4 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 18 juni 2019 11:35

350 bostäder i Solna Business Park

 

Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

 




I måndags beslutade kommunstyrelsen i Solna om en principöverenskommelse mellan Solna stad och Fabege som innebär ett tillskott av bostäder och levande stadsgator i Solna Business Park, som idag domineras av arbetsplatser.

Projektet ger ett tillskott av 350 nya bostäder och en ny förskola med sex avdelningar samt tio LSS-lägenheter och sociala lägenheter. Minst 25 procent av lägenheterna kommer att vara större lägenheter med minst fyra rum och kök, för till exempel flerbarnsfamiljer.

Principöverenskommelsen mellan Solna stad och Fabege gäller utveckling av Fabeges fastigheter Yrket 2 och Fräsaren 10 samt delar av stadens fastigheter Råsunda 3:6, Skytteholm 2:1 och Skytteholm 2:4 inom Solna Business Park. Kommunstyrelsen ger nu byggnadsnämnden i uppdrag att påbörja detaljplanearbetet.

– Nu utvecklar vi Solna Business Park till ett mer levande och stadsmässigt område, med en kombination av bostäder och arbetsplatser. Projektet ger även ett bidrag till stadens medfinansiering av Mälarbanans utbyggnad, som förstärker de redan goda förbindelserna till stadsdelen, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Utvecklingen av området ligger i linje med stadens ambition att utveckla Solna Business Park till en levande stadsdel med en kombination av bostäder och arbetsplatser, där butiker, restauranger och service i gatuplan bidrar till en mer stadsmässig utformning.

tisdag, 18 juni 2019 11:32

Trophi utvecklar Arninge Station

 

Lidl och Systembolaget blir grannar vid Arninge Station.

 



Trophi Fastighets AB bygger Arninge Station i Täby, vilket blir navet i Arninge Handelsområde. Klart är att Systembolaget, XXL och Coop får nya stora lokaler, och som tidigare kommunicerats väljer Blomsterlandet och flera andra starka varumärken att etablera i området.

Nyligen tecknades även avtal med Lidl och Lekia, vilket ytterligare stärker handelsplatsen. Uthyrningen av Arninge Station sker i samarbete med Herde Förvaltning som är specialiserade på utveckling och förvaltning av handelsplatser.

Lidl etablerar en modern butik på cirka 1.200 kvm vid Arninge Station. Butiken, som öppnar under hösten 2020, ska miljöcertifieras till Miljöbyggnads nivå silver för att säkerställa Trophi Fastighets ABs högt ställda mål på minskad miljöbelastning.

Utvecklingen av Arninge Station kommer att innehålla totalt cirka 35.000 kvm handel tillsammans med service och ett nytt resecentrum för Roslagsbanan. Därtill byggs en ny infart för kunder, en bussterminal, en stor pendlarparkering och laddstationer för elbilar. Totalt planeras 760 nya parkeringsplatser, varav 200 garageplatser för pendlare och laddstationer för elbilar.

 

En tillbyggnad om 7 500 kvm kommer att ske på en av Catenas befintliga logistik-anläggningar i Rosersberg, Sigtuna kommun. 

 


Catena investerar 65 Mkr i fastigheten Rosersberg 11:81 som byggs ut med 7.500 kvm. Därmed skapas ytterligare lager- och logistikyta för hyresgästen Speed Logistics. Efter investeringen som även innefattar modernisering av befintliga lokaler så rymmer fastigheten drygt 30.000 kvm.


– Vi på Catena är glada att fortsätta vårt redan framgångsrika samarbete med Speed Logistics och på bästa sätt kunna bidra till deras flexibla lager- och distributionslösningar, säger Maths Carreman, regionchef Catena i Stockholm.


I samband med om- och tillbyggnaden, som ska stå klar under våren 2020, förlängs hyresavtalet till 2030.


– Tillbyggnaden tillsammans med Catena i Rosersberg ger oss möjligheten att erbjuda fler kunder moderna 3PL- och e-handelslösningar i ett strategiskt läge i Stockholmregionen, säger Björn Tallén, vd på Speed Logistics i Stockholm AB.

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Dorint Hotel an den Westfalenhallen i Dortmund med 221 rum.

 


 

 

Dorint Hotel an der Kongresshalle i Augsburg  med 184 rum.

 

 

Dorint Hotel am Dom i Erfurt med 160 rum.


Pandox AB har ingått avtal om förvärv av tre hotellfastigheter i Augsburg, Erfurt och Dortmund i Tyskland med totalt 565 rum. Totalt transaktionsvärde uppgår till cirka 103 MEUR, (1,1 Mdr kr), exklusive minoritet. Förvärvet finansieras av befintliga kreditfaciliteter. Hotellen kommer att drivas av hotelloperatören HR Group under långa omsättningsbaserade hyresavtal. Hotellen förväntas under år 2019 bidra med cirka 5,5 MEUR (58,5 Mkr) i hyresintäkter och 5,0 MEUR (53,2 Mkr) i driftnetto, mätt i årstakt. Förvärvet förväntas slutföras i det tredje kvartalet 2019

 

– Förvärvet är industriellt riktigt och bidrar till att ytterligare diversifiera Pandox portfölj både geografiskt och varumärkesmässigt. Hotellfastigheterna har goda lägen i stabila inhemska städer i Tyskland och drivs huvudsakligen av inhemsk efterfrågan med god balans mellan affärs-, mötes- och fritidssegmenten. Hotellen är fullservicehotell i det övre mellanprissegmentet med goda omdömen om gäster och med en genomsnittsstorlek om 188 rum, säger Anders Nissen, CEO för Pandox.

 

– HR Group är nöjda med att få Pandox som strategisk partner för de tre hotellfastigheterna. Transaktionen är en milstolpe i vårt företags historia och starten på ett långsiktigt partnerskap med ett av de ledande hotellfastighetsbolagen i norra Europa. Vi är glada över att fortsätta driften av de tre hotellen och att sträva efter en stark prestation och gästupplevelse med våra team. Vi ser fram emot ytterligare samarbeten för gemensam och löpande tillväxt, säger Ruslan Husry, CEO för HR Group.

 

De tre förvärvade hotellfastigheterna är Dorint Hotel an den Westfalenhallen i Dortmund med 221 rum, Dorint Hotel an der Kongresshalle i Augsburg  med 184 rum samt Dorint Hotel am Dom i Erfurt med 160 rum.

 

Transaktionen sker genom förvärv av aktier i bolag med ett underliggande fastighetsvärde om 103 MEUR på skuldfri basis. Den förvärvade portföljen har ett direktavkastningskrav på cirka 5,7 procent före transaktionskostnader. Säljare är HR Group som även kvarstår som minoritetsägare till 5,1 procent.

 

HR Group kommer att driva hotellen under omsättningsbaserade hyresavtal med en löptid på 20 år under det välkända tyska varumärket Dorint Hotels & Resorts. Hyresgästen har ett långtgående ansvar för underhåll, reparation och investeringar i fastigheten.

 

Förvärvet förväntas slutföras och tillträde ske i det tredje kvartalet 2019 förutsatt att samtliga villkor i aktieöverlåtelseavtalet har uppfyllts. Hotellfastigheterna kommer att redovisas under affärssegmentet Fastighetsförvaltning.

 

I Hemfosas köp av Akelius ingår Mälardalens Högskola, som idag är största hyresgäst med cirka hälften av den förvärvade ytan. Mälardalens Högskola planerar att omlokalisera till nya lokaler i Eskilstuna och Eskilstuna kommun kommer att ta över merparten av dessa ytor och teckna 20-åriga hyresavtal.

 


Hemfosa har förvärvat tre centralt belägna fastigheter i Eskilstuna med kommunen som största hyresgäst. Hemfosa äger sedan tidigare två fastigheter i Eskilstuna och stärker genom köpet sin närvaro i den expansiva Mälardalsregionen. Förvärvet innebär även möjlighet till framtida projektutveckling. Säljare är Akelius som har haft Cushman & Wakefield som rådgivare.

 

Förvärvet sker till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 650 Mkr. De tre fastigheterna har en uthyrbar yta om totalt cirka 40.800 kvm och årliga hyresintäkter uppgår initialt till cirka 51 Mkr. Fastigheterna ligger i centrala Eskilstuna med omedelbar närhet till tågstation och shoppinggata, och inrymmer främst lokaler för högskola/skola samt kontor.

 

Mälardalens Högskola, som idag är största hyresgäst med cirka hälften av den förvärvade ytan, planerar att omlokalisera till nya lokaler i Eskilstuna. Eskilstuna kommun kommer att ta över merparten av dessa ytor och teckna 20-åriga hyresavtal. Verksamheten kommer utgöras av bland annat kommunal gymnasieskola, vuxenutbildning samt kontor. Bland övriga hyresgäster återfinns t.ex. Entréskolan, Realgymnasiet och Södermanlands Läns Landsting.

 

Den ekonomiska vakansgraden uppgår till cirka 3 procent vid tillträdet. När Mälardalens Högskola lämnar kommer Hemfosa investera i anpassningar för de lokaler som kommunen tar över. Den genomsnittliga återstående avtalstiden är drygt 10 år, inklusive nytecknade avtal från 2020/2021. Tillträde ägde rum den 14 juni 2019.

 

– Dessa tre fastigheter i centrala Eskilstuna passar Hemfosas portfölj mycket väl. Genom förvärvet kompletterar vi befintligt bestånd i staden och får möjlighet att fortsätta utveckla vårt samarbete med Eskilstuna kommun. Därtill finns även en möjlig framtida byggrätt på en av fastigheterna, vilket kan möjliggöra ytterligare byggnader i detta fina läge, kommenterar Anna Alsborger, transaktionschef för Hemfosa.

 


 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Origo, med 6.800 kvm uthyrningsbar yta, är Wihlborgs andra kontorsprojekt i Hyllie. I april invigdes Wihlborgs första projekt i Hyllie, Dungen (Gimle 1), om 9.000 kvm med Tullverket som största hyresgäst. Bild:Adore Adore/Wihlborgs

 


Wihlborgs har tecknat avtal med en större hyresgäst om 6.300 kvm i kontorsfastigheten Origo (Bure 2) som nu byggs i Hyllie i Malmö. Det innebär att projektets samtliga kontorsytor i huset är uthyrda.

 

Hyresgästen är ett internationellt företag som har tecknat ett femårigt avtal med inflyttning i december 2019. Sedan tidigare har Wihlborgs tecknat kontrakt med Knauf Danogips om 270 kvm.

 

– Origo är ett spännande projekt med fokus på högkvalitativa arbetsmiljöer, flera balkonger per våning, bra service och entré direkt vid uppgången från järnvägsspåren. Huset passar utmärkt för en större hyresgäst även om Wihlborgs även har framtida möjligheter att dela varje våningsplan i flera mindre och effektiva ytor, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Hon fortsätter:

– Detta innebär att vi nu inte har några vakanser i Hyllie och att vi kan fortsätta planerna med vårt nästa möjliga projekt, Pulpeten 5, som kan omfatta cirka 16.000 kvm kontor.

 

Origo omfattar 6.800 kvm uthyrningsbar yta och är Wihlborgs andra kontorsprojekt i Hyllie. I april invigdes Wihlborgs första projekt i Hyllie, som var Dungen (Gimle 1), om 9.000 kvm med Tullverket som största hyresgäst.

 

– Båda projekten färdigställs med högsta miljöprestanda, högkvalitativa material och med omsorg om detaljerna. För oss är det viktigt att hyresgästerna kan känna stolthet och tillhörighet till huset, avslutar Ulrika Hallengren.

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 


 

Rekrytering av Henrik Melder (bilden) innebär att han blir ansvarig för Hemfosas verksamhet i Norge. Han har gedigen erfarenhet från ledande positioner inom fastighetssektorn och kommer närmast från rollen som uthyrningschef för Entra ASA i fem år. Henrik Melder tillträder efter sommaren.

 

Tidigare har han bland annat varit vd för Bermingrud Prosjektutvikling AS, fastighetsdirektör i Aberdeen Property Investors ASA och fastighets- och marknadschef i Skanska Eiendomsutvikling AS. Henrik Melder är 51 år och har juristexamen från Universitetet i Oslo.

 

– Vi är mycket glada att vi lyckats genomföra en strategiskt viktig rekrytering av Henrik Melder som ansvarig för vår norska verksamhet, Hemfosas näst största marknad. Henrik har en bakgrund och kompetens som passar mycket väl in i Hemfosa och för uppdraget att vidareutveckla verksamheten i Norge. Hemfosa har idag en väletablerad ställning på den norska marknaden som en av de största aktörerna inom samhällsfastigheter. Vi förvaltar fastigheter till värde om drygt 9 Mdr kr i Norge och där ser intressanta tillväxtmöjligheter, både genom förvärv och projekt, säger Caroline Arehult, vd för Hemfosa.

 

Henrik Melder efterträder Simon Venemyr Ottersland som har varit ansvarig för den norska verksamheten sedan 2015 genom ett konsultavtal. Simon Venemyr Ottersland  lämnar sin roll i samband med att avtalet löper ut.

 

– Simon har haft en nyckelroll i arbetet med att bygga upp Hemfosas fastighetsbestånd och position i Norge sedan inträdet 2015. Jag vill tacka honom för det framgångsrika arbete han drivit med stor kraft och energi under dessa år, säger Caroline Arehult.

 







 


 

Rekryteringen av Jacob Dahlberg innebär att Frösö Park Hotel får en ny vd den 2 september i år.

 

Jacob Dahlberg har en stark känsla för Jämtland, bland annat med rötter inom familjen från Vemdalen. Han kommer senast från rollen som General Manager på Scandics signaturhotell Downtown Camper i Stockholm, och han har en gedigen bakgrund inom hotellnäring med tidigare befattningar inom Scandic-koncernen, bland annat från hotell vid Riksgränsen, Hemavan, Tärnaby och Åre.

 

– Längtan till Jämtland har alltid funnits och jag har blivit bergtagen efter många år i fjällvärlden. Jag ser verkligen fram emot den livsstil och de möjligheter som det innebär att leva och verka nära naturen. Det känns otroligt inspirerande att få fortsätta resan med ett koncept som ligger rätt i tiden där kontemplation, träning, hållbart tänk och kvalitativa möten är i fokus. Frösön är dessutom en ypperlig plats som man enkelt når direkt via Europa och Sveriges storstadsregioner, vilket innebär stora möjligheter för Östersund som destination, säger Jacob Dahlberg.

 






 

Sofia Petzelius, vd & partner på New Property Retail & Development.


New Property har haft en flygande start med sin nya satsning på Retail som resulterat i flera nya uthyrningar.

 

Östermalmstorg får nytt liv då New Property Retail & Development har hyrt ut cirka 1.000 kvm till hotell MAY som öppnar under ett nytt varumärke. Vidare har New Property hyrt ut 185 kvm till Sushi Yama och i hörnan Sibyllegatan/Östermalmstorg öppnar hamburgerkedjan Brödernas.

 

Sofia Petzelius, vd & partner på New Property Retail & Development, ser stora möjligheter inom retail. Hon säger:

– Det är högt tryck och mycket aktivitet på marknaden.

 

Utanför Stockholm har New Property hyrt ut cirka 855 kvm i Tullinge C till Matöppet och cirka 1.200 kvm till Nordic Wellness på Storgatan i Södertälje Centrum.

 

– Vi har länge letat efter rätt läge i Södertälje och är väldigt nöjda med det professionella bemötande vi fått av New Property genom hela processen, säger Magnus Wilhelmssson, vd för och ägare till Nordic Wellness, Sveriges största gymkedja.

 

New Property bildades under 2013 med visionen att hjälpa fastighetsägare i alla värdeskapande led från uthyrning till transaktion. Inom segmentet uthyrning är vi idag en av Sveriges största konsulter. Totalt omsätter koncernen över 80 Mkr med över 20 anställda. Bolaget värdesätter snabb och enormt hög servicegrad med helhetslösningar för sina kunder.

 

 

 

 

Knut Holte, Managing Partner på SPG.

 



Scandinavian Property Group (SPG) har köpt ett sjönära markområde på cirka 4,5 hektar i Tangen, som ligger 2,5 km från Drammen Centrum och 30 minuter från Oslo. Området ska omvandlas från industriområde till bostadsområde.

– I översiktsplanen beskrivs Tangen som ett framtida omvandlingsområde. Det förvärvade markområdet har således stor potential att bli ett framtida bostadsområde, säger Knut Holte, Managing Partner på SPG.

Säljare av markområdet är Berg Investment AS. På fastigheten finns idag befintliga byggnader på cirka 13.000 kvm och de är idag uthyrda för industriverksamhet samt kontor. Medan detaljplanearbete pågår kommer befintlig verksamhet att fortsätta bedrivas som tidigare.

– Under de senaste tio åren har Drammenområdet genomgått en stor utveckling. I dagsläget pågår planläggning av flera stora utbyggnadsprojekt i området och trenden ser ut att fortsätta. Fastigheten i Drammen blir ett spännande tillskott till vår bostadsportfölj, tillägger Knut Holte.

Hadrian Eiendom har agerat mäklare i transaktionen och advokatfirman Selmer samt advokatfirman Thommessen har varit juridiska rådgivare för köparen respektive säljare.