommer att bidra till att vi kan utveckla och effektivisera vår svenska verksamhet än mer. Marias internationella erfarenhet innebär dessutom att hon har en bred palett av perspektiv som vi ser kommer att stärka bolagets fortsatta utveckling, säger Stefan Wallander, vd för NREP i Sverige.

 

– Jag har arbetat med NREP som konsult under en period och vet vilken inspirerande tillväxtresa bolaget befinner sig på. Därför är jag glad över att nu bli en del av teamet som driver utvecklingen av bolagets svenska verksamhet. Den kompetens och vilja att göra samhället ännu bättre som jag upplever finns hos NREP gör att jag är säker på att vi kommer kunna åstadkomma riktigt bra saker framöver. Nu ser jag fram emot att kavla upp ärmarna och sätta igång arbetet med mina nya kollegor, säger Maria Sahlén.

 

 


AF-Gruppen ska nu färdigställa 21 km av Förbifart Stockholm till december 2024, efter att Trafikverket hävde kontraktet i mars 2019 med LSAB, Lovön Samverkan AB, bildat av de italienska bolagen Vianini Lavori och CMC di Ravenna. Bolag som efter en konkurs har stämt Trafikverket i en domstol i Rom på cirka 870 Mkr.







Nu ska norska AF-Gruppen färdigställa en 21 km lång ny sträckning av Förbifart Stockholm till december 2024.

Tunnelbygget av Förbifart Stockholm på Lovön stoppades den 11 mars 2019 av Trafikverket när avtalet, värt cirka 3,5 Mdr kr med entreprenören Lovön samverkan AB LSAB, sades upp. LSAB, Lovön Samverkan AB, bildat av de italienska bolagen Vianini Lavori och CMC di Ravenna, gick i konkurs en dryg vecka efter det att Trafikverket hävde bolagets två tunnelkontrakt på Lovön, väster om Stockholm.  Då hade 14 procent av LSAB:s tunnelarbete på Lovö färdigställts. Se länk.

Under sommaren 2019  gjorde konkursförvaltaren gjort en första preliminär beräkning av vad LSAB kan komma att kräva i ersättning för vad entreprenören beskriver som ett kontraktsbrott nämligen cirka 500 Mkr för uteblivna vinster och ytterligare 870 Mkr för merkostnader. Det är för första gången i Trafikverkets historia som verket blivit stämda av LSAB i en utländsk domstol, i Rom, på totalt cirka 870 Mkr.

E4 Förbifart Stockholm är en totalt 21 km lång ny sträckning av E4:an som till stora delar byggs i tunnel, går från Kungens kurva i söder till Häggvik i norr. Entreprenad FSE 305 är belägen i Ekerö kommun och sträcker sig 6 km från norra delen av Kungshatt, under Lovö till mitten av Lambarfjärden. Entreprenaden omfattar anläggningsarbeten för cirka 6 km huvudtunnlar, 7 km ramptunnlar och 8 schakter. I vägtunnlarna ska vägkroppen byggas med VA-system, OPI-kanalisation samt inklädnadsvalv. Arbeten ska startas sommaren 2020 och färdigställas inom december 2024.

Arbeten ska startas sommaren 2020 och färdigställas inom december 2024. Kontraktets värde uppskattas till cirka 3,4 Mdr kr.

– Vi i AF Gruppen är glada över att få Trafikverkets förtroende att genomföra detta krävande tunneluppdrag. AF har etablerat en stark position i Sverige och vi ser fram emot att samarbeta med Trafikverket i ett uppdrag som passar vår kompetens inom tunnelkonstruktion, säger Morten Grongstad, koncernchef i AF Gruppen.

 

 

 

 


LINK Business Center i Linköping rymmer totalt cirka 13.500 kvm uthyrningsbar yta samt garage som beräknas vara klart för inflyttning under andra halvåret 2021







I takt med att LINK Business Center växer  i Linköping tecknas avtal med kommande hyresgäster. Den senaste i raden är Specialfastigheter som tecknat avtal med Lundbergs Fastigheter om totalt 749 kvm. LINK Business Center rymmer totalt cirka 13.500 kvm uthyrningsbar yta samt garage som beräknas vara klart för inflyttning under andra halvåret 2021. Det betyder att Specialfastigheter flyttar från Innerstaden 1:13, ägd av Statens Fastighetsverk. Fastigheten Innerstaden 1:13  rymmer även Linköpings slott och landshövdingens residens.

Statligt ägda Specialfastigheter äger och förvaltar flera av landets säkraste fastigheter och har idag delat huvudkontor mellan Linköping och Stockholm. Från och med 1 augusti 2022 kommer kontoret i Linköping att finnas i LINK Business Center. Specialfastigheter kommer att flytta in på det översta våningsplanet med härlig utsikt över Linköping. Avtalet är tecknat på drygt 6 år och nu påbörjas arbetet med att utforma ett aktivitetsbaserat kontor som ska ge medarbetarna bästa möjliga förutsättningar och arbetsmiljö.

– Vi är väldigt glada över förtroendet och att få vara en del av Specialfastigheters förändringsresa när de går från traditionellt till aktivitetsbaserat kontor. Det nya kontoret i LINK Business Center kommer att erbjuda en fantastisk arbetsmiljö, säger Daniel Andersson, marknadsområdeschef Linköping på Lundbergs Fastigheter. Dessutom är Specialfastigheter ett intressant bolag som bidrar till den bredd och spännande mix som vi vill skapa i LINK Business Center.

Specialfastigheter har idag närmare 160 medarbetare över hela landet.

- Vi är mycket glada över att få flytta in i nya fräscha lokaler som bättre stödjer oss i våra olika funktioner, samtidigt som våra krav på säkerhet tillgodoses. Vi har vuxit ur våra nuvarande lokaler i Linköping och läget för det nya kontoret, nära Resecentrum, är optimalt då vi har verksamhet i hela landet. Nu ser vi verkligen fram emot att få utforma ett kontor anpassat efter oss och våra behov, säger Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg.

Förutom Specialfastigheter är Danske Bank och Academic Work klara hyresgäster i LINK Business Center.

 

 


Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotel Group.







Vid ett extrainsatt styrelsemöte den 16 mars beslutade styrelsen för Scandic Hotels Group AB att dra tillbaka det tidigare utdelningsförslaget till årsstämman om 3,70 kr/aktie, till följd av det kraftigt försämrade affärsläget. Vidare beslutade styrelsen att senarelägga årsstämman 2020 samt publiceringen av årsredovisningen för 2019 och delårsrapporten för det första kvartalet 2020.


Beslutet att ställa in utdelningen är en del av ett omfattande åtgärdsprogram för att anpassa Scandic till en ny marknadssituation med kraftigt minskad beläggningsgrad till följd av utbredningen av coronaviruset (COVID-19).

Scandic vidtar en rad kraftfulla åtgärder för att minska kostnaderna. Det sker nu en omfattande minskad bemanning, både i hotelldriften och i stödfunktioner. Scandic välkomnar de regeringsbeslut som tagits i den nordiska länderna för att möjliggöra kortidspermittering samt uppskjutning av betalning av skatter och avgifter. Scandic kommer att tillfälligt stänga vissa hotell och man har en konstruktiv dialog med fastighetsägarna för att på bästa sätt hantera den uppkomna situationen.

Mot bakgrund av nuvarande marknadssituation har styrelsen beslutat att flytta fram offentliggörandet av årsredovisningen för 2019 från 20 april till 30 april samt offentliggörandet av delårsrapporten för januari-mars 2020 från 5 maj till 29 maj. Dessutom ändras datumet för Scandics årsstämma från 11 maj till 15 juni 2020.

I en kommentar kan sägas att blodbadet på börsen i Stockholm fortsätter. Hittills i år har aktien i Scandic Hotels sjunkit med cirka 65 procent efter ett fall med drygt 7 procent under tisdagen.
SF

 

 


Brf Kaprifolen i Kungälv kommer att ha 14 våningar och totalt rymma 99 bostadsrätter. Sammanlagt bygger Riksbyggen fem bostadsrättsföreningar i Kongahälla med totalt 320 lägenheter.







Nu planerar Riksbyggen för uppförandet av Brf Kaprifolen i Kongahälla, Kungälv. Brf Kaprifolen kommer att ha 14 våningar och totalt rymma 99 bostadsrätter. Sammanlagt bygger Riksbyggen fem bostadsrättsföreningar i Kongahälla med totalt 320 lägenheter.

– Riksbyggen fortsätter nu sitt framgångsrika bostadsbyggande i Kungälv med Brf Kaprifolen. Vi vill bidra till kommunens tillväxt genom att tillföra hållbara bostäder i bästa läge i Kungälv, säger Rasmus Edlund, projektchef på Riksbyggen Bostad Väst.


Brf Kaprifolen är Riksbyggens fjärde bostadsrättsförening i Kongahälla. Restauranger och shopping finns på nära håll samt kommunikationer. Huset rymmer 99 lägenheter fördelat på smart planerade 1:or till 5:or.

– Vi kommer att bygga Kungälvs högsta hus med 14 våningar. Från våning 14 kommer man ha en utsikt som är få förunnade, säger Rasmus Edlund.

En viktig del av projektet är olika mobilitetslösningar för att minska behovet av en egenägd bil. Det kommer att finnas bil- och cykelpool, stolpar för el-bilsladdning och paketleveransboxar för att underlätta e-handel. Pendlarkort kommer också att ingå till varje lägenhet.

Säljstarten är beräknad att ske under början av 2021. Men redan nu kan man anmäla intresse till projektet.

– Våra senaste bostadsrättsföreningar Brf Murgrönan och Bonum Brf Blåregnet som ligger närmast Kongahälla Center har sålt fantastiskt bra och det finns endast ett fåtal lägenheter kvar i varje förening. Husen börjar bli klara och inflyttning planeras för Bonum Brf Blåregnet under tidig höst 2020 och för Brf Murgrönans del våren 2021, säger Karin Ekström, sälj & marknadsansvarig på Riksbyggen.

tisdag, 17 mars 2020 11:16

Ny blandstad i Veddesta

 

 


Visionsbild över hur industriområdet i Veddesta kan komma att utvecklas till stadsmiljö med kontorsläge, hotell, kommersiella lokaler, skidspår inomhus och bostäder – granne med Stockholms nya kollektivtrafiknod med tunnelbana, pendeltåg, buss och regionaltåg. Illustration: AIX Arkitekter







Nu börjar Järfälla kommun förvandlingen av Veddesta industriområde i Barkarby. De antagna detaljplanerna omfattar 22 kvarter som ska utvecklas till en upplevelserik blandstad granne med en av regionens starkaste noder för kollektivtrafik med tunnelbana, buss, pendeltåg och regionaltåg i direkt anslutning till varandra. I området äger Veidekke och Sagax fastigheter, Serneke har en markanvisning för sex kvarter och Tricoreal ett intentionsavtal för markanvisning.

De två antagna detaljplanerna i Barkarby möjliggör en upplevelserik och dynamisk blandstad och omfattar: 1. Totalt 22 kvarter med byggnader som varierar mellan två och 32 våningar. 2. Skidanläggning inomhus med 1,25 km skidspår. 3. Nya kontor och hotell. 4. 35.000 kvm nya verksamhetslokaler. 5. 2.600 bostäder. 6. Två förskolor. 7. Nya parker och torg. 8. Ny bussterminal i anslutning till ny entré vid Barkarby station. 9. Ny entré till pendeltåg. 10.Tunnelbanestation med två entréer till framtida tunnelbanan.


– Det är mycket glädjande att vi nu antar de två första detaljplanerna och kan börja omvandla Veddesta industriområde till en av Sveriges mest intressanta, dynamiska och upplevelserika platser. Området kommer att ha ett fantastiskt läge granne med Stockholmregionens nya nod för kollektivtrafik med tunnelbana, regionaltåg, buss och pendeltåg i direkt anslutning till varandra, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Flera byggaktörer har långt framskridna planer för att utveckla området tillsammans med Järfälla kommun.

Veidekke äger fastigheter i planområdet och planerar för sju kvarter med 1.200 bostäder och kommersiella lokaler.

Sagax äger fastigheter och planerar för två kvarter för kontor, hotell och bostäder.

Serneke
har ett markanvisningsavtal för sex kvarter och planerar för Stockholms första skidslinga inomhus, kontor, hotell, utbildning, kommersiella lokaler och bostäder.

Tricoreal
har ett intentionsavtal om markanvisning och planerar för ett kvarter med kontor, hotell, service, handel och bostäder.

Järfälla planerar för markanvisningar av sju kvarter med start 2020.

Om Barkarby
Barkarby står inför en stor förändring. Vid Barkarby station byggs en ny kollektivtrafiknod för Stockholm och hela Mälardalen med tunnelbana, ny bussterminal och nya regionaltågsplattformar i direkt anslutning till varandra, vilket gör att Barkarby inom några år kommer att få ett mycket strategiskt regionalt läge. I anslutning till kollektivtrafiknoden utvecklas en ny attraktiv och livfull stadsdel med ett gynnsamt läge för kontor, hotell, Stockholms första skidspår inomhus, handel, service, restauranger, bostäder, och lokaler för kultur och utbildning.

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14.000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarby pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden III, Barkarbystaden IV och Barkarbystaden X samt detaljplanearbete för detaljplanerna Veddesta 1, Veddesta II, Veddesta III och Veddesta IV.

Ärendena om antagande av detaljplanerna Veddesta I och Veddesta III behandlades av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 16 mars 2020. Slutgiltigt beslut om antagande tas i kommunfullmäktige måndagen den 30 mars.