18 maj 2024

Redaktionen

 

Mattias Johansson, chef för Newsecs svenska förvaltningsverksamhet.

 



Newsec har tecknat ett omfattande förvaltningsavtal med Aberdeen Standard Investments avseende deras totala fastighetsportfölj om cirka 300.000 kvm i Sverige. Upphandlingen har skett i konkurrens, med stort fokus på att hitta en förvaltningspartner som matchar Aberdeen Standard Investments höga krav på kvalitet och lokal närvaro för ett fastighetsbestånd i ständig förändring.

 

Avtalet består av en helhetslösning inom förvaltningsområdet med ekonomisk-, kommersiell- och teknisk förvaltning med start 1 oktober.

 

– Jag är mycket stolt över detta nya uppdrag och ser fram emot ett utvecklande samarbete tillsammans med Aberdeen Standard Investments. Vår erfarenhet av att framgångsrikt förvalta fastigheter inom samtliga segment och på flera orter har varit en styrka i denna upphandling och ett kvitto på att vår organisation kan ta sig an stora uppdrag med hög komplexitet, säger Mattias Johansson, chef för Newsecs svenska förvaltningsverksamhet.

 

Aberdeen Standard Investments portfölj består av fastigheter inom segmenten handel, kontor, logistik och bostad i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping och Örebro.

 

Visionsbild Norrtälje hamn, fastigheten Norrtälje Alen 3.

 


 

 


Visionsbild Näs Österåker, fastigheten Österåker Näs 7:7a

 

 

HEBA har tecknat avtal med Magnolia Bostäder avseende förvärv av ett äldreboende och hyresbostäder i Norrtälje hamn samt ett äldreboende och en förskola i Näs Österåker. Affären genomförs som en så kallad forward funding affär. HEBA förvärvar samtliga aktier i bolagen Magnolia Projekt 383 AB gällande Norrtälje hamn och Sambo Fastigheter 15 AB gällande Näs Österåker.  Bolagen innehar äganderätterna till fastigheterna och har tecknat totalentreprenadavtal med Credentia AB för projektet i Norrtälje hamn och Consto Öst AB för projektet Näs Österåker för uppförandet av fastigheterna.

 

Den planerade byggnationen i Norrtälje hamn består av en byggnad med totalt 83 lägenheter, äldreboende med 84 lägenheter och 55 parkeringsplatser. Byggnaden är i 6 våningsplan och omfattar totalt 10.000 kvm BOA/LOA. Den planerade byggnationen i Näs består av ett äldreboende med 60 lägenheter och en förskola med fem avdelningar. Den uthyrningsbara ytan är totalt 4.700 kvm BOA/LOA.

 

Färdigställande av totalentreprenaden avseende fastigheten i Näs planeras ske våren 2021 och fastigheten i Norrtälje hamn, planeras ske i början 2022. Värdet på affären inklusive ersättning för totalentreprenaden uppgår till cirka 706 Mkr, där 483,5 Mkr avser Norrtälje och 222,5 Mkr avser Näs. Betalningen sker enligt lyftplan vartefter byggprojekten fortskrider. Förvärvet kommer att lånefinansieras.

 

– Förvärvet ligger helt i linje med HEBA:s tillväxtstrategi inom såväl äldreboende, förskolor som hyresbostäder. Fastigheten i Norrtälje kommer att ligga i bästa läge i anslutning till hamnen. Även äldreboendet i Näs har ett fantastiskt fint läge med utsikt över Östersjön, säger Patrik Emanuelsson, vd för HEBA Fastighets AB.

 

– Vi ser med stor glädje fram emot vårt nya samarbete med HEBA, i vilket vi tillsammans kommer att utveckla hållbara och trygga boenden, säger Fredrik Lidjan, verkställande direktör för Magnolia Bostad.

 

Projektet Norrtälje Hamn i Norrtälje avser ett kvarter i en ny stadsdel där kommunen utvecklar ett gammalt hamn- och industriområde till nya bostadskvarter vid Norrtäljevikens vatten och i direkt anslutning till den gamla stadskärnan. Projektet består av 80 vårdbostäder samt fyra korttidsboenden som kommer att hyras av Attendo och 83 hyresrättsbostäder. Byggnaden kommer att certifieras med Miljöbyggnad Silver och färdigställande beräknas ske under början av 2022.

 

Projektet Täljöviken i Åkersberga omfattar ett vårdboende om 60 vårdbostäder som kommer att hyras av Ambea samt en förskola som kommer att hyras av Tellus. Projektet Täljöviken som ligger inom ett område med närhet till natur och vatten är ett av de projekt som ingick i Magnolia Bostads förvärv av Svenska Vårdfastigheter 2017. Färdigställande beräknas ske våren 2021. Försäljningen av projektet Täljöviken är villkorad av en inskrivningsåtgärd

onsdag, 19 juni 2019 17:02

Juan Copovi-Mena blir vd för Telge AB

 



Koncernstyrelsen för Telge AB har beslutat att ställföreträdande vd Juan Copovi-Mena (bilden) får fortsatt förtroende. Han tillträder uppdraget som ordinarie vd på Telge AB omgående.

 

– Det känns tryggt och stabilt med Juan som ny vd. Han har landat väl i Södertäljes viktiga frågor, säger Boel Godner, ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i Telgekoncernens styrelse (S).

– Jag är mycket glad över förtroendet och ser fram emot att få fortsätta arbeta med alla spännande utmaningar som Telgekoncernen står inför, säger Juan Copovi-Mena.  Att få möjlighet att utveckla våra verksamheter, som är en viktig del i Södertäljebornas vardag och framtid, är något som ligger mig mycket varmt om hjärtat.

Juan Copovi-Mena tillträdde som tillförordnad vd för Telge AB i februari i år efter att Stefan Hollmark gått vidare till nya utmaningar utanför Telgekoncernen. Han inledde sin karriär på Telge 2016 som vd för bostadsbolagen Telge Bostäder och Telge Hovsjö.

Juan Copovi-Mena har erfarenhet från stora fastighetsägare som Locum och SL, och han har varit fastighetsdirektör i Stockholms stad.

 

 







 

Pop House Sweden, med Conni Jonsson och Björn Ulvaeus som huvudägare, blir både fastighetsägare och operatör av Hotell Hasselbacken på Djurgården i Stockholm 

 



Pandox AB har ingått avtal om avyttring av hotellbyggnaden som inrymmer Hotell Hasselbacken i Stockholm för 480 Mkr. Köpare är bolag inom koncernen Pop House Sweden, som sedan tidigare i år tog över driften av hotellet från Scandic. Tillträdet är planerat till den 2 september.

Försäljningen sker till ett underliggande värde för hotellbyggnaden om 480 Mkr, vilket ger en positiv påverkan på EPRA NAV om cirka 100 Mkr i det andra kvartalet 2019. Hotellbyggnaden kommer i balansräkningen att redovisas som tillgång som innehas för försäljning fram till tillträdet.

Hotell Hasselbacken har 113 rum, festsalar, restaurang, bar och konferenslokaler. Avyttringen sker till ett attraktivt pris givet hotellbyggnadens begränsade kommersiella utvecklingsmöjligheter med Pandox som ägare.

 

Solna United ligger endast 130 meter från Solna station. Fastigheten omfattar 33.000 kvm i elva plan. Garage ska finnas för 390 bilar och 371 cyklar. Planerad inflyttning är vid kommande årsskifte. Ambition är att uppnå LEED Platinum som miljöcertifiering.

 


 

 

 

 

 

 

 

Plats för möten, arbete samt mat och kaffe från Sabis restaurang, finns i det stora entrérummet.


 

 

 

På Solna Uniteds gräsbeklädda tak finns poddar att hyra.

 

CompuGroup Medical flyttar verksamhet från centrala Stockholm till Solna United nära Solna Station. Bolaget driver verksamhet i ca 19 länder och har ca 5 000 medarbetare. De erbjuder avancerade kommunikationstjänster och driftslösningar till vården, omsorgen och skolan. Avtalet med Skanska omfattar ca 1 550 kvm och inflyttning sker i maj 2020.

 

– Vi förstärker stora delar av vår organisation med nya medarbetare och börjar nu bli trångbodda här i Stockholms innerstad. Att få möjligheten att utveckla vår verksamhet i Skanskas nya, ljusa, effektiva lokaler stödjer vår utvecklingsresa och företagets tillväxtplaner, säger Leif Tüll, vd på CompuGroup Medical Sweden AB.

 

– Vi har en kontorslokal på cirka 480 kvm på plan 11 kvar. Dessutom öppnar vi nu upp möjligheten att hyra våra pods på taket. Det handlar om ett fåtal rum om ca 30 kvm med en fantastisk utsikt, tillgång till en gemensam social lounge och två möblerade uteplatser i söder och väster, säger Maria Ronvall, uthyrningsansvarig på Skanska Fastigheter Stockholm AB.

 

Solna United välkomnar sina första hyresgäster under senhösten 2019. Skanska är mycket aktiva i arbetet med att utveckla ytterligare kontorsfastigheter runt Solna Station. Detaljplanearbetet är påbörjat för grannfastigheten Tygeln 1, vilken idag inrymmer BMWs försäljning och serviceverkstad.

 

Tidigare kontrakterade hyresgäster i Solna United är Hedin Bil, Knightec, Arla Foods, Sabis, AGA, Fortum, Visolit och Randstad.

 

Cirka 6.000 ton betong, 3.500 ton tegel och 150 ton trä ska tas om hand när Riksbyggen river för att göra plats för nya bostäder i Ystad.

 



Inom kort startar Riksbyggen arbetet med att förbereda marken i kvarteret Urmakaren i Ystad inför kommande byggnation. Totalt ska cirka 17 byggnader i varierande storlek rivas för att göra plats åt cirka 450 nya bostäder, både hyres- och bostadsrätter.

– Riksbyggens kommande produktion av nya bostäder i kvarteret Urmakaren kommer att innebära ett rejält tillskott på bostadsmarknaden i Ystad. Nya bostäder innebär också ökad rörlighet på bostadsmarknaden, särskilt med tanke på det stora antal seniorbostäder som Riksbyggen planerar att uppföra i Ystad, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad Skåne.

Kvarteret Urmakaren har ett mycket centralt läge i Ystad, granne med Stadsbiblioteket och med bara fem minuters gångväg till Rådhuset. I närheten finns även den inomhusarena i vilken Ystad kommun investerat 500 Mkr.

Av de totalt 450 nya lägenheterna beräknas cirka 130 bli seniorbostadsrätter för Riksbyggens koncept Bonum. Den första byggetappen beräknas kunna starta under 2021.

 



Ansvarig för Hemfosas verksamhet i Finland blir efter sommaren Essi Sten (bilden). Hon har gedigen erfarenhet från ledande positioner inom fastighetssektorn och kommer närmast från rollen som Country Manager och Head of Asset Management för PATRIZIA Finland Oy. Med egen närvaro på plats i Finland kommer Hemfosa att accelerera satsningen på tillväxt den expansiva finska marknaden för samhällsfastigheter.

 

Essi Sten kommer närmast från rollen som Country Manager och Head of Asset Management i det internationella fastighetsbolaget PATRIZIA Finland Oy, där hon varit verksam i tre år. Tidigare har hon bland annat varit fastighetsutvecklingschef för Certeum Oy, Director of Real Estate Funds för Sponda, Oyj och Vice President of Real Estate Investment i Avara Suomi Oy. Essi Sten är 46 år och har en Executive MBA-examen från Aalto universitet och juristexamen från Helsingfors universitet.

 

– Vi är nöjda att vi lyckats rekrytera Essi Sten som ansvarig för Hemfosas finska verksamhet. Vi etablerar därmed egen närvaro på den expansiva finska marknaden och får tillgång till Essis breda branscherfarenhet och marknadskännedom. Det är ett viktigt steg för att accelerera vår satsning på Finland där vi ser intressanta öppningar inom samhällsfastigheter, säger Caroline Arehult, vd för Hemfosa.

 

 

 







 

Dan T. Sehlberg är vd och Anders Borg ordförande i nybildade  Sehlhall Fastigheter AB.

 





Dan T. Sehlberg och Petter Hallenberg lanserar tillsammans med Anders Borg som ordförande det nybildade företaget Sehlhall Fastigheter AB, som ska ta sig an det skriande behovet på cirka 1.400 förskolor och det årliga tillskottskravet inom äldreomsorgen på 3.000 nya lägenheter.

Sehlhall Fastigheter är ett nytt företag och samtidigt en konsolidering av många års erfarenhet. Medarbetarna bolaget har deltagit i hundratals processer och kan därmed vara en strategisk partner till kommunerna vid upphandlingen.

– Tillsammans med kommuner skapar Sehlhall moderna, hållbara omsorgsfastigheter med människan i centrum. Vi har alla ett behov av stöd, trygghet och omsorg under våra liv. När vi är unga behöver vi en fungerande skola. Vissa av oss har även ett behov av trygga och stödjande boenden under vuxenlivet. Längre fram handlar det om en värdig och kvalitativ äldreomsorg. Vi kallar det social infrastruktur, säger Dan T. Sehlberg, vd för Sehlhall Fastigheter AB.

– Jag ser fram emot att jobba med en fråga som jag har ett genuint intresse för. Social infrastruktur är något som Sverige behöver mer av, idag och imorgon, säger Anders Borg, styrelseordförande i Sehlhall och f.d. finansminister.

Sehlhall vilar på en trygg ekonomisk grund där cirka 200 Mkr rests från investerare som delar företagets ambition gällande social infrastruktur och som alla står bakom en långsiktig affärsmodell. Bland dessa finns CH Svanberg AB, som ägs av Carl-Henric Svanberg, Industricentralen med familjen Hirsch, Thord Wilkne med familj samt Tibia Konsult.

tisdag, 18 juni 2019 17:21

CBRE Building Consultancy växer

 


 

Building Consultancy  är ett dedikerat affärsområde inom CBRE, som hjälper kunder med att utveckla och förädla fastigheter och projektidéer. Affärsområdet, som drivs av Johan Billing, tillsammans med Christer Skagerlind och Emelie Samuelsson, har fått en flygande start och CBRE rekryterar nu ytterligare en medarbetare till teamet.

 

– Det känns verkligen kul att presentera vår blivande kollega Ludmilla Brandt (bilden ovan). Med henne i teamet breddar vi vår kompetens ytterligare och säkerställer vår plan att fortsätta växa i projektgenomförande och projektutvecklingsaffären, säger Johan Billing.

 

Ludmilla Brandt, kommer närmast från Järntorget Bostad där hon var projektchef. Hon har tidigare arbetat på Veidekke Entreprenad samt Peab Sverige. Hon tillträder sin nya tjänst i augusti.

 

 

 

 







tisdag, 18 juni 2019 13:16

ETTELVA: Linbana vid Nya Slussen

 

Varje gondol i den Nya Linbanan rymmer cirka 15 resenärer.

 


 

 

Ett förslag med 8 stationer för den Nya Linbanan.

 

 

 

Mitt i Stockholm finns svårtillgängliga platser med hög potentiell besöksfrekvens, men som har otillräcklig trafikförsörjning. ETTELVA Arkitekter föreslår nu en linbana från Slussen för att öka tillgängligheten utan att ytterligare belasta gatunätet.

 

Området kring Slussen och Nacka genomgår stora trafikförändringar. Nya Slussen växer fram samtidigt som tunnelbanan till Nacka och nya broar byggs. Men trots stora insatser i trafikplaneringen finns fortfarande blinda fläckar på kartan. ETTELVA Arkitekter vill därför se en resurssnål och effektiv linbana mellan Slussen och Kvarnholmen.

 

Genom att addera en linbana längs med kajen skapas nya kopplingar i staden i områden som idag är topografiskt svåråtkomliga.

– Linbanan skulle avlasta busstrafik och flöden vid Slussen men också skapa ett sammanhang till Kvarnholmen som blir en naturlig förlängning av innerstaden. Svårtillgängliga områden som Katarina – Färjetrafiken – Fåfängan – Masthamnen – Saltsjökvarn – Finnboda – Kvarnholmen skulle kopplas naturligt till befintliga trafikslag och möjligheten att exploatera dessa områden skulle öka markant. Man kan också tänka sig en förgrening för sammankoppling med Sickla, säger Mats Marnell, ansvarig för Kreativ utveckling och Publikt på ETTELVA.

 

Linbanor är resurssnåla, priseffektiva och har hög kapacitet. Uppskattningsvis skulle restiden mellan Slussen och Kvarnholmen bli 10 minuter. Linbanor är dessutom gjorda för att klara knepiga höjdskillnader och kan korsa vatten, vilket är ultimat för Stockholms innerstad.

 

Förutom att bli ett effektivt tillägg till kollektivtrafiken kan en linbana bli en turistmagnet.
– Sträckningen mellan Slussen och Kvarnholmen är spännande, inte minst för utsikten. Banan kan löpa utmed den dramatiska förkastningsbranten på Söder bort mot Fåfängan och sedan över Hammarbykanalens inlopp. Visuellt skulle en linbana passa bra in i kajmiljön. Stockholm handlar om en balanserad helhet och den vackra variationen i skärgårdslandskapet. Här bjuds en perfekt stund att få njuta av det från linbanan! säger Mats Marnell.

 

ETTELVA Arkitekter har tagit fram förslaget på linbanor som ett forsknings- och utvecklingsprojekt och är nu intresserade av att komma i kontakt med andra intressenter för att utreda frågan vidare.

 

– Trafikfrågor får ofta traditionella lösningar. Men linbanor kommer starkt i stadsmiljöer i hela världen, helt enkelt för att det många gånger är en perfekt lösning på ett urbant problem, säger Mats Marnell.

 

Fakta linbanor:

Hastighet: 20 km/h

Varje gondol rymmer cirka 15 resenärer

Kapacitet för treminuterstrafik