25 april 2024

Redaktionen

måndag, 17 juni 2019 11:50

Plan för 560 lägenheter i Axelsberg

 

Visionsbild över den omfattande nybyggnationen i Axelsberg. Bild: Jägnefält och Milton


Samrådet för den stora detaljplanen för kvarteret Fader Bergström i Axelsberg har nu avslutats. Under fjärde kvartalet i år planeras en samrådsredogörelse med förslag till fortsatt inriktning för planarbetet som ska redovisas för stadsbyggnadsnämnden. En bearbetad detaljplan kommer sedan att sändas ut på granskning.


Marken i kvarteret Fader Bergström i Axelsberg ägs till största delen av Stockholms stad, medan en mindre del ägs av Rikshem. Planområdet är markanvisat till fyra byggaktörer: Skanska och 230 lägenheter, Ikano och cirka 70 lägenheter, Lennart Ericsson och cirka 70 lägenheter samt en av förskolorna, och slutligen till Turako för den fristående förskolan. Utöver detta planerar Rikshem för cirka 100 lägenheter inom egen fastighet.

 

Stockholms stad har tagit fram ett förslag till detaljplan för att bygga 560 lägenheter i kvarteret Fader Bergström, på båda sidor om Selmedalsvägen i Axelsberg. Förutom bostäder planeras två nya förskolor, en fristående förskola och en förskola i ett av bostadshusen.

 

Förslaget innehåller grupper av punkthus som byggs nära varandra intill Selmedalsvägen. Det ger många nya lägenheter, bevarad sikt mot omgivningarna och en gata med stadskänsla då husen fått lokaler för service i bottenvåningar mot gatan.

 

Förslaget innebär viss påverkan på naturmark, men är anpassat så att de områden med högst naturvärden bevaras.

 

Ett start-PM för Axelsberg centrum och Fader Bergström behandlades av stadsbyggnadsnämnden redan år 2000. Det detaljplaneförslag som presenterades 2005 låg sedan vilande under flera år. I februari 2016 godkände stadsbyggnadsnämnden nytt start-PM för Fader Bergström.

 

Inom planområdet finns i dag fyra förskolor i äldre byggnader och i tillfälliga paviljonger. Förskolorna ersätts med nya de två nya förskolorna i detta projekt och av förskolan Maja Myra vid Hägerstens Allé.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

måndag, 17 juni 2019 11:34

Nya rekryteringar till Willhem

 


 

Rekryteringarna av Ulrica Lindros, bilden t h, och Zeljko Pavlovic, bilden t v, innebär att Willhem får två nya fastighetschefer, dels i Stockholm, dels i Malmö.

 

Ulrica Lindros har en bakgrund som fastighetsförvaltare hos Willhem i Stockholm sedan drygt ett år tillbaka. Hon kommer dessförinnan närmast från Unibail Rodamoco, där hon arbetat som centrumchef för Täby Centrum. Hon tillträder som fastighetschef för Willhems verksamhet i Stockholm den 1 augusti.

 

Zeljko Pavlovic kommer närmast från en tjänst som fastighets- och säkerhetschef i Helsingborgs stad och har även varit verksam inom Malmö Stad. Den 1 juni tillträdde han som fastighetschef hos Willhem med ansvar för förvaltning och utveckling av Willhems fastigheter i Malmö.







 

Workplaced Oo ligger centralt på Vitaminveien 4 i det snabbt växande området Storo/Nydalen.

 


Skanska har sålt kontorsfastigheten Workplace Oo i Oslo, Norge för cirka 1,5 Mdr kr. Köpare är DNB Scandinavian Property Fund. Transaktionen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Norden under andra kvartalet 2019. Beräknat tillträde är tredje kvartalet 2019.

 

Workplace Oo är en högkvalitativ kontorsbyggnad som ligger vid centrumet Storo i norra Oslo. Byggnaden som är cirka 24.000 kvm utvecklades och byggdes av Skanska och stod klar i december 2018. Workplace Oo, som är utformad för att uppfylla kraven i miljöcertifieringen BREEAM-NOR Excellent, är till 95 procent uthyrd.

 

 

Workplaced Oo ligger centralt på Vitaminveien 4 i det snabbt växande området Storo/Nydalen. Fastigheten kan ses som en "stad i staden". Bara ett stenkast från Workplace Oo ligger det populära Storo Storsenter och som erbjuder det mesta i handel och hälsovård. Storo är en knutpunkt i Oslo med buss, spårvagn och tunnelbana.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

måndag, 17 juni 2019 11:13

Hemfosa köper i Mariestad för 274 Mkr

 

Anna Alsborger, transaktionschef på Hemfosa.

 


 

Hemfosa har förvärvat en fastighet med skolor, vård och rättsväsende i Mariestad till ett underliggande fastighetsvärde om 274 Mkr. Genom förvärvet ökar Hemfosa sin närvaro i Mariestad och stärker ställningen som hyresvärd för samhällsverksamheter i kommunen.

 

Fastigheten som Hemfosa köper består av 25 byggnader, totalt 26.700 kvm uthyrbar yta, samt 30 hektar mark med grönytor och två byggrätter. Fastigheten inrymmer idag flera skolor, vårdlokaler och en kriminalvårdsanstalt, största hyresgäster är Kriminalvården, Mariestads kommun och Friskolan Mariestad. Genomsnittlig återstående avtalslängd uppgår till 4,5 år och årliga hyresintäkter uppgår till cirka 20 Mkr. Fastigheten har idag en uthyrningsgrad om 81 procent. Tillträde skedde i juni 2019.

 

– Genom förvärvet i Mariestad ökar vi vår befintliga närvaro på orten samtidigt som vi stärker vår relation med viktiga samhällsaktörer. Vi ser goda möjligheter att fylla upp fastighetens vakanta ytor och byggrätterna bidrar därtill med framtida projektmöjligheter. Med andra ord, ett förvärv som passar Hemfosa mycket väl, kommenterar Anna Alsborger, transaktionschef på Hemfosa.

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

fredag, 14 juni 2019 15:04

Index miljardsatsar i Florida

 

Hyresrättsprojektet The Pointe on Westshore med 444 lägenheter, i södra Tampa, Florida, får utsikt över Tampa bukten.

 

 

Index Investment Group, med sitt lokala huvudkontor i Jupiter, Florida, bygger ett exklusivt hyresrättsprojekt i södra Tampa, Florida, USA. Projektet, The Pointe on Westshore, som med utsikt över Tampa bukten, innefattar sex femvåningshus om totalt 444 lägenheter. I projektet finns även ett klubbhus på 1.000 kvm för hyresgästerna. Detta hus innehåller sociala ytor, två pooler och ett träningscenter. Utvecklingskostnaden för projektet är beräknad till drygt 1 Mdr kr.

 

– Det här är verkligen en spektakulär plats, med vid utsikt över Tampa Bay, som kommer bjuda på dramatiska solnedgångar kväll efter kväll, säger Bjarne Borg, Executive Chairman och CEO, Index Investment Group, Svenska Index Invest Internationals systerkoncern i USA.

 

Projektet omfattar en total byggyta om drygt 63.000 kvm och beräknas vara färdigställt för inflyttning under första kvartalet 2021.



 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Under nästa år öppnar Scandic ett nytt hotell på attraktiva Nørreport, i centrala Köpenhamn, i en fastighet som ägs av ATP Ejendomme.

 

 


 

Scandic har tecknat avtal om drift av ett nytt hotell på attraktiva Nørreport, i centrala Köpenhamn. Hotellet kommer att ha cirka 100 rum och väntas öppna 2020.

 

Nørreport är ett av de mest attraktiva områdena i centrala Köpenhamn och det nya hotellet kommer att ha ett gynnsamt läge precis utanför Nørreport Station. Hotellet kommer att vara inspirerat av boutiquehotell i sin design och inhysa en restaurang och en skybar, som bjuder på en fantastisk utsikt över Köpenhamn. ATP Ejendomme äger fastigheten som för närvarande inrymmer kontor.

 

– Nørreport har länge varit ett eftertraktat område med förhållandevis få hotell. Det nya hotellet kommer att komplettera vår Köpenhamnsportfölj väl. Den innovativa designen kommer verkligen att sticka ut och vi ser fram emot öppningen, säger Søren Faerber, vd för Scandic Danmark.


Scandic har för närvarande tio hotell i drift i Köpenhamn, och bolaget kommer att stärka sin position ytterligare under de kommande åren. Utöver Nørreport planerar Scandic att öppna tre attraktiva hotell i Köpenhamnsområdet med totalt över 1.300 rum mellan 2019 och 2021. Hotellmarknaden i Köpenhamn är växande med en beläggningsgrad som är på en historiskt hög nivå. Köpenhamn är en av norra Europas största mäss- och konferensstäder, som även gynnas av ett växande fritidssegment.

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

fredag, 14 juni 2019 14:47

Scandic rekryterar Bitte Ferngren

 

 

 

 

Rekryteringen av Bitte Ferngren (bilden) innebär att hon blir Scandic Hotels nya HR- och hållbarhetsdirektör. Hon påbörjar sin tjänst under hösten och hon kommer att ingå i Scandics koncernledning.  Närmast kommer hon från en tjänst som HR-direktör för det internationella försäkringsbolaget RSA Scandinavia.

 

Bitte Ferngren har under de senaste 20 åren haft seniora HR-befattningar i ett flertal stora organisationer, bland annat fem år på Posten Sverige AB och nio år inom Teliakoncernen. De senaste fyra åren har hon varit HR-direktör för försäkringsbolaget RSA Scandinavia, där varumärkena Trygg Hansa och Codan ingår.

 

– Bitte har gedigen erfarenhet från såväl värderingsarbete som att driva affärsnära förändringsprocesser i stora organisationer och hon kommer att bidra med värdefull kompetens till Scandic. Jag är väldigt nöjd med att vi har lyckats rekrytera Bitte och jag ser fram emot att börja jobba med henne, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group.

 

 







fredag, 14 juni 2019 14:36

Balder köper för 800 Mkr i Göteborg

 

I Balders affär off-market i Göteborg ingick bland annat fastigheten för Hotel Poseidon inrymt i en 1800-talsbyggnad, ett stenkast från Kungsportsavenyen.

 


 

Fastighets AB Balder har genom en off market-affär med en privatperson tillträtt ett fastighetsbestånd i Göteborg bestående av hotell, kontor, logistik och bostäder för cirka 800 Mkr. Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 55.000 kvm och hyresintäkterna till cirka 60 Mkr.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien framhåller vd Erik Selin att fastigheterna till stora dela kompletterar Balders befintliga bestånd. Flera av fastigheterna ligger granne med hus som Balder äger sedan tidigare och bland de objekt som ingår i förvärvet kan nämnas Läkarhuset på Södra Vägen och Hotel Poseidon inrymt i en 1800-talsbyggnad ett stenkast från Kungsportsavenyen.

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

fredag, 14 juni 2019 13:06

Gustaf Lettström går till Colliers

 


 


Rekryteringen av Gustaf Lettström (bilden) innebär att Colliers International har stärkt sitt team inom Capital Markets. Han har de senaste fem åren arbetat hos Jones Lang LaSalle, senast inom transaktionsteamet med primärt fokus på kommersiella fastigheter. Gustaf Lettström har tidigare arbetat hos Colliers i Stockholm och i London. Han började den 3 juni hos Colliers i Stockholm och han kommer fokusera på fastighetstransaktioner och affärsgenerering.

 

Rebecka Norberg, Head of Capital Markets, säger:

– Det känns extra kul att Gustaf kommer tillbaka till Colliers, en hemvändare rik på nya erfarenheter. Tillsammans med Gustafs breda kompetens och starka drivkraft kommer vi att stärkas ytterligare och göra fler affärer.

 

Teamet i Stockholm har även stärkts med en analytiker, Jack Hanna, som parallellt med examen arbetat hos Möller & Partners.

 

Idag består teamet inom Capital Markets av 13 personer med kontor i Stockholm och Göteborg.







 

Visionsbild över Åparken vid Bromstensstaden. Illustration: White arkitekter

 


Peab har fått uppdraget att bygga helt ny infrastruktur vid kvarteret Tora i Bromstens industriområde i Spånga. Det är den andra etappen av markentreprenaden. Beställare är exploateringskontoret i Stockholms stad och kontraktssumman uppgår till 491 Mkr.

 

I projektet ingår bland annat att bygga nya vatten- och avloppsledningar, vägbroar, gångbroar samt anläggning av gator, grönytor och en lekplats.

 

Bromstens industriområde ligger i nordvästra delen av Stockholm. Området omvandlas till Bromstensstaden, med bland annat bostäder, förskola och lokaler för service samt en centralt belägen park. Spångaån breddas och bebyggelsen binds ihop med omgivningen genom nya gator och gång- och cykelvägar.

 

– Vi arbetar sedan 2018 med markarbeten i den första etappen av Bromstensstaden. Vi är glada över att vi fått fortsatt förtroende för att bygga även den andra etappen, säger Carl Johan Söderberg, regionchef Peab.

 

Uppdraget är en utförandeentreprenad med byggstart i juni 2019 och som beräknas vara färdig hösten 2024.